Keresés

Részletes keresés

kifli Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71440

tömegközlekedés: 

"mert abban például minden európai főváros jobb mint Budapest"

 

nekem több külföldi ismerősőm el volt ájulva a budapesti tömegközlekedéstől. kinek lehet itt igaza?

Előzmény: BZoltan (71438)
barkócza Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71439

A szlovákok kb. ugyanezt mondják a magyarokra, amikor pl. meglátják a garamszentbenedeki oltárképet a Nemzeti Galériában. Pedig marhaság. A Nemzeti Galéria, ill. a bécsi múzeumok is többnyire fizettek az adott műtárgyakért.

 

(Vö. annak idején egy olasz hazafias érzelmektől indíttatva elrabolta a Giocondát a Louvre-ból, hogy hazavigye Olaszországba. Az olasz hatóságok meg győzték sűrű bocsánatkérések közt visszaadni, hiszen annak idején a francia király megvette Leonardótól...)

Előzmény: Jocó0423 (71436)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71438

Ausztriának nem igazán voltak gyarmatai. Az amire te gondolsz az igaz a francia és angol múzeumokra. Arról azért szívesen vennék forrást, hogy a Habsburg birodalomban ausztria kirabolta volna a többi területet. Ez egy furcsa feltételezés. A magyar múzeumok is telis tele vannak fantasztikus műtárgyakkal.

 

Egyébként az olyan kiállítások mint a Bruegel kiálítás az a világon mindenhol nagyon gáz. A facebook, instagram, tripadvisor és más szemetek korában a tömeges csőcselék mindent lerohan azonnal aminek híre van. Én már nem szívesen járok ilyen felkapott helyekre, mert egy nyugodt percet nem lehet eltölteni egy-egy alkotás előtt.

 

Autóval közlekedni meg minden európai nagyvárosban szopás. Le kell tenni a kocsit a külső kerületekben és tömegközlekedni... mert abban például minden európai főváros jobb mint Budapest.

Előzmény: Jocó0423 (71436)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71437

Tokaj-hegyalján cirka negyevenszer annyi furmint van mint mindenhol máshol együttvéve. Így a merítés is nagyobb. Ne 4000 hektárt hasonlítsunk  össze 120 hektárral.

 

A balatoni furmintról kár beszélni. Két borvidéken van világszinten értelmezhető minőségű furmint Magyarországon... Tokajban és a Somlón. Vannak nagyon ígéretes pár hektáros kísérletek és próbálkozások, de főbiznisznek sehol máshol nem dolgoznak furminttal.

A jobb somlói furmintok pedig simán partiban vannak cirka féláron a nagyobb tokaji nevekkel.

 

 

Azt, hogy finomabb lesz az látva a profizmusukat, felkészültségüket és erőforrásaikat szerintem borítékolható. Az ültetvényeink kora és a termőhely van a mi oldalunkon. Ezzel kapunk 15-20 év fórt. De ennyi idő alatt simán behozzák a sogórék a lemaradást.  15-20 év során a magyar bor pedig csak tovább fog lefele csúszni.

Előzmény: Hepci (71435)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71436

Csak közbevetőleg, én nem vagyok Bécstől elájulva.

Nemrég voltunk kint a Bruegel kiállításon és közlekedni ugyanolyan nehézkes autóval mint itthon.

Amiben jóval előttünk járnak az a metró hálózat.

De pl a kiállítás szervezése is botrányos volt. Idősávot kaptunk de még így se lehetett a festményekhez hozzáférni, nemhogy nyugodtan befogadni őket.

Azon is elmeditáltunk a barátaimmal, hogy azok a csodálatos múzeumok kincseinek nagy része vajon honnan származik? Bizony a mi hazánkból, meg a Csehekéből, Horvátokból, Lengyelekből és még pár gyarmat értékeiből.

Előzmény: BZoltan (71432)
Hepci Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71435

Hát, abban hogy a labanc furmint finomabb is lesz a tokajinál meg olcsóbb is, én nem hiszek. A Balaton északi partján próbálkozók furmintjai se finomabbak, meg a somlóiak se. Tokaj azért elég jó hely a furmintnak.

Ráadásul abban se hiszek, hogy az osztrák furmint finomabb lesz, mint a Duna menti rajnaik és veltelinik.

Ettől még persze, lehet, hogy csinálnak belőle egy remek marketing sztorit, ami übereli a mi tokaji állami erőlködésünket, és kiderül majd belőle, hogy a furmint fővárosa évszázadok óta Deutschkreutz.

Előzmény: BZoltan (71434)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71434

Mellékszál, de szerintem nem megy át, hogy én kiket nevezek szent tehénnek :) Azokat a borászokat akik csinálhatnak akármilyen szar bort, akármekkora panamát, akiket baszhat meg a nébih salétrombamártott szögesbuzogánnyal, aikről derülhet ki bármi... a boros közélet őket akkor is körbe fogja rajongani, a kereskedője akkor is őket fogja tolni és mindenki könnyekig hatódik ha mond valami közhelyes baromságot. Ilyen szent tehénből pipacsvirágos szép hazánkban van úgy egy tucat. Te is tudod, hogy kik... a múltkor a bajnárral évődtünk ezen... neveket nagy nyilvánosság előtt nem fogok írni. De aki követi a topikot az tudja, hogy kik ők.

 

Az új fajta kiismeréséhez nem kell a svágeréknek sok idő. A magyar tapasztalatokat simán fel tudják használni, meg amúgy homeopátisá mennyiségben náluk is volt eddig is furmint.  Ha jövőre tényleg ilyen volumenben eltelepítenek furmintot akkor szerintem 10-15 éven belül a világ mint hagyományos osztrák fajtát fogja körberajongani az osztrák Furmintot.

 

Finomabb pedig mondom... pont ugyanattól lesz amiért egy  osztrák autópálya melletti random fogadóban is finomabb a rántotthús mint a Biró Lajos csapágyasra szopott büféjében.

 

Az olcsóság pedig a hatékony technológián múlik

Előzmény: Hepci (71433)
Hepci Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71433

Ez oké, de akármekkora géniuszok is az osztrák sztárborászok (szenttehenek?), ők se fogják teljesen megtakarítani az új fajta kiismerését követelő, sok éves útkeresést.

Vagy egy Prager és Pichler akkora zseni, hogy egyből tudni fogja, mikor szedje le a furmintját és mennyit tartsa tartályban, illetve hordóban?

És ezek után mitől lesz egyszerre finomabb is meg olcsóbb is, mint mondjuk egy Nobilis Barakonyi?

Előzmény: BZoltan (71432)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71432

Jól rákérdeztél a nyilvánvalóra :D Hát kérlek szépen ugyanazért amiért Bécs élhetőbb és népszerűbb főváros mint Budapest és amiért a Wörthersee környezete szebb mint a Velencei tóé. Ésszerűbb és korszerűbb valamint fegyelmezettebb technológiával. Jobb minőségű munkaerővel. Olajozottabb piaci csatornákkal és magasabb alapbor árakkal.

 

Feldughatjuk magunknak a sziporkázó terroirunkat, ha amúgy a borvidékeink Uganda szintjén vannak infrastruktúrálisan, kultúrálisan, közösségileg, emberi erőforrások tekintetében.

Előzmény: Hepci (71431)
Hepci Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71431

Mitől lenne egy osztrák furmint finomabb és tartalmasabb, mondjuk 10-12 euróért, mint a tokaji 4-8000 forintos furmintok?

Előzmény: BZoltan (71430)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.13 0 0 71430

Azokat a szőlészeti és borászati nehézségeket amiket a furmint jelent egyelőre még bőségesen kompenzálja a fajta egyediségéből  fakadó marketing előny. Ami persze azonnal el fog múlni amint termőre fordul mondjuk ötezer hektár osztrák furmint ahol a tokaji szent tehenek furmintjainál sokkal finomabb, tisztább és tartalmasabb bort fognak fele annyiért százezres palackszám volumenben.

 

Már így is ott "érlelnek" palack hegyeket a sztárok, mert a fogyasztókat nem lehet palira venni sokáig.

Előzmény: kifli (71428)
Hepci Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71429

Hümmm, nyilván meggondolandó, mi a jobb: egy szerkezetivás vagy egy gatyába hugyozás?

Előzmény: kifli (71428)
kifli Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71428

széllel szemben is lehet pisilni, csak _nagyon_ jól kell tudni

Előzmény: shiraz3 (71426)
shiraz3 Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71427

szólj ha megtetted, fotózni szeretném :)

Előzmény: BZoltan (71412)
shiraz3 Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71426

egy szőlőfajta nem hibás abban, hogy milyen bort készítenek belőle, max a borászok akik rosszul használják :) minde  szőlő valamiért létezik és a megfelelőpe kezekben arannyá válhat

Előzmény: kifli (71415)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71425

Én úgy tudom, hogy ott leszek :) Viszek bor is.

Előzmény: kifli (71422)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71424

Persze. :-)

Előzmény: kifli (71422)
Hepci Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71423

Szombaton teniszversenyen indulok (Mitütsztenyeresből?).

Előzmény: kifli (71422)
kifli Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71422

Szombaton a Mitiszolon ránézek pár furmintra. Zoli te ott leszel? Esetleg még valaki jön a fórumlátogatók közül szombaton?

Előzmény: Hepci (71419)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.12 0 0 71421

Én is ittam irgalmatlanul jó wachaui borokat. Nekem a Prager Smaragd Rieslingek jöttek eddig be nagyon.

De szerintem ott is termelőfüggő ez, mert még a wachaui nagyborok közül is a legtöbb nekem nagyon uniformizáltnak hat. Finomak, meg profik, de a legtöbben nem érzek semmi megragadót.

Előzmény: dezso (71420)
dezso Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71420
Mondjuk annak a Donambaum smaragd veltelininek a stilusat eppen fetisizalhatnak tobben is, amit par eve vettem Spitz-ben. Konkretan a legjobb bor volt, amit valaha ittam. Teny az is, hogy nem volt aceltartalyos.
Előzmény: BZoltan (71418)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71419

Számos jó bor ellentmond ennek a kézenfekvő konklúziónak.

Nagyon jók voltak a régi Szepsy-furmintok, mint ahogy az újabbak is finomak, a birtokfurmint is (volt úgy 10 év, amiből nem kóstoltam).

Az általam emlegetett Balassa is tiszta furmint.

Nagyon jó, ízes furmintokat ittam Bott, Kikelet, Nobilis pincéktől.

Az árához képest nagyon gyenge (de borhibától mentes) tiszta furmintot tulajdonképpen csak Demeter Zoltántól volt (bal)szerencsém kóstolni.

Az más kérdés, hogy szerintem ezek a jó furmintok - kevés kivétellel - nem érik meg az árukat, nekem honi olaszrizlingek, hársak és akár rajnaik is gyakran jobban tetszenek, kevesebb pénzért.

Előzmény: kifli (71415)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71418

A rajnait illetőleg szkeptikus vagyok, hiszen abból azért van bőséggel  több elismert megoldás. Bár nálunk a wachaui stílust fétisizálták.  Ahogy a GV is osztrák találmány.

 

Összességében, igen, megeshet, hogy osztrák koppintás volt ez a vékony, savas mánia. Na, de szerencsére ez a hülyeség is múlóban van.

Előzmény: loading (71417)
loading Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71417

Valaki felelni/felülni akart a világban éppen futó rajnai rizling, zöldveltelini vonalra, de magyar fajtával, hogy egyedi legyen. 

 

Előzmény: BZoltan (71414)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71416

Igen, ezt is mondják sokan. Mondjuk ezzel én úgy vagyok mint  a cseresznyelekvárral.  Arra is azt mondják, hogy akkor az igazi, ha van benne meggy. Aztán én évről évre egyre több meggyet raktam a cseresznye lekvárba, egészen addig ameddig eljutottam oda, hogy a cseresznyét már el is hagyom.

 

Szóval tulajdonképpen be is vallhatnánk, hogy a hárslevelű bizony finomabb mint a furmint.

 

Persze tud nagyon finom lenni a furmit, csak jó termőhelyen kell éretten szüretelni.

Előzmény: kifli (71415)
kifli Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71415

szerintem a furmintot házasítani kell,  hogy ne csak szerkezete legyen

Előzmény: BZoltan (71414)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71414

Én a mai napig nem értem, hogy ki találta ki ezt a szerkezet ivós, ízeket fikázós hülyeséget. De valami elképesztően nagy volt a huzata ennek a kreténségnek a borsajtóban és minden második blogger arra recskázott ha egy fehérbor kimarta a fogsorát miközben vödörszám lehetett vedelni, mert se íze, se alkoholtartalma nem volt.

 

Aztán szépen lassan elkussoltak ezek a seggarcok akik kibicként dumálták rá borászok tucatjait erre a hülyeségre.

 

Most meg szép lassan térünk vissza a normalitás talajára és már nem eretnek aki ki meri mondani, hogy csak fasza dolog az ha íze is van egy bornak, ad abszurdum finom is egy bor.

 

Érdekes lenne tudni, hogy honnan eredt ez a szarság.

Előzmény: Hepci (71413)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71413

Ezekre a csodás reduktív furmintokra azt mondták akkoriban a szakírók és az érdekelt, kiművelt ízlésű kereskedők, hogy fantasztikus szerkezetük van. Mert az igazi borértő szerkezetet iszik, nem ízeket keres, ez nyilvánvaló...

 

Akkor ittam azt a bizonyos Demetert, aztán megfogadtam, hogy inkább Rubik-kockát iszom, ha már szerkezetre vágyom.

Olcsóbb is, hűteni se kell, ráadásul remekül érlelhető. :)

Előzmény: BZoltan (71412)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.11 0 0 71412

Én gondolkodom rajta, hogy felvarratok a homlokomra egy "naugye!" tetkót... mert én konkrétan 2009 óta mondom. hogy a jó száraz furmint az 13.5vv% potenciállal szüretelt érett furmintból készülő 3-9g/l maradékcukros 6-8g/l savas, 8-12 hónapot bejáratott tölgyfahordóban érlelt.

De a tokaji szentteheneknek igényük volt alaposan megpörgetni a szopórollert ezzel az éretlenfurmint tartályos baromsággal... rajtuk is rohad az eladatlan bor hegyekben.

Előzmény: Hepci (71411)
Hepci Creative Commons License 2019.11.11 0 1 71411

Nem emlékszem, melyik évjárat, de szintén Balassa furmint (talán Szent Tamás) volt a legjobb száraz bor, amit Tokajból ittam az elmúlt 10 évben.

Utána Bottok, Kikeletek és Csite dűlős furmintja, csak az utóbbi nem (teljesen) száraz.

 

Úgy tűnik, a tokaji főborászok is rájöttek, hogy korai szüretelésű furmintot acéltartályból 6-8000 forintos polci áron nyomatni baromság és előbb-utóbb a vásárlók után magukat is megszopatják vele.

Előzmény: BZoltan (71407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!