Keresés

Részletes keresés

Longvale Creative Commons License 2020.07.13 0 0 5012

Nekem tetszik a sorozat. A színészek is nagyon jók benne. Szerintem az alkotók nem arra vállalkoztak, hogy egy Raymond Burr-féle Perry Masont alkossanak. Aki arra kíváncsi, azt is megnézheti. 1957-66 közt 271 epizódot forgattak belőle! (pedig ennyi Mason-esetet nem is írt Gardner). Amúgy az is egész magasra van értékelve: https://www.imdb.com/title/tt0050051/?ref_=ttep_ep_tt

Egyébként nem csak Perry Mason kapott kicsit újszerű értelmezést a krimihősök közt, hanem pld. Sherlock Holmes és Watson doktor is (egyébként úgy volt, hogy Robert Downey Jr. játssza Perry Masont is). Gardnertől az alkotók a neveket vették át, egyszerűen az lehetett a óhajuk, hogy egy olyan Mason-t csináljanak, amilyen A bársonyos karmok (1933) előtt lehetett. Ezért játszódik kifejezetten 1931-32-ben a sorozat. Itt még csak magánnyomozó Mason. Aztán kitaláltak neki egy "előéletet", amit hiába keresnénk Gardnernél.

Aztán vedd figyelembe, hogy ez amerikai film (igazából nekik készült), s az USÁ-ban már 1934-ben mozi filmre vitték Masont, s utána még sokszor. Majd a televízió: 1957-66 közt 271 epizód, aztán 1973-74-ben jött egy új Perry Mason 15 tv-epizóddal, ahogy 1985 és 95 közt még 30 Mason tévéfilm. A rádióban 12 évig futott a Perry Mason hangjáték (több száz rész). Ezek és a tv-sorozatok az USÁ-ban elérhetők DVD-n, és folyamatosan játsszák a filmmúzeumos csatornák. Ezek mind a hagyományos, ún. gardneri Masont mutatják.

Lehet az új Mason-sorozat készítői kicsit mást akartak...? Én szeretem a mozit is, az 1940-50-es évek thrillereit, film noir-jait is gyűjtögetem. Úgyhogy ha jók az alkotók, tetszenek az ötletek, briliánsak a színészek, akkor engem már megvett. Ha nem tetszik neked a legújabb Mason, legfeljebb nem nézed meg (ott vannak a régebbiek)...

 

Előzmény: ihavrilla (5011)
ihavrilla Creative Commons License 2020.07.13 -1 0 5011

Jó legyen neked megfelelő a sorozat. Egyéni izlés.

Nekem az a problémám, hogy mit keres Gardner neve ott?

Ezek nem Gardner hősei, nem a könyvek szellemisége, nem a történeteinek iránya...akkor?

Egy új történetben ismert neveket adtak a szereplőknek, de még azt is felcserélve. Ennek mi értelme? Aki ezen filmek után akarja elolvasni és megszeretni Gardnert...hát nem fogja, sőt!

Ez csupán egy jobb eladási pozició vagy talán beletartozik a mostani " minden másképp volt és van" felfogásba.

A Perry Mason történetek és hősök túl fehérek?

Előzmény: Longvale (5006)
Longvale Creative Commons License 2020.07.12 -1 0 5010

Egy csomóan eljátszották már Paul Drake-t, de azok mind fehérek voltak: https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Drake_(character)

Most a legújabb filmsorozatban Chris Chalk játssza: https://tv-fanatic-res.cloudinary.com/iu/s--u-n4YM57--/t_full/cs_srgb,f_auto,fl_strip_profile.lossy,q_auto:420/v1592439935/chris-chalk-as-paul-drake-perry-mason-s1e2.jpg

Igaz ő nem is magánnyomozó a sorozatban, hanem közrendőr. Hát 1931-32-ben, amikor a sorozat játszódik, valóban nem igen álltak volna szóba egy néger magándetektívvel. Ilyen téren ez is afféle "alternatív történelemben" játszódó valami lenne, mint az a sorozat, amiben nyernek a nácik. Valószínűleg kihívták volna rá a rendőröket vagy ráküldték volna a kutyát...

Előzmény: Thibi (5008)
Longvale Creative Commons License 2020.07.12 -1 0 5009

Végül is írtam, hogy nekem tetszik a sorozat!

 

Persze már pár évtizede megy az amerikai médiában a négerek ajnározása, kiemelése, futtatása. Tényleg ez van az irodalmi díjaknál is. Én elhiszem, hogy lelkiismeret furdalásuk van a négerekkel szemben, hisz odacipelték őket rabszolgának, a 20. század elején még folytak a gusztustalan lincselések is és valóban megalázták csak bőrszín alapján őket. De mi magyarok soha nem követtünk el bűnöket Afrika, vagy a négerek ellen, mégis elvárnák tőlünk a volt gyarmattartók meg Amerika, hogy hasonló ajnározásban/megalázkodásban vegyünk részt.

Lovecraft szobrocskát is törölték a Fantasy díjnál, mert főként a nigériai Nnedi Okorafornak nem tetszett, mivel Lovecraft nem szerette a négereket: https://pbs.twimg.com/media/DHZQ_-EVoAAImNI.jpg:large

Ezen az alapon valószínűleg törölnünk kéne Tamási Áront például, hiszen három év amerikai tartózkodása után gyakorlatilag egy életre ellenszenvvel viseltetett a négerek irányában (egyszer még verekedésbe is fajult nála Budapesten).

 

Előzmény: parszek2 (5007)
Thibi Creative Commons License 2020.07.12 0 0 5008

Viszont Drake fekete lett. Rendőrként még elmegy a körzetében, de a harmincas években ki állt szóba egy fekete magánnyomozóval?

 

Előzmény: Longvale (5006)
parszek2 Creative Commons License 2020.07.12 -1 1 5007

Nem láttam még a sorozatot, de én sem várok sokat tőle. Ez a Sixx valószínűleg az, aki zenei kritikákat is szokott írni. Én nem olvasom, de szinte mindenki idiótának tartja.

 

A filmtörténelem egyik legnagyobb tragédiája lenne, ha James Bond néger lenne. Azt olvastam, Idris Elbát akarják benyomni. Azt azért nem hiszem, hogy meg merik csinálni, hogy James Bond buzi legyen. Azzal szembeköpnék magukat, az egész paródiává válna.

 

Undorító, ahogy a négereket futtatják már kötelező jelleggel. Az irodalmi díjak jelentős részét is tehetségtelen, gagyi négerek kapják. Nem értem, miért kell ilyen igazságtalan világban élni, miért nem harcolnak ez ellen az emberek.

Előzmény: Longvale (5006)
Longvale Creative Commons License 2020.07.11 -1 2 5006

Megnéztem az első három részét az új Perry Mason sorozatnak: https://www.imdb.com/title/tt2077823/

Azt kell mondjam, hogy tetszett, sőt sokkal jobb lett, mint amit vártam. Volt egy olyan félelmem, hogy megint valami sima ügyvédes/társalgós/tárgyalótermis valamit hoznak ki belőle, mint amilyen a Raymond Burr-féle Masonok voltak. Matthew Rhys játsza a főszerepet, aki már az Americansban is jó volt.

 

Itt egy a sorozatot méltató ismertetés, egy bizonyos SIXX-től: https://index.hu/kultur/media/2020/06/25/a_perry_mason-regenyek_iroja_nemigen_ertene_az_uj_feldolgozast/

Hogy ki ez a Sixx nem tudom, de ha mér elég öreg, minek lusta. Ha már ilyen fiatalok nyelvezetét majmoló, alányalós címet (és utána lévő szöveget) választ: Sötét, depis, lassú, de állati jó a Perry Mason.

Eleve így kezdi a cikket (megvastagítottam, ami különösen kirívó benne):

"Perry Mason alakja nekünk nem ugyanazt jelenti, mint az amerikaiaknak. Nem azért, mert mi nem olvastuk Erle Stanley Gardner egykori ügyvéd 1933 és 1970 között írt nyolcvan Mason-regényét, melyekben Perry Mason, a jóképű, jó svádájú, sármos, okos ügyvéd és hű társai, Della Street titkárnő és Paul Drake magánnyomozó az elesettek, a kisemmizettek, a rendszertől védelemre nem számítók mellé állnak és persze nyernek. Gőzöm sincs, hogy mind a 80+ regényt lefordították-e magyarra, de azt biztosan tudom, hogy a rádiójátékot itthon nem lehetett meghallgatni, és az 1957-66 közötti klasszikus sorozatot sem vetítette magyar tévé, szóval a magyar néplélekbe Mason nem vésődött bele úgy, mint az amerikaiba. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy 1933 és 1970 között nem nagyon akadt olyan amerikai, aki ne tudta volna, ki az a Perry Mason."

 

Szval ez az ürge arra képtelen volt, hogy kicsit rákeressen Gardnerre. Több cikket is talált volna:

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-erle-stanley-gardner/

http://katherines-bookstore.blogspot.com/2012/11/okos-konnyed-sziklaszilard-erle-stanley.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Erle_Stanley_Gardner

https://moly.hu/alkotok/erle-stanley-gardner/konyvek

 

Megtudhatta volna, hogy már magyar nyelven is a háború előtt roppant népszerű volt. A háborús időkig mindegyik Mason-regény megjelent folyamatosan! Egyébként a 82 Mason regénynek éppen a fele (41) olvasható magyarul (zepgyurinak hála még a 4 Mason-novella is). Ez azért nem mondható semminek! Vagy ismeretlen szerzőnek "nálunk"!

 

Mondjuk volt egy rossz érzésem előtte, hogy az új korszellemnek megfelelően néger lesz Perry Mason. Szerencsére nem lett. Bár a félelem jogos, hiszen arról is irkálták már néger kellene legyen az új James Bond, esetleg hogy a fehér heteró férfiakba is rúgjanak, lehet egy ratyi James Bond. Ezek után már normálisan el se lehetne olvasni egy James Bond-regényt, hisz a film nyomán mire gondolhat egy normális ember, amikor Fleming azt írja Bond a nadrágjából előkapta a pisztolyát, vagy hátulról közelítette meg a doktor urat, stb. hülyeségek... Még jó hogy Fleming már nem érhette meg, hogy egy kifordult szájú fekete Bond ugrál ott a kocsik tetején, meg a mandzsetta gombjából lézerfegyvert varázsol...

 

Előzmény: parszek2 (4991)
SokatOlvasok Creative Commons License 2020.06.23 0 0 5005

Köszi! Szuper vagy! :-) 

Előzmény: zepgyuri (5004)
zepgyuri Creative Commons License 2020.06.21 0 5 5004

Jöjjön akkor a második Ken Corning történet. 1932 decemberében jelent meg a Black Mask-ben.

 

Erle Stanley Gardner: The Top Comes off (Hatalmasok bukása)

 

Az angol pdf is mellékelve.

 

Link: http://www.filefactory.com/file/3zkmcwnkhoet/hatalmasok.zip

Longvale Creative Commons License 2020.06.13 0 5 5003

Kilenc detektívtörténet a Magyarság napilap 1935. febr. 24-i vasárnapi számából.

"Ki a tettes?" fejcímmel közölték ezeket.

Selvyn Jepson, John Hastings, Sven Flatau, Vécsey Leó és mások novellái.

 

Link: https://data.hu/get/12478157/Magyarsag_-_Ki_a_tettes.pdf

 

 

zepgyuri Creative Commons License 2020.06.09 0 5 5002

Nem maradtál volna le róla, 60 nap után törli csak a feltöltött állományokat.

 

Jöjjön akkor még egy novella. Ennek főhőse Jason Burr (akiről még sohasem hallottam), és ez is egy kémtörténet. Mivel 1945-ben jelent meg, gondolom akkoriban nagyon kapósak voltak az ilyen történetek.

 

Erle Stanley Gardner: Death Rides a Boxcar (A halál tehervagonon utazik), The American Magazine, 1945 január

 

Az angol pdf is mellékelve

 

Link: http://www.filefactory.com/file/m4uzzr62gf9/Death_rides_boxcar.zip

Előzmény: Gyulus72 (5000)
Longvale Creative Commons License 2020.06.06 0 0 5001

Ja, szerintem is működik most a letöltés. Úgyhogy lehet egyelőre tárgytalan is ez a tárhely "vita".

Előzmény: Gyulus72 (5000)
Gyulus72 Creative Commons License 2020.06.06 0 0 5000

Ma végre működött a letöltés. Közben szerencsére Frank segített, de volt bennem egy kis félelem, hogy lemaradok róla. Szerintem egyelőre maradj a Filefactory-nál, mert eddig nem volt vele gond, mindent azonnal tudtam lementeni, és hátha ez csak átmeneti, egyszeri zavar volt.

Egyébként érdekes volt egy más stílusú történetet olvasni Gardner-től. Köszi!

Előzmény: zepgyuri (4999)
zepgyuri Creative Commons License 2020.06.05 0 0 4999

Szia!

 

Ha valaki tud javasolni egy normális helyet, szívesen felrakom oda a filefactory helyett, de én még nem találtam.

 

Üdv,

Gyuri

Előzmény: SokatOlvasok (4997)
chocco Creative Commons License 2020.06.04 0 0 4998

Sziasztok!

 

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Keresek egy amerikai krimi filmet, aminek nem tudom a címét.

 

Egy részlet van meg belőle: több levelet is ír a tettes, ami a nyomozókhoz is eljut. Talán keszekusza szövegek, vagy összefüggő mondatok...nem emlékszem pontosan. A levelek írottt szövegét illetve a telefonhívások anyagát kivetítette egy rendszer a falra és sárga szövegkiemelővel jelzte ha valamit fontosnak , összefüggőnek, vagy valamire utalónak talált.

 

Ismerős valakinek ?

SokatOlvasok Creative Commons License 2020.06.04 0 1 4997

Sziasztok! :-)

 

Először is nagyon szépen köszönöm zepgyurinak az összes munkáját a feltöltött anyagokkal.

Én a Gardner történeteket letöltögettem eddig. :-)

Remélem nem sértődik meg senki, hogy ez miatt írok, de ez a legutóbbi feltöltés nem valami jó.

Ez: Erle Stanley Gardner: Susogó homok (Singing sand), Argosy, 1931 november 7.

Már napok óta nem jó a filefactory link, tegnap már éjjel 2-kor is próbáltam és semmi akkor se.

Lehetne esetleg feltölteni valami normálisabb helyre, ahonnan tényleg le is lehet tölteni, nem csak a bajlódás van vele? A filefactoryval már nem ez az első ilyen eset, mint a mostani.

Csak mert így mi értelme a megosztásnak, ha elérhetetlen az anyag? :-)

 

Előzmény: zepgyuri (4979)
frank601 Creative Commons License 2020.06.04 0 1 4996

Ment a homok!

Longvale Creative Commons License 2020.06.04 0 0 4995

Nekem valahogy nem jött be a Jacob védelmében c. sorozat. Nekem átlagos volt, néhol még unalmas is. Cronin Szabadulás sorozatának első darabjából is egy gyenge sorozat lett, pedig nem ezt érdemelte volna. Ott is a könyvben Amy fehér, persze a filmben néger gyerekre cserélték ki. Úgy látszik ott a (fehér) írók még nincsenek kellően beidomítva, hogy eleve szuperintelligens feketének maszkírozzák be a főhőst, mint Hollywood teszi. Majd a jövőben... De példát vehetnének Patterson apó Alex Cross-áról.

Előzmény: parszek2 (4991)
Gyulus72 Creative Commons License 2020.06.03 0 0 4994

Frank! Küldd el nekem, légyszi! Köszi! 

Előzmény: frank601 (4993)
frank601 Creative Commons License 2020.06.03 0 0 4993

Tegnap előtt lejött a Gardner Zepgyuritól. Most azt írja ki, hogy túlterhelt a szerver. Próbálja később!

Gyulus72 Creative Commons License 2020.06.03 0 0 4992

Nem indul el a letöltés a Susogó homok-nál! Más is járt így? Több időpontban is próbáltam.

Előzmény: zepgyuri (4979)
parszek2 Creative Commons License 2020.06.03 0 0 4991

Sajnos az amerikai filmek és sorozatok hiteltelenné váltak. Szinte már egyáltalán nem lehet látni ezekben olyan baráti társaságot (még 3-4 főst sem), amelyben ne lenne néger. Pedig a valóságban természetesen általában nincs így. Nehéz megérteni, mi szükség van erre a képmutatásra, ami sok ember számára nyilván elfogadhatatlan.

 

Megnéztem a Jacob védelmében című sorozatot. Nem volt rossz így sem, de a könyv sokkal jobb volt.

Előzmény: Longvale (4987)
frank601 Creative Commons License 2020.06.02 0 0 4990

Most jutott eszembe, hogy Dolf Lundgren típusú fazon illene a szerephez. Ha nem is ő, de valami hasonló. Washington-tól nagyon sok filmet láttam én is. Kedvelem. Van még pár filmje talonban. Sok filmet letöltöttem, de az utóbbi pár hónapban csak dokumentum és természetfilmeket nézek. De lassan kifogy az ncore. Utána valószínűleg visszatérek a játékfilmekhez. Az okát nem tudom, de így alakult!

frank601 Creative Commons License 2020.06.02 0 0 4989

+kg

frank601 Creative Commons License 2020.06.02 0 0 4988

Most fejeztem be Lee Child-tól a Sohanapján c.-t. Ugye az író minden könyvben kihangsúlyozza többször is, hogy Reacher 195 cm, 120-125 nagy ronda állat, ahogy ebben a könyvben is titulálják. Erre a filmben eljátssza a 160 cm 60 kilós Tom Cruise. Hát az első részt végig néztem Child iránti tiszteletből, a másodikat már kihagytam. Csak ezért. Annyira nem jön be nekem így! Lehet, hogy én vagyok a hülye. Aki nem olvasott tőle, annak tetszhet, de én végig olvastam ami megjelent. 

Longvale Creative Commons License 2020.06.02 0 0 4987

Hát, Blocktól én nem tudok semmilyen pluszról, csak amiket kiadtak tőle (meg az újságokban volt vagy 10-12 novellája magyarul asszem).

 

Persze, erre utaltam, hogy Rhyme nem volt néger eredetileg. Bár nem tudom, hogy a média hatására Deaver nem-e tekinti ma már annak?

Amúgy volt már erről szó, parszek is írt erről:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129027179&t=9002341

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129033650&t=9002341

 

Egyébként szintén Denzel Washingtonra bízták Crazy szerepét is. Quinnell sorozatát olvastam, természetesen Crazy kifejezetten egy fehér jenki benne. De hát ez Hollywood, s az ottani fehér "elit" már évtizedek óta propagál olyan szerepeket a négerekre, amikről tudható, hogy nem jeleskednek benne. Egyfajta agytrösztöknek beállítva őket: rendszerint fekete az űrhajó kapitánya, kormányosa, vagy a hacker, aki feltöri a kódokat, matekzseni, stb.

Van amikor kicsit elhiszem én is, de hát Denzel Washington jó színész, talán azért. Neki való szerepet, a Kék ördögben játszotta, mint Ezekiel (Easy) Rawlins, a keményöklű detektív (ez is megjelenhetne magyarul!). Erről is írtam már:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137993186&t=9002341

 

 

Előzmény: frank601 (4986)
frank601 Creative Commons License 2020.06.02 0 0 4986

Longvale! El is olvasom azért a könyveket. Nem csak gyűjtöm. Block- tól az esetleges plusz iránt érdeklődtem Tőled. Néhány Rhyme könyvet olvastam már én is, de a leírásokból a képzeletemben egy 160x160-as fehér hapsi jelenik meg. Nem Washington. Lehet, hogy rosszul látom. Láttam a filmet is. Jó volt!

Longvale Creative Commons License 2020.06.02 0 0 4985

Április végén egyben kiadták a Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone Collector c. sorozatot 10 részben. Ez Jeffery Deaver krimiírónak a "The Bone Collector" c. regényéből készült. Ez a Lincoln Rhyme sorozat első regénye volt, ami máig nem jelent meg magyarul.

Egyébként csináltak már belőle egy mozifilmet 1999-ben Denzel Washington főszereplésével. Az nem is sikeredett rosszra. Ebben a sorozatban is egy négerre osztották Rhyme szerepét, gondolom éppen a mozifilm miatt. (Az elég érdekes, hogy miért éppen azt filmesítették meg, ami már elkészült egy mozifilmben?)

https://www.imdb.com/title/tt9307990/

 

https://www.youtube.com/watch?v=UzEXUYYkSQM

Longvale Creative Commons License 2020.06.01 0 0 4984

Ja, néztem Blockot. Nekem is annyi van, mint Gyulusnak, már ha kérdés a darabszámra vonatkozott.

Hozzáteszem, hogy ezek, akár Lee Child regényei gyakorlatilag elkészültek digitálisan és aki nagyon keresi mind megleli. (Általában a gyűjtőket nem az izgassa, ami már meg van, hanem, ami még nincs meg neki...).

Előzmény: frank601 (4976)
frank601 Creative Commons License 2020.06.01 0 0 4983

Természetesen Rhodenbarr. Pedig átnéztem! Kezdődő dixlexia!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!