Keresés

Részletes keresés

FvT Creative Commons License 2011.03.22 0 0 131

Érdekes , hogy tenyészzezonban galamboknak készült fehérje koncentrátumokat alkalmaz , ezt a baba papit meg hosszútávra ajánlja .  Csak sejtem , hogy a baba kaja tejfehérjére épül , ez miért nem jó a bébi galamboknak ?

Lehet , hogy bmalagnak lesz igaza , s a verbó megfelelője lehet , sac.

Drapától olvastam , hogy zéró fehérje a takarmányban , csak külön tolják rá porítva , állati alapút.

A tréningezési javaslatai is elgondolkodtatóak , melegen ajánlja a hétközi tréninget  , de ha már fél órát húznak , akkor feleslegesnek tartja . Én még soha nem tréningeztettem hétközben , csak sejtéseim vannak mi ennek az értelme . Mi ennek az értelme ? formába hozás?

Hajas63 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 130

Szia ,nincs valami irásod véletlen Robert Vénusról???

 

Előzmény: spakli nr. 1. (129)
spakli nr. 1. Creative Commons License 2011.03.22 0 0 129
Előzmény: FvT (125)
Neon Licht Creative Commons License 2011.03.22 0 0 128

folytatás:

 

Azt szeretném tudni, hogy mi a legjobb módja annak, hogy jó és erős fiataljaink legyenek? Tesz valamit a vízbe, vagy a takarmányra?

Adj extra állati fehérjét, mi Silberpheil 1-et adunk a Klauss-tól, P40-et, tojásport vagy nutripowert.

 

Mi az első fiatalokat nagyon korán, hideg időben engedjük ki, akár mínusz 5-10 fokban. Az ilyen körülmények között felnevelt fiatal meleg időjárásban is versenyeztethető lesz? Mikortól tréningezzenek?

Igen, ez lehetséges. Ne tréningezzenek hideg szembeszélben. 3-4 hónapos korban érdemes elkezdeni.

 

Lehetséges, hogy márkás takarmányok mellett is rossz legyen a taakarmányozás?

Igen, van különbség a márkák között. Adjon nekik eleget, hogy válogathassanak, mert ők tudják a legjobban mire van szükségük.

Tegyen tavasszal egy kevés magot vízbe. A jó takarmány 90%-ban kicsírázik.

 

Én Fülöp-szigetekről vagyok és az első 5 versenyt megnyertem 200-500 km-ig. Az utólsó versenyt viszont nem, előtte 10 nap pihenő volt. 9-10 hónapos galambokkal versenyzem. A kérdés az lenne, hogy jó volna-e a klasszikus özvegységi rendszer hímekkel ilyen versenykörülmények között?

Igen, lehetséges hogy működne. Fontos elkezdeni a tréningezést 5 hónapos korukban. A versenyek előtt válaszd külön a hímeket a tojóktól. Úgy gondolom, hogy a tojók jobban repülnek, mint a hímek.
Minden repülés után, hagyd őket együtt 2 óra hosszat, vagy tovább. + naaponta találkozzanak, különben hamar elfelejtik, hogy van párjuk. Ehhez társuljon tréningút. A táv nem érdekes. Biztos vagyok benne, hogy sikeres leszel ezzel a rendszerrel.

 

Dániából: Kétszer kell naponta repülniük a galamboknak? Mennyi tréning kell a formához?

3 hét tréningezés formába hoz. Csak jó időben menjenek. A tréningút mindig jobb, mint a ház körüli repülés. Nem az izmokat, hanem a tájékozódást kell edzeni. Az egyik legfontosabb dolog a galambsportban.

 

Tisztelt Uram, Hawaii-on élek, és az özvegy híímekről szeretnék kérdezni. Próbáltam a belga módszert utánozni, hálaadáskor párosítani, két fiatalt neveltetni úgy hogy azokat végül a hím etesse csak.  Az első verseny március 12. Két héttel az özvegyítés után a hímek már tollat dobtak, ez a problémám. Hogy csinálják a belgák, hogy szeptemberig versenyeznek ezekkel? Mit tehetek, hogy leálljon a vedlés? Mert a harmadik toll dobása után már nem jók. Aloha!

Én még sosem voltam Hawaii-on, de szeretnék!
Azt is gondolom, hogy a hőmérséklet és az éghajlat is más. Belgiumban, nagy a különbség tél és nyár között. Ez egy játék, a fénnyel és a sötétséggel.
A vedlés akkor indul, amikor már több mint 9 órán át süt a nap.
Fedje le a dúc ablakait, próbálja szimulálni a telet nyáron. Csak 8-tól 18-ig legyen világos a dúcban, és ez az első verseny leőtti két hétig legyen így. A 3-4 héttől a teljesítmény javulni fog, a vedlés lelassul. Idén már ez nem fog menni, de próbája ki ezt a következő szezonban.
 

 

Milyen tenyésztési gyakorlatot követ? Beltenyészt, vonaltenyészt? Mit gondolsz, mi a legjobb módszer? 

Mi néha párosítunk közeli rokonokat, de nem tudok semmit a beltenyésztésről, vagy a vonal tenyésztésről. Csak ajánlani tudom, hogy a jó x adja a legjobb galambokat!
Nálam nincs törzskönyv, se számítógép. Megérzésre párosítok. Némely pár magától összeáll, mielőtt meggondolnám. Nem a dúcban alszom.

 

Legyen szíves magyarázza az éves egészségügyi programját! 2, vagy 3 hetente kezeljek a versenyek idején? 

Február / Március: Féregtelenítés. Használja azt, amit az állatorvos ad, vagy a Klaus nyakcseppjét. 
Március: paramyxo.
Március: 7 nap Parastop.
Április: állatorvosi vizsgálat, 6 napos kezelés trichora. Használjon Ronidasolt, metronidazolt, vagy Flagylt.
7.-8. verseny után: Állatorvosi ellenőrzés, trichokezelés. Ha az eredmények jók, nem adok semmit.
Ha a versenytáv elérte az 500 kilométert, akkor 3 dolog:
- Az elektrolitok a vízbe,
- babatápszer a takarmányra,
- Picorin Klaus a takarmányra.
Továbbá: Használjon a biztonság kedvéért almaecetet. A savasság  bélflórát biztosít. Ez mehet egész évben, heti 2x, kivéve azokon a heteken, amikor ha jódot ad.  

 

Hogyan selejtez? Ugye már fiatalokat is?

Minden galambnak egészsaégesnek kell lennie. Beteg galambok sosem lesznek versenyzők. Ha a galamb nem sugároz egészséget, akkor ki kell selejtezni. 
Ellenőrizze a székletet reggel. Ha a széklet folyékony, a galamb beteg, és jobb elpusztítani. Ha nem 100% biztos a dolgában, akkor tegye karanténba, 1 vagy 2 napig. Csak minden századik galambot érdemes gyógyítani. Ne félj megölni! Sosem ölsz meg bajnokot! 

bmalag Creative Commons License 2011.03.22 0 0 127

fehérje, vitaminok, ásványi anyagok...a verbo ugrik be hirtelen.

de ha a tápszeres, elhízott csecsemőkre gondolok, akkor meg az, hogy ha ezt adja a galamboknak, akkor már nem kell adni birkafaggyút.

Előzmény: FvT (125)
Neon Licht Creative Commons License 2011.03.22 0 0 126

Láttam már olyat aki hallotta... :)

 

Hasonló lehet a galambok számára gyártott, igen drága fehérjepótló porokhoz.

 

Előzmény: FvT (125)
FvT Creative Commons License 2011.03.21 0 0 125

" A bébitápszert bármelyik szupermarketben megkapod. Azt válaszd, amit 0-6 hónapos korra ajánlják. Mi a port előtte megvizezzük kissé. 2 kanál port adunk egy kis pohár vízhez, és a takarmányra keverjük. "

 

Nekem ez új . Használta már valaki ?

Neon Licht Creative Commons License 2011.03.21 0 0 124

Verstaete fórumozóknak válaszolgat:

 

 

Tisztelt Uram, hogyan válasszuk ki a tenyészgalambokat? Mi az első számú karakterisztika a galambok minőségét nézve, mi a második ........... mi a harmadik?

Üdvözlettel, Szergej Vasziljev 
 
Első a versenyeredmény

Második a toll minősége

Harmadik a kicsi és mélyen fekvő torok

Negyedik a teljes kép, az egyensúly.

Nem minden jó galamb nagyon szép.

 
Ön szerint mi a legfontosabb, mielőtt ténylegesen megkezdődik a versenyzés?

 
• Márciusban: paramixo elleni oltás,
• Állatorvosi vizsgálat, és ennek megfelelő kezelés,.
• 4-5 héttel a szezon kezdete előtt extrém könnyű diétás takarmányozás.
• Óvatosan kell elkezdeni a tréningeket, az első 3-4 út legfeljebb 20 km legyen.

 

Vettem Öntől a Pipán keresztül egy galambot a Topstar-ból, jól néz ki és sugárzik belőle a jó egészség, egy fia győzőtt egy 750 km-es versenyen. Az a kérdésem, hogy ezt egy 1200 km-ről bizonyított tojóval párosítsam-e, vagy olyannal, ami szintén 750 km-ről jó.

 
Mindig a próba dönt, ezt te is tudod. Nem lehet előre megjósolni.

 
Mi a Flagyl adagolása? Keverjek bébitápszert a takarmányra? Hol vásároljam és mennyit adjak belőle?

 
Flagyl: 1 galambnak egyhatodot adj. A bébitápszert bármelyik szupermarketben megkapod. Azt válaszd, amit 0-6 hónapos korra ajánlják. Mi a port előtte megvizezzük kissé. 2 kanál port adunk egy kis pohár vízhez, és a takarmányra keverjük.

 
Mit gondol, jó-e ha a versenyszezonban elvisszük a galambokat tréningezni 1-2 alkalommal a héten, vagy elegendő ha a ház körül repülnek?   

A legjobb autóval elvinni őket. Minél többször, annál jobb. A tájékozódást kell edzeni, nem az izmokat. Ha a galambok fél órát eltávolodnak a háztól, az nagyon jó, akkor nem szükséges vinni őket.
Néhány sprinter csak 4-5 óra repülésre képes. Szokták az ilyen egynapos hosszútávú versenyzővel párosítani, abban a reményben hogy kitartóbbak lesznek, de az ilyen ötlet csak időpocsékolás. Az 500km-es és az 1000km-es galambok utódja elvileg kb 750 km-re lesz jó. Csakhogy ez nem fog működni. Ne pazarolja erre az idejét. Ha 7-800 km-en akar versenyezni, akkor oda kell szelektálni, és azokat kell tenyészteni. Sokoldalú galambokat találni nehéz feladat. Ilyen az én Topstar vonalam, de ezt 30 évembe tellett megkeresni.  

Milyen gyógyszert ajánl szalmonella fertőzésre?

 

Én Dr.De Weerd Parastop-jáz használom, vagy 4 az 1-ben port! 8-10 napig. Ha ez nem működik, akkor próbálja a Baytrillt, de legyen óvatos ezzel a termékkel. Azt javaslom, forduljon állatorvoshoz további információkért.

Milyen galambokat javasolna 500-1000 mérföldes versenyekre? Skóciában élek, Franciaországból akarok versenyezni és Barcelonából is.

 

A topstar vonal keresztezve Van Der Graaf (CAS és MAXIMA) hihetetlen galambokat ad 1000 km fölé. Ilyen Meirlaen úr Marathonlady-je, és nagyon sikeres volt.

 

A nevem Basilis, Görögországból. Az a kérdésem, hogy mi történik, ha két azonos szemű galambot párosítunk, lesz abból jó fiatal?

Egy családon belül is párosítunk, hogy megerősítsük a jó minőséget. Nem hiszem, hogy fontos a szemüket nézegetni. Vannak sokkal fontosabb dolgok is. A szárnyak, az akarat, a karakter, az izmok, a test, az agy, a toll minősége, és hogy mennyire egészséges.

 

Tud-e olyan családot, ami gyors, korán érik és csak ászgalambokat ad? Volt már egy ászgalambom, aminek nagyon kevés izomzata volt, ez hiba?

 

A régi Golden Bol vonalam ilyen volt, aztán az Elvis és a Topstar is a nehéz versenyeken. A tojókat nagyon könnyű motiválni és azok korábban is érnek.

A második kérdésre a választ nem tudom, inkább a sok izom a hiba.


A jó özvegy hímek lesznek a legjobb tenyészgalambok? Nekem van egy jó hímem, 14 első díjjal, és a fiai használhatatlanok! Tapasztalt már ilyet? Mi a megoldás?

 

A galambsport mindig kiszámíthatatlan. Ez benne a szép. Ellenkező esetben csak a leggazdagabbak nyernének.
A fantasztikus özvegy hím karakteres, és nagyon könnyű motiválni. Lehet, hogy ezért nyerte a díjakat. Párosítson hozzá különböző jó versenytojókat. Ez az egyetlen megoldás. Lehet, hogy megtalálja a tökéletes párját.

 
Én Máltán galambászom, és Olaszországból versenyzek. A távok 300-tól 630 km-ig terjednek. 100 km-es út is van, a tengerről. Mit tanácsol, hogy javuljanak az eredményeim?

 

A rakodás napján csinálj 20 km-es magántréninget. Ettől nagyobb önbizalommal indulnak el. Hitehagyott galambokkal nem lehet nyerni.


Ön hosszú évek óta tenyészt, a 2 nemből melyiket tartja dominánsnak a tenyésztésben? Mik a legfontosabb kiegészítők, amiket nem nélkülözne?


A tenyésztésben a tojók dominálnak. Fontos kiegészítők a minerálpor és Jodium Jet 2000 a Klaustól.

 
Én Bulgáriában versenyzem, de állandóan nagy problémát jelentenek a héják, így a galambok nem repülnek október végétől március elejéig. Április végén kezdődnek a versenyek. Hogy lehet felkészíteni a versenycsapatot egy hónap alatt? 

 

Ez nem probléma, a németek ugyanebben a cipőben járnak. 2-3 hét repülés kell a ház körül, majd egy hét alatt el kell jutni magántrénigekkel 10-től 150 km-ig.

Áprilisban a legfontosabb teendő a tájékozódási edzés.

 

Az a kérdésem, hogy hogyan érdemes ellátni a galambokat verseny előtt és után, ha egy 4-500 km-es utat veszünk. Ad-e nekik birkafaggyút?


Egy 300 km-es verseny hetében 75%-ban diétás, 25%-ban kukoricát adok. A verseny előtti két napban plusz kukoricát kapnak, aminosavat, aprómagot és Nutripowert.

500km-en ez az időszak nem 2, hanem 3 napig tart. 2008-ban adtam birkafaggyút, azóta nem.

A verseny után elektrolitot és mézet adok nekik.

 

Van egy galambom, az UNO-ból. Jók ezek középtávra?

 

Én már 15 éve sikeres vagyok azzal a vérvonallal. Tökéletes a középtávú versenyekre.

bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 123

azon én is gondolkoztam már, de aztán rájöttem, hogy nem fogok egy ládát ott kerülgetni a fiataldúcban, ráadásul magasra is kéne szerelni, hogy a pálcás oldalán elhelyezett itatóvályú ne legyen 3 perc alatt tele mindenféle kosszal.

 

de tavaly ládában tanítottam őket inni. reggel csak etettem és ládába szedtem, majd egész nap az árnyékban tároltam őket. aztán este megkapták a vályút és a vizet és rögtön ittak. szerintem mindegyik. úgyhogy nem lesz merwés a fiataldúcom.

Előzmény: FvT (122)
FvT Creative Commons License 2011.03.20 0 0 122

no jól van , csak azt írtad bonyolult , Én meg hittem neked . Már megint.

mi csak azért nem ládázunk , mert a felének banános doboza van , néhánynak tyúkszállító kis átalakítással , egy -két vérprofi van

akinek galambszállítója van . De olyan igazi pálcás amilyen a ker ketrec , senkinek . Egy sötét dobozba meg a ketrecdresszúra nem ér semmit . Nekem bejön ez a Merwés megoldás , amikor berakod a ládát a dúcba , de szerintem ennek is csak akkor van értelme , ha olyan mint a ker szállító. Meg van is mire ülnöd .

Előzmény: bmalag (121)
bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 121

mit bővebben? lesz 2-3 ládatréning a teraszról oszt kerkocsi. a pilisi haverok is erre biztatnak. na jó, ők a ládázást úri mulatságnak tartják biztos. én csak azt akarom elérni vele, hogy ne próbáljanak 20 centis nyakkal kitüremkedni a rácson. maradjon valamennyi erejük az egésznapos hazavergődésre bicskéről.

Előzmény: FvT (119)
FvT Creative Commons License 2011.03.20 0 0 120

Nézzük meg mit ír erről Adrian barátunk:

" A bajnokok szerint a dúc a jó kondíció alapja és hogy mennyire fontos a jó kondíció, ezt mindnyájan tudjuk. Többször is hallottam bajnokokat így nyilatkozni: „Jobban szeretnék átlagos galambokat egy jó dúcban, mint szuper galambokat egy rossz dúcban”. Ez a mondás igen kíváncsivá tett. És az évek hosszú sora alatt megtanultam, hogy szerencsésebb egy átlagos galambra kiváló kondícióval pénzt fordítani, mint egy szuper galambra gyenge kondícióval”.

Előzmény: dart-40 (114)
FvT Creative Commons License 2011.03.20 0 0 119

bővebben?

Előzmény: bmalag (118)
bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 118

egyébként én a magántréningekkel csinálom a legtöbb veszteséget. de olyan is volt már amikor 10 nap bezárás (nyaralás) után vesztek el háztól. az esetek többségénél sejtem, hogy miket kellett volna másképp csinálnom. (éhesen kiengedni, nem ott engedni, nem akkor engedni stb.)

idén új rendszert próbálok. nagyon bonyolult: nem lesz magántréning. tőled is olvastam régebben ilyesmit.

Előzmény: ghoezeke mate (110)
bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 117

igen, az egyik példám, amire az előző hsz-omban utaltam az pont Tamás dúca volt.

az eleje nagyjából nyitott, így levegő biztos bőven jut mindenkinek.

2,2 x 3,5 méteresre saccolom a dúcot. 4 méter hosszú szerintem nincs, mert az enyém annyi, azt nagyjából be tudom lőni.

 

Előzmény: FvT (113)
bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 116

lehet, de akkor ez nem négyzetméter vagy köbméter-függő dolog, hanem annál bonyolultabb. csodálkoztam már párszor amikor fiatalbajnokoknál jártam, hogy az én dúcomnak felében tartanak kétszer annyi fiatalt, mint én. bajnokságot nyernek és még novemberben is élükre állítva várják a sorsukat a fiatalok a dúcban.

Előzmény: ghoezeke mate (110)
bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 115

persze. azóta nem tartok 80 fiatalt. 50-ből építem le magam kisládányira. viccet félretéve tényleg az volt a legdurvább évem, de minden évben van valami nem várt jelenség.

Előzmény: FvT (109)
dart-40 Creative Commons License 2011.03.20 0 0 114

Azért egyezzünk meg, mielött átesünk a dúc túlsó oldalára. Egy rossz dúc jó galambjaival eredményesebbek lehetünk, mint egy jó dúc rossz galambjaival. Pont.

Előzmény: FvT (113)
FvT Creative Commons License 2011.03.20 0 0 113

Én is valahogy így gondolom-tam, s meg próbálom szellősen tartani a madarakat .

Viszont elég szar érzés volt amikor elautóztunk ócsára és megcibálták a dédelgetett teóriámat.

Egy viszonylag kicsi és puritán dúcban  U alakban a padlótól a plafonig kőrbe sac 25 cm ülőke-fakkok .

Amikor ott voltunk már javában folyt a fiatalok ker tréningje . Mondom, mennyi fiatallal kezdtél . 120 -al oszt mennyi van most itt , 118.

és mennyi hely van. 120 .

Hát ez szar ügy , hogy így vesznek.

Annyira ragaszkodnak a helyükhöz , hogy nagyon nehéz őket átszoktatni a versenyek után az özvegy-dúcba.

6 x ker bajnok fiatalokkal . 1x Bll , 3x Peller club , 2x Kolumbia

Sajnos magára a dúcra teljesen pontosan nem emlékszem , de bmalag , biztos tudja miből van az oldalfal , padló tető , szellőzés .

Nyilván ezek kivételek , s van valami megmagyarázható oka . De pont ezeket kellene megfejteni .

Rossz dúcot szinte mindenki tud csinálni , az megy magától .

Előzmény: ghoezeke mate (110)
Neon Licht Creative Commons License 2011.03.20 0 0 112

 

kislyukas regál

Neon Licht Creative Commons License 2011.03.20 0 0 111

Azt a létszámlimitet nem isten adja. Benne van az, hogy a galambász mit csinál, hogyan és mennyit takarít, fertőtlenít. És mindenekelőtt hogy milyen a szellőzés.

Ráadásul ezt a limitet meg sem tudjuk, amíg a dúcot túl nem zsúfoljuk.

Láttam olyan bajnokdúcot, ahol 2x1.8 méteren van 25 fiatal és 15 egyéves versenyző.

Évi 1-2 veszteséggel.

A fiatalról azt gondolom, hogy csak egészségi alapon kényes a férőhelyre. Ha mondjuk özvegy híímeket zsúfolnánk össze, az sokkal rosszabb lenne, mert a territóriumuk állandóan veszélyben lenne, a kényelmesnél kisebb lenne, és az állandó stresszforrás számukra, vélhetően kedvezőtlen visszahatással az eredményre.

A fiatalnak egy 15 centis ülőke is megteszi.

Egy másik példa: kb 2x2 méteren 60 fiatal, plusz egy nagyobb volier. Működik.

Harmadik példa: kb 2x2 méteren 60 fiatal, volier nincs. Az illető özvegy hímekkel versenyez. Az erősebb fiatal hímek képesek ülőkét foglalni, úgyis feltehetőleg belőlük lesz a vesenyzők utánpótlása. A gyengébb hímek és a tojók a földön tolongnak, és valóban csúnyán vesznek is, de itt csak az marad meg, amelyik nagyon szilárd egészségű és jó stressztűrő. Viszont ezekből ennyi elég is.

Előzmény: ghoezeke mate (110)
ghoezeke mate Creative Commons License 2011.03.20 0 0 110

A fiataldúcnak van egy megfelelő létszáma, addig vesznek belőle a fiatalok, amig be nem áll a létszám. Ha 32 fér bele, és 50-et teszel  oda, el fog veszni 18, akármit csinálsz.

Általában a fiatalokat túlzsúfolják, pedig ezek erre nagyon kényesek.

Előzmény: bmalag (108)
FvT Creative Commons License 2011.03.20 0 0 109

Én csak szó szerint idéztem amit mondtál .

Lehet , hogyha csak 30 galambot raksz a 80 helyett akkor másképp alakul , s alá is van támogatva.

Ez az arány azóta változott azért valamennyit pozitív irányba ?

Előzmény: bmalag (108)
bmalag Creative Commons License 2011.03.20 0 0 108

na azért az úgy erős, hogy nincs rossz szellőzés...biztos össze lehet hozni vmi huzatos, ammóniás tikólat. kezdő éveimben nekem is sikerült csinálni ilyet, amikor a nagy légterű melléképületben kerítettem le a 40 négyzetméteres földszinten a fiataloknak egy 5 méter x 2 méteres dúcrészt. dél-keleti fekvés, farostlemez falak, forgácslap padló 15 cm magasra emelve az aljzatbeton felett, drótplafon, hogy sok levegő legyen. na ez lehetett a hiba, mert így közös légtérbe kerültek a szintén az épületben tartott pár ketrec nyúllal, akik nem voltak sűrűn takarítva és időnként szaguk is volt rendesen. a 80 fiatalból 2-3 tréning után maradt egy kisládányi. el is bontottam onnan azt a dúcot 1 év után.

Előzmény: FvT (104)
Neon Licht Creative Commons License 2011.03.20 0 0 107

Észre se vettem. Alig hinném hogy tudatos, bár ha a napsütést nézzük, balról melegíti a dúcot, és a jobboldali oldalfal lehet az északi. De mit keres a középső ablak felett 1 db szellőző? Szerintem részeg volt és véletlen befalazta, aztán azért kellett amoda lyukat fúrni.

Előzmény: FvT (106)
FvT Creative Commons License 2011.03.19 0 0 106

No , hát így már más a leányzó fekvése.

De azért nehogy mán elmenjünk csak úgy melette:

Vajon a balszélső dúcnál az  x méretű szellőző , a középsőnél már csak fél x . a jobboldalinál meg fúrt 4db 20-as lukat ...

ez tudatos volt , vagy csak elfogyott a tüzépes szellőző?

Előzmény: Neon Licht (105)
Neon Licht Creative Commons License 2011.03.19 0 0 105

Ez lehet végül is Colbrandt versenydúca, noha a másik alá is özvegydúcot írtak. Ebbe tényleg lazán befér az említett létszám.

 

Ez is megér egy misét, mi ez, valami kazánház?

Levegő van bőven, akárcsak a fiatal dúcban, ami 80 fiatalra óriási:

 

Kategorikusan nem mernék bármit mondani arról, hogy mi a jó galamb/alapterület arány.

A kevés hely nem jó, de vannak példák, az ajkai is, hogy elég jól ellensúlyozható. Igaz régebben, de láttam bajnokcsapatot bebújós padlásdúcban, 30x30-asnál is kisebb fészkekkel.

A túl nagy térben könnyen megvadíthatjuk a galambot, ha ügyetlenek vagyunk, mert megszokja hogy van esélye menekülni. De ez se törvényszerű, Süveges András pl. minden gond nélkül fogja meg a galambokat egy kb 10x5x3 méteres volierben.

Saját példám annyiban van, hogy egyszer úgy tűnt, hogy édesapámnak egészségi okból abba kell hagynia a galambászatot. Amíg kórházban volt, elkezdtem felszámolni az amúgy eredménytelen állományt. Persze azokkal kezdtem, amiket gyengébbnek gondoltam, és amikor apu kikerült a kórházból még megvolt 9 hím. Ezek megúszták a dolgot és a következő évben versenyeztek is. Elég tágasan voltak így persze. És az addig 2-3 helyezésre képes galambok között lett 8 és 9 helyezéses is. Ez engem a kis galambsűrűség hívévé tett, asszem egy életre.

Előzmény: FvT (104)
FvT Creative Commons License 2011.03.19 0 0 104

Lehetséges , hogy az oxigén mindenek előtt pont ezt szolgálja : nagy helyen kevés galamb .

az említett nagyobb dúcban lehetnek az özvegyek , sok levegővel megáldva. ( csak tipp) 

Itt is vannak szöges ellentétek , jó néhány kinti tudósításnál olvastam ezt a nagy hely -kevés galamb felállást.

Ugyanakkor amit Én látok gyakorlatban , hogy viszonylag sok éldúcban is szemmel láthatólag " zsúfoltság" van .Ennek ellenére jól repülnek a galambok . Jó , biztos , hogy itt jól működik a szellőzés , s gazda is érti a dolgát.

Az Általad felrakott képen ( Én az ajkai dúcnak gondolom) is látható , ( sejthető) az állománysűrűség . De sok helyen az általános 60cm -es fülkék 4, esetleg 5 sor magasan is ezt mutatják.

BG frappáns mondása , miszerint nincs rossz szellőzés , csak sok galamb , még egy kicsit lökött abba az irányba , hogy túlméretezzem a dúcot a bennlévők számára. ( vagy inkább a dúcmérethez képest kevsebb galambot telepítsek)

Igaz utánna azzal borzolt , hogy Ő ide kétszer ennyi galambot rakna.

Kérdés , hogy van -e hátránya a nagy hely-kevés galambnak azon kívül , hogy gazdaságtalan , s többet kell takarítani ?

Vagy megtérül az ha csak lézengenek a galambok a dúcban?

 

Előzmény: Neon Licht (103)
Neon Licht Creative Commons License 2011.03.19 0 0 103

Nem értem én sem, a kép aláírása az, hogy özvegydúc, de gyanús a dolog, hogy igazad lesz. Van még egy dúca, de abba meg több galamb fér, mint amiről szó van.

Biztos nyitott az eleje, mert azt nyilatkozza, hogy oxigén mindenek előtt.

Az évad elején, amikor még rövidebb utakra minden hím kosárba kerül, hetente fertőtlenít.

 

Előzmény: FvT (101)
FvT Creative Commons License 2011.03.19 0 0 102

No , Neon szertefoszlatta ezt a teóriát , egy rakat jó eredménnyel

Az viszont lehet , hogy a moha pont most takar annyit , hogy optimális a fényviszony , lehet régebben amikor még friss volt a tető nem is jöttek ilyen jól, esetleg pár év múlva meg már túl sötét lesz

Előzmény: bmalag (99)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!