Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Több dolog végett kell a visszatérő víz hőmérsékletét magasan tartani:
- a kazán belső korrózija ( harmatpont alá csökkenés)
- nem csak a víztér tud de a tüztérből kilépő füstgáz is harmatpont alá vagy közelébe tud csökkenni, ilyenkor jelentkezika kazántérben a kátrányosodás ill korom. Ezért egyes kazánoknál elővan irva még a minimális füstgázhőmérséklete is,
- 60 C vízzel nehezen és sokáig fűtöd fel a pufferodat, relatíve sokkal kevesebb energiát tárolsz el így mintha 80C vízzel fűtenél.
Persze pufferhoz minimum 30-40% nagyobb teljesítményű kazán kell.
Nagyon figyelmesen elolvastam a rendszer leírását. Szinte mindent értek, csak azt nem, hogy miért kell a kazánba visszajuttatni a melegvizet (65-72°C)?
Örülök, hogy meg vagy elégedve. Az a fajta bekötést amit Nálad csináltunk, olyan helyen a legjobb, ahol komolyabb tipusú gázkazán van a rendszerben. Ahol nincs gázkazán, vagy egy régi tipus, ott a hagyományos gyári bekötés is megfelel. Ilyen esetben bőven jó a kézi ESBE. Sajnos van egy rossz tulajdonságom, éspedig, hogy mindíg próbálom a lehető lególcsóbban kihozni a rendszert, mintha a tulaj fejével gondolkodnék. Pedig ez nem míndíg jó- lásd a Te példád- . Egyébként a Honeywell T100RAB + V135-1B szelep beszerzési ára 48.000.-Ft. Hát van különbség. Ez egy kapillárcsöves szondás thermo keverő szelep, jelenleg a legprofibb. ( KVS > 5 !!!) Ha a kazánvíz a szelepen beállított értéket eléri ( pl. 60 cels.) onnantól 1 cels. pontossággal tartja a kimenő hőmérsékletet.
Szia! Nem Honeywell szelep, valami más. 18000 Ft volt. Nem vált be a kézi keverő, mert a változó meleg hőmérsékletű víz miatt változott a kevert előremenő is. Úgy is jártam, hogy 85 fokos volt az előremenő, és letiltott a gázkazán. Meg volt, amikor csak 45-50 fokost kevert ugyanolyan beállítással (mert még hideg volt a rendszer), az meg kevés. Ezzel közel fix hőmérsékletű megy a házba. Nem akartam folyton kijárni és állítgatni a csapot. Harmadik csonk is lett a pufferen. :) Köszönettel tartozom neked, mert látom, hogy mások mit szenvednek a rendszerükkel.
SZia HuCsa ! Látom átalakítottad az előremenő keverőt. Ez a megoldás jobb, de drágább. A képen nem jól látom, Honeywell szelepet tettél be? Én ezt szoktam javasolni,( lásd a mellékelt képen) de mikor mondom az árát , legtöbben inkább a kézi ESBE-nél maradnak.
Szia,a ház perlites terranova vakolat,belüről hőszigetelt 0,8-as tapéta,mind ez HB-38-AS FALON.Szerintem is kicsi a kazánod,véleményem szerint kérd ki a SZAKSZER TANÁCSÁT PROFIK!!!
Szia, érdekelne, hogy milyen a házad szigetelése, és milyen fűtésed van (radiátorok teljesítménye). A puffered reggel hány fokos?
Egyszerűen nem értem, hogy másoknak hogyan működhet ennyire jól, 2-3 megrakással, pedig már többektől hallottam, hogy a kazán tényleg beéri ennyivel.
Igaz, hogy a 32-es kazánba 50 centis fa belefér, ezért egy megrakás több fát jelent, de az az érzésem, hogy én a 18-as kazánommal, mivel 2 óránként tele kell raknom, összességében sokkal több fát eltüzelek...:( És mégsem tudok 18 fok fölé menni, egész napos tüzeléssel sem.
Kíváncsi vagyok, ha felteszek egy komoly szigetelést a házra, akkor javulni fog-e a helyzet, vagy tényleg kazánt kell cserélnem...
Ahogy elnézem nagyon bekevertetek a szivattyúkkal és a csövekkel. Az egyszerüség kevéért a következőt javaslom a megértés érdekébe. A kazán visszatérőjén levő szivattyú + ESBE vagy LADOMAT (ez az igazi), ez szívja a rendszerből a vizet a szelep által kalibrált értéken (65-72 C). Ez jut vissza a kazánba. A kazánból kilépő víz már nyomott rendszer (kilépő hőmérséklet ladomatnál min. 80C), a cső átmérő min. 32 mm. Egyik fele a keverőszelepre megy, az elágazástól már szűkül 28 mm-es csőre, a másik ág pedig a puffer tetejébe. A visszatérő ág ugyan igy van bekötva a ladomatba , a puffertól jövő vastagabb csőbe megy bele a keverőszeleptől jövő vékonyabb cső.
Mikor a kazán fűt a kijövő 80C-os víz nem tud az 50C-ra állított keverőszelepen átmenni, igy kénytelen a puffer felé haladni. Természetese a keverőszelep után van a fűtésköri szaivattyú amit pl. szobetermosztát vezérel. Mert ha szobatermosztát nem kapcsol akkor a kazán csak a puffer tölti. Ha viszont a kazánod és a szivattyúja kikapcsol és a szobatermosztát által vezérelt fűtésköri szivattyú indul akkor a pufferba levő viz forgási irány megfordul, ahol eddig bement a melegviz most ott jön ki és halad a keverőszelep felé majd a keverőszeleptől a puffer aljába vissza. Természetesen a kazán visszatérő ágát ebben az esetben egy uszó visszacsapószelep zárja. Röviden ennyi, de lehet a végtelenségig cifrázni.
Üdv mindenkinek.Nekem szeptember óta müködik a rendszerem ,aSZAKSZER szerelte.32-es athmos,1000 l puffer,180l tartály atartályban.200l kéthőcserélős indirekt tároló +szolár rendszer. A tanuló időszakot kivéve tőkéletessen müködik a rendszer.180 m2 fütők nappal 21,este22,éjjel19 c van.Programozható termosztát vezérli a rendszert.-10 c -ban napi két rakat fa elegendő volt a fent leirtak tartásához,ugy hogy a melegvizem 60 c ugy hogy a hőcserélőt elzártam a pufferból folyamatossan termelődőtt a hmv utánpótlás.A tapasztalatom ha nem tőkéletessen száraz a fa akkor a kazán 60c fok főlé nem nagyon megy.A fabrikett tőkéletes megoldás mindenkinek ajánlóm.2700-ért lehet venni. Űdv Jimre
A kazánból kijövő melegvíz elmegy a pufferoldalán levő legfelső csonkhoz ott egy t idomon keresztülbe a tartályba iilletve tovább egy 30-70 C fokos keverőszelepen keresztül a kevert víz a lakásba iiletve ebbe a szelepbe alulról a tartályból a hideg víz. A kazán alsó visszatérő vezetékébe van beépítve a keringető szivattyú amint azt írtam ezt a kazán jobboldali kapcsolójára kötötték a szivattyú után az esbe innen a puffer illetve a lakás visszajővő ága,majd a másik keringető szivattyú amit a szoba thermosztát illetve a pufferen levő felső t idom utáni lakásba felmenő vezetékre van felhelyezve a keverő szelep elé. csőthermosztát 45 fokra állítva. A jelenleg folytatott fűtésem: A kazánba a begyújtást követően 30-40 perc alatt a vízhőfok 70 fok körüli, a lakásba megindul a felfelé a melegvíz, kb5-6 perc alatt fordul meg a víz ezt éreztem a keringető szivattyúnál.Az előremenő vezetékbe beépített keverőszelep 55 fokos vizet küld fel a lakásba, gondolom ezzel párhuzamosan kezdi füteni a puffert is. A tüztérben a begyújtástól számított három óra elteltével teljesen leég a tűz a ventillátor folyamatosan megy a kazán hőmérője 75 fok körül mutat A pufferban ilyenkor 60 fok körüli a víz hőmérséklete a tartály közepén, ez a víz hőmérséklet 40 fokról indult begyújtáskor. KÍsérletezgettem a következők szerint: A kazánba begyjtottam, egy óra múlva ismét teleraktam fával a tűzteret,majd egy óra múlva meint megismételtem. Eredmény: a kazán elérte a 80-85 fokot és ventillátor leállt, a hátsó huzatot szabályzó lezárt. A kazánon a kezelő gombok balodali 3 órán jobb oldali 11 órán a hátsó lemezt szabályzó thermosztát 80 fokra állítva. Ez az állapot tartott kb 40 percet majd a vízhőmérsklete kezdett vissza esni a kazánban és a pufferban egyaránt, ismét rakni kellet a tűzre.
A múlt év őszén kötöttekk be nálam is egy ATMOS 22-est 750 lit pufferrel. Itt a fórumon olvasottak nálunk is igazak. Sok tépelődés után döntöttem a fagázosító rendszer mellett, mivel gondoltam hosszú távon megtérül a beruházás. Az eddig tapasztaltak nem ezt mutatják, nálam is nagy a kazán faigénye, három óra alatt teljesen leég. eddig a két hónapos fűtés alatt eltüzeltem jó 60 mázsa fát! A fórumot olvasva azt a következtetést vontam le hogy két egyforma rendszer nincs is talán ?! A hozzászólásokat olvasva és a képeket nézve meglepetésként ért,hogy nálunk a kazánból kijövő melegvízre semmi féle thermosztát nincs rákötve. A szerelők a kazán és a puffer közötti szivattyú indítását és leállítását a kazánon meglévő huzat ventillátor forgató gomb /jobb oldali/ kapcsolásával lehet szabályozni. A gomb elforgatásával ha a ventillátor kikapcsol akkor a szivattyú is kikapcsol, a kazán- víz hőfoka megemekedik mivel nincs keringetés, ennek okán ez a gomb 11 órán áll üzem közben. A bal oldali gomb alap minimumon 3 órán áll. A lakásba a meleg vizet a visszatérő ágba beépített szivattyú szállítja.,ennek a vezérlését egy csőthermosztát és a lakásban elhelyezett szoba thermosztát vezérli. Ez a csőthermosztát a kazánból kijövő előremenő vezetékre van rátéve a puffernél,az a szerepe hogy 45C fok alatti vizet már ne keringessen a rendszerrebe. A szoba thermosztát 22 C fokra van állítva ez kapcsolja ki a keringető szivattyút ha a lakásban már elérte a beállított hőfokot. A kazán működésével nem igazán vagyok megelédve. A beépítéstől kezdődően folyamatosan kisérletezgetek de úgy érzem nem az igazi !
Amit Andrezz ist, azt én nem tudom biztosan, hogy nincs középső kivezetése a puffernak, mert nem voltam ott amikor a szerelő összerakta a dolgokat.
De azt akkor sztem ugy fogom megoldani, hogy a puffer tetejéről fogom a kazánból jövő vizet a pufferba engedni, és akkor onnan ahonnan most is ki tudom venni majd a vizet.
A meleg víz felfelé megy, a hideg meg lefelé (kivéve ha 0 fokos, mert az jég, és az van legfelül). A pufferből fent kell kivenni a meleget, az alján a leghidegebb. De ha fent kiveszed, akkor valahonnan pótolni kell. Nálad a lakásból visszatérő HŰTVE a puffer alsó vizével keveredik vissza a keverőszeleppel. Ezért is lenne jobb ide egy termokeverő, mert az elzárná a hideg ágát, amíg a meleg ág nem éri el a beállított hőfokot.
Jó lenne már ha egy szakértő/szerelő is hozzászólna, mert nem szeretnék hülyeségeket beszélni...
Nálam is gyakorlatilag ilyen rendszer van. Ehhez a 750 l-es pufferhez (NAD típusú) nincs is középső csonk. A Szakszernél vettem, gondolom nem ajánlanák, ha nem lehetne így használni.
Szerintem úgy működik, hogy a kazánköri szivattyú tölti a puffert, amitől végül is függetlenül működik a fűtésköri. Ez végül is a puffert töltő csőből ágazik le. Az mindegy, hogy ebbe a csőbe éppen a kazánból v a pufferből jut a meleg...
Nálunk nem volt golyóscsap eredetileg ezen a csövön ( a puffert táplálón), de nemrég szereltettünk be egyet. Így amíg reggel hideg lakás, addig kizárjuk a puffert, így az összes meleg a lakásba megy. Később nyitjuk csak meg a csapot, amikor már a lakás melegebb.
érteni még én sem értem, csak gyanítom mi volt a szerelő elképzelése:
A puffer felső részén azért van egy elágazás, mert a kazánból érkező 85 fokos víz egy része megy a szivattyún keresztül a lakásba, a másik része pedig a pufferba.
Igaz igy nagyon sok idő még a puffer egyszer felmelegszik, de ha felmelegedett, akkor a puffer aljáról jönne a melgvíz, ami keveredik a lakásból visszatérővel.
Majd ez a kevert víz megy a keverőszelephez, ami szntén összekeveredik a kazánból jövő vízzel...
Én igy tudom most elképzelni, aztán hogy jól gondolom-e......ez a kérdés.
Bocsi, hogy ennyit kérdeztem. Próbáltam megérteni. Mégis arra jutottam, hogy én átalakítanám a rendszeredet. Egy szivattyút tennék (kis fordulattal) a puffer alsó kiállására, egy csőtermosztáttal. Ez kifelé szívja a vizet, amikor kapcsol (kazánból kilépő víz > 70 fok). A pufferes képen lévő szivattyút vezérelné a szobatermosztát.
Nem tudom elképzelni, hogy ezzel a kialakítással hogyan tudod a meleg vizet kivenni a pufferből? Ugyanazon a hőmérő fölötti csövön veszed ki, amin a betáplálást is végzed? Nincs a tartály felső részén még egy használaton kívüli csonk?
A puffered és a kazán között csak egy csövön van összeköttetés? A visszatérő cső csak a lakásból jön, vagy a puffer alsó kivezetése is bele van kombinálva?
A kazánból kijövő víz elágazik, az egyenes felfelé menő ág megy a puffer felé, a a balra le mjad vizszintes pedig megy a bojlerba.
A jobb oldalon föntről érkezik a visszatérő víz a kazánba. Ehhez csatlakozik középtájban a bojlerból visszatérő víz. Ezek mennem a keverőszelepbe...a kazán mögött
Szerintem valóban logikusabb a 3 kimenetes pufferes megoldás. Ha elzárod azt a csapot, akkor gyorsabban felmelegszik a kazánod is, bár a keverőszelep beállítása se mindegy. Úgy látom a képeiden, hogy a kazánból kilépő víz mennyisége (sebessége) a pufferes képen látszó szivattyútól meg a keverőszelep beállításától függ. Szerencsésebbnek tartom, ha a pufferkörben van egy szivattyú min fordulattal (3. képemen látható jobb oldalt ), a fűtést meg egy másik szivattyú látja el max fordulattal (ez nem látszik a képeimen, mert nem ebben a helyiségben van). A 320-ban kérdeztem tőled, hogy a csövek hova vannak kötve? Megnézted?