Ha ezt a két linket tüzetesen átnézzük, megállapíthatjuk, hogy vannak Makovica várának barátai, akik gyakran felkeresik az ódon várfalakat. De olyan fotót, amin ténylegesen "vármentenek", mégsem találtam:
A természet szép lassan újra birtokba vette az erősséget, udvarain és felrobbantott épületeinek belső térségein fák és bokrok szinte áthatolhatatlan szövevénye terpeszkedett el. A Rákócziak büszke vára így aludta Csipkerózsika álmát egészen néhány évvel ezelőttig, amikor jótékony kezek gaztalanították. A dolog szépséghibája, hogy csak a falakon belül munkálkodtak, míg a külsővár előtti térség most is háborítatlan dzsungelt mutat.
Az elmúlt hetekben hangyaszorgalommal bújtam a Vasárnapi Ujság lapszámait. Most is azt tenném, ha a NET kiszámíthatatlan ördöge engedné. De nem akarja megnyitni az oldalát, hogy a még hátralévő kb. 10 esztendőnyi termésből csemegézzem. Pedig igazán érdekes olvasmány nagyapáink, sőt dédapáink XIX. századi históriájának megismerése! Hiszen Európa és a nagyvilág politikájában oly jelentős események {háborúk, felfedezések} történtek, amelyek utózöngéi napjainkig kihatnak.
De a Topik szűken vett témakörére, a középkori várakra nézve is igen gazdag az eddig begyűjtött zsákmány! :-) A megfakult archív fotók és értő kézzel megalkotott metszetekről visszatekintenek ránk váraink, amik akkoriban még 100 évvel fiatalabbak voltak.
Rendszerváltástól függetlenül az épület - szerencsére - még mindig a HM tulajdona és az egyik legjobb honvéd üdülő az országban. Remélem ezt nem fogják eladni, bár így nem tudsz majd kajálni a teraszon, de a fotózás szerintem megoldható :-) Privátban megbeszéljük.
Rendszert ugyan nem, csak módszert, most udvariasan utasítottak onnan el, az út Bokor felé ugyanúgy le van zárva... csak egy erdei úton lehet a vár alatt valahogy átjutni.
A múlt héten némi zavar támadt az erőben..., s miután az első védőpajzsok is leváltak, a Várak3D oldal teljesen sebezhetővé vált a hipertérben...
A gonosz birodalmiak ezt kihasználva behatoltak a szerverre és sikeresen feltörték az oldalamat.
Némi fejfájást én is éreztem az erő gyengülésével, s a hiperhajtómű meghibásodása csak tetézte a bajt, amitől aztán majdnem kisodródtam a végtelenbe.. és tovább.
Több mint két év zavartalan működés után, most én is megtapasztalhattam a sötét oldal erejét...
No de, félre móka és bú, 3 napi kemény munkával és a szolgáltatóm hathatós segítségével sikerült az oldalt visszaállítani -régi fényébe, így aztán jöhet a következő frissítés:
Solymár-Szarkavár.
Tavaly egy nem túl szerencsés időpontban már jártam e várban, azonban a nap anniyra "szembesütött", hogy alig tudtam néhány értékelhető képet készíteni, ráadásul lányom is összefogdosta az objektívet, amit -persze- csak otthon vettem észre... hej!
Idén tavasszal -egy szerencsésebb napszakban, ismét felmásztam a Mátyás-dombra, s remek fotókat sikerült készítenem, melyek most "összeálltak" (az összes nehézség ellenére is) 3D-s, anaglif fotókká.
Ez nem vártorony (bár őrtoronyként volt hasznositva az ötvenes évekig). ..egy magánház kertjében áll (magántulajdon?), eddig csak az utcáról lehetett megkukkantani - mostanáig. A házat lebontották, a rom elhagyatott - szóval pestiek, érdemes a lehetőséget kihasználni (az első emeletre vivő lépcső leszakadt, itt - elég kellemetlen helyen - mászni kell.
Egyébként látszott, hogy ki lehetett irtva valamikor a növényzet, mert csak aljnövényzet volt, de már nagyon magas. a vár is áttekinthetetlen volt, főleg a nagy rondella rész.
Sajnos emiatt szinte egyetlen normális képet sem tudtam készíteni.
A másik várnál, amit megnéztünk, már igen. Majd este fölrakok néhány HDR képet arról.
A lényeg, hogy egyszerre 3 expot készítesz egy témáról. Egy normál, egy túl és egy alulexponáltat, majd a három képet egymásra helyezed egy speciális szoftverben, PS vagy Photomatix és kész.