Keresés

Részletes keresés

naki7 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 60

Köszi az infókat.

 

Lenne mégegy kérdésem, bár ez inkább kertkapu kategória.

Szóval 3,5m-es kertkaput tervezek, ami úszókapu lenne. Most már tudom, hogy a két oszlopot alul össze kell kötni egymással (vasalás, beton), hogy egymázhoz képest ne tudjanak elmozdulni, és a "tartó" oszlopnál is komoly vasalást, betonozást kell végezni. Ilyet csinált már valamelyikőtök?

Vagy ezt már inkább bízzam szakira?

 

Előzmény: viktor a takarító (59)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.06.04 0 0 59

hali!

 

A bontás/építés és a javítás nagyon közel állnak egymáshoz: ha meghagyod egy részét, mikor elkezded építeni az újat, és az alapod marad - azaz nyomvonal sem változik -, akkor nem kell engedély.

 

Bontott téglából lehet kerítést építeni, mi is abból fogunk, és sokan csinálták a környékünkön is. A munkadíj attól függően, hogy szinte műremek szintű rusztikus falat vagy csak egy korrekt módon megépített és fúgázott felületet akarsz, nagy szórással változik. A kötőanyag semmi extra, javított mészhabarcs, esetleg a végén fúzázni kell, mivel látszó felület, de annak sem jelentős a költsége.

A falazóelemnek kicsi a tömege, abból magas kerítést nem kéne építeni, hacsak nem lesznek külön betonozott oszlopaid, és csak kötöltésre kell a falazóelem.

Rakni nem nehéz, szóba jöhet a beton falazóelem is (üreges, egyik oldalán zárt harabcshézagokkal ), amihez javított habarcs kell, méghozzás vagy 3 cm vastagon, pontosan kell rakni, igazgatás nélkül. Én 3-szor raktam, mire egyszer megmaradt (volt, ahol inkább esztrichbe ágyaztam...). Ezt aztán érdemes burkolni, ehhez szóba jöhet 3cm-es csíkokra vágott bontott tégla (a vízes vágó viszi, mint a vajat, és napi 5-7e Ft-ért lehet bérelni: 1-2 nap alatt extra mennyiséget le lehet szelni...), amit egy jobbféle csemperagival felrakhatsz szépen.

 

sok sikert!

 

vat

Előzmény: naki7 (56)
naki7 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 58
Köszi!
Előzmény: _lala_ (57)
_lala_ Creative Commons License 2007.06.01 0 0 57
Az alap az, hogy bontási engedély nem kell, építési engedély az utcafronton kell, a többi oldalon nem.
Ehhez képest a helyi rendezési terv eltéréseket állapíthat meg, de ez nem igazán jellemző.
Előzmény: naki7 (56)
naki7 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 56

Tavaly fejeztem be az építkezést. A ház új, a kerítés régi, téglából épült.

Az első kérdésem, hogy kell-e bontási/építési engedély, ha a házra kiadott építési engedélyben az szerepel, hogy a meglévő kerítést a tulajdonosok meg kívánják hagyni?

A másik kérdésem már szakmai.

A meglévő kerítésem alapja masszív.  Sehol nem rongyott meg, a 80cm-es mélység is megvan, és a vasat se sajnálták belőle (kapubejárónál egy ~4m-es szakaszon szétvertem). Szóval ezzel nem kell foglalkoznom.

Van egy csomó bontott téglám. Aki körbejárta már a témát megmondhatná, hogy érdemes-e ebből építeni az új kerítést. Vagy inkább falazóelemet érdemes használni? A tégla ugye megvan, de a munkadíj a kötőanyag már drágább mintha falazóelemből építettném. (Meg állítólag falazóelemből nem is olyan nehéz falat húzni. Valaki esetleg megpróbálta ebből saját kezűleg a falazást)?

A kerítés egyik része ~10m hosszan egy 2m magas fal lenne, a másik része 4 tagból álló oszlopo/lábazatos.

 

Köszi!

Xaby Creative Commons License 2007.05.31 0 0 55

Sziasztok!

 

Nemrég vettünk egy házat, amihez egy elég nagy kert tartozik. A terület kb. harmadát szeretném leválasztani gyepesítésre, tujáknak, nyárshelynek stb. A "hátsó" részt egyelőre nem tervezem hasznosítani.

 

Szerintetek szükséges-e a zsalukő-alap, vagy elegendő az oszlopokat lebetonozni, és arra az átlátszó fém? Különösebben nem akarok ebbő esztétikai kérdést csinálni, mert úgyis tujasor kerülne elé. Mindössze azt szeretném, hogy a kóbor kutyák (meg később majd a gyermek) nem szaladgáljanak szabadon ki-be.

 

Egy kb. 20 m hosszú kerítés esetében mennyivel lenne drágább a zsalukő-alapos kerítés, mint a sima oszlopos?

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

hm11 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 54
Nád, azaz nádszövet a kerítés félén. Nézd meg nagyobba, de szerintem egyértelmű, hogy a két telket elválasztó kerítés lesz az 51 méteren és kettőnk között. Hát nem is a mocsári nád az  :D
Előzmény: Teaway (53)
Teaway Creative Commons License 2007.05.28 0 0 53
ööö...hát én itt egy fia nádat nem látok!
Előzmény: hm11 (52)
hm11 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 52

Itt a kép, ahol a kocsi áll, oda építünk. Látszik, hogy keskeny az utca és nincs árok, a házunk előtt ugyan van az útig 4-5 méter, de ott megy a víz és a gáz vezeték. Ahol a nád van, nos oda álmodta meg az árkot.

 

 

Érdekesség még talán az is, hogy minden hivatalos dokumentumban a bejárata hátul van, ehhez képest oldalt, a felénk eső oldalon. (Lehet felfalaztatom és az eredeti terv szerinti helyre átrakatom az ajtaját ha sokat jár a szája.) A fél emelettel magasabban lévő teraszról szokott átkiabálni a kutyámra vagy onnan követi az eseményeket.

Előzmény: hm11 (51)
hm11 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 51

Köszönöm válaszod! Én is így gondolom, de ez a szomszéd nő nem bír magával és szinte hetente bejár az önkormányzathoz, hogy neki árok kell. Az azért a történet pikantériája, hogy a mi oldalunkra nem is lehet pincét építeni. (Ezt az előző tulaj mondta)  Nos neki van pincegarázsa, mélyebben is van az egész portája, de az utca legmélyebb pontja tényleg a mi kapunk előtt van. Én meg fogom oldani ezt a kérdést, folyókákat teszek a kapu teljes szélességébe és egy pvc csővel a telek szélén elvezetem a patakig.

 

Szerintem a falu nem tud erre 2 Forintot sem költeni nemhogy százezreket. A legfontosabb dolog most a csatorna kiépítése, ami valószínű 2010ben készül el. Mi javasoltuk, hogy majd ha meglesz a csatorna akkor majd az önkormányzat rakjon le vízgyűjtőket, folyókákat vagy akármit és a csatornán elvezetik az utca vizét.

 

Bár amint beköltözünk és lesz 3 szabad percem ezzel foglalkozni, be fogok menni személyesen az önkormányzathoz és rákérdezek ugyan mi a tervük -további tervük- a telkünkön.

 

Keresek egy képet, ott látszik miről is van szó.

 

 

Előzmény: _lala_ (50)
_lala_ Creative Commons License 2007.05.28 0 0 50
Kérdésem, megteheti e az önkormányzat, hogy kisajátít a telkünkből 1-2 métert az ároknak?

Ennek egyetlen módja van: rendezési tervet módosíttat az önkormányzat (ha már van), vagy készíttet (ha nincs) megfelelő tervezővel, és után elfogadja a képviselőtestület.
Ez már idáig is sok pénzébe kerül az önkormányzatnak, és évekig is tarthat, majd után ki kell sajátítania a területet, és megvalósítania a célt, amelyre hivatkozva a kisajátítás történt. Ez valószínűleg sok-sok milliójába fájna az önkormányzatnak; meglehetősen valószínűtlennek érzem, hogy ilyen dologra verjék el az amúgy is kevés pénzüket.

Esetleg nyomatékosan felszólít az eladásra stb.

Irreális, mert ha a helyi rendezési terv nem tartalmaz erre vonatkozóan már most is rendelkezést (hogy abból a részletből szabad vagy kell önálló telket készíteni), akkor kizárt dolog, hogy egy 1-2 méter széles darabot önálló ingatlanként megengedjenek a szabályok. Ergó még ha szeretnék sem tudnák azt az 1-2 méteres darabot különválasztani a telked maradék részétől, csak ha a rendezési tervben ez szerepel.

Ha a kerítést megcsináljuk, ami nem kis pénz lesz, 51 méter, magas betonalap (mi 50 cm-rel magasabban vagyunk mint ő), lecsíphetik e a mi területünkből azt a részt? Újra kerítés?

Megtehetik, ha a rendezési tervben ez szerepel. Ebben az esetben természetesen a terület lecsípése miatti értékvesztésen kívül az új kerítésállítást is ki kell fizetniük.


A magánvéleményem, hogy két magántelek közti határvonal vízelvezetésére nagyívben szoktak tojni az önkormányzatnál: oldják meg a tulajdonosok, erre közpénz nincs, és valahol jogos is a dolog.
Előzmény: hm11 (47)
Teaway Creative Commons License 2007.05.28 0 0 49
És mi az a téglából kirakott U alakú kanyar?
Előzmény: Bubinko (44)
Teaway Creative Commons License 2007.05.28 0 0 48
Nos...ez az árok-kérdés kicsit zavaros nekem...látnom kéne, nincs kéznél egy kép esetleg?
Előzmény: hm11 (47)
hm11 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 47

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni. Kerítés ugyan, de annál több.

 

Most építkezünk, lassan be is költözünk, ideiglenes kerítéssel a telek vétel után körbe is kerítettünk. A szomszéd felől volt kerítés, de ezt az oldalt -jobbra esik- nekünk kell majd megcsinálni. Az a kerítés sok helyen már bedőlt felénk, szóval egyébként is meg kell csinálni. Mi úgy vettük a telket, hogy fel volt már töltve, a szomszéd úgy épített 24 éve, hogy erre nem figyelt. Két domb között van az utca, keskeny is, vízelvezető árok nincs. Megjegyezném, hogy a mi kapunk előtt van az utca legmélyebb pontja.

 

Amikor az építési engedélyt megkértük és a szomszéd áldása is kellett, nos ő már akkor megjegyezte, hogy akkor írja alá, ha a mi telkünkre építünk egy vízelvezető árkot, a közös kerítés mellett egészen a kert végében található patakig. Erre mi nem mondtunk semmit, másnapra elolvasta amit kell és felfogta, ha nem írja alá is 14 nap múlva jogerős az engedély, fellebbezni meg ugyebár 20 ezer és indok. (Indoknak elég kevés az általa megálmodott árok, a házhoz semmi köze)

 

Mi ezt a kerítést szeretnénk ősszel vagy jövőre, kora tavasszal megcsinálni. Szép magasat szeretnék mivel nem tudja még mindig megemészteni, hogy valaki lakni fog mellette. Sokszor átkiabál a kutyáimra, hogy csendben legyenek stb.

 

Tegnap az önkormányzattól volt kint két ember, mivel a szomszéd rendszeresen bejár, hogy neki árok kell oda a mi telkünkre és az önkormányzat fizesse persze. A probléma nem új keletű, a vízelvezetés eddig sem volt megoldott.

 

Kérdésem, megteheti e az önkormányzat, hogy kisajátít a telkünkből 1-2 métert az ároknak? Esetleg nyomatékosan felszólít az eladásra stb. Az építési engedély kiadásakor nem kellett volna ezt jelezniük, hogy - 1-2 méter? Ha a kerítést megcsináljuk, ami nem kis pénz lesz, 51 méter, magas betonalap (mi 50 cm-rel magasabban vagyunk mint ő),  lecsíphetik e a mi területünkből azt a részt? Újra kerítés?

 

Az ő telkére nem kerülhet, a közös kerítéstől alig fél méterre már a melléképülete van, a növényei is közvetlen a kerítés tövébe lettek ültetve még a diófa is... csakis a mi telkünkre tudja ezt megálmodni.

 

Nem voltam rövid, remélem érthetően ítam le, a kérdés továbbra is megcsináljuk a kerítést ill. van e joguk kisajátítani x métert.

 

hm

Teaway Creative Commons License 2007.05.12 0 0 46
:)))
A CKM az más...
Előzmény: páhoki (45)
páhoki Creative Commons License 2007.05.11 0 0 45
CMK vagy CKM vagy valami hasonló lap? Hasonló mint az OSB csak cementes és időtállób valamint akár festhető is. Én is ilyesmiben gondolkodtam.
Előzmény: vt75 (42)
Bubinko Creative Commons License 2007.05.10 0 0 44

Ilyen kerítést építettem (a zöldre gondolok)

 

nagy ivó Creative Commons License 2007.04.21 0 0 43
Előzmény: vt75 (42)
vt75 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 42

Sziasztok kerítésépítők! :)

 

 

Kellene néhány jó tanács: a szomszéd blöki (pitbullszerű befogadott valami), nem nagyon bírja a családomat, folyamatosan ugat, amikor kint vannak a kertben.

Sajnos az épp most cseperedő fiam sem fél tőle, annak ellenére akar odarohanni, hogy a kutya szemmel láthatólag támad(na).

A két telek között a kerítés átlátszó "átlátszó fém": talán 30-40 cm-s mély alapba ledugdosott vas zártoszlopokra van kifeszítve mezei drótháló. (a kutya ha okosabb lenne, már rég átjött volna)

 

Mit tegyek?

Első körben arra gondoltam, hogy náddal takarom, az előtte lévő tujasort pedig vadászkerítéssel zárom el, de egy a másik szomszédnál láttam, hogy a kutya simán ledarálja a nádat.

Most pillanatnyilag OSB lapon gondolkodom, de nem tudom, hogy az mennyire ronda és időtálló..v építessek oda valami drága falat?

(akkor biztosra veszem, hogy a kutya magától feldobja a pacskert még az építkezés alatt)

A szomszédokkal egyébként jóban vagyunk...

 

Köszi a hozzászólásaitokat, T

 

nagy ivó Creative Commons License 2007.02.25 0 0 41
Az elöbb lemaradt
nagy ivó Creative Commons License 2007.02.25 0 0 40
Esetleg?
dr_bubo Creative Commons License 2006.12.28 0 0 39

sziasztok
Miskolc melletti településen kerítésépítést vállaló embert keresek.
kb. 15 méter kerítés lenne de fagyökerek vannak a földben amiket ki kell szedni
bobcat is kellhet.

Koszi
bubo
Teaway Creative Commons License 2006.11.17 0 0 38
És hol van a rajz?
Előzmény: windy12 (36)
NeomatiK Creative Commons License 2006.11.06 0 0 37

Az utcafronti kerítésnek teljes terjedelmével birtokon belül kell lenni.

Hogy lehet-e ebből baj, azt nem tudom, elméletileg igen.

Előzmény: windy12 (36)
windy12 Creative Commons License 2006.11.04 0 0 36

Sziasztok!

 

Kerítést építek az utcafrontra bontott téglából az alábbi rajz alapján. A kerítés két végéreaz utcafront felől esztétikai okokból álpillért terveztem (Csak kívűlről) Maga a kerítés pontosan az utcafronton van, viszont apillér öt centire ki fog lógni. Lehet-e ebből később probléma?

Teaway Creative Commons License 2006.10.25 0 0 35
Remélem, befetette zöldre, ahogy mondtam:)
Előzmény: Bubinko (34)
Bubinko Creative Commons License 2006.10.25 0 0 34
Mesélj mi van kerítés téren? Kíváncsi vagyok a fejleményekre...
Előzmény: Trison (29)
Bubinko Creative Commons License 2006.09.26 0 0 33
Én személy szerint boldog lennék, ha helyettem kerítést építenének! Őszinte részvétem a "kedves" szomszédotokkal kapcsolatban...
Előzmény: Trison (29)
Teaway Creative Commons License 2006.09.10 0 0 32
Nem, sajna, én vasban utazom.
Előzmény: Heaven (31)
Heaven Creative Commons License 2006.08.25 0 0 31
Nem tud valaki jó áron akác kerítés oszlopokat?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!