Hat igen, nehany eve karacsony tajan bejelentkezett es meglatogatott minket egy regi barat. Ajandekba egy sokkotetes szcientologiai alapvetest (mi ennek a neve?) hozott, szepen foliazva ... Volt vagy 80 centi. Nem kellett vakcina, nem terjedt. Ellenben ha ramtusszentett volna felmilliard covid virust az ajtonyitaskor az mas szitu lett volna.
Most olvastam Tóta W-től, hogy Csollány Szilveszternek "az a szerencséje és maradék esélye, hogy a lélegeztetés ellen még nincs népmozgalom." Pedig mekkora dobás lenne már ha lenne ilyen mozgalom. Akkor is írhatnád azt, hogy nem kell lélegeztetni és te nem is fogod magad lélegeztetni mert ha ez van megírva számodra és jön a függöny akkor ez van.
Szerintem mindketten tudjuk, hogy ha Kóbor beoltatta volna magát akkor ma is élne. Ahogy ha Csollány Szilveszter nem kajálta volna be a Gődény ostobaságát akkor most nem torkában egy csővel feküdne hason a kórházban.
Az, hogy "sokkal többen halnak meg daganat,rák, infarktus, stoke és baleset következtében" pedig a whataboutism érvelési hiba egy kategóriája. Olyan ez mint amikor valaki rámutat a NER korrupciójája és erre a NER hívő elkezdi mondogatni, hogy de hát gyúcsányék is lopta és azzal miért nem foglalkozol.
A kérdésedre a válaszom pedig az, hogy az általad felsorolt betegségekkel is foglalkozom. Amennyire megelőzhetőek ezek a halálesetek úgy szerintem mindannyiunk erkölcsi kötelessége meg is akadályozni.
Amit te mondasz az egy az egyben és szó szerint ugyanaz, hogy bringán, motoron nem hordasz sisakot mert "Ha ez van megírva számomra és jön a függöny akkor ez van." Ahogy pontosan ugyanezt mondták a biztonsági övet ellenzők is mint te, hogy hát ha ez a sorsuk akkor ez a sorsuk.
A sisak, a biztonsági öv és a covid-19 oltás is olyan eszközök amikkel csökkenteni lehet a valószínűségét annak, hogy értelmetlenül és elkerülhetően meghaljál.
Legyen fontosabb az életed és a szeretteid mint az a meggyőződésed, hogy rád speciel pont nem jelent veszélyt a covid-19 vírus.
A legjobb jószándékkal kérünk csak, hogy fontold meg. Zoli lehet keményen fogalmazott korábban, de ismerem már annyira hogy szerintem csak jót akar neked azzal hogy noszogat.
Te döntésed, komolyan én nem vitatom el tőled, de nem éri meg kockáztatnod mert ha megkapod és valami rosszra fordul, kis hazánk kórházaira nem bízhatod az életed.
És persze igazad van sokan meghalnak másban is, de ez elől a vonat elől olyan könnyű ellépni.
nem elunk orokke, egyszer mindenki meghal. ebben igazad van. karogni, okoskodni nagyon nem szeretnek, de nem hiszem, hogy sok olyan oltatlan van korhazban, intenziven, akik az intubalasos lelegeztetes megkezdese elott ne gondolnak ugy, hogy csak erdemes lett volna "oltakozni". (hogy ezt a szot megtalalta cecilia).
Azért Kódor ad1 elég idős is volt ad2 nem túl egészséges életet élt elég csak visszaemlékezni az arcára... Csollány Szilveszter esete szomorú, de továbbra sem tervezem oltatni magam. Ha ez van megírva számomra és jön a függöny akkor ez van. Egyszer minden véget ér. Sajnálatosak a COVID halálozások, de mint már mondtam, sokkal többen halnak meg daganat,rák, infarktus, stoke és baleset következtében, mond csak azzal miért nem foglalkozol? Azok az emberek nem számítanak? Csak az a k*rva kibe*aszott covid van csak???
Valószínűsíthető valami genetikai sérülékenység, ami talán az oltás hatását is felülírja - mint többször emlegettem, több tucat megfertőződött, oltott vagy oltatlan, különböző korú ismerősöm közül egyetlen, kétszer oltott egykori kollégám halt meg.
Az oltás nem helyettesítheti az elővigyázatosságot, különösen az élénk társadalmi életet élő embereknél.
Kobor majd 80 evesen valoszinuleg jobban jart volna ha beoltatja magat. Csollany esete durvabb, mert o 50 korul van, top fizikai allapotban ... es megis intenziv. Nyilvan nagy veszteseg minden covidos aldozat, es akkor meg sajnalatosabb ez, ha elkerulheto lett volna.
A juhfark ugyanis átlagos (üzemi/nagyüzemi) technológiával szarabb bort ad, mint az olaszrizling, illetve ugyanannyira, vagy még neutrálisabb aromatikájú fajta. Ez abból is látszik, hogy a somlói kollégáid zöme még a 4-5000 forintos sávban sem bír belőle igazán élvezetes bort készíteni, míg olaszból ez sokaknak megy 2-3 rugós polci áron, a Balaton északi partján szinte bárhol.
von Beöthy - Csobánc-hegy - La passion (kékfrankos - merlot) házasítás 2017
Ideális koncentráció. Már nem a lekváros, tanninszörny, de még nem a savas, híg modern balfaszkodás. Pont a tökéletes arany középút. Nagyon kifinomult hordó hatás, érezhetően jó minőségű tölgyfahordó. Sőt, szerintem még 2-3 évet is pihenhetett volna. A merló szerintem pont faszán selymesíti, gyümölcsösíti kékfrankost. Nagyon finom bor, jól esett inni. Csirkepaprikáshoz tökéletes volt :) Az ára ha jól emlékszem 7 ezer fölött van. Ez nem kevés, szóval messze nem besztbáj, de szerintem megéri. Én mondjuk cseréltem :D úgy meg szinte tökéletes.
A vendég kérne még egy pohárral hárslevelűből, sárfehérből, juhfarkból és mézesből is. Rendesen sajnálom a népet, hogy ihatna finom bort is és akkor szopatja magát egy középszerű, neutrális fajtával.
Azt elhisze, hogy a délszláv klónok azok már finomabbak. De a nevén és az ázsióján ez sajnos nem változtat.
Amúgy ne érts félre... én szeretem az olaszrizlinget. Szó sincs arról, hogy ne lenne a szívem csücske. Életem első bora nekem olaszrizling volt és nagyapám révén én tizenhét éves koromig nem tudtam, hogy van más is mint somlói olaszrizling. Nekem nem ez a bajom az olasszal... hanem az, hogy pontosan ugyanannyi szopással bármely másik borból jobban eladható bort lehet csinálni.
Fogalmam nincs, hogy a csopakiak (és fürediek, meg környékiek) mit telepítenének, de az a szubjektív érzésem, hogy a legtöbb jó fehérbor olaszrizlingből készül ott. Legfeljebb annyiban vicces a helyzet, hogy a legtöbb kiemelkedő fehérbor arra Figulánál készül - a többi pincénél kb. együtt nincs annyi hasonló szintű cucc, minden fehérből együtt.
Tehát ha Figula mondjuk rászánná magát a furmintra és kidózerolná az olaszrizlingjeit, akkor valószínűleg a legtöbb jó csopaki-füredi-pécselyi-stb. fehérbor furmintból készülne...
Nem csodálkoznék, ha nem sikerülne, ugyanis eddig amit Balatonbor címen kóstoltam, kivétel nélkül fos (íztelen, híg citromlé) volt, ami még a nem túl magas árát sem érte meg.
Ezt mondom én is, hogy a Somlón ahol vannak rendes szőlőfajták is, ott nagyon ritkán ér fel a dobogóra az olaszrizling.
A klónok kérdésének azért nincsen jelentősége, mert sehol az országban jelentős területen (értsd egy hektár felett) senki nem gondolkodik olaszrizling telepítésben. Ha lenne végtelen pénz akkor sem délszláv olaszrizling klónokért szaladna a nép, hanem valamilyen eladható fajtáért. A Somlón ha hirtelen az összes trehány vegyes ültetvényt meg a 160 hektár olaszrizlinget le lehetne cserélni akkor zsírbiztos, hogy 90%-ban juhfarkra cserélné le mindenki. A Somlón nagyon, nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki olaszrizlinget telepítsen jelentős tőkeszámmal.
Innen nézve bizony érdekesen néz ki a csopakiak erőlködése, hogy egy középszerű, válságkezelő fajtából akarnak nagy bort csinálni. Értelem szerűen ők is abból főznek amijük van... aztán ha telepítenek akkor szerintem ők sem olaszt telepítenek.
Én sokért nem adnám ha láthatnék egy precíz táblázatot az évenként eladott palackszámmal és átlagos nettó ex-cellar árakkal. Akár amolyan nem publikus, szakmai alapon is.
Szerintem semmi másról nem szól a Balaton Bor minthogy megpróbálni eladni az eladhatatlan olaszrizlinget. A kérdés, hogy ez sikerül-e.
Belenéztem a BalatonBor szabályzatba (amiben a palack számok tól-ig tartományban megvannak résztvevőkre - pincénkként max. 14 000 palackban maximálva van és minimum 1200 palackot le kell ebből töltetni) de bohózatba fordult az olvasmány, amikor fair-trade szellemiségre hivatkozva előírtak 130 Ft felvásárlási árat a szőlőre, amiből készült.
2020-ra sajtóba 100 000-es palackszámot mondtak be, 2021-re 65 000-et. Rövid keresés 1500 és 1900 Ft közötti árakat hoz le.
Szerintem nagyon sok olaszrizling végzi valamilyen másik fajtaborban a 85-15 megengedő törvénynek köszönhetően. Egyszer egy méltán híres sztárborász traminijét dícsérte egy borblogger azzal, hogy milyen frankó csonthéjas kesernye van a végén :D Ahogy szerintem a Somló 160 hektár olaszrizlingjének egy tetemes része is juhfarkká előléptetve lép be a munka világába. A Balaton Bor mint márka pedig egyértelműen az eladatlan, eladhatatlan olaszrizlingek kármentőjeként született meg. Hogy mekkora sikerrel azt csak sejteni lehet, mert a márka ötletgazdája nem igazán kapkodja el magát a válasszal a kérdésre, hogy hány palackot és milyen palackáron értékesítenek évről-évre. Feltételezem, hogy ha széttépnék a dílerek a pinceajtókat a Balaton Borért akkor tudnánk ezeket a számokat. Mert a sikerre szokás büszkének lenni.
Ezzel együtt persze vannak nagyon jó prémium olaszrizlingek. Miért is ne lennének, gondos kezekben lehet belőle jó bort csinálni.