Szeretném megkérdezni, leginkább mondjuk hg4i -től ( anico -s a rádió ), hogy a yaesu ftm-10 mennyire tolerálja az amatőr sávon kívűli működést. Gondolok itt pl. a szűrőkre.
Hg4i, 8fle, Lajos üdvözöl, megkérte, hogy adjam át.
R-310 tápdugó. Hát, ez ugyancsak ritkaság, de szerencsére csak két vezetékről van szó - talán még a barkácsmegoldás sem annyira nehéz
Megmértem az enyémet, hogy miként van bekötve. Az aljzatokkal szembe állva (ahogy a foto van), a baloldaliba kell dugni. A tájolócsap ("I") felül van, és így néz ki a számozás kívülről nézve (remélem az editor jól fogja megjeleníteni):
2 I 1
3 4
A 220V a 2-esre és a 4-esre van kötve, a védőföld a dugó fémházára. (szétkapnom most kicsit nehéz lenne, mert 66 kiló, így nem tudom a másik kettőre mi van kötve belülről)
Fontos, hogy a rádió tetején van egy fedél, alatta egy átkapcsoló, amit 220-ba kell kapcsolni. Rémlik valami, hogy akkuról is üzemeltethető, szerintem a hátsóbb aljzat ahhoz való.
A Seregben, mikor kérdeztük az oktatót, hogy az F6+A3 üzemmódnál miért nem zavar be az A3 oldalsávja az F6-ba, akkor közölte, hogy "itten nincsen oldalsáv, mert azt tiltja a szabályzat"...
Használatban van mind a 12 csatorna, de valóban vannak olyan csatornák amelyek nem kaptak vonalat. Ennek több oka is lehet, egyrészt az, hogy nem lett olyan sok egymáshoz közeli vonal rádiósítva, hogy ki kelljen mindegyiket osztani. A csatornák kiosztásánál figyelembe lett véve az, hogy lehetőleg egymáshoz közeli csatornák legyenek (ez nem mindenhol jött össze), és az is, hogy lehetőleg ugyan az a két csatorna váltakozzon, ha már erre szükség van. Aztán lehetnek még olyan szempontok is, hogy a Hatóság mit engedélyezett. Halasi Nándi oldalán láthatod: a Hatóság munkája nem csak abból áll, hogy itt egy szabad frekvencia, fizess, vidd. Sokan azt gondolják, hogy a nem használt frekvencián szabadon forgalmazhat bárki, ahogyan Valaki le is írta már itt a Fórumon, ez korántsem ilyen egyszerű. A felharmonikusai zavarhatnak éppen egy lokátorállomást, vagy bármi egyéb fontos dolgot, amiért nem jár vállveregetés. Ezek mellett a szomszédos országokkal is egyeztetni kell, a rádióhullámoknak nem állja útját a határ. Biztos vagyok abban, hogy ilyen szempontok is döntöttek abban, hogy mely csatorna hol lett kiosztva és meddig, de erről a részéről konkrétan csak olyan Valaki tudna nyilatkozni, aki ott dolgozott/dolgozik.
Furcsa, mert pl. a 11-es megy Ceglédtől Szegedig, és a Keletiben is. De van még jópár csatorna, ami nem csak egy területen használatos. Időnként - ha olyan a terjedés - történnek érdekességek. :)
Ja, én meg a nagy kűzdelmek során kinyírtam a pll-t vezérlő procit. Remélem, a pll nem szállt el, mert abból nincs tartalék (szerencsére még kapható, de most ezért nem akarok külön a Nagyfaluba menni). Ma kiderül. (Röviden: szabadon lógó, 12V-on lévő vezeték hozzáért az 5V-os stabkocka kimenetéhez... Csak azért, hogy Murphy-nek megint igaza legyen, HI!)
Még mindig nem tetszett válaszolni az agc-re vonatkozó kérdésemre...
Ha össze tudsz hozni vele, vagy közreműködsz valahogy a bonyolításban, akkor köszönném ... érdekelene a dolog, mert már vagy 8 éve ott áll a rádió. (engedelmeddel ... írnék egy bejelentkező emailt a cím miatt, aztán lesz ahogy lesz ...)