Köszönöm a gyors és kielégítő válaszod! De ha nem haragszol, volna mégy néhány valószínűleg teljesen idióta kérdésem. Ha jól értelmeztem szavaid, akkor ez a készülék képes fogni mondjuk az MR2 jeleit, és megmutatja azok adott helyen mért erősségét, de nem tudja azokat átalakítani a számomra is élvezhető Kispál és a borzzá? Továbbá hogyan tudhatom meg, hogy egyáltalán működőképes-e a műszer? Az összes számomra észrevehető reakciója ha feszültség alá helyezem, hogy kigyullad rajta egy kis piros lámpa. Csak kizárólag kábelen továbbított jel mérésére alkalmas, vagy csatlakoztatható rá antenna is?
A szelektív mérővevő nagyon hasonló egy sima rádióhoz. Hangolható, hol érzékelje a jelet és megméri a nagyságát. Nem fület szolgál ki, hanem egy szintet mér. Általában kábeleken továbbított jelek mérésére szolgál. Mára nagyon kihalóban lévő szakág az analóg jelek ilyen felhasználása és mérése.
Előre le szeretném szögezni, hogy köszönőviszonyban sem vagyok a rádióelektronikával, ezért is lenne szükségem az Önök segítségére. A napokban teljesen véletlenül hozzájutottam egy Tel-Mes TT-1301 típusú készülékhez, igazából először csak a hordládája tetszett meg, de ha már itt van szeretnék róla megtudni ezt-azt. Sajnos a neten csak annyit találtam, hogy ez egy szelekív mérővevő(?) készülék. Ha lenne Önök között valaki, aki számomra is érthető nyelven röviden leírná, hogy mi is ez a szerkezet és mire használták (használják), annak előre is nagyon köszönöm!
Köszönöm az "ellenállhatatlan" ajánlatodat. Akkor ezek után alku sem lesz? Majd -remélem- van valakinek tapasztalata itt a fórumon a csereszavatosságról. 73! Laci HA3TBL
Szeretném megkérdezni, leginkább mondjuk hg4i -től ( anico -s a rádió ), hogy a yaesu ftm-10 mennyire tolerálja az amatőr sávon kívűli működést. Gondolok itt pl. a szűrőkre.
Hg4i, 8fle, Lajos üdvözöl, megkérte, hogy adjam át.
R-310 tápdugó. Hát, ez ugyancsak ritkaság, de szerencsére csak két vezetékről van szó - talán még a barkácsmegoldás sem annyira nehéz
Megmértem az enyémet, hogy miként van bekötve. Az aljzatokkal szembe állva (ahogy a foto van), a baloldaliba kell dugni. A tájolócsap ("I") felül van, és így néz ki a számozás kívülről nézve (remélem az editor jól fogja megjeleníteni):
2 I 1
3 4
A 220V a 2-esre és a 4-esre van kötve, a védőföld a dugó fémházára. (szétkapnom most kicsit nehéz lenne, mert 66 kiló, így nem tudom a másik kettőre mi van kötve belülről)
Fontos, hogy a rádió tetején van egy fedél, alatta egy átkapcsoló, amit 220-ba kell kapcsolni. Rémlik valami, hogy akkuról is üzemeltethető, szerintem a hátsóbb aljzat ahhoz való.
A Seregben, mikor kérdeztük az oktatót, hogy az F6+A3 üzemmódnál miért nem zavar be az A3 oldalsávja az F6-ba, akkor közölte, hogy "itten nincsen oldalsáv, mert azt tiltja a szabályzat"...
Használatban van mind a 12 csatorna, de valóban vannak olyan csatornák amelyek nem kaptak vonalat. Ennek több oka is lehet, egyrészt az, hogy nem lett olyan sok egymáshoz közeli vonal rádiósítva, hogy ki kelljen mindegyiket osztani. A csatornák kiosztásánál figyelembe lett véve az, hogy lehetőleg egymáshoz közeli csatornák legyenek (ez nem mindenhol jött össze), és az is, hogy lehetőleg ugyan az a két csatorna váltakozzon, ha már erre szükség van. Aztán lehetnek még olyan szempontok is, hogy a Hatóság mit engedélyezett. Halasi Nándi oldalán láthatod: a Hatóság munkája nem csak abból áll, hogy itt egy szabad frekvencia, fizess, vidd. Sokan azt gondolják, hogy a nem használt frekvencián szabadon forgalmazhat bárki, ahogyan Valaki le is írta már itt a Fórumon, ez korántsem ilyen egyszerű. A felharmonikusai zavarhatnak éppen egy lokátorállomást, vagy bármi egyéb fontos dolgot, amiért nem jár vállveregetés. Ezek mellett a szomszédos országokkal is egyeztetni kell, a rádióhullámoknak nem állja útját a határ. Biztos vagyok abban, hogy ilyen szempontok is döntöttek abban, hogy mely csatorna hol lett kiosztva és meddig, de erről a részéről konkrétan csak olyan Valaki tudna nyilatkozni, aki ott dolgozott/dolgozik.
Furcsa, mert pl. a 11-es megy Ceglédtől Szegedig, és a Keletiben is. De van még jópár csatorna, ami nem csak egy területen használatos. Időnként - ha olyan a terjedés - történnek érdekességek. :)
Ja, én meg a nagy kűzdelmek során kinyírtam a pll-t vezérlő procit. Remélem, a pll nem szállt el, mert abból nincs tartalék (szerencsére még kapható, de most ezért nem akarok külön a Nagyfaluba menni). Ma kiderül. (Röviden: szabadon lógó, 12V-on lévő vezeték hozzáért az 5V-os stabkocka kimenetéhez... Csak azért, hogy Murphy-nek megint igaza legyen, HI!)
Még mindig nem tetszett válaszolni az agc-re vonatkozó kérdésemre...
Ha össze tudsz hozni vele, vagy közreműködsz valahogy a bonyolításban, akkor köszönném ... érdekelene a dolog, mert már vagy 8 éve ott áll a rádió. (engedelmeddel ... írnék egy bejelentkező emailt a cím miatt, aztán lesz ahogy lesz ...)