Keresés

Részletes keresés

fallert Creative Commons License 2005.05.09 0 0 897
A Tara-kanyonról ki tud mesélni, ki járt ott? Meg szeretnénk nézni azt a környéket, legalábbis tervezzük. Fotográf, nem voltál ott?
_csogi_ Creative Commons License 2005.05.09 0 0 896
Szeritnem nem vészes a közlekedés Montenegri-ben; be kell tartani a sebességkorlátozásokat és nem lesz gond. Valóban a helyiek kissé agresszív vezetési stílusa néha idegesítő, de nem kell felvenni a kesztyűt ha a 40-es táblánál a s*ggedben dudálnak, villognak, hogy miért nem mész 120-al...egyébként pedig a szerpentines, kanyargós utak eleve óvatos vezetésre sarkallnak, nem hiszem, hogy a nyíltabb, sík terephez szokott hazánkfia túlzottan virtuóz szeretne lenni a szokatlanabb útviszonyok között. Legalábbis én erre szemernyi késztetést sem éreztem. A Budvá-ra vezető alagutat én nem találtam túl vészesnek, igaz késő este mentünk át rajta. A víz csöpögött, az igaz, az útburkolat is elég érdekes volt, de ha eddig eljutottunk már a bosnyák alagutak után ez nem okozott meglepetést (no világítás, no felfestés, full of kátyú, kamionok ezerrel és reflektorral). Ráadásul mi egy olyan hegyi úton jöttünk át Grahovo felől, ahol at út vonalvezetése szépen ki volt dolgozva a hegyeken át (szerpentinek, alagutak), csak éppen nem volt rajta burkolat; az alagutakat is csak kitúrták a hegyek alatt, aztán ennyi; mintha barlangokban autóztunk volna. Na ezek után az adriai főút sztrádának, az alagút pedig csodásan kidolgozott műépítménynek hatott. Nézőpont kérdése az egész. :)
fotograf Creative Commons License 2005.05.09 0 0 895
Közlekedési kultúra:
- életveszélyes előzgetések gyakran kanyar előtt közvetlenül, figyelmetlenség. Hajnali 4.40-kor indultunk haza Igaloból és majdnem belénk jött oldalról egy teherautó - mellékútról akart a főútra felhajtani... Láttunk egy balesetet is, Tivat határánál a budvai úton egy Thalia kb. 40-nel belerohant egy busz hátuljába.

Sveti Stefan szép, rendezett kisváros, nagyon tiszta. A luxussziget mindkét oldalán lévő strandon voltam, gyönyörűek. Az autót mindenütt lezártam természetesen, sehol sem volt piszkálásra utaló jel.

Mostarban sem volt semmi problémánk, ott (és egész Boszniában) azért még előfordulnak katonák (békefenntartók?).

A komp Kamenari és Lepetane között kisebb, mint a horvát kompok, itt nincs plusz egy emelet, ahová fel lehet menni a kocsiból. Persze az átkelés is csak kb. 10 perc.

Az alagút kb. 1 km hosszú és nagyon rossz minőségű.

Az úttól egyébként ne parázz, körültekintően, óvatosan vezess.
Előzmény: fallert (884)
fallert Creative Commons License 2005.05.08 0 0 894
Valami miatt nem tudom elküldeni a címet, nem megy el. Megadom a számom:06204898204
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 893
itt a másik kép /egy kicsit bebolondult a fórummotor/
Előzmény: Törölt nick (892)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 892
tavaly egy autó volt bezárva az egész faluban az az enyém volt./hiába ez a rossz beidegződés átka /.
svetiben egy strand van és az nem fizetős.a másik az zárt strand a hotelben lakók használhatják.viszont a nyilvános az három részből áll,ami csak abban különbözik,hogy az első kettőben nem állíthatsz fel saját napernyőt és saját napágyat.bérelned kell /3 eu egy napra az ernyő/vagy megfőssz a a napon.a harmadikon lehet,de ott nem olyan jó a talaj minősége.meg ott vannak a jetsky kikőtők is ami egy kis zajjal jár.
ha publikus a magyar tulaj adata akkor légyszí add már meg /jo emilben is /,cserébe én elég pontosan megmondom hol van a faluban az üdülője./ne félj nem veszem el a helyed,én mér harmadik éve egy gazdához járok/.
az első kép a szabad strand
a szabad strand
ez pedig a szálló zárt strandja
a szabad strand
Előzmény: fallert (884)
Zojobácsi Creative Commons License 2005.05.07 0 0 891
Mi tavaly jártunk Montenegróban, utazási iroda szervezésében töltöttünk egy rövidnek bizonyuló hetet a tengerparton. Vonattal utaztunk Szabadkától Bárig. Két autót is feltettek a kocsiszállító szerelvényre. Az egyik kocsitulajdonos párral egy kupéba kerültünk. Ök mesélték, hogy nekik már 3 órával az indulás előtt a vasútállomáson kellett lenniük, hogy a mellékvágányon beálljanak a zárt (biztonságos) vasúti kocsira. Bárban, végállomáson már gyorsabban történt a kiszállítás, az autóvonatot (autovoz) vakvágányra tolták és onnan könnyen le lehetett hajtani. A halókocsik fülkéi egyébként elég szűkek 4 embernek, de legalább ki lehet nyújtani a lábadat, nem úgy mint a buszon. Szóval Bárba reggel 9-re értünk, ahonnan légkondis, kényelmes mikrobuszokkal vittek a szállásra, Tivatba.  Tivat a Kotori öbölben fekszik. A betonozott strand, a szemközti hegyek, és az öböl zártsága, a Balatont idézi. Nekem a nyílt tenger (pl.:Petrovac, Jaz) jobban tetszett aprókavicsos strandjával. Tivatból átbuszoztunk Kotorba – a városfalat érdemes megmászni, mely felfut hegyekbe, gyönyörű  a panoráma, igaz egy pofátlan srác kempingasztalról árulta az 1 eurós jegyet a lépcsőzésért. (Lehet, hogy hivatalosan nem is kell fizetni? )  A srác szerint 10 perces séta várt ránk, valójában órákba telik a többszáz méteres magasságba vezető túra. Déli melegben semmiképp sem szabad nekiindulni

Budvát nem szabad kihagyni, az óváros bejáratánál egy új szálloda belső udvarában lévő önkiszolgáló étteremében 2,2 euróért kitűnő pizzát lehet kapni (ugyanez a pizza a városfalon belül már 4-5 E). A másik finomság az ottani, többféle húsból, roston elkészített óriási hamburger (1-1,8 E). Az óváros várfaláról belépti díj (1 E) ellenében szép kilátásban gyönyörködhettünk.   

Sveti Stefanra 6 E a belépő, több személy esetén lehet alkudni, s így már megéri bemenni. A belépő állítólag feljogosít egy ital elfogyasztására az úszómedence mellett (mi ezt nem tudtuk). A szigetre vezető töltés egyik oldala egy tisztán tartott szabadstrand, a másik oldal a szállóvendégeké. A fürdés után átsétáltunk Milocerre (500 m), ez egy csodálatos öbölben lévő elit strand rengeteg (singli ?) nővel. A belépődíj  2 euró. 

Montenegróban a tömegközlekedés jól szervezett, sűrűn járnak az autóbuszok, egyre több új mikrobusz is a beállt a forgalomba a régi kissé koszos üléshuzatú buszok mellé. A menetjegy  ára normális,  1 euró kb 10 km. Kisebb késések persze előfordulhatnak, mint ahogy nálunk is. A megállóhelyeken nincs menetrendi információ, az csak a nagyobb városok központi állomásain található meg.  Szerettünk volna Dubrovnikba is átmenni busszal, de ez menetrendszerintivel közvetlenül nem lehetséges. A montenegrói oldalon Igalo fölött Debeli Brijeg az utolsó állomás, innen kell átgyalogolni a horvát oldalra  (Druga), ahonnan elvileg szintén sűrűn indulnak buszok Dubrovnikba. Az utazási iroda fakultatív programjai között is szerepelt a dubrovniki kirándulás 35 euróért. Helyi „idegenvezetőnk”, aki összesen kétszer keresett fel minket és miután tapasztalta, egyik fakultatív programra sincs elegendő számú sincs jelenkező (min 6 fő), nem jött el többé a panzióba, és nekünk sem segített tippet adni, hogy miképp juthatunk el Dubrovnikba, vagy a Kék barlangba. Így aztán utánanéztünk annak, hogy maszek úton hogyan mehetünk át Horvátországba. Kiderült  egy helyi utazási iroda is szervez utat 20 euróért Tivatból  (Montenegoexpress). Végül újdonsült magyar ismerőseinkkel, autóval mentünk át a városba. Itt a parkolás elég drága 5 ill. beljebb 10 kuna óránként a díj. Mi ezt megúsztuk, ugyanis egy mellékutcában sikerült ingyen parkoltunk. Nemcsak a néhai Raguza óvárosát néztük meg hanem Lokrum szigetét is, amely egy csodálatos botanikus kert (35 Kuna a hajójegy és a belépő egyben). Visszafele végiggyalogoltuk a városfalat (30 ill. 14 év alatt 10 Kuna), nagyon megérte a 2 km-es 1 órás korzózás, gyönyörű képeket készítettünk.

Egyelőre ennyi.

 

tomcat73 Creative Commons License 2005.05.07 0 0 890
Még nem tudom. Feldobtam az index.hr-re a kérdést de még válasz nem jött rá, keresgélek még jegyért a neten.

Előzmény: Bácski (888)
Bácski Creative Commons License 2005.05.07 0 0 889

A helyiek a helyieket persze tisztelik, a külföldit pedig mint fizető vendéget "tisztelik" és ezért nem lopják meg,............... kivéve ha igen. Azért ez Balkán ne felejtsük el.

 

A lopás azért nem jellemző mert tudják, hogy ezzel elriaszthatják a túristákat, és az nagyobb gáz nekik.    Talán.

Előzmény: Vandorr (887)
Bácski Creative Commons License 2005.05.07 0 0 888

Kösz, hogy szóltál.

 

Mennyi a jegy? Meg te honnan indulsz?

Előzmény: tomcat73 (882)
Vandorr Creative Commons License 2005.05.07 0 0 887
Montenegroban az autókat akár nyitott ablakkal is a bolt előtt hagyták. Büszke nép az, nem lop.
Előzmény: fallert (884)
haya1973 Creative Commons License 2005.05.07 0 0 886
szép jo reggelt mindenkinek!
régen jártam mán erre!
kicsit hanyagolva lettetek!
ezer bocsi
leborulás meg pukkedli
nahh mizujs erre?
montistérképek már kikészitve???
fallert Creative Commons License 2005.05.06 0 0 885
Ja és jók a fényképek.
fallert Creative Commons License 2005.05.06 0 0 884
Szia fotograf. Mi július 2.-án megyünk Montenegróba Sveti Stefanba. A tulaj magyar, beszéltünk vele telefonon. Azt szeretném kérdezni, mert kicsit félünk az úttól, hogy mitre gondoltál a rossz közlekedési kultúra alatt? Milyen a város és a strandjai? A közbíztonság milyen? Arra gondolok, hogy az autót bátran ott lehet hagyni bíztonságban a parkolókban? Ez a kérdés vonatkozik Mostárra is, mert oda is el akarunk kirándulni. A komp mekkora a kotori öbölnél, olyan mint a horvátoknál? Az alagút milyen hosszú Kotornál? Hirtelen ennyi kérdés jutott az eszembe.
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 883
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 882
Ha érdekel akkor mondom 2005.06.22-én Zágrában koncertezik a Bijelo Dugme. Játszanak vmikor Szarajevóban is meg Belgrádban de azoknak az időpontját nem jegyeztem meg. Remélem sikerül jegyet szereznem és veretek le Zágrábba.

Hajdemo u planine:))
Előzmény: Bácski (828)
csakamunka Creative Commons License 2005.05.06 0 0 881
Én mindig itt vagyok.
Előzmény: mammamija (875)
Vandorr Creative Commons License 2005.05.05 0 0 880
Köszönjük fotograf a fotókat! Jól esett így május elején.
Itt egy útvonal terv, Szeged-Tivat viszonylatra: Michelin útvonaltervezővel
Előzmény: fotograf (879)
fotograf Creative Commons License 2005.05.05 0 0 879
Kicsit off:
már itthon jó előre leszerveztem, hogy amint küldök egy sms-t a kollégáimnak, lementik a dubrovniki webkamera képét, amint ott állunk az utcán a látószögében. Ez sikerült is, a linkelt képen fehérrel vagyunk bekarikázva :)) http://montenegro.atw.hu/webcam_dubrovnik.jpg

A webkamera egyébként a http://www.dubrovnik.hr/webcam.htm címen érhető el.
mammamija Creative Commons License 2005.05.05 0 0 878
Tavaly júliusban ahogy átciccentünk a határon, a Durmitor csúcsa havas volt!!!!
majd meglátod!:)

Én meg a függőhídnál kaptam enyhe szédülést ahogy megláttam..... alig vártam, hogy lejöjjünk róla annakidején! De így képen FANTASZTIKUS.
Meg Perast-ban a 197 lépcső, amin felkecmeregtünk a várromhoz...
Előzmény: tomcat73 (876)
fotograf Creative Commons License 2005.05.05 0 0 877
Bizony havasak voltak, Sarajevo környékén volt a legdurvább. Sőt még a Lovcen-en is hó volt: http://montenegro.atw.hu/pages/3633lovcen-hegy.html
Előzmény: tomcat73 (876)
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.05 0 0 876

Jól láttam Boszniában még havasak voltak a hegy csúcsok?

 

A dubrovniki látképnél majd össze h..........gy-tam magam annyira király. Nekem még csak papírképen van meg:(

Előzmény: fotograf (874)
mammamija Creative Commons License 2005.05.05 0 0 875
csakamunka!

gyere vissza lécci.....
fotograf Creative Commons License 2005.05.05 0 0 874
Köszi neked is, örülök, ha örömet okozhattam velük.
Előzmény: tomcat73 (872)
mammamija Creative Commons License 2005.05.05 0 0 873
Jajj, bocs, csak annyit olvastam ma, hogy kifolyik a szemem , nem vettem észre Stari Bart...

Tenger nélkül pedig nem élet az élet....természetesen.
(idén sajnos, vagy nem, a görögöt nézzük meg közkívánatra....)

megyek képeket nézegetni:)
Előzmény: fotograf (871)
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.05 0 0 872
A Ho. topikba is beraktam de ide is beírom naon jók a képek.
Előzmény: fotograf (871)
fotograf Creative Commons License 2005.05.05 0 0 871
Én ezt írtam:
A legjobban Sveti Stefan és Petrovac tetszett, ez volt a két legtisztább település. Petrovacon svéd turisták fürödtek is a tengerben. Megpróbáltuk Stari Bart is megnézni, de zárva volt (akkor volt az ortodox húsvát nagypénteke). Egyébként itt volt a legalbánabb rész ahol csak jártunk.

Ebből az derül ki, hogy Stari Bar volt a legalbánabb rész...

Nagyon készültünk a rhododendron-virágzásra illetve egyéb családi okok miatt idén már nem tudtunk volna elmenni nyaralni, így is ez volt a lehető legkésőbbi időpont. Vagy elmehettünk volna idehaza bárhova, de az utóbbi 4 év nem telt még el tenger nélkül :)))

H_G
Köszi az elismerést! Össz. 675 képet csináltunk digittel + 4 tekercs diát. Amik a honlapon vannak azok csak a digit képek. Pl. biztosan láttad, hogy a kotori Szt. Tripun templom (a 2 tornyú) nincs meg digitben, azt diára lőttem. Nagy élmény esténként a fehér falon ragyogó színekben viszontlátni az élményeket.
Előzmény: mammamija (870)
mammamija Creative Commons License 2005.05.05 0 0 870
Hááát, hogy Petrovac lenne a "legalbánabb" azzal nem értek egyet. Tavaly nyáron tiszták voltak az utcák, a szemetet nagy konténerekbe hordtuk - kuka nincs -...virágzó leánderekkel volt tele minden kert... én nem láttam szemetet. (amikor a helyi lakosság víkendezett szombat-vasárnap - akkor volt kisebb kupleráj, de hétfőre eltűnt minden.

Az alagút már tavaly nyáron is fakasztott vizet....meglepő volt az biztos.
Viszont örülök a Niksic sörnek - nem ment fel az ára hál'Istennek:)))

A montenegroi vámosok ránk se néztek, csak az útleveleket vitték el két percre....bünti sem volt egész úton, sem oda-sem vissza...

Egyébként miért mentetek ilyen korán???
Előzmény: fotograf (863)
H_G Creative Commons License 2005.05.05 0 0 869
Csoda klasszak a képeid! Először azt gondoltam, a fene ebbe a fotográfba :) miért nem tudta megszűrni, hogy ne kellene ennyit végignéznem -- de tényleg mind jó.

"a házak stílusa egyáltalán nem egységes, mindenféle építészeti stílus keveredik (Horvátországban sokkal jobb ránézni egy kis falura is)"

No, azért Horváto.-nak is vannak sokkal elcs...ettebb architektúrájú részei, Dubrovnik környéke kivételesen rendezett terület.
Előzmény: fotograf (862)
fotograf Creative Commons License 2005.05.05 0 0 868
Mindenképpen Bosznia felé akartunk menni, ugyanis éjfélkor indultunk, vadidegen tájon meg nem szívesen vezetek sötétben. Horvátországban már sokszor voltunk Udvar felé, így aztán a horvát-bosnyák határig tudtam az utat, amikor pedig odaértünk már virradt.
Sajnos túl sokat vártunk Montenegrótól, leginkább a határőrök negatív hozzáállása lepett meg. Nekünk azt hiszem továbbra is Horvátország marad a nyaralások célpontja. Ha egész évben dolgozom azért az 1-2 hét szabadságért, legalább érezzem jól magam. Eddig mindig találtunk 7-8 Eur/fős apartmant ott is, elő- vagy utószezonban.

A képeket sikerült feltenni, össz. 498 db van. A legtöbbjét én készítettem, néhányat a feleségem. A link: Horvátország, Bosznia, Montenegró

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!