Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Egyetértek. Ez iszonyat nagy pénz, újabb EU forrás, ebből a pénzből jutnia kellene a honvédségnek is mindenképpen. Minden olyan fejlesztés ill. plusz kiadás tekintetében ami járvánnyal kapcsolatban rá hárul.
Ez olyan nagy pénz, hogy ez ugrott be róla:
Nagy kár, hogy a koronavírus nem közbeszerzés útján terjed, akkor nem kéne izgulni, hogy ki kapja meg...
Az a gyanúm, hogy Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr (természetesen állva vigyázzállásban írtam le a szent nevet) nincs egészen képben hogyan működik, ill, nem működik a honvédség. Az ég irgalmazzon nekünk!
Ezt a pénzt nem lehet hadseregekre költeni. Én az EU helyében kőkeményen ellenőrizném ennek az óriási pénznek az elköltését, a felhasználási célokat, és az ebből részesülő cégeket is.
"Orbán: egyenruhás "kórházparancsnokokat" vezényelnek ki a kórházak élére
Hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás "kórházparancsnokok" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában."
Majd megtudják az elpuhult civilek milyen is egy katonaorvosi nagyvizit. Nem is olyan régen a Honvédkórházban a katonáknak ha nem voltak fekvőbetegek, pizsamában-papucsban, az ágy mellett állva kellett várni a reggeli vizitet.
Ajánlom mindazok figyelmébe, akik szerint az EU nem segíti Magyarországot a mostani nehéz helyzetben. Kíváncsi vagyok ennek a felhasználására, és a felhasználók személyére.
"Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.
A forrást
az egészségügyi rendszerek,
kis- és középvállalkozások,
munkaerőpiacok támogatására
és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.
Magyarország számára a támogatás keretében
mintegy 5,6 milliárd eurót (2 ezer milliárd forint) biztosít az unió."
Holnaptól április 11-éig részleges kijárási tilalom lép életbe, például tilos lesz csoportosulni. A 65-év felettiek 9-12 óra között mehetnek boltba, és gyógyszertárba. Természetesen a renitensek szabálysértési bírságot fognak fizetni. "Természetesen" nálunk szigorúbbak lesznek a tiltások, mint a mintának vett bajoroknál.
Takszis blokád. 6-ra bementem, felhívom a taxisokat, mondom nekik, hogy nekünk a lőszerraktárba, tubesi átjátszóra mennünk kell, a honvédségi buszt engedni kell, ha nem, küldöm a lánctalpast. Megértették. Hosszú Jani őrnagy indul a lőszeraktár őrséget ellenőrizni. Első kereszteződésnél összevágja a bokáját egy civil, tiszteleg, vitéz Nagy János tartalékos százados jelentkezem! Az őrnagy úr nem mehet tovább, blokád van. Jani kezet szorít a vitézzel, az felsikolt. Jani az összes blokádban tartózkodónak bemutatkozik. Valamennyien a bal kezükkel próbálják működő kész helyzetbe hozni szétpaszírozott jobbjukat. Menjen őrnagy úr! Jani ökölvívó ifjúsági magyar bajnok volt. Hatékonyabb volt blokád oszlatásban mint egy lánctalpas.
Nem véletlenül aktivizálódnak a megmondóemberek. Egyes elemzők szerint a járvány lefutásával kezdődik csak igazán a katyvasz, amit az akkor hatalmon lévőknek kell valahogy megmagyarázni, ezért már most megkezdődött a kijelölt felelősökre mutogatás.
Figyu, segítek neked! Szerzünk valahonnan egy R-17-est, te beülsz a harci rész helyére, kiválasztod a neked tetsző naprendszert, én ezer örömmel elindítalak a világűr felé! :) Még azt is bevállalom, hogy veszek neked egy mini hifit hogy az úton ne unatkozz, és hallgathasd az internacionálét!
Még jó, hogy ebben az országban emberek élnek, nem ufók... Úgyhogy a te véleményed (beteges vágyaid) senkit nem érdekel :) De ha ilyen jóban vagy velük, miért nem viteted el magadat az ő bolygójukra? Hidd el, senkinek nem hiányoznál itt :D
A munkaruha és a formaruha a felhasználóknál gyakorlatilag ugyanaz, de a védőruházattal-védőeszközökkel kapcsolatos szabályok szigorúak.
Ha ezt nem tartja be a cég, az nem a hadbiztos gondja, hanem a munkavédelmi felelősé, illetve a munkavédelmi képviselőé. A munkavédelmi képviselő/k a munkavállalók által megválasztott személy/személyek, gyakorlatilag a munkavédelmi szakszervezet.
A munkaruha/forma ruha szemantikai fordulataiba itt és most nem mennék bele.
A topon lévő áruházlánc húsbontó részlegénél nem a szabványos lánc kesztyűket használják, a naponta csereköteles fólia kötények helyett a göngyöleg csomagoló fóliát részesítik előnyben, stb.
A nagyker által alkalmazott magyar nyelvű cimkéket "mégmagyarabb" eltérő tartalmúakra cserélik
Üzleti titokra hivatkoznak a burkolt árdrágítás, minőségrontás - vásárlók megkárosítása esetén, stb.
Az ellenérdekelt körök -minél rosszabb, annál jobb- esetén szabotázs sem zárható ki buzgó fdrukkerektől. Szembetűnő a fokozódó "érdeklődés" külhonból. Jelen esetben nem jönne jól egy szabotázs-sorzat sem, amit másokra lehetne hárítani.
Nos, hiteles forrásból származó hír szerint az egyik áruházlácot patronáló vitézek tapintatosan jelezték, hogy lánc kereskedelemnek árfelhajtó szerepe van, helytelen az egyes árúféleségek újracimkézése és a munka/védőruházat körül is vannak anomáliák...
Ha egyszer vége lesz ennek a mizériának, akkor a most meglátogatott cégek, illetve a civil adófizetők képviselői szintén látogatást tesznek az MH , és a HM-ben. Azt vizsgálják, hogy milyen hatékonysággal költik ( égetik el?) , az összeadott adóforintokat?
Nos, hiteles forrásból származó hír szerint a HM-et meglátogató adófizetők tapintatosan jelezték, hogy az álbeosztásoknak költségnövelő szerepe van, helytelen az egyes beosztások újracimkézése átalakítás címén és helyett, és a struktúra/ hatékonyság körül is vannak anomáliák...
Mindenkinek van mit söpörni a saját háza tájékán....
( Azt már csak zárójelben jegyzem meg, ha a tescóban fennforgás van, nincs elég ember az eladótérben, akkor az irodai dolgozókat kiküldik árut pakolni. Nem tudom , a HM-MH-ban mi a gyakorlat, kérdem én ,mint tudatlan civil? A tescó örülne + 30-40 árufeltöltőnek, akár pizsomában is. )
Ruszin szabálytalanul van felöltözve, mert az új gyakorlóhoz nem zöld, hanem barna a póló. Szerintem a személyes példamutatás még manapság is hasznos lenne.
Ezt a kettőt összemosni (nem szószerint értve) finoman szólva is csacskaság.
Munkaruha: az a formaruha, amiben a pénztáros ül.
Védőruha: a raktári dolgozó bakancsa, védőkesztűje stb.
Ennek van írásba foglalt ellátási rendje, melyet szakemberek készítenek el. Nem hiszem, hogy a kirendelt vitézurak minimum munkavédelmi technikusok lennének.
Ismerve egy multi húsfeldolgozó cég eljárásrendjét, rendelkezésre álló eszközeit, és gyakorlatát, nem lehet benne kifogást találni még szakembernek se.
Találgatás vette kezdetét, hogy miért is delegáltak katonákat a civil szféra ipari, kereskedelmi, stb. faktoraiba?
Humoros és kevésbé vicces fantáziálással is lehet találkozni úgy általánban és itt ezen a topikon is. Joggal és indokolatlanul is.
Nos, hiteles forrásból származó hír szerint az egyik áruházlácot patronáló vitézek tapintatosan jelezték, hogy lánc kereskedelemnek árfelhajtó szerepe van, helytelen az egyes árúféleségek újracimkézése és a munka/védőruházat körül is vannak anomáliák...
Felmerült olyan szempont is, hogy a diszkréció nem végtelen és vannak egyéb lehetőségek is, melyekkel szükség esetén élni lehet/kell.
Az ENSZ csapatokat a multik még nem hívták be, de mint opció felmerülhet...
Nyilván nem is azért vannak ott, hogy ők fújják a passzát szelet.
Csak valaki a minisztériumban kitalálta, hogy ezeket az összekötőket (mert kb. azok, direkt kapcsolat az OT-hez) nevezzék "Honvédelmi Irányító Törzsnek", mert az biztos tetszik majd a Doktor Miniszterelnök Úrnak (és mi más lenne a legfontosabb szempont, mint ez) és a törzsszavazók nagy része is attól nyugszik meg, ha a vitézek irányítják a Tescot.
Hogy aztán a valósághoz ennek az elnevezésnek semmi köze, az mióta szempont? Legyen szó akár a politikai vezetésről, akár a Honvédségről?
Hol volt a múzeum, csak nem Győrben? Mivel az Arrabona ott van.
Másrészt egyelőre csak az derült ki, hogy a lokátorrendszer nem elégséges. Arról még mindig csak pletyka szinten hallok, hogy a légvédelmi rakéták egy része még a szovjet időkből való, ami nyugati van, az meg elavult.
Arról is volt kósza hír, hogy a védelmi rendszert felújítják, de konkrétum azóta sincs.
Valakik az ország védelmében nem tudnak, vagy nem akarnak rendszerben gondolkozni.
Azon a honvédség hogy tud segíteni, hogy a dunaújvárosi Szt. Pantaleon Kórház közadakozást kért, mert nincs elegendő védőeszközük?
A légvédelemnek "kampó" mondjuk Sárbogárd felszámolása óta. Juhász "könnyűlövész" reformtervével kapcsolatban a NATO szakbizottságnak csak negatív véleménye volt, sorrendben:
A teljesítményük objektív megítéléséhez tudni kéne, hogy azt milyen minőségű, és mennyiségű technikai és humán forrás igénybevételével tudták elérni. Lehet hogy ők tényleg büszkék lehetnek arra, amit sikerült elérniük.
Nos, adva van egy B. Kovacs nevu ornagy es kis csapata egy allami cegnel, valamint C. Kovacs nevu ornagy es csapata az Oshan nevu magancegnel.
Megtortenik harom darab fegyveres rablas, egy gyogyszereket szallito furgon, egy elelmiszert szallito kamion es egy fertotlenitoszert szallito tgk ellen. A rendorseg sajnos nem tudja azonositani Hurka Gyurka Fradi B-kozep elkovetot es csapatat, mert bebonbiztos alibi van, edesanyja szerint nala gombfociztak.
A honvedseg tobb hasonlo rablast vizional, ezert a polgarok vedelmeben kikuldi az ukazt abcd. Kovacs ornagyoknak, hogy a polgarok vedelmeben azonnali hatallyal vedelmi intezkedest kell foganatositani,...:
Azonnali hatallyal kutyakikepzo kurzusra kuldik az osszes orkutyat, sajna a szukos kinalat miatt azonnal csak a watson ceg tudja elvegezni, 2 millio ft/kutya/nap aron. Polgarok erdekeben parancs Oshan majd tehet panaszt, es perelhet nyolc evig, majd az akkori kormany meg majd fizet.
Azonnal hatallyal panikgombot kell szerelni minden aruszallito egysegbe, azokba is amik fuvarhiany miatt allnak, amit csak a 3ig ceg tud szallitani 4 millio ft darabaron, panaszkodni, perelni lehet majd kesobb, most a polgar a fontos.
Éhesló! Én mint katona ezen a fórumon a kerítésen kívül álló dilettánssal, aki propaganda anyaggal akar meggyőzni arról, hogy rosszul látom a Honvédség dolgait, illetve pszichiátriai kezelésre szoruló beteggel nem óhajtok vitatkozni, mert egyik kategória sem vitapartnerem, nem is óhajtom meggyőzni ezt a két kategóriát, mert értelmetlen próbálkozás. Ez különben is egy beszélgetős fórum.
Gerinc radar rendszer nélkül nincs időben riasztás, nincs aki átadja a célokat a tűzvezető radaroknak. Medina által felügyelt légtér tizede a Zengőre telepített radar által felügyelt légtérnek. Amíg Orbán et. a legfőbb hadúr, addig a Zengőre nem települhet radar.
Van az a vicc -- nem is tudom, miről jutott eszembe --, amikor a részeg felszáll a buszra, lehány mindenkit maga körül, majd méltatlanodva számon kéri rajtuk, hogy milyen undorítóan néznek ki.
Ellenben te "fejcsóválásodat" még nem olvastam egy alkalommal sem, amikor itt akár velem, akár gaunttal bárki durván személyeskedett, a nevemmel szórakozott, RL infókkal maszatolva hazudozott rólam, vagy csak szimplán tolta a "szésbaloldali propagandát".
Akkor van itt "nyugalom", amikor egymás között nyomjátok a regnáló qrmány fikázását, a politikai uszítást, a dezinformációt és a hasbarát mélységes egyetértésben, míg minket a kettősmércés moderátor az ezekre adott VÁLASZAINKÉRT büntet némasággal.
Legalább őszintén, ha már a belőled ilyenkor kitörő örömöt nehezedre esik palástolni.
. Az MH megsemmisült nem zárt-, vagy klubtopik, ahol a törzsközönség kedvére tombol, hanem egy nyilvános topik. Nem pár önjelölt véleményvezér dönti el, kivel beszélget, hanem egy nyílt topik, amihez a fórumra regisztráltak szabadon férnek hozzá
Hogy nem szakad rád a plafon
Gondolom az fel se tűnt neked eddig, hogy kb akkor van itt nyugalom, amikor pihire teszenek a moderátorok
Azt is persze, hogy egy törölt hozzászólással kapcsolatos elítélő vélemény (a tiéd) itt maradhat, miközben amire vonatkozott törölték
Hm, akkor most az én ejnye-bejnye hozzászólásom is szélsőbalos propagandának minősülne?
Nemegyszer töröltek már hozzászólásomat a disznó dologgal együtt, és akkor ott volt a moderátor megjegyzése, hogy lánctörlés. Most nem tartotta érdemesnek a moderátor, hogy eltüntesse szerény fejcsóválásomat. Véleményem továbbra is az, hogy meg kellene maradnunk vitapartnernek, nem kocsmai módon közönségeskedni. Vajon, ha személyesen ülnénk körbe egy kocsmaasztalt, akkor is ez lenne a módi? Érdekes lenne kipróbálni.
Felfokozott idegállapotodnak tudom be, hogy gauntnak írt szösszenetemet te fenyegetésnek veszed, pedig csak figyelembe vettem az elmúlt időszak kitiltásait, aminek az összegzése volt az írásom. Talán azért még véleményt szabadon lehet közölni bárkivel ezen a fórumon.
Én még-veletek ellentétben, soha sem kezdeményeztem a moderátoroknál bárki írásának a törlését.
Azért nem "törekszik" erre a HM egyik vezetése sem 1979 óta, mert a HM nem egy Kft. és nem is egy trafik.
Ahogy az minden évben párszor leírom neked, a HM egy rakás olyan funkcióval rendelkezik, amik nem dobhatók el még akkor sem, ha a "harcoló" létszám durván elfogy alóla.
Ilyen funkciók, a teljesség igénye nélkül:
- katonadiplomácia, futárszolgálat,
- hirszerzés, elhárítás,
- tárcaközi együttműködés
- jogalkotás, pénzügyi tervezés,
- HR, oktatás-képzés,
- ellenőrzési funkciók, hatósági és törvényi felügyeleti funkciók,
- K+F beszerzések, vizsgálatok, kalibráció, műszer és etalonfelügyelet,
- nemzetközi együttműködések sora: K+F, ipar, infrastruktúra, légiközlekedés, NATO, Eu, V4-ek, 2oldalú együttműködések, szabványosítás, nemzetközi műveletek, tervezés, kommunikáció, tanúsítások, stb.
Sok sok minden nem méltó ehhez a jobb éveket megélt topikhoz, de az, hogy nap nap után tucatszám termelik az offtopik fikázódó, hazug kommenteket, lényegében következmények nélkül az olvtársak, a legkevésbé.
Van aki ezt kevesebb türelemmel és toleranciával szemléli.
Azt is persze, hogy egy törölt hozzászólással kapcsolatos elítélő vélemény (a tiéd) itt maradhat, miközben amire vonatkozott törölték és ami kapcsán leírta, az is itt díszeleg a dezinformációkkal hazugságokkal.
Éhesló! Ezen a fórumon, csak te és gaunt hazugozza a fórumon jelenlévőket. Még nagyobb gond, hogy te ex chatedra jelented ezt ki bárkiről, legtöbbször olyan témában, amire nincs rálátásod, soha nem is voltál részese-résztvevője a történetnek, például a Magyar Honvédség rendszerváltás utáni életének, az ott történteknek.
Nincs olyan ország Európában, mely ne költene jelentős összegeket honvédelemre.
A topik pont arról (is) szól több, mint 10 éve, hogy sajnálatosan keveset fordítottunk a honvédelemre.
Sajnos.
Ezért (szerencsére) nincs jelentősége azoknak a szélsőségeseknek, akik szerint a magyaroknak nincs szükségük honvédelemre és nem szabad védelemre költeniük.
A parlament, mint törvényhozó és a végrehajtó hatalom kontrollja határozza meg a fontosság és fontatlanságok hosszú sorát az éves költségvetések elfogadásával.
Ezért az ogy. képviselődnél lobbiz a 159 neked fontos ügy érdekében, de nem bíztatlak sok sikerrel a 3. 2/3 és a preferenciáik ismeretében.
Addig, míg a világ fó latrai politikai és gazdasági nyomásgyakorlással, és a nyomásgyakorlásukat alaposan alátámasztó fegyveres erővel rendelkeznek bárgyú utópia a fegyvertelen konfliktusrendezés.
A tárgyalásos megoldásokra létrehozott nemzetközi szervezetek sora pedig pont most bizonyítja a totális inkompetenciáját (impotenciáját).
Bizonyos forrásaid nincsenek a kommentedben.
A szavad meg sokunknak nem sokat ér az itteni életműved alapján.
Pontyosítok, van itt egy könyv a polcomon György Júlia: Az antiszociális személyiség (Medicina 1967) nem olvastam a kedvedért újra, csak a tartalomjegyzéket futottam át, nem avult el.
Most értettelek meg, tehát te szándékoltan "defenzív" vagy ezen a fórumon. Nem tudsz mással védekezni, mint azzal, hogy rajtad kívüli bárki más írására defenzíven jön a kommented, hogy "hazucc!) Az már a defenzív pozíció feladását jelentené, ha ezt bizonyítanád is. Okos!
1. Az MH megsemmisült nem zárt-, vagy klubtopik, ahol a törzsközönség kedvére tombol, hanem egy nyilvános topik. Nem pár önjelölt véleményvezér dönti el, kivel beszélget, hanem egy nyílt topik, amihez a fórumra regisztráltak szabadon férnek hozzá.
2. A topik gazdái sem ti vagytok. Pontosan ugyan olyan jogokkal és kötelezettségekkel vesztek részt a topik életében, mint bárki más - akár én is.
Gondoltam fontos az elején ezt tisztázni, mert téves elképzeléseitek vannak arról, hogy ki kicsoda és mit keres itt.
További fontos szempontok:
3. A topik nem a polidilin van, hanem a Technika és használata csoportban.
4. Az, hogy az elfogult moderáció szabadon és büntetlenül hagyja pár olvtárs tombolását évek óta, míg a nekik válaszolókat, reagálókat, velük vitába szállókat rapid módon bünteti a zindex sajátossága az internettó óta, de nem jelenti azt, hogy vélemény/komment monopóliuma lenne bárkinek és az ellenkezőknek, más elképzelésekkel, világnézettel, történelmi tudattal bíróknak ne lenne itt kommenteléshe és ellenkezéshez ugyan olyan joga.
Rövid kiegészítés régről felidézve:
Az évek során világosan bemutatták itt mit jelent a tolerancia és a másik tisztelete.
Semmit.
2010 óta egyre eszeveszettebben gyalázzák az aktív és a tartalékos állományt, a kormányt, a hazai hadiipart, az országot és annak szövetségesi teljesítményét. Ennek során tömegével terjesztettek álhíreket, híreszteléseket és az erre adott tényszerű, forrásokkal is ellátott válaszokat negligálták, ott folytatták a dezinformációt, hasbarát, ahol abba se hagyták.
Eközben persze nyilvánvaló hazugságokat toltak a topikra, nem csak a honvédelem és a honvédség kapcsán, hanem innen-onnan összekapart RL információkkal maszatolva rólam is.
Mivel a moderatúra számos esetben élt megtorlással az irányomban, ezért az eltelt pár évben nem kezdeményeztem vitát a topikon, hanem válaszoltam, reagáltam arra, amit ide írtak.
Ez jól látható.
Ennek defenziv reagálásnak a jogát - míg lehet - fenntartom, mert semmivel nincs több jogotok hazaffyzni, elvtársazni, ufózni, a tűzszerészek balesetéről (konzerválásról, tárintézetekről stb.) álhíreket közölni, hazudozni, mint nekem ezekre reagálnom.
Maradok itt. Ahogy itt vagyok internettó óta.
4. A topik tartalmát a topikot megnyitó (azóta kitiltott) topiknyitó határozta meg. A leírást 2015 nyarán megváltoztatta a moderátor némi vitát követően, amit itt találhatsz:
Száznegyven magyar céghez érkeznek honvédelmi irányítócsoportok a járvány apropóján, legalábbis múlt csütörtökön ezt jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője. A honvédelmi tárca később meg is nevezett 71 vállalatot, amelyeknél már meg is jelentek ezek az egységek.
Van több vállalkozó ismerősöm is itt Pécsett, vagy környékén Látom, hogy alakul a cége. Nem diplomás. Bedolgozást vállal egy sportszergyártónál, egyedül drehál, évente egy könyvelő segít neki az adóbevallásnál. Terjeszkedik, csarnokot bérel, felmegy a létszám 40 főre. Ő már nem drehál, van adminisztrátora, könyvelője. Az arány a vezető szervek és végrehajtók között 3:40. Ő tudja, hogy ez a helyes arány. A HM n+1 vezetői miért nem törekszenek a "helyes arány" beállítására?
Volt egy nagyon kedves tanár kollégánk itt Pécsett, Csete tanár úr. Testnevelő tanár volt a hadapródban, ott az úr megszólításhoz szokott. Tanított a Dózsa lövésztisztin, ott az elvtársra szocializálódott. Voltam egy lakossági fórumon, Fűr Lajos tartotta. Csete tanár úr többször hozzászólt, mindannyiszor "leelvtársazta" Lajos urat. Fűr Lajos csak mosolygott az egészen, tudta, hogy egy volt cőgerájos a legfőbb híve az MDF-nek. Nálam is, ha fontos emberrel találkozom akár virtuálisan is az nekem "elvtárs". Nem tudom mennyit tapasztaltál a seregben a "diktatúra" alatt. Az elöljárók általában Gyulának szólítottak. Ha váltottak és "Kovács elvtárs" lettem, akkor már tudtam, hogy ennek nem lesz jó vége.
Az, hogy te nem tudsz róla, attól még minden létszám adatom mögött vagy költségvetési, vagy zárszámadási dokumentumok vannak vagy miniszteri megnyilatkozások. 7-8 ezer hiányzó katonáról Benkő beszélt, keresd meg a forrást. Az már az én saccom, hogy mondjuk a 7 ezer 4-2-1 arányban oszlik meg.
Ha olvasnád a zárszámadások fejezeti indoklásait, akkor tudnád, hogy a 2013-as év 2014-ben megjelent zárszámadásában volt utoljára olyan adat, hogy tábla szerinti létszám, tényleges létszám. Azóta a 2011 -es Htv. módosításra hivatkozva nem közölnek a tényleges létszámról adatokat.
Vagyis szerinted, ami nagy valószínűséggel szerintem is, a 2019-2020 közötti különbség ebben a két sorban, pusztán átcsoportosítás, hogy azt a 13818-5933=7885 főt hova számítják. .
Nem tudom, mert sikeres a HM létszámokkal kapcsolatos dezinformációja. A dezinformációnak 2-3 iránya van, ne tudd hogy mennyi a valós békehiány állománykategóriánként. A végösszeget Benkő bevallotta: 7-8 ezer katonára lenne szükségünk. Ha 7 ezerre gondolunk, akkor 1-2-4 ezer lehet az arány ti, alti, szerz. vonatkozásban. Ez azt jelenti, hogy szinte mióta létrejött ez a szolgálati forma, sose tudták 50%-nál jobban feltölteni, magyarul eredménytelen volt a törekvésünk, hogy 2004 nov. 3 után a hadköteleseket szerződésesekkel pótoljuk. A nagy fluktuáció miatt ma a szerződésesek átlaga rövidebb szolgálati időt tölt, mint anno a sorkatonák. A másik dezinformációs törekvés a vízfej elbagatelizálása. Nézzük a szervezetek létszámának változását a MHP megalakulásával.
Szervezet létszám
2019 2020
HM igazgatás 747 500
HM egyéb 782 834
MH vezérkar 7678 -
KNBSZ 1050 1090
MH Eü Közp. 3507 3435
Kat köz 54 74
Vez szerv+háttérint 13818 5933
ÖHP (2020-tól MHP) 14183 22068
HM tárca összesen 28001 28001
Ha megnézed a két számsort akkor a 2019-esen felháborodsz, hogy 13818 a vízfej és csak 14183 a végrehajtó. Ha tudod, hogy a végrehajtókból valójában hiányzik 7-8 ezer mégjobban felháborodsz. Ha a 2020-as oszlopot nézed az 5933-as vízfejen csak mérsékelten háborogsz, a 22068 fős végrehajtó állomány meg elégedettséggel is eltölthetne. Sajnos a két oszlop együtt van előttünk és nem nehéz kiszámítani, hogy Fehérvárra delegáltak a vízfejből 7885 főt, gyakorlatilag a vízfej megállíthatatlanul gyarapszik.
A harmadik dezinformációs cél, hogy bemutassuk, van több mint 9 ezer tartalékosunk. ÖVT az őriz semmi mást nem csinálhat. Az ÖMT koránál fogva pár éven belül lenullázódik. Az ÖTVT kiképzetlensége miatt díszelgésen túl bevethetetlen.
Azt írom, hogy szó sincs 24 ezerről. A 2013-as költségvetés zárszámadásának indoklásából kihámozható:
tiszt: 4200
altiszt: 6825
szerz: 5907
katona: 16932
h. alk: 6000
HM össz 22932
Ezzel egyidőben volt Hende 2014-es HRB-s meghallgatása, ahol 5961 fős békehiányt vallott be katonákból.
Szabó János óta a létszámokról a HM akkor is hazudik, ha kérdez.
A 10649 leszerelő viszont igaz, az most kijött véletlenül Orbán száján.
Az árulkodó fényképek, videók viszont az iszonyú békehiányt mutatják. Pl. tankista ünnep Tatán. Öreg Lőrincz, fiatal Lőrincz, stb. A teljes zászlóalj felsorakozva: 40 fő. Ugyanott St. Barbara nap. Tüzér osztály felsorakozva kevesebb mint 40.
Szerintem legtöbbje örült, hogy végre megszabadult, akkor lássam, amikor a hátam közepét! jelszóval távozott. Az utóbbi két évben van egy sor megnyilatkozás, hogy a kilépőket a tartalékosság felé kellene terelni, de ennek eredményességéről még semmi hír.
Arányaiban szerintem elég soknak tűnik a jelenlegi 24 ezerhez képest az, hogy 5 év alatt 10 ezren szereltek le. Hányan mehettek nyugdíjba az állományból?
Vannak kétségeim a 24 ezer fővel kapcsolatban, szerintem honvédelmi alkalmazottakkal együtt számolták.
Nem reagáltatok erre a 23950 fő katonára.
A miniszterelnök ennyi BEVETHETŐ katonáról beszélt. Emlékeztetni szeretnélek benneteket arra, hogy Hende Csaba 3500 főt tudott a határra vezényelni 2015-ben, majd jelentette, hogy elérte teljesítő képessége határát. OV Simicskóval újított, feltornázta a létszámot 6000-re, de akkor már a tatai szakácsnő és a légierő zenekar is a határon volt. Hogy az aktívakat váltani lehessen, be kellett vetni az ÖMT-seket is. A legutolsó szám is árulkodó, van 5 éven belül, vagyis 2015 óta leszerelt katonánk 10649 fő. Ez erősen arra utal, hogy 2015 óta a bevethető létszám nem növekedett, hanem csökkent.
Ugye az is egy jó kérdés, hogy mi a retek ***t keresnek amerikai csapatok szír olajkutaknál, és hogy vajon mennyire helyénvaló egy ilyen banditaállam katonai szövetségesének lenni.
Már hegyezgettem a klaviatúrámat, hogy még márciusban lerántom a leplet a HM 2021-es költségvetéséről.Úgy tűnik koronázás miatt elmarad a költségvetés márciusi beterjesztése.
Ezt korábban már megemlitettem , ráadásul ott az Ukrán, szerb határ ott nyugodtan dolgozhattak volna teljes erőbedobással tovább a határőrök, függetlenül hogy a többi ország már Eu-s tag.nem szabadott volna hogy megszüntessék.
Latom, megy a minuszpontnyomkodas. Vagyis az se lyó, ha az orszag a NATO-ban van ... az se lyó, ha valaki esetleges kilepesröl ir ... mar csak azt (lehetne) a szakertöktöl kerdezni, hogy akkor mi lenne lyó?
(A semlegesnek maradas pedig sokkal magasabb (direkt es indirekt) költsegekkel jarna ...)
Ez igy van. Csak eppen az orosz haccsereg terveiben ~2500 T-14 beszerzese szerepelt. Ez viszont meghaladja az ottani lehetösegeket. Sajat maguknak pedig mar ott se lehet mindent "elajandekozni".
Ezert inkabb modernizalgatjak a mar meglevö regebbi tipusokat ...
A továbblépés fontosabb, mint a kérdésfelvetés: Mi volt az a probléma? Miután kiderül, hogy probléma nem lévén, csak inadekvát reakciók következhettek, ezt követően jön az előzőnél fontosabb kérdés: inadekvát reakcióddal mekkora kárt okoztál? Pécsett erre az a válasz, hogy létrehoztak három felesleges intézményt, melyeknek bevétele évi egy milliárd, állami támogatása évi 3 milliárd. (tudom a pontos adatokat is, csak a nagyságrendet kívántam érzékeltetni)
Ha visszatérünk a seregre, akkor látni kell, hogy a HM-VK szétválasztásával nyitottunk egy harcmezőt, ahol a fehérvári nagyfiúk és a Balaton utcai mégnagyobb fiúk folytathatják csörtéiket életre, halálra, nagy ívben leszarva azt, hogy közben valami Z2026-ot kellene menedzselni.
De most nem szükségállapot van (az OGY előtt lévő előterjesztés sem erről szól), hanem veszélyhelyzet.
Ha jól tippelek -- de majd kijavítanak az ebben járatosak -- a most utcára küldött katonák hivatalosan katonai rendészek, pont azért, mert azok normál békeidőben is pont úgy járőrözhetnek, mint a rendőrök.
(Hogy pótcselekvés, illetve szerintem direkt provokáció, hogy az arra fogékonyabbak rágerjedjenek, hogy aztán a kormánypropagandának legyen megosztó témája, az más kérdés.)
Annyiba, amit az oroszok maguk se tudnak kifizetni erte. Kb. ~10 millio € körüli lenne a kivanatos eladasi ar ... de az oroszok is csak akkor vennek, ha ~4 körül lenne ... Ezert van (lett) jegelve a projekt ...
Ha az orszag "nem hagyja magat" ... es nem teljesiti a NATO minimalis elvarasait ... akkor ki is lehet szallni belöle ... ugyanis szo se lehetne kölcsönössegröl, vedelmi szövetsegröl. De valamiert ez a variacio se nagyon akarodzik ...
Itt Pécsett érdeklődtem az illetékesektől az EKF 10 idején, hogy emberek, mi volt az a probléma, amire az a válasz, hogy megkövezitek a Széchenyi teret?
Ennek mintájára kérdezem, mi az a probléma, amire az a válasz, hogy szétválasztom a 2001-re nagy nehezen integrált HM-et és VK-t? Mi az a probléma, aminek megoldása a HM féléves átszervezése? Mi az a probléma, amire az a válasz, hogy katonai járőröket küldök az amúgy békés városokba? Debrecenben van az a probléma, megy a járőr, Pécsett nincs az a probléma, Pécsett nincs járőr.
Ha jól megnézed az írásaimat, először Tüzér 154899 írásában megjelent képre reagáltam, ami ma délelőtt készült, és ott még nincs maszk a katonákon, erre raktam be az olaszokat példának, majd délután megjelent a honvédelem.hu oldalán ez a Csepelen készült kép a maszkos járőrökről. Most akkor írjak olyat, hogy a HM kommunikációsai is olvassák az itteni írásokat, és gyorsan kapcsoltak?
Különben nem a maszk hatásossága volt az olasz dícséret alapja, hanem az a tény hogy az olasz katonákon már régóta van maszk.
Esküszöm az égre távol áll tőlem, hogy a honvédség vezetését védjem, de legalább a fikázásban legyünk már konzekvensek. Berakod az olasz képet mi szerint "Lehet hogy az olasz hadsereg vezetői értelmesebbek, mint a magyar?"
Majd amikor a magyar katonát felbukkan ugyanaz az a valóban nem sokat érő maszk mint az olasz kollégán, akkor már kap egy kis beszólást a magyar vezetés? Tehát az az olasz van okos a vezetés, ha a magyaron akkor balfaszok, hogy kiadnak egy olyan maszkot ami legalább jól mutat? :P ;) :D
Van fogás bőven a honvédség vezetésén meg dicső kormányunkon is, de tényleg ha fika parti van akkor csapjuk mindenhova, úgy korrekt. ;)
Úgy látom vezetőink gyorsan kapcsoltak, és kiadtak egy db. védőmaszkot, ami vírus ellen állítólag nem ér semmit, de legalább jól mutat. Megjegyzem, szerintem a hivatásos rendész töltött géppisztollyal virít, a másik katona gépkarabélya pedig töltetlen, viszont valamiért nagyon tűzkészen tartják a fegvereiket. Csepelen készült a kép-lehet hogy az már harci zóna?
Ugye az feltűnt, hogy a német tulajdonú multikhoz, mint a Telekom, Lidl, Merci, Audi, stb. nem ment katonai ellenőrző bizottság, csak a francia Auchan-hoz? A hírek szerint Macron elnök most nem haver.
Amikor megjelenik a katona a nagyvállalatnál, az első benyomás a fontos. Ezt lehetőleg a főnök titkárnője érezze, ettől kezdve a főnök is tudja, hogy hány az óra.
Most ez a legnagyobb gondod? Miért nem kérdezed meg az illetékeseket. Már évtizedekkel ezelőtt is léteztek olyan alkulatok, amit "gyakorlós" alakulatnak hívtunk. Én is szolgáltam olyanban, szinte mindig gyakorlóban voltunk-de mi nem is az irodákban melegedtünk.
El lett mondva, édes Istenem ... és mit segítenek? Leviszik a szemetet?
"Azért, hogy a lakosságnak az ellátási láncca ne szenvedjen csorbát."
A lakossági lánc, különösen ha ellátási, bizony hajlomos csorbát szenvedni.
Hiszen honnan is tudná pl. az Auchan, amelyik nagyobb logisztikát működtet, mint a Honvédség az utóbb 40 évben valaha is, hogy hogyan kell az élelmiszer ellátási lánc logisztikáját megszervezni.
"Az erőforrások elosztása egy kézben összpontosul."
A nemzetközi helyzet pedig egyre fokozódik.
"Sima mezei összekötőkről van szó, hozzák viszik az infót"
Email szerver, emberből. Praktikus.
"segítve a cégeket, azért hogy piripócsfalván Mari nénnye ne halljon éhen"
Eddig éhenhalt, mert pl. az Auchan nem tudta, hogy kell ezt csinálni.
Na, de majd most!
Mondd, hogy semmi közöd a Hondvédséghez, csak egy lelkes rajongó vagy ...
Nehéz a logikus gondolkodás mi? Miért írányítanák a cégeket? Segítséget nyújtanak, ahogy el is lett mondva. Azért, hogy a lakosságnak az ellátási láncca ne szenvedjen csorbát. Az erőforrások elosztása egy kézben összpontosul. Sima mezei összekötőkről van szó, hozzák viszik az infót segítve a cégeket, azért hogy piripócsfalván Mari nénnye ne halljon éhen.
Ha megnézitek mindenfilmben., katasztrófafilm, zombi film,világméretű járvány ,UFO stb. mind igy kezdődik ..he,he ,fontosabb objektumokat a hadsereg őrizhet fog őrizni is mivel a rendőrök nincsenek elegen..
A KPVT-t egy lendülettel kellett felhúzni. Ha a toronylövész a zárdugattyú hátrahúzása közben megállt, kicsit visszaengedte a felhúzókart, és újra folytatta a töltést a töltőkar túltolta a lőszert a töltényűr szintjénél, tehát alátöltött. Ekkor jött a szenvedés és az akadályelhárítás, ami elég hosszú szokott lenni.
Jelen helyzetben a HM-nek nem vezetni kell a piaci alapon szervezett cégeket, hanem utasítani, parancsot adni, és ellenőrizni. Azt meg minden hülye tud.
Ha a HM-et a saját cégei(EI Zrt, Arzenál, Currus, Armcom stb.) vezetésére alkalmatlannak minősítették, most mitől vált alkalmassá 140 vadidegen idegen cég vezetésére?
A KPVT-k nem voltak rossz fegyverek, csak elég bonyolultak. Hozzá nem értő kezekben sok volt az alátöltés. A toronylövészek kiképzésére nagy figyelmet és sok időt kellett fordítani, és jöttek az eredmények.
Elnézést, félre értelmeztem a 10/2020 HM utasítást. Ismételten elolvasva az látszik, hogy a HM-en belül az utasítás 3 paragrafus (12) pontja alapján a HM Védelemgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság megszüntetése tervezhető (ez a szerv koordinálta eddig a Védelemgazdasági Hivatal működését) A 7 paragrafus (5) bekezdése alapján a HM Védelemgazdasági Hivatal Alapító Okiratának a módosítása történik, vagyis a hivatal marad, lesz beosztása a tábornok úrhölgynek.
A határvadász századok először PSZH-kat kaptak.Nálunk a pécsváradi lőtéren lőttek a 14,5 gpu-val, ha már ott voltam, beültem én is. A torony rögzítők nem működtek, a gpu-nál 4-5 lövés után akadály volt. A sok sikertelenség után kaptak BTR-t meg Metiszt, a BTR-eket ki se bontották mire befejeződött a déli határ megerősítése, a Metisszel ugyanez. Néhány év után azt hallottam, hogy a határőrök a Metiszt átadták a lövész dandároknak.Azóta se kép, se hang.
Pedig a március 15-i Forradalom és Szabadságharc történelmileg egy végtelenül káros próbálkozás volt. Szomorú, hogy ekkora kultusza van, még ha elismerendő egyéni és katonai teljesítmények is születtek ekkoriban.
Ha már pont a kamionosok által terjesztett vírustól félünk, akkor miért nem szervezünk a határokon átrakókat, ahol a konténereket másik vontatóra át lehet tenni, vagy miért nem cseréljük ki a gépes vontatót, a fogadó ország kamionosa vigye tovább a szállítmányt, esetleg a következő határig?
Azért mert az csökkentené a profitot, és a profit az új isten.
Ez lejön kb. mindenből ami az elmúlt 20-30 évben történik. Pl. Merkel nyilatkozata 2-3 hete, hogy tudomásul kell venni, hogy a vírus a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi, nem szabad a gazdaságot veszélyeztető ellenlépéseket tenni, de lehetne még sorolni.
A nyugati csapatok is profitérdekekből tartózkodnak Irak környékén.
A "nagyvilag" gazdasagi teljesitmenye jelenleg es összesen ~85-90 000 milliard $
A fegyverexport merete pedig ~30-35 milliard körül jar. Ez nem keves (plane az "aru tipusat" figyelembe veve), de nem több, mint az össz gazdasagi tevekenyseg ~0,04%-a ...
Maga a cikk is arról szól, hogy meg nem erősített forrás. Nem tudom mit hamukázol itt közvetlen irányzásról. Az előtte képen a tüzelőállás kiépítettsége és a csőállás is egyértelművé teszi a megosztott irányzást, de ennek semmi köze ahhoz, hogy kikapták a helyéről a löveget. A cikk Metiszt sugall, de ahhoz oda kellett menni a Metisz lőtávolságán belülre, látni kellett a löveget. Ez mindenképpen a tüzelőállás közvetlen biztosítása hiányosságaira utal. Maradnod kellene a cipő alsó, vagy felső résznél.
Hát igen, nálad a szakmából igen sok kimaradt... bezzeg ha gazdáid magyargyűlölő propagandájáról van szó... No de a lényeg. Valószínűleg az is kimaradt, hogy a páncéltörő rakéták hatótávja nem 200 méter... És nem foghatod rá, hogy "az akkor még nem vóóóóót!". Az eredeti 9K115 Metisz 42 éve lépett szolgálatba.
Aztán valószínűleg akkor sem figyeltél a képzésed alatt, hogy a tüzérségi eszközök bizony közvetlen irányzással is használhatóak, vietnamban, afganisztánban, szíriában és ukrajnában is előfordultak ilyen esetek. Az amcsik éppen ezt gyakorolják ezen a videón: https://www.youtube.com/watch?v=kC5ykZGhHME
Érdemes újra végignézni a beszélgetést. -Látom modern fegyvereik vannak. Igen, modernizált AK. Mi voltunk a leggyorsabbak a bunkerek elfoglalásában. Igaz, csak pár perccel a támadás után, mert riasztás az nem volt.
Hazatértek... nem "megtörtént a váltás"(hogy lebaszott engem Németh Szilárd a cikkemért, amiben azt írtam, haza kéne jönni!) Nem mennek karanténba, csak két hétre otthon maradnak.https://honvedelem.hu/media/hazatertek-irakbol-2/
Színesítsük meg egy kicsikét ezt a nemzeti ünnepet pár háttérinformációval. Március 15. környékére nagyjából készen állt a megegyezés a magyar és az osztrák kormány között sok későbbi követelésről. Ezekhez nem volt szükség lázadásra. A nevezetes napon Petőfi otthon írogatta a 12 pontját, amit első változatban nem fogadtak el, ezért újra kellett írnia. Ezt sohasem szavalta el a nemzeti Múzeum lépcsőjén. A nyomdai munkálatokhoz a német nemzetiségű Landerert akarták igénybe venni, de ő első körben közölte, hogy ezért a nyomdáját a hatóság bezárathatja, de ha az urak erőszakot alkalmaznak, annak ő nem áll ellen, és ezzel el is lépett a bejárattól, szabaddá téve az utat. A forradalmi tömeg nagyobbrészt pesti német nemzetiségű polgárokból állt (nem osztrák), akik utálták az osztrák hatóságokat. ez azért is így volt, mert akkoriban kevés magyar élt Pesten. A délelőtti lázadásban megfáradt forradalmárok ezek után megegyeztek, hogy ebédszünetet tartanak, és délután kettőkor folytatják. Ebbe becsúszott egy kis hiba, mert Jókai az aktuális szeretőjénél volt, és emiatt késett. Mikor újra teljes üzemben forradalmárkodtak, felmentek a budai várba kiszabadítani Táncsicsot, ami rendben le is zajlott, de visszafelé jövet eszükbe jutott, hogy a rabtársát elfelejtették kihozni, emiatt visszafordultak, és őt is kihozták a cellájából.
Az államfő dandártábornokká nevezte ki Ballainé Krikker Zsuzsanna ezredest, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgatóját, aki kinevezésével a Magyar Honvédség első női tábornoka lett.
A HM átszervezésével kapcsolatos intézkedésben az van, hogy ezt a hivatalt nem átszervezik, hanem felszámolják. Felszámoló biztosnak nevezték ki a hölgyet?
"Március 15. elmaradt? Nem csak az ünnepségnek nevezett maszlag."
Ezt a kijelentésedet kérlek magyarázd már el...A "maszlag" az egy erősen mérgező növény (Nadragulya) Március 15. az elődeink harca volt. Nem illik se jobbról se balról fikázni.
A cseheknek mar több, mint egy evtizede van ilyesmiük ...
The Zilina-based unit received two Skylark I-LE systems in late 2008, and the new system will replace those in providing intelligence, surveillance, and reconnaissance to the special forces.
Although the I-LE and I-LEX platforms feature a similar design form, the latter has an extended range over the I-LE – up to 40 km as opposed to 20 km of the earlier variant.
The Skylark I-LEX UAS features three air vehicles, two color charge-coupled device day cameras, and one un-cooled bolometric night camera. It is also equipped with a laser designator and has the potential to carry a range of other payloads, such as a communications relay system. The camera units are housed in a stabilized gimbal.
"Valaki (lehet, akar közelröl) bemerte a buta, ballisztikus lövedekek palyajat, vagy mobil-telefonon közölte valaki a pontos helyet ... majd ralöttek ..."
Te láttál már mai horgászt peccantásra indulni? Ma reggel is együtt indultunk, rá is kérdeztem hány mesterlövész puska van a zsákban. Mondta, hogy három is elférne, de kell a hely a két pecabotnak is így csak egy Gepárdot szokott magával vinni.
Érdekes, maguk az osztrákok is gyanúsan viselkedtek 48 márciusában, olyan abszurd követeléseik voltak mint alkotmány meg jobbágyi szolgáltatások eltörlése az egész birodalomban:)
Csak nem lehettek annyira felvilágosultak a Ferdinánd meg a Ferenc Jóska:) ha ilyesmiket követeltek a bécsiek 48 márc. 13-án:)
A másik nagyon felvilágosult államban ( Franciaország) meg olyan követelés volt hogy szavazati jog kiterjesztése földbirtokkal nem rendelkezőkre is...
A tüzérség azért elég messze szokott lenni a közvetlen harcérintkezés vonalától. Átmegyek a fronton horgász zsákomban egy panzerfausttal. Megközelítem a némi közelbiztosítással rendelkező TÁS-t, kivégzem. Elég sokat bíbelődtem a counter fire tevékenységgel, ez a verzió kimaradt. Persze 20 éve nyá. vagyok.
Szvsz meg nincs olyan a világon hogy egyből ( vagy mint ír népmesékben a hős a nagy ködből:)...) felbukkanjon a kiképzett katona, kiképzés alatti szerencsétlenkedést és borzalmakat emlegető főtisztek meg valószínűleg a római légiók voltak/vannak.:)
Én meg azt tudom mondani mint annak idején amikor zajlott a csörte Zolival: épp a részidős jellegük miatt tovább fog tartani és több időt/energiát kell fordítani a kiképzésükre. Ahhoz hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni a "borzalmakról" ismerni kellene hogy miket követnek el :) pld. most és mi lesz mondjuk 3 hónap múlva.
Más perspektívából: az esetek nagy többségében kettőn áll a vásár: a kiképzendők és a kiképzők, a katona azt fogja tudni amit és ahogy megtanítják neki.
Ez igen. A Korom Ferivel egy évfolyamon végeztem a főiskolán. 1987-ben avattak minket. Aztán Zalaegerszegen együtt szolgáltunk 3 évet. Ő, mint lövész századparancsnok, én mint harckocsi századparancsnok. A Takács, és a Sándor gyerek utánunk végzett 1989-ben. Mindegyiket ismerem személyesen. Ha véleményt kellene mondani tudnék. Ne szólj szám, nem fáj fejem.
No, ismét a "naaaaagy" tüzér... A "naaagy", "sokat tapasztalt", "rendkívül jól képzett" propagandista... khmmm... tüzér nem tudja, hogy nem kell közvetlen találat egy páncélos harcképtelenné tételéhez... (de azt sem tudja, hogy TOS-10 nem létezik. Helyesen TOSz-1)
Nekem most nagy munka lenne összegyűjteni azokat az önkényes területvédelmi tartalékos kiképzés borzalmairól készült felvételeket, amelyekről azt gondoltam, te is láttad őket. Emlékszem, Swordmanussal volt egy csörtém, amikor önvédelmi kiképzés keretében az AK csövét kellett kirántani az azután kapkodók kezéből. Szőrös Zoli ezt megpróbálta megvédeni. Tüntető tömeg kapkodja az AK-k csövét. Zoli! Ne hülyéskedj, az ÖTVT nem mehet Koszovóba! Itthon meg az ÖTVT nem lehet Munkásőrség!
Ja. Megpróbáltuk kivonni magunkat a felvilágosult osztrák uralkodók kapitalizációs törekvései alól, teret engedve nemzeti feudalizációs törekvéseinknek
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter javaslatára – 2020. március 15-ei hatállyal Korom Ferenc altábornagyot vezérezredessé, Oroszi Zsolt dandártábornokot vezérőrnaggyá, Takács Attila Géza dandártábornokot vezérőrnaggyá, Sándor Zsolt dandártábornokot vezérőrnaggyá léptette elő, Ballainé Krikker Zsuzsánna ezredest dandártábornokká nevezte ki. Gratulálunk a kinevezéshez és az előléptetésekhez!🇭🇺
Embrek! Vincze Hajnalka nem újságíró, biztonságpolitikai szakértő, legalább 25 éve ismerem, Párizs a telephelye. A ZMKA alomból (Vadai, Remek, Szemerkényi, stb.) származók legjobbja. Többször is figyelmesen olvassátok a cikket, mindenkit ki fogok kérdezni!
Hát szegény gyerek honnan tudná, hogy kell a fegyvert bármilyen viselési helyzetbe forgatni. Nekünk is hónapokig tanították. Bár ez a bot csinálta kiképző sincs igazán a helyzet magaslatán.
Maga a Metisz, TOW, stb. csak a lyukat csinálja tankon, önjáró lövegen és egyéb páncéloson, a torony "ledobását" már a belül tárolt lőszer intézi. Ezzel ellentétes az orosz-ukrán helyszíni kép, ahol Uragán, Szmercs, TOS 10 közvetlen találata "darabolja" a páncélost.
kösz, időnként egyszerűen nem ugrik be a magyar kifejezés.
más: képre először azt írták 2016, tüzérség kapta el, egy angol nyelvű csoportban viszont korábbra teszik, azt írják határ mellé telepített állás, és az IS arcok intézték el )három darabot) ATGm-el ToW?
Bocsáss meg, bárhogy meresztettem a szememet, csak a kép bal szélén találtam egy járművet, jellegét nem tudom beazonosítani. A tüzelőálláshoz ilyen közel "tüzérségi megfigyelő jármű" nem lehet(nem így hívják, tűztámogató csoport járműve elnevezés a helyes, csak az elöl bóklászik valahol, a támogatott századparancsnok járműve mellett pofonközelben) A tüzelőállásban a tűzvezető központ járműve van.
A veszélyes és nagy üzemeknél mindenki a saját feladatához mérten. Ezen kívül szintén ugyanezeknél meghatározott számú önkéntest kellett kiképezni, akik a PV gyakorlatokon katonás fegyelemmel vettek részt. Nekünk csak annyi feladatunk volt, hogy a kijelölt helyen gyülekezzünk és ha valamire utasítást kapunk azt hajtsuk végre. Pl. imitálni kellett egy sok száz berendezésből álló hálózat kikapcsolását, majd feszültség alá helyezését. Természetesen rádió volt hozzá és a végrehajtás normaidejét megszabták és jegyzőkönyvezték. Mindenki másnak a területi PV parancsnoknál és a kirendelt tűzoltó parancsnoknál kellett jelentkeznie. Egy-két gyakorlat után mindenki tudta a feladatát.
Az izraeli cuccokat is elég jó ár érték arányúnak mondják. Persze náluk is van olyan terület, ami nem exportképes, annyira a saját speciális igényeikre fejlesztettek.
Az embargó miatt nem, bár az embargót bármikor megvétózhatjuk.
Számos területen abszolút jó vétel lenne, bár komplexebb fegyverrendszerekből exportra ált. lebutított vagy már régebbi verziókat szoktak eladni.
Mi biztos hogy azt kapnánk, mivel a mit nekünk eladnak jó eséllyel azonnal elkezdenék tanulmányozni a jenkik.
Amúgy a magyar légvédelemnek egy S350-TorM2-Verba hármas igencsak jót tenne, ahogy a páncélelártásnak is a Kornet-EM és a Metis M1.
Kár, hogy normális gépágyús CIWS rendszerük nincs.
A T72 alvázakon is jól mutatna a TOS sorozatvető, és a BM30 Smerch is megdobná az MH ellentüzérség képességét.
Az elektronikai harchoz használt cuccaik is ügyesek, de abból végképp nem kapnánk semmi komolyat.
Amúgy a legtöbb területen még mindig jelentős az elmaradásuk a nyugathoz képest, de nem akkora, minta nyugat szeretné. Ennek főleg a gyártási háttérben van az oka.
Szokták mondani, hogy az oroszok sosem olyan erősek, mint szeretnének lenni, de sosem olyan gyengék, mint amilyennek az ellenségeik szeretnék látni őket.
A Gripen-pilótákat még értem (feltéve ha tényleg betartják), de akik mondjuk a határon vannak, azoknál ez mit jelent? Hogy nem fogják egymást megfertőzni, ha beszabadul oda a vírus?
Bevezette a katonai közigazgatást. Azért ez szégyen egy tanácstól.
Katasztrófa elhárítási (nem védelmi!) terv most is van a veszélyforrást jelentő cégeknél. A munkavállalókra vonatkozó részt ismétlődő munkavédelmi anyagban oktatják, valamint az új felvételeseknek. Természetesen önkéntesek is vannak a cégnél tűzesetre, személyi mentésre és közvetlen kárelhárításra. Stb.
Az 1985-ös berhidai földrengés működésképtelenné tette Berhidát és a környező településeket, kivéve Peremartont. Berhidán ledőlt néhány kémény. A Peremarton-Gyártelep területén lévő tégla lakóházakban a konyhaszekrény a szomszédos fürdőszoba fürdőkádjában kötött ki a válaszfal átomlása miatt. Berhida és a környező falvak lakossága nem volt hajlandó visszamenni a lakásába, házába, több száz katonai sátrat osztottunk ki a hajmáskéri oroszokkal együtt. Peremarton semmiféle segítséget nem igényelt. A vállalati PV telepítette a profi sátrait, a vállalat étkezdéje gondoskodott a sátrakba menekültek élelmezési ellátásáról, óvoda, iskola működött, a cég elhelyezési szolgálata villám gyorsan visszafalazta a leomlott válaszfalakat, ami a legfontosabb volt, a település lakói tudták, hogy a cég vezérigazgatója mindent megtesz a helyzet normalizálásért. Berhida tanácselnöke megjött valami NDK útról, és közölte a három napja nem alvó önkéntes tanácstitkár pedagógus nővel, hogy ő hosszú útról jött, neki pihennie kell. Ekkor volt az, hogy Radics Tibi törm., későbbi Kincses-tábor parancsnok egy éjszakára átvette a tanácstitkári teendőket a végelgyengült hölgytől.
Igen, voltak kötelezően előírt PV szervezetek a nagyvállalatoknál. A Dunai Vasműben időnként gyakorlatoztak is. Persze ott is és a környéken is voltak és vannak ma is veszélyes vegyi üzemek.
Tudtommal az átkosban az emberek jobban felvoltak készitve tömegpusztitó fegyverek elleni védelemre, ez annak is betudható ,hogy csak nagy cégek,vállalatok voltak akkor és a "kiképzésük,felkészitésük, oktatásuk(ki hogy hivja) a munkaidő keretein belül történt nagy létszámmal és szervezetten.
Annak idejen, a "regi szep idökben" se volt több, mint a lakossag 1-2%-anak "szimatszagyorja". Ha 98%-nak nem jut, akkor nem erdemes a 2%-rol tul sokat beszelni ... hiszen nem ök dominalnak ...
Mondhatom, én egyáltalán nem értek a katonásdihoz. De figyelembe véve a világ ez irányú fejlődését, a Magyar Honvédségnél is szükség lenne az elektronikai hadviselésben képzett fiatal tisztekre, mégpedig parancsnoki beosztásban. Parancsnoki azért, hogy ne csak a szájuk járhasson a levegőbe, amire a megkövült idős tisztek csak legyintenek, hanem kijelölhessék a haladás irányát, a korszerű kiber-elektronikai rendszerek beszerzését és abban az állomány jártasságának megszerzését. Csak megemlítem, hogy Oroszországban az ilyen irányú gyakorlatokat tucatjával rendezik. Tehát volna mit bepótolnunk.
De mondhatjuk azt is, hogy tátong itt egy piaci rés, amire célszerű volna beruházni. Már hallom a károgást, hogy elment felettünk az idő! Persze, ha nem akarjuk, akkor nem is lesz. Minden esetre meglátásom szerint a szürke állomány rendelkezésre áll, állna, ha nem menne ki Angliába, Németországba, Svájcba, netán az USÁ-ba, hisz ez utóbbira is volt példa. Egy komplett magyar informatikai cég tette át a székhelyét az Államokba.
Ha valakit érdekel az elektronikai hadviselés, ide értve az informatikát is, tehát a kiber ágazatot, ez a cikk elég részletesen ír róla és a felek közt kialakult versenyről:
Már a 70-es években a kiképzés során tanították a vegyi és biológiai hadviselés elemeit.
Az Oroszok inkább a bakteorológiai fegyvereket "szerették" míg az USA a virológiát, vírus alapú fegyvereket kisérletezte inkább.
A "baci" fegyver talán jobban felügyelet alatt tartható, mint a vírus alapúak, mert a vírusok esetleg mutálódnak az "ágyúcsőben" és beleharaphatnak a "gazda" kezébe is.
Valamikor a Magyar (Nép)hadsereg vegyvédelmi alakulatai kimagasló szintűek voltak VSz-en belül is. Ma ez nincs, pedig egy "humán" (Kínai) vírus romba dönti a világgazdaságot...Nem is kell Leopard, elég egy "vödör" MZ per X vírus és bevonulhatunk...hova is?
Orosz és/vagy kínai fegyverek vásárlása lenne az ideális. Jóval olcsóbbak, de minőségben simán elérik a nyugatit. Légvédelmi eszközök terén az orosznak nincsen párja. Az egyetlen bökkenő a NATO. Tény, a görögök és legutóbb az átkozott szultán is vett orosz fegyvert, de a nyugatnak ez nagyon nem tetszik.
csak példaként megemlitem a jó öreg UAZ parancsnokit(most UAZ hunter néven fut)amit ha lepapiroztál cirka kb. 5900000huf kereskedésben meg lehet venni de ennyit nem ér még az ablakot se lehet letekerni stb. ugyhogy ár-érték arányban valószinűleg jobb egy nyugati technika legyen az harckocsi vagy terepjáró.
Okosítsatok már fel, vásárolhatnánk-e orosz fegyvereket, ha az gazdaságosabb üzlet lenne, mint bármely nyugati forrásból való beszerzés. Mert szerintem azok is vannak olyan jók, mint az amerikaiak, vagy bármely mások.
Igazad van abban, hogy hivatalosan nem dicsekedtek vele. Azonban előbb vagy utóbb adva a sajtószabadság jogával, készültek dokumentum filmek az Orange bevetéséről is Dél-Vietnámban. Persze ez vég nélküli vita lehet és teljesen fölösleges.
Ha egy ezredest ideiglenes jelleggel magasabb beosztásba helyeznek, amihez a rendszeresített rendfokozat dandártábornok, akkor az ezredest előléptetik dandártábornokká, majd amikor visszatér a magasabb beosztásából, akkor újra ezredesként szolgál. Ilyen esetek lehetnek pl. NATO törzsben tábornoki beosztás betöltése, békefenntartóknál tábornoki beosztás betöltése, külszolgálatban tábornoki beosztás betöltése. Ezek a hierarchia miatti előléptetések, mert egy tábornok csak egy legalább azonos rendfokozatú tábornokkal tárgyal. Illetve olyan esetekben, amikor nem akarnak újabb végleges tábornoki kinevezést mert betelt az engedélyezett keret.
Különben van már példa az ideiglenes előléptetésre a Honvédségben.
friss Magyar Közlöny, mundérosoknak nincs tengeri szellő:
"Rendkívüli intézkedések 6. § (1) E rendelet hatálybalépésétől a) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szerinti egészségügyi dolgozók, b) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerinti hivatásos, szerződéses állományú katonák és a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, c) a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló 2018. évi CXIV. törvény szerinti honvédelmi alkalmazottak, d) a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban állók és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, e) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény szerint foglalkoztatottak, valamint f ) a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti kormánytisztviselők Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el. (2) E rendelet hatálybalépésétől a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kormányiroda esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor. (3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti engedély a foglalkoztatottak meghatározott csoportjára is kiadható."
Hát azért nem teljesen. Politikailag valóban mindkettő csúfos vereség volt. Viszont az elhallgatások mindkét oldalon megvoltak/vannak. Az amerikaiak máig mélyen hallgatnak a korlátok nélküli tömegpusztító fegyver használatról (Agent Orange). Ezek a vegyi anyagok máig szedik az áldozataikat. Legalább 1 millió ember haláláért felelnek, és további milliókat nyomorítottak meg.
Na, fog ez menni. Félreértés ne essék, ezek nem valakik helyett lettek kinevezve, ááááá dehogyis, ezek a Zemberek a plusz tábornokok, a már meglévők mellé! :-(
Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 4/A. § (1) bekezdés b) pontja alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Oroszi Zsolt dandártábornokot 2020. március 15-ei hatállyal vezérőrnaggyá előléptetem.
Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 4/A. § (1) bekezdés b) pontja alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Korom Ferenc altábornagyot 2020. március 15-ei hatállyal vezérezredessé előléptetem.
Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 4/A. § (1) bekezdés b) pontja alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Takács Attila Géza dandártábornokot 2020. március 15-ei hatállyal vezérőrnaggyá előléptetem.
Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 4/A. § (1) bekezdés b) pontja alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Sándor Zsolt dandártábornokot 2020. március 15-ei hatállyal vezérőrnaggyá előléptetem.
Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 4/A. § (1) bekezdés a) pontja alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Ballainé Krikker Zsuzsánna ezredest 2020. március 15-ei hatállyal dandártábornokká kinevezem.
Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 4/A. § (1) bekezdés a) pontja és 57. § (1) bekezdése alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Kálló László ezredest a 2020. február 20. napjától 2020. július 19. napjáig terjedő időtartamra dandártábornokká kinevezem
Ugy gondolom, hogy a lakossag többsege szamara nem a haborusdi a fö eletcel, hanem a megfelelö elet ...
Az USA szamara ertelmetlen volt a vilag masik felen tovabb erölködni (ugye igy is ~10 even keresztül tartott a haboru). Kissinger evekkel korabban ki akart hatralni, csak eppen a lehetöseg hianyzott ...
A vietnami haboru a ´70-es evek elejen fejezödött be. Azota eltelt egy fel evszazad (vagyis, akik a haboruban resztvettek, azok nagy resze mar nem el ... vagy igen idös).
´50 ev gazdasagi "viragzasa", fellendüles utan ott tartanak, hogy az egy före esö gazdasagi teljesitmenyük
a guyanai, vagy a jordan alatt van. Erre azt lehet mondani, hogy a haborut megnyertek ugyan (inkabb az ellen kihatralt, mert az USA-ban mar nem volt "eladhato" a sok halott es sebesült ... a haboru ertelmet vesztette), de a beket elvesztettek.
Kina ugy ~1985 ota huz bele, ~30-35 ev alatt elerte azt, amit ... pedig a szorgalmat illetöen nem tennek különbseget a kinaiak es a vietnamiak között.
Politikailag viszont csúfosan belebukott. Nincs mit szépíteni ezen! Mint a muszkák Afgániában. Csak utóbbiak elfelejtettek beszámolni az áldozatokról és egyéb másról.
USA veszitett mint katonailag,mint politikailag az más kérdés ha akarták volna folytatni az USA győzedelmeskedhetett volna ha beveti minden erejét csak a fanatikusok az utolsó töltényig harcoltak volna és nem lett volna min,kin győzelmet aratniuk.?Dettó A Szovjetunióval ugyanez volt afganisztánban,,,mind két helyen nem volt mit bombázni ,infrastruktura nem volt,nem voltak nagy gyárak,hidak,erőművek stb. "csak" a dzyungelt és afgánéknál a kecskéket,sziklákat tudták bombázni...szerbiában pl. már más volt a helyzet európai városok ,gyárak,erőművek,utak voltak amit az USA kénye -kedve szerint bombázhatott és persze hogy a megszokott ivóviz,áram,gáz szolgáltatás stb. megszünt az emberek békét akartak.
Ezexerint a siker kulcsa a rendezett maganelet mellett az optimalis (a rendszerhez 100%-osan passzolo) seggnyalasi kepesseg lenne (hat ebböl igy nehezen kerekedne ki egy radikalis MH-reform)?
Egyreszt a vietnamiak fele nyilvanvaloan es nagyon sokat veszitett (a nem kommunistak).
Masreszt politikailag es strategiailag egyertelmuen a 4 hadviselo felbol az Usa vesztett, a szovjetek es a kommunista vietnamiak nyertek.
Azonban a tet offenziva soran a vietkong (vagyis a del-vietnami kommunista felkelok) akkora taktikai veszteseget szenvedett, hogy mint mukodo szervezet lenyegeben megszunt letezni (ami akar meg szandekos is lehetett az eszakiek reszerol, mivel igy nem jartak veluk ugy, mint stalin Titoval).
Az eszak-vietnami es a szovjet hadsereg is alapvetoen taktikailag a vesztes es a dontetlen kozott volt: a teruletet nem tamadtak szarazfoldi csapatokkal, ezert teljes veszteseget nem szenvedhetett, de azert alapvetoen az osszecsapasokbol vesztesen kerultek ki az eszakiak es a szovjet csapatok.
ui. az egyaltalan nem szokatlan, hogy a sok taktikai veszteseg egyutt strategiai gyozelmet okoz, az afganok ugyanigy gyoztek le a szovjeteket, es az osztrak "1000 tuszuras" is ugyanezt celozta: dragabb legyen a gyozelem ara, mint amit nyerni lehet vele.
A vietnami haboru ~fel evszazada zajlott. Gyakorlatilag az "összetüzesek" >95%-bol "gyözteskent" kerültek ki az USA. Kb. azota mindenki szamara ismeretes, hogy nem csak "legyözni" kell az ellent, hanem utana a helyzetet konszolidalni. Az is kb. ismeretes, hogy az "utómunkálat" hol nem müködik.
Hát szerintem a vietnámiak nem döntetlent értek el, mert egyesítették a két országrészt, létrehozva ezzel az egységes országukat, eltávolították az országuk területéről a betolakodó amerikaiakat, szabaddá váltak. Ez szerintem győzelem. Az USA csak veszített.
Hát én azt nem tudom, de figyelemreméltó, hogy egy fiatal-életerős tábornok nem a Honvédségben, hanem a minisztériumban dekkol egy vacak államtitkári munkakörben, pedig azt akár egy középiskolát végzett, vagy egy "nyugger" katona is eltudja látni.
Azért nem feltétlenül. Katonailag a vietnami háborút megnyerték az amerikaiak. Nagyrészben a légierőnek köszönhetően. Az 1972-es hatalmas offenzívát a Linebacker állította meg. A Linebacker II végére az északi infrastruktúrát teljesen megsemmisítették a bombázásokkal. Súlyos problémák voltak a lőszer és élelmiszerutánpótlással, észak-vietnam az összeomlás szélére került. Pontosan a legjobbkor jött nekik a szerencsétlenkedés a béketárgyalásokkal, + később még rá a Watergate botrány is.
Egy celpont megsemmisitesere a II. vh.-ban atlagban ~4-5 bombazonyi tamadasra volt szükseg (mondjuk összesen ~20-25 tonna buta bomba).
A B-2 pedig egy akcioval ~64 celpontot tud preciziosan tamadni. Hat ehhez (akarhogyan is nezzük) a II. vh.-ban kellett volna ~200-300 bombazo bevetes (annak minden vonzataval együtt).
A tüzerseg (mar kb. egy evtizede zajlo) forradalma oda vezet, hogy ilyen eszközökkel is el lehet erni azt, amihez "masoknak" igen költseges legieröre van/lenne szüksege. Igy, összessegeben ez (lenne) a gazdasagosabb megoldas (egy vadaszgep se nagyon tud mast tenni, mint a celokat minel pontosabban tamadni ... (közben hadakozik az ellennel, mas repülökkel, EW ...).
(Megj Bercinek: a légifölény pedig már az első világháborúban döntő momentum lett... )
Csupan legifölennyel meg lehetett pl. egy koszovoi problemat is oldani (amire Europa magatol keptelen volt) ... pedig az EU orszagok tudtak volna oda eleg szarazföldi eröt is küldeni (talan).
Csak eppen a varhato aldozatok szama ugy elrettentett, hogy emiatt ez az opcio szoba se jöhetett.
De a végén ki lesz, aki az ellenséges harcost harcképtelenné teszi, megöli, fogságba veti, aki az ellenséges területeket megszállja, megszállva tartja és az őt harcba vető hatalom uralmát fenntartja a háborús hétköznapokban, ki miként "konszolidál" a háborút követően?
NATO eseteben a NATO (pl. cikkely 7 eseteben), meg annak a Magyarorszagon bevethetö egysegei (de ugyanez vonatkozik pl. Litvaniara, vagy Esztorszagra is). Ha valaki sajat szakallara cselekszik (mint pl. mostanaban Törökorszag), akkor a NATO szamara az eset szoba se jöhet ...
Nyilván fontos és előnyös a tüzérségi- és a légifölény is a kor fegyveres harcában.
Sok-sok minden más fölény mellett.
De a végén ki lesz, aki az ellenséges harcost harcképtelenné teszi, megöli, fogságba veti, aki az ellenséges területeket megszállja, megszállva tartja és az őt harcba vető hatalom uralmát fenntartja a háborús hétköznapokban, ki miként "konszolidál" a háborút követően?
Az usa nem véletlenül volt képtelen megnyerni a koreai, vietnámi(laoszi, kambodzsai), iraki, afganisztáni háborúkat, az ölebei pedig még vele együtt sem voltak képesek háborút nyerni sem Palesztínában, sem Libanonban, sem Szíriában, sem Líbiában, hogy csak a durvább konfliktusokat említsem a számtalan kisebb közép-amerikai, afrikai kalandjukból.
Nincs katonájuk, elég a megszálláshoz és a konszolidációhoz.
Nekik sem.
Az "okos" bomba és a légifőlény nem oldja meg ezeket a helyzeteket.
A topikcim következteben az MH most eli melypontjat. Innen mar csak felfele mehet, ... a valtok allitasa most törtenik. A celt meg kell fogalmazni (es aszerint kell bevasarolni, aszerint kell a jövöre felkeszülni).
A XXI. szazadban a robusztus legierö ... es annak következteben a legiföleny elerhetösege döntö jelentösegü.
Akinek olyasmije nincs (vagy arra nem tud megfelelöen "aldozni"), az valahogyan ezt az emlitett precizios tüzersegi technologiakkal meg egy kicsit korrigalni tudja (arrol nem is beszelve, hogy sok egyeb kulcsterületen (satellite, cyber, dronok, AI, ...) financialis okok miatt biztosan nem tud lepest tartani.
Viszont azt el kell döntenie, hogy a szarazföldi területet hogyan restauralja. A cel a mult kepessegeinek a visszaallitasa, vagy pedig egy (mondjuk legalabb 2040-ig) hasznalhato, a XXI. szazad igenyeinek megfelelö egysegek kialakitasa ... (es azon egysegek szamara a megfelelö, idöszerü know-how megszerzese)?
(2040-igy a haditechnika területen biztosan sokkal több minden törtenik, mint az elmult 100-150 evben törtent.)
Ha nem a modern variaciot valasztja (hanem mondjuk a közeputat), akkor a regio meghatarozo ereje (ertsd az orszag területen igen erös katonai kepessegekkel rendelkezö MH) nem lehet belöle ...
Ha valaki nem közvetlenül ellensegekben, hanem pl. integracioban es kooperacioban gondolkodik/gondolkodna ... akkor ezt le is lehetne egyeztetni a környezetevel is (vagyis adott területeken közös hw-pool-okat lehetne letrehozni ... hiszen masok problemai is hasonloak) ... a gyakorlatot viszont közösen lehetne ... es KELL(ene) megszerezni.
Különben semmi olyat nem irtam, semmi olyasmire nem hivatkoztam, ami egy NATO szövetseges szamara ne lenne elerhetö. Persze azt mindig figyelembe kell(ene) venni, hogy az MH költsegvetese kevesebb, mint 1%-a a NATO europai orszagainak az össz-költsegvetesenel.
Ezt is, meg meg sok mas smart cuccot hasznalnak Jemenben, Afganisztanban, Sziriaban, stb. Mar meg is nyertek veluk a haborukat, csak az erintett ellenfelek nem tudnak meg rola.
Vannak ilyen unalmas statisztikak, hogy hany tonna robbanoszer kell 1 ellenseges katona elpusztitasahoz, ezt az okosloszerek hasznalata nyilvan pozitivan befolyasolja.
Aztan vannak olyan statisztikak, hogy pl. az MH buddzseje hany darab ilyen okosloszer megvetelere elegseges.
Aztan volt egy ilyen europai akcio Libia felett, ahol sikerult rovid ido alatt a komplett keszleteket felhasznalni, pedig ott nagysagrendekkel nagyobb budzse volt a hatterben.
Ha a 0-60 km hatotavot preciziosan lefedtük :-))) akkor a ~60-150 km hatotav "leküzdese" igy nezhet ki ...
Az SDB bombakat (Small Diameter Bomb) a legierö szamara fejlesztettek ki. Egy Boeing/SAAB közös csapat viszont ugy gondolta, hogy erdemes a bombat egy raketamotorra szerelni ... es szarzföldröl indithatova tenni.
Az eredmeny a Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB). Ezzel a teknyikaval egy ellenseges celpontot ~150 km tavolsagbol tetszöleges becsapodasi irannyal es preciziosan, meter pontossaggal le lehet küzdeni ...
A raketamotor "felviszi" a standard SDB-t, majd az levalik, kinyitja szarnyait es a celba "beszankazik".
Fehérváron és a VK-nál is volt akkreditált kutatóhely, gondolom a Seregszemlével együtt az ÖHP kutatóhely is megszűnt. Találós kérdés: a Fehérvárra költözött MHP kutatóhelye helyileg hol van?
Versus talátam egy pár másodperces részt, 155 mm-es tesztlövészet, (nme jelent semmit mert igazából nem tudjuk a távolságot, de gondolom a fekete folt lett volna a célpont) 1:50-nél. https://www.youtube.com/watch?v=RYWCGsmbiXM
Amiröl te irsz, az a PGK. Azt "minden" löszerbe bele lehet tekerni ... ennek megfelelöen a pontossaga sokkal kisebb, mint az Excalibur-e, amelyet kezdettöl precizios celokra fejlesztettek.
Ennek ellemere a PGK a löszerigenyt kb. egy nagysagrenddel csökkenti.
Különben a PGK-t ugy ~15 eve fejlesztik ... jelenlegi "gyartasi sebessege" ~90-100 db/munkanap.
Most nem találom a cikket, de volt a kísérleti lövészet Magyarországon is az izraeli gyártású, gyújtó fészkébe becsavarható irányít egységgel, de az sem volt csodaszer, úgy tudom nem azt hozta amit ígértek.
Oké fejlődött a technika.
De nekem a 35 ezer m2 azaz 3. 5 hektár "lábnyom" a hihetőbb, ami nem négyzet, de az egyszerűség kedvéért beszéljünk mondjuk 400x80 méteres téglalapról. (Szerintem nyújtottab és hosszabb lesz) így ah 30-35-en oldalirányban 50 méterrel ponttlan a dolog, akkor már max 10 méterrel közelíted meg a célpontot.. Ami a csökkentett töltettömeg etc miatt mire lesz elég? Nem beszélve az ilyen értékes célpontok, hacsak nem furgonra vadászol - védelméről a közeljövőben. GPS zavarás, lézer érzékelése, ködösítés, Dávid patittyájához hasonló elhárítórendszerek, etc?
Pontosan erröl van szo (ippeg le is irtam). Csak eppen, az Excalibur, mint lövedek jelenleg ~100 000 $-ba kerül. Ezt kell(ene) összehasonlitani egy megfelelö (mondjuk ~70 km 6otavu) rakettaval.
Ugy erzem (ezek nem nyilvanos adatok), hogy a lövedek forgasa marad (nem tul gyors) ... miközben a canard lapatjai a forgas ütemeben szinten valtoznak, "pulzalnak".
A lenyeg az, hogy pl. a meghosszabbitott csövü tüzerseggel ~100 km biztosan elerhetö (az Magyarorszag területenek a ~harmada).
Az europai verzioja a Vulcano (Oto Melara, olasz). Ök mar keszitettek 5 collos hajoagyuban hasznalhato verziot (amit szinten lehet a 155mm-es csöböl inditani, mint almeretes municio).
The Vulcano family of precision-guided, gun-launched munitions offers U.S. and allied military forces a range of low-risk, cost effective capabilities for advanced, large caliber weapon systems.
Nyilvan van egy minimalis lötav (legyen 5-10 km, valszeg ilyen ertek lehet), amelyen belül igen pontosan lehet lüni, mondjuk a PzH2000-rel (oda nem kell precizios lövedek). Aztan, ha egy ilyen izevel egyre messzebb lüsz, akkor egyre több ideje van a korrekciora (van benne ugyanis inerciavezerles is, meg GPS is ... nomeg az S verzioban SAL (Semi Active Laser) vezerles is) ... Aztan a celterület felett (az S tipusnal allitolag kis ernyövel is fekezni lehet) kicsit szetnez a ~28 km2-en), aztan, ha "lezervillogast lat, azt jol megcelozza ... es a vegfazisban gyakorlatilag függölegesen pottyan a celra (ami meg van vilagitva ... ha nem, akkor az inditasnal beallitott koordinatakatt veszi "alapnak". Meg hozza lehet tenni, hogy megvilagitott mozgo celokat is követni tud.
Vagyis az eddigi Excalibur tipusok is (legyen meteo tamogatassal (bar nem nagyon tudom, hogy az milyen, ha a lötav >50 km, mert akkor mar müholdas adatokra is szükseg lenne)) es precizios szerkentyüvel, mint pl. a PzH2000) 5 meteren belül talal (ez all a specifikacioban, mint worst-case ... a gyakorlat 2-3 meter a jellemzö). Gyakorlatilag a ~6-60 km tartomanyaban a lötavtol függetlenül. A celterületen pedig a sajat es ellenseges csapatok tavolsaga egymastol akar 80-100 meter is lehet ...
Meg hozza tartozik, hogy a precizios lövedek hatotavja nagyobb, mint a hagyomanyosnal mert a kinyilo "canard"-ok felhajtoeröt generalnak. A süllyedö fazisban nem teljesen ballisztikus a palya, hanem inkabb siklasrol van szo.
Vagyis, lehet itt csürni-csavarni, de a tüzerseg területen IS forradalom zajlik ... ugyhogy az orszagnak se arra kellene koncentralnia, hogy az ~1950-es evek tüzersegi lehetösegeit visszaallitsa. Ezen eszközök különben MIND elkeszülnek ~2023-2025-ig. A szerepe akkor jelentös, ha raadasul a legierö eleg gyatra labakon all (valszeg ~2025-ben se lesz 10-15 bevethetö vadaszgepnel több). Marpedig 1-2 ilyen precizios tüzersegi eszköz hasznalata szerintem biztosan "ócsóbb", mint a legierö tamogatasa (1-2 jarörözö vadaszt allandoan a levegöben tartani, "haborusdi" közepette, annak minden következmenyevel együtt). Egy "celterületre" iranyzott, mondjuk ~5-6 PzH2000 kepes (lenne) 1-2 perc alatt akar 20-30 ilyen precizios lüvest leadni anelkül, hogy ez a PzH2000-k egyeb tulajdonsagait befolyasolna ...
Ez a kombinacio nyilvan nem a "tömegnyomulas" tamogatasara van kifundalva, hanem "low-intensity" konfliktus eseten precizios tamogatasra ... A "tömegnyomulasra" a megfelelö nehezdandar valo, emely a Leo2, PzH2000 (meg valamilyen APC, IFV kombinacioja lehet) ... De az MÁS feladat, mas esetre valo.
Az Excalibur különben 14000 g gyorsulast tud elviselni. A legnagyobb töltettel (es egy ilyen, ~48 kg tömegü lövedek eseteben) egy PzH2000-nel a max. gyorsulasertek ~10 000 g.
Egy ideje olvasgatom már a találgatásokat, hogy lehet-e korrigálni a ballisztikus pályán mozgó lövedék pálya eltéréseit. Lehet.
Példának véve ezt az Excalibur lövedéket, a következőképpen működik. A lövedék forgásstabilizált, amit a kilövés után kinyíló farokszárnyakkal oldanak meg. A lövedék első harmadában található kacsa elrendezésű kormánylapátok a röppálya egy szakaszán kinyílnak, és egy meghatározott frekvenciával, a keresőfejtől kapott értékkel elfordítja a kormánylapátokat. Minél nagyobb a célkoordinátától való eltérés, annál nagyobb mértékben fordulnak el a lapátok. Ezzel a módszerrel az oldalirányú, és hosszirányú eltéréseket lehet minimalizálni, illetve a röppálya ívét megváltoztatni.
A rakéta tüzérek, a légvédelmiek, és a rakétapáncéltörő tüzérek már évtizedek óta használnak ilyen elven működő rakétákat.
szerző: Dr. Hegedűs János ezredes, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője
Na. Annyíira nem vagyok szakember,DE ez is csak reklám. Amit nem olvasok itt, hogy a milyen lőtávnál tudja ezt az elméleti értéket. Gondolom jóóóóóóóóóóóó messze lőnek vele, kellemes, időben, max szellő:) Egyébként az a hülye fizika: közelebbre olyan szögben kellene eltéríteni azt a lövedéket, hogy az közegellenállás szépen elvégzi a többit. Gondolom én, mert driftelő tüzérségi lőszerről még nem hallottam.
A cikk végén van egy tudósítás a MHP megalakításának első komoly eredményéről: felszámolták a Seregszemle nevű, eddig az ÖHP kiadásában megjelent szaklapot.
Az Excalibur-nak (precizios, iranyitott 155mm-es lövedek) az S valtozata ~60 km hatotavval ... es lezer keresöfejjel (is) ...
Az erdekes az egeszben az, hogy ha a celt a röppalya vegen "valaki" megvilagitja (pl. egy drone), akkor kepes a visszaverödest ~28 km2-en megkeresni es celkent "rabukni". Marpedig 28 km2 az ~5*5 km. Vagyis ilyen esetben eleg a megfelelö iranyba inditani ... a lövedek pedig kepes a celterületen ilyen mertekü korrigalasra (~3 km) ... söt, mozgo celok megsemmisitesere is alkalmas (ha az megfelelöen meg van vilagitva). Ez nagy valoszinüseggel azt jelenti, hogy az inditaskor nincs feltetlenül szükseg jarulekos adatokra (levegö tulajdonsagai, hömerseklet, felhö, paratartalom, legnyomas ... plane nem a teljes röppalya menten).
Development is ongoing with a laser-guided version of the projectile, Excalibur S. This variant incorporating a digital semi-active laser seeker, allowing it to hit moving targets, and engage and strike targets without accurate location information while reducing the risk associated with GPS jamming.
With a range of up to 60 kilometres and more than a minute to arrive, they will be able to search an area of more than 28 square kilometres for their targets. They can slow down by use of a parachute or small wings then scan and classify objects below.
Ha nem vigyázol, és elolvasod a belinkelt cikket, mindent megtudhatsz a MH tartalékos rendszeréről ezen belül a legfontosabb, hogy megtudhatod, az önkényes területvédelmi tartalékos rendszer létrehozása az egy "sikertörténet"!
Szerintem nem maradt ki semmi. Az eszköz reneltetésének megfelelő dolgok kerültek bele - gyakorlatilag ami egy korszerű hk-ban van, kicsit kiegészítve. Anno a 82-essel még komoly centralizálás (tűzelőkészítés, pl.) esetén sem számoltunk, maradt a szd.pk. kezében. általában ez az eszköz is csak a horizontjáig lő.
a talajmenti bőven elegendő a lapos röppályához, meredekhez már csak szükségképpen tetőpontmagasság miatt. részletesebben lőtábla birtokában tudnék válaszolni, az meg nekem nincs.
a 68-ik oldalon van egy leírás a Vasziljok-hoz kifejlesztett autonóm tűzvezető rendszerről, érdekes hogy az is talajmenti meteóval dolgozott+ hajítótöltet hőmérséklet. Vagy volt amit kifelejtettek a felsorolásból?
Na megint tanultam valamit, igen érdekes volt. Azonban az 5 perc jövök-lövök-találok-megyek így is nyűgös, a matekból hiányzik a ballisztika min, egy része ebből: cső állapota, gránát típusa, súlyeltérése, töltetsorozat eltérése, töltethőmérséklet. A talajmenti meteoból lesz ballisztikai szél? Mér a kütyü szélirányt? Ez együtt a legjobb akarat mellett is vármegye lövészetet eredményez.
Nyilván ezek az eszközök sokat lendítenek a dolgon+a kezelői tapasztalat sem akármi. de belövés nélkül így se lesz garancia még 80x80 m placc eltalálására.
The UH-72A LAKOTA Light Utility Helicopter (LUH) will conduct general support utility helicopter missions and execute tasks as part of an integrated effort with other Joint Services, government agencies, and non-governmental organizations. The LUH is to be deployed only to non-combat, non-hostile environments. The UH-72A is a variant of the American Eurocopter U.S.-produced EC-145.
Aknavetősék nem tüzérek, nem számolnak koordináták alapján ( ha Allah úgy akarta volna akkor, számolnának, de hát nem, így is elég nagy gondjaik vannak a matekkal...), amivel "nem dolgoztak" az 2 pont amit felvittek GPS alapján a gugli térképre:), kaptak egy távolságot a két pont között a mérés alkalmazással, no meg van egy irányuk.
A módszer kielégítően működik néhány km-en belül ( néhány ezer láb:)), aknavetősék általában a min 1-1,5 max 3km távokat szeretik, pont a választűz miatt:)
Ami számol az egy mobíl teló applikáció , ehhez hasonló:
Volt ennél jobb bolgár is:), csak pár éve eltűnt a netről:), ugyanis nagyon nem mindegy hogy 25 vagy50- 100 m-es lépésekben számol és hány indítótöltet tárolható a memóriában, stb-stb.
Meteó ügyben aknavetősék rá vannak utalva egy ilyen kütyüre:), valakinek a fórumon talán ismerős:)
Az EÁP meg terület cél, ha már benne van egy találat abban a mondjuk 80x80 m -ben, lehet skandálni:)- a másik oldal meg ha nem mázlista akkor temethet.:(
Ma nem tud időben válaszolni ilyen kihívásra az MH, de más is nehezen.
Mekkora lőtávval dolgozik a két 82-es? Min 700 m kell, hogy az EÁP biztonsági távolsága a válaszcsapástól meglegyen.
Ami nélkül senki nem tud realtime válaszolni:
-Folyamatosan dolgozó röppálya-felderítő radar
-érvényes meteo, ballisztika, (nyilván saját hely és tájolás pontos), feldolgozva
-élő ügyeletes tűzalegység rendszer, lőtávnak megfelelően előkészített lőszer (ha hüvelyes)
Namost a 82-es kezelők az átlagnál jobban kiképzettek, merthogy, megnézném én azt a tüzért bárhol a világon, aki földrajzi koordinátából lőelemet számol.
Aztán az EÁP-nak nem sok baja lesz (a véletlenen fog múlni), mert az első lövés-találathoz a 82 is rászorul a meteora, ballisztikára, stb. Ezt még komolyabb hadseregek sem igen teszik ezzel a fegyverrel.
Nagyobb a fakszni, mint a hatás.
A reális az ő esetükben az, hogy a saccolt lőtávolságnak megfelelően emelik a csövet, optikai irányzék oldalban a célra (félfüggetlen irányzás), és tűz. Majd ha találni is akarnak, akkor az eltérésekkel helyesbítve belövik a célt. E nélkül ez nem más, mint amikor fej fölé tartott AK-val sorozatot lőnek.
Helyes megoldás: EÁP fedezékbe, vagy vizuális észlelés alapján megfelelő gépfegyverrel (ha van) lefogótűz.
Apropó, ha már úgyis fullban működik itt a tüzértanszék, lenne egy kérdésem.
Milyen technikai és kiképzési szint lenne szükséges hogy egy MH tüzér üteg kezelni tudjon egy ilyen forgatókönyvet...
Adva van:
- egy saját EÁP amely a legközelebbi ütegtől kb 12km-re van, sima lövészek üzemeltetik, nincs tüzérségi megfigyelőjük.
- nincs állandó drón megfigyelés vagy földi felderítés az EÁP körzetében, pont mert eddig nyugis környék volt. Drón helyszínre irányítása és odaérkezése a kb. 20 perc lenne.
- a terep hazai megfelelője a zalai,
- az ellen az EÁP megszórására rendelkezik 2 jól kiképzett aknavetős csoporttal, tehát 2 x82mm + a szokásos Toyoták:)
- nincs szükségük lőelem meghatározásra, ezt már elvégezték ( hála a modern technikának egy helyi lakos EÁP látogatása után tudják a GPS koordinátáit), egy üss és fuss akció lesz, tehát a helyesbítés sem lényeges
-ennek megfelelően a 2 csoportot kirakják, a járművek vissza olyan 100m-t, amikor kilőtték a csövenkénti 5-6 gránátot pakolás és kocsira, az érkezés és távozás között 5 perc lesz
- a lőállás közelében ( 500m-en belül) nincs település
Meggyőző videó, annyi észrevételem lenne hozzá hogy mindegyik ilyen videó amely lakott területen belül készült kissé gyanús, a fényszennyezés miatt. Erős a gyanúm hogy egy jó borús idő és kint a mezőn már nem lenne ennyire OK...
No de vissza a hazai vizekre meg az árakra, stb-stb.
Majd a hozzáértők/szakértők/rendszerben lévők megcáfolnak/helyesbítenek.
A MH ( most a mezei rész, nem a különlegesek ) alapvetően a szovjet technikával indult neki az évezrednek, a legutolsó komolyabb beszerzés a CCCP államadósság számlájára ment. Aztán csordogált itt ott német, svájci anyag, nem nagy mennyiségben. De nem volt tömeges rendszeresítés, hacsak nem vesszük annak némi jóindulattal amit a szolnokiak kaptak 2016-ban, link alább
Ami nagyobb beszerzés volt mostanában az tudtommal a készenléti rendőrségnek volt, fent van a kozbeszerzes.hu portálon, érdemes türelmesen keresgélni, de van ilyen:
Tehát szvsz kb itt tartunk: KMZ, BM szinten vannak ( még ha utóbbiak eszközeinek egy része biztos hogy a határőrizethez lett beszerezve), a nyuszibuszos és egyéb társaságnak nincs az AN/PVS-7 ( ill. annak egyéb nyugati megfelelője) fölötti képességű eszköze ( méghozzá nagy mennyiségben), ebben a ritmusban egy jó ideig még rá lesz utalva a harctéri megvilágításra, legyen az tüzérséggel vagy légierővel.
Az infra világító gránátok megint más kérdés, nagyon is használhatók éjjellátók hatékonyságának növeléséhez.
Még egy kiegészítés: meg lehet oldani afgánéknál hogy egy AC-130-as szépen köröz a harctér felett és eregeti a világító és infra bombákat, de ezt európai hadszintéren vagy európai szintű ellennel nem ajánlatos kipróbálni, marad a tüzérség, aknavetők.
Mondjuk ez a ramjet-es gyorsitos valtozat a Nammo termeke (többe-kevesbe norveg ceg) lenne.
(Különben allitolag erett a technologia ... mar 150 testlüvest adtak le vele ... ugyhogy par even belül valszeg rendelkezesre is all).
Nyilvan a kiterjesztett hatotav egy meteos csapatnak is (es sok masiknak is) uj feladat lenne ...
De, ha valaki nem tud, mondjuk 2026-2030 tajekan jo messze es preciziosan lüni ... akkor az nem nagyon lehet a regio meghatarozo törtenete lenni (legalabbis ezen a területen nem).
(A gyorsitos, ramjetes valtozat pl. alaposan összekuszalna az inditas helyet merö radarok lelkivilagat is (ha vannak/lennenek ilyenek) ... hiszen az indulo fazis NEM ballisztikus ... azonkvül probalkoznak egy air-to-air rakettaval is, amely hatotavja az ~500 km hatotav nagysagrendjet tudna ...)
Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a 17,4km-re sincs harctérfelügyeleti, célképző eszközünk.Hogy fogalmazzak tapintatosan. A KMW nem fogja minden termékét "ránk erőltetni". KMW mérnök forgatja a kezében a kis biszbaszt. Ha ezt a magyar elvtársaknak beépítem, hány perc kell arra hogy legközelebb amikor lehegesztik az Andrássy út csatornafedeleit, nem ez lesz-e OV egyszeri tárgyjutalma a hőnszeretett vendégnek.
Mivel itt jo nagy a tüzerkedesi igeny ... a PzH2000 kibövitese kb. igy nezhet ki. Gaykorlatilag a csüvet kellene L52-röl L60-ra kicserelni ... valamint a rendszeresitett lüvedekeken egy kicsit modositani (egy reszük mar letezik).
Rheinmetall eppen azon küszködik, hogy az L60-as csöböl hogyan lehet ~155 km-re preciziosan lüvöldözni ...
Nekem a PA-63 nehéznek tűnt a nagyságához képest, bár más pisztolyról nincsenek tapasztalataim. A pisztoly menőbbnek számított a köztünk, de a szűk terekben való mozgáskor párszor elakadtam vele itt-ott.
Az AMD sorszámát leszerelés után még vagy tíz évig tudtam, de mára már feledésbe merült a fejemben.
Taszárért azért elég kár. Bár valszeg sok lenne két olyan reptér egymáshoz ilyen közel ,mint Sármellék meg ez, de akkor is.
Voltak hírek ,hogy Szentkirályon lesz valamilyen honvédségi beruházás. Elég csönd van körülötte.
A pécsi dandár igyekezett évente rendezni un. helyőrség lőbajnokságot. A résztvevők eleinte rendőrök, határőrök, fináncok, BV-sek, munkásőrök, amíg voltak. Új lendületet kapott a dolog, amikor beindult Bosznia, mert akkor kibővültünk taszári amerikaiakkal, a NORDPOL pécsi ellátói is csatlakoztak:lengyel, dán, skandináv. Kölcsönösen lőttünk egymás fegyvereivel is, sok tapasztalatot adott. 2000 után magunkra maradtunk, bent a laktanyai 100-as lőtéren csak pisztollyal lőttek a résztvevők. Már vagy két éve nyá. voltam de meghívtak. Elsőként közöltem a megjelentekkel, hogy 25 méterről akárki akármit is lőhet, menjünk hátra az 50-es zászlóhoz. Kaptam egy PA-t. a hatból két tízes a többi 9, 8,7,6 a tízestől lefele, ha lett volna nyakkendő berajzolva, abba mentek volna. Kaptam egy P9RC-t sokkal szarabbul lőttem vele, de 50-ről mind bent volt a célban olyan 7-es átlaggal. Egy rendőr elővett egy forgó táras, legalább 30 centi csőhosszúságú Coltot. Nagyjából úgy lőttem vele mint a P9RC-vel. Egyet direkt a golyófogó tető 40 centi átmérőjű tartóoszlopába lőttem. Simán átvitte 50-ről.Kérdeztem a rendőrtől, hogy te ezt a mordályt milyen jogcímen tartod? Mondta, hogy ez az önvédelmi fegyvere. Azután nem csak a heveny lövöldözések szűntek meg, hanem a dandár is.Már ki volt jelölve az új lőtér helye a területvédelmieknek, módosítottak, nem Pécsett, Szigetváron lesz.
Most az angol nyelv az irányadó, nemrég még az orosz volt igy.
"A legénységi állománynak, a fiatalabb katonáknak a zöme, jó fele nem nagyon beszél angolul, viszont ahogy megyünk fölfelé, az összes vezető, legyenek tűzcsoportparancsnokok, rajparancsnokok, szakaszparancsnokok, angol nyelvi képessége már kielégítő,"
Bakker, Somogy, Baranya és Dél-Zala majdnem szakadár köztársaság lett , de aztán Amerika közbeavatkozott (mielőtt Putyin ideér és magához csatolja őket ):
A vegyivédelmi alakulatoknak (ABV) atom, biológiai, és vegyi támadások kivédése, következményeinek felszámolása a feladata. A vírusokkal való fertőzés besorolható a biológiai támadások közé, ezért a vegyivédelmi alakulatok az ezek elleni védekezésben is részt vesznek, már a felderítés időszakában is. Tevékenységük nem csak háborús időszakra szól.
Teljesen igazad van, ráadásul a világító gránátokat nem csak világítási feladatokra használják. A konkrét világítás mellett elengedhetetlen más feladataik is vannak - ezek közül az egyik pont az éjjellátó eszközök elleni harc.
Jó, abban igazad van, hogy a hőképes optikát egy kicsit eltúloztam, az tényleg rendkívül drága.
De azért attól függetlenül, a modern 3.generációs éjjellátók, pl. PVS-14 elég komolyak, és sokkal megfizethetőbbek. Azért ehez már nem kell világítógránát: https://www.youtube.com/watch?v=KmHCrFQo1Pc
Két figyelemre méltó elem van az egész tudósításban, létrehoztak egy újabb parancsnokságot, valószínűleg jó kis irodai beosztásokkal, és jó messzire kitolták a határidőt-2030-ra. Hol lesznek ők már akkor?
„A területvédelmi ezredek megalakításával a Magyar Honvédségben új képességelem jelent meg, amely a hátországvédelem egyik legmeghatározóbb katonai eleme. E képességgel biztosítható, hogy 2030-ra, hét területvédelmi ezredbe szervezve, a közel 18 ezer főt számláló területvédelmi erők elérjék teljes műveleti képességüket” – hangsúlyozta a parancsnok. Baráth dandártábornok hozzátette: összességében a két ezred aktív tevékenysége 846 fővel növelte a területvédelmi tartalékos állomány létszámát.
Nem 2026, adják lejjebb, 2030. Nem 20 ezer, csak 18 ezer. Ha minden évben bepaliznak 846 főt. akkor az 2020-2030 között csak 8460 fő A műveletiek közben koruknál fogva elfogynak egy szálig. Persze lehet hogy a HM-ben általam nem eléggé ismert számtani szabályok működnek.
A Kormány 33/2020. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzések körének meghatározásáról és a védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzések központosított rendszeréről szóló 329/2019. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításáról
Szerintem nem szerencsés összehasonlítani a Duna-85-öt a mostani hadgyakorlattal. Nem egyforma méretű a kettő, más szintű csapatok vettek részt rajta, más volt a 2 gyakorlat célja is.
Hát, ebben a hőképes optika dologban nem lennék ennyire optimista, nagyon kevés seregnek telik arra hogy a nyuszik személyes 10000+USD hőképes optikákkal bokorugorjanak:) ( most különlegeséket ne vegyük bele mert itt is meg ott is ők kapják elsőnek a legmodernebbet), ellenben ami most és még jó sokáig igen elterjedt lesz az a maradékfény -erősítés elvén működő éjjellátó, néhány darab/ szakasz ...
Ami nem csodaszer, elég egy jó felhős éjszaka és csökken a "látási távolság", működnek vagy sem, stb-stb...
Innentől marad a jó régi bevált módszer, a világítógránát ( vagy akár repbomba ) , nagyon nem mindegy hogy a saját csapatokat világítod meg az ellen helyett mert 2-300m-el mellément:), mi esik bele abba a pár száz méter átmérőjű megvilágított kőrbe, mennyi ideig tudod fenntartani a megvilágítást ( egy tűzharc elhúzódhat jó sokáig).
Az a ~100 km egy kiterjesztett üzemmod es NEM a tüzersegi lövedekek követesere szolgal, hanem arra, hogy pl. ~100 km-re levö hagyomanyos repülöt is lasson, vagy egy hegyoldalon menetelö szakaszt, esetleg pancelos jarmüveket ~60 km-röl eszrevegyen es abrazolja ... Ehhez több modositas is kell ... meg a kepernyö abrazolasi tartomanyat is at kell alakitani. A "lövedekfelismerö kepesseg" max. tavolsagat ~40 km-ben hataroztak meg.
Itt talalhato, hogy az ARTHUR rendszert mely orszagok vasaroltak meg:
Szélszondázó állomás tüzérosztálynál sose volt. Volt a hadosztályoknál/hadtesteknél, a rakétadandárnál és a LUNA ütegeknél egy egyszerűsített változat.
A tüzérosztályok nem szervezetszerű időjelző őrssel rendelkeztek, talajmenti hőmérséklet, -légnyomás-, -szélirány és -szélsebesség mérésre voltak képesek +minden ütegnél mérték a töltethőmérsékletet. Egy ideig voltak szélpuskáik is, ami 800 m belépő magasságig (egyszerűsítve tetőpontmagasság) biztosította a ballisztikai szél meghatározását. Asszem szélirányt és sebességet mértek a BM-21 ütegek is.
a BONUS két hokikorong szerű kinyíló kormányfelületek által stabilizált és irányított "ejtőlőszer" infraérzékelő vezeti a célra, mini dopplerradar által vezérelt gyujtó indítja és egy kis komulatív sugár üti át a tank tetőpáncélját! se lézerdetektor, se rakétapóthajtás, stb és két tanknál biztos kevesebbe kerül!!!!
"svéd BONUS végfázis infra önirányított kazettás tank elleni 155 mm lövedékről, vagy az ugyancsak svéd- amcsi közös fejlesztésű gps önirányított 155 mm lövedékről? mi a francnak kellene lézeres spottert igénylő méregdrága lövedék, amikor töredékáron van pontosab és egyszerűbb!"
A konkret arakat nem ismerem, de nehezen hiheto, hogy:
-egy oniranyitott lovedek egyszerubb legyen, mint egy felaktiv lezeres iranyitasu
-egy szamitogep programjaban kevesbe talaljanak kovetkezetesen kihasznalhato hibat, mint a katonak felismerokepessegeben; vagyis minden bizonnyal a felaktiv lezeriranyitasu eszkoz _sokkal_ pontosabb, mint az oniranyitott, mar abban az esetben, ha az ellenseg ismeri mindket eszkozt.
-mivel az oniranyitott sokkal bonylultabb, logikus lenne, hogy az ara nagyobb legyen.
Persze a fentiekk egyutt valoszinuleg nagyon jo lehet a tobbi _mellett_ ez a lovedek is.
úgynevezett hosszú távú üzemmód biztosítása (100 km);
a mérési pontosság javítása 40%-kal;
2–4 ARTHUR egység távvezérlési lehetõségének biztosítása.
a., ezt a radart csak mint példát hoztam fel, tele ilyenekkel a piac
b., Fenti részt is olvastad? Ma 2020-at írunk.
c., Honnan veszed, hogy békefenntartásra fejlesztették ki?
d., Se ilyen, se másmilyen nincs. Ez a gondja a Pz-2000 -nek is.
e.,Mindenesetre a következtetesem az, hogy jelenleg csak nagyon elszortan letezhet a nagyvilagban olyan ballisztikai radar (a rendszeresitesröl nem is beszelve), amely >50 km-röl egy tüzersegi lövedeket annak ballisztikus szakaszaban követni tudna ...
Én meg a fentiek függvényében aszondom, hogy a., ez csak pénzkérdés, és azonnal vásárolható b., ritka ma a világban az a rendszeresített löveg, amelyik 50km-re és tovább lövöldöz. legalábbis a közvetlen környezetünkben. Ha meg USA, orosz vagy német az ellen, hát.....
Ez az idezett link iromanya 2005-ben keszült (es akkor nehany eves adatokon alapult ... vagyis ~5-20 eves). Az ARTHUR rendszer 1999-ben nyilvanossagra hozott valami (amit nyilvan folyamatosan tovabbfejlesztettek).
Ugy gondolom, hogy ilyen rendszer NINCS Magyarorszag területen (javits ki, ha nem igy van).
A megadott dokubol az derül ki, hogy a föbb parameterei, tulajdonsagai (csatolt abra) messze nincsenek az ~50 km-es hatotav nagysagrendjeben.
Az orszag területen törtenö kitarto, szivos tüzersegi "csapolassal" (mondjuk az elkövetkezendö >20 evben) szerintem nem kell foglalkozni, mert ilyesmi nagyon valoszinütlen. Az is nagyon valoszinütlen (szerencsere), hogy az orszagban tartos, hosszantarto haboru duljon ... vagyis az ahhoz szükseges "kellekek" is feleslegesek lennenek.
Az ARTHUR radart pl. bekemissziokra fejlesztettek ki, nem pedig az armageddon-ra ...
Mindenesetre a következtetesem az, hogy jelenleg csak nagyon elszortan letezhet a nagyvilagban olyan ballisztikai radar (a rendszeresitesröl nem is beszelve), amely >50 km-röl egy tüzersegi lövedeket annak ballisztikus szakaszaban követni tudna ...
Különben itt lehet az ARTHUR (Artillery Hunting Radar) tulajdonsagait 4 lapon nezegetni ...
A tü. feladatai harcban messze sokrétűbbek, minthogy egyetlen lőszertípussal megoldhatná mindet.
(Az szívsebésznek is kell csontfűrész.)
Lokátorok. Nem kell egy 50 km lőtávolságú löveg felderítéséhez 50 km hatótáv, mert a gránátot kell látnia, cirka a tetőpont előtt és/vagy mögött. De arcátlanul állítják, hogy látja a nehézgéppuska lövedéket is. Ráadásul hatótáv növelése jóval egyszerűbb, mint a lövegeké, figyeld a célkitűzést 2007-re a végén:
Ha valamelyik szarazföldi csapatszallito eszközböl kell(ene) legalabb ~100 db (ertek nagysagrendje ~400-600 millio €), akkor mar van ertelme egy közös gyar alapitasarol diszkuszalni. Nyilvan nem a magyar lesz/lenne az egyetlen piaca ...
Figyelj gaunt, ha továbbra is azt az irányvonalat követed, hogy tudás nélkül belekötsz az itteni fórumozókba, eléred hogy totál hülyeként fog kezelni mindenki.
Ha pontosabban fogalmaznál, akkor azt írtad volna le, hogy általában metrikus mértékegységrendszerben adják meg, de az angolszász mértékegységrendszert használók néha megadják abban is.
A "mindenhol négyzetcentiméterben adják meg" nem bizonyítható állítás. Van előkészítve egy orosz szakkönyvem, amiben négyzetméterben adják meg az értéket.
Az alábbi válaszod számomra értelmezhetetlen, mert nem a dőltbetűs kérdésre válaszoltál.
Kicsit gyakorlatiasabban megvizsgálva a témát, fogjunk egy 9x19-es Luger lőszert, aminek a maximális gáznyomása 2500 bar, és a benne lévő kb. 1.5 g lőport betöltve egy 122 mm-es lövegbe, próbáljuk meg kilőni a 22 kg-os lövedékét. Sikerülni fog szerinted? Szerintem nem.
"Hahahahahha... :D Kész komédia vagy, ember! Tudod pontosan EZÉRT adják meg négyzetcentiméterre a nyomást! :D Baszki, te azért jársz ide, hogy leégesd magad? De komolyan? Földön fetrengek a röhögéstől! :D "Naaaaaaagy mérnök" úr! :D :D :D Hahahaha."
Abban igazad van, hogy nem helyesen írtam le a nyomásmérő tojás idegen nevét, viszont én így is tudom milyen mérőeszközről van szó.
Egy tüzersegi lövedek RCS erteke ~0,001 m2 (az kb. a stealth repülök visszaverö felületenek a nagysagrendje). Biztos vagyok benne, hogy egy relativ kis teljesitmenyü ballisztikat merö radar ilyesmit nem tud detektalni >50 km tavolsagbol.
A nagy lőtáv elsődleges célja a nagyobb hatótáv, nem az elbújás az ellen elől.
Valoban nem jol fogalmaztam. Azt szerettem volna kifejezni, hogy "az jo erzes es megnyugtato, ha valaki nagyobb hatotavolsagu tüzerseggel rendelkezik, mint az ellen". Akkor ugyanis a nagyobb hatotav miatt döntö elönyben van.
Ö elerheti a "masikat", mig a "masik" öt nem.
És mire mész vele, ha a lövésznek pl. zárótűzre, világításra vagy ködösítésre van szüksége? esetleg egy század támpont rohaméretté lövésére?
A zarotüzt ismet hagyjuk ki a szamitasbol, mert ilyenre a XXI. szazadban NEM KELL keszülni. Plane nem az MH-nak. Kizartnak tartom, hogy valahol, az orszag területen az lenne a cel, hogy nagy felületeket szetromboljunk. Ha pedig annyira kritikus lenne a helyzet, akkor a NATO-nak van eleg lehetösege (mivel pl. az europai tagjainak a katonai költsegvetese is legalabb 100-szor nagyobb, mint a magyar budget).
Tovabba semmi akadalya annak, hogy jo messze vilagito, ködösitö (buta) lövedeket inditson valaki. Ha az nem annyira pontos ... az se szamit tul sokat ...
De pl. a kritikus helyre lehetne küldeni a Smart155-t is, amely a "tetthelyen" magatol ügyeskedik.
A NATO-nak nincs hadserege. A tagállamoknak van.
Ez igy igaz. De van meg valamije. Egy szerzödeses rendszer, amely a viselkedeset, reagalasat elöirja ...
És ha mi nem tesszük hozzá a magunkét, a tagállamok sem fogják összetörni magukat.
De a ~100-szoros katonai költsegvetesböl meg mindig marad eleg a cselekvökeesseg fenntartasara. Viszint nyilvanvalo, hogy a jelenlegi politikai iranyulas a NATO igenyeinek kielegiteset celozza meg.
De, hadd tegyen fel ismet a kerdest. A rendszeresitett ballisztikus radarok meglatjak-e a >50 km-röl inditott 155 mm-es lövedekeket?
Ez ugyanis azert fontos kerdes, mert ha nem, akkor az nagyon a hosszutavu agyuzgatas mellett szolo döntö erv lenne (nagyon ugy erzem, hogy a <0,1 m2 RCS-t egy utanfutokent huzgalt radar nem vesz eszre ... plane nem akkor, ha a kora >30 ev).
Tudod az amcsi ezt egy kicsit másképp gondolja. Pontosan a 2Sz35 70km-es hatótávja miatt fejlesztik az amcsik a 100km-es hatótávú lövegüket.
És mire mész vele, ha a lövésznek pl. zárótűzre, világításra vagy ködösítésre van szüksége?
2020-at írunk papus! Vedd be szépen a cavintonodat! Hőképes optika is létezik ma már! Senkinek nem kell világítás, de a ködösítés is egyre ritkább!
Tudod a vicc az, hogy még Berci is jobban érti a modern hadviselést mit ti. Mert bár neki is megvan a saját fura politikai ideológiája, ő mégsem a mocskolódással, gyűlölködéssel tölti az összes idejét, hanem utána is néz a dolgoknak.
Milyen dolog megy meteoval? Lehet-e vallalni azt, hogy ~25 km-röl valamilyen front egymastol, mondjuk ~500 meterre van (ennel kevesebb lehet a jellemzö) es oda belövöldözöl jo meteoval, de buta löszerekkel, kopott csövekkel?
Ez már a mély szakma. Igen, mindezt tudjuk korrigálni, és a lövés pontos lesz. És az okos is csak ekkor lesz pontos. Ez esetben a lövész és a tűz között a biztonsági táv 700 - még D-20 esetében is, ha a lövész zárkózik a tűzre gyalog, 300 m.
Nem akarok nagyon durvan talalgatni, de ugy velem, hogy "regivagasu" ballisztikus radarok nem latnak meg egy <0,1 m2-es RCS-szel rendelkezö es ~50 km-rel arrebb kilött 155 mm-es lövedeket.
Mókás. A lőszered jövőbemutató, fejből tudja a Révai Nagylexikont, az ellen meg ócska elavult radarokkal dolgozik. Akkor mindjárt tételezzük fel, hogy igazából meg akarják adni magukat.
A Midway előtti utolsó japán hadijátékon az USA felet játszó bevitt 3 anyahajó találatot. A döntnök törölte, mint lehetetlent.
Az eredmény ismert, a japánok azóta se akarják döntetlenre kihozni.....
ha magas szögcsoportban tüzelnek / 45 fok felett/ a 45 kilós lövedéket a két töltő a töltőfával már nem bírja beütni az átmeneti kúpba, és a lövedék kieshet! ezek még nem 45 fok felett lőttek!
Elmondanád hol van két töltő az Akáciában? Sehol. Egyetlen töltő van. Akit segít egy ügyes szerkezet, ahogy a videóban is láthattad.
kormányváltás után ez majd nálunk is kibukik!!
Isten mentse meg az országot a kormányváltástól!
A többit meg szerintem hagyjuk... Látszik nem vagy képben.
1. Aki messzebb van a "masiktol", az az ellent könnyebben eleri ... miközben az ellen öt nem ... akkor a jobb felszereltsegü komoly elönyre tesz szert.
2. Intelligens löszerekkel nagy tavolsagrol es sokkal jobban lehet tamogatni a sajat eröket.
Az "okos löszer" pedig nem annyira draga akkor, ha a teljes logisztikai lancot fogyelembevesszük. Vegülis nem 40-50 löszerre van szükseg, hanem altalaban kettöre.
És mire mész vele, ha a lövésznek pl. zárótűzre, világításra vagy ködösítésre van szüksége? esetleg egy század támpont rohaméretté lövésére?
Ha az orszag a NATO vedelme alatt all, akkor szoba se jön az, hogy sajat erövel es hosszu tavon kelljen hadakozni invazios egysegek ellen.
A NATO-nak nincs hadserege. A tagállamoknak van. És ha mi nem tesszük hozzá a magunkét, a tagállamok sem fogják összetörni magukat. Jönnek a felszólítások tárgyalásra, fenyegetés fegyveres erő alkalmazására, (12-szer) felderítő repülések, ENSZ..... Anyáinkat meg közben erőszakolgatják.
Szerintem meg te nem érted. Elég világosan leírták a BAE systems oldalán. Autonóm annyit jelent, hogy független mindentől. A meteorológiától is. Természetesen ebben az esetben normál lőszerrel nem lesz olyan pontos a löveg nagyobb lőtávolságon, de hát arra van a precíziós lőszer. Amihez nem kell feltétlenül lézeres megvilágítás, pl. Excalibur... talán haladnod kellene a korral, tudod már egy ideje feltalálták a GPS-t... Ráadásul az Excalibur ellen már szart sem ér a tüzérségi felderítő radarod, mert nem ballisztikus pályán repül. A drón az oké. De olyanunk van.