eddig csak olvastalak benneteket, de ma ezt felhívásnak vettem, és írok is:)
Ma ebédre megfőztem a 774. hsz-ban leírt tésztát, és nagyon-nagyon finom volt, gyermekem is csak tömte magába szó nélkül. Bár nem volt itthon spagetti, ezért kagylótésztával készült, remélem nem követtem el így nagy bűnt...
Sajnos tényleg minden drágább itthon. Én is Bécsből szoktam hozni egy csomó olasz főzéshez valót (oda viszonylag gyakrabban járok). Van egy nagyon jó kis olasz szupermarket - D'Piu' a neve - a Mariahilfer egyik mellékutcájában, még a bolt illata is olyan, mint Olaszországban. :-)
A Nagycsarnok aljában lévő Ázsia boltban nézted már a Marsalat? Ott elég sok minden kapható, nem csak ázsiai cuccok... Vagy esetleg a Hunyadi téren a Culinarisban? www.culinaris.hu Ezt szokták dícsérni...
Teszta, olaj, passzirozott paradicsom, mortadella, prosciutto crudo, tonhal, sajt, stb. megkaphato itthon is (bar dragabban).
Idonkent hozok Olaszorszagbol egy part olyan alapanyagot amit itt nem talalok meg: bizonyos tesztak, bizonyos sajtok, ciceriborso, vongole vagy gamberetti uvegben, egy cassata :-)), esetleg bor, vagy valami specialis konyhaeszkoz.
Apropo: Marsala bort es Maraschino likort hol lehet kapni?
Sajnos nincs itthon cukkinivirág. Se a cukkini végén, se nélküle. :-(((
Egyébként érdekelne, hogy a termelők hogyan csinálják.... Ui. én is "termelek" cukkinit (azért az idézőjel, mert 2-3 bokrot ültettem :-) ), de mire megnő a cukkini araszynira, már rég leszárad róla a virág. Az olasz piacokon pedig ott virít a szép sárga virág a zöld cukkini végén.
Gondoltam, hogy csak nevében ricotta ez a magyar "izé" :-), ezek szerint _ezt_ nyugodtan helyettesíthetjük túróval... :-)
Tényleg, Te hol vásárolsz eredeti hozzávalókat? Olaszországból hozod időnként?
Olaszorszagban tobb ezer km tengerpart van, 4 tenger, minden varosban maskepen csinaljak a Zuppa di Pesce-t, neha in bianco, neha paradicsomosan. Tehat nincs is egy egyseges halleves, hanem 1000...
Mas tengerben mas hal van, igy nehez..., meg kellene kerdezni ott hogy csinaljak
Amit itthon lehet kapni ez fagyasztott tengergyumolcsei, csak erre figyelj, hogy mediterran szarmozasu, mindegy hogy olasz vagy spanyol.
En nem vennek olyat, ahol szarmozasi hely (mivel mix csomagrol van szo) pl. Spanyolorszag + India. Vagy pedig Thaifoldi (mint az olcso tonhal konzerv).
Itthon tengergyumolcsein kivul, boltban (az ettermek importerektol vasarolnak nagy mennyisegekben) nem nagyon lehet kapni tengerihalat amit lehetne egy olasz hallevesben hasznalni. Az Oceani hal, vagy az eszaktengeri hal megint mas es nem mediterran izu, csak finom tengeri hal...
Olaszorszagban az egyik cukkini tipushoz szokott rajta (az egyik vegen) lenni a virag, az ugy nevezett "fiore di zucca". Sehol nem talalom itthon, sem a cukkini, sem kulon. Finom risotto-t lehet kesziteni, vagy olajban sutve pastella-ban, stb. stb.
"amit itthon lehet kapni... nem olasz gyartmany (tenyleg nem olyan az ize)"
egyebkent a toled emlitett gyarton kivul mas kft. is gyart itthon.
Szerintem olyan tavol van az igazi Ricotta izetol, mint a magyar Turo.
Tehat nuygodtan lehet az igazi Ricotta-t helyettesiteni Turoval / vagy itthoni Ricottaval bizonyos toltelekekben (pl. Ravioli Ricotta e Spinaci, Cannelloni).
Maskor nem nagyon (bizonyos szoszokban, edessegekben/tortakban)
kepzeld el, a "l'Oro di Napoli" cimu neorealista 1954-es film egyik reszeben Sofia Loren forro olajban sul kissebb meretu pizzakat (mint a langos) azt hisszem feltetel nelkul, es ezt pizzanak neveztek, vagy talan "pizza a 8 giorni"-nak mivel az eladonal volt egy fuzet, ahol irta a vevo nevet es pizza mennyiseget, majd 8 nap mulva kellett kifizetni. Majd megnezem ha van egy kis idom...
Ez valamikor (nincs kizarva, hogy akar 100 evvel ezelott) nagyon konnyu ment at mas deli regioba, mint pl. Puglia. Jo, nem?
Huh Antonio, ezerhála a jókis receptekért, már meygek is főzni BUCATINI ALL'AMATRICIANA-t, ehhez van itthon minden.
Kérdezek is: olasz halleves, tengergyümölcsös leves receptet kersek már jóideje, van egy olasz étteremben egy Anconai halleves elneveésű, konkrétan megőrülök érte, gyakorlatilag ezért járok oda vissza évek óta.
Kéne valami jó recept, amit mélyhűtött izékből is elő lehet álíltani.
erről a Ravioli Ricotta e Spinaciról hallhatnék részletesebben? Épp úgy tűnik, van itthon minden hozzá...
és voltam ma piacolni, csodaszép karcsú kis cukkiniket vettem, meg padlizsánt, paradicsomot, paprikát, spenótot, újhagymát... egyszerűen imádom a tavaszt:)
segítségedet szeretném kérni. Minap ettem itthon egy olasz étteremben egy fantasztikus tésztát, széles metélt volt brokkolival, chili paprikával és valamilyen tejszínes szósszal.
Nagyon elvarázsolt, meg is próbáltam megkeresni az interneten a receptet, többfélét is találtam. El is készítettem egy saját vegyítést, elég jó is lett, de váltig az az érzésem, valami hiányzik belőle.
Szóval azt kérdezném tisztelettel, hogy nincs-e neked valamilyen jó kis saját brokkolis tésztás recepted...
Köszönöm a részletes leírást, én egyáltalán nem bánom, ha hosszan írsz. :-) Akit meg nem érdekel, van a klaviatúrán Pgdwn gomb. :-))))
Akkor még egy konkrét kérdés, remélem, a gyártó nem perel be. :-) Az itthon kapható, szarvasi cég által gyártott ricotta szerinted milyen? Biztos vagyok benne, hogy távol van az igazi ricotta minőségétől, de azért érdekelne a véleményed.
Hát persze, hogy függ a tájtól, hogy milyen lesz a túró. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a tejet adó tehén mit eszik...
Jajjjjj, a Cassata szíven ütött. Imádom! :-) Pugliaban is elég jól csinálták, mikor arrafelé jártam...
Erről jut eszembe: máshol a calzone olyan töltött pizza, amit a fafűtésű kemencében sütnek, úgy, mint a pizzát. De Pugliaban (konkrétan Tarantoban) ettem olyan calzone-t, amit olajban sütöttek ki, azaz tökéletesen ugyanolyan volt, mint egy magyar töltött lángos. A mérete is magyar lángos méret volt, olyan épp jól kézbefogható. Csak épp a tölteléke volt olaszos: paradicsom, sonka.
(olyan finom juhturos tesztat szoktam csinalni, hasonlo modon mint a Pasta con il formaggio Caprino)
Nyelvileg a Turo = Ricotta = (angolul) cottage cheese.
De igazan nem lehet forditani, tehat nem azt mondjuk, hogy az "olasz Turo", hanem a "Ricotta".
Miert? Mert hasonlo fajta, de mas. Mas izu (ahogy te is mondod), mas tejbol keszult, mas technologiaval keszult, mas teruletbol szarmazik, mas tradicio/hatere van. Tehat mas a vegeredmeny: mas az ize.
Valamikor nuygodtan lehet a Ricotta-t helyettesiteni Turoval, pl. bizonyos toltelekekben (pl. Ravioli Ricotta e Spinaci, Cannelloni). Valamikor viszont nem nagyon (pl. bizonyos szoszokban, vagy inkabb Ricottas edessegekben/tortakban)
Az a dioszszosz pont egy olyan volt (raadasul nyers/hideg szosz), ahol erezni kellene ezt az izet, vagy nagyon nagyon hasonlo (mas regiobol szarmozo Ricotta) izet. A Turo csak nagyabol hasonlo, de inkabb mint sajtfajt es alaga, nem mint iz.
Ezen kivul, ha tovabb bonyolitjuk ezt, a Ricotta, amit itthon lehet kapni vagy nem olasz gyartmany (tenyleg nem olyan az ize) vagy egy bizonyos olasz markaju (jobb, de igazan semmi kulonos).
A legfontosabb olasz Ricotta-k a szigetekbol szarmazik: a sardiniai es a sziciliai. Lazio-ban es Roma videken is szoktak nagyon finom Ricotta-kat csinalni, Toscanaban is, mashol is, de pl. Romaban a szardiniai emigraltak csinaliak 100 eve, mashol a sziciliaj tehen-/juh-bol.
Arrol nem beszelve, hogy sok fajta Ricotta letezik, pl. Ricotta Salata, Ricotta Infornata, stb.
Szerintem vannak olyan szpecialis, ill. regionalis receptek (pl. Cassata, vagy Cannoli), amiben nalunk senki nem tenne bele mas regiobol szarmozo Ricotta-t sem (nem buszkesegi okok miatt, hanem mert mas lenne az ize, nem az igazi).
A Liguriai/Genovai Pansotti-ban hasznalak a szardiniai Ricotta-t (mivel Szardinia Genovai gyarmata volt es szemben van), ahogy a Pestoban nem a Pecorino Romano-t hasznaljak, hanem a Pecorino Sardo-t.
Itthon: ilyenkor (foleg, hogy itthon termeszetesen nem minden alapanyaghoz lehet hozzaferni) jo lesz egy nagyon hasonlo izu (mas regiobol szarmazo) saittal helyettesiteni, pl. akarmilyen olasz Ricottaval (vagy a Pestoban akar Pecorino Romanoval, akar Parmigianoval), de pont abban a receptben szerintem Turoval nem nagyon.
Na végre itt az alkalom, hogy megtudjuk a titkot! :-) Antonio, szerinted miben más a ricotta? Már úgy értem, hogy pl. ebben a szószban miért nem lehet helyette túrót használni? Én csak annyi különbséget vettem észre, hogy a ricotta nagyobb rögöket tartalmaz, és talán kevésbé savós/savanykás az íze. A "savanyúsága" miatt nem jó bele?
A múltkor egy német túrótortát csináltam ricottaval (ez olcsóbb volt, mint a magyar túró :-) ), és tökéletes lett.
A genovai (pansottihoz valo) dioszosz egyeni talalmany...
Mixerben mixelj 300 g diobelt + 2 gerezd fokhagymat + 3 tosztkenyer szeletet (heja nelkul, tejben asztatva) + 50 g fenyomagot + 50 g Parmigiano-t + nagyon keves majoranat. Utana hozza lehet adni eztraszuz olivaolajat es jol kell keverni. A vegen szoktak (nem mindenki, de szerintem kell) hozzaadni kb. 100 g Ricotta-t (ebben olasz ricotta kell, nem turo). Egy merokanal fozovizzel lehet javitani a suroseget.
Ez is (min a Pesto) egy hideg szosz, nem kell melegiteni/fozni
A pansotti-ban noveny toltelek van (foleg bietole + borragine)
(3-4 fore) olasz teszta (spaghetti, vagy linguine, vagy bavette) 400 g cukkini kb. 400-500 g (vagy 2 cukkini) fenyomag 2 kanal Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano 75 g Pecorino 75 g foKhagyma 1 gerezd So (lehetoleg "sale grosso", magyarul? talan sokristalyok) olasz Extraszuz Olivaolaj
Egy mixerben daralod a fenyomagot, a fokhagymat es a sot, hozzaadod a 2 sajtot es tovabb daralsz.
Kozben forro sos vizben fozod a cukkinit kb. 5 percig, kiszeded es eltesszed a vizet (ebben fogod fozni a teszta).
Ha jol kihult a cukkini, nagy darabokra vagod es hozzaadod, tovabb daralsz, hozzaadsz ennyi eztraszuz olivaolajat, hogy a szoszt megfelelo surusegu legyen.
Ha a teszta majdnem kesz, egy merokanal fozovizet tedd felre, amivel esetleg (csak ha szukseges) a tesztaval mar kevert szosz suruseget tudod javitani.
A pesto hideg szosz, nem szabad fozni vagy melegiteni, a teszta meleg eleg neki. Amiatt a cukkinit csak akkor adjuk hozza a tobbi alapanyaghoz a mixerbe, ha mar jol kihult.
Ha nincs Pecorino-d, akkor tobb Parigiano-t/Grana Padano-t hasznalj
Variaciok: mandulat (heja nelkul) is lehet beletenni a mixerben, de elotte meg kell piritani (tostare) naturban egy kis serpenyoben. Ha valaki szeretne akkor feketebors is illik hozza.
Antonio, az a foghagyma igazából foKhagyma, k-val:) Játsszuk azt, hogy minden elütésért egy recepttel fizetsz, majd meglátod, milyen pillanatok alatt menni fog ez a magyar:)
haaat... en sem tudom, mennyire olasz :-) bar lehet, hogy nagyon finom...
egy olasz szoszt, ami azakbol a hozzavalokbol all (cukkini + foghagyna + hagyma + rozmaring + sajtkrem + tejszin + eroleves + olivaolaj) nehezen tudom elkepzelni, es meg nehezebben, hogy spagettira :-)
Bocsi, az Antonioval való eszmecsere miatt már félig olaszul írok... :-)
Szóval töltött cukkini lesz = zucchini ripieni. De elhalasztva holnapra, mert ma dógozni kell. :-) Valszeg pirított darálthússal töltöm, és megy rá jó sok mozzarella. Ui. tegnap azt is nagyon akciósan sikerült vennem az említett boltban. Ma lejárós szarvasi "pizza mozzarella", ezért féláron adták. Nem lehetett otthagyni, vettem egy fél kilót. :-)