Viszont így az előzőt visszavonaom, keresd meg a zaj forrását. Én már rengeteget mászkáltam zajok után, volt ami meglett de tehetetlen voltam mert hatáskörömön kívül esik, volt amit egy csapásra megoldottam. Van egy csomó jó praktika ami működik is zaj elnyomásra. Zaj nélkül különben unalmas is :)
Az a probléma csak, hogy ha valaki az 50 év tapasztalatával a magas zajra és a blackoutra azt hiszi, hogy "nincs térerő" mert elektromágneses kvazár melett lakik, az szerintem az életben nem fogja megtalálni a zavar forrását...
Ezt azért be kellene cserkészni. Egy RH rókavevő pl. Mert ez nem normális.
De a hatóság a műsorszórokat védi. URH-n is jogod van hallgatni ÁTLAGOS bolti berendezésekkel. A Kossuthot KH-n is. Sajnos amatőrfreki ügyében tehetetlenek, de a broadcast védett!
Ha nem tudod felderíteni mi fossa tele az étert, jelentsd be hivatalosan. Arra lépniük muszáj.
Te azt mondtad, hogy "térerő nincs", nem pedig azt, hogy valami akkora zavart kelt ott, hogy elnyom mindent. A kettő nagyon nem ugyan az! A Te leírásodból az volt kiolvasható, hogy nem jut el oda az EM hullám valami oknál fogva. Viszont ez így már nem is akkor asci-fi :)
Akkor nem az a baj, hogy nincs térerő, hanem a mindent elnyomó ZAJ!
No ezen lehet segíteni. Mert akkor a műsorszórókat is zavarja. Annak zavarmentes vételét pedig a hatóság köteles biztosítani.
Nálam is hasonló a helyzet. Tőlem kb. 3-400méterre van egy ELMŰ nagy szabadtéri áramelosztó telep. A battai 400 kV jön le a földre és háznyi trafókon át megy rengeteg irányba.
Amatőrködés kizárva. Itt 3,5-en S8, 28 megán is még S2 van egy dipólon. 70 centin átjátszózni lehet.
Én is így gondoltam --eddig.Az 50 éves rádiós tapasztalataim alapján.Máig.
Csak ha nagyon muszáj akkor adok műbizonylatot a mérésekről amik seggre ültettek.Most nem az a kérdés, hogy ki és mit hisz el hanem mit lehet tenni annak aki arról a QTH-ról szeretne legalább néhány QSO-t csinálni.
A fehér zaj több mint 100 mikrovolt.Nem a házban.Mindenhol.A GSM csak azért működik mert a térerő 220 mikrovolt.
Én nem a magam igazát akarom megvédeni de nem is ez a felvetett alap kérdés.
AZ is kérdés, mennyire nincs. Igen nehezen elképzelhető ilyen széles sávban. Nagyon durva pénzeket fizetnek árnyékolt szobák létesítésére. S ott is csak a csillapítás mértéke a kérdés.
Magyarországon néhány paksi bunkert kivéve nehezen tudok ilyet elképzelni.
Ráadásul a hosszúhullámú árnyékolás más technikákat követel, mint a sokszáz megák.
Egy bükki kis faluban, ami egy völgy mélyén van, szinte semmi URH jel nincs. De a Kossuth ott is jön Soltról. Tehát 1,8 vagy esetleg 3,5 mega pl. egy NVIS antennával talán használható volna.
Akkor komolyan mondom: amit írsz, az a felszínen ahol látni az eget, biztosan nem fordul elő (100kHz-1GHz). Az ablakon átnézés is érvényes. Tehát ilyen hely nem létezik. Viszont létezik -2. emelet, létezik áramszünet meg árnyékolt műterhelés és hasonlók.
Egyébként az oldalon már elkezdtem írni egy kis történeti áttekintést a rádiókról. Akit érdekel, olvassa el és illesse kemény kritikával....úgy lesz jobb az oldal ugyanis :)
Jaj azokat a gombokat nagyon megköszönném! Nézd már meg nekem :) Fontos vóna...
GK50 márpedig igenis létezik. Bizonyíték erre a képsor utolsó 3 képe. Az ugyanis egy GK50 kezelőről készült képek. Az FM10-160 gépkocsikezelője volt, méghozzá az a verzió ahol két darab 8 állású kapcsoló szolgál a szelektív hívás beállítására. Ennek a primitívebb verziója a GK2 volt, a vasúti verzió a VK2. Ezeket keresem még (a GK50-el együtt), mert olyanokat még sosem láttam.
Nemrég akadt kezembe ilyen BRG fémgomb a házi túrkálóban - majd rezerválom (mintha kettő is lenne ...)
Nem feledtem ám el a tápegység rajzot, csak éppen nem találom, amit a helyszínen tapasztalható nulla fok alatti hőmérséklet is hátráltat. Majdcsak előkerül ... (?)
Pár napja írtál valami GK50-es kezelőről, de gyanítom, hogy olyan nem létezik ... GK4-50 és GK7-50 amiről hallottam. A GK7-50-nek van meg a doksija, ebben még LC szűrők voltak a szelektív hívóhoz.
Nagyon örülök,hogy több jó ötletet vetettetek fel az R-104-es tápellátásának kapcsán. Már többen megkerestek levélben is. Az akku ötlet azért merült föl,mert feltételeztem,hogy eredeti táppal rendelkezünk. Tehát,ha van 2x2.4-volt,eléggé nagy kapacitás,akkor menne a rádió. Ez a nehezebb! Vagy marad az önálló hálózati tápegység építés. Mivel a csövek igen érzékenyek,én nem mernék hálózati tápot közvetlenül rákötni a fűtésükre. Egy gyenge eredeti akku(24Ah),amely önállóan nem képes ellátni az átalakító meghajtását,még stabilizátorként jó lehet, akár a hálózati tápegységben is ! Én egy kisebb kapacitású,(20Ah) az R-107-es könnyebben beszerezhető akkumulátoraira is gondolok. Az RT.-2006/2-es számban is szerepel,HA5AJR-Ábel tervezésében,az akku megléte. Van olyan igény is hogy többen szeretnénk hálózati trafót csináltatni. Ez valószínű,kevesebb lenne,mint egy darabot,egyenként. Összegyűjtjük,akinek szüksége lenne rá. Egyéb szakmai hozzászólást,és ötletet még szívesen vennénk. Akár itt,a fórumban a továbbiakban,vagy most szombaton a Puskásban,8:30-10:30-között Ábel(HA5AJR) asztalánál. Nagyterem,ajtó mellett,a szokásos helyén. 73'...Laci
Sok kis max. 1 A körüli kis konnektorbadugós táp van, ami állítható 1,5 Voltonként. Abban egy sokleágazásos trafócska van. Annak párosával 3 V-os lépésben van erre kivezetése.
Közben egy katonari rádió mániás weblapon ezt találtam, 5V-ról táplálni és az alábbi egyszerű osztót betenni (a teleprekeszbe):
Ez tehát ha nem is teljesen perfekt, mert ugye kicsit túlfűti a csöveket, de legalább aktív elemek nélkül telepközepet produkál. Ha van olyan 5V tápunk amibe bele lehet nyúlni, nincs komoly akadálya hogy lejjebb állítsuk 4.8V-ra.