Keresés

Részletes keresés

NilsHolgersson Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1108
kilátás a Kék barlangból.
Előzmény: tomcat73 (978)
NilsHolgersson Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1107
Nincs Dubrovnikból kompjárat a Boka Kotorskába autóval kb.fél óra SCG, határon kamionsort feltétlen kikerülni!
Előzmény: kisbé (1061)
NilsHolgersson Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1106
A favakban nem láttam nyomós kútat,viszont a főút mellet egy csomó helyen folyik a sziklából iható jéghideg  forrásvíz.Herceg Noviban ritkán igen ritkán van vízhiány,egyébként egy tavaly júniusi újságban olvastam,hogy elkészült a Hr -SCG határon a hegyeken az új vízmű amely nagyobb vízmennyiséget biztosít az ott élők számára.Másrészt a víztározók fenn 1500m körül vannak.Vigyázzatok viszont  Kotorban az Óvárosban van nyomós kút amiből sós víz jön.Cattaro mindennemű véleményéhez ezúton szeretnék csatlakozni.
Előzmény: Holo-Tron (1092)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1105
Ja, a kemping árak: kb. 4 Eoróra jön ki per fő,  de ekkora társaságnak sztem az apartman is kijön 8 Euróból.
Előzmény: tibordci (1102)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1104
A Montenegrói kempingek általában nagyon alacsony színvonalúak, mondhatni alig kibírhatóak. De biztos vannak kis magánkempingek, amik rendben vannak, tiszták, de ezekről nekem nincs tudomásom.
Előzmény: tibordci (1102)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1103
A legnépszerűbb ásványvizük a KNAZ MILOS nevezetű.
Szinte aprópénzért kaptok HŰTVE mindenütt .
A Szeged környékieknek ismerős mivel egy darabig itt is lehetett kapni.
Szerintem kifogástalan.

Más:Hétfőtöl lehet hívni egy Sveti Stefani házigazdát szállás ügyében.
Németül,szerbül és középfokon angolul lehet vele értekezni.
A telszám a következő:00 49 086 468489
A neve Mirkovic Rade.
Akit érdekel hívja és próbáljon megegyezni vele.Sok sikert.
tibordci Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1102

Üdv fórumtársak!

Augusztusban megyünk 7 fiatal és visszaolvasva a fórumot sajnos a Montenegrói kempingekkel kapcsolatban nem sok infót találtam.

Légyszi segítsetek az árakkal és szinvonalukkal kapcsolatban ha tudtok.

Előre is köszönöm.

Vandorr Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1101
Az idegenvezető erre azt mondta, hogy időnként előfordul, hogy sós vízet tartalmaz a csapvíz nagyon kis mennyiségben, és vannak akik erre érzékenyebbek. Ő például, aki egész nyáron ezt issza, nem is veszi már észre. Ennyi.
Előzmény: kisbé (1096)
crnagora Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1100

Mikor Budván voltunk 2003-ban a tulaj mondta,hogy vegyük a vizet inni, mert ők is veszik. Igy tettünk mi is és senkinek nem lett semmi baja. 5 literes műanyag palackokban nem volt 1 euró sem az ára. Tehát nem nagy durranás, de jobb mintha szaladgálni kellene állandóan és elrontaná a nyaralást. Én is ittam csapvizet, de a gyerekek és az érzékeny gyomrúaknak jobb ha vigyáznak magukra.

Ez szerintem nem okoz gondot, mivel a kisboltokban azt sem tudod, hogy miből válogass, úgy fel vannak töltve áruval. Érdekes Ho-ban ez nem jellemző, van Getro, meg valami Konzum, ezek a nagy áruházak, de kis boltok nem igen vannak. Bár is mi Dubrovnik mellett voltunk, és felmentünk Baska Vodaig, Korculáig, de olyan boltokat mint Montenegróban sehol sem találtam.

Előzmény: cattaro (1099)
cattaro Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1099
Nem tudom, mit problémáztok a víz miatt. Kiváló és olcsó palackozott ásványvizeket lehet kapni bárhol, egyenesen a kitűnő, kristálytiszta hegyi forrásokból. Én egyébként soha nem tapasztaltam vízhiányt, sőt ittam is csapvizet, és semmi bajom nem lett tőle. Igaz, legtöbbször Niksicskó pivóval pótoltam a folyadékigényemet:)
gigi21hu Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1098
Mi tavaly nyáron voltunk Montenegroban és jó benyomásokat szerztünk. Ami kellemes volt Horvátország után, hogy olcsóbb. Kaja, pia, minden. Lementünk az albán határig Ulcinjba. Már balkáni a hangulat, de nagyon jó. Kotort sem érdemes kihagyni, meg Sveti Stefan-t. Aki Bosznián keresztül megy, próbálja belekalkulálni Szarajevot és Mostart. Élmény!
SkeletonNation Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1097

Őszintén szólva nem tudom... Én utoljára még kiccsávó koromban ittam arrafelé vizet, még a nagy YU idején.

Típikus turista berögződés: ha nem otthon vagyok, ásványvizet iszom.

Amúgy Mallorca-n sem azért nem iható a víz, mert beteg leszel tőle, hanem mert rossz ízű, de nagyon...

Előzmény: kisbé (1096)
kisbé Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1096
lehet, hogy marhaságot mondok, de én amikor tavaly megkérdeztem, hogy iható-e a csapvíz, hülyén néztek rám és azt mondták, hogy hogy a fenébe ne, kiváló forrásaik vannak itt a hegyekben. Persze lehet, hogy rossz embert kérdeztem. Mindenesetre semmi bajom nem volt a víztől.
Előzmény: SkeletonNation (1094)
SkeletonNation Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1095
Bosznia fantasztikusan szép ország... Kár, hogy ennyire nem használják ki azt a csodálatos vidéket.
Előzmény: Holo-Tron (1092)
SkeletonNation Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1094

Gondolj bele! Ezen a részen a hegyek kijönnek egészen a tengerpartig. Nem nagyon lehet olyan mélységre fúrni, ahol nem sós a víz. Nem vagyok nagy geodéta, sem vízügyes, de tudtommal ezen a vidéken a fő vízforrás az eső.

Amúgy vízhiány azért nem sűrűn szokott előfordulni. Az viszont sűrű, hogy a csapvíz semmiképpen nem iható a nap nagy részében, csak délelőtt 2 órát, meg délután 2 órát. Ugyanis a többi időszakban az édesvizet tisztított tengervízzel hígítják. Nem nagyon, de ahhoz elég, hogy sós legyen.

Mosogatni, wc-t lehúzni jó az is... És este 5-7-ig meg lehet rendesen édesvízben zuhanyozni is.

Előzmény: Holo-Tron (1088)
Hümi Creative Commons License 2005.06.03 0 0 1093
Hali. Augusztusban megyünk Budvába az Adriatours-szal. Az Adria aparmanban leszünk elszállásolva. Érdekelne, hogy valaki tud-e valami infót az apartmanról és elhelyezkedéséről?
köszi...
Holo-Tron Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1092

Lehet hogy mégis kipróbáljuk montenegrót, végülis boszniát nem is láttam még, ha megyünk mostmár biztos hogy arrafelé megyünk, mert a főnököm is járt már arra. Ezekszerint nincs gáz arrafelé. Bár a ciril táblákkal ő is szenvedett, de olyan útvonalon mentek ahol csak az első 50km-en voltak.

Meggyőztetek hogy biztonságos montenegro, majd megpróbálunk olyan településen szállást keresni amit kevésbé érint a vízhiány. Most jut eszembe a falvakban van nyomós kút ?

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1091
Miért olyan nagy gond az, hogy egy héten kétszer dél és fél kettő között nem folyik a víz a csapból? De ez se törvényszerű, lehet, hogy egész hónapban nincs vízkorlátozás, és a legtöbb apartmanháznak saját vízrendszere van.  Talán túl kényesek vagytok, akkor pedig inkább maradj Ho-ban, mert érhetnek más meglepetések is, amit rosszul viseltek.
Előzmény: Holo-Tron (1088)
cattaro Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1090
Ja, és az Európa élonalához tartozó Jadran Herceg Novi vízilabdacsapatban azt hiszem most is játszik egy magyar játékos, Mészáros István, de az utóbbi években több magyar légiós is megfordult a csapatban, és a Kotorban is. De ez nem 100%.
Előzmény: cattaro (1087)
crnagora Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1089

Nem akarlak megbántani, de nem kellene leforditani a montenegrói helységneveket, mert akkor már elveszitik az eredetüket és a hitelességüket. Nem a magyar Szent Istvánról nevezték el. A Pastrovicev klán alapitotta a szigetet a török hadi csapat legyőzése után. Mind a 12 Pastrov nemes részére épitettek házat, és évszázadokon keresztül ők osztották az igazságot és vezették a népet, a bejárat felöli teraszról. Ezért hivják ezt a helyet az igazság helyének.3 templom van a szigeten, az egyik a Sveti Stefan templom amelyről a sziget kapta a nevét. A XIX. századig fontos kereskedelmi és stratégiai központja volt a Pastrovicev klán számára. 1955-ben alakitották át hotel szigetté.

Minden úgy jó ahogy az eredeti. Én bár is igy gondolom.

Előzmény: Holo-Tron (1086)
Holo-Tron Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1088

Akkor ezekszerint az lehet hogy nagyon felszínközeli rétegekből van megoldva a vízellátás, ezért ha ezek kiszáradnak akkor nincs víz újabb esőzésig.  Lehetséges hogy a falvak többségénél így van. Hiszen a követ feltörve mélyebbre fúrni nagyon költséges lenne. De egy akkora városban mint Dubrovnik ne lenne normális vízellátás nehezen tudom elképzelni.

Ha jól emlékszem - egy horvát szigeten voltunk kb 5 éve - néha alacsony volt a nyomás, vízhiányt nem tapsztaltunk.

Nyilván elképzelhető ezekben a tengerparti régiókban az időszakos vízhiány.

De az nem normális hogy minden nap számítani kelljen rá.

Előzmény: SkeletonNation (1081)
cattaro Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1087

Egyébként számos magyar vonatkozása van a montenegrói tengerpartnak, több település Nagy Lajos idejében a m. korona fennhatósága alá tartozott, vagy pl. Kotor (Cattaro néven) a monarchia idején az osztrák-m. hadiflotta állomáshelye volt (Horthy verte le a cattarói matrózlázadást) (van egy 1912-es kotori képeslapom, véletlenül találtam egy költözésnél, egy magyar katona küldte Pestre a cattarói csapatkórházból), vagy pl. Herceg Novi első szállodáját egy magyar építész tervezte; Perastnál az egyik kis szigeten van a vajdasági magyar katolikus papok üdülője; arról nem is beszélve, hogy van Bar mellett egy Madjari nevű falu, ami a feltételezések szerint onnan kapta a nevét, hogy a török időkben oda hurcolták a magyar foglyokat (janicsárok), lehet, hogy a mai lakosok egy része magyar származású. Van valahol egy "Magyar kemping" is. Egyébként a délszláv háború idején magyarországról importáltak a montenegróiak rengeteg kaját, és ma is sok helyen találhattok pl. tarpista sajtot, paprikát stb. Herceg Noviban 2001-ben még "magyar áruk boltját" is láttam. Ha követitek a híreket, hallhattátok, hogy egyre több magyar üzleti befektetés van Montenegróban (pl. a Matáv vette meg a helyi telefontársaságot stb.), így gazdasági téren egyre komolyabb partner a két ország. Herceg Noviban az egyik legnagyobb szálloda máris Hunguest Hotel.

Visszatérve a nyelvtudás és a "magyarellenesség" témájához: korábbi útjainkon többször előfordult, hogy pl. különböző kávézókban vajdasági (szabadkai és újvidéki) szerb fiatalok dolgoztak (nyári munkaként), és amikor hallották, hogy magyarul beszélünk, nem győzték fitogtatni magyar tudásukat, a későbbiekben előre köszöntek magyarul. Sőt, még egy belgrádi pincérsráccal is találkoztunk, aki szintén tudott néhány szót magyarul, és állandóan kérdezgette, hogy mit hogyan kell magyarul mondani. A fiatalok pedig általában tudnak (többé-kevésbé, akárcsak a magyarok) angolul, németül, oroszul vagy franciául. Az idősebbek főleg németül beszélik a vendéglátói nyelvet. Tehát egyáltalán nem kell parázni a kommunikáció miatt.

Előzmény: Holo-Tron (1086)
Holo-Tron Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1086

Arra nem gondoltatok még hogy Sveti Stefan-t, Szent Istvánról nevezték el ? Mert másról nemigen kaphatta a nevét. Így kvázi "magyar" település. Javaslom hogy a topikban ezen a néven: Szentistván is lehessen rá hivatkozni. Hogy ne tévesszük össze esetleg létező azonos nevű Mo.i településsel, nevezzük

Szentistván b.m-nek azaz Szentistván budva mellett.

(Neusiedler am see, Zell am see, stb osztrák példa alapján).

Herceg Novi meg lehetne Újherceg :)))

Holo-Tron Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1085

THX!!

Sajnos drágább kinyomtatni, mint megvenni. Legalábbis ha szinesben akarom. Egy feketefehér lézer vagy színes tintasugaras áll rendelkezésemre. Na majd meglátom szinek nélkül mennyire használható.

Előzmény: cattaro (1083)
Vandorr Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1084
Nézzétek meg az 1. térképen a Kotor felirat mellett/alatt lévő szerpentint! Nem semmi! Az visz fel a Lovcenre. Minden egyes kanyar meg van számozva, hogy tud, hogy hány van vissza. 28, ha jól emlékszem.
Előzmény: cattaro (1083)
cattaro Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1083

Van egy montenegrói kiadású térképem a tengerpartról, beszkenneltem, és feltettem a netre, hátha segítek vele valakinek. Jelöli az összes strandot névvel, + kempingeket és egyebeket.

A tengerpart térképe 5 részletben, + várostérképek (Herceg Novi, Budva, Kotor, Petrovac, Sveti Stefan)

http://tomkiss.hu/belsok/montenegro/

crnagora Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1082
Szia kisbé, a tervezett útvonal a következő: Budapest-Szekszárd-Udvar-Osijek-Bosanski Samac-Sarajevo-Scepan Polje-Podgorica-Canj.
Előzmény: kisbé (1061)
SkeletonNation Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1081

Háááát nem akarlak elszomorítani, de én az iskolaéveim nyári szüneteit általában Dalmáciában töltöttem (vajdasági rokonok rulez!), azóta is sokszor voltam arra. Ott sincs víz, amikor Montenegróban nincs. Nem azon a 40 km-en múlik, hogy esik-e az eső.

A háború előtt Dubrovnikban a Babin Kukban június 15 és augusztus 30 között azon a napon a szállóvendégeknek semmit nem kellett kifizetni, amikor akár 1 percig is, de esett az eső. Most nem tudom, hogy ez működik-e, de asszem sokat elmond a víz mennyiségéről...

Ha meg Cavtat vagy környékére mentek, a repülőtér miatt a család úgyis kiátkoz...

Én a helyedben a következőt tenném, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jóllakjon:

- 4 nap Montenegró, többi Horvátország.

A ciril mellett a latin betűk is hivatalosak, minden ki van írva mindkét betűtípussal is. Mellesleg Montenegróban nem a ciril a hivatalos írásmód.

Előzmény: Holo-Tron (1071)
crnagora Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1080

Az már igaz, hogy Baska Voda nagyon szép. Tavaly 1 napot eltöltöttünk ott. A part fenyőerdővel van körülvéve, és fehér apró kavicsos. ha szemben állsz a parttal, akkor a strand jobb oldali fele zsúfoltabb, de ha elsétálsz bal fele a kikötő után a part mellett akkor az a fele a strandnak nem olyan zsufis. Végig éttermek, fagyizók vannak. A strandon kulturált , ingyenes WC.

Mi is láttunk integető embereket 10 euró/főért  kináltak szállást.

Előzmény: SkeletonNation (1078)
SkeletonNation Creative Commons License 2005.06.02 0 0 1079

Igaz!

Omisban akárhányszor voltunk, sosem volt tiszta a tenger, és mindíg tömeg volt. Átmegy a városon a tengerparti út, így a forgalom mindíg hatalmas. Nekem annyira nem jött be...

Előzmény: crnagora (1069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!