A favakban nem láttam nyomós kútat,viszont a főút mellet egy csomó helyen folyik a sziklából iható jéghideg forrásvíz.Herceg Noviban ritkán igen ritkán van vízhiány,egyébként egy tavaly júniusi újságban olvastam,hogy elkészült a Hr -SCG határon a hegyeken az új vízmű amely nagyobb vízmennyiséget biztosít az ott élők számára.Másrészt a víztározók fenn 1500m körül vannak.Vigyázzatok viszont Kotorban az Óvárosban van nyomós kút amiből sós víz jön.Cattaro mindennemű véleményéhez ezúton szeretnék csatlakozni.
A Montenegrói kempingek általában nagyon alacsony színvonalúak, mondhatni alig kibírhatóak. De biztos vannak kis magánkempingek, amik rendben vannak, tiszták, de ezekről nekem nincs tudomásom.
A legnépszerűbb ásványvizük a KNAZ MILOS nevezetű. Szinte aprópénzért kaptok HŰTVE mindenütt . A Szeged környékieknek ismerős mivel egy darabig itt is lehetett kapni. Szerintem kifogástalan.
Más:Hétfőtöl lehet hívni egy Sveti Stefani házigazdát szállás ügyében. Németül,szerbül és középfokon angolul lehet vele értekezni. A telszám a következő:00 49 086 468489 A neve Mirkovic Rade. Akit érdekel hívja és próbáljon megegyezni vele.Sok sikert.
Az idegenvezető erre azt mondta, hogy időnként előfordul, hogy sós vízet tartalmaz a csapvíz nagyon kis mennyiségben, és vannak akik erre érzékenyebbek. Ő például, aki egész nyáron ezt issza, nem is veszi már észre. Ennyi.
Mikor Budván voltunk 2003-ban a tulaj mondta,hogy vegyük a vizet inni, mert ők is veszik. Igy tettünk mi is és senkinek nem lett semmi baja. 5 literes műanyag palackokban nem volt 1 euró sem az ára. Tehát nem nagy durranás, de jobb mintha szaladgálni kellene állandóan és elrontaná a nyaralást. Én is ittam csapvizet, de a gyerekek és az érzékeny gyomrúaknak jobb ha vigyáznak magukra.
Ez szerintem nem okoz gondot, mivel a kisboltokban azt sem tudod, hogy miből válogass, úgy fel vannak töltve áruval. Érdekes Ho-ban ez nem jellemző, van Getro, meg valami Konzum, ezek a nagy áruházak, de kis boltok nem igen vannak. Bár is mi Dubrovnik mellett voltunk, és felmentünk Baska Vodaig, Korculáig, de olyan boltokat mint Montenegróban sehol sem találtam.
Nem tudom, mit problémáztok a víz miatt. Kiváló és olcsó palackozott ásványvizeket lehet kapni bárhol, egyenesen a kitűnő, kristálytiszta hegyi forrásokból. Én egyébként soha nem tapasztaltam vízhiányt, sőt ittam is csapvizet, és semmi bajom nem lett tőle. Igaz, legtöbbször Niksicskó pivóval pótoltam a folyadékigényemet:)
Mi tavaly nyáron voltunk Montenegroban és jó benyomásokat szerztünk. Ami kellemes volt Horvátország után, hogy olcsóbb. Kaja, pia, minden. Lementünk az albán határig Ulcinjba. Már balkáni a hangulat, de nagyon jó. Kotort sem érdemes kihagyni, meg Sveti Stefan-t. Aki Bosznián keresztül megy, próbálja belekalkulálni Szarajevot és Mostart. Élmény!
lehet, hogy marhaságot mondok, de én amikor tavaly megkérdeztem, hogy iható-e a csapvíz, hülyén néztek rám és azt mondták, hogy hogy a fenébe ne, kiváló forrásaik vannak itt a hegyekben. Persze lehet, hogy rossz embert kérdeztem. Mindenesetre semmi bajom nem volt a víztől.
Gondolj bele! Ezen a részen a hegyek kijönnek egészen a tengerpartig. Nem nagyon lehet olyan mélységre fúrni, ahol nem sós a víz. Nem vagyok nagy geodéta, sem vízügyes, de tudtommal ezen a vidéken a fő vízforrás az eső.
Amúgy vízhiány azért nem sűrűn szokott előfordulni. Az viszont sűrű, hogy a csapvíz semmiképpen nem iható a nap nagy részében, csak délelőtt 2 órát, meg délután 2 órát. Ugyanis a többi időszakban az édesvizet tisztított tengervízzel hígítják. Nem nagyon, de ahhoz elég, hogy sós legyen.
Mosogatni, wc-t lehúzni jó az is... És este 5-7-ig meg lehet rendesen édesvízben zuhanyozni is.
Hali. Augusztusban megyünk Budvába az Adriatours-szal. Az Adria aparmanban leszünk elszállásolva. Érdekelne, hogy valaki tud-e valami infót az apartmanról és elhelyezkedéséről? köszi...
Lehet hogy mégis kipróbáljuk montenegrót, végülis boszniát nem is láttam még, ha megyünk mostmár biztos hogy arrafelé megyünk, mert a főnököm is járt már arra. Ezekszerint nincs gáz arrafelé. Bár a ciril táblákkal ő is szenvedett, de olyan útvonalon mentek ahol csak az első 50km-en voltak.
Meggyőztetek hogy biztonságos montenegro, majd megpróbálunk olyan településen szállást keresni amit kevésbé érint a vízhiány. Most jut eszembe a falvakban van nyomós kút ?
Miért olyan nagy gond az, hogy egy héten kétszer dél és fél kettő között nem folyik a víz a csapból? De ez se törvényszerű, lehet, hogy egész hónapban nincs vízkorlátozás, és a legtöbb apartmanháznak saját vízrendszere van. Talán túl kényesek vagytok, akkor pedig inkább maradj Ho-ban, mert érhetnek más meglepetések is, amit rosszul viseltek.
Ja, és az Európa élonalához tartozó Jadran Herceg Novi vízilabdacsapatban azt hiszem most is játszik egy magyar játékos, Mészáros István, de az utóbbi években több magyar légiós is megfordult a csapatban, és a Kotorban is. De ez nem 100%.
Nem akarlak megbántani, de nem kellene leforditani a montenegrói helységneveket, mert akkor már elveszitik az eredetüket és a hitelességüket. Nem a magyar Szent Istvánról nevezték el. A Pastrovicev klán alapitotta a szigetet a török hadi csapat legyőzése után. Mind a 12 Pastrov nemes részére épitettek házat, és évszázadokon keresztül ők osztották az igazságot és vezették a népet, a bejárat felöli teraszról. Ezért hivják ezt a helyet az igazság helyének.3 templom van a szigeten, az egyik a Sveti Stefan templom amelyről a sziget kapta a nevét. A XIX. századig fontos kereskedelmi és stratégiai központja volt a Pastrovicev klán számára. 1955-ben alakitották át hotel szigetté.
Minden úgy jó ahogy az eredeti. Én bár is igy gondolom.
Akkor ezekszerint az lehet hogy nagyon felszínközeli rétegekből van megoldva a vízellátás, ezért ha ezek kiszáradnak akkor nincs víz újabb esőzésig. Lehetséges hogy a falvak többségénél így van. Hiszen a követ feltörve mélyebbre fúrni nagyon költséges lenne. De egy akkora városban mint Dubrovnik ne lenne normális vízellátás nehezen tudom elképzelni.
Ha jól emlékszem - egy horvát szigeten voltunk kb 5 éve - néha alacsony volt a nyomás, vízhiányt nem tapsztaltunk.
Nyilván elképzelhető ezekben a tengerparti régiókban az időszakos vízhiány.
De az nem normális hogy minden nap számítani kelljen rá.
Egyébként számos magyar vonatkozása van a montenegrói tengerpartnak, több település Nagy Lajos idejében a m. korona fennhatósága alá tartozott, vagy pl. Kotor (Cattaro néven) a monarchia idején az osztrák-m. hadiflotta állomáshelye volt (Horthy verte le a cattarói matrózlázadást) (van egy 1912-es kotori képeslapom, véletlenül találtam egy költözésnél, egy magyar katona küldte Pestre a cattarói csapatkórházból), vagy pl. Herceg Novi első szállodáját egy magyar építész tervezte; Perastnál az egyik kis szigeten van a vajdasági magyar katolikus papok üdülője; arról nem is beszélve, hogy van Bar mellett egy Madjari nevű falu, ami a feltételezések szerint onnan kapta a nevét, hogy a török időkben oda hurcolták a magyar foglyokat (janicsárok), lehet, hogy a mai lakosok egy része magyar származású. Van valahol egy "Magyar kemping" is. Egyébként a délszláv háború idején magyarországról importáltak a montenegróiak rengeteg kaját, és ma is sok helyen találhattok pl. tarpista sajtot, paprikát stb. Herceg Noviban 2001-ben még "magyar áruk boltját" is láttam. Ha követitek a híreket, hallhattátok, hogy egyre több magyar üzleti befektetés van Montenegróban (pl. a Matáv vette meg a helyi telefontársaságot stb.), így gazdasági téren egyre komolyabb partner a két ország. Herceg Noviban az egyik legnagyobb szálloda máris Hunguest Hotel.
Visszatérve a nyelvtudás és a "magyarellenesség" témájához: korábbi útjainkon többször előfordult, hogy pl. különböző kávézókban vajdasági (szabadkai és újvidéki) szerb fiatalok dolgoztak (nyári munkaként), és amikor hallották, hogy magyarul beszélünk, nem győzték fitogtatni magyar tudásukat, a későbbiekben előre köszöntek magyarul. Sőt, még egy belgrádi pincérsráccal is találkoztunk, aki szintén tudott néhány szót magyarul, és állandóan kérdezgette, hogy mit hogyan kell magyarul mondani. A fiatalok pedig általában tudnak (többé-kevésbé, akárcsak a magyarok) angolul, németül, oroszul vagy franciául. Az idősebbek főleg németül beszélik a vendéglátói nyelvet. Tehát egyáltalán nem kell parázni a kommunikáció miatt.
Arra nem gondoltatok még hogy Sveti Stefan-t, Szent Istvánról nevezték el ? Mert másról nemigen kaphatta a nevét. Így kvázi "magyar" település. Javaslom hogy a topikban ezen a néven: Szentistván is lehessen rá hivatkozni. Hogy ne tévesszük össze esetleg létező azonos nevű Mo.i településsel, nevezzük
Szentistván b.m-nek azaz Szentistván budva mellett.
(Neusiedler am see, Zell am see, stb osztrák példa alapján).
Sajnos drágább kinyomtatni, mint megvenni. Legalábbis ha szinesben akarom. Egy feketefehér lézer vagy színes tintasugaras áll rendelkezésemre. Na majd meglátom szinek nélkül mennyire használható.
Nézzétek meg az 1. térképen a Kotor felirat mellett/alatt lévő szerpentint! Nem semmi! Az visz fel a Lovcenre. Minden egyes kanyar meg van számozva, hogy tud, hogy hány van vissza. 28, ha jól emlékszem.
Van egy montenegrói kiadású térképem a tengerpartról, beszkenneltem, és feltettem a netre, hátha segítek vele valakinek. Jelöli az összes strandot névvel, + kempingeket és egyebeket.
A tengerpart térképe 5 részletben, + várostérképek (Herceg Novi, Budva, Kotor, Petrovac, Sveti Stefan)
Háááát nem akarlak elszomorítani, de én az iskolaéveim nyári szüneteit általában Dalmáciában töltöttem (vajdasági rokonok rulez!), azóta is sokszor voltam arra. Ott sincs víz, amikor Montenegróban nincs. Nem azon a 40 km-en múlik, hogy esik-e az eső.
A háború előtt Dubrovnikban a Babin Kukban június 15 és augusztus 30 között azon a napon a szállóvendégeknek semmit nem kellett kifizetni, amikor akár 1 percig is, de esett az eső. Most nem tudom, hogy ez működik-e, de asszem sokat elmond a víz mennyiségéről...
Ha meg Cavtat vagy környékére mentek, a repülőtér miatt a család úgyis kiátkoz...
Én a helyedben a következőt tenném, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jóllakjon:
- 4 nap Montenegró, többi Horvátország.
A ciril mellett a latin betűk is hivatalosak, minden ki van írva mindkét betűtípussal is. Mellesleg Montenegróban nem a ciril a hivatalos írásmód.
Az már igaz, hogy Baska Voda nagyon szép. Tavaly 1 napot eltöltöttünk ott. A part fenyőerdővel van körülvéve, és fehér apró kavicsos. ha szemben állsz a parttal, akkor a strand jobb oldali fele zsúfoltabb, de ha elsétálsz bal fele a kikötő után a part mellett akkor az a fele a strandnak nem olyan zsufis. Végig éttermek, fagyizók vannak. A strandon kulturált , ingyenes WC.
Mi is láttunk integető embereket 10 euró/főért kináltak szállást.
Omisban akárhányszor voltunk, sosem volt tiszta a tenger, és mindíg tömeg volt. Átmegy a városon a tengerparti út, így a forgalom mindíg hatalmas. Nekem annyira nem jött be...