Nekem nem színészekkel van bajom, hanem azzal, hog miután a feleségem megnézte a filmet és nem tetszett neki, nem hajlandó elolvasni a könyvet, pedi a könyv mérföldekkel jobb. A zene tényleg állat, nekem is meg van CD-n.
A film alapvető dolgokat hamisít meg. Herbert angol (brit) kiadója, amikor megnézte a moziban, így szólt kritikus barátjához: - Csak egyvalamit hadd mondjak: a könyv végén nincs eső.
Jellemző Harkonnen báró túlpörgetése is, a könyvben nem abszolút gonosz. Viszont: a film feelingje, hangulata el van találva, a zene passzol, Brad Dourif pedig remekül játssza Piter de Vriest. Sting is rulez. Kyle McLachlan sem rossz, általában a színészek jók.
Az ornitoptereket ellenben kipórolták, úgy látszik, sok lett volna a költsége a csapkodó szárnyú repülőknek.
Folytatjuk... én legalább 30-szor láttam a filmet, a könyvet is sokszor olvastam.
Igaz, de a regénynek pont az volt a lényege, hogy mit miért csinálnak, én valami monológos formában csináltam volna meg. A gondolatok voltak azok, amik nagyszerűvé tették dolgot. Olvasta valaki az új kiadású Dűnét, úgyanaz az arc fordította?
Szerintem nem volt rossz a film (bár az elejét sajnos nem láttam), nagyjából kihozták azt, amit lehetett. A Dűne személyleírásait, finom intellektuális árnyalatait nem lehet visszadni egy kétórás filmben. Ezt olvasni kell!
Milyen velemenyekre vagy kivancsi a filmmel kapcs.? en szemely szerint ugyanazt mondom amit te is. kivancsi lettem volna, hogy ridley scott mit tudott volna kihozni belole. ha egyaltalan ki lehet, mert eleg osszetett a dune ahhoz, hogy konnyen tevutra jusson egy egyebkent is tul sok tenyezotol fuggo forgatokonyv. kivancsi leszek, hogy az olyan klasszikusok kozeljovobeli megvalositasa, mint a gyuruk ura vagy a galaxis utikalauz (de hallottam mar az alapitvanyt is emlegetni), hogy vegzik.
a filmmel alapvetoen az volt a bajom, hogy azok az osszefuggesek, hogy melyik szereplo miert is csinalta az amit, az eleg vazlatosra sikerult, mintha minden harmadik oldalt olvastam volna a konyvbol. nem kivanom en a film szinte mondatrol mondatra valo alazatos eletrekelteset, de azert...
Nézegettem a topicokat, és nem találtam Dűnével kapcsolatosat. Szerintem a Dűne ciklus baromira jó, ezért gondoltam nyitok egyet, hogy dumálgassunk róla. Másrészt Frank Herbert szerintem nagyon jó iró, de kevés könyv jelent meg tőle magyarul, én ezeket ismerem:
Dűne ciklus
Dosadi kisérlet
Védett férfiak
Halandók és halhatatlanok
A filmről is szívesen hallgatnék véleményeket, mert nekem nem igazán tetszett.