A Revolut esetén is felkínálja a GBP-t a terminál, ha van DCC (dynamic currency conversion). És akkor rosszul jársz, mert a terminál GBP-re váltja az EURt rossz árfolyamon, aztán a Revolut az EUR egyenlegből vonja le, jó árfolyamon, de akkor már késő.
Ha valaki K&H kártyával tölt Revolut, akár közvetlenül, akár Curve-ön keresztül, megtenné, hogy beírja a négyjegyű MCC-kódot, ami addig látszik a netbankban, amíg még foglalásban van a pénz?
Akkor viszont a lentebb írtakat figyelembe véve érdemesebb a Revolutot használni, mert ott ha EUR van rajta, akkor csak EUR-ban tudják megterhelni, így kivédhetőek az efféle oda-vissza váltási veszteségek.
A Revolut mindig abban a pénznemben terhel, amelyik országban használom és ha az adott valutából nincs rajta elég fedezet, akkor nyúl másik valutához, feltéve ha van rajta. Jól tudom ugye?
Aztan nekem is eszembe jutott, hogy valószínűleg, mivel Angliában kiadott kártyáról van szó, felkínálta neki a fontot is és az idióta pincér azt választotta.
Sajnos amikor a terminált elem tette, már csak az összeg volt rajta, így nem
lattam előtte mit nyomkod.
Egyebkent is, aki látott már görög betűket, ember legyen a talpán, aki el tudja olvasni vagy megérti ami a terminálon van! :)
Többször használtam már egyébként itt kinn a kártyát, Lidltől kezdve a kis helyi üzleten át egyeb éttermekig, de mindig csak EUR-bÁN terheltek. GBP-ben soha!
Igyhogy akkor a pincér meg szarjon sünt, mert akkor ebben ő is ludas! :)
Igen, ez a 4% bukta valszeg lecke lesz csininek a jövőre nézve, hogy kövesse végig a fizetési folyamatot.
De ugyanez lett volna minden bizonnyal ha az eredeti eurós kártyát használja, ott a forintot dobta volna fel a kibocsátó ország miatt, és választotta volna ki a pincér. Szóval ez nem a curve sara.
Arra gondolok, hogy nekem Magyarországon is már kétszer feldobta fizetésnél egy boltban és egy hotelnél, hogy HUF-ban akarok e fizetni, vagy GDP-ben? Nyílván forintot kell választani (mindig a helyi pénznemet), hiszen ha nem forintot terhel hanem fontot, akkor a bank a fontot fogja látni és ő vált át forintról.
Ilyenkor nálam vagy egy színes gombot kellett nyomni a forinthoz, vagy a gombokat használni lejjebb kellett menni a terminál menüjében.
Szóval nem lehet, hogy a kereskedő meg nyomta a gombot, hogy fontban terheljen? Ilyenkor történik egy eur-gbp-eur váltás, és a kereskedő is részesedik az árfolyam haszonból...
A Curve kartyanal tobb terminal es ATM is GBP-t "lat" alapertelmezett valutanak.
Elkepzelheto, hogy a POS terminal rakerdezett, hogy a helyi vagy a kartya valutajaba akarod-e terhelni. Az utobbi esetben a POS terminal bankja vegzi a valtast es jellemzoen igen sz.r arfolyamon tudnak ilyenkor szamolni. Meg az is lehet, hogy a pincer ok-zta ezt le.
Érdekes dolog történt ma velem. Curve kártyával fizettem egy görög étteremben, ahol 56.- EUR volt a számla összege. A Curve kártya mögött egy otthon vezetett EUR számla bankkártyája volt.
Meglepodve tapasztaltam, hogy 58,22.- EUR-ral lett megterhelve a kártyám!
Sajnos a blokkot meg sem néztem, hogy esetleg szervizdíj volt-e rajta. Szerintem egyébként nem.
De ami a legfurcsább, hogy a Curve applikációban az EUR összeg mellett megjelent egy GBP összeg is, egész pontosan 53,65,- GBP! Pedig Görögországban a hivatalos pénznem ugye az EUR + EUR kártyát volt a Curve mögött is. Többször fizettem már így itt kinn, de eddig mindig csak az EUR összeg jelent meg és annyit is terhelt be, amennyit kellett.
Valakinek van valami ötlete, hogy ez mégis hogy lehet?
Nem ingyenes. Cserebe viszont akar 25 bankszamlaszamot es 3 kartyat is lehet kerni. A kp felvet nem osszeghatarra, hanem havi 10 db-ra van beallitva. Utana is csak 0,99 Euro/db. Az utalasokhoz a Transferwise rendszeret hasznalja.
Hogy mi ertelme a sok bankszamlaszamnak nem tudom. Nem derult ki vilagosan, hogy ez 25 orszag szamlaszama, vagy csak szimplan plusz szamok ugyanannal a banknal. Nekem az utobbi tunik.
Nem astam bele magam a reszletekbe, csak a marketingszoveget futottam at.
Tavaly Olaszorszagban nem tudtam minden ATM-et hasznalni. Olyankor jott egy uzenet, hogy hasznaljam a chip & pin-t. Arra tippelek, hogy regebbi automata volt, es a magnescsikrol akarta olvasni az adatokat. Azert is erdekes, mert ez engedelyezve volt. Ahonnan felvettem, ott ingyenes volt, ertelem szeruen az ingyenes csomagnal 200 font nagysagrendig.
Szerintem kezd el tolteni es kezd el hasznalni. Illetve masolj a telefonodra pl. bankszamlakivonatot.
Tavaly nyaron ket nagysagrenddel nagyobb osszeget utaltam ugy kulfoldre, hogy a hazai devizakartyaval feltoltottem, majd a kulfoldi szamlara utaltam a Revoluton keresztul. Nem tortent semmi.
Osszel egy 2500 euros feltoltes utan meg felfuggesztettek. Hasonlo tortent a TW-nel is. Bar januarban cikkeztek, hogy egy idoben ki volt kapcsolva a penzmosasra figyelmezteto algoritmus es lehet osszek kapcsolatak vissza.
Tény, hogy nem tesznek jót az ilyenek a brandnek, de szerintem igencsak javulóban van ez. Lássuk be, hogy baromi kemény piacon dolgoznak, óriási méretű konkurenciával. Többi hasonló mérteű fintech startup küzd hasonló problémával. Amúgy meg tipikusan a problémákat kapja fel a sajtó és marad meg az emberek emlékezetében, nem a jó dolgok.
Telefonrol tettem be a linket, nem irtam hozza hosszu kommentet.
Nekem is hasonlo a velemenyem. Ha valami nem jo, be lehet mutatni a kozepso ujjat.
Nem tudom az illeto hol dolgozott, de a kozpont Londonban van. Ott meg nincs annyira kiszolgaltatva a munkavallalo. Gondolom itt jellemzoen fejlesztesrol, IT teruletrol van szo, bar lehet marketing, design stb is. Szerintem IT oldalon nincsenek kiszolgaltatva nagyon.
Lehet, hogy a főnök egy szociopata phasphey. Elég sok főnök az. De senkinek sem tartanak pisztolyt a halántékához, hogy jelentkezzen munkára a Revolutnál és senkit sem vernek láncra, ha nem tetszik, felmondhat.
Köszönöm. A PBZ-től vettem fel Opatijában. De előtte több más, a listán szereplő bank ATM-jét próbáltam, de ott még magasabb díjat számoltak volna fel.
Vett már fel valaki Kunát TW-kártyával horvát ATM-ből?
Három hete használtam a TW és a Revolut kártyám Rijeka mellett, és amíg a Revolut szó és minden rejtett költség nélkül kiadta a kért összeget, addig a TW-kártyával a sokadik ATM is csak 2,5 %-os költség elfogadása után adott ki készpénzt. Azóta levelezek a TW ügyfélszolgálatával, mi lehetett a gond, mitől ingyenes (így) a készpénzfelvétel?