Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Igen, de ha kinagyítod a képet, mindkét jelzőt látod. És a képen látható következő jelző fedezi a következő váltót, tehát most szigorúan csak arról van szó, hogy az első jelzőn miért világít az alsó sárga. Azért, mert ha csak villogó sárga lenne, akkor vmax-ról 40-re nem lenne meg a fékút.
Olyan bejárati jelző, melynek nincs előjelzője??? Hól láttál te ilyet? Mert én minden vasútvonalat megjártam már többször is, de ilyennel még nem találkoztam.
Például Zalaegerszeg-Lenti,Újszeged-Kétegyháza vonalon csak ilyen jelzőkkel találkozhatsz. Hivatalos neve egyébként"mellékvonali ellenörző jelző".
Ez a jelző sárga-villogó sárgát mutatott gondolom. A jelző nem biztos, hogy csak a képen látható váltóval van összefüggésben, hanem a jelző után lévő váltócsoportal, amelyek közül az egyik kitérőben állt.
Szóval a jelzési fogalom mindenhol a "következő jelző" fogalmat használja. Ez lehet akár Megállj!-jelző is... viszont az F1-es utastíás 47-65 pontjai a fényjelzőkről szólnak. Ez tehát akár a kiterjesztő értelmezés ellen is szólhat, a jelző itt csak (általánosan fény) főjelzőre utalna.
Viszont érdekes, hogy a módosításokban, amik a villogó sárga, villogó zöld, meg ilyenek értelmének kiterjesztéséről szólnak már helyesen "következő főjelző" szerepel.
Most tűnt fel egyébként, hogy sehol nincs leírva alapszabályként, hogy vmax/Megállj!-jelzésre folyamatos zöld/sárga fény ad előjelzést...
Régi vasutasok mondták, hogy bizony volt ilyen, pedig elvileg nem lehetett volna. Például azokon az állomásokon, ahol az államhatárt a bejárati és az előjelző között húzták meg. Ott volt az a jelző a szomszédos országban, csak éppen nem tartotta karban senki. Bár ott alakjelzőkről volt szó.
Mondjuk most így kezd derengeni, hogy ha Rákosszentmihály helytelen vágányon enged Kőbánya felső felé, akkor a Rákosi elágazásnál mintha zöld-sárga lenne a bejárati jelzőn, pedig utána Kőbánya felső bejárata csak Megállj!-t és Hívójelzést tud a helytelen vágányra adni (persze fékút eleje jelző van elvben...)
"Vasútőr topictárs olyan jelzőt keres, mely akkor is két fénnyel (sárga-villogó sárga)ad 40-re jelzést, ha a jelző után egyenesben vannak a váltók,de a következő 40-t jelező jelzőig nincs meg még a 40-re lassításhoz szükséges fékút sem."
Igen, így van. Én láttam már ilyet, igaz, az nem teljes értékű megoldása a problémának, de azért akkor is arról szól, amit mondtam. :-)
"Helyszín: Balatonszentgyörgy, V4 jelző. Ha Kanizsa felé megy az ember, akkor egy sárga vagy zöld lehet a kijárat, függően a szabad térközöktől. Keszthely felé pedig sárga-zölddel járhat ki. Ezzel szemben négy fény van a jelzőn. Vajon mennyire lehet megoldani, hogy három fényre redukálják a jelzőt?"
Ezen már én is gondolkodtam. :-) A felvetés teljesen jogos, ugyanis az a jelző soha nem ad két sárgát, ezért felesleges a négy fény. Amúgy pedig áramkörileg nem is igényelne semmi különös hozzányúlást, csak a fényeket kellene máshogy bekötni. Mindenesetre valószínűleg nem fárasztották magukat ezzel. :-)
Vasútőr topictárs olyan jelzőt keres, mely akkor is két fénnyel (sárga-villogó sárga)ad 40-re jelzést, ha a jelző után egyenesben vannak a váltók,de a következő 40-t jelező jelzőig nincs meg még a 40-re lassításhoz szükséges fékút sem.
Egyébként szerintem nincs ilyen, legalábbis az F.1. utasítás nem említ ilyen szituációt.
Egyszer gyere el hozzánk Kelenföldre! :) Szinte az összes 30a/40a vonalak felé menő egyenes vágányútra, ha a következő vörös, negyvennel ad jelzést.
Más: Helyszín: Balatonszentgyörgy, V4 jelző. Ha Kanizsa felé megy az ember, akkor egy sárga vagy zöld lehet a kijárat, függően a szabad térközöktől. Keszthely felé pedig sárga-zölddel járhat ki. Ezzel szemben négy fény van a jelzőn. Vajon mennyire lehet megoldani, hogy három fényre redukálják a jelzőt? (mert ugye minek a második sárga...) Vagy áramkörileg ennyire bonynolult lenne megoldani?
Olyan bejárati jelző, melynek nincs előjelzője??? Hól láttál te ilyet? Mert én minden vasútvonalat megjártam már többször is, de ilyennel még nem találkoztam.
Amúgy tudtommal állomásközi közlekedésre berendezett vonalon a kijárati jelző nem tud mutatni egy sárgát, és nem ad sose előjelzést a következő állomás bejárati jelzőjére.
És egy másik kérdés: adott egy állomás, nem biztosított bejárati jelzővel. Ennek a jelzőnek nincs előjelzője, csak a helyén egy F (fékút eleje) tábla. Az előző állomás kijárati jelzője adhat zöld előjelzést ezen állomás bejáratára, vagy onnan csak sárgával járhat ki vonat?