Keresés

Részletes keresés

TrueStory Creative Commons License 2004.01.22 0 0 27
Pl olajpalában a "hagyományos" olajkészletek többszöröse áll rendelkezésre. A kimerült kút csak a mai technológiával "kimerült". A kimerült olajmezők a kitermelt olaj felét/harmadát tartalmazzák.

Mantraszerűen lehet ismételgetni, hogy van olaj, van olaj, van olaj, de nem biztos, hogy segít.
Tudnál mutatni egy olyan komoly referenciát, amely a #21-es hozzászólásban látható ábrától lényeges eltéréssel adja meg a szénhidrogén készletek kimerülését?


Előzmény: Drift (23)
AAAaaa Creative Commons License 2004.01.22 0 0 26
waxxablaze,

Nem vagyok szakerto, inkabb a hagyomanyos eromuveket ismerem de ...

1. zart csorendszert uzemeltetni tobb ezer meter melysegben egy meg alig ismert (ha ismert egyaltalan) folyadekkal - szerintem ez meg nagyon messze van attol, hogy elesben mukodhessen.
Lattam 'hagyomanyos' kazan csorendszeret es a hozzatartozo karbantartas igenyt.
Elhiszem, hogy Svajcban Nemetorszagban kutatjak, de a valodi ipari felhasznalas meg nagyon sok ev.

2. tobb 10 ezer MW uzemeltetese eseten biztos lehetsz uzemzavarban (szamold ki, hogy a Magyarorszagon uzemeltetett ~7GW eromuben evente hany repedes tortenik

- amugy bizom benne hogy hamarosan kitalalnak valamit (ahogy bizom a vilagbekeben is)

Udv

AAAaaa

Előzmény: waxxablaze (24)
Moonbase Creative Commons License 2004.01.22 0 0 25
waxxablaze

Kösz a címet, ha lesz időm, s megfogalmaztam a kérdéseimt, akkor írok.
És a kapott infót sem tartom meg magamnak.

TrueStory

Irak USA által történt "felszabadítása" egy újabb lépés a kőolajmonopólium növelésére. Egyszerűbben: azért mentek oda, h ők diktálják az olaj árát, jobban, mint a többi résztvevő. Ez nem feltétlen jelenti azt, h fogytán az olaj. Legalábbis számomra nem. Inkább a hatalom mániáját. (Más kérdés a terrorizmus elleni harc, de ez itt már off)
Az olajipri mamutoknak biztosan ki vannak dolgozva az ötleteik arra az időre, ha tényleg elfogyna az olaj: gondolj bele, h egy Shell csak simán befejezi a pályafutását? Ugye nem.

Üdv.

U.I.: Az illető tanár egyetemi, a BME-n oktat még, ha jól tudom. 2001-ben még ott volt.

waxxablaze Creative Commons License 2004.01.22 0 0 24
felvetés
1. nem vizet pumpálunk vissza hanem -zárt rendszerü, (vezetéken) történő levezetésű folyadékot, aaminek a forráspontja 50 egynéhány fok..(a svájciak titokban tartják mi is az, de persze mi még nem dolgoztunk ki ilyen anyagot)..tehát elég hamar be lehet izzítani a turbinákat...

2. a szennyezés csak havaria esetén következhet be----mivel a rendszer zárt

Előzmény: AAAaaa (20)
Drift Creative Commons License 2004.01.22 0 0 23
Az olajkészletek nyilván végesek, de hogy a tényleges mennyiség mennyi az az olaj árától függ. Pl olajpalában a "hagyományos" olajkészletek többszöröse áll rendelkezésre. A kimerült kút csak a mai technológiával "kimerült". A kimerült olajmezők a kitermelt olaj felét/harmadát tartalmazzák.
A benzin eladási árát nem is kellene növelni, hiszen pl a magyarországi benzin árában is több ÁFA és jövedéki adó van, mint szénhidrogén.
Előzmény: micu (22)
micu Creative Commons License 2004.01.22 0 0 22
Viszont abban biztos vagyok hogy ilyen számításokat az olajmultik is végeztek a kis újjacskáikon és azon is elfilózgattak hogy mi lesz velük ha elfogy az oil. Kíváncsi lennék hogy milyen terveik vannak arra az idõre, vagy hogy vannak-e egyáltalán.
Előzmény: TrueStory (21)
TrueStory Creative Commons License 2004.01.21 0 0 21

A piac szerintem megoldja

Persze, hogy megoldja a piac - csak kevésbé hatásosan (lásd a topikindítóban).  A piac csak lokálisan gondolkozik, és csak akkor reagál, amikor már előállt a probléma.  A kapitalizmus farkastörvényei diktálnak.  Régen a plebset zsákmányolták ki, most a Föld energiatartalékát dézsmálják (aztán majd megint visszatérnek a plebs-hez :)).  Ha valamelyik olajmulti elkezdene felelősségteljesen viselkedni - azaz figyelembe venné a véges energiakészleteket és elkezdene alternatív energiákban gondolkodni, akkor kevesebb profitja lenne, óhatatlanul lemaradna a versenyben, esetleg tönkre is menne. 



"1. Van egy rahedli olajpala, aszem több olaj van benne, mint amit eddig kitermeltünk - ha felmegy az ár, érdemes lesz kitermelni."

Rosszul hiszed.  Íme egy 2003-ban készült előrejelzés:



Az olajpala - és rokonai - NehézOlaj címen Fekete színnel jelennek meg a grafikonon.  Nincs jelentős szerepük.  Ez a hozzállás miszerint ha felmegy az ár, akkor megéri, nem mindig működik.  A kőolaj jelentős részét soha nem fogják kitermelni, mert nem fogja megérni semmilyen ár mellett.  
A kőolaj felszínrehozatalához és feldolgozásához energia kell, sőt a gépek és fúrótornyok előállításához is energia kell - ezért ha egy hordó kőolaj előállításához több energiára van szükség mint amit abból az egy hordóból lehet nyerni, akkor ez egy veszteséges művelet - bármilyen drágába is kerüljön egy hordó olaj.



2. A lobbik csak addig tartják a régi hadállásokat, amíg védhetőnek látják, ha muszáj, akkor ők lépnek a saját túlélésük érdekében.

Az a baj, hogy a lobbik elsősorban a saját túlélésük érdekében lépnek, ez pedig gyakran a konkurrencia kinyuvasztását jelenti.  A plebs szerepe a feláldozható sakkfigurára korlátozódik.  Jut eszembe, a lobbik most épp háborúznak az olajvezetékekért és olajtartalékokért, és valami azt súgja, hogy lesz itt még hadd-el-hadd.



 


3. Bármikor bejöhet valami új találmány, pld magas hatásfokú napelem.

Jó, reménykedjünk.  Azonban a napelem csak nyáron jó, de mi lesz télen?  Mi lesz a szállítással? 
Fegyverek kifejlesztésére sokkal több pénzt fordítanak mint alternatív energiaforrás felkutatására, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valami csodafegyvert fedeznek fel, semmint csoda-napelemet.


 


 

Előzmény: dez1 (15)
AAAaaa Creative Commons License 2004.01.21 0 0 20
"magyarországi megoldás=geotermikus hőerőművek"

Ket gondolat:
- Meg mindig eleg nagy a veszteseg (a bepumpalt viz eleg kis szazaleka jon vissza melegen)
- Mennyire akarjuk a par ezer meter mely retegeket mindenfele szennyezodessel ellatni

Udv

AAAaaa

Előzmény: waxxablaze (7)
joe lvtarsember Creative Commons License 2004.01.21 0 0 19
No, kéremszépen: Bár nem olaj, de a fűtésszámlára hatással van... Több helyen olvasható a támáról, itt van 1:

"Régóta ismeretes a jégkorszak fogalma. Ez azt a hidegebb idõszakot jelenti, amely 120-125 ezer évvel ezelõttõl kb. az idõszámításunk elõtti 8000-ig tartott.


Az ábra Czelnai Rudolf: A világóceán címû könyvébõl való (Vince Kiadó, 1999). A vonatkozó kutatásokat Dansgaard és Oeschger végezte el elõször. Megállapítható, hogy a jégkorszak alatt a hõmérséklet 5-8 fokos emelkedése és esése esetenként néhány évtized alatt ment végbe. Ezeket felfedezõikrõl D-O-eseményeknek nevezik. Egy-egy ilyen változás világméretû klimatikus átalakulással járt együtt, ami magában foglalta a hõmérséklet radikális ugrását, a szelek járásának, a csapadék rendjének, az évszakok váltakozásának és a folyók vízhozamának teljes átalakulását. Az ábra magyarázatot ad arra, hogy a kb. 40 ezer évvel ezelõtt kialakult modern, Cro-Magnon-i ember miért nem tudta elkezdeni a civilizációt: nem voltak meg a letelepedéshez, városépítéshez és a földmûveléshez szükséges kiszámítható feltételek. Nyilván több nekirugaszkodás történt, amelyeket az átlagban 600-800 évenként ismétlõdõ éghajlati átfordulások tönkretettek. (A tudomány a 21 ezer évvel ezelõtti, a jégkorszak hõmérsékleti mélypontját elhagyó gyors emelkedést Last Glacial Maximum, a 14 500 év elõtti tûszerû kiugrást Bølling-, a 11 600 éve történt végsõ nagy felemelkedést Younger Dryas-átmenetnek nevezi.)

Csak az idõszámításunk elõtt kb. 9000 évvel végbement, utolsó hatalmas hirtelen hõmérséklet-emelkedés (a Younger Dryas) után stabilizálódott a hõmérséklet úgy, hogy utána ezek a nagy ugrások megszûntek, s a hõmérséklet csupán egy sokkal kisebb tartományban oszcillált. Ez az utolsó gyors változás világméretû esõzéssel és áradással járhatott együtt, bizonyára ezt õrzi az emberiség kollektív emlékezete az „Õzönvíz” név alatt. Mai civilizációnk léte ezen a páratlan, immár tízenegyezer éve tartó éghajlati stabilitáson múlik.

(!) A következõ 50-100évre becsült gyors emelkedés kiszámíthatatlan módosulásokat indukálhat az éghajlati viszonyokat irányító rendszerben. Ez voltaképpen az emberiség által elindított globális felmelegedés és éghajlatváltozás valódi, végsõ tétje."

(eredeti oldal)

:(

Előzmény: armagnac (17)
waxxablaze Creative Commons License 2004.01.21 0 0 18
Dr. Kozák Miklós E-mail cím kozakm@tigris.klte.hu

egy udvarias levél és biztosan ad inforációt, ajánl forrásokat...
ha igen, majd tégy be ide is egyet kettőt.

én egy előadáson hallottam Őt. szimpatikus figura.

ja és dogy nem date, henem Debreceni Egyetem Környezettudományi Tanszék sorry.

Előzmény: Moonbase (13)
armagnac Creative Commons License 2004.01.21 0 0 17
Szvsz 1500 ilyen szerkentyű országonként szvsz már elég rendesen befolyásolná a széljárást, és a bolygó egész időjárási rendszerét. Meg merném kockáztatni hogy jobban mint a globális felmelegedés...
Lehet. De az is lehet, hogy a globális felmelegedés azon "híveinek" van igaza, akik szerint nem szimpla melegedésről, hanem "szélsőségesedésről" van szó. Tlkp lehet, hogy a szél erejének megtörése csupán kordában tartaná ezt a folyamatot. Kár, h nem értek hozzá:)
Előzmény: micu (11)
dez1 Creative Commons License 2004.01.21 0 0 15
A piac szerintem megoldja:

1. Van egy rahedli olajpala, aszem több olaj van benne, mint amit eddig kitermeltünk - ha felmegy az ár, érdemes lesz kitermelni.

2. A lobbik csak addig tartják a régi hadállásokat, amíg védhetőnek látják, ha muszáj, akkor ők lépnek a saját túlélésük érdekében.

3. Bármikor bejöhet valami új találmány, pld magas hatásfokú napelem.

Moonbase Creative Commons License 2004.01.21 0 0 13
Erről a date-dologról adnál egy linket v vmit? Megköszönném.

Mondjuk azért ellenkeztem, mert kb. 5-6 éve az egyetemen 1ik angolórán, ahol környezetvédelem volt a téma; ott néztünk 1 cikket, h Izlandon foglalkoztak a geotermikus erőmű gondolatával, de elvetették, mert 1 idő után csökkenne annak a kőzetnek a hőmérséklete, amire ráhelyezik. Nem bizti, h sokat csökkenne, de 5 fokC is elég, mert a hőcserélő már nem úgy dolgozik. És még nem tudjuk, h ha rámászunk a Föld hőjére, akkor milyen folyamatokat indítunk el...

Persze, szvsz.

Üdv.

Előzmény: waxxablaze (12)
waxxablaze Creative Commons License 2004.01.21 0 0 12
"Geotermikus sem megoldás, max csak kicsiben."
a date kutatóinak erről más a véleménye!
Kozák Miklós geológia----
felhagyott, olajkutató fúrásokra (1000-19000 m) már most rá lehetne telepedni, és hőcserélővel teljes településeket lehetne ellétni hőenergiával, gőzturbinákkal pedi e.áramot lehetne előállítani.
szvsz
a leglogikusabb ez, és gyakorlatilag kimeríthetetlen, és ÁLLANDÓ teljesítményt biztosít(nemúgymint a pl. Napenergia! vagy a szél!!)

az igazi gond a robbanómotorok helyettesítése lesz! kis méret, nagy erő...

Előzmény: Moonbase (8)
micu Creative Commons License 2004.01.21 0 0 11
Szvsz 1500 ilyen szerkentyû országonként szvsz már elég rendesen befolyásolná a széljárást, és a bolygó egész idõjárási rendszerét. Meg merném kockáztatni hogy jobban mint a globális felmelegedés...

Amúgy szerintem egyrészt a fényelektromos megoldás lenne a nyerõ (a siemens állítólag most talált ki valami szuperolcsó megoldást ami ráadásul ha minden igaz 6-8%-körüli hatásfokra is feltornázható ami mindenképp jobb mint a mai 5%). És szvsz naperõmûveket az ũrbe kellne telepíteni - elvégre ott garantáltan mindig süt a nap, és el is férnének, elvégre hely van bõven. A gond csak a delej földreszállításával van, de szerintem ezt is meg lehetne oldani ha ma nekikezdenének.

Előzmény: Moonbase (8)
armagnac Creative Commons License 2004.01.21 0 0 10
Ha jól tudom, a családiházak komplett energiaellátása megoldható megújuló energiaforrásokból.
Előzmény: TrueStory (6)
rendes gyerek Creative Commons License 2004.01.21 0 0 9
Lehet, hogy 0.
Moonbase Creative Commons License 2004.01.21 0 0 8
TrueStory

Abban egyet értek, h nem megoldás a szélerőmű, de milyen egyéb környezeti hatásra gondoltál?

waxxablazze

Geotermikus sem megoldás, max csak kicsiben. Országosan mi lenne a jó?

Szvsz, atom, esetleg vízenergia. Mo-nak atom leginkább. Tárolást átmenetileg meg lehet oldani, később a technológia fejlődése miatt hatástalanítani is. Szerintem.
Az olajat ki/leváltó megoldások biztosan ki vannak már dolgozva, csak akiknek az olaj a kezükben van, visszatartják ezeket a technológiai megoldásokat. Miért nincsen annyi hibridautó? Pedig asszem a Nissan már bemutatott ilyet.
A válasz: mert nem akarják. Majd ha tényleg kevés lesz az olaj. (Mellesleg 2 évvel ezelőtt is azt mondta az 1ik tanárom, h kb. még 100 évre elég az olajkészlet!)

Üdv.

Előzmény: TrueStory (6)
waxxablaze Creative Commons License 2004.01.21 0 0 7
magyarországi megoldás=geotermikus hőerőművek.
a fűtés, eletromos áram megoldva...
és ez nem zöldagymenés, hanem tény!
kidolgozott tervek vannak!
csak a döntéshozóink lexarják.

hogy hogyan fogunk közlekedni? valamint a műtrágyszükséglet hogyan lesz meg...(földgázból szvsz)? nem tudom.

joe lvtarsember Creative Commons License 2004.01.21 0 0 4
Nem úgy van ám a'! De bevallhatom: gőzöm sics, hogyan van.

Elemek:

-Az tény, hogy a kőolaj fogy, és az is, hogy az ipar igényli, plusz újabb belépőként Kína fogyasztása nő.

-Amerikába naponta 1,2 milliárd dollár beáramlása szükséges, hogy a napi fogyasztást fedezze. A tőzsdéken, bankokon átfolyó pénznek semmi árufedezete nincs. Ebből baj lesz.

-Elsősorban az USA, de mások is manipulálják a géneket, nem valószínű, hogy nem lesz valami tömeges egészségügyi hatása a sok 1000 beavatkozás közül 1-2-nek.

-Az túlsúlyosság foka drámai az USA-ban. Minden államban 50% fölött van. Ebből a krónikus elhízottság egyre magasabb részt jelent, az egészségügyi hatások beláthatatlanok.

-Minden optimista hozzáállás mellett is kijelenthető: a Föld átlaghőmérséklete nő. (lehet, hogy mi miattunk, lehet, hogy természetes móson) Mindenesetre, ha ez így folyik tovább, megakad a kb. 10ezer éves egyensúlyi állapot. Elég, ha a nagyobb olvadás miatt lassul a Golf-áram, máris beláthatatlanok a hatások. Európa rövid meleg időszak után lefagy.

-Az analfabetizmus csökkenése mellett a születések száma is csökken. Ez sok helyen tragédia, mert a társadalmi beállítottságra egyenes arányban hat. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor mi lesz a nyugdíjjal. Mindezzel a folyamattal együtt a művelődő ember nagyobb öntudatra is ébred, ami bizonyos gazdasági kríziseknél olaj a tűzre.

-A média a végletekig beleavatkozik az egyszeri ember életébe, a mintaadással, gondolkodási irányokkal. Közben a legerősebb hatása az önzésre van: csak az kap meg kívánt tárgyakat, aki elveszi. Az erőszak mintái hosszútávon beépülnek.

-A genetikai bizbasszal, és a környezetváltozással egyszercsak bekövetkezhet egy rosszabb termés. Ha az olaj is kifogyóban, a viharok beszólnak, és az ellátás akadozik, az antibiotikumokon megerősödött valami baktérium legázol egy-több millió embert - szóval ha baj lesz, akkor egyszerre (3-5 év) nemigen lesz nagy békesség. És ez finom meglátás.

Előzmény: Derek (3)
Derek Creative Commons License 2004.01.21 0 0 3
Ilyen joslasokat mar a Romai Klub is eszkozolt a hatvanas evekben,semmi nem jott be belole. Mellesleg a koszen meg joparszaz evig kitart es a mai kemiai technologiai modszerekkel semmi problema benzint gyartani belole es barmit.Es megcsak nem is dragabb sokkal.Csak most nem kell.
Aztan meg az ilyen joslasok mindig az adott kor tudomanyos ,es technologiai szintjere vannak prognosztizalva az ezen beluli fejlodest meg eddig meg nem sikerult meg csak kozelitoleg sem prognosztizalni.
Ugyhogy maradjon ez meg a Mad Max es sci fi irok teruletenek.
TorPedrO Creative Commons License 2004.01.20 0 0 2
Nem piskota!

Remelem addigra atterunk a szeleromure meg ilyenek.

:)

=TPO

Repkény Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1

"Rögtön észre is vehetjük, hogy pl '98-'99-ben milyen jó alacsony olajárak voltak, és ha felidézzük, akkor bizony azok voltak a szép napok amikor még 5..6%-ot fejlődött a magyar gazdaság évente."

2000-ben, az olajárrobbanásnál volt az évtized legmagasabb GDP növekedése..6.4%..
szvsz nem minden az olaj..jó kormányzás kell..

Előzmény: TrueStory (-)
MGperY Creative Commons License 2004.01.20 0 0 0
mad max rulez.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!