Mi saját autóval szeretnénk menni.Elég őrült gondolat? Az utakra gondolva talán igen. Nagyon rosszak az utak? Egy WV Transporterrel mennénk, ami egyébként azért jó, mert a bicikli is belefér, sőt aludni is lehet benne.Ha esetleg érdekel valakit és tud alkalmazkodni, az autónkban kényelmesen tud utazni 6 ember.
Augusztus elején még az idén esetleg Erdély (immár 5-ször) 9 nap.
2004: Nepál, 2 hónap, de lehet, hogy gyalogosan.
2005: Skócia, 4 hét, kerékpár.
2006: Írország 4 hét, kerékpár.
Ha az anyagi helyzetemben jelentős változás állna be (mondjuk lottó 5-ös), akkor a kerékpáros csavargásaim időtartama növekedne és a színhelyek is eltolódnának (Amerika, Ausztrália, stb.)
Próbáltam, sikertelenül. Eltűntem a főként technikai problémákkal foglalkozó hozzászólások között.
A szólózás már csak azért sem lehet akadályó tényező, mert csúszna a több évre tervezett programom. Különben is mi a biztosíték arra, hogy jövőre lenne társam?
A kerékpár hely- és teherbíró képessége miatt papucsot nem viszek.
Lehetőségek még: edzőcipő, túracipő és gumicsizma.
Az eszem szerint mind a hármat vinném, de valószínüleg csak 2-re lesz lehetőségem.
Az edzőcipőt mindenképpen viszem, és így esetleg a gumicsizma és a túracípő között kell majd választanom.
Az egyik álomuticélom Izland : )
Imádom a Skandináv országokat, eddig Finnországban és Svédországban jártam. Finnországban 2x is. A lelkesedésem méginkább fokozódott a látogatások után : )
Olyanon nem gondolkozott még senki, hogy kocsival nekiindulni és átkompozni Izlandra? És akkor a tetőcsomagtartóra akár a bicókat is fel lehet dobni. : )
Gondolom, hogy nem pite összeg egy ilyen körutazás. De ahogy nézem a tőletek származó infokat, mindenféleképpen drága mókának számít ez...
Köszi minden eddigi és további észrevételt és tanácsot.
A költségvetés-tervezet többszörösen kontrolált.
- A repülőjegy árát (és az illetéket) több irodában kérdeztem meg. Márciusban tudnak végleges árat mondani.
- 1 hónapi kaját sem a repülőgépen, sem a bringán nem lehet szállítani. Értelmesen kiválasztott tömény ételekre gondolok (levesek, krémek, sajtok, szalámik, tejpor, konzervek, stb.).
- A repülőgépre személypoggyászt is fel lehet vinni (általában 10 kg).
- Mindenképpen saját kerékpár kivitele javasolt. A szállítása viszonylag olcsón megúszható (ha más nem, a 20 kg terhére).
- A gépre 5 réteg ruhában és bakancsban is fel lehet szállni.
- Nem mindenhová szükséges belépőt fizetni. Vannak bevált alternatív megoldások.
- A kinti árak max. 2-szerese az itthoniaknak. 1.500 Ft itthon nem elég kajára (nem éttermi megoldásra gondolok)?
Azért megjegyezném, hogy még ha esetleg drágább is a bringát repülőn vinni, valószínűleg megéri. Én nem bíznék egy valamilyen bérelt bringában, csakis a kipróbált sajátban. Nem tudom, egy kint bérelt bringához hogyan vinnél tartalék alkatrészeket, és szerszámokat?
Néhány megjegyzés: (nem a kötekedés miatt, hanem csak az én (lehet, hogy rossz) tapasztalataim:
-repülőn biciklit szállitani nagoyn sokba kerül. (2000-ből eredő infó)
-a repülőjegy illetéke nagyon magas (ha jól tudom, magasabb mint a Heathrow-é), és a pure jegy kerül kb 160-ba (tavalyi ár).
-15 000 ft-ból sztem nem lehet egy havi szállítható kaját összevásárolni. Hacsak nem Tesco Value édeskekszen akarsz élni egy hónapig.
-a súlykorlát miatt (20 kg) a repülős utakon nagy gond az itthonról vitt kaja súlya. ha mellészámolod még a táska és a melegruhák, stb tömegét, nem fér be egy havi kaja még porban sem.
-napi 3 000 ft az ottani árak mellett kevésnek tűnik, főleg, hogy szerintem nem tudsz elég kaját vinni itthonról.
-10 000 ft-ból 1-2 max 3 értelmes belépőre futja. Összesen.
Dehát lehet, hogy én látom rosszul, midnen esetre szép utat nektek, és majd számolj be:)
- A kerékpár velünk utazik (remélhetőleg!) a repülőn. Kint a bérlet magyon drága.
- Költségek:
... repülőjegy illetékkel: max. 170.000 Ft (még nem tudtak pontos árat mondani),
... utasbiztosítás: 10.000 Ft
... kaja itthonról: 15.000 Ft
... kinti belépőjegyek (nemzeti parkok, stb.): 10.000 Ft)
... eddig kb. 200.000, és napi 3.000-et lehet szánni a kinti legfontosabb dolgokra (pl. kaja-kiegészítés).
A társkeresésem változatlanul érvényben van. Főbb paraméterek:
- Időtartam: 1 hónap (a repülőjegy miatt).
- Időpont: augusztus.
- Kerékpár: repülőgépen velünk utazik.
- Táv: 1.700 km kerékpáron, 200 km gyalog.
- Költségek összesen: kb.300.000 Ft.
Eddig egyedül vagyok, ami számomra nem lemondó ok.
Sok beszámolót olvastam, ill. beszéltem szerzőikkel. Nagy kihívásnak és maradandó élménnyel telinek mondják a csavargást.
Az Index főlap baloldalán középlent találtok Izlandról szóló linket. Nagyon jó irások vannak benne, magyarul persze,
Pár éve voltam Izlandon, tavasszal, de a Malév-Tourssal. Igy is remek volt, csodás hely, de nagyon meg kell gondolni, hogy tapasztalatok nélkül elmenjetek oda.