Keresés

Részletes keresés

motyo1999 Creative Commons License 2005.12.07 0 0 419
Nyugodtan beszélj csak a gyerekkori örömökről, ez itt abszolút része a témának. Sőt, ha őrzöl még valami ezekből az alkotásokból, akkor tudod: elő a fényképezőgéppel! Főleg az a gipsz holdbéli táj érdekelne, persze már biztos nincs meg........?
Előzmény: Törölt nick (418)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.06 0 0 418
Még egy kicsit a gyerkkori sci-fi imádatomról. (Remélem nem gond.)
Apám az orion gyárban dolgozott. Hozott haza sok nagyon érdekes formájú műanyag hulladékot, ami visszamaradt préselés ill. fröccsöntés után. Az egyik fajta ilyen 'alkatrészekből' csináltam, ragasztottam kb. kisautó méretű űrhajókat. Belső berendezés gyanánt karóra alkatrészek szolgáltak. A gyerekszoba padlóját sokszor építettem vele tele a bátyámmal vagy egyedül. A trafikban vásároltam sok műanyag űrhajóst különböző színűeket, ha jól emlékszem 8,50-be került. Volt sisak a fején, ami rendszerint vagy elveszett vagy összetört, a kezében lézerpisztoly, persze (nem külön) egybeöntve az űrhajóssal. 6-os és 10-es tojástartóból csináltam két sárkányt. Napokig eljátszottam velük. Úgy építettük be a szobát, hogy kis ösvényeken azért lehessen közlekedni. Ja, és gipszből is csináltam holdbéli tájakat. Radírból, pengével terepjárókat tollrugó, gombostű antennával (még mindig megvannak).
Akkoriban találtam ki egy sci-fi történetet. Egy, majd két részesre. Sajna még a mai napig nem írtam meg.

Örülök, hogy megoszthattam veletek ezt.
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.06 0 0 417
Érdekes, a Star Trek engem most ért el. Mindig volt róla szó ha sci-firől volt szó, de akkoriban nem nagyon érdekelt.
Előzmény: Superb_ (415)
motyo1999 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 416
A felsorolt alkotások mind csak évekkel később jutottak el hozzám (bár több közülük jóval előbb készült), úgyhogy az Alfa nekem teljes légüres térbe robbant be.

Az Üzenet az űrből érdekes élmény volt, sztori szempontjából mindenképp a gagyiba sorolnám, ugyanakkor látványban majdnem oly izgalmas volt, mint a nagy előd. Utánanéztem, sajnos nem találtam letölthető példányt...

Tudományos és nem akció? Szerintem ilyen nem készült a filmtörténelemben.

A kurrens alkotások között egyértelműen a Battlestar Galactica van a helyzet magaslatán. Ha némi realisztikusságot keresel a sci-fi-kben, itt megtalálod, szerezd meg mindenképp, ha még nem láttad.

Aztán kellemesen frissítő a Firefly.
És most vessetek meg: az egyik új kedvencem a Lost.
Persze ezek már igen-igen messze esnek az Alfától.
Előzmény: Törölt nick (414)
Superb_ Creative Commons License 2005.12.05 0 0 415

Persze a többi is jó, Pirxet még olvastam is a Galaktikában.Érdekes, nekem a Star Trek nem jön be - túl későn ért el hozzám, de azért sokra tartom, mert nagy kult sorozat az is!

Egy jó filmet tudok mostanából, bár ez gyerekkoromban nem tetszett volna: Gattaca.

Előzmény: Törölt nick (414)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.05 0 0 414
Egy kicsit eltérnék. Hogy nálam hogyan volt. Az emlékeim alapján....
Volt ez az 'Alfa Holdbázis', meg a magyar 'Pirx kalandjai'. Közben a rádióban a 'Mikrobi' meg a 'Szíriusz kapitány'. Aztán a 'Star Wars' (mert akkor még csak így hívták azt az egy részt), Leigázottak bolygója (nem volt a legjobb, de azért jó volt), a japán Star Wars magyar címe 'Üzenet az űrből' (ha ez valakinek meg volna....), az 'Orion űrhajó..' ismétlése. Míg az Alfa Holbázis számomra egyfajta igényesség elvárását ültette belém a sci-fi filmekkel kapcsolatban, és ez vitte tovább a Star Wars, addig készültek az igénytelen gyagik is sajnos. Mindig ezt a színvonalat remélem egy újabb sci-fitől, de szinte mindig csalódom. A Star Trek az ami még hozza ezt színvonalat.
Persze itt most az űrsci-fikről beszélek.
Nem készült mostanában semmi olyan ami összességében jó lett volna, technikailag, nem akció, tudományos (vagy legalábbis olyannak hangzó és megalpozott, logikus).
Csak úgy eszembe jutott....
Superb_ Creative Commons License 2005.12.05 0 0 413

Egyetértek, én sem igénylem a javított minőséget. (azért lehet, hogy beszerzem, csak hogy birtokoljam).

Én a Filmmúzeumról vhs-re rögzítek, na ezzel biztosan nem javítok rajta... :)))

Bár az én véleményem nem mérvadó, hiszen  még super 8-as filmeket is vetítek itthon, annyiból ez nem nosztalgia, hogy a 70-es években én is gyerek voltam. Illetve nosztalgia, de persze a gyerekkor iránti.

 

Ami az emlékeket illeti én is inkább érzésről, hangulatról tudok beszámolni, nem áll össze a dolog, de jó ez így!

Nekem még az is bejön, mennyire vártuk ha ezt vetítették, majd másnap lejátszottunk még néhány kitalált verziót vagy inkább úgy fogalmaznám meg, hogy jelenetet. De tudom, ezzel ti is így vagytok...

 

Előzmény: motyo1999 (412)
motyo1999 Creative Commons License 2005.12.05 0 0 412
Teljesen igazad van, hogy a gyártási részletek ismerete sok illúziót rombolhat le. Sőt, ha már itt tartunk, tulajdonképpen több szempontból is sokkal izgalmasabb volt, amíg nem láttam újra felnőtt szemmel is a filmet. Amíg csak azokat a homályos, misztikus emlékeket őriztem, amelyek annak idején felgyújtották a képzeletemet. Bár nekem olyan nem volt, hogy nem létező részekre emlékeztem volna (ezt némileg irigylem tőled! :) ), inkább csak a hangulatokra emlékeztem másképp.

De igen, igen, igen: etalon!És bár nem szorosan ide tartozik, de az Alfa-feelingnek ma már nagyon fontos eleme a nosztalgia, egy olyan kor után, amikor még egészen másképp láttuk a jövőt. A jövő múltját látjuk.
Ehhez kapcsolódóan be kell valljam, hogy van némi ellenérzésem az új DVD-kiadással szemben. A kép olyan, mintha tegnap vették volna fel digitális HD-kamerával. Ez egyrészt jó, mert gyönyörködteti a szemet, másrészt nagyon hiányzik a patina, az a megkopott szín- és hangvilág, ami azonnal a visszavágyott korszakba helyezi a filmet. (A Filmmúzeumban látható verzió ebból a szempontból autentikusabb, a maga fakó színeivel, homályos képével :) )
Előzmény: Superb_ (411)
Superb_ Creative Commons License 2005.12.05 0 0 411

Én is így vagyok ezzel. Az Alfa mindent visz. Ehhez viszonyítok mindent, ha sci fi irodalmat olvasok (bár nem szeretm élesen elkülöníteni, hiszen ez  ma már szépirodalom) vagy ha sci fi filmet nézek. Egyébként azért sem akarok minden technikai részletet tudni a sorozatról, mármint a filmkészítésről, mert ez nekem nem csak egy film, hanem az űrről, űrkutatásról, jövőről stb. alkotott elképzeléseim alapja, képe.

És ehhez jön még az, hogy vannak olyan emlékeim, amelyek ma már nem állnak össze, de rájöttem, hogy azokat a sorozatban nem találom meg, ugyanis ezek a filmélmény alapján játszott fantáziavilág részei, így sohasem voltak leforgatva (de ne várjatok elképzelt konkrét részeket mert nem tudnám megfogalmazni ezeket). Szóval így.

 

Előzmény: Törölt nick (409)
motyo_1999 Creative Commons License 2005.12.05 0 0 410
Én már előtte is űr- és technika-fixált voltam (mind a 8 évemmel), úgyhogy az Alfa nyitott kapukat döngetett - azt viszont iszonyú erővel. Legnagyobb hatású? Az egyetlen! Mármint akkoriban. Az csak plusz szerencse, hogy az első sci-fi, amivel találkoztam egy ilyen profin megcsinált darab.

Nyilván a kreativitásom és kézügyességem határoltsága következtében sosem éreztem elégségesnek a rendelkezésre álló anyagokat (gyurma, papír, lego-utánzat), hogy igazi modellt építsek, pedig én is nagyon szerettem volna.
Ezért maradt az, hogy a szovjet Raketa porszívó volt a hatalmas foton-űrhajó, vagy a különböző műanyag játékokat próbáltam másnak képzelni, mint amik.
Előzmény: Törölt nick (409)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.04 0 0 409
Rájöttem, hogy az Alfa Holdbázis volt rám a legnagyobb hatással, most amikor visszanéztem a részeket, hogy elkezdtek érdekelni az űrsci-fi filmek.
Az űrhelyszínek, a gépek, az űrállomások. A sok titokzatos makett ami teljesen valóságszerű. A tökéletes illúzió. Egy olyan időben amikor még nagyon kevés ismeretünk volt az űrrel kapcsolatban. A maihoz képest mindenképp.
Probálgattam én is építgetni, persze a magam gyerek szintjén, de igényesen. Gipszből, papírból, műanyaghulladékból, tönkrement dolgok alkatrészeiből meg amiben fantáziát láttam.
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.04 0 0 408
Az egyik nap a vh1-en volt egy klip amiben az egyik részből mutattak részleteket. Egy űrhajó jön az űrben, elszáll a bázis felett. Semmi köze a filmhez. Csak a rajongók tudhatják, hogy az az alfából van.
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.03 0 0 407
(Lesz a fim+-on 17. 19:05 és 18. 7:45)
Előzmény: motyo_1999 (403)
yogibear Creative Commons License 2005.12.03 0 0 406
Nem maradtam le róla, mert F+ -om sajnos nincs.... Tudom, hogy ott ment... Azért köszi a segitséget, sejtettem, hogy a neked meglévő kiadáson, az akcióson, nincs felirat (az amazon-nál néztem, nem irták legalábbis), valószinűleg amelyiken van, az a tavaly Angliában kiadott verzió. Még egyszer köszi azért.
Előzmény: motyo_1999 (400)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.30 0 0 405
Erről a 2001 Űrodisszeia jut eszembe. Ha még valósághűbb (így is jobban az volt sok sci-finél) lett volna, még unalmasabb lett volna az utazás a Jupiterhez (a könyvben a Szaturnuszhoz).
Előzmény: motyo_1999 (403)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.30 0 0 404
...a gondot az okozza, hogy a visszatérőegység elég a légkörben. Ezért az űrhajósoknak menekülniük kell.
De ez már nem Alfa Holdbázis.
motyo_1999 Creative Commons License 2005.11.30 0 0 403
Igazad van, alapvetően nem sci-fi, és ez nem baj, az alapsztori kellően érdekes, én csak azt a sivatagos részt vágtam volna *jóval* rövidebbre.
Előzmény: Törölt nick (401)
motyo_1999 Creative Commons License 2005.11.30 0 0 402
Superb a *másik* film címére kérdezett: tehát akkor mégegyszer: "Földi űrutazás" a hivatalos cím (tehát nem én fordítottam, ez meglehetősen gyenge fordítása lett volna a "Capricorn One"-nak ;) )

Röviden arról szól, hogy az első Mars-utazás veszélybe kerül a költségcsökkentés miatt gagyi módon legyártott alkatrészek miatt. A vezetők tudják, hogy az űrhajósok sosem jutnának el élve a Marsig a teknőben, viszont a NASA végét sem szívesen látnák, ezért egy stúdió és némi videotrükkök segítségével megrendeznek egy ál-Marsutazást.
Előzmény: unnamed (395)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.30 0 0 401
A címe alapján és is egy jó sci-fire számítottam, de szerintem jó film. Van mondanivalója, elgondolkoztató. Legalábbis számomra. Talán azért írják sci-finek, mert így könnyebben eladható volt akkor. Csak a Mars-utazás a sci-fi benne.
motyo_1999 Creative Commons License 2005.11.30 0 0 400
Hát... nekem ez van meg:

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/B00008DI5U/qid=1133345947/sr=8-7/ref=sr_8_xs_ap_i7_xgl/202-3229282-8324622

Semmi specialitás, mint mondottam, gagyi-kiadás, nem vesződtek ők feliratozással. De ha hazaérek, azért még megnézem a biztonság kedvéért.

Mellesleg nemrégiben volt a tévében, eszerint csúnyán lemaradtál róla.

Egyébként nekem nem kedvencem, a legalább kétórás film kétharmada sivatagi mászkálás és üldözés, ami nemcsakhogy nem sci-fi, hanem még dögunalmas is.
Előzmény: yogibear (399)
yogibear Creative Commons License 2005.11.30 0 0 399
http://www.videovista.net/reviews/may04/capricorn.html

eszerint is van rajta, de ez valamiféle "remastered" kiadás...
Előzmény: yogibear (398)
yogibear Creative Commons License 2005.11.30 0 0 398
Illetve szerintük van (a képből itélve másik kiadás vagy mi):

http://video.barnesandnoble.com/search/product.asp?ean=12236047506&frm=0&itm=10

Más oldal szerint meg nincs vagy csak spanyol...
Előzmény: yogibear (397)
yogibear Creative Commons License 2005.11.30 0 0 397
Földi űrutazás? Neked megvan? :O))
Lenne egy kérdésem vele kapcsolatban: van a dvd-n angol felirat? Mert a neten rákeresve úgy látom, semmilyen nincs rajta.
Ha lenne, az nagyon, de nagyon kellene...
Előzmény: motyo1999 (392)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.29 0 0 396
köszönöm!
Előzmény: unnamed (395)
unnamed Creative Commons License 2005.11.29 0 0 395
3. számú űrbázis
Előzmény: Superb_ (394)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.28 0 0 394
Pontosítok: mi a hivatalos neve annak a filmnek?
Előzmény: Superb_ (393)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.28 0 0 393
Na, most meg a másodikra mondom, hogy nem láttam, nincs valami magyar neve?
Előzmény: motyo1999 (392)
motyo1999 Creative Commons License 2005.11.28 0 0 392
Én is gagyidömpingben jutottam hozzá, csak én külföldről rendeltem. :) Ott úgy néz ki a gagyi, hogy két filmet tesznek egy dobozba egy fél áráért. Egy másik klasszikussal volt összezárva: Capricorn One (Földi űrutazás)
Előzmény: unnamed (391)
unnamed Creative Commons License 2005.11.27 0 0 391
A film címe "3. számú űrbázis" (Saturn 3), régen ment a magyar mozikban, de kb. fél éve megjelent a 900 Ft-os "gyagyi" dömpingdévédék között, le is csaptam rá azonnal. Nagyon nagy élmény volt. Nagyobb áruházakban, az ömlesztett "olcsó dvd" ládákban a mai napig előfordul.
Előzmény: Superb_ (386)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.27 0 0 390

Kösz. Most már emlékszem, mégis láttam, legalább 2x!Csak a címekre nem emlékszem sosem.

Nagyon jó kis film, nem gondoltam volna, hogy az Alfa részeit felhasználták hozzá. Farrah Fawcett nagyon tetszett, persze nem csak ebben, gondolom ezzel nem vagyok egyedül...

Előzmény: motyo1999 (387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!