Kérdés: a lapozásnál van valami trükk, amivel rávehetem az MNL képnézőjét, hogy hagyja már békén a nagyítást? Bármit csinálok, visszamegy az "eredeti méret"-re, ami ugyanaz, mint a "képernyőhöz igazít", és teljesen olvashatatlanul kicsi.
(Ettől függetlenül én is nagyon szépen köszönöm prellegnek a linket! Egy dédnagynénimlálát Gödöllőn és keresztanyám nagyszüleinek házasságát Monoron már meg is találtam.)
kardio1: Ez még csak Pest vármegye. (Csak tipp, de szerintem a Fejér vármegyei anyakönyvek közül azokat, amiket már a mormonokkal együtt digitalizáltak, nem fogják újra szkennelni, hanem a már meglévőket használják fel, és majd ezekhez is rendelik az elkészült indexeket.)
Sajnos nem teljesen tudom kiolvasni hogy az alábbi házassági anyakönyvben mi szerepel Gregus Mátyás neve alatt. Szűts Zsuzsannánál ha jól látom azt írják hogy Kőrösi lány.
Továbbá az is érdekes, hogy nem írták be Gregus Mátyás életkorát.
Szóval a másik elakadt ágam a Gáspár vezetéknevű család Elek és környékéről.
Ahhoz képest, hogy Gáspár József takács (GGYJ-DDT) feleségének (Baumann Kornélia GGYJ-33H) ágát szépen sikerült felgöngyölnöm, a házasságukat nem találom a környéken (Elek, Almáskamarás, Szentanna).
Kornélia 1849.03.23-án testvére (Ilona G1FY-QX1) gyerekének születésekor hajadonnak van írva, az első saját gyereke pedig 1851.10.08-án született Eleken. Nincs közötte sok idő, de legalább nem is találom a házasságát a környéken sem.
A férje Gáspár József halálozási anyakönyvi lapján szentannai (Arad vm.) és kb. 1828-as születésű. Sajnos a szentannai és ószentannai anyakönyvek filmjeinek egy része kiégett, más része pedig duplikálva van.
A Gáspár gyerekeket több helyen is írták Kaspar, vagy Caspar vezetéknévvel is, így szemezek egy találattal, ami ugyan nem messze Szentannától, Világosból van, de Martin Kasper takács az apa (GVLT-ZCM) és gyereke József 1828.03.05-én született.
Vajon csak szép elírás a Kasper, Casper, Gáspár 80-90%-ig német (sváb) környezetben, vagy ez két különböző család lehetett? Gáspárt nem találtam hasonló paraméterekkel, de a Kasper család további tagjait sem.
Összefoglalva, Gáspár Józsefnél (GGYJ-DDT) hiányzik a születés és az esküvő dátuma, valamint Gáspár Anna (GGYV-MMQ, házasságánál Kasper), Gáspár Karolina (GGYJ-WSP) és Gáspár József takács (GGYJ-P69) születési dátuma is. Utóbbit Almáskamarásinak írták valahol, de ott sincs. A család folalkozása miatt nem volt földhöz között, így ahogy kikutattam, a gyerekek több helyen születtek.
Ezen kívül Gáspár József gyerekei József, Márton és Balázs is takács volt a bejegyzések szerint, így a gyerekek örökölték a szakmát és a szerszámokat is.
Vajon ekkor a fentebb említett Martin Kasper takács (GVLT-ZC) is lehet akár családtag némi "névfejlődés" árán?
Mit gpndoltok erről?
+1: Ráadásul Kornélia testvére Baumann Albert (G1BV-B3C) is takács volt, ő is Eleken házasodott élt és halt meg.
Eddig nem találtam még adatot arra, hogy a Jegenyi-ből hogyan lettt Hulánszky, valamint ez egy személyre volt érvényes, vagy esetleg nálam is.
Jegenyi Rozália volt Hulánszky néven is ismert egy megjegyzés szerint, illetve fordítve, mert az apja Jegenyi Márton (LWXJ-MYY) volt.
A keresztelési lapokon megnéztem, hogy hogy hívták az anyát és kik voltak a keresztszülők, hátha egyértelműen szét tudom szedni két különböző családra, de nem.
Így ez sem segített, hogy az általam keresett Puskás Antal (GP3G-QB7)+Hulánszky Ilona 20 éves gyerek nélküli űrjét betöltsem.
CS= Csany(telek), CSO= Csongrád. de akörnyéken más ekkor létező helyen sem találtam meg nyomukat.
Már oldalakat dolgozam más családok összepárosításánál (nem sajnálom), csak az enyémeiknél nem jutok előre.
A kép nem elérhető. Az indexelési hozzáférés más, mint a nyilvános.
Az 5223199-es film második részében (item) 1950-ig terjedő református házasságok találhatók Nemeskosztolányból, ami jóval a szlovák törvény által védett időszakba esik, ezért a film nem nyilvános, vagyis nem nézhető interneten. Állítólag dolgoznak a filmek (képcsoportok) részleges közzétételén, de eddig még nem találkoztam ennek eredményével.