A Sony dobozokat inkább hagyjuk, ha lehet javasolni.
A wattokat illetően az a helyzet, hogy már régwen nem adják meg a szinuszos teljesítményt, pedig az az egzakt. Csak sajnos, kisebb érték, mint a DIN vagy RMS. Ezek olyanok, mint a "zenei" teljesítmény, vagyis egy adott spektrumú jelegyveleggel mérik. Ez viszont más a DIN, az RMS, stb esetében, így ezek egymással nem összehasonlíthatóak. Pl. a Yamaha 105 wattja (DIN) lehet 60-70 watt szinuszos.
Namármost, régen az volt az alapelv, hogy a dobozok szinuszos (később néveleges) teljesítménye nagyob legyíen az erősítő zenei teljesítményénél. Elvileg, ha nem hajtod ki az erősítőt, valóban nem vágja haza a dobozokat.
DE. Ha a mélyhangokat teljesen kiemeled, az lehet +12 dB is, ami 16-szoros teljesítmény! A fül a mélyhangok iránt kevésbé érzékeny, ezért a mélykiemelést alapjában nem érzed olyan hangosnbak. Így ha a hangerő 5 W lenne, a teljes mélykiemeléssel 80 W lesz. Én speciel lineárisan hallgatom a zenét, de nem tudhatom, mindenki így tesz-e. (Jó, aki már jó ideje igényes zenehallgató, az szintén.) Szóval, ha a dobozok kisebb teljesítményűek az erősítőnél, akkor vigyázni kell a hangerővel elsősorban hangszín kiemelés mellett.
hmm...ez érdekes.De akkor minek írják össze vissza mindenütt a dolgokat?Akkor ezekszerinr 105 wattos.Ha magnatot rakok hozzá akkor az ezek szerint nem lesz jó?
140
75
50 a teljesímtménye.
Akkor ha ezt rákötöm a yamahára nem lesz túl szerencsés nem?
Ne haragudjatok hogy rennyire bombázlak titeket de nem akarom már tovább halasztani a dolgot,meg nem is tudok dönteni.Szval van egy másik hangfal is ami mrá szinte "gyanúsan" olcsó,a maga 30.000ftjával.Ez az Acoustic Solutions AV1000
csak ennyit találtam róla:Teljesítmény: 120Watt/frontsugárzó 50Watt/háttérsugárzó 50Watt/centersugárzó
ami nem sok.Szerintetek ezek milyern hangfalnak számítanak.MErt ha nem sokban különbözik a Magnattól vagy a sonyitólé akkor inkább ezt veszem emrt megspórolok 20.000ft-ot és akkor azt a pénzt átcsoportosítom monitor vásárlásra.
A magnatot gondolom ismeritek mert már írtatok róla a sonynak meg itt van elírása:
Rendszer: 3-utas(első)/teljes(center/hátsó) Alkalmazási terület: Első/Középső/Hátsó Passzív Hangdoboz: Basszreflex Max. terhelhetőség: 150 W (első) Max. terhelhetőség: 100 W (center/hátsó) Névleges frekvencia átvitel: 50-50 000 Hz Burkolat anyaga: Műanyag Mágneses árnyékolás(csak első/center) Bemeneti csatlakozó: Csavaros (első)/Push (center/hátsó) Szat. hangsugárzó mérete mm (Szé. x Ma. x Mé.): 220 x 850 x 255 Színe: fekete és juhar
Én talűáltam egy Tannoyt itt:http://www.hifimarket.hu/arlista.php?kat_azon=78&marka_azon=6
De én ilyet nem akarok venni.Ezek a kis dobozok szerintem nem jók.Annyira meg biztos nem mint Pl.a magnat 900as széria,bármennyire is rossznak nmondjátok.Azért jobban szól mint ezek a kis "pléhdobozok".
Én mostz nem hangsugárzót mondtam hanem erölködőt!Hangsugárzót Magnatot vagy még nem tom mit akarok venni.Viszont ezt a Tannoy-t megnézem ha ajánlottad.Bár a neve alapján.....cháátt....:))Mosolyogtató a neve.
ÉS erősítőben mit szóltok a yamahához?Vagy könnyítek:Yamaha RX-V350 vagy Kenwood KRF-V4070.
Én a yamahát jobban venném mert többet tud meg szimpatikusabb valamiért.És a Mediába már csak egy darab van belőle.Ugyhogy sietnem kéne vásárlás üggyel.Egyépként az ottnai fószer azt mondta hogy párosíthatom nyugodtan Magnattal mert 5.1 nél szétdobja a dolgokat és max.35-38wattot produkál.
(Egyébként én nagyon nem tudom hogy mit nézzek rajtuk milyen teljesítményt stb,ugyhogy nem tudom mit kell kérdezzek stb.)
Orion SE260 Integrált stereo erősítő szerintetek mennyit ér?mert lehet hogy fölöslegessé váléik nálam.
Mi az igazság? Az hogy nagyobb jelentősséget tulajdonítasz a wattoknak mint amekkorát kellene. Egy szobában vagy egy kisebb teremben 5x35W teljesítményt ha szabadjára engedsz abba bele lehet süketülni akkora hangnyomást eredményezhet. Ne törődj a wattokkal,nincs semmi jelentősségük.
Yamaha ügy! Egyezzünk ki úgy 5x55W/6ohm ban. Ha egy erősítőnek 420W a teljesítmény felvétele abból nem lehet 5x105=525W ot csinálni. Ha lehetne akkor készen is volna a P.Mobil. 5x vagy 6x 100 valós wattot teljesítő erősítőket párszázezer Ft alatt ne is keressetek.
Yamaha hangsugárzókat akkorsem vennék ha fizetnének érte,miért nem veszel Tannoy-FX-5.1 rendszert az most 49900 a Hifi Barlangban és annyiért ajándék!!!!!!!!
"A bajom:Az újságban a Yamaha Rx V350 70wattot tud.A neten(depo)105 wattot és egy másik helyen pedig 90wattot.ÉS az azért nem mindegy.Akkor msot mi az igazság."
Nem az lenne a legegyszerűbb, ha megnéznéd a gyári specifikációt?
Érdekes felvetés. Viszont normális esetben mindig a hangsugárzónál nagyobb teljesítményű erősítőt adnak meg referenciának. Ennek sejtem az okát, de nem írom ide, mert olyan kőzáport kapok a szakiktól, hogy öröm lesz nézni! :))
Lehet nagyobb végfok, sőt! Viszont ne légy stupid, akkor nem lesz baj. :D
Kezd elegemm lenni a netbpől vagy a yamahákból vagy nem is tudom már....
A bajom:Az újságban a Yamaha Rx V350 70wattot tud.A neten(depo)105 wattot és egy másik helyen pedig 90wattot.ÉS az azért nem mindegy.Akkor msot mi az igazság.
Most tudtam meg egy dolgot.Kérem nem röhögni mert nem vagyok nagy technikai zseni.de ugy hallottam hogy az erősítőnek kevesebbnek kell lenni wattra mint a hangfalaknak mert ha nem akkor szétszedi a hangfalakat.Ez tényleg így van?Ha pl.van egy 100wattos teszem azt yamaha erősírtőm meg hozzá MAgnatom 100wattosan akkor az nem túl szerencsés?Azt is hallottam hogy akkor egy idő mulva szétszedi a hangfalat.
Az mit jelent pontosan ha ez van írva 100/250 watt?akkor én most melyiket vegyem figyelembe?Van a MAgnat 900as(vagy 990es?) széria.Na msot ehhez ezek vannak írva.fejből mondom nem tudom pontosan mennyi,de kezdődik a másik pl.60/120wattal is.Na most ezek akkor rosszak?Vagyis a 60wattot kell nézni vagy hogy van ez?Ha megvenném ezt a hangfala tmeg hozzá a yamah erősírtőt aminek vagy 100watt vagy 70watt a fene tudja mennyi ...na szóval he ezt összekombinálom akkor ez nem jó mert az erősítő nagyobb és szétszedi?Vagy szerintetek ez összepasszol?
nem írtam el, csak hülyén fogalmaztam, mert én nem úgy értettem, hogy a hangerő nagyobb részén (tehát nagyobb hangerőnél), hanem úgy, hogy a hangerőtartomány (mondjuk 0-tól 10-ig) nagyobb szakaszán (pl. 0-tól a 7-ig) működik, a kisebb szakaszán (7-től 10-ig) pedig már nem működik a sávszélek kiemelése, vagyis csak 7-től 10-ig líneáris az átvitel. (na ezt meg jól túlmagyaráztam).
Ja. A Kenwood egy fahangú szar. Nekem is volt Kenwood (KA-1030) erőlködőm, de inkább a Pioneer SA-540-et tartottam meg. A Kenwoodnak magasan vannak a mélyei, erősen sávhatárolt és tisztára pucolja a zenét. A zenei részletek egyszerűen mintha nem is léteznének. Hát, röviden ennyi. Soha többé Kenwood!
Hát ezt most elírtad, asszem... vagyis felcserélted az elejét és a végét. Tehát: a kisebb hangerőnél van beiktatva a "fiziológiás szabályozás", hangerő növelésnél tűnik el belőle a "loudness" effekt.
A Videoton RA 6363S beépített - és páka nélkül kiiktathatatlan -, csúfoljuk így>fiziológiai hangerőszabályozóval rendelkezik, tehát a hangerőtartomány nagyobb részén NEM LINEÁRIS az erősítőrész átvitele. Ez részben a 70-es, 80-as évek hifi-divatjának és kommersz technológiáinak az "eredménye", részben a korabeli Videoton hangfalak ("gumimembrános" korszak) kicsit erőtlen mélytartományának ellensúlyozására is jól szolgált.
A fiziológiai hangerőszabályzás lényege, hogy az ember hallásfiziológiájához alakítja a frekvenciaátvitelt: vagyis a kisebb hangerőállásban a fül számára tetszetősebb hangzást úgy éri el, hogy radikális mély és esetleg enyhe magasemelést végez, ami a hangosságérzetet is erősen befolyásolja. Ehhez képest tűnik "halkabbnak" a lineáris átvitel.
(Az említett vidigépet jól ismerem, a faterom is ilyennel erősít a tv-től a rádión át az elektomos orgonájáig mindent... annyira nem is szörnyű, igaz, kicsit már nagyotthall:-))
Ugyan nem teljesen ontopic -azt hiszem- a kérdésem, de ezt találtam a legmegfelelőbbnek. :)
Szóval arra lennék kiváncsi, hogy miért van az, hogy egy Vidi RA6363S+Tesla hangfalak az én füleimnek szebben szólnak mint ugyanezek a hangfalak egy Kenwood KRF-V4070D-vel?
Ami a legjobban feltünt, az, hogy a Vidi-n a 10-es hangerőből már 1-en is bőven jól hallahtó, a Kenwood-on pedig legalább a "skála" feléig fel kell tekerni. A másik, hogy a Vidi jóval több mélyet képes kiadni.
Néhány adat:
A Teslák 15W 4 Ohm, A Vidi 40W 8 Ohm, a Kenwood 50W 6-16 Ohm.
húú ezek a címek jól jönnek.A 300.000res nem egy sima erősítő volt hanem egy házimozi szett,de mind1.A yamaha már kiment a MEdiából:((Ugyhogy marad a kenwood bár abból is már csak egy van és én amire aljutok hogy megveszem:))
Bocs csak most tévedtem vissza a topicba. Egy új fórum (nem itt az indexen) teljesen lekötötte topicolos irányú minden energiámat. Viszont jó volt olvasni az új hozzászólásokat ;)