Már leszoktak a gyártók erről a fajta világításról. Nem jó hatásfokú. nagyon le kell árnyékolni a fényforrást minden irányból, h ne vakítson, ne legyen szórt fény és ez már a hatásfok csökkenéséhez vezet. Kicsivel van csak több fény, mint egy jó halogénes DE vagy FF rendszerben...
A 2000-2010 között volt divat, akkor azért elég sok autó ezzel készült, de abbahagyták.
Sőt van olyan is, ahol normál foncsor van xenonnal, de bordázott üveg van előtte.
Egyébiránt most hogy így szídjátok a távolságit nekem se erős vele, de egyik festettel sem. Nincs nagy különbség a távolsági és tompított között, de azért a huncutságokat a távolban könnyebb vele kiszúrni (róka pl, pláne ha felénk is néz és világít a szeme :))
Régen én se használtam, de nagyon rászoktam pont a kis állatok miatt, nem egy elcsapását úsztam meg így és még nem kellett vészfékezni sem.
Ugyanakkor tartom még mindig, hogy a legkiegyensúlyozottabb izzó a húzottak körében a philips, nem is olcsó sajnos xd
"Szerintem jó izzó de nem vagyok benne biztos, hogy ér annyit amennyibe kerül"
Ezzel sokan vagyunk így, illetve a távolsági szintén mindenkinél gyenge, sajnos ez van, viszont a távolságit nem szoktuk gyakran használni. A lényeg, hogy a tompítottja erős, ez kell főleg.
H4-es?
nálam sokkal kevesebb fényereje van az nbu távolságinak mint egy normál 60/55w Hella vagy Tungsram izzónak.
annyira hogy fel se kapcsolom a távolságit nbu-val.
2003-as Fiesta
Megjött az "NBU", kipróbáltam..... A tompított az nagyságrendekkel jobb. Sokkal erősebbnek hat a gyárinál, határozottabbnak tűnik a fénytörése is. még szürkületben is látom, hogy világít. Ez eddig nem volt jellemző.
A távolsági fénnyel viszont nem vagyok megelégedve. Talán egy pici javulás tapasztalható a gyári 9 éves égőkhöz képest (de ez nem elismerés), jobbra számítottam. Esőben még nem próbáltam. Kintről nézve egyértelműen erősebbnek látszik a fénye mint tompított mint fényszóró állásban, bár lehet ez csak a fehéres fény miatt van...
Direkt este egy pár kilométer autókázás után cseréltem, hogy tisztán lássam a különbséget. Képet nemtudom, hogy érdeme-e készíteni.... Szerintem ott nem jönne ki úgy a különbség mint élőben.
Szerintem jó izzó de nem vagyok benne biztos, hogy ér annyit amennyibe kerül.
Nekem (két hét híján négyévnyi használat után) két hete égett ki az első Osram Offroad. De ez összecseng a nálad mért időtartammal, ugyanis én évente csak alig több, mint 8.000 km-t autózok. Még soha nem villogtattak rám sem, egyelőre a foncsor is bírja és a vezetékezés is, mindazáltal olvasgatva itt a korábbi hozzászólásokat, ha jön a jó idő, valószínűleg relézni is fogom a fényszórókat, és akkor már kapnak 1,5 mm²-es vezetékeket is.
Múlt héten voltam műszaki vizsgán, de én sem vettem a fáradtságot, hogy átcseréljem addig az izzókat. Természetesen nem tűnt fel ott sem.
Mivel írtátok, hogy megszüntették a gyártását, be akartam spájzolni én is. Két hete a helyi Unixban volt összesen 2 darabjuk. Ma megint voltam, és megint csak kettő volt, mindenesetre azt állították, hogy az ő rendszerükben úgy látni, hogy előreláthatólag fog még ebből érkezni az országba. A listaára egy százalékkal több csak, mint amit linkeltél, de ha valaki kedvezménnyel tud náluk vásárolni, akkor komoly árengedmény is elérhető.
A kanyarfény az az egyik ködlámpa, tehát pont annyit visz oldalra.Egyébként elég nagy szöget bevilágít, nem is gondoltam, mert eléggé bent van a lukban , és azt hittem többet kitakar a pereme.
5 éve tesztelgetem a különböző izzókat az autómban (H7,H1,H3, B1 Vectra).
Volt már mindenféle a kocsimban (GE Mega, Osram NB, Philips X-treme, HOD, Narva80W, NARVA 85W, NARVA 66W H1, stb.)
Amivel kezdenék, hogy halogénben a kékített izzók semmit sem érnek esőben, lehet villogni vele száraz időben, de leszakad az ég és onnantól semmi fénye. De ezt már többen megírták itt.
H7-ben a húzott izzók tényleg pár hónap és kimúltak, bár erre a Veki elektronikája is rátett biztosan 1-2 lapáttal.
Mikor 80W-os vagy nagyobb izzó volt a fényszórókban a vezetékek egy hosszabb út után a nyári melegben megégtek, így fényszórót kellett cserélnem Még jó, hogy pár ezresért lehet ilyent szerezni ehhez az öreg autóhoz.
H7-ben a 65-ös Osram Off-Road jött be legjobban. Ez bírja vagy 1 évig az autómban évi közel 30000km mellett és látok is vele.
A régi foncsor ellenére is egész jól látok vele, nem villognak szembe soha, egyedül a fényszóró oldalra terítésével nem vagyok megelégedve, de ezt betudhatom a B1-es fényszórónak.
H1-ben Megalight-ot használok, de ugyanolyan jó a NB is.
H3-ban ami legjobban bejött az Osram Allseason Super H3. Szép sárgás és kicsit magasabbra állítva (nem a szembejövőt zavarva) a ködlámpát akár tompított helyett is helytáll extrém helyzetben.
Most, hogy megtudtam a H7-es 65-ös Osram megszűnését, be is vásároltam belőle, hogy legyen tartalék.
Nemsokára jön a B2-es fényszóróm és megy is bele 4db 65W-os H7-es :)
Ezeket csak azért írtam le, hogy ha valaki nem tudná eldönteni mivel próbálkozzon neki segítség.
Persze nem árt tudni, hogy a H7-es Osram 65-ös nem lehet hivatalosan az autóban. Azonban nekem nem volt vele problémám soha, már műszakira sem veszem ki.
Az utólag beszerelt xenonra a halogén helyére projektor nélkül nagyon haragszom, ha ilyennel jönnek szembe, akárhogy is lejjebb van állítva, nagyon zavarja a szemem, gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
Ami biztos, hogy a következő autómnál az egyik legfontosabb szempont a gyári xenon lesz, mindig irigykedem mikor jönnek hátulról vele és körbevilágítja az autómat, esőben is.
Akit érdekel itt lehet még kapni az Off-road H7 65w és Allseason Super H3 izzókat is:
Eladó 1 pár Osram Night Breaker Unlimited H7 izzó, ajándékba kaptam, 3 órát használtam, de nekem annyira nem jött be. Osrom Cool Blue Limitedet tettem vissza. Postán küldöm, ajánlottan, bélelt boritékban, dobozában, előre utalva 4000 ftért. Vagy személyesen Bp-Hűvösvölgyben munkaidőben átvehető. ha valakit komolyan érdekel, küldök róla képet emailben
A hozzáértőktől szeretném kérdezni, hogy az emelt fényerejű izzók többlet hőtermelése nem tehet kárt a műanyag foncsorban? Valaki írta, hogy az NBU simán olyan meleg mint egy 80/100-as tungsram.
4-5 hónap az nem túl sok, de kérdés mennyi km van benne (üzemóra)
A nagyobb teljesítményű izzók nem feltétlen bírják tovább, sőt rendszerint kevesebb ideig mennek.
Nézesd meg a rendszert is, de a lámpa ettől függetlenül megérne egy misét meg a szemed is.
Szem azért pl, mert szemüveg nélkül nekem is rossz az éjszaka, de ha van egy olyan szemüveged, ami a csillanásokat jól szűri mindjárt más lesz a helyzet, pálne ha dioptria is kéne vagy cilinderes lesz a szemed, az még rosszabb, tapasztalat :)
Általában a foncsor a szűk keresztmetszet (nálam pl ignis bírta a 90-eset is, de a honda nem bírta még a 80-at se), kábelezés, van-e relézve.....
Ha nincs relézve és kapcsolón megy az áram (opel astra, suzuki ignis csak két példa, igaz ugyanaz a kapcsolójuk :)) akkor semmiképp se, az 55w is kinyírja ez meg végképp.
Célszerű átkábelezni ill. kirelézni a rendszert, akkor talán jó lesz.
Ha ezt nem szeretnéd, akkor keressél pl Osram nb-t, Tungsram Megalight ultra-t (120-ast) vagy Philips extreme izzót (utóbbi sztem a legjobb, de több, mint 2x annyi, mint az elsők)
Mielőtt bármit csinálsz érdemes megnézni a lámpák milyen állapotban vannak.
Nekem ki lett cserélve a látszólag jó állapotú lámpám és most erősebb, mint amikor 100/90 volt benne...
Ha 8 év feletti ezen mindenképp elgondolkodnék :) Nekem pl Depo került bele, ami nem egy nagy név és árban sem sok.