Keresés

Részletes keresés

micu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 744
Miért ? Szerintem ha a lézertechnika megvan valahol hozzá akkor a dolog gyerekjáték mondjuk egy Mars expedícióhoz képest, pedig azt is pár tíz éven belülre tervezik. Itt annyira nem kell messzire menni, akár űrsiklóval is kényelmesen elérhető nem kell komplett gyárakat letelepíteni hogy ott majd a zűrhajósok megtermeljék a visszajutáshoz szükséges üzemanyagot, és az 1.0-ás verzióhoz szvsz messze nem kell annyi anyag mint Pl. a nemzetközi űrállomáshoz.
Előzmény: Törölt nick (740)
micu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 743
Ráadásul így szvsz jóval kevesebb energia veszik el a légkörben mint egy mezei tükör esetén. A gond csak az hogy lassacskán el kellene kezdeni építeni... Persze ennek azért van egy olyan előnye hogy bármilyen űrfejlesztéssel vagy katonai lézerekkel (vagy általában lézerekkel) kapcsolatos kutatás jó eséllyel segíti ezt az eljövendő projectet is. Sőt, ezen a téren jól jöhet a nanotechnológia meg a mikroelektronika fejlesztése is, azaz ha valaki mondjuk 5 vagy 10 év múlva nekiáll tető alá hozni egy ilyen projectet már jó eséllyel meg lesznek hozzá az alkotóelemek. Már amennyiben persze nincs pár ilyen jellegű dolog máris az energetikával, esetleg nemzetbiztonsággal kapcsolatos hivatalok asztalán. Ha ugyanis van akkor az USA-ban szvsz 99.9% hogy mély titokban fejlesztik.
Előzmény: Törölt nick (738)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 742
A franciák naponta 2 millió hordó olajat fogyasztanak.Ez nekik is csak 1 heti fogyasztásuk.És mi lesz a jövő héten?
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (736)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 741
Namármost,mivel a millióknak pont azokon az országokon kellene keresztülenniük,amelyeknek maradni fog kőolaja(kazahsztán,oroszó,irán,irak,közel-kelet) ezért nem valószínű,hogy sikerülne nekik eljutni európába.
Előzmény: micu (739)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 740
Persze ez az egész agytornának jó,de ennek megvalósítása évszázadokban mérhető.Ha az apolló programot folytatták volna,mostanra talán eljutunk az infrastruktúra embrionális állapotáig.
Előzmény: Törölt nick (738)
micu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 739
Szvsz az első ilyen lépésre az EU válasza az lenne hogy a maradék üzemanyaggal (mert a katonáknak azért szvsz maradna nafta) szép akkurátosan szilánkokra lőnék a transzibériai expressz vonalát. De ez sem igen lenne szükséges, mivel a fejlődő országok lakói nemigen tudnának fizetni a jegyért... Ránk nézve szvsz nem annyira a kínaiak vagy az indiaiak jelentenék a problémát mint inkább az afrikaiak. De ezt a problémát is viszonylag hatékonyan oldja meg az atombomba (de szvsz még csak ez sem igen kell, az EU szépen meg tudja magát védeni néhány száz hajó ellen).
Előzmény: erbe (733)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 738
Igazábol a forgatás nem probléma.Ha 24órás tengely körüli forgási sebeséget adnak a cucnak,akkor az mindig a napra fog nézni.
Nagyobb gond,hogy ez a cucc 36000 km-re keringene a földtöl,ami annyit tesz hogy egy közepes csillagászati távcső pontoságát kellene megközelítenie a tükörnek durva számolás szerint ha a föld egy adott területén dulájára akarjuk növelni a fényintenzitást.
A tükör fókuszálása nem gond.Egyszerűen vékony filmen fel kell a hátára kenni valamilyen műanyagot amikor fokuszba lett állítva,az utánna mereven tartja.
A hőtágulás szintén nem gond,ez a cucc folyamatosan napfényben van azonos intenzitás/eloszlás melett.

Gond viszont az,hogy a geo pályán mindössze 2 pont nem igényel folyamatos pályakorrekciót.
A fóliát nem tenné tönkre a por,legalábbis nem emberi ídőn belül.(pár 100 000 év kell ahoz azért...)

Az egyetlen használható megoldás szvsz ahogy mondtam a közép pályás napszinkron erőművek,fénysűrítővel és fényindukált lézerekkel,és 1000 km magasan keringő , tükörel felszerelt célzóműholdak az energia leközvetítéséhez.Így nem gond hogy a nagyméretű naperőművek kimásznak a precíz napszinkor pályákrol ,mível az alacsony pályás kistömegű műholdak stabilan maradnak és tudják az eltéréseket korrigálni.

Előzmény: Wouldnotsayso (735)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.08 0 0 737
"Még annyit hozzátennék, hogy a történelem során a rabszolga mindig mindenütt fogyóeszköznek számított, semmiképpen sem megújuló erőforrásnak. "

Ha így vesszük, akkor a gabona is fogyóeszköz, de ha jobban belegondolsz, azért mégiscsak megújuló.

"A rabszolgatartó társadalmak összeomlását, pontosan a rabszolgaforrások kimerülése (pl. a rabszolgákat adó terület elnéptelenedése vagy katonai hatalom megingása, és az így kieső hadifogoly rabszolgák kifogyása)okozta "

Megújuló forrásokat is ki lehet meríteni. A gabona-termő vídékeket is le lehet nullázni gondatlan, erőforrás-rabló gazdálkodással.

Annyit még én is hozzátennék, hogy még a kőolaj is megújuló energiaforrás, csak az a baj, hogy pár millió év kell annak amit mi száv év alatt elfogyasztunk.

Előzmény: Wouldnotsayso (706)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.08 0 0 736
"Gigászi kőolajmező Párizs határában "

khm, khm,
azt a "gigászi" 15 millió hordó olajat a vilát kb 5 óra alatt elfogyasztja.

Előzmény: erbe (734)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.08 0 0 735
A geostacionárius pálya abból a szempontból jó, hogy a Föld egy adott területét lehet megcélozni állandó jelleggel. Abból a szempontból nem jó, hogy kiesik a napnak nagyjából az alkonyat és a hajnal közötti része (kicsit kevesebb).

De a tükröt a nap 24 órájában forgatni kellene. A vékony kis tömegű tükröt a fénysugár letolná a geostacionárius pályáról, azaz a pályán tartás is energiaigényes lenne. Ott van még a tükör kifeszítésének a problematikája, ha nincs kifeszíve, akkor szóródik a fény és az egész semmit sem ér. 36000 km (geostacionárius pálya az emlékezeteim szerint) a távolság, a legkisebb eltérés a síktól használhatatlanná tenné a dolgot, mert a fény elmenne a vakvilágba. Na és a hőtágulás problémája is reális, nem is beszélve, hogy az űrben is van valamennyi anyag, amely egy vékony fóliát hamar tönkretehet, bár nem tudom, hogy a geostacionárius pályán ez mekkora veszély.

De továbbra is az alapprobléma a naperőművek alacsony hatékonysága.

WNS

Előzmény: erbe (732)
erbe Creative Commons License 2004.06.08 0 0 734
Origo: "Gigászi kőolajmező Párizs határában

Párizs Texas - ez a két földrajzi név a jövőben nemcsak egy híres filmcím kapcsán szerepelhet együtt. Sikeres kutatófúrások eredményeként lehetséges, hogy a Párizsi-medence lesz Európa egyik legjelentősebb kőolajlelőhelye. "
A nagy hírverés ellenére világméretben nem egy nagy szám! Az országnak igen.
"A kutatók szerint csak a Chevreuse-völgyben - amely a próbafúrások egyik helyszíne - 15 millió hordó kőolajat lehetne kitermelni."


erbe Creative Commons License 2004.06.08 0 0 733
Nem fogják megvárni, amíg mindenből kifogynak.
Tudod, náluk is reklámoz a Média Markt "Mert hülye azért nem vagyok!".
Ruszki atom és vízenergiával hajtott villanyvonaton. Transszibéria Expressz.
Előzmény: Törölt nick (730)
erbe Creative Commons License 2004.06.08 0 0 732
Még mindig egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb, mint robotok hadával termeltetni odafönn, koncentrált energianyalábokkal sütögetni a városokat vagy tömegeket űrállomásokra telepíteni. Ráadásul megtermelt energiára vonatkoztatva ehhez kell a legkisebb súlyt és legegyszerűbb vezérlőberendezést feljuttatni. Ha eltéved néhány percre, vagy akár órára, nem tud katasztrófát okozni. A geostacionárius pályáról a legkönnyebb tartós célzást megvalósítani. Igaz, időnként takarásba kerül, de nem egész éjszakás időtartamra. A felület: nemrég tettem fel az Alt. Energia topicra egy cikket. 60*30 m-es területről földfelszínen 1.2MW hőmennyiséget begyűjtő napkazánt indítottak Ausztráliában. Ha ezt megháromszorozza, mondjuk 5 ugyanekkora űrbeli tükörrel, ami ráadásul éjszakára is 2/3-os kihasználhatóságot biztosít?
És ehhez csupán két focipályányi aluval gőzölt fólia + néhány 100 m csőkeret kell.
Itt különben ugyanúgy aktuális, valamivel pótolni kell majd az olajat!
Előzmény: Wouldnotsayso (727)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 731
A fejlett világnak az élelem terén is komoly előnyei vannak.
Mivel a kaja nagy része állati,így az állatok kihagyása a tplálékláncbol valószínűleg műtrágya nélküli termelés esetén is biztosítja za elegendő élelmet a népeségnek.
Előzmény: Első Polgár (725)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 730
Hogyan indulnak meg?
Ha arrol beszéünk,hogy már nincs elegendő energia a műtrágyagyártáshoz,akkor a járművekbe üzemanyagot tölteni sem lesz elég energia.
Akkor pedig nem tudnak ezek az emberek eljutni a jóbb mezőgazdasági területekig,mivel az indiai/európai/kínai bőtermő területek igen messze vannak egymástol.
Arrol nem is beszélve,hogy át kellene magukat verekedi a volt szu államain,amiknek lehet hogy nincs modern légerhárító rendszerük,de van annyi egyszerű,bombabiztos fegyverük amivel minden nagyobb hagyományos támadást visza lehet verni,ráadásul pont nekik lesz elegendő üzemanyaguk is ezekbe a cuccokba.Ugyanez igaz a közel-keletre is.
Előzmény: Wouldnotsayso (729)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.08 0 0 729
"a demografia meg pont az OECDnek kedvez. minnel kevesebb szajat kell etetni, annal jobb. Kina, India a foldgaz s koolaj elfogyasa utan ehinsegbe sullyed, mert nem fogja tudni fenntartani a mezogazdasagi termeles jelenlegi szintjet."

Pont ez a probléma, ugyanis az éhes emberek megindulnak a kaja irányába. Megnő a migrációs nyomás, ha pedig a kapuk nem tárulnak fel, akkor elég, ha mindenki hoz magával egy kalasnyikovot.

WNS

Előzmény: Első Polgár (725)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 728
A napszinkron pályákra helylyezett,töbszintes műholdrendszer lehetne inkább a megoldás szvsz.
A külső naperőművek 10000 km magasan keringenének,és fénysűrítökkel indukált lézersugarakat lőnének le a földre alacsony pályás napszinkron műholdak célzótükőrként valú felhasználásával.
Sarki világítás,közvilágítás,naperőművek 24 órás müködtetése,fűtés....
Előzmény: erbe (722)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.08 0 0 727
Gondold át ezt a dolgot alaposan, majd fuss neki mégyegyszer, aztán felejtsd el a dolgot...

Adok néhány támpontot...

1. Mekkora felületű tükrökre lenne szükség?
2. Hogy juttatnád fel a tükröket?
3. Hogy forgatnád a tükröt a megfelelő irányba (a geostacionárius pálya szerintem kimondottan ellenjavalt)?
4. Hogy végeznéd a karbantartást?
5. Az általad felvetett módszer mennyi fosszilis vagy magenergiát tudna kiváltani, azaz lehetne-e pozitív az energiamérlege a dolognak?

Mellesleg a téma inkább a Tudomány alternatív energia c. topikba illik, ahol nagyjából már ki lett tárgyalva, hogy miért nonszensz ez a dolog.

WNS

Előzmény: erbe (722)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 726
A növekvő népesség,csökkenő források melett(amiket az erősebbek el tudnak vinni) olyan keverék,ami egy fortyogó,usztító maszát csinál a népeségböl,és igen hamar lecsökkenti a populáció nagyságát.

Ellenben egy csökkenő népesség csökkenő energiaforrásokkal stabilabb tud maradni,ami a hoszabb távú fenmaradás kulcsa.

Előzmény: Wouldnotsayso (717)
Első Polgár Creative Commons License 2004.06.08 0 0 725
az utobbi 60 evben a fejlett orszagok egesz jol megosztoztak az eroforrasokon. az atomfegyverek koraban milyenm lehetoseget latsz a fejlett orszagok kozott vivando haborukra?

a demografia meg pont az OECDnek kedvez. minnel kevesebb szajat kell etetni, annal jobb. Kina, India a foldgaz s koolaj elfogyasa utan ehinsegbe sullyed, mert nem fogja tudni fenntartani a mezogazdasagi termeles jelenlegi szintjet.
Europa letszama viszont a koolaj elott sem volt lenyegesen alacsonyabb, mint most!

Előzmény: Wouldnotsayso (717)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 724
http://www.eia.doe.gov/cneaf/electricity/epm/tablees1b.html

Érdekesség:az USA-ban 1 év alatt 20%al megnövekedett a kőolajszármazékokbol előállított elektromos áram mennyisége.

Egyébként Matt Simons által az orosz helyzetröl adott elemzésében van 1 kis kibuvó:az oroszoknál igaz,hogy a gázmezőik dölgödnek és iszonyatos beruházásokat igényelnek az új gázmezők,viszont annyira alacsony a gáz fogyasztói ára és annyira nagy a fogyasztás,hogy a bevételek 50-60%-át adó,de a fogyasztásnak csak 20%-át adó exportot valsz békénhagyják....

erbe Creative Commons License 2004.06.08 0 0 723
A lényeg, hogy amerikai kólát igyanak, amcsi filmet nézzenek (mikor kapcsolod át a tévét magyar v. épp szlovák művészfilmre?), hát az amcsi autó nálunk nem igazán menő, biztos még nem eléggé fizetnek meg hozzá. De megnézheted, aki kérkedik a gazdagságával (nálunk pl. néhány) eredeti ami autóval jár: Chevrolet, Pontiac, Chrysler, 30-50 milkó, nem ám Ford!
Előzmény: micu (720)
erbe Creative Commons License 2004.06.08 0 0 722
Az űrbeli energiakinyerés egy lehetséges, és talán legkisebb energiaráfordítással megvalósitható változata:
Nagy felületű, távvezérelt tükörrendszert telepíteni a világűrbe, geostacionárius pályára (amíg be nem telik, lassan már egymást érik rajta a műholdak), ezekkel kopár sivatagi részekre irányítani a napsütést.
A felületegységre beeső energiát többszörösére lehet növelni, veszélykeltés nélkül. Ilyen sivatagokkal USA, Kína, Oroszország is rendelkezik. Attól se kell jobban félni, hogy ezzel főzzük meg a földet, hiszen az érintett területek a felettük lévő száraz, tiszta levegő miatt a beeső felesleges energiát lesugározzák. Ha ezzel a CO2 koncentrációt sikerül csökkenteni, akkor még könnyebben.
Így nincs szükség űrbeli energiaátalakításra, fokozott koncentrációra, robotok hadára. A sugárköteggel találkozó repülők a normál napsütésnek csupán kétszeres- háromszoros értékével találkoznának. Az erőművek a földi éjszaka alatt is tovább termelhetnének, csökkentett energiával.
A környezetvédelmi szempontok, mint pl. az éjszaka repülő költöző madarak útvonalainak pontos felderítése és figyelembevétele lenne a legfontosabb szempont.
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.08 0 0 721
Az ókorban a mezőgazdaságban is dolgoztak rabszolgák, de nem ez volt a jellemző.

Kicsit naív az az elképzelés, hogy a rabszolgaság úgy működött, mint ahogy azt az ezzel kapcsolatos filmekben bemutatják, azaz hogy kínzásokkal halálra dolgoztatták az embereket. Ilyen is volt biztosan, de nem ez volt a jellemző, mert a rabszolga érték volt, amelyre vigyázni kellett.

Sok rabszolgát nyilván be kellett törni (ezt valószínűleg még azelőtt megtették, mielőtt eladták a végleges gazdáknak), de nyilván voltak krónikus szökdösők is. De egy szökött rabszolgának nemigen volt hova mennie, sokszor azt sem tudta, hol van. Emiatt a szökések és a lázadások szerintem nem voltak olyan gyakoriak.

WNS

Előzmény: Első Polgár (715)
micu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 720
A rómaiak rabszolgatartása kismiska volt a hívő keresztény portugál, spanyol és amerikai rabszolgatartókhoz képest.
De az egyház fel is lépett ez ellen (bár talán nem elég határozottan).

Ha elfajulnak a dolgok, Amerika egy pillanatig sem fog habozni újra legalizálni a rabszolgaságot, mint ahogy részben ma is fennáll, csak nem úgy hívják. Gondolod, hogy ha valós értéken fizetné a mexikói, délamerikai vagy távol-keleti dolgozók munkáját (vagy akár a magyar minimálbéren dolgozókat), ilyen mértékben tudna gazdagodni? Csupán ma más módon kényszeríti rabszolgáit munkavégzésre: műlötty, autó, akciófilmek stb.
Azt erősen kétlem hogy az amcsik legalizálnák a rabszolgatartást. Az meg hogy a fejletlen régiókban sz*rabbak a pénzek akkor is úgy lenne ha az amcsik és mások nem vinnének oda munkát. Sőt, pont ennek a tevékenységnek a következtében növekszenek a jövedelmek ezekben a régiókban. Kína pár évtizede még az éhínséggel küzdött ma meg gazdasági nagyhatalom. Nem is szólva Pl. japánról...

Ami meg a műlöttyöt, autót és akciófilmet illeti: szegény szerencsétlen rabszolgák akik jó autókkal furikáznak, esténként moziba mennek és akciófilmeket néznek, mi több még kólaivásra is rája vannak kényszerítve...

Előzmény: erbe (718)
micu Creative Commons License 2004.06.08 0 0 719
Az ókorban nem tudom, de anno a gyapotföldeken ez nem volt probléma.
Előzmény: Első Polgár (715)
erbe Creative Commons License 2004.06.08 0 0 718
A rabszolgatartásnak semmi köze a valláshoz. A rómaiak rabszolgatartása kismiska volt a hívő keresztény portugál, spanyol és amerikai rabszolgatartókhoz képest. Ha elfajulnak a dolgok, Amerika egy pillanatig sem fog habozni újra legalizálni a rabszolgaságot, mint ahogy részben ma is fennáll, csak nem úgy hívják. Gondolod, hogy ha valós értéken fizetné a mexikói, délamerikai vagy távol-keleti dolgozók munkáját (vagy akár a magyar minimálbéren dolgozókat), ilyen mértékben tudna gazdagodni? Csupán ma más módon kényszeríti rabszolgáit munkavégzésre: műlötty, autó, akciófilmek stb.
Gondoljátok, ha eljönne a barbárság kora, habozna egy pillanatig is bevetni az atomot a rablóhordák elrettentésére. A rakéták hajtóanyagául pedig tökéletesen megfelel a megújuló alkohol, vagy az atomerőművek áramával termelhető nitrátvegyületek.
Előzmény: micu (711)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.08 0 0 717
Egyáltalán nem triviális az, hogy a fejlett államok meg fognak tudni osztozni az uránkészletken.

És az sem triviális, hogy a mostani erős gazdaságok (OECD) lesznek a nyerők. Pl. a demográfiai törvényszeűségek az OECD ellen dolgoznak.

WNS

Előzmény: Első Polgár (713)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.08 0 0 716
Megújúló + hukleáris energia részesedése.
USA:29%-ék
Germany:34%-ék

Tehát az usa nincs olyan jól eleresztve,mint gondoljuk.Ráadásul az EU-ban több atomerőmű van,mint az usa-ban,és nagyobb a részesedése az atomerőműv termelésnek.

Nukleáris meghajtású rapülőgép nem létezett.Egy kisérleti hajtómű volt,amit a földön teszteltek,és egy tesztpéldány,amin a repülőgépes üzemeltetés körülményeit(hűtés,sugárvédelem) vizsgálták normál sugárhatjóműves megoldás melett.

Tehát:nukleáris energiábol pont az EU van jobban elengedve,illetve a kerozin kiváltása inkább állom,mint valóság.

Előzmény: micu (712)
Első Polgár Creative Commons License 2004.06.08 0 0 715
en azt hiszem az okorban a mezogazdasagban soha nem dolgoztak rabszolgak, csak az iparban, banyaszatban, szallitasban.
a mezogazdasagi munkakat, szabadok, kozrenduek, jobbagyok vegeztek. gondolom azert, mert a mezogazdasagi termeles alacsony nepsuruseg igenye miatt nem lehetett egy rabszolgahajcsart allitani minden negyzetkilometerre. viszont a jobbagyok roghozketese is felfoghato valamifele konnyitett rabszolgasagnak.
Előzmény: Wouldnotsayso (714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!