Keresés

Részletes keresés

micu Creative Commons License 2004.06.11 0 0 798
Azért ne hidd hogy az amcsik teljesen idióták. Szvsz ők is tisztában vannak vele hogy az olaj fogyóban van.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (797)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.11 0 0 797
"Viszont itt eljutottunk a nagy kérdéshez,mirét nem e szerint cselekdnek pl. az amik?Tehát,miért nem veszik figyelembe az olaj fogyását a gazdasági tervekben?
...
Tehát ha az ország elsöbségét gazdaságilag meg akarják örizni,akkor csak az utolsó pillanatban kezdenek neki az olajmentes gazdaság kialakítására.
Így most inkább az olajforrásokat porbálják védeni,miközben az olajmentességre átálást a 2015-re ídőzitett ,olajmentes technológiák beindítási dátumábol ítélve az EIA által adott 2025-ös dátumhoz igazítják."

Azért ennél egyszerűbb magyarázatot is ismerünk:

majd a piac megoldja.

Tervgazdálkodni nem szabad, hiszen olyat csak a csúnya komenisták csinálnak. Usákiában mindenki úgy csinálja, hogy nekije jó legyen, és ettől aztán mindenkinek jó lesz.

Ha most nekikezdenének átállni - amikor még "olcsó" az olaj - akkor viszonylag fájdalommentesen meg lehetne oldani, de 2015-ben, 3..4-szeres benzináraknál, miközben alattomos háborúkkal biztosítják hozzáférésüket a maradék olajhoz... hát azt megnézem.

Előzmény: Törölt nick (795)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 796
nem világgazdasági,hanem katonai beavatkozások.
Előzmény: Törölt nick (795)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 795
Viszont itt eljutottunk a nagy kérdéshez,mirét nem e szerint cselekdnek pl. az amik?Tehát,miért nem veszik figyelembe az olaj fogyását a gazdasági tervekben?

Egyszerű,ha olaj nélküli gazdaságot akarnak építeni,akkor csökken a gazdasági növekedésük,akár olyan szintre hogy a népességnövekedési ütemet sem tudja tartani.Viszont közben az a gazdaság ,ami a felszabaduló olajforrásokat felhasználja,sokkal nagyobb növekedést tud csinálni,így gazdaságilag leelözheti a megújulóra támaszkodó országokat.
Tehát ha az ország elsöbségét gazdaságilag meg akarják örizni,akkor csak az utolsó pillanatban kezdenek neki az olajmentes gazdaság kialakítására.
Így most inkább az olajforrásokat porbálják védeni,miközben az olajmentességre átálást a 2015-re ídőzitett ,olajmentes technológiák beindítási dátumábol ítélve az EIA által adott 2025-ös dátumhoz igazítják.
A stratégia rengeteg rizikót rejt,a legfontosabb hogy ha a közel-keletet nem tudják stabilizálni akkor öszeomlik az ami gazdaság.Ez lehetett a megélénülő világgazdasági beavatkozások hátterében.

Előzmény: Törölt nick (794)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 794
Gondolkodjunk csak.

Ugye,a gazdasági növekedéshez olaj kell.
Amikor mo.-n volt a nagyarányú népességgyarapodás,akkor a fűtést gázolajjal oldaották meg.
Szén , földgáz nem jöhetett szóba,mivel ezeknek a kitermelési/kezelési/szállítási infrastrukutája/költsége annyira magas,hogy az emelkedő lélekszámot nem lehetett volna vele ellátni.
Miután az olcsó,gyors fejlesztés megtörtént,egy több évtizedes folyamattal átáltak a földgázfűtésre,ami nagyobb beruházási költséget igényel(sokkal),viszont a szűkülő piacon felszabadítja az olajkészleteket.
Namármost,ha nincs olaj és gáz,akkor vagy a szénbányákat kellett volna felturbózni(ami némiképpen macerásabb,hiszen józan parasztival új aknák mélyítését jelenti ami igen drága mulatság) , vagy aszállítási inrastrukturát megnyomni(ami megintcsak beruházást igényel,hiszen nincs dizelmozdony),vagy komplex melegvízes fűtőrendszert építeni atomreaktorokkal.
Tehát az olaj a gazdaság dinamikája szemponjábol elsődelges fontoságú.A gazdaság olaj nélkül nem tud olyan mértékben bővülni,mint olajjal.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (792)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 793

Az IEA előrejelzésről lemaradt a link:

World Oil Demand Growth at 24 - Year High

LONDON (Reuters) - Global economic expansion is fueling the biggest increase in world oil demand for 24 years but extra supply from producing nations is gradually replenishing consumers' stocks, the International Energy Agency (IEA) said on Thursday.

In its monthly Oil Market Report, the agency raised its projection for incremental oil demand in 2004 by 360,000 barrels a day to 2.3 million bpd, or 2.9 percent.

That scale of growth is the largest since 1980, taking world oil market consumption in 2004 to 81.1 million bpd.

The report said oil demand had proved stronger than expected in North America, Brazil and India, despite high oil prices.

It helped underpin oil prices that have fallen from record highs in the wake of OPEC's decision to increase supplies.

U.S. light crude rose 18 cents to $37.72 a barrel having slipped from last week's 21-year high of $42.45 a barrel.

The IEA praised last week's decision by the Organization of the Petroleum Exporting Countries to raise oil output, saying that economic growth could not be sustained for the long term at high prices.

Higher supplies from producing countries are slowly refilling storage tanks, giving the global market more of a cushion against the threat of unexpected supply disruptions.

``Producers have reconfirmed their intention to increase crude oil supply. All things being equal, this should moderate prices by allowing stocks to build,'' said the IEA, adviser on energy to 26 industrialized nations.

Crude stocks have already risen to comfortable levels, but gains in refined product inventory have been slower, as refineries struggle to keep pace with higher consumption, the IEA said.

``The commitment and visibility of fresh oil on the market is welcome. Unfortunately, the pace of the stock build is modest. The system is still undersupplied,'' the IEA added.

China continues to provide the lion's share of world oil demand growth.

The IEA said it expects year-on-year Chinese growth of 1.2 million bpd, 23 percent, in the second quarter for demand of 6.38 million bpd. That is up from annual growth of one million bpd or 19 percent in the first quarter.

But it is forecasting growth in China will slow to 8.2 percent in the second half for average growth in 2004 of 790,000 bpd, or 14.3 percent.

It said China's imports of crude and petroleum products hit a record 3.391 million bpd in April, up 744,000 bpd from March and 1.438 million bpd higher than in April last year.

Producers under in OPEC cartel's quota system, led by Saudi Arabia and the UAE, lifted output by 680,000 bpd in May to 26.1 million bpd, boosting supplies in advance of last week's deal to lift formal limits from July 1, the IEA said.

``Initial signs are that both Saudi Arabia and the UAE in particular will follow up on their May production increases, putting extra barrels on the market in June,'' the agency said.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (792)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 792

IEA (International Energy Agency) jelentés: 2004-ben napi 2,3 millió hordóval - avagy 2,9%-al növekedett a világ olajfogyasztása - elérvén a napi 81,1 millió hordót.

1980 óta ez a legnagyobb növekedés.

A legnagyobb fogyasztás-növekedést Észak-Amerika, India, Brazília és Kína produkálta.

Kína az idei első negyedévben 19%-os, a második negyedévben 23%-os növekedést produkált - ezáltal elérvén a 6,38 millió hordó / nap fogyasztást.
A saját kitermelés csökkenése következtében az import még ennél is "szenzációsabb" növekedést prdukált: az Áprilisi import 3,391 millió hordó / nap, ami 1,438 millió hordóval több az elöző évi Áprilisi adatoknál ( ez 73,6%-os növekedés )

Érdekes ez az emberiség.
Növekedtek az olajárak. Erre kitaláltak egy "megoldást": rávették Szaud Arábiát, hogy növelje kitermelést - ezáltal csökkentvén az árakat. Ha csökkennek az árak, akkor természetesen nő a fogyasztás, és ha nő a fogyasztás, akkor megint felmennek az árak.
és így tovább.
koppanásig.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 791

Rijád kontra al-Káida: a tehetetlenség törvénye

Szaúd-Arábiában a letartóztatások és a razziák ellenére látványosan megnőtt a terrorakciók száma. Az al-Káida szemében a „hitetlen” szaúdi politikai és vallási elit semmiben sem különbözik a terrorszervezet legádázabb ellenségeitől.

„A kormány megtesz minden tőle telhetőt, hogy megvédje a külföldieket” – nyugtatgatta külföldi újságírókat Szaúd-Arábia külügyminisztere a május 29-30 között Kobár városában történt, huszonkét halálos áldozatot követelő túszdrámát követően. Talán a miniszter szavait hallgató zsurnaliszták között ültek a BBC azon munkatársai is, akikre nem sokkal később, június 6-án lőttek rá az al-Káida aktivistái; az operatőr meghalt, az újságíró súlyosan megsebesült.

Noha a hírügynökségi jelentések sorra számolnak be a szaúdi biztonsági erők és terroristák közötti tűzpárbajokról, letartóztatásokról, razziákról, ebben a játszmában egyelőre az al-Káida áll nyerésre: az elmúlt egy év során több mint 60 ember vesztette életét terrorakcióban, s a brit The Guardian szerint a Szaúd-Arábiában dolgozó külföldiek közül egyre többen hagyják el az országot. Tavaly novemberben 17 ember halt meg egy öngyilkos robbantásban, idén áprilisban egy hasonló művelet öt halottat követelt, május elsején pedig hat külföldi vesztette életét egy olajcég irodája elleni támadásban – nem beszélve a tavaly májusban végrehajtott rijádi robbantásról, melyben – a kilenc támadót is beleértve - összesen 35 ember halt meg.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között 2001. szeptember 11-ét követően megromlott a viszony, de téves az a megállapítás, miszerint az al-Kaidának tulajdonított merényletek mögött a szaúdi vezetés állna – ahogy ezt sokan feltételezték azt megelőzően, hogy Rijád látványos célponttá vált volna. Oszáma bin Láden már egy 1996-ban, a Nida’ul Islam magazinnak adott interjújában világosan értésre adta utálatát a szaúdi vezetéssel szemben. Az interjúban nemcsak a szaúdi politikai, de a szaúdi iszlám vallási vezetést is élesen bírálta, különösen a korábbi főmuftit, Abdul Aziz bin Baz sejket, aki szerinte behódolt az Egyesült Államokkal szövetséges politikai vezetésnek.

Az al-Káida vezérének szemében bin Baz tevékenysége már a kufr, azaz a hitetlenség kategóriájába esik, szerepe pedig „nem különbözik a nemzet legádázabb ellenségeitől”. Persze bin Baz sem zengett ódákat bin Ladenről, akit csak „kháridzsitának” nevezett, amiért a terroristavezér hitetlennek nyilvánította a szaúdi muszlim vezetést. Az iszlám történetében a kháridzsiták – akik a 657-es sziffíni csatában hagyták el a negyedik kalifát, Alít - örök ellenzékben voltak. A szaúdi vezetés a kháridzsitákat eleve gonosz embereknek tartják, akik szerintük az iszlámon belüli zűrzavar (fitna) előidézői és támogatói.

Szaúd-Arábia jelenlegi legfőbb vallási elöljárója már nemcsak ideológiai, hanem gyakorlati úton is szembeszállt az al-Káidával. Abdel Aziz bin Abdullah al-Sejk főmufti, a szaúd-arábiai ulémák tanácsának elnöke június 5-én a hivőknek ajánlásul szolgáló állásfoglalást (fatvát) adott ki. Ebben felszólította a lakosságot, hogy azonnal tájékoztassa a hatóságokat minden olyan információról, amely szélsőségesek esetleges akcióival kapcsolatos. A lakosságnak ez érdeke is, hiszen a terrorakciók célpontjai közé már a „hitetlen” szaúdi muszlimok, azaz ők is felkerültek. A főmuftihoz hasonlóan egyébként az Alrijád című szaúdi napilap is a civilekhez fordult, mondván: a terrorizmus ügye már nemcsak a biztonsági erőkre, hanem a lakosságra is tartozik. „Szükségünk van egy globális stratégiára, amely a családban, az iskolában, az egyetemen, a mecsetekben, az újságokban, a rádiókban és a televíziókban is alkalmazható” – írja a lap, s azt sem felejti el megemlíteni, hogy bizony a szaúdiaknak önkritikát is gyakorolniuk kell.

A csontig hatoló önkritika azonban inkább a belügyminisztériumra férne rá: nyugati szakértők ugyanis kételkednek abban, hogy Rijád képes felvenni a harcot a szélsőségesekkel. A Reutersnek nyilatkozó brit Tim Ripley biztonságpolitikai szakértő szerint a belügyminisztériumot harminc éve irányító Najef herceg ellenőrzése alatt álló belbiztonsági erők megbízhatatlanok és a látszattal ellentétben egyáltalán nem tartják kézben a dolgokat. Sőt sokak szerint maga Najef herceg sem ütőképes, aki – nyugati újságírók szerint - több ízben teljes tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot konkrét biztonsági kérdésekben a sajtótájékoztatókon. Ráadásul ő is nyíltan vallja azt a nézetet, miszerint a szeptember 11-ei amerikai terrortámadások mögött a „cionisták” állnak.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (789)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 790

A G8-as harmóniának lőttek, Usákia és Franciország ismét civakodnak

Aláírták az újabb ENSZ határozatot az Iraki szuverenításról, és másnapra kezdődtek a problémák. Bush és Blair a NATO Iraki szerepvállalásáról beszélt, de Chirac jelezte, hogy szerinte a NATO nem kéne Irakban védekezzen, továbbá nyugtalanítja a Bush-féle gazdaságpolitika, az Usák költségvetési és kereskedelmi deficit - szerinte ezek veszélyeztetik a világgazdaságot.

Ellentétek az Irak 120 milliárd dolláros adóssága körül. Megegyeztek az adósság egy "jelentős" részének elengedésében - számokat nélkül. Usákia elképzelései szerint az adósság 90%-át kéne elengedni, de Franciaország, Oroszország és Kanada ezt sokallja.
Putyin elengedné az adósságok 65%-át, de ennek feltétele, hogy az orosz olajcégek visszakapják a háború előtti olajkoncessziókat.
"a mi rugalmasságunk az Usák rugalmasságának függvénye" mondotta Putyin Bushnak.

G8 harmony dissolves, US-France spats back

But just one day after France signed up to a US-sponsored resolution at the United Nations (news - web sites) on Iraqi sovereignty, the fractious allies were at loggerheads again -- on a handful of issues.

They clashed on NATO (news - web sites)'s role in Iraq, after Bush called for a greater presence of the Western alliance in the occupation.

"We will work with our NATO friends to at least continue the role that now exists and hopefully expand it somewhat," Bush said after meeting top ally British Prime Minister Tony Blair (news - web sites).

"There's going to be some constraints, obviously. A lot of NATO countries are not in a position to commit any more troops; we fully understand that."

Facing a knife-edge reelection battle, Bush wants to ease the plight of US troops, many of whom are reservists or on extended tours as they battle a vicious insurgency.

But French President Jacques Chirac, a fierce critic of Bush's decision to invade Iraq, threw up an immediate roadblock.

"I do not think that it is NATO's job to intervene in Iraq," Chirac said.

"Moreover, I do not have the feeling that it would be either timely or necessarily well understood," said Chirac.

"I see myself with strong reservations on this initiative."

Although the United States, Britain and other NATO members have troops in Iraq, the alliance has no formal role in the country. Some NATO members like Canada, France and Germany have declined to send troops.

Chirac also had pointed criticism for Bush's economic policies, warning yawning US trade and budget deficits could dampen world economic prospects.

He said he and some other leaders worried about the "possible consequences of the large US budget and trade deficit for the future and notably on interest rate developments."

US-France spats overshadowed a display of unity put on by smiling leaders, zipping to talks at a plush east coast resort in hi-tech golf buggies.

Discord also surfaced over the issue of Iraq's mountainous debt, with European states resisting US calls to quickly forgive almost all of it.

A French official, who asked not to be named, said the G8 had agreed to forgive a "substantial" part of Iraq's 120-billion-dollar debt but had not set a precise figure.

The United States is pushing for up to 90 percent to be canceled but countries like France, Russia and Canada are unwilling to go so far.

Russian President Vladimir Putin (news - web sites) is ready to cancel 65 percent of the Iraqi debt and is also linking the move to the ability of his country's businesses to operate in Iraq, a Russian official said.

He quoted Putin as telling Bush that "our flexibility will depend on yours and the capacity of our businesses to work in Iraq."

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 789
Usákia és Szaud-Arábia egyszerű kapcsolatban vannak: Usákia megvédi a Szaudi királyságot, és cserébe kap olcsó olajat.

Richard Clarke: "Szaud Arábia instabilitása nagyobb veszélyt képvisel mint anno Irak."

John Kerry 10 éven belül ki szeretné vívni Usákia függetlenségét a Közel-Keleti olajszállításoktól - de ez csak vágyálom mondja James Phillips - Közel-Keleti szakértő.

Bush a Szaudok demokratizálásával véli elejét venni a szélsőséges akcióknak, és meghívta a Szaudiakat a G8-as csúcsra, de azok nem mentek.

Doubts Arise on Saudi Arabia's Stability

WASHINGTON - The U.S. relationship with Saudi Arabia has been based on a disarmingly simple proposition: In exchange for cheap Saudi oil, the United States has guaranteed the kingdom's defense.

President Franklin Roosevelt asserted in 1943 that protecting the Arab nation, and its oil, was a vital U.S. economic interest. Although the two countries have no defense treaty, the substance of Roosevelt's policy remains intact and has served both sides well.

But now doubts are arising about the stability of Saudi Arabia and the ability of the United States to come up with answers.

Islamic firebrands, apparently linked to al-Qaida, have been targeting of late Americans, other Westerners and Western interests in general as part of a campaign to overthrow the Saudi monarchy in power since the 1930s. They consider the Saudi establishment too hospitable to Americans and other foreign "infidels."

Former U.S counterterrorism adviser Richard Clarke says the stakes in the struggle for Saudi Arabia are hard to exaggerate.

"The threat to the political and economic world posed by Saudi instability, I think, is greater than the threat that was posed by Iraq," he said.

...

To reduce U.S. dependence on oil from Saudi Arabia and other Middle East countries, Bush's Democratic rival, John Kerry, says the United States should strive for energy independence in 10 years.

But James Phillips, Middle East expert at the Heritage Foundation, says he sees no alternative to the status quo for the short term.

"We're stuck with Middle East and Persian Gulf oil," he said.

Phillips worries about possible al-Qaida moles working in oil industry jobs Saudi Arabia. They would know, he says, where a well-placed bomb would have the best chance of disrupting oil output.

Bush believes the answer to extremism in Saudi Arabia and other Middle East countries is more democracy. But the Saudis, while taking some tentative action toward a more open society, have spurned the Bush proposal.

They turned down Bush's invitation to send a delegation to this week's G-8 summit at Sea Island, Ga., to discuss the idea.

micu Creative Commons License 2004.06.10 0 0 788
Jelenleg a tankerek harmada nem duplafalú,ami annyit tesz hogy pár vállalkozókedvű ürge simán lukat tud robbantani bele.

Ez a kisebbik gond, a nagyobb probléma az hogy az ilyen hajón a legkisebb baleset is környezeti katasztrófával járhat, mint ahogy volt is már rá példa néhányszor.

Előzmény: Törölt nick (783)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.10 0 0 787
űjogos,az nem 50,hanem 5 kelett volna hogy legyen.
Namármost,egy ilyan tanker megtesz óránként 32 km-et(http://www.ship-technology.com/projects/iran_delvar/)
Ez napi 754 km,ami azt jelenti hogy az usa-ba,ha 7540 km-es utat feltételezünk kell 20*5 tanker 10 millió hordó importja esetén.Mondjuk ez extrémoptimista becslés,ha 30 napot számolunk a kőrutra,akkor egy 2 millió hordós tanker megfelel 67 000 hordós napi fogyasztásnövekedésnek.
Mivel viszont az usa-tol távoleső területeken van csak szabad kapacitás,így a tankerek kevesek lesznek keresletélénkülés esetén.
Ez pedig megnöveli a brent és a ew Yorki árak közti különbséget .

Tehát ha a kőolajfogyasztás megnövekszik 200 000 hordó/nappal az USA-ban,akkor kell 3 új tenker.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (785)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 786

Számok:

  • The USD has dropped 30% in the past 2 years -- and 50% in the past 4 years!

  • The current national debt is more than $7 trillion dollars -- and is increasing at a rate of $1.73 billion a day!

  • The U.S. trade deficit has now passed the $500 billion mark -- and foreign investors must shell out more than $1.3 billion a day just to keep the dollar afloat!

  • So let me ask you two questions (...): How long do you think the Asian countries are going to continue wanting to bail out the US economy? And how long do you think the Arab countries are going to continue trading in US petrodollars?

    http://www.agora-inc.com/reports/300sconf/F300E707/

    ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 785
    http://www.iht.com/articles/524166.html
    "Tehét jelenleg 3600 olajtanker van,ebböl az igazán lényegesek a 2 millió tonnásak,melyekböl 435 darab van.
    Jelenleg a tankerek harmada nem duplafalú,ami annyit tesz hogy pár vállalkozókedvű ürge simán lukat tud robbantani bele.
    Vajon mi történik a világpiacon,ha valaki elkezdi a szupertankereket ritkítani?Az ami olajbehozatal napi 50 darab szupertankert feltételez."

    Érdekes info, hanem egy kis korrigálásra szorul a számítás.
    A szupertankerek (VLCC) 2 millió hordósak, ami kb 300.000 tonnát jelent. Usákia olajfogyasztása napi 22 millió hordó, kb 6 millió hordó saját kitermelés, így hát 16 millió hordót kell behajózni, azaz napi 8 VLCC elég - egyelőre.

    Ha megnézzük a helyzetet 2020-ban akkor az még sokkal érdekesebb. Feltételezvén, hogy napi 1%-al növekednek az igények, addigra a fogyasztás 25 millió hordó/nap.


    a grafikonból pedig úgy tűnik ki, hogy a saját kitermelés lecsökken 2 millió hordó/nap-ra, így hát napi 11..12 VLCC szükségeltetik, ami még mindig teljesíthető, de ekkorra már sokkal nagyobb távolságról kell szállítani az olajat - azaz 2020-ig duplázniuk kell az olajszállító flottát. Emellé még oda kell számítani az LNG szállítás megsokszorozódását, no meg egy kis haditechnikát a szállítmányok megvédésére - szóval alaposan bele kell húzzanak.

    Előzmény: Törölt nick (783)
    ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.10 0 0 784

    Inkább termelés-csökkentés, mint bírság

    Warningot jelentett be az egyik legnagyobb európai energiatermelő, a cseh CEZ.

    A társaság annak érdekében, hogy csökkentse a megengedettnél nagyobb szén-dioxid kibocsátás miatti járulékos költségeket, akár a termelés visszafogására is hajlandó.

    A csatlakozás utáni változások miatt módosuló, még el nem fogadott jövő évre vonatkozó limit várható túllépése esetén 20 millió eurós bírság terhelné a vállalatot, amelynek kifizetése nem lenne gazdaságos a CEZ számára.

    A részvények a bejelntés hatására 3.9%-kal gyengültek Prágában.

    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.10 0 0 783
    Though there are more than 3,600 tankers in service in the world, about one-third of the world's oil supply is transported by just 435 of them, the towering two-million-barrel tankers known prosaically in the industry as very large crude carriers, or VLCCs.
    .
    These ships are almost always completely booked, and new ones are slow to reach the market. The shipyards that can build them all have deep backlogs of orders for tankers and other vessels, so a new VLCC ordered today would probably not be delivered until late 2007 or early 2008 at the earliest.
    .
    Tankers of the next largest size, known as Suez Max tankers because they barely fit through the Suez Canal, are also booked close to capacity.
    .

    .
    Shippers may be forced to use smaller ships or keep older single-hull tankers in service longer than planned. After the Exxon Valdez disaster in Alaska in 1989 and several major spills in European waters in the 1990s, the European Union and the United States adopted rules calling for tankers with single-walled hulls to be phased out in favor of a double-walled hull with about six feet of space in between, making the oil storage tanks much less likely to be punctured in an accident.
    .
    Fleet operators have been actively scrapping older single-hull ships as new double-hulls become available, but even so, about a third of large-scale oil deliveries worldwide this year will still be made by single-hulled vessels, and the looming shortage of tanker capacity may lead operators to extend their service lives.
    .

    http://www.iht.com/articles/524166.html

    Tehét jelenleg 3600 olajtanker van,ebböl az igazán lényegesek a 2 millió tonnásak,melyekböl 435 darab van.
    Jelenleg a tankerek harmada nem duplafalú,ami annyit tesz hogy pár vállalkozókedvű ürge simán lukat tud robbantani bele.
    Vajon mi történik a világpiacon,ha valaki elkezdi a szupertankereket ritkítani?Az ami olajbehozatal napi 50 darab szupertankert feltételez.Ha nem érkezik meg ennyi,vagy néhány kiesik,akkor gondok lesznek...(pláne hogy ezek hosszú ídkre be vannak táblázva)

    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 782
    ASPO 42. hírlevele megjelent.
    www.peakoil.net
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 781
    Akkor gömb ugrik, marad az általad javasolt megoldás.
    Előzmény: Törölt nick (780)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 780
    NAna.Ez már elmészik így egy kicsit.Ha ionhatjóművet akarsz használni,az kicsi erőt fejt ki,de hosszú ideig.Ehez is kell már valamilyen nyomás.És biz 1 km átmérőjű gömb esetében olyan nyomásnál,ami a hajtóműnek ellent tud álni a gáztömeg a gömbben már 1000 tonnákban mérhető....
    Előzmény: micu (779)
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 779
    A hajtóművek tolnának, viszont a rugalmas anyagból készült tükör igyekszik mindig gömb formát felvenni, azaz szépen mozogna együtt az egész. Persze ilyenkor átmenetileg a gömb forma torzul egy picit, de ilyen korrekcióra szvsz csak néha lenne szükség egy-egy rövid időre.
    Előzmény: Törölt nick (778)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 778
    És ezen a ponton ez egyszerűséget felváltaná az exponenciális bonyolítás.
    Ugyannis a hajtóművek nem huznának,hanem tolnának,ami maszívabb szerkezetet kíván,ráadásul monjuk egy kilométeres tolórúd már érdekesen néz ki...
    Előzmény: micu (776)
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 777
    Amúgy nem tudná valaki megmondani hogy ma mennyibe kerül egy négyzetméter naplem és mekkora a teljesítménye napos illetve felhős időben ?
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 776
    Valahogy úgy képzelem el hogy a hajtóművek a gömb külsejére lennének rögzítve, a közepén lévő lézer pedig néhány merevítőszállal lenne középen tartva. És viszonylag pici hajtóművek lennének ezek (viszont aránylag sokan) mivel nem kell túl gyorsan nagy pályakorrekciókat végrehajtani. Amennyire én tudom az ionhajtóművek kicsik, aránylag megbízhatók és nem is zabálnak túl sokat, csak a teljesítményük véges.
    Előzmény: Törölt nick (775)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 775
    Igazábol a fólia külső merevítése nem kell,hogy olyan súlyos legyen.Hiszen itt tulajdonképpen az a kérdés,hogy a gömb alakú naptükör könyebb,vagy pedig a körcikk naptükör?

    Persze azt is meg kell említeni,hogy az üreges,akár km-es átmérőjű gömb fókuszában lebegő lézer pályakorrekciója érdekes lenne,mivel a hatjóművek reakciótömegei szétszagatnák a fóliát...

    Előzmény: micu (774)
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 774
    Elvben neki nem kellene különösebben sok külső csatlakozás, a lézernek kell valahol egy ablak amin keresztül kimegy, meg egy zsilip amin keresztül az űrsiklók rá tudnak csatlakozni és oda tudják juttatni a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket. Nagyobb probléma lenne a mikrometeoritok okozta lyukak befoltozása, de szvsz ezzel együtt sem lenne rossz a bolt, elvégre cserébe egészen vékony anyagból is lehetne a tükör.
    Előzmény: Törölt nick (772)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 773
    http://ogj.pennnet.com/articles/web_article_display.cfm?ARTICLE_CATEGORY=GenIn&ARTICLE_ID=205960

    Worldwide consumption of gas is expected to more than double by 2030, and natural gas is likely to surpass coal as the world's secondary energy source, the study said
    A szakértők a gázpiac megduplázódását várják 2030-ig.

    About three fourths of the world's proven gas reserves are in the former Soviet Union and the Middle East, but the demand for gas is expected to rise most rapidly in North America and Europe, with new markets developing in China, South Asia, and Latin America," the study said.

    A három negyede a készleteknek a volt SZU és a közel-kelet birtokában van,míg a legnagyobb fogyasztásnövekedést az EU és az USA fogja produkálni,miközben új vevők jelennek meg kínában,délázsiában és latin-amerikában.

    The model suggests that Russia will play a pivotal role in price formation in the new integrated global natural gas market, due to the nation's location and sizeable resources and its status as one of the first major gas exporters to the European market," the study said.

    By the middle of the next decade, gas from Eastern Siberia is expected to flow to Northern China, the study said. "The presence of low-cost Russian pipeline gas in both Asia and Europe will link Asian and European gas prices. The model also suggests that Russia will eventually enter the LNG trade via the Barents Sea, providing an additional link between gas prices in North America, Europe, and Asia."

    The study continued that although other resource-rich nations such as Iran and Saudi Arabia could become major gas players, these nations "are at a disadvantage because they have to bear the fixed costs of market entry since they lack an existing infrastructure to carry their gas to the European and Asian markets."

    Neither of these nations, the study predicted, will become a major gas player in the next 2 decades. "[Iran and Saudi Arabia's] entry will be delayed until demand rises enough to accommodate incremental supplies," the study said


    A tanulmány szerint eurázsia fő gázszállítója oroszó marad,mivel a közel-keleti országok nem tudják áraikban érvényesíteni az oroszokkal szemben az infrastrúktura kiépítési költségeit,mivel az már viszahozta az árát a ruszkiknak.

    SZVSZ:Persze nem szabad elfelejteni,hogy ha az energiaigény az olajforrások bizonytalansága miatt növekszik,akkor a földgáz ára is olyan magasra kerülhet,hogy megéri majd az irániaknak is vezetéket építeni.

    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 772
    Eléggé nehéz ilyen objektumnak a szigetelését(csővek,szerkezetek) megoldani,pláne ha hiperkönnyű és gyenge anyagrol van szó....
    Előzmény: micu (771)
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 771
    És mi van akkor ha nem eresztik le csak a gömb egyik fele átlátszó ?
    Előzmény: Törölt nick (770)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.06.09 0 0 770
    Konkrétan én napszinkron pályárol beszéltem...Pesze ahoz is kell némi noszogatás,de ha jól csinálják (erre kellenek a két pályán lévő műholdak) a fenti,nagyobb elcsúszása még nem okoz gondot.

    Egyébként tükörkészítésre 1*ű módszer:gömb alakra felfújható,vékonyfalú alufólia,aminek a falvastagsága és rugalmassága olyan,hogy kis erővel lehessen deformálni(a tökéletes gömb alak elérése érdekében),és ezt szépen héliummal felfújni.
    Ezekután a gömb külső oldalára lassan polimerizálodó anyagot lehet felvinni alacsony nyomásal,majd amikor megkötött a gömböt cikkekre vagdalni.

    Előzmény: Wouldnotsayso (764)
    micu Creative Commons License 2004.06.09 0 0 769
    Én amúgy is piszkos rasszista vagyok, pont az ilyen dolgok miatt.
    Előzmény: Első Polgár (768)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!