Aztán fél éves működés után újra mérni és sok ellenállás cserélt helyet.
A régi barna bórkarbon ellenállások is híresek voltak arról, hogy a fösték szép lassan megzabálta a réteget. Főleg a nagyértékű tagoknál.
Ezért volt megváltás, mikor átvették a szovjet MLT fémréteg sorozatot. R510. R512 néven. Hatalmas minőségi ugrás volt. Utána gyakorlatilag vakon meg lehetett bízni legalább az ellenállásokban.
Meg hol vannak már a préselt kivezetőjű sötétbarna MM kis elkók. Amikor még nem volt ponthegesztve a kivezetés, csak bedugva és háromszögre rálapítva.
a harminc évvel ezelőtti Ezermester-csomagokból való szénréteg ellenállásokat használták
Régi szép idõk, amikor egy zacskónyi 1 MOhmos fekete Remix szénrétegellenállásból össze lehetett válogatni egy csöves készülék építéséhez szükséges összes értéket...
Aki látott már mai mobiltelót belülről az tudja, hogy félelmetes kis kamerák vannak fillérekért. Egy 5 megapixeles autofókuszos modul 4 gramm! Pár milliampert fogyaszt! 1x1x0.5 cm méretben. Fix fókuszú VGA felbontású kb. borsszemnyi és 0.2 g.
A nagyobb kunszt írni hozzá szoftvert, ami a lassú soros átvitelre átteszi.
Alkatrészek többsége nagyjából kommersz, de különlegesen válogatott
Ezt Bandi bácsi elmondta a rádióriportban.
Házilag is lehet egy zacskó ellenállást öregíteni, megméred-beteszed a sütőbe-kikapod-beteszed a fagyasztóba-kikapod-beteszed a sütőbe módszerrel, majd megméred, kiment-e a tűréshatárból, stb.
Azt azért gondolhatjuk, hogy nem a harminc évvel ezelőtti Ezermester-csomagokból való szénréteg ellenállásokat használták :-))), hanem mondjuk a Lomex adott egy zacskó Yageo-t, és abból már ki lehetett szemezgetni azt a 20 darabot, ami kellett. Vagy valami hasonló elv.
"Kevesen tudtak róla, hogy a kutatók az utolsó pillalnatban egy kamerát is elhelyeztek a Masat-1-en. "
Hopsz! És ez, ami tudható. Érdekes, ez csak "így megy"? Egy köbdeciméterben, hogy "befér még egy 15 grammos kis ccd"?
Belecsomagolhatták, és kilőhették volna az űrbe pl a benzinárat :-)
Minden viccet félretéve - ez egy igazi kis csoda.
Ahogy olvastam egy mérnök újságban megjelent cikket, engem az fogott meg, hogy csak a napcellák szigorúan vett "űrminősített", nagy hatásfokú egységek. Alkatrészek többsége nagyjából kommersz, de különlegesen válogatott. Na, ez ami nehéz lehet.
Kevesen tudtak róla, hogy a kutatók az utolsó pillalnatban egy kamerát is elhelyeztek a Masat-1-en. Az első magyar műhold történelmi jelentőségű fotói, elsőként az Indexen. Tovább »
Az utolsó FM40 végfok kutricát, csővel, meg az SWR mérőjét alig tudtam elsütni ajándékba pár éve. Egy ősi szerszámládámban találtam a garázsban. A 70-es évek beli cuccokkal együtt.
Csövek se olcsóak..?1-2 db ha éppen kell, ezres darabja, 6ZS9P =E180F lábkomptibilis, még QQE02-5 és QQE 03/12 is van FM10-160-ba és kvarcok tömkelege nálam, beszerezhetőek:
Hidd el, már mindent felhajtottam de sajnos nincsen róla képem. Ugyanígy bottal üthetem az FM40-80 és FM40-160 rádiókat is. már mindet szétbontották :(
A VK-1 típusról még csak fényképem sincsen. Fogalmam sincs hogy néz ki. VK-2 van nekem is, de az az FM10-164 Titánhoz volt. Az FM10-160 csak próba jelleggel volt a vasúton. Helyette már a korai 1960-as években a Storno CQM19-25 volt, az eredeti, amiről a 10-160 másolva lett.
A Stornóhoz volt a CB19-2 típ. kezelő, ami vasúti (hajózási) kivitel. Van egy ilyen szettem is, vasúti, élesztésre vár de nincs hozzá kvarcom 158/163 megára :( És a ferritmagok is beletörtek a tekercsekbe. Ez majd egy másik menet lesz.
A MÁV-nál a CQM19-25 típusokat 1982-ben selejtezték. Az én példányom is egy pincében szenvedett évekig. Látszik is rajta :(