Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.03 0 0 983

A NIMBY elv miatt baromi nehéz az usa-ban új finómitót építeni,vagy számotevően megnövelni a kapacitást(annyira,hogy az már hatósági engedélyeket jelentsen).

Nagyjábol erre utalnak a cikkek.

Ez viszont azt eredményezi,hogy máshol épülnek finomítók a világon,viszont a finom0tott olajat nehezebb száll0tai(obj. külön kell kezelni a frakciókat,illetve nem erre csináltak tankerflottát)

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (981)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.03 0 0 982

A foszilis energiahordozók megibásodás nélkül okoznak nagyobb károkat,mint az atomerőmű meghibásodás esetéen.

Gyakorlailag lehet hogy szupi kéntelenítőt meg mosókat raksz bele a kéménybe,de utánna mit kezdesz a keletkezett meszes-kénes-miegyebes trutyival?(emlékeim szerint ezeket a cuccokat mészel nyeletik el)

Valószínűleg elésod.Csak éppen ez több nagyságrendel több,mint amit az atomnál el kell tüntetni.Ráadásul ha olcsó áramot akarsz,akkor le kell csökkentened az erőmű költségeit,miközben növelned kell a felhasznált szenek skáláját.

Ja,és szerinted a sz.battai hőerőmű miatt hányszor több ember halt meg rákban,mint csernobil miatt?

Előzmény: Törölt nick (959)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.03 0 0 981

"Nem lehet, hogy te HVG ellenesen olvastad a cikket? Én nem látok ilyen ordító csúsztatásokat..."

Sebaj, nem volt szándékomban, de folytatom a cikk cikizését (nem szoktam valami-ellenesen olvasni a cikkeket, de olvasás közben kialakul egy vélemény. a HVG-t mindazonáltal egy korrekt hetilapnak tartom, kár lenne ezt eljátszani)

folytatás:

Ám a nyolcvanas évek vége óta az OPEC-tagországok tartalékai alig változtak - mutatott rá Colin Campbell nemzetközileg elismert brit szakértő, aki évek óta kongatja a vészharangot. Ráadásul az OPEC-en belül részben a tartalékok alapján határozzák meg a kvótákat, ezért a tagoknak emiatt is érdekük, hogy felfelé srófolják a kőolajvagyonukra vonatkozó becsléseiket.

Colin Campbell ír, de ez legyen a HVG legnagyobb hibája.

Hogy még zavarosabb legyen a kép, a British Petrol (BP) néhány napja tíz százalékkal megemelte saját becslését a világ kőolajvagyonát illetően; a cég úgy látja, az még 41 évre elegendő.

a BP néhány napja valóban megemelt valamit, de nem a világ kőolajvagyonát, hanem a saját készleteit számolta más képletekkel, miáltal kimutatta, hogy tartaléka 2004-ben 18,361 Gb szemben a 2003-ban kimutatott 18,338 Gb-vel. (0,15% változás - a részényesek megnyugtatására)

http://www.reuters.co.uk/newsPackageArticle.jhtml?type=businessNews&storyID=537571§ion=finance

Peter Davies, a vállalat vezető közgazdásza szerint 1980-ban például csak 29 évre elegendő olajról tudtak az akkori tartalékok és termelés alapján. A BP adatai azt mutatják, Oroszországnak is több a készlete a becsültnél: a vélt 60 milliárd helyett 69 milliárd hordó.
 
60 Gb helyett 69 Gb? Mai fogyasztással az majd 4 hónap...
megtaláltam Peter Davies-t a weben. a számok nagyrésze ebből a cikkből lett importálva:
 
http://www.money.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2004/06/16/cnbp16.xml&menuId=242&sSheet=/money/2004/06/16/ixfrontcity.html
 
persze csak a "derülátó" számok lettek importálva. Ezen cikkben említenek még ilyen apróságokat, hogy Nagy-Britannia kőolajkitermelése 8,9%-al csökkent tavaly, Kína fogyasztása 13,8%-al növekedett, a világ CO2 kibocsájtása pedig 3,8%-al nőtt.


A bizonytalanság is olyannyira jellemző az orosz tartalékokra, hogy a UBS svájci bank moszkvai irodájának értékelése szerint a bizonyított tartalék akár 180 milliárd hordó is lehet.

 

- sőt az UBS azt is mondta, hoyg 2010-re már 393 Gb lesz az orosz olajtartalék, de a HVG-től elvárná az ember, hogy megkülönböztesse a sci-fit a valóságtól.

 

http://www.mosnews.com/money/2004/04/30/oilreserves.shtml

 

az ASPO 31-es hírlevelében elemzi az Orosz olajhelyzetet: 60 Gb konvencionális + 30 Gb poláris + nehézolaj + NGL = 100..120 Gb.

 

http://www.asponews.org/docs/Newsletter031.pdf

 

Az SEC előírásainak megfelelően mért bizonyított készletekbe ugyanis nem tartozhat bele olyan föld alatti mező, amelyet nem lehet elérni egy működő kúttal. Márpedig az orosz mezők igen kiterjedtek, és a működő kutak közti hatalmas területek alatt is van olaj. Az SEC azt sem engedi, hogy olyan olajmennyiséget is a bizonyított tartalékok közé soroljanak, amelyet várhatóan a jelenlegi konceszszió lejárta után hoznak a felszínre. Márpedig a legtöbb orosz olajvállalatnál a kilencvenes évek közepén adott 25 éves koncessziók 14-16 év múlva lejárnak. Éppen ezért a Renaissance Capital moszkvai brókercég szerint a koncessziók megújításakor az orosz cégek számításba vehető tartalékai nyomban 70 százalékkal nőni fognak.

 

 

a SEC (Securities and Exchange Comission) Usák Tőzsdefelügyelet.  Az a szerepe, hogy ne jelentgessen mindenki azt amit akar, hanem szigorúan szabályozzák, hogy mit lehet bizonhított tartaléknak tekinteni, ezáltal biztosítván a cégek korrekt megmérettetését a tőzsdén. 

Ez a 70% elképzelhető.  Most van 60 Gb konvencionális, évente kitermelnek kb 3 Gb-t, 15 év múlva marad 15 Gb.  Új koncessziókkal egyidőben megugrik a tartalék 15 Gb-ről 25 Gb-re.  Megint nyertünk 10 Gb-t, avagy 4 hónapot.

 

A kőolajtermelés története egyébként tele van a készletek közeli kimerülését jósló előrejelzésekkel, majd új mezők azt követő feltárásával, illetve a további tartalékok felfedezését lehetővé tevő új technológiák felbukkanásával.

 

A nagy olajmezőket régi technológiával is meg lehetett találni.  Az új technológia ki tudja mutatni az olajcseppeket is, de ettől még nem lesz elég olaj.

 

Csak 1950 előtt féltucatnyi olajhiány-forgatókönyv látott napvilágot, és míg 1920-ban még 60, 1950-ben már 600 milliárd hordóra becsülték a tartalékokat az amerikai kormány által megrendelt felmérésekben.

 

sőt - a középkorban 0-ra becsülték az olajtartalékokat.

 

Bravo HVG!  Így kell ezt csinálni.  Ha megfelelően kiválasztunk két számot, akkor a gyanutlan olvasóban sikerül azt az érzetet kelteni, hogy 1920 és 1950 között megtízszereződött a tartalék, tehát 30 évente tízszeresődik a tartalék, tehát gond egy sál se.  De azt nézzük, hogy 1950-ben 600 Gb volt a tartalék, manapság pedig 1000 Gb, akkor mindjárt árnyaltabb a kép, de ha azt is hozzávesszük, hogy 1950-ben évente 4 Gb-t fogyasztottunk, manapság pedig évi 30 Gb-t, akkor már sokkal sötétebb a kép, és még "borúlátóbbak" vagyunk, ha azt is megemlítjük, hogy manapság a tartalékok már nem növekednek, hanem csökkennek, méghozzá vészesen: csupán 1 hordónyi új tartalékot fedezünk fel, miközben elfogyasztunk 6 hordó olajat.

 

 

Az olajbőségben bízók szerint a jelenleg magas árakat inkább a korlátozott finomítói kapacitás, a kutatások politikai-környezetvédelmi korlátozása, a közel-keleti helyzet, és a piaci szereplők magatartása, semmint a készletek mennyisége mozgatja.

 

peak oil előtt tényleg a politika mozgatja az árakat - méghozzá elég bután - az igazi ára 3..5-szöröse lenne a mostani világpiaci árnak.  Azt a finomítói kapacitást továbbra sem értem - piacgazdaságban az a természetes, hogy ha valamiből hiány van, akkor megnövekednek az árak, és akkor jönnek a befektetők és kielégítik a hiányt.... kivétel a kőolajfinomító...

 

Ráadásul a becslésekbe nem számítják bele az úgynevezett nem hagyományos készleteket. Márpedig egyes számítások szerint 14 ezermilliárd hordónyi olaj lehet ilyen formában - mint a mélyebben, a homokkőrétegben rejlő olaj, amelynek felszínre hozatala Kanadában már folyik -, igaz, ezek kitermelése egyelőre igen költséges és környezetszennyező (két tonna bitumenes homok átmosásával nyerhető egy hordó olaj).

 

...és azt a viccet tudjátok, amikor Móricka megkérdi az apjától, hogy magyarázza el neki, hogy mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között?

 

A világ még nem fogyott ki az olajból - vélekedett Jeffrey Currie, a londoni Goldman kutatóintézet vezetője -, csak földrajzilag és technológiailag egyre nehezebben fér hozzá. 

 

...és Atlantisz nem fog elsüllyedni.

 

 

Előzmény: Fulika (978)
1x1 Creative Commons License 2004.07.02 0 0 979

 

"LNG-t ott hasznalnak ahol vezetekes gaz nem elerheto vagy nem elegseges.
Gazositas utan bekerul a rendszerbe es ugyanarra hasznaljak mint barmely masik gazt. "

 

Bocs, ha félreérthető voltam, de pont ugyan ezt akartam írni.

"LNG-t kozvetlenul nem lehet eromube (turbinaba) benyomni (na jo esetleg valami kiserletezo helyen, de nem 50MW feletti gepeknel). Dieselt lehet, de csak ha nagyon szukseges, mert elegge tonkre teszi a gepeket. "

 

Ezzel is ugyan az a helyzet.

"LNG-t tarolasra hasznalni? Nem koltseges egy kicsit? Tudsz ra peldat? "

 

Persze. Pl. a Transco az operating margin egy részét LNG-ben tartja és elsőbbsége is van az angol LNG tárolók lekötésére. Pont azért, hogy a gyors kiegyenlítés eszközei a rendszerirányító kezében legyenek elsősorban. Persze ez főleg nem szezonális tároló, és a kapacitásai messze elmaradnak a földalatti tározókétól, tehát nem a betárolt mennyiség miatt tartják őket, hanem a csúcs biztosítására.

 


"Europaban nem nagyon tudok jelentos kapacitasokrol. Miutan a hajok folyamatosan jonnek, ha nem gazositanak, akkor nem tudjak a hajokat uriteni, ami kemenyen kotberes. "

 

Pont ezért vannak tárolók is. Nem lehet az aktuális igények alapján leüríteni a hajókat, mindenhol van puffer. Az európai partvidék (Olasz, Spanyol főleg) már tele van LNG-vel, és továbbiakat is terveznek, ha jól tudom.

Előzmény: AAAaaa (976)
Fulika Creative Commons License 2004.07.02 0 0 978
Nem lehet, hogy te HVG ellenesen olvastad a cikket? Én nem látok ilyen ordító csúsztatásokat...
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (977)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.01 0 0 977

 

HVG cikk a világ olajtartalékairól. 

Érzékeny téma, így a máskor mérvadó HVG ezúttal alulmulja önmagát. 

 

 

 

VITA A VILÁG OLAJTARTALÉKAIRÓL

 

Akár 40 éven belül kifogyhatunk a kőolajból - vélik borúlátó tanulmányok. Bőven van olaj - állítják ezzel ellentétben a kisebbségben lévő optimista szakértők.

 

csúsztatás - az ún. "borúlátó" tanulmányok szerint pár éven belül olajhiány lép fel. 

 

Egy biztos: a tartalékok körül igen nagy a bizonytalanság, mivel nincs egységes és független mérési módszer.

 

no meg a politika is elbizonytalanít

 

Az éghajlati változásnál is nagyobb hatással lesz a világ lakosságára a kőolaj- és földgázkészletek gyors ütemű fogyása" - nyilatkozta a minap Kjell Alekett svéd olajipari elemző a The Middle East szaklapnak, amely az ágazat elismert kutatói és olajipari vállalatvezetők borús prognózisait foglalta össze. Az egyik megközelítés szerint nem növelhető tovább jelentősen a nyersolaj-kitermelés, amely éppen akkor tetőzik, amikor a világ már felélte készleteinek a felét.

 

Egymás után két korrekt mondat :)) bravo HVG, csak így tovább :))

 

A Föld egyes szakértők szerint hozzávetőleg még legalább mintegy 2 ezermilliárd hordó olajat rejthet - az emberiség eddig vélhetően összesen ezermilliárd hordó nyersolajat használt el -, és a kitermelés hamarosan eléri a csúcsot.

 

csúsztatás, helyesen: összesen volt 2000 Gb, ebből elhasználtunk 1000 Gb-t.

 

E teória hívei szerint a finomítókapacitások éppen azért nem bővülnek tovább, mert a nagy olajmultik tisztában vannak azzal, hogy a kitermelés korlátozott, s ezért már nem éri meg az újabb befektetés.

 

Elképzelhető-e más teoria?

 

Már ebben az évtizedben tetőzhet a világ kőolajtermelése, vélik egyes elemzők, ám az amerikai energiaügyi minisztérium szerint majd csak 2037-ben.

 

Milyen vicces - a "borúlátók" a pár éven belül bekövetkező eseményt csak nagyon pontatlanul tudják megjósolni (ebben az évtizedben) ellenben az Usák minisztérium halálpontosan megjelöli a 2037-et.

 

A kutatók azonban még abban sem értenek egyet, valójában mekkora kőolajtartalékokkal rendelkezik a világ. A becslések általában 1-3,5 ezermilliárd hordó között szóródnak. Az amerikai kormány 2000-es jelentése szerint a bizonyított és a még fel nem fedezett tartalékok 1,6 ezermilliárd hordóra rúgnak, a szakma egyik vezető tanácsadó cége, a Petroconsultants 850 milliárdra, a The Oil & Gas Journal szaklap pedig 1,2 ezer milliárdra taksálta a bizonyított készletet.

 

Tehát a HVG szerint van még 1000-3500 Gb, az Usák kormány szerint van még 1600 Gb, a Petroconsultants szerint 850 Gb, az Oil&Gas Journal szerint pedig 1200 Gb.

 

Az utóbbi adattal számolva a jelenlegi napi mintegy 80 millió - azaz évi majd 30 milliárd - hordónyi világfogyasztással a bizonyított tartalékok közel 40 évre elegendőek.

 

a napi 80 millió és az évi 30 Gb fogyasztás megfelel a valóságnak, a 40 év humbug - nem veszi figyelembe hogy a kimerülőben levő kutak hozama csökken. (ha figyelembe vesszük a cikk első mondatát, akkor kiderül, hogy a "borulátó" a The Oil&Gas Journal, de az Usák kormány náluk csak 10 évvel "derülátóbb")

 

 

A kereslet azonban tavaly mintegy 2 százalékkal nőtt, és a fokozódó amerikai, kínai és indiai fogyasztás miatt a felhasználás 2010-re akár napi 50 millió, 2015-re pedig 100 millió hordóval emelkedhet, azaz egy évtized alatt akár meg is duplázódhat.

 

Ez egy egyszerű matek feladat: ha 2004-ben a napi fogyasztás 80 millió hordó, és ez évi 2%-al növekedik, akkor 2010-ben mennyi lesz a fogyasztás?

Megoldás: 80*(1,02)6= 90 millió hordó.

 

...és itt döntöttem úgy, hogy abbahagyom, de azért élvezkedjünk még egy utolsót:

 

 

A világ szénhidrogénkészleteinek jelentős része azonban államok kezében van, s ezeknek a becslése még annyira sem ellenőrizhető, mint a nyugati multiké. A bizonytalanság éppen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezeténél (OPEC) a legnagyobb, amely a világ bizonyított tartalékainak 80 százalékával rendelkezik. Az idén egyes nyugati elemzők megkérdőjelezték a világ legnagyobb, 260 milliárd hordónyira taksált tartalékával rendelkező Szaúd-Arábia készletét is, amire a Saudi Aramco állami monopólium sietett közölni: 2025-ig 150 milliárd hordóval növeli tartalékát.

 

 

 

AAAaaa Creative Commons License 2004.07.01 0 0 976
Egy kiegeszites:

LNG-t ott hasznalnak ahol vezetekes gaz nem elerheto vagy nem elegseges.
Gazositas utan bekerul a rendszerbe es ugyanarra hasznaljak mint barmely masik gazt.

LNG-t kozvetlenul nem lehet eromube (turbinaba) benyomni (na jo esetleg valami kiserletezo helyen, de nem 50MW feletti gepeknel). Dieselt lehet, de csak ha nagyon szukseges, mert elegge tonkre teszi a gepeket.

LNG-t tarolasra hasznalni? Nem koltseges egy kicsit? Tudsz ra peldat?
Maga a tartaly nagyon draga, Europaban nem nagyon tudok jelentos kapacitasokrol. Miutan a hajok folyamatosan jonnek, ha nem gazositanak, akkor nem tudjak a hajokat uriteni, ami kemenyen kotberes.

Udv
Előzmény: 1x1 (971)
micu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 975
Én igazából nem nagyon hiszek abban hogy az energiatakarékosság megoldás lehet. Persze törekedni kell rá, de mivel az emberiség egyre nagyobb része fog civilizált módon élni, azaz idõvel a kínai/indiai/vietnami földmûves is TV-t, hûtõszekrényt, légkondit, traktort, autót fog venni így meglehetõs naivitás abban gondokodni hogy energiatakarékossággal sokkal elõbbre lehet jutni. A megoldás csakis az energiaforrások bõvítése lehet ehhez pedig rövid, közép és hosszú távon tiszta és olcsó energiaforrás kell. Rövid távon (~10 év) még talán elmegy az olaj, de ez után már muszály mást találni. Középtávon (~50 év) az atom is elmûködhet feltéve ha sikerül megoldani a biztonsági és a fûtõelem újrafelhasználási problémákat. Utána viszont valami radikálisan újat kell kitalálni legyen az akár az ûrbe telepített naperõmû, akár fúziós reaktor akár más.
Előzmény: csagal (967)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.07.01 0 0 974

"Tehát ha jol ertem, ugy kepzeled, h az eromuvet korulvevo kozet kepezne a containmentet. Ez esetben, ha egy esetleges kibocsataskor meg akarod akadalyozni, h nagy mennyisegu aktivitas jusson a talajvizbe, akkor a "telephely" megvalasztasakor a vegleges nagyaktvitasu hulladektarolokehoz hasonloan kell eljarnod. Ősmasszivum, sobanya, miegymas... Szerintem ez joval tobb, mint kikuszobolheto geologiai problema."

 

Gyakorlatilag simán megoldható problémáról van szó. Bár nem vagyok geológus, Mo.-on szvsz több alkalmas terület is van, igaz elég mélyre kell néhol lemenni.

 

Hulladéktárolót mindenképpen kell építeni, hosszabb távon pedig hulladékfeldolgozót is. Az egész erőművet úgy kell megtervezni, hogy gyakorlatilag emberi beavatkozásra ne nagyon legyen szükség.  Ez részben tervezés kérdése.

 

Másrészt szerintem nem 1 nagy, hanem 10-20 kisebb erőműben kell gondolkodni az orszában szétszórva.

 

 

"Lehet, h par100 m melyen talasz megfelelo kozetet. Hogyan viszel le oda egy egesz atomeromuvet?"

 

" Mit csinalsz vele ha lejart az elettartama?"

 

Az élettartam nagyon bonyolult kérdés. Az atomerőművek elvi élettartama nagyon hosszú. A gyakorlatban az élettartamot a meghibásodási valószínűség növekedése korlátozza. Amennyiben nagy meghibásodási valószínűség is megengedett (pl. 1 súlyos baleset /1000 év), akkor egy reaktor akár évszázadokig is üzemelhet. Ha meg egy reaktor nem használható tovább, egyszerűen egy másikat kell mellette építeni.

 

Az atomerőművet pedig úgy kell megtervezni, hogy olyan kis részegységekből álljon, amit le lehet kisebb tárnákon keresztül is vinni. Azaz pl. nem kevés nagy gőzturbinát kell beállítani, hanem sok kicsit, etc.... Mellesleg ez a költségeket sem dobja meg nagyon, mert a sok kicsi részegység fajlagos költsége csökken.

 

Mehetne az egész oxigénmentes környezetben, a tűzveszély már ki is van iktatva.

 

Szóval itt elsősorban geológiai és műszaki kérdésről van szó, semmi ördöngősség nincs a dologban.

 

WNS

 

Előzmény: dode (969)
1x1 Creative Commons License 2004.06.30 0 0 973

 

Ott a pont. A cikkben található marhaságok mintegy 25%-át kimerítetted, gratula. A többit meg inkább nem részletezem:-)))

Előzmény: Törölt nick (954)
1x1 Creative Commons License 2004.06.30 0 0 972

 

Ezt a cikket inkább ki kéne vetetni. Tele van marhasággal. Igaz, a kitárolási kapacitás az jó.

Előzmény: Törölt nick (953)
1x1 Creative Commons License 2004.06.30 0 0 971


"Az LNG pont nem erre használják..., (ha pl egy gázturbinának pont olyankor kellene működnie mikor mindenki használja a gáz akkor nem LNG-re hanem turbina olajra állnak át.. az se olcsó, de LNG-még ennél is drágább. "

 

Neeeeeem... Elsősorban akkor állnak át turbinaolajra jellemzően, ha megszakítják őket, kizárják a gázellátásból és akkor a betárol olajjal hidalják át a megszakítás időszakát. Kevés olyan erőműről tudok, ami mellett dedikált saját LNG lenne, illetve a tárolás költségeinek áthárítása is kicsit összetettebb kérdés.


"Ráadásul az LNG-nek van egy fizikai korlátja. Tárolva kis helyen is elfér, de a használathoz el kell párologtatni. Ez pedig energia és idő. "

 

azért elég rugalmasan megoldható, mivel jellemzően a szállító/elosztórendszerek vezetékkészlete megfelelő időt biztosít az alkalmazáshoz.


"Annak kell LNG fizetni akik nem minden nap ugyanannyit fogyasztanak. "

Ez egy tévedés. Annak tárolót kell fizetnie. Az LNG a tároló egy alfaja - és pl. itthon egy csepp LNG sincsen. LNG gázt mi gyakorlatilag nem használunk fel, LNG tárolói rugalmasságot sem - pedig nem ártana.

 


"Az LNG kiváltására (csökkentésre) a franciáknak van a legtöbb kísérletük. "

 

Ez érdekelne. Van valami infód?

Előzmény: Törölt nick (949)
1x1 Creative Commons License 2004.06.30 0 0 970

 

 

Ismét egy kis gáz téma? :-)))

 

 

"Az LNG-nek pont az a lényege,hogy csúcserőműveket lehet müködtetni vele.A japánok s erre használják. "

 

Itt kölcsönösen tévedésben vagytok hajrámagyarok kartáccsal. Az igaz, hogy a tárolási lehetőségek közül az LNG a legrugalmasabb, de nem kizárólag csúcserőművekre használják, sőt. Nem is erőművekre elsősorban, hanem a gázrendszer gyors egyensúlyozására.

 

Viszont téves értelmezés a szezonális kiegyenlítés is, mivel az LNG nem szezonális tároló - túl drága hozzá.

 

Igazából a fő félreértés pedig az, hogy az LNG tárolási módszer, mivel az LNG szállítás is. És az USA ellátásában ezért fog nőni a szerepe. mert LNG alapon valószínűbb az ellátás, mint vezetéken. Európa bizonyos régióit szintén LNG látja el, és a tengerpartokon a jövőben várhatóan tovább nő a jelentősége.

 



 

Előzmény: Törölt nick (946)
dode Creative Commons License 2004.06.30 0 0 969

Hasadásban is keletkeznek nemesgázok. Foleg Kripton es Xenon. Abban viszont teljesen igazad van, hogy ezek egeszsegugyi hatasa elhanagolhato. Szoval ezt hagyjuk.

 

Ez viszont tovabbra sem hagy nyugodni:

A talajvíz meg akkor számít, ha az erőművet a talajvízszint környékére visszük, de ez elsősorban megintcsak kiküszöbölhető geológiai probléma.

 

Tehát ha jol ertem, ugy kepzeled, h az eromuvet korulvevo kozet kepezne a containmentet. Ez esetben, ha egy esetleges kibocsataskor meg akarod akadalyozni, h nagy mennyisegu aktivitas jusson a talajvizbe, akkor a "telephely" megvalasztasakor a vegleges nagyaktvitasu hulladektarolokehoz hasonloan kell eljarnod. Ősmasszivum, sobanya, miegymas... Szerintem ez joval tobb, mint kikuszobolheto geologiai problema. Lehet, h par100 m melyen talasz megfelelo kozetet. Hogyan viszel le oda egy egesz atomeromuvet? Mit csinalsz vele ha lejart az elettartama?

 

Azt irod, h az eromu legnagyobb terfogata levego, es hogy ez felesleges.

Szerintem csak olyan surure lehet megepiteni, h hozzaferhetoek legyenek az egyes alkatreszek, kulonben nem lehet karbantartani.

 

Előzmény: Wouldnotsayso (966)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.06.30 0 0 968

 

Nincsenek illúzióim az emberek - hogyismondjam - egyszerűségre törekvésével kapcsolatban.

 

Egyrészt sokszor olvastam az átállás után, hogy még az eszesebbje is nehezen ismeri ki magát ebben a kavalkádban, és ez nem elhanyagolható, ha azt kívánjuk, minél több emberhez eljusson várható sorsának információja. Másrészt ha valamit úgy hívnak, hogy "Politikai Gazdaságtan Klub", akkor elég riasztó már a neve is ahhoz, hogy az egyszeri kovácsjános egyáltalán belenézzen...

 

Csak, hogy tudd: ez a topik azon kevesek egyike volt, melyet az átállás előtt mentettem. Mint írtam, szerintem a politika egyetlen hosszútávon is értelmes témaköre. Mivel az emberek életét meghatározó témákban a hatalom, vagy az információk tulajdonosai nem szoktak megosztani sokmindent, így belefér az, hogy ez a topik karanténban maradjon. És aki keres-talál alapon pár érdeklődő fejében tisztuljon a kép, a többi úgyse éri fel ésszel. (Max annyi juthat el mindenkihez, amennyit a Holnapután-ból megért...)

 

Így nekem sincs aggályom, csak általában nagyon súlyosnak tartom a témát, és szeretnék minél többeket felkészülten látni.

 

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (958)
csagal Creative Commons License 2004.06.30 0 0 967
Nem tudom, hogy volt-e már róla szó, de tudtok valamit arról, hogy hogyan áll jelenleg a fehér fényü LED kifejlesztése? Amennyire ismerem a témát, ezzel a technikai újítással töredékére csökkenthetö a világítás energiaigénye (nem tudom mennyire lenne ez jelentös globális méretekben, de azért gondolom nem elhanyagolható tétel).
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.30 0 0 966

Nem annyira nukleáris robbanásra, mint elszabadult láncreakcióra gondolok. Természetesen a nukláris robbanás valószínűsége az atomreaktorokban gyakorlatilag 0. 

 

'A nemesgazok a fold alol is kijonnek, a tobbi meg frankon beleoldodik a talajvizbe...."

 

A magreakciók során nem sok radioaktív nemesgáz képződik (talán a Radon kivételével), persze Helium keletkezik az alfa bomlások során, de az nem radioaktív. Mellesleg a nemes gázok nem túl veszélyesek az élővilág számára, mégha radioktívak is, mert nem épülnek be a szervezetbe.

 

A nukláris erőművekben a gondot a közepes rendszámú elemek (238/2 körüli rendszámúak a maghasadás miatt) okozzák, amelyek magában a bomlásban keletkeznek (jól ismert a Cs, Sr és a I izotóp), illetve a neutronbefogással felaktiválódó kis rendszámú elemek.

 

A talajvíz meg akkor számít, ha az erőművet a talajvízszint környékére visszük, de ez elsősorban megintcsak kiküszöbölhető geológiai probléma.

 

'Nem latom be, h a kornyezet, az elovilag es a lakossag megovasaban ez a modszer komoly elorelepest jelentene. Viszont a koltsegeket szerintem jelentosen megnovelne. Lentebb valamelyik pdf-ben amit belinkeltem, szerepel az eromu teljes terfogata.  (mar nem emlekszem, de jo nagy szam volt) Ennyi foldet nem kis melo kitermelni.'

 

Maga a reaktor nem túl nagy, a generátor sem. A hűtőrendszer már inkább. Az erőművek térfogatának nagy része levegő, illetve a reaktorokat védő "szarkofág". Na most pont ez utóbbira nincs olyan nagy szükség, ha az erőművet a föld alá visszük.

 

A föld kitermelése pedig nem olyan nagy tétel, ami sokkal jelentősebb, a terület geológiai feltárása, és a hűtőrendszer megoldása.

 

Ami miatt a föld alá vitel hasznos, az a containment problematikája. Azaz, ha valami gond adódik, akkor a radioaktivitás nem tud szóródni. Pont erről írtam az előző hozzászólásomban.


Wouldnotsayso

dode Creative Commons License 2004.06.30 0 0 965

...a képzőső tartósan radioaktív elemek pedig csak legfeljebb lassan és alaposan felhígulva érik el az felszínt.

 

A nemesgazok a fold alol is kijonnek, a tobbi meg frankon beleoldodik a talajvizbe....

 

Nem latom be, h a kornyezet, az elovilag es a lakossag megovasaban ez a modszer komoly elorelepest jelentene. Viszont a koltsegeket szerintem jelentosen megnovelne. Lentebb valamelyik pdf-ben amit belinkeltem, szerepel az eromu teljes terfogata.  (mar nem emlekszem, de jo nagy szam volt) Ennyi foldet nem kis melo kitermelni.

Előzmény: Wouldnotsayso (960)
dode Creative Commons License 2004.06.30 0 0 964
Egy atomreaktorban nem tud nuklearis robbanas bekovetkezni. Ha netan Csernobilra gondolsz, ott a keletkezo nagy mennyisegu hidrogen berobbanasa repitette a levegobe az epuletet.
Előzmény: Wouldnotsayso (960)
dode Creative Commons License 2004.06.30 0 0 963
Csernobilban nem volt containment.
Előzmény: Első Polgár (961)
dode Creative Commons License 2004.06.30 0 0 962

http://www.ans.org/pubs/magazines/nn/docs/2004-4-3.pdf

Itt reszletes leiras talalhato az EPR-rol. (Ilyet fognak epiteni finnorszagban)

 

http://www.tvo.fi/uploads/OL3-esite%20eng(1).pdf

Ez kevesbe reszletes, de kiderul az ara: 3mrd EUR

 

http://www.conferencetoolbox.org/icone11/RalfGuldner.pdf

Ebben altalaban van szo az uj generacios atomeromuvekrol. Nem tul tartalomdus, de kiderul belole, h ezeknek (amibe az EPR 1600 is beletartozik) a zonakarosodasi gyakorisaga kevesebb mint 1e-6/ev. Meg kell itt jegyezzem, h egy zonakarosodas nem feltetlenul jar jelentos kibocsatassal

 

E fejléeszteseknek a celja a biztonsag jelentos novelese a versenykepesseg megorzese mellett. Az elso pdf-ben ezt a biztonsagnoveles dolgot eleg reszletesen kifejtettek, en nem szeretnem most reszletezni.

Előzmény: Törölt nick (959)
Első Polgár Creative Commons License 2004.06.30 0 0 961
Teller Edenek is az volt a velemenye, hogy a reaktorokat a fold ala kell epiteni. biztos vagyok benne, hogy lehet olyan design-t kesziteni, ahol az osszes radioaktiv anyag fold alatt mozog, dolgozik, kerul reprocesszalasra, a fold fole csak a masodlagos hutokor megy ki.
eddig ha jol tudom osszesen egy olyan reaktorbaleset tortent, ahol a containment nem volt sikeres: a Csernobili. viszont azt mar Tellerek az 50-es evekben megallapitottak, hogy az a reaktortipus tervezesi hiba miatt veszelyes
.
Előzmény: Wouldnotsayso (960)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.30 0 0 960

"1. A sulyos meghibásodásokat helyileg lokalizálni kell (erre kicsi a lehetőség)"

 

Még úgy néhány100 hozzászólással ezelőtt írtam, hogy szvsz. a járható út az, hogy az atomerőműveket a  föld felszíne alá (felhagyott bányákba (pl. mecseki uránbánya), hegyek gyomrába  telepítjük. Ez megoldja azt a problémát, hogy mi van akkor, ha meghibásodás lép fel, vagy terrorcselekmény/katonai támadás éri az objektumot. Ugyanis így az esetleges nukleáris robbanás egy jelentéktelen földrengést okoz, a kőzetrétegek a nukleáris sugárzást árnyékolják, a képzőső tartósan radioaktív elemek pedig csak legfeljebb lassan és alaposan felhígulva érik el az felszínt.

 

A nukleáris erőművek föld alá telepítése két problémát vet fel. Az egyik az, hogy ennek nyilván komoly többletköltsége van, bár szerintem ez nem iszonyatos, és még mindig sokkal olcsóbb, mint garantáltan 100%-os biztonsággal működő felszíni reaktorokat építeni (ami ugye lehetetlen) . A nagyobb probléma a  hűtés megvalósítása.  A hőt ezekben az esetekben a reaktort körülvevő környezetnek kell közvetve átadni. A tenyésztés föld alatt történő kivitelezése megoldható.

 

A felszíni nukleáris erőművek szerintem kiszámíthatatlan kockázatot jelentenek.

 

Wouldnotsayso

Előzmény: Törölt nick (959)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.06.30 0 0 958

"de van az egész annyira fontos, és közérthető, hogy ne ebben a karanténban legyen!"

ha engem kérdel, én is azt szeretném, hogy bárki hozzá tudjon szólni, de érzésem szerint itt bárki hozzászólhat, nem csak "klubtagok".  Legalábbis tudomásom szerint én semmilyen klubnak nem vagyok tagja, és engem hagy beírni.  Azt hiszem ez a "Politikai gazdaságtan klub" csak arra vonatkozik, hogy itt topikot nyitni nem lehet, azt ki kell érdemelni :))

 


 

Előzmény: NORMÁLIS (956)
kilenctizenegy Creative Commons License 2004.06.29 0 0 957

Szerintem ne.

Ugyanis ahogy most látszik, nem nagyon lesz sok "polgaz" topik, úgyhogy sokkal könnyebben lehetünk a felső háromban, mint például a polidiliben, a sok anyázó topik közt. Aki tudja hol vagyunk, úgyis megtalál, aki meg nem, az ítt nagyobb eséllyel néz ránk véletlenül.

Előzmény: NORMÁLIS (956)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.06.29 0 0 956

Amióta elindult ez a topik, szerintem ennél fontosabb téma nincs a Fórumban.

 

Ezért kérem - főleg ezerkilenczaznyolcvannegy és Bomlat kartácsokat, de mindenkit, hogy ítéljük meg: habár szakjellegű sok hsz, mert alá kell valamivel támasztani a mondanivalót, de van az egész annyira fontos, és közérthető, hogy ne ebben a karanténban legyen!

 

Arról nem is beszélve, hogy bármikor jöhet valaki (jött is már), aki érdemben nagyon jó dolgokat hoz ide. Szóval ki (vissza) kéne menni a nyílt terepre! Szerintetek?

 

_______________________

 

Bevallom, percekig itt ültem a hsz előtt... Mert ezt a nikket tulajdonképpen ott szerettem volna hagyni. De mindenkinek joga van legalább tudnia a várható jövőjéről, és ez a topik ebben segít, ...így viszont ez a nikk is marad.

 

 

 

____

kilenctizenegy Creative Commons License 2004.06.29 0 0 955
Mindezek ismeretében kiváncsi lennék minden racionális ellenérvre egy 1.2 Gw-os újabb paksi blokkal kapcsolatban...
Előzmény: Törölt nick (953)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.27 0 0 953
Hah!

Az index segítségemre sietett.
http://index.hu/gazdasag/ghirek/?main:2004.06.27.&183748

Földgázigény a jelenlegi lehetőségek maximumánál

június 27. 7:28
[MTI]

A földgáz napi fogyasztása 2005/2006 telén már elérheti a magyarországi rendszer napi 96 millió köbméteres névleges kapacitását, ezért a Magyar Energia Hivatal szerint elengedhetetlen a szállító és tároló létesítmények soron kívüli, gyors ütemű fejlesztése. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága energetikai albizottsága részére készített tanulmányban a hivatal rámutat: a rendszer a közelmúltban egy igen hideg téli napon már elérte volna a 97 százalékos "kiterhelést", ha nem léptetik ki az erre kijelölt üzemeket. A "kiterhelés" így is elérte a 90 százalékot, és ez már kritikus egy olyan rendszernél, amely az alapenergia-hordozókban 42 százalékos részarányt képvisel. A kiléptetésekkel fennmaradó igény ezen a napon 86 millió köbméter volt, miközben a névleges csúcskapacitás az említett 96,2 millió köbméter. Az elemzés szerint ennek egyik oka az, hogy a földgáz egyre nagyobb szerepet játszik a magyar villamosenergia-termelésben. Ezzel a tüzelőanyaggal termelt villamos energia aránya 1995 és 2003 között 14,8 százalékról 35,1 százalékra nőtt. Az e célra felhasznált földgáz mennyisége elérte az évi 4 milliárd köbmétert. Sok gázmotor létesült az utóbbi években, amelye teljesítménye csaknem eléri a 300 megawattot. Az évtized végéig a tervek szerint további több mint 700 megawatt villamostermelő-kapacitás épül ki földgázra alapozva. A villamosipari gázigény 2010-ben 2002-höz képest 50,2 százalékkal lesz több.
A fűtési célú földgázfelhasználásban a leghidegebb és a legmelegebb hónap között hatszoros az eltérés, amit szintén a rendszerrel kell kiegyenlíteni. Az összes földgáz-felhasználás a prognózisok szerint 2005-ben várhatóan eléri a 14,5 plusz/mínusz 0,7 milliárd köbmétert. A becslés 2010-re 16 plusz/mínusz 0,8 milliárd köbméter, 2015-re pedig 17,5 plusz/mínusz 0,9 milliárd köbméter felhasználást feltételez. A napi csúcsigény ezekben az időszakokban elérheti a 90,4 plusz/mínusz 5,3 millió köbmétert, a 98,9 plusz/mínusz 5,9 millió köbmétert, illetve a 107,6 plusz/mínusz 6,4 millió köbmétert. A tanulmány ismerteti, hogy a földgáz döntő része a napi 42 millió köbméteres kapacitású beregdaróci vezetéken érkezhet az országba, ennek egy része viszont tranzit. A baumgarteni belépési ponton 12 millió köbméteres a napi névleges kapacitás. Ez a gáz a plusz tranzit költségek miatt drágább.

A hazai tárolók jelenleg naponta maximum 44,4 millió köbméteres igényt tudnak kiszolgálni. A betárolási, besajtolási kapacitás napi 24,5 millió köbméter. A tárolásra a korábbi kimerült termelő telepeket lehet felhasználni. Az energiahivatal sürgeti a tárolókapacitás bővítését. A Molnál folyamatban van egy 3 millió köbméteres bővítés, amely 2005 őszére már használható a tervek szerint. A hivatal szorgalmazza, hogy épüljön ki mielőbb egy harmadik beszállítási vonal is Szlovákia felől. A Mol ez ügyben már felvette a kapcsolatot a szlovák partnerekkel, kidolgozás alatt áll a finanszírozási modell, a tarifa meghatározás elve - utal rá a cégnek az elemzéshez mellékelt levele.


Tehát a kitárolás a teljes fogyasztás50%-át adta a csúcson.
Vagyis igaz a 2*-es arány.

Előzmény: Törölt nick (951)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.26 0 0 952
The study found that America’s appetite for foreign goods is so much stronger than the rest of the world’s desire for American goods that even if the other rich countries raised their growth rates to match America’s, they would still sell more to America than it would sell to them.

http://www.economist.com/agenda/displayStory.cfm?story_id=2784281

Tehát kiderült,hogy az USA-nak sokkal nagyobb szüksége van az importárukra,mint az imoprtáló országoknak az usa cuccaira.
Vonja le mindanki azt a következtetést,amit akar....

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.26 0 0 951
Az LNG pont nem erre használják..., (ha pl egy gázturbinának pont olyankor kellene működnie mikor mindenki használja a gáz akkor nem LNG-re hanem turbina olajra állnak át.. az se olcsó, de LNG-még ennél is drágább.
Ráadásul az LNG-nek van egy fizikai korlátja. Tárolva kis helyen is elfér, de a használathoz el kell párologtatni. Ez pedig energia és idő.

Logikai hiba.Még a legjobb gázturbinánál is van annyi hulladékhő,hogy el tudja párologtatni az LNG-t.Ráadásul a japánok pont erre használják az LNG-t....
majdnem... ha már számok legyen pontosabb kb 50-55 milla tud bejönni az országba naponta saját termelés is van 8-10 milla között.. fogyasztási csúcs 95 milla! Jó ez 1,5 szeresnek is.
A tárolók sem 120 napig használhatóak: 3,5 Mrdm3 fér bele... ez cirka fogyasztás negyede. (12 Mrd m3/év)

Hmmmm.Fejböl a tárolókapacitást nem tudom.Majd megnézem.

A tárolok pontosabbabn 120 napnyi fogyasztásnak megfelelő gázt tudnak befogadni.

Tudo gáz ára 60-70% szállítási tárolási ktg... Annak kell LNG fizetni akik nem minden nap ugyanannyit fogyasztanak. Az erőművek hála a klímáknak télen nyáron hasonló mennyiséget visznek. A Te kis kazánkád, vagy parapeted viszont 1:10 az arány nyári:téli fogyasztásban...
Az LNG kiváltására (csökkentésre) a franciáknak van a legtöbb kísérletük.

A ruszki gáz syállítási ktsg-e ott vala lent.Az alapján a sum ktsg. 20-30%-a a szállítási ktsg.
Az áramtermelés része a földgáztermeléböl 25%-ék.

Előzmény: Törölt nick (949)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!