Keresés

Részletes keresés

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1054

 
Újabb olajos cikk a Guardianban.  Ebből a lényeg: a világ közepe a Perzsa öböl, és az erő az olaj adás-vételére használt pénznemben van.
 
http://www.guardian.co.uk/comment/story/0,3604,1270414,00.html

 
 
The real reasons Bush went to war  
....
 
 Overseeing Iraqi oil supplies, and maybe soon supplies from other Gulf countries, would enable the US to use oil as power. In 1990, the then oil man, Dick Cheney, wrote that: "Whoever controls the flow of Persian Gulf oil has a stranglehold not only on our economy but also on the other countries of the world as well."
 
....

Oil and the dollar were the real reasons for the attack on Iraq, with WMD as the public reason now exposed as woefully inadequate. Should we now look at Bush and Blair as brilliant strategists whose actions will improve the security of our oil supplies, or as international conmen? Should we support them if they sweep into Iran and perhaps Saudi Arabia, or should there be a regime change in the UK and US instead?
 
If the latter, we should follow that up by adopting the pious aims of UN oversight of world oil exploitation within a world energy plan, and the replacement of the dollar with a new reserve currency based on a basket of national currencies.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1053
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1052

Sorry, eltüntek a linkek. Második próbálkozás:

 

http://www.odts.de/esg/whispergen/energy.pdf

 

http://www.whispertech.co.nz/pdfs/ESTbenefits.pdf

 

 

lényeg: tervezett ár kiskereskedelmi forgalomban 3000$ (600.000 Ft), megtérülési idő 3..5 év.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1051)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1051

"Évek óta erről szól az alternatív energia topic, több hasonló tippet, linket találhatsz korábbról. 2 KW-tól kezdve tetszőleges méretben beszerezhető, biogázmotoros, stirlinges változatokban. Csupán egy dolog riasztja el a házépítőket ettől a megoldástól: a 13-20 millió körüli ár. Kapsz eredeti magyart is, de az is 6 milliónál kezdődik. Hány év normál családi ház fűtésénél a megtérülése? 15-20?"

 

 

 

Én ezt a linket találtam: 

Commercial sales began in the

last quarter of 1999, and in the year to 31 March 2002 the

company expects to manufacture 400 units. The target retail

price per unit is from $US2500 to $3000 each depending on

the particular variant.

     </P>

Előzmény: erbe (1049)
csagal Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1050

Egy malomban örlünk! (Én nem dolgozom!, mondta kiskorú K. Erzsébet)

 

Persze, én is ezekre + vízre gondoltam, a biodízel eszembe sem jutott (Torgyán papa, brrrr...).

 

Ez a mini-erömü dolog érdekes, jó ötletnek tünik (ad absurdum rá lehetne kötni a szobabrinyót, meg az evezögépet is + mókuskerék). Bár a fütöerömüvek ugyanezt csinálják nagyban.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1048)
erbe Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1049

"és amelyik senkinek sem keltette fel az érdeklődését az egy otthni combinált micro hőerőmű.  "

 

Évek óta erről szól az alternatív energia topic, több hasonló tippet, linket találhatsz korábbról. 2 KW-tól kezdve tetszőleges méretben beszerezhető, biogázmotoros, stirlinges változatokban. Csupán egy dolog riasztja el a házépítőket ettől a megoldástól: a 13-20 millió körüli ár. Kapsz eredeti magyart is, de az is 6 milliónál kezdődik. Hány év normál családi ház fűtésénél a megtérülése? 15-20?

Nem csak a biodízel az egyetlen közlekedési alternatíva! Biogázas üzemű autókat évek óta használnak már Németországban (kísérleti üzemben) városi forgalomban szállításra, ahol viszonylag sűrűn újra lehet tölteni a tartályokat. A gáztisztítást (CO2 leválasztást) energiatakarékos módon, molekuláris szűrővel oldják meg.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1048)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1048

"Szóval, ha jól értem, akkor mindegyik alternatív energiaforrás "megérné" a technológiai hatékonyság szempontjából"

 

Asszem mégsem értjük egymást.  Először is az emberiség 3 fő célra használja az energiát: elektromos áram előállítására, fűtésre és közlekedésre.  Az a nagy helyzet, hogy az összes alternatív energiaforrás, amelyik "megérné" az mind az elektromos áram előállítására vagy fűtésre alkalmas - a közlekedésre marad a jó öreg benzin, s ha az kifogy, akkor jön a földgáz és a hidrogén.  A földgáz is nemsokára elfogy, és akkor marad a hidrogén, amit elektromos árammal lehet előállítani (drágán) vagy némileg olcsóbban a legújabb generációs atomerőművekkel, amik még csak tervezőasztalon léteznek.

 

A biodízel sajnos nem megoldás, hiszen a befektetett / kinyert energia kb 1:1-hez aránylik.  Vannak akik úgy gondolják, hogy mégis jobb a biodízel, mert környezetbarátabb, de ez struccpolitika, mert a biodízel előállításához egyszer már elpöfögtetjük a kőolajat, aztán pedig még egyszer elpöfögtetjük a biodízelt.  Arról nem is beszélve, hogy az értékes termőterületeket, ahol élelmiszert lehetne termelni, azokat kizsákmányoljuk elpöfögtetés céljából.

 

Összefoglalva: a "megérné" alternatívok a szélerőművek, a napkollektorok, a biomassza (az amelyik melléktermékként keletkezik, nem pedig az amelyiket direkte ezért termesztik).

Illetve a legjobb ötlet, amelyet bátorkodtam megemlíteni az Alternatív energia topikban, ( http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=37083898&t=9039141  )

 és amelyik senkinek sem keltette fel az érdeklődését az egy otthni combinált micro hőerőmű. 

Bővebben: http://www.whispertech.co.nz/

 

 

Előzmény: csagal (1047)
csagal Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1047

Szóval, ha jól értem, akkor mindegyik alternatív energiaforrás "megérné" a technológiai hatékonyság szempontjából, kivétel esetleg bizonyos napenergia-megoldások (de azokon is bizonyára lehet javítani). Akkor egyelöre mégiscsak az olaj ára határozza meg az ezekre épülö beruházások gazdaságosságát.

 

OFF

Biztosan értesültetek arról, hogy egy német cég (Sol@Mio) 183 m euróért napelem-gyárat hoz létre Bicskén. Tudtok erröl a cégröl, illetve a gyártandó termékekröl valamit?

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1044)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1046

 
 
Már csak 3 dollár egyetlen Jukosz részvény (2.)  

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43732 
 
 Miközben a befagyasztott bankszámláihoz történő hozzáférés engedélyezésének érdekében nyújtott be kérelmet a Jukosz, a végrehajtók felszólították az orosz olajkonszernt, hogy állítsa le olajértékesítéseit. Az indoklás szerint a vagyonelemek értékesítésének tilalma a vállalat kitermelési tevékenységéből származó "fekete aranyra" is kiterjed.

Steven Theede logikátlannak és a jogszabályok félreértelmezésének nevezte az újabb, a Jukosz számára valóban végzetes lépést.


Mint ismeretes, a csődhelyzettel küzdő olajvállalatnál a csővezetékes szállítás augusztus végéig, míg a vasúton történő mindössze augusztus első hetéig rendezett. Ennek alapján a menedzsment álláspontja szerint másfél hét múlva mindenképpen elveszne a Jukosz 1.7 millió hordós napi kitermelésének negyedét-ötödét érintő szállítási rendszer igénybe vételének lehetősége.

Az elemzők tegnap még valamelyest ennél optimistábbnak ítélték a helyzetet: ha sikerül a fizetési struktúra átcsoportosítását végrehajtani a leányvállalatok javára, a Jukosz pedig mindössze közvetítő marad, akkor a zárolt számlák nem veszélyeztetik a csoport termelését, mindennapi működését.

Talán ezért volt szükség egy újabb, nyilvánvalóan már nehezen komolyan vehető, tragikomikus lépésre: az olajértékesítések leállítása egyértelmű, fekete-fehér felszólítás a süllyedő hajó elhagyására.

Közben a Juganszknyeftegaz legnagyobb olajmezőjén dolgozó munkások egyre elkeseredettebbek, a domináns leányvállalat értékesítésével 20,000 dolgozó érzi kilátástalannak a sorsát. Az orosz igazságügyminiszer megnyugtatásul szinte azonnal reagálva kijelentette, hogy a zárolás alól kivételt jelent a fizetések folyósítása, így biztosítottak a Jukosz dolgozóinak járó juttatások.

Nem csoda, hogy az elmúlt napokban szabadesés jellemezte a Jukosz papírjainak árfolyamát, jelenleg alig valamivel több mint 3 dollárt ér egyetlen részvény.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1045

 

45..50$-os hordónkénti árak is előfordulhatnak a közeljövőben:

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43768 
 
 43 USD-nél a WTI ára - történelmi rekord
 
 Az egyik amerikai brókercég vezető elemzője a CBS Marketwatch-nak nyilatkozva elmondta, hogy az árszint a követekező napokban akár a 45 USD-t is elérheti a közeli határidőkre. A Yukos ügy továbbra is izgalomban tartja a piacokat, az árba egyre nagyobb kockázati premium épül be. Kicsit jobban előretekintve a hisztéria akár 50 USD-ig is viheti az árakat.
 
 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1044

 

"Részben igazad van abban, hogy ezeket a tételeket is valahol számolni kellene, de ezt ugyanígy nem számolják a fosszilis energiaforrásoknál"

 

az hiba lenne, ha nem számolnák.  Azonban ha a bekerülési árat nézzük, akkor elég jó közelítéssel megtudhatjuk az energiafelhasználás nagyságát is.

 

"Ha korrektek akarunk lenni, akkor csak a gyártás, felszerelés, üzemeltetés során felhasznált energiát kell szembeállítanunk a megtermelt energiával."

 

Ha korrektek akarunk lenni, akkor a teljes termelési lánc energiafelhasználását be kell számítani.  Nem mindegy, hogy bizonyos energiamennyiség előállításán 1000 jól fizetett szakember dolgozik, vagy pedig 2 segédmunkás.  Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor előbb-utóbb jönnek a természet törvényei :))

 

"Az ár meg majdnem teljesen energiafüggetlen tényező."

 

Éppenséggel az ár és az energia oda-vissza nagyon is függ egymástól.

 

 

Előzmény: erbe (1043)
erbe Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1043

Az előállítási energiaigény kalkulációknál a bekerülési árat, és annak extraprofittartalmát nem szokták figyelembevenni.

Gyártási energiaigény:

Szállítási energiaigény:

Felszerelés, üzemeltetés energiaigénye:

Ezekben szerepeltetik a szakember helyszínre szállításának energiaráfordítását is, de pl. az étkeztetésének, ruházat, szerszámkopás, egyéb amortizáció energiaigényeit már nem.

Részben igazad van abban, hogy ezeket a tételeket is valahol számolni kellene, de ezt ugyanígy nem számolják a fosszilis energiaforrásoknál, mint ahogy a környezetkárosító hatások elhárítására utólag ráfordítandó energiát és költségeket sem (gyógykezelés, stb).

Ha korrektek akarunk lenni, akkor csak a gyártás, felszerelés, üzemeltetés során felhasznált energiát kell szembeállítanunk a megtermelt energiával. Még a szállítás is kérdéses, hiszen szervezés dolga, hogy valaki Kínábol hozatja a napelemet, vagy Németországból. Az ár meg majdnem teljesen energiafüggetlen tényező.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1040)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1042

 
Már 43$-t is megjárta az olaj hordója, pedig az OPEC napi 30 millió hordónyit exportál - 1979 óta nem volt ilyen magas a kivitelük.
 
 
Oil Hits $43, YUKOS Told to Stop Sales
 
http://www.reuters.com/financeNewsArticle.jhtml?type=businessNews&storyID=5801086 

LONDON (Reuters) - Oil prices hit their highest level in at least 21 years on Wednesday after bailiffs ordered beleaguered Russian oil giant YUKOS to stop sales, threatening further strain on tight international supplies.
The news intensified concerns over the lack of spare capacity in the international oil system, as the OPEC cartel pumps at its highest level for a quarter of a century to meet strong global demand growth.
Gains accelerated after a weekly U.S. government report showed just a small build in crude stocks and a fall in gasoline inventories even though crude imports into the country were at the highest weekly level ever.
U.S. light crude rose $1.21 to $43.05 a barrel -- topping peaks hit in early June and the highest price since the New York Mercantile Exchange launched the contract in 1983. London Brent crude rose $1.06 a barrel to $39.60 a barrel, its highest level since October 1990, ahead of the first Gulf War.
Prices jumped after a company source said Russian bailiffs told YUKOS' four production units, which together pump 1.7 million barrels a day of oil, to halt sales of property -- including oil.
YUKOS said it had not complied with the order and was continuing to operate while it sought clarification of what chief executive Steven Theede called a "misinterpretation."
YUKOS has said it faces imminent bankruptcy as courts seek to enforce a $3.4 billion tax debt for 2000.
A halt to sales would hasten the collapse of the company, which pumps around 20 percent of Russian crude supply. Russia is the world's second biggest oil exporter behind Saudi Arabia after five years of rapid production growth.
Theede has asked for access to YUKOS frozen bank accounts to avoid a production halt later this week.


STRETCHED TO THE LIMIT

If the YUKOS turmoil prevents Russian production from meeting forecasts for further growth, the global oil supply system will be even more pressed to meet rising demand, analysts say.
The lack of a supply cushion in the event of an attack against the Middle East oil infrastructure has encouraged heavy buying from big money speculative funds.
OPEC has already jacked up production to 30 million barrels per day -- the highest level since 1979 -- to meet breakneck consumption growth in China and the United States.
Saudi Arabia has led the supply increase, eager to stop prices rising to a level that would hurt world economic growth and stunt fuel demand.
OPEC President Purnomo Yusgiantoro of Indonesia said that the cartel was doing its best to get prices down. "We are very sincere about pushing the price to be stable below $30 per barrel," he told Reuters.
But Venezuela's oil minister said OPEC had little spare capacity to help lower prices. "Most of the countries are near their production limits," Rafael Ramirez told Reuters.
Higher OPEC production helped push U.S. oil imports to the highest level ever last week at 11.3 million bpd, the U.S. Energy Information Administration said in its weekly report.
The high imports helped push crude stocks up 1.2 million barrels last week to 300.5 million barrels, around average for the time of year.
Refiners have struggled to turn ample crude supplies into higher refined product inventories, underpinning oil's price strength.
Gasoline stocks fell 700,000 barrels to 207.7 million barrels even though gasoline imports rolled in at the second highest weekly level ever, the EIA said.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1041

Friss árak
 

Crude Oil, Gasoline and Natural Gas Futures
Prices for July 28, 2004

 

NYMEX Light Sweet Crude  +1.06    $42.90

IPE Brent                              +0.99    $39.53

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1040

"A napenergiahasznosítás fajtájától függ.

Napkollektorosnál a befektetett energia (nem az ára, arra 6-10 év) akár egy év alatt is megtermelődhet."

 

Igazad van, a napkollektoros energia valóban nyereséges lehet, én a fotoelektromosra gondoltam amikor aszondtam, hogy veszteséges.

 

Az viszont tévedés azt gondolni, hogy nagyságrendi különbség van a befektetett energia visszatérülése és a befektetett pénz visszatérülése között.

 

Ha a befektetett pénz 10 év alatt térül meg, akkor a befektetett energia kb 8..9 év alatt térül meg (a különbség a profitból adódik)

Azok akik azt mondják, hogy a befektetett energia 1 év alatt is visszajönne, azok rendszeresen figyelmen kívül hagyják az emberi tényezőt.  Ez azt jelenti, hogy ők csak a kollektor előállításának energiaigényét veszik figyelembe, azt nem veszik figyelembe, hogy ezt a rendszert emberek tervezik, emberek gyártják és emberek helyezik üzembe, és ezek az emberek energiafelhasználók: fizetést kapnak, amit élelemre, házra, fűtésre, autóra ... stb költenek - azaz a láncolatban ők a legnagyobb energiafelhasználók.

 

 

"Napelemesnél egyes külföldi források szerint 2-3 év az energiavisszatérülés ideje, az anyagi, helyi támogatástól függően, pl. a németeknél, szintén 2 év (nálunk 10-12 év)."

 

Kormánytámogatással bármit ki lehet hozni nyereségesnek, de ha egy folyamatosan veszteséges folyamatot támogatunk, akkor előbb-utóbb érvényesül az energiamegmaradás törvénye.

Ezt a "külföldi forrásokat" pedig nem hiszem el.  A #411-es hozzászólásomban

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=36454176&t=9105736

bátorkodtam kiszámolni a kaliforniai napelem esetét.  Abban az esetben, ha az áramszolgáltató visszavásárolja az áramot ugyanazon áron mint amennyiért adja és nem szükséges akkumulátor-telep az áram tárolására - akkor 50 év alatt térül meg a napelem ára.  A kaliforniai kormány 35%-ot átvállal a költségekből, így hát az 50 év lecsökken 32 évre, ami még mindig túl sok egy 20 éves időtartamra tervezett berendezésnél.

 

 

Előzmény: erbe (1039)
erbe Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1039

"- napenergiánál veszteséges az energiamérleg - a tudomány jelenlegi állása szerint."

Nem veszteséges!

A napenergiahasznosítás fajtájától függ.

Napkollektorosnál a befektetett energia (nem az ára, arra 6-10 év) akár egy év alatt is megtermelődhet.

Napelemesnél egyes külföldi források szerint 2-3 év az energiavisszatérülés ideje, az anyagi, helyi támogatástól függően, pl. a németeknél, szintén 2 év (nálunk 10-12 év). Emellett bizonyos gyártók már 10-20 év teljesítménygaranciát adnak termékeikre (ami alatt 5-10 %-nál többet nem csökkenhet a leadott teljesítmény).

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1037)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1038
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1037

Érdekes lenne egy olyan összehasonlítás, amely azt mutatná be, hogy az alternatív energiaforrások milyen olajárszint mellett lennének gazdaságosak.

 

Helytelen a szemléletmód.  Azt úgy kell nézni, hogy mennyi a befektetett és a kinyert energia aránya. 

Ezt lehet az olaj esetében is nézni, hiszen az olaj sem magától folyik a benzinkútig, annak is szüksége van egy kis noszogatásra :))

- Átlagban 1 hordó olaj energiájával 10 hordónyi olajat lehet kitermelni, de ez az arány fokozatosan romlani fog az olajkészletek kimerülésével.

- az atomerőművek esetében kb. 10..20-szoros a kinyert / befektetett energia hányadosa

- szélerőművek esetében ez az arány kb 3..4-szeres

- biodízelnél az arány kb 1:1 -hez

- napenergiánál veszteséges az energiamérleg - a tudomány jelenlegi állása szerint.

 

 

Előzmény: csagal (1036)
csagal Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1036

Igen, szerintem is így áll a helyzet. Ez az "eltitkolt találmányok" dolog nekem mindíg a lottószámokkal való feltételezett állami csalást juttatja eszembe. Ha valaki kifejlesztene egy ilyen rendszert, akkor azzal sokkal több pénzt tudna keresni, mint az olajjal (azért ebben nem vagyok teljesen biztos). Söt, még az emberiség megmentöje címkét is büszkén viselhetné (Nobel-díj, stb..).

 

Érdekes lenne egy olyan összehasonlítás, amely azt mutatná be, hogy az alternatív energiaforrások milyen olajárszint mellett lennének gazdaságosak.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1035)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1035

"Kétlem. Szvsz nagy valószínûséggel már ma is megvan a technológia az olaj leváltására csak ez ma igazán senkinek sem érdeke."

 

Kétlem, hogy senkinek sem lenne érdekében leváltani az olajra alapozott gazdaságot. 

A technológia valószínűleg megvan, sőt több is van belőle, sőt majdnem mindegyiket ismerjük töviről hegyire, csak egy nagy baj van velük: drágák.

Ahhoz, hogy le tudjuk váltani az olajat, ahhoz egy annál olcsóbb, vagy legalább azzal összemérhető energiaforrásra lenne szükség.  Ilyen pedig momentán nincs.  A láthatáron sincs.  Régebben sem volt: az 1974-es és 1979-es olajválságoknál sem sikerült semmilyen csodaszert bevetni.

Előzmény: micu (1031)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1034


Friss Jukosz hírek:
 
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43651 

Jogi lépésekkel fenyegetőzik a Jukosz

2004.07.26 11:10 

 

Ha lényegesen valós értéke alatt kerül eladásra a Juganszknyeftegaz, akkor a Jukosz jogi lépésekkel él az új tulajdonos ellen - nyilatkozta az olajkonszern első számú pénzügyi vezetője, Bruce Misamore a The Sunday Telegraph hasábjain.

Talán nem véletlen, hogy a Jukosz elmúlt hónapokban indított keresetei kivétel nélkül zátonyra futottak a különböző bírósági döntések nyomán.

Az egyelőre még igen kusza körülmények ellenére sem tartjuk valószínűnek, hogy éppen ez a nyilatkozat riasztaná el a tényleges érdeklődőket a meglehetősen olcsónak, de etikailag kétségkívül megkérdőjelezhetőnek ígérkező tranzakciótól.

Bizonyosnak tűnik, hogy a részvénycsomag - éppen úgy, mint az adóhátralék törlesztéséül szolgáló vételár - állami vagy állami körökhöz közeli kezekbe kerül majd. A legtöbb találgatás címszereplője a Rosznyeft, illetve az általa vezetett konzorcium.

A Jukosz részvényei 5.25 és 5.4 dollár között cseréltek gazdát a délelőtt folyamán az RTS parkettjén.
 
 
 
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43687 

Pánik - hír nélkül zuhant 20%-kal a Jukosz
2004.07.27 09:20  

 

Gyakorlatilag újabb érdemi információk nélkül 21.5%-kal 4.2 dollárig zuhant a tegnapi kereskedés során a Jukosz részvényeinek kurzusa az RTS parkettjén.

Kezdetben alacsony forgalom mellett, később a tovagyűrűző pánikhangulat hatására hanyatlott újabb mélységek felé az árfolyam.

A befektetők egyre kevésbé bíznak a csőd elkerülésében, így komolyabb vételi érdeklődésre csak lényegesen alacsonyabb árszinteken lehet számítani.

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1033

"Nem tudjátok, mi a leghosszabb lejárat Brentre, vagy WTI-re?"
 
5, 6 vagy 7 év:
 
http://www.wtrg.com/daily/crudeoilprice.html 
 


Light, Sweet Crude Oil

 

Crude oil began futures trading on the NYMEX in 1983 and is the most heavily traded commodity.

 

Trading unit: Crude Oil Futures trade in units of 1,000 U.S. barrels (42,000 gallons). Options: One NYMEX Division light, sweet crude oil futures contract .

 

Trading Months: Crude Oil Futures trade 30 consecutive months plus long-dated futures initially listed 36, 48, 60, 72, and 84 months prior to delivery. Additionally, trading can be executed at an average differential to the previous day’s settlement prices for periods of two to 30 consecutive months in a single transaction. These calendar strips are executed during open outcry trading hours. Options: 12 consecutive months, plus three long-dated options at 18, 24, and 36 months out on a June/December cycle. 

 

Price Quotation 
Crude Oil Futures are quoted in dollars and cents per barrel.

 

Minimum Price Fluctuation: $0.01 (1¢) per barrel ($10 per contract).

 

Maximum Daily Price Fluctuation
Futures: Initial limits of $3.00 per barrel are in place in all but the first two months and rise to $6.00 per barrel if the  previous day's settlement price in any back month is at the $3.00 limit. In the event of a $7.50 per barrel move in either of the first two contract months, limits on all months become $7.50 per barrel from the limit in place in the direction of the move following a one-hour trading halt.  Options: No price limits.

 

Last Trading Day
Crude Oil Futures: Trading terminates at the close of business on the third business day prior to the 25th calendar day of the month preceding the delivery month. If the 25th calendar day of the month is a non-business day, trading shall cease on the third business day prior to the last business day preceding the 25th calendar day.
Options: Trading ends three business days before the underlying futures contract.
 

 

Hozzávetőleges árakat itt szoktam nézni: 
http://www.wtrg.com/#Crude

 

 

 

 

Friss napi árak egy portfolio cikkben:

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43644

 

40 dollárnál az olaj ára

 

 Londonban a brent hordónkénti árfolyama 0.7%-os emelkedést mutat, így mindössze 14 cent választja le a 40 dollártól.

Az árfolyam növekedésének a hátterében többek között az áll, hogy a Jukosz az orosz olajexport csökkenésére figyelmeztetett. Egyes piaci kommentárok szerint több hedge-fund alap is komoly long pozíciókat nyitott az olajpiacon.

 

 

Előzmény: csagal (1032)
csagal Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1032

Mondasz valamit...:)

 

Nem tudjátok, mi a leghosszabb lejárat Brentre, vagy WTI-re? (Ha egy mai elszámolóárat is írna valaki, küldenék neki egy olajfinomító-romboló Jeeeet!)

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1029)
micu Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1031
Kétlem. Szvsz nagy valószínûséggel már ma is megvan a technológia az olaj leváltására csak ez ma igazán senkinek sem érdeke. Sõt, szerintem az olajcégek figyelnek arra hogy az ilyen jellegû dolgok ne kerüljenek forgalomba. Persze ennek erõsen összeesküvéselmélet szaga van, de én legalábbis ha olajcég lennék így csinálnék, és akkora profit ami ott keletkezik bõven fedezné az ilyen tevékenység finanszírozását.
Ha viszont elkezd fogyni/drágulni az olaj, ezeknek a cégeknek már nem áll majd ez érdekükben, ráadásul Pl. az autógyáraknak is érdemes lesz ilyen irányba fejleszteni.

Úgy hogy szerintem ha csak nem falazol be mellé egy Trabantot is, nem sok hasznát fogják venni az ükunokáid...
Előzmény: csagal (1028)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1030

 
még egy "olajos" cikk.  Semmi új a nap alatt, csak rávilágít a mostani és az újonnan beüzemelendő olajlelőhelyek politikai instabilitására.

 

http://www.thestar.com/NASApp/cs/ContentServer?pagename=thestar/Layout/Article_Type1&c=Article&cid=1090620613285&call_pageid=968332188492&col=968793972154
 
World creeping closer to `oil shock'

Are we running out of oil? Are we in danger of another energy crisis of the magnitude of the 1970s "oil shocks" that condemned us to a decade of economic stagnation? And with our desultory regard for conservation and alternative energy sources, are we risking ever greater oil dependence on the volatile Middle East?

Yes, yes and yes.

Of course we're running out of oil and natural gas; they're non-renewable resources, and the rate of discovery of so-called "elephants" has been on the decline for decades since the halcyon days of Alaska's Prudhoe Bay and the North Sea. Worse, the more recent discoveries have been made in some of the world's most remote and politically unstable places — among them, Nigeria, Sudan, Russia, Indonesia and the former Soviet republics of central Asia.

The critical issue is how soon will the oil run out? It's estimated that we've already exhausted about half of the original 2 trillion barrels of oil on Earth, which is a bit alarming given the relatively primitive state of global industrialization in the early decades of oil exploration. We're sure to run through the remaining half of the Earth's oil endowment much faster, especially with the emergence of China, India and other developing world nations as dynamic, oil-hungry economies.

The two factors weighing most heavily on fretful energy forecasters are geopolitics and the behaviour of oil-producing corporations.

Political instability:

An otherwise sanguine Martin Wolf of U.K.'s Financial Times, who expects current high oil prices to spur discoveries that will ease the world oil price, as in the past, acknowledges that, "After Sept. 11, 2001, the U.S. entered an ideological conflict with the world's oil superpower (that is, the Middle East), which itself is politically riven." The test of wills between the White House and several Mideast regimes "should make us all very nervous," says Wolf, especially given the increasingly precarious state of the ruling House of Saud.

The obvious parallel is the 1979 collapse of the Shah of Iran, whose regime, like the current regime in Riyadh, was a U.S. ally with only fragile local support. "If a collapse of the Saudi regime removed the country's supply from world markets, even temporarily, 10 per cent of global output would vanish," Wolf notes.

The weak Saudi government, Osama bin Laden's principal target, is highly vulnerable. "Just one successful Al Qaeda attack on the giant production facilities of Saudi Arabia or Abu Dhabi could produce a global recession," writes Don Coxe, chairman of Chicago's Harris Investment Management, in Maclean's.

The political uncertainties radiate outward from Riyadh. In Iraq's botched occupation, saboteurs have prevented the world's No. 2 nation in oil reserves from returning even to its prewar output of 2.5 million barrels per day, with the White House's promise of a quick ramp-up to 6 million barrels per day now regarded as a distant dream.

Libya is back in business again, now that dictator Moammar Gadhafi has repudiated his nuclear-weapons ambitions, ending an 18-year U.S. embargo against the world No. 9 oil-reserve holder. Here again, though, the caprice of Gadhafi is a real concern. That also applies to the ever-shifting dictates of Russian president Vladimir Putin, Venezuela's Hugo Chavez and kleptocratic dictators in central Asia. Government by fiat is a mighty deterrent for even the world's largest oil companies to commit to multibillion-dollar exploration programs in regions were governments routinely renege on deals, and expropriation and eviction are real prospects.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1029

Tudom, hogy ez nem a "hogyan legyünk gyorsan milliomosok" topic, de szerintetek a köolajkészletek fogyása milyen hatással lesz az olajcégek részvényárfolyamára, tökeértékére?

 

Szerintem a határidős piacon kéne olajat venni, minél hosszabb lejárattal.  Megvan az az előnye, hogye nem neked kell raktároznod a cuccot :))

 

Előzmény: csagal (1028)
csagal Creative Commons License 2004.07.26 0 0 1028

Tudom, hogy ez nem a "hogyan legyünk gyorsan milliomosok" topic, de szerintetek a köolajkészletek fogyása milyen hatással lesz az olajcégek részvényárfolyamára, tökeértékére?

 

Lehet, hogy változik a tervem, és a pincébe nem néhány palack jó tokaji aszút, hanem pár marmonkanna benzint kellene befalazni az ükunokáknak?

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.25 0 0 1027

 

Tight gas myths, realities have strong implications for resource estimation, policymaking, operating strategies

 

Sajna prémium,de a lényeg a címben:a túlértékelt vékony gázmezők kitermelésének gazdságoságának újragondolása megváltoztathatja a jelenlegi készletszámítási módszereket.

 

 

Ami jobb:

 

 

 

 

HUBBERT REVISITED-3: Deepwater oil discovery rate may have peaked; production peak may follow in 10 years

 

 

A mélytengeri olajkészletek felfedezése "peaked",10 év múlva jön a kitermelési csúcs.

 

 

Ezek nem az ASPO-tol,hanem a legnagyobb olajipari szaklaptol vannak....

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1026

 

http://hvg.hu/frisshirek_cikk.asp?oID=6DA8DB7C-B858-451F-A1FA-FDCE347EEF47

 

A Jukosz elfogadja a kormány jelöltjét

2004. július 22. 20:04

 

A csőd szélén álló Jukosz kész a kormány megbízottját megtenni az igazgatótanács elnökének - jelentette be a bebörtönzött olajóriás tulajdonos, Hodorkovszkíj nevében az egyik nagy részvényes. A Jukosznak mintegy 8 milliárd dolláros adóhátralékot kellene kifizetnie, ám egyelőre bankbetéteit befagyasztották, és a kormány szemmel láthatóan nem mondott le arról a szándékáról, hogy Oroszország legnagyobb olajkitermelőjét feldarabolja, és első lépésben dobra verje a Juganszknyeftegast, a Jukosz zászlóshajóját, amely a vállalat olajkitermelésének 62 százalékát adja. A Jukosz jelezte, ha erre sor kerül, csődöt jelent.Hogy mentse, ami menthető, a bebörtönzött olajóriás tulajdonos, Hodorkovszkíj nevében az egyik nagy részvényes közölte: a vállalat kész a kormány megbízottját megtenni az igazgatótanács elnökének. Az újabb fejlemények nyomán tovább zuhantak a Jukosz részvények, 5 dollárra, s ma már csak egyharmadát érik a tavaly októberi, Hodorkovszkij letartóztatása előtti szintnek.A Jukosz tavaly 589 millió hordó olajat termelt, és ennek 75 százalékát exportálta.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1025

"az nem fér a fejembe, hogy miért éri meg az orosz államnak tönkrevágni és elkótyavetyélni a jukoszt."

 

nem akarják ők tönkrevágni és elkótyavetyélni, csak a tulajdonviszonyokat szeretnék átrendezni egy kicsit.

 

 

Előzmény: bormester (1024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!