Keresés

Részletes keresés

untyi Creative Commons License 2004.08.24 0 0 1199
Nem hiszek benne.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1198)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.24 0 0 1198

 
új Monbiot cikk a Guardianban: a Növekedés korának vége, eljött az Entrópia kora.
 

egy kísérlet: 12 ember, 16 hektáron, kis tehenek, egy nagy ló, fatüzelésű kazán.  Köldkökzsinórként megtartottak 2 autót, ezen osztoznak mindnyájan.  Működik.

 

egy kis bibi: 1 ember 1,33 hektárt igényel.  Ha ezt kivetítjük Magyarországra, akkor a 10 millió embernek 133.000 km2 kellene => sokan vagyunk. 
 
http://www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,5673,1289536,00.html 
 
 An answer in Somerset

The Age of Entropy is here. We should all now be learning how to live without oil 
 
 

The only question worth asking is what we intend to do about it. There might be a miracle cure. Photosynthetic energy, supercritical geothermal fluid drilling, cold fusion, hydrocatalytic hydrogen energy and various other hopeful monsters could each provide us with almost unlimited cheap energy.

 

But we shouldn't count on it. The technical, or even theoretical, barriers might prove insuperable. There are plenty of existing alternatives to oil, but none of them is cheap, and none offers a comparable Eroei.

 

If it is true that the Age of Growth is over, and the Age of Entropy has begun, and if we are to retain any hope of a reasonable quality of life without destroying other people's, then our infrastructure, our settlements, our industries and our lives require total reconstruction.

 

Given that our governments balk even at raising fuel taxes, it is rational to seek to pursue our own solutions: to redevelop economic systems which do not depend on fossil fuels.

 

For several years, I've been involved in one of these. Now that it has passed its 10th birthday, I think it is fair to say that it works.

 

Tinkers' Bubble is 40 acres of woodland, orchards and pasture in south Somerset. It was bought by a group of environmentalists in 1994, and a dozen people moved in, applied for shares and built themselves temporary houses.

 

They imposed a strict set of rules on themselves, which included a ban on the use of internal combustion engines on the land. They made a partial exception for transport: the 12 residents share two cars.

 

Otherwise, the only fossil fuel they consume is the paraffin they put in their lamps. They set up a small windmill and some solar panels, built compost toilets, and bought a wood-powered steam engine for milling timber, some very small cows and a very large horse.

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.24 0 0 1197

"Továbbra sem értem, hogy egy kőolajfinomító kiesése miért növeli meg a nyersolaj árát." 

 

Addig addig gondolkoztam, hogy kitaláltam egy magyarázatot. 

 

A paraszti logika azt diktálja, hogy ha kiesik egy kőolajfinomító, akkor nincs hol feldolgozni a nyersolajat, miáltal ott vesztegelnek a hajók a kikötőben a nyersolaj-rakományukkal, és olcsón is adják, csak vegye már meg valaki.

 

csakhogy az olajpiac az furmányosabban (határidősen) működik.  Az usák állampolgár beül a Hummerjébe, és tankolni akar.  Őt nem érdekli, hogy mikor hol milyen finomító robbant, ő tankolni akar.  Tehát benzin vagy gázolaj kell neki.  Ha az Usák kőolajfinomítók nem bírják szusszal a fogyasztást, akkor külföldről kell behozni a finomított kőolajszármazékokat.  Így hát az eredetileg nyersolaj szállítására tervezett olajtankereket átírányítják benzin és gázolaj szállítására - és a végeredmény: kevesebb nyersolaj a piacon, miáltal felmennek az árak.

 

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1162)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.23 0 0 1196

"ha megjátszottam volna azt a határidös ügyletet, már most milliárdos lehetnék..:-)"
 
még semmi sincs veszve.  Jómagam a hosszabb határidőkben gondolkoztam ( > 3 év ) abban szinte lehetetlen veszíteni.

Az 1 hónapos határidőknél elég nehéz megjósolni, hogyan alakul a kínálat/kereslet viszony, de a sok éves periódusban szinte lehetetlen, hogy ne legyen egy olyan idő amikor jócskán nyerésre állj.  Csak a kiszállás időpontját kell tudni eltalálni :))

 

 

Előzmény: csagal (1193)
Első Polgár Creative Commons License 2004.08.23 0 0 1195
Ott az a sok jo metanhidrat az oceanba (2015-re mind az USA mind Japan ipari megoldasokat akar), ott vannak az LNG, CNG tankerek, ott van az atomeromuves hidrogen gyartas. Az elet nem all meg. Az USA meg 10-edannyi olaj fogyasztas mellett is elhetobb hely lesz, mint India vagy Kina Plane elhetobb lesz, mint Mexico, Columbia vagy Jamaica.. Meg meg egy jopar orszag.

Előzmény: Törölt nick (1191)
pinyin Creative Commons License 2004.08.23 0 0 1194

http://www.enc.hu/1enciklopedia/aktualis/dmfc.htm

 

direkt metanolos tüzelőanyagcella (DMFC) – A hagyományos, hidrogénnel működő tüzelőanyagcellának több hátránya van. Amennyiben közvetlenül hidrogént használ energiatermelésre, problémát jelent a hidrogén elosztása és tárolása. Más tüzelőanyagok használata esetén pedig szükség van egy átalakítóra, amely ebből hidrogént állít elő. Emellett viszonylag magas, 80 C fok körüli az üzemi hőmérséklete. A direkt metanolos tüzelőanyagcella (Direct Methanol Fuel Cell: DMFA), amelyet Oláh György vezetésével a Dél-Kaliforniai Egyetem Loker Szénhidrogénkutató Intézetében fejlesztettek ki, a Jet Propulsion Laboratory-val közösen, közvetlenül alakítja át a metanolt (vagy más folyékony szerves tüzelőanyagot) elektromos árammá egy polimer elektrolit membrán segítségével. Működése az tüzelőanyag híg vizes oldatának oxigénnel, illetve levegővel történő közvetlen katalitikus oxidációján alapul. A DMFC szobahőmérsékleten is biztonságosan működik, elektromos áramot, szén-dioxidot, vizet és hőt termel. Metanol és levegő betáplálásával folyamatosan üzemeltethető. Működése megfordítható, elektromos áram betáplálásával a DMFC felhasználható szerves tüzelőanyagnak, például metanolnak a szén-dioxid vizes oldatából történő előállítására. Ezért elektromos energia tárolására is alkalmas, hatásfoka jobb az ismert akkumulátorokénál.

csagal Creative Commons License 2004.08.23 0 0 1193

Ez nagyon érdekes volt. Kösz!

 

PS: ha megjátszottam volna azt a határidös ügyletet, már most milliárdos lehetnék..:-)

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1190)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1192

 

Az 50$-os ár ostroma későbbre tolódik.  Mai maximum 49,40$ / hordó

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1191

Az eredő fügvényt hosszabítod meg a jövő felé,a tagkomponensek helyett.

Az usa legnagyobb gondja a földgáz.Emiatt nem igazán lehetséges az a nagy ipari reneszánsz....a csökkeő életszínvonal meg nem teszi igazán vonzóvá az usa-t mint célpontot.Márpedig ha kína és india is akarja a részét a világ olajábol,akkor az usának nem meread elég az életszínvonalának finanszirozására.

Előzmény: Első Polgár (1183)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1190

 

Cantarell - a világ második legnagyobb olajmezeje (35 Gb ) is eléri nemsokára a csúcsot.

 

http://home.entouch.net/dmd/cantarell.htm

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1189
 
Számok: az OPEC Júniusban napi 29,6 millió hordót termelt ki, Júliusban pedig 29,5-öt.  A csökkenés elsősorban Szaud-Arábiának köszönhető, aki Júniusban napi 9,52 millió hordót termelt ki, Júliusban pedig már "csak" napi 9,13-at.  A Petrologisztikusok meglepődtek, mert aszitték, hogy a hangzatos bejelentések után Júliusban az OPEC legalább 30 millió hordót fog kitermelni.
 
http://www.ecommercetimes.com/story/news/35885.html 
 
OPEC production data released by tanker tracker Petrologistics lent some support to prices, said Tom Bentz, an analyst at BNP Paribas Futures in New York.
In its latest report, the Paris-based Petrologistics said OPEC's output of crude oil in July averaged slightly below 29.5 million barrels a day, down slightly from June's 29.6 million barrels a day, mainly because of a decline in output from Saudi Arabia.
Petrologistics had previously expected the OPEC to pump more than 30 million barrels a day in July.
Despite pledges to increase its output, Saudi Arabia, OPEC's largest producer and exporter, produced about 9.13 million barrels a day of oil in July, down from 9.52 million barrels a day in June, according to Petrologistics.
Analysts Surprised
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1188

 

Eddigi maximum (a mai nap) - 49,27

 

Egyes elemzők már a 70$ / hordós árat is elképzelhetőnek tartják:

 

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/3578452.stm

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1187
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1186
"Lehet hogy ma meglesz az 50? "
 
Ha nem ma, akkor a jövő héten.  Legalábbis a kereskedők 2/3-a ezt gondolja.  Állítólag a gonosz tenorista al-Sadr miatt van, de ha elkapják, akkor majd megnyugszanak a piacok.
Erre szokták azt mondani, hogy
- nehogymá a csík tolja a repülőt
- nehogymá a nagymama tegye el a lekvárt
- nehogymá al-Sadr egymaga mozgassa az olajárakat
 
http://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10001013&sid=aqqwBFoGPYfE&refer=commodity_futures
 
Crude oil futures in New York will probably rise next week on concern shipments will be curtailed as demand grows, a weekly Bloomberg survey of 51 traders and analysts showed.
Price Rally
Thirty-two of the respondents, or 63 percent, predicted the rally will continue next week. Twelve expected prices to fall and seven little change. Last week, 57 percent forecast a rise.
``Iraq is the main focus in the market and the tensions surrounding Najaf'' in southern Iraq, said Tony Machacek, a broker at Prudential Bache International Ltd. in London.
Iraqi exports ended a second week at about half their normal levels since the closure of one of two pipelines that connect its southern fields to its Persian Gulf terminals.
Exports won't recover until security improves, Dhia Al-Bakka, the head of Iraq's State Oil and Marketing Organization, SOMO, said Wednesday in an interview in Vienna.
Shiite Muslim cleric Moqtada al-Sadr urged his followers in Najaf to continue their fight against U.S. and Iraqi government forces, ignoring yesterday's plea to lay down arms by Iraq Prime Minister Ayad Allawi, AFP reported.
Oil Attacks
Several oil installations in southern Iraqi have been attacked and threats were made to torch oil wells across Iraq, Al-Jazeera television reported yesterday, citing an al-Sadr aide.
Előzmény: Első Polgár (1185)
Első Polgár Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1185
Szerintem a valtozas fokozatos lesz.

"Crude oil for September delivery rose as much as 28 cents, or 0.6 percent, to $48.98 a barrel in electronic after-hours trading on the New York Mercantile Exchange at 10:49 a.m. Singapore time. "
Bloomberg
Ez volt kb 1 oraja.

Lehet hogy ma meglesz az 50?
Nemsokara felkel a nap Bagdadban es Nadjafban, kezdodhet a csihipuhi, aztan nyitnak az europai tozsdek, aztan nyit newyork.
Előzmény: Wouldnotsayso (1184)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.08.20 0 0 1184

Az, hogy a dollár elveszíti a dominanciáját, nem feltétlenül jelenti azt (főleg nem rövid távon), hogy egy másik valuta átveszi a helyét. Én sokkal inkább arra számítok, hogy a dollár mellé bejön még két-három másik valuta (yuan, euró esetleg a rúpia), és ez a dollár bukásához vezethet.

 

WNS

Előzmény: Első Polgár (1183)
Első Polgár Creative Commons License 2004.08.19 0 0 1183
Bukott haboruja mar volt Amerikanak (Vietnam ). Itt olyan bukott haborura lenne szukseg, amiben Washingtont elfoglaljak.
Az euro nem tudja atvenni az dollar szerepet, mert az eurozona gazdasagilag kb ott van mint USA, viszont katonai politikai ereje jelentektelen, tortenelmileg instabil, pl. a nemet allamkotvenyek csak az utobbi 50 evben jelentenek biztos befektetest.
A yuan azert nem tudja atvenni a dollar szerepet, mert a kinaiak ( es az egesz tavol kelet ) az USA exporttol fuggenek. A politikai stabilitasrol mar nem is beszelve.
A vezeto penzugyi kozpontok nagyjabol angolszasz orszagokban vannak illetve angolszasz befolyas alatt allnak ( New York, London, Szingapur, Tokyo ). Ez se fog valtozni egy jo ideig.

Egy esetleges kereskedelmi haborun a tavolkeleti orszagok sokkal nagyobbat buknanak, nem veletlen az, hogy annyira alacsonyan tartjak a valutajukat.
Ha az USA korlatozna a kinai-japan exportot, kapna egy marha nagy recessziot 1-2 evig, aztan szepen ujraindusztrializna a gazdasagat az olcso bevandorlo munkaerovel. Csak olajra van szukseguk. A kinaiak meg a japanok viszont hosszutavra osszeomlananak, mert nincs belso keresletuk, exportra epul az egesz gazdasaguk, Kinaban most is oriasi a munkanelkuliseg, egyszeruen nem engedhetik meg maguknak, hogy a 7-9%os novekedes ala menjenek.
Előzmény: csagal (1181)
erbe Creative Commons License 2004.08.18 0 0 1182

http://lorinczl.freeweb.hu/ilorinclacicikk48.htm

A mellékelt novellában jó tippeket találhatunk napenergiahasznosításra és a "Peak oil", stb. utáni állapotra.

Bár, szerintem, túl derűlátó.

csagal Creative Commons License 2004.08.18 0 0 1181

Ha a dollár egy ponton túl gyengül, akkor a dollár jó eséllyel elveszíti a világban a vezető helyét. Ez akár jó hír lehet az eurónak. Viszont ettől kezdve megszűnik egy csomó olyan lehetőség is, amellyel a dollár, mint a világ legfonotsabb fizetőeszköze ma gyakorlatilag visszaél.

 

 

Igen, a dollár uralom (amely Bretton Woods óta fennáll) az USA világhatalmi státuszának egyrészt oka, másrészt következménye. Az USA tulajdonképpen a világ jegybankja és ez még egy darabig így is lesz. Hogy meddig? Az elsö bukott háborúig. Ez a háború persze lehet kereskedelmi is, ahogy Elsö Polgár írta és itt már böven van esélye az USA vereségének. Az EU és Ázsia együtt meglenne az amerikaiak nélkül is.

Előzmény: Wouldnotsayso (1178)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.08.18 0 0 1180

Megint pofára esett Uncle Sam. Már számtalan kísérletet tettek Hugo Chavez megbuktatására, de a legutóbbi kísérletük sem jött be. Mivel a Chavez ügy bizonytalanságot okozott az olajpiacon, hozzájárult az olaj rekord mértékben történő drágulásához. Az USA-nak a megbuktatási kísérlet tehát többszörös bukta volt, kénytelen volt drágábban olajat venni, egy csomó pénzt nyilván belefeccolt a megbuktatási kísérletbe (bár ez az előző tétel töredéke), és ráadásul Chavez sem bukott meg.

 

A hír részleteseben az indexen...

 

http://index.hu/politika/kulhirek/?main:2004.08.17.&190351

 

Mellesleg a Chavez jelenség intő példa minden magát demokratikusnak mondó latin-amerikai típisú országnak: nem lehet a népet végtelenségig nyomorban tartani, és elnyomni, mert a nép magához veszi a hatalmat demokratikus módon. Igaz, hogy ezzel a nép egyáltalán nem jár jobban, de a gazdagok viszont lényegesen rosszabbul járnak...  Szóval a gazdagok számára sem lehet cél az emberek nyomorban tartása egy demokráciában...

 

WNS

NORMÁLIS Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1179

Most újfent alkalmat ragadva emlékeztetnék Emmanuel Todd: A Birodalom után c. könyvére.

 

Vitaanyag, amely egyúttal azt is jelenti, nem feltétlenül van igaza - még akkor sem, ha a SzU-val kapcsolatban jó megérzések gyötörték.

 

________

 

Ha rövid és elegáns akarnék lenni, azt írja, hogy a külföldiek által finanszírozott USA fogyasztás épp az ellenérték hiánya miatt egyszercsak a bimbam és a potty között terül el...

Előzmény: Wouldnotsayso (1178)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1178

Korrekt elemzés.

 

Még annyit tennék hozzá, hogy az USA az utóbbi évek hihetetlen mértékű eladósodásával ráadásul csak a belső fogyasztást növelte, de olyan jellegű beruházásokra nem igazán futotta, amelyekből a világon piacképes termék lesz.

 

Az USA cégek a versenyképességüket szinte kivétel nélkül az outsourcing egyre szélesebb kiterjesztésében látják, emiatt a mesterségesen pumpált gazdasági növekedés nem igazán növelte a jól fizetett munkahelyek számát.

 

Az amerikai piacképes termékek mennyiségének a relatív csökkenése viszont óhatatlanul iszonyatos mértékben növekedő külkereskedelmi hiányokhoz és költségvetési hiányokhoz vezet. Ez viszont a dollárt roppantja meg.

 

Ha a dollár egy ponton túl gyengül, akkor a dollár jó eséllyel elveszíti a világban a vezető helyét. Ez akár jó hír lehet az eurónak. Viszont ettől kezdve megszűnik egy csomó olyan lehetőség is, amellyel a dollár, mint a világ legfonotsabb fizetőeszköze ma gyakorlatilag visszaél.

 

Ez után nem lesz lehetőség másra, mint a nadrágszíj megszorítására. Kérdés, hogy az amerikaiak hogy fogják tudni ezt megemészteni.

 

De azért az USA gazdaságát még nem kell temetni :-)

 

WNS

Előzmény: Első Polgár (1176)
Első Polgár Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1177
Ez kiszamithatatlan. Bush arra epiti a kampanyat, hogy biztonsagosabba tette Amerikat. Egy ujabb merenylet eseten Kerry mondhatja azt is, hogy nahat, tenyleg?
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1171)
Első Polgár Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1176
Igen, a juan elengedese csak egy icipict segitett volna, utana gondolkoztam.
Az igazi problema inkabb az, hogy amikor 2001ben a piaci alapu amerikai tokejavak exportja kezdett kifujni ( dot com lufi), akkor a beindult egyensulyi folyamatokba Bush beleszolt az adocsokkentesei programjaval. Mestersegesen keltett keresletet Amerikaban es mestersegesen keltett kinalatot tokejavakra.
Ha megnezzuk az amerikai tokemerleget, lathato, hogy a kormanyzati papirok pozicioja 97 ota neha netto visszaaramlas, neha netto kiaramlas, de alacsony volumenben (+-30 mrd $), azonban a 2002-2003-as evben iszonyatosan felfuvodik ( 190 illetve 300 mrd korul), gyakorlatilag atveszi a piaci alapu tokebearamlas szerepet a tozsdei reszvenyektol.
(Bar az adatok nagyon megbizhatatlanok, mert a statistical discrepancy 10 millard dollaros nagysagrendu.)
Tehat ahogy a 90-es evek euforiaja kifujt, Bush szepen eladosodasbol fedezte 2002-2003-as recovery-t. Ez nem sokkal kulonbozik a kozonseges penzgyartastol.
Ennek kovetkezmenye a dollar esese, es vilagmeretu inflacio. Az inflacios nyomas pedig a legkeresettebb cikknel jelentkezik -> olajaramelekedes.
A helyzet hasonlo a 90-es evek kozepenek Magyarorszagahoz. Ikerdeficit. A problema az, hogy az USA nem alkalmazhat olyan egyszeru modszereket, mint a deviza leertekeles, mert az a dollar vilagpenz volta miatt nem mukodik.
Az egyetlen megoldas a szigoru fiskalis politika lenne( es kereskedelmi haboru a tavol kelet ellen), vallalva az ezaltal biztosan bekovetkezo recessziot. ( egy Ronald Reagan vagy egy Margaret Thatcher)

Mindezen problemakban ( USA tulfogyasztas) azonban az olaj csak egy reszproblema.
A dinamikusan novekvo olaj vilagkeresletre kezenfekvo megoldas az iraki olajtermeles felfuttatasa. Ezert velemenyem szerint 2005ben be fog kovtkezni az iraki helyzet rendezese, mert az osszes nagy es kozephatalom Iran es Oroszorszag kivetelevel erdekelt lesz abban, hogy Irakban csend rend es hullaszag legyen es follyon az olaj.
Ha Bush gyoz, akkor ez ugy lesz megvalositva, hogy szetbombaznak mindent, ha Kerry gyoz, akkor meg ugy lesz megvalositva, hogy ad a Franciaknak Oroszoknak, Kinaiaknak 10-10%ot az iraki olajbizniszbol, akik ezert elegendo tamogast + nyomasgyakorlast adnak a lazadas lecsillapitasara.
Előzmény: Törölt nick (1168)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1175

 

Kalandok az Energia Birodalmában:

 

http://www.adventuresinenergy.org/interactive/main.swf

 

 

.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1174

"Nehezen tudok elképzelni olyan eseményt,amiböl bush&co jól jöhetne ki.

 

Alapvetően,3 évvel ezelött az emberek felkérték(mégha nem is szavazásal) hogy tegye biztonságosabbá az életüket.

Ha ezt ennyi idő alatt nem tudta megtenni,akkor miért vesztegessenek egy hozzá nem értövel még néhány évet?"

 

Annyira nem is kell megerőltetned a fantáziádat.  Éppenséggel 9/11 után, amikoris bebizonyosodott, hogy az Usákok nincsenek biztonságban - nos akkor volt Bush népszerűségének csúcspontján.  Usákia =/= Spanyolország.  Terrortámadás esetén Bush előjönne a kézenfekvő teoriával: "ha Kerry-re szavaztok, akkor azt csináljátok amit a tenoristák akartak!"

Előzmény: Törölt nick (1172)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 1173

Némi kárörömmel olvasgattam eme cikkiet.:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/manchester/3561852.stm

"Indians fill rail skills shortage

Rail bosses have been forced to fly in specialist engineers from India to repair a set of rail signals because of a UK skills shortage.

"

Naszóval,ha több emberre lesz szükség az olaj pótlására,akkor honnan akasztanak le hirtelen mérnököket és specializált borgokat(pontosabban:szerelőket)?

Mertugye ez a fránya egyedi gápgyártás agyigényesebb és nem optimalizálható olyan szinten,mint a tömeggyártás.Oda biz kellenek a képzett humánok,akiket nem lehet PLC-kel kiváltani.:-)

Csak honnan lehet ezeket beszerezni?Esetleg elindul majd a közgazdászok/jogászok átképzése villamos,vegyész és gépészmérnökökké?

Hogy lehet megnövelni a müködő olajfurókutak számát?1 év alatt az USA-ban 10%-al nött a müködő olajfúró tornyok száma.Hogyan lehet tovább növelni szakemberek nélkül?

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 1172

Nehezen tudok elképzelni olyan eseményt,amiböl bush&co jól jöhetne ki.

 

Alapvetően,3 évvel ezelött az emberek felkérték(mégha nem is szavazásal) hogy tegye biztonságosabbá az életüket.

Ha ezt ennyi idő alatt nem tudta megtenni,akkor miért vesztegessenek egy hozzá nem értövel még néhány évet?

 

Egyébként ha a hard core arabokon mulna akkor bush maradna poszton.

"A jó hadvezér legjobb szövetségese az ellenfél rossz hadvezére.":-)Vagy valami ilyesmi...

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1171)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.13 0 0 1171

"Bush elvesztette a valasztast, az mar vilagos."

 

Számomra egyáltalán nem világos.  A félelem az nagy úr ugyebár, és ha néhány elszánt terrorista - mindenféle biztonsági intézkedés ellenére - eltérítene egy-két repölőgépet a választások előtt, akkor Bushnak újabb 4 éve lenne, hogy feltegye a pontot az i-re :))

Előzmény: Első Polgár (1167)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.13 0 0 1170

"jovo heten meglesz az 50?"

 

ha Chavez-t visszahívják, és általános sztrájk lesz Venezuelában, akkor könnyen előfordulhat. (most épp 46,58$ a Bloombergen http://www.bloomberg.com/markets/commodities/energyprices.html )

 

Chavez visszahívásának esélye kb 50%.  Amennyiben visszahívják, úgy Szeptemberben új választások lesznek, amelyen Chavez is indulna, és nagy valószínűséggel meg is nyerné, mert az ellenzéknek nincs "piacképes" jelőltje.

 

http://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10001099&sid=a3YCP1jY.7HY&refer=energy

 

 

Előzmény: Első Polgár (1166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!