Sem a cefrézéssel (12 Brixről indult, 3 nap után kapott 3% fényezést, két hét alatt kész volt), sem az alszesszel nem volt túl nagy gond (mondjuk körtéhez képest keveset adott, az ugyanannyi császárkörte 3/4-ét).
Hát igen, elözőleg emlitettem hogy ugyanannyi cseresznyéhez 2 napfény és ugyanannyi meggyhez 1 napfény, és a kihozatal közti külömbség majd 2 liter a cseresznye javára, na jó persze a gyümölcs cukorfoka sem volt egyforma gondolom, de szerintem is 50 l cefréhez kell az a 1 k napfény, ez nem rontja el sőt, csak olvastam hogy a birs és körte többet elbír mivel erös illetve nagyon erős aromaanyagokat tartalmaznak.
A fényezés (ebben az 1-2 százalékos hozzáadott mennyiségben) jobbára elvi kérdés, amiről megoszlanak a vélemények. Volt teszt, ami alapján egyöntetűen a minimális (talán két százalék)napfényt kapott cefre pálinkája volt a legfinomabb, vakteszt alapján. De az kajszi volt.
Viszont érdekes egy kicsit matekozni. Mondjuk tíz százalékos kihozatalt véve alapul(50 fokosra vetítve) és két százalék napfényt. Ekkor lesz ugye tíz liter párlat a gyümölcsből és kettő liter (bár ez is állandó vitaalap:-) ) a cukorból. Bármennyire is nem hangzik soknak két százalék, így mégis az összmennyiség egyhatod részét a hozzátett napfény képezi. Elgondolkodtató.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Körte (főleg a kötöttebb talajon termettek) esetében úgy a második-harmadik este már kevés a feldolgozható -még pektinbontóval sem férnek hozzá elegen a grízesebb gyümölcsgócokhoz- cukor mennyisége az élesztőgombák szaporodásához, ezért célszerű "megdobni" őket egy lökettel.
Eltúlozni se szabad (részemről az 50kg/2kg már túl sok), de ha éhezteted őket, akkor kevesebb cukrot tudnak átalakítani alkohollá (merthogy nem lesznek elegen).
Körte az egyik kedvencem a kajszi után, minden évbe van belőle, nyári körte van kettö fa egy öregebb fa sárga nagyszemü, nevét nem tudom, meg piros klapp kedveltje, az se fiatal fa, meg van két fiatal vilmos, egyik sárga másik piros, ezeket idén külön főzöm, először lesz annyi vilmos hogy érdemes lesz, a 50 liter cefréhez szoktam adni 1 kg napfényt, így is elég karakteres az íze, meglátom, lehet idén nem kap napfényt, a vilmoshoz nem is akartam .
Üdv urak, cseresznyét finomitottam egy hete, 5 vödör germenszdorfi + 1 vödör meggy, 2 k napfény, eredmény 6 liter 48 fokos, azt hittem sok lessz a napfény de nem, most egy hét után kóstolva rendbe találom, a meggyem 6 vödör + 1 k napfény 4,5 l 48 fokos lett, ez sajnos opálos lett, nem tudom mitől, két nap pihenés után vattapamacson átszűrve jó lett, körtém lessz még bőven, ahhoz mehet kicsit több napfény a bő aroma miatt mint a birshez, erről mi a véleményetek?
Elválasztás, 60 foknal kicsit visszavettem, majd kb. 70 foknál, mikor a paracső felénél kezmeleg lett, letakarekoltam. Szag es izminta alapjan 8dl ment a lecsóba..., ( előtte a cseresznyénel 9dl.)
Egy elég aktuális témában szólnék hozzá, a 2018-as év pálinkája a Jázmin szőlő lett.
A szőlő teljesen ismeretlen, keresgéltem és megosztanám veletek!
A JÁZMIN fajtajelölt Kozma Pál (1920-2004) rezisztencia nemesítő programjából származik. A Jázmin fajtajelöltet a Petra és a Bianca fajták 1986-ban történt keresztezéséből állították elő. A Jázmin korai fakadású, igen korai érésű fajta, általában augusztus közepén már szüretelhető. Növekedési erélye közepes, közepes termőképességű fajtajelölt.
Korán zsendül, jó cukorfelhalmozó, lelágyulásra nagyon hajlamos. Kiváló peronoszpóra rezisztenciájú, jó a lisztharmat ellenállósága is. Rothadásra nem hajlamos. Kedvező lombszerkezetű, kevés és gyenge hónaljhajtást hoz, rendezett lombozatot nevel, kevés zöldmunkát igényel. Átlagos évjáratban nem igényel kémiai növényvédelmet. A nagyon korai érése, lelágyulásra való hajlama miatt igen korai szüretre kell felkészülni. Az értékek megőrzése érdekében fontos, hogy ne meleg szőlőt dolgozzunk fel, továbbá a gyors feldolgozás, hűtött erjesztés nélkülözhetetlen.
Petra x Bianca
Petra: A Kárlócai Szőlőtermesztő Intézet által létrehozott szőlőfajta. 1991-ben vált elismert fajtává. Közepes termést ad, ám rendszeresen terem. Koraérő, vagy esetleg a szőlőérés második szakaszában szüretelhető. A belőle készült bor szalmasárga színű, magasabb szintű alkohol- és savtartalom jellemzi, bukéja a muskát borokra emlékeztet. Harmonikus, könnyű és nagyon finom. Természetes, aromás, félédes borok készítésére alkalmas.
Bianca: Csizmadia József és Bereznai László állította elő. Korai érésű, erős növekedésű, közepesen termő. Fekvés és talaj iránt nem igényes. Fagytűrő, rothadásra nem hajlamos, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll. Fürtje hengeres kicsi. Bogyója gömbölyű, középnagy, nem mintázott, hamvas, húsa ropogós, húsos. Íze semleges. Bora illatos, alkoholban gazdag, semleges ízű, finom savakkal rendelkező, de lágyulásra hajlamos minőségi fehérbor.
A bor
A Tolna Borház az első nagyüzemi termelő. A borász (és tulajdonos) a tolnai születésű Bajor László. A Jázmin fajtára különösen nagy figyelmet fordít. A bor készítőjének a hátcímkén megfogalmazott sorai szerint, olyan különlegességet tartottam a kezében,
melyet Hungaricum-nak is nevezhetnénk, mivel egy új magyar szőlőfajtából készítettünk. Nemesítője Kozma Pál. Illata rendkívül friss, üde, gazdag, virágokra emlékeztető, ezért is kapta a Jázmin fajtanevet. A szőlő permetezést egyáltalán nem igényel! Jelenleg ezt a szőlőfajtát csak a PTE pécsi kísérleti telepén, és a Tolna-Borház 1,7 ha-os területén termesztik. 0,75 l alk.: 12,5 % V/V
A bor halványsárga színű. Szép, jól adagolt illatokkal indul, majd egyre parfümösebb, jázminosabb lesz, amit kellő nyitottsággal hamar megkedvelhetünk, különösen gazdag, gyümölcsös, citrusos, kellemesen tartós ízeivel együtt érékelve. Savai kellemesek, szépek, nem zavarják a gracilis, nőies zamatok kiteljesedését. Szerethető, hamar megkedvelhető bor. Jól lehűtve 7-8°C hőmérsékletről indulva javaslom fogyasztani.
Könnyebb persze, de én a csöpögéses megindulásban próbáltam segíteni nagy vonalakban. Itt sem mindegy mekkora az üst, az alszesz mennyiség. Most tisztáztam 5l 62-es almában geistolt rebarbarát 100-as üstben, oda kellett figyelni az elejére!:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sziasztok. Holnap lesz egy kis mangóm. 2 mázsa. Hogyan cefrésítsek? Mindenkép meg kell e pucolni, ill. a magot ki kell e venni? Vagy elég csak darabólni?
Dragonstill Procup buboréksapka klón. Ügyesen kitalált cucc, jön megy benne a két fázis. Nem vált be a szita, nem tudok egyensúlyt létrehozni benne, ennek van túlfolyója, így nem lehet elárasztani olyan könnyen.
60-nál vegyél vissza keveset, 70-nél többet, éppen csak pöszörögjön a láng! Elveszed az elejét, utána erősíthetsz a fűtésen. 80-82-nél már nagyon a középpárlatnak kell jönni.
Kotyogó elhallgat, főzöm. Azért írtam, az esetedre, hogy bunda van, tehát még dolgozik, mert te kevergeted, ha nem lenne gázképződés már elsüllyedt volna. Ha nem kevered, a bunda a forrás befejeztével még jó darabig fenn marad.
Én az elején 2-3szor jól átkeverem, majd lezárom kotyogóval és akkor nyitom ki legközelebb, amikor felhozom főzéshez. Minden egyes kinyitás, levegő bevitellel jár, felesleges azt gondolom.
Sav először, élesztő-pektinbontó egyszerre. Szerintem annyi jelentősége van, amikor a savat megkapja a cefre, ott, ahol töményen érintkezik vele kinyírja az enzimet és a gombát, ha már benne van, ezért logikusabb azzal kezdeni.
Ezért is tettem fel a kérdést mert már nem az első próbálkozásom ebből a gyümölcsből főzetet készíteni, sikerültek is véleményem szerint, de a cefrézéssel nem voltam teljesen kibékülve.
Problémám pont abból adódott, hogy megvártam a 2 hét forrást amit itt -ott olvastam könyvben, neten, stb., de a fekete ribizlinél valahogyan nem akart megfordulni a cefre ennyi idő alatt és gondoltam ez annak betudható, hogy a felfúvódott héj nem engedi mindezt.Ezért kézzel kevertem mindig szétnyomkodva az épen markomban kerülő héjrészt. De tavaly sem vártam az előbb leírtak miatt 2 hétnél többet.Most van kotyogós hordóban is és simán nejlonnal letakartban és már a kotyogós sem igazán akar mozogni pedig csak ugye egy hete van benne! Természetesen cukrot eddig egy esetben sem raktam bele!
Tehát ha jól értem te megvárod még a ribizlid megfordul (már mint akkor ezek szerint képes erre)!?
Ennek a hűvös időnek én is kifejezetten örülök a meggy cefrém miatt. Most tudom 18-19 fokon tartani, gyönyörűen lassan dolgozik. Megkapott minden jót, bízom benne, hogy ezt minőségben meghálálja majd. Most először pH-t is mértem :) és minimálisan korrigáltam.
Egy kérdés: általában az enzim-élesztő-sav sorrend javasolt, már ha alkalmazzuk őket persze. Van ahol viszont először a pH beállítást ajánlják és csak utána a többi. Van ennek egyáltalán jelentősége ? Gondolom nincs, mert annyira nem savazunk alá, hogy bántsa az élesztőt. Kösz.
Hidegben lassabban erjed, ez jót tesz a folyamatnak, a viharos kezdeti erjedés túlmelegedést okoz, a melegben az illatok és az alkohol nagyobb mértékben távozik a termelődő CO2-vel, 18C fokos pincében nálam 10nap-2hét az erjedés fajélesztős beoltással.
Azt kérdezted, hogy más hogy csinálja, erre írtam, hogy természetes módon, fajélesztő nélkül, spontán erjesztéssel tavaly elég jó eredmény született. (Félre értés elkerülése végett: Nem javaslom, a spontán erjesztést, csak ha konkrétan érdekel a téma, használj fajélesztőt.)
Ne nyúlj bele, ne nyitogasd, tegyél rá kotyogót, pontosan látni fogod milyen ütemben zajlik az erjedés, 2hét alatt szépen kierjed, az tökéletes. Ha van bundája, akkor dolgozik, a legjobb eredményt a szakemberek szerint 14-15C, 3-4hét erjesztés adja, ne aggódj, jó lesz. :)
Esetleg követted az erjedést cukorméréssel vagy ilyesmi?
Most pincében van,de nagyon lassan erjed, tavalyinál jóval lassabban igaz akkor nem a pinyóban volt lent.
Most azon gondolkodom beoltom újra mert nem igazán pezseg és csak a múlt héten szerdán került be a hordóba, és a bundája sem meleg mikor belenyúlok....
A szeszfőzésben sem újdonság a folyamatos cefrefőzés, az olaszok még a száraz törkölynél is megoldották, csak ez az, hogy mikor lesz annyi meggy Újfehértó környékén, hogy cefreoszlopot állítsanak fel hozzá :)
Ne az első csepp megjelenésekor vedd vissza a fűtést, még előtte. A páracső nagyon praktikus támpont ehhez, mikor a felénél,kétharmadánál meleg már, akkor veheted is vissza akár. Vagy hőmérséklet alapján is lehet szabályozni, miután kiismeri az ember a berendezését.
A főzési időn is lehetne faragni, nem kellene hat óra hozzá.
Napon szárított magtöret kerül vissza a "szabvány" szerint. :)
A mosott gyümölcsöt a magozó gépbe továbbítják, ahol megtörténik a mag eltávolítása. A gépek beállításánál az átlagos magméretet kell figyelembe venni, így minimálisra csökkenthető a magtöret hányada, amely a cefrébe kerül. Veszélyes a magtöret a cefrében, mert a magból a cefrézés és az erjedés során az amigdalin ciánhidrogénre és benzaldehidre bomlik. A csonthéjas gyümölcsöknél szükséges az ún. magíz biztosítása is, ezért a megengedett (max. 3 %) magtöret mellett, ha szükséges, szárított magtöretet tesznek vissza az erjedő cefrébe.
Az EP a cefre minőségétől és a főzés indításától függ leginkább. A főzést úgy kell indítani, hogy a párlat csepegve kezdje meg a kifolyást és addig tartani ezt az állapotot, amíg megjelenik az EP mentes középpárlat, csak így koncentrálódik kis mennyiségbe ez az illékony szemét.
Sokat olvastam utána, es 0.5 - max. 2% EP irnak a szakkönyvek, de gondolom ez gyümölcs fajtától és fözőnmerettől, meg még sok mas tényezőtől is függhet...
Én meg csak pár főzésen vagyok túl Des 34 l főzővel kiserletezgetek..., de pl. cseresznye finomitasnal (30l alszesz) 5dl kóstolás nélkül ki kell dobnom, és ezután 5x1dl leveszek, miből 4dl kóstolás alapján szintén ki kellett dobnom, összesen 0.9l - t. Ez 0.9/30 >> 3%!
Ha a szabadban főzöl, enyhe szélben mondjuk, akkor az égő által termelt hő 20%-ka jut a cefrébe, durva becslés, de szemléltetésre jó. Klasszikus megoldás az üstház, de egy kézzel hajlított bádog gallér, esetleg téglából rakott védelem csodát tesz. Ha zárt helyen főzöl, akkor jobb a helyzet, de kb. a hőmennyiség fele akkor is a helységet fűti.
Ez jobbára egyéni ízlés kérdése. Én pl mag nélkül erjesztem és persze mag nélkül főzöm, mégis van egy finom, határozott marcipános beütése.Számomra pont elegendő. Ám valóban sokan szoktak visszatenni bele magot. Ők valószínűleg több marcipán ízt szeretnek érezni benne.
Ekkora mennyiségnél már simán tudsz többféle cefrét csinálni. Egy magosat, egy mag nélkülit.
Nem tudom, azok a mások mennyire értik a dolgukat, de szerintem általában igaz, hogy aki nem (vagy nem sokat) cukroz, az igényesebben áll a cefrézéshez és a párlatelválasztáshoz még akkor is, ha nem ért hozzá. Hozzáértés nélkül sem mindegy, hogy az ember kiválogatja-e a gyümölcsöt, vagy egyáltalán milyen minőségű gyümölcsöt használ, beleengedi-e főzéskor a nagyon büdös frakciókat, ilyenek. Aki zsákszámra hordja bele a cukrot, annak a cefréje egyébként is egy vegyi katasztrófa szokott lenni, aztán főzéskor ezt csak súlyosbítja.
Részben innen eredhet az a tapasztalat, hogy a cukrozott pálinka fejfájósabb, mint a nem cukrozott.
Másrészt meg ez is önmegerősítő mítosz, mert a máséról gyakran nem tudják, hogy tényleg cukrozott-e és mennyire, hanem a fejfájás alapján döntik el :))
Az sok mindentől lehet, de a cukortól biztos nem. Több mint valószínű,hogy a nem jó elválasztás a bűnös. Ez a "cukortól fáj a fejem" egy jó kis beidegződés csupán.
Többen mondták már, hogy az én pálinkámtól nem fáj a fejük, a másétól meg igen. Többen arra gondolnak, hogy biztos a cukrozás miatt. Ennek kémiailag nem sok értelmét látom, pláne, hogy az enyémbe is szokott cukor kerülni. Inkább a rossz elválasztásra gyanakszok, mint kiváltó ok. Mi a véleményetek?
..."az egy másik szempont, hogy a "szakma" mit nevez annak, csillagos étteremben a marha pörkölt is máshogy fest, mégse hiszem, hogy amit itthon főzök olyan rossz lenne. :)"...
Ezt nagyon eltaláltad, ez nagyon jó!!...ezt megjegyzem...végül is szerintem akárki akármit mond, az otthon főzés leginkább erről szól...persze lehet vinni versenyekre, meg mutogatni, de az a lényeg, hogy valami nekünk tetszőt alkossunk...a többi mellékes...:):):)...
Nem hiszem, hogy normákat kéne felállítani, ha valaki elégedett a termékével, akkor megtalálta az optimális deflegmációt, az egy másik szempont, hogy a "szakma" mit nevez annak, csillagos étteremben a marha pörkölt is máshogy fest, mégse hiszem, hogy amit itthon főzök olyan rossz lenne. :)
Jó a példa, amit megneveztél termék, nálam már lőtávolon kívül van, (az én ízlésemnek) ízben hiányos, kóstolj esetleg egy Agárdi Miraculumot, nem azt mondom, hogy csúcs, de rendszerint nem okoz csalódást, szilvája pl.
Amugy az itt elfogadott norma fozesi idotol nekem picit a cefre, es joval hosszabb az alszesz fozes altalaban, szoval lehet mar en is ebbe a kategoriaba vagyok.
Csak azert kerdeztem, mert egylepcsosbol nyert boltiknal az illat tenyleg veri a kisustit, de az iz nem, es nem arra gondolok, hogy nem eleg komplex, a tiszta gyumi iz is esetenkent gyengebb volt. Most hirtelen ami eszembejut bestillo.
De lehet csal az emlekezetem.
Az is lehet, hogy letezik nem csak illatban, de izben is tisztabb gyumi, mint a hagyomanyos, csak ilyennel meg nem volt szerencsem talalkozni.
Biztos, A páracső lejtése nálad lényegtelen. Nálam a kétméteres 5 centis páracső 10 perc alatt kevesebb mint, 1 dl. flegmát hoz létre tisztázáskor, aminek a lejtése 6%. és a középpárlat 65-75% körüli. Nem szabad elcsüggedni, az otthon főzőknek az alszesze itt a fórumon, 25% feletti. Ezzel a témával különösebben kár foglalkozni.
Egyetértek veled, viszont azt gondolom, hogy a közízlést az határozza meg, hogy a boltból hazavitt készülékeken ilyen illatban szerényebb, széles ízvilágú, főttes jellegű, édeskés pálinkák főzésére alkalmasak, amikkel semmi gond nincs, szerethető, kiváló termékek, aki ezen nő fel, annak ez az etalon. Viszont aki huzamosabb ideig foglalkozik a kérdéssel, tájékozódik, kergeti a minél határozottabb gyümölcsízeket, kóstol más termékeket, esetleg versenyekre nevez, annál felmerülhet az igény, hogy lépjen ebbe az irányba, a harsányabb gyümölcsízek, intenzívebb illat felé, az ár a rövidebb lecsengés és a vékonyabb, kevésbé testes élmény.
Lehet, csak ugy meg sokat kell rakni. De amugy a cefrebol hogyan jon ki a legjobban az illat, iz, az is osszefugg a deflegmacioval, futessel, paracsovel (lehet hogy ezzel nem annyira endrepp-re utalok), ezert foglalkoztat ez.
Nagyon érdekes és én is keresem a helyes mértéket, nagyon bizonytalan vagyok. A kisebb visszahűtési rendszert preferálom.
Van egy ismerősöm minden díjat elvitt előlünk és ő durván túldeflegmál! Ha az arany a cél akkor bizony már nem merem kijelenteni, hogy vegyük vissza a lehető legjobban a deflegmálást! Annyira szemtelenül eredményesek a versenyeken, hogy meg fogom nézni őket, hogy csinálják! El kell döntenünk, hogy versenyre vagy magáncélra , kicsit a verseny eltávolodott a közízléstől, de nekem az is ízlik!
Igen, a deflegmaciora gondoltam a cefrefozessel kapcsolatban. Mas a kis rendszer, mert snapszmester picit mast irt a sajatjara azt hiszem. Amugy nekem rendre magas az alszeszem, 30 felett, pedig mar takargatok mindent, futest is noveltem, arra gondolok, hogy csokkentenem kell a paracso szoget (megjobban).
"erjedés után pedig mielőbb lefőzzük a cefrét, lepárló berendezéstől függetlenül egy csökkentett deflegmációval, gyorsabb lefőzéssel (ami még nem megy az alkoholkihozatal rovására), akkor kiváló fajtajellegű, illatos, ízletes, alacsonyabb metanol és egyéb káros anyag tartalmú pálinkát kapunk!"
A cefrefőzéx célja az alkohol kinyerése, nincs elválasztási feladat, célszerű 25 -30-ra főzni, nyílván ezen is lehet elmélkedni, jellemzően a főzdék nem használnak cefrefőző üstön erősítő feltétet.. Leginkább egy elvi kérdést látok ebben a visszetérő témáben, konkrétan azt, hogy az optimális deflegmációt kell megkeresni az adott cefréhez, ehhez kell az eszköz rendelkezésre álljon, nyilván sok paraméteres a gyakorlatban ez, amiben a külső hőmérséklet is benne van.
Erdekes a tema, de errol korabbi ertekezes volt parszor a forumon, emlekeim szerint nem mindig egyseges allasponttal. Eleve ki milyen fozonel szerzett tapasztalat alapjan ir amit, nem mindegy. Cefrebol alszesznel is fontos a tema, nem csak tisztazasnal.
Ugy altalaban sztem lenyeges a kulso homerseklet is.
Igen. Tehát van az a pont, aminél kisebb deflegmáció már nem jó.
Ha ez számokba lenne öntve, akkor konkrétan meg lehetne határozni, hogy egy adott minőségi cél eléréséhez kell-e pistrorius vagy nem egy adott rendszerbe.
Az aláhűtött üzemállapot minősége elérte az Ezüst fokozatot (akár csak a normálállapotú lepárlás esetében), de érdemes megfigyelni a konszenzusos eredményt. Ez alapján elmondható, hogy a minősége a minősítés kategória szerint önmagában elfogadható lenne, de illata- íze inkább a főtt mélyebb szélesebb karakterjegyek felé tolódott szilvás gombócra emlékeztető, nem pedig a minőségi pálinkára jellemző, ami az üde friss gyümölcsös jegyek és a befőttes, lekváros jegyek kiegyensúlyozott harmóniáját jelentené.
Tehát a túl alacsony deflegmációról ("aláhűtött üzemállapot") van szó egy vízhűtéssel felszerelt rendszeren, aminek az eredménye az üde gyümölcs ízek hiánya.
Akkor most hogy van ez ? Ez sem az igazi, feljebb kell tekerni a deflegmációt az aranyhoz? :)
Lehet, hogy igazad van, nem akarok én ezen vitatkozni csak a saját tapasztalatom mondom.
Éppen a belekúszás miatt kezdem kóstolgatni már 55 körül és nagyon jól ellehet kapni az up elejét. Az epruvettán átfolyó szesz ilyenkor már simán kóstolható. A végére egész hawai lesz a főzés :)))
Ráadásul én nem vagyok meggyőződve róla, hogy a flegmával nem öntünk ki értékes illat és ízanyagot is.
"Sokkal kisebb mennyiségnél kéne pontosabban érzékelni az ízeket és utána ugyanúgy visszarakom azt a vízmennyiséget"
Igaz lenne, ha az a mennyiség víz lenne, de az flegma és a pontosság nem az alkohol fokon és az érzékelésen múlik (csak), hanem azon, hogy a frakciók határa található meg pontosabban, nem mászik be szépen lassan 60-30között az up a középpárlatba, hanem egyszer csak megérkezik. Olyasmi ez, mint az elején a csepegve indulás, ha az nincs meg, akkor az ep belekenődik a középpárlatba és a többszörösét kell elvenni, mert nem lesz éles határ a frakciók között.
Ha arra gondolsz, hogy pistóriussal felerősítve poharazzak 80°körül az up-nál akkor hadd kérdezzek vissza, hogy annak mi értelme?
Sokkal kisebb mennyiségnél kéne pontosabban érzékelni az ízeket és utána ugyanúgy visszarakom azt a vízmennyiséget, amit elpárologtatok előtte. Sztem + ráfordítás.
Ami nekem kényelmes az a hígítás nélküli pontos kóstolás 50 körül. De ez az én véleményem, ennyi.
Ez attól is függ, hogy hány literes üstben gondolkozol...mert egy otthonfőzőnek, (ha nem "kisipari"mennyiségben főz) a legtöbb esetben elég az 50-60-literes méret. Ennyiből pedig már egész jót ki lehet hozni, hasznos tartozékokkal együtt...
Neked az ep hány fokon szokott indulni? Mert az én főzőm defmeglátor nélkül is tudja a 82 fokot, de gondolom a tied is, csak azt nem tudom, hogyan szoktad az ep-t elválasztani?
Több éve főzök meggyből,az Érdi bőtermő nagyon jó alap anyag,idén 15 cukor fokkal cefréztem,most lesz majd az Újfehértói fürtös azt még nem fokoltam,de szintén jó,magasabb a savfoka.
Igen előfordul, hogy zavarosan fogalmazok, elnézést érte :)
Amit közölni szerettem volna:
Nekem, mivel elég nagy eleve a deflegmáció a főzőmnél, a pistórius tányér annyira összehúzza a lepárlás szeszfokát ( 84-82 közzé), hogy nem tudom pontosan elválasztani a részeket.
De leírtam ezt a hozzászólásomban.
Sokkal kényelmesebbnek tartom (Én), hogyha 84-től, akár 40°-ig folyamatosan kézben tarthatom a lepárlási folyamatot.
Egy off kérdésem lenne..: egy cimborám szeretne nagyszemű, nem annyira savanyú, inkább édesbe hajló, viszonylag ellenálló meggy fát ültetni, ami ha megnő, és sokat terem, pálinkához is megfelelő... (már nem is off)..
Hogy le ne üljön a savazzunk, vagy ne savazzunk kérdés:
"....Kutatási eredményeim alapján megállapítható, hogy a körte pálinkagyártásában hasonló hatásfokkal alkalmazható az általam vizsgált három élesztőtörzs (S. cerevisiae 228, YS4 és 342). Kísérleteim alapján a cefrézés során alkalmazott savak jelentősebb hatással vannak a fermentáció hatásfokára, mint a három vizsgált élesztőtörzs. A pH állításra alkalmazott savak közti különbségek is jól mérhetőek voltak, a tejsavval végzett kísérletekben az alkoholkihozatal alacsonyabb volt, azonban magasabb észterkoncentrációt mértem ezekben a mintákban. A foszforsavas kísérletek mintáiban kevesebb kiugró értéket regisztráltam minden vizsgált paraméter esetén, így arra következtetek, hogy a foszforsavas fermentációs minták erjedése volt a legkiegyensúlyozottabb. A minőség fokozása érdekében javaslom, hogy a cefrézés kezdetén foszforsavval történjen a cefre pH beállítása, és csak a fermentáció végén történjen tejsav adagolás. Ez által kombinálható a két sav párlatra gyakorolt pozitív hatása a fermentációs hatásfok romlása nélkül.... "
..."megfigyelésem szerint ha kisüsti módszernél, a finomításnál használunk + pistorius tányérokat, akkor nálam elcsúszik teljesen a lepárlás"...
Mi az, hogy "elcsúszik teljesen" a lepárlás?...egy lepárlás hogyan tud elcsúszni?...ráadásul többet is használtok és pont a finomításkor?, mikor azt a cefre kifőzésekor célszerű használni szerintem...(meg Snapszi szerint is)...
Énnálam fennt van (az az egy, nem több) finomításkor is, de olyankor nem teszek rá vizet és így csak léghűtéses deflegmátorként működik.
..."Bár az is igaz, hogy az én főzőm alapból nagy flegmentációval rendelkezik"...
..."A pistorius tányért általában egylépcsős lepárlásnál használják, különben túl nagyra nő a deflegmáció mint tudjuk."...
Jocókám, ennek a mondatnak fuss neki még egyszer, mert ennek se az eleje, sem pedig a vége nem jó.
A pistórius tányér, leginkább a hagyományos (kétlépcsős) kisüsti módszernél használatos, vízhűtéses deflegmátor, amivel pontosan a deflegmációt lehet, a hűtés mértékével arányosan növelni...
A mondatod végén, mintha azt sugallnád, hogy annak használatával csökkentjük, pedig...pont fordítva van...
Egyébként nagyon hatékony eszköz, én használom, de vigyázni kell vele, mert olyan erősen "deflegmál", hogy képes megállítani a csurgást, ha nem figyelsz oda és egy kicsit "hidegebb" vizet öntesz rá...
Pár éve én is kaptam vagy 100-kiló, gyönyörű nagyszemű, sárgahúsú őszit...túlérett, jó édes volt, már nem lehetett pulton eladni...szinte a kézben szétmállott. Az őszit mindig kimagozom, mert sokszor szétesik a magja és elég gyakran penészes is belül. Gyorsan kimagoztam és semmi extra, "fórumos" cefrézés 3% kabai napfénnyel.
Mivel tudtam, hogy nem tudom csak később főzni, 2,8-ra állítottam be a Ph-ját, kénsavval.
Tetejére vékony fólia terítés és hermetikus lezárás a CO2 párnára vigyázva.
Majdnem 3-hónap múlva nyitottam ki, de olyan szaga volt, hogy majdnem kiöntöttem. Azért kíváncsiságból belemártottam az ujjam és megkóstoltam. Ugye ismerjük, hogy "ne főzz ki olyan cefrét, amit nem kóstolnál meg".
Az íze nem volt rossz. Végül egy olyan kellemes pálesz lett belőle, hogy sajnáltam, amikor elfogyott.
De eddig csak az őszinek volt nálam ilyen szaga...és kellemesen adott is...43-44%-körülire állítottam be és így jól kijött az aromája.
Tudom, de a telefonban ezt az árat mondta nekem, vasárnap megyek amint szól a megrendelésemért.M10es rekeszben fogja átadni ezt ígérte, biztos hogy állja a szavát!
Pont annyira sok az adó a bérfőzetéskor, mintha magánfőzőként fizetnéd azt be. ( ha azt feltételezzük, hogy jogkövető módon befizeted a teljes mennyiségre )
Van egy másik bevált módszer is, de ez igazából akkor használható jól, ha magon erjesztett cefrét kell kimagozni.
Ez az említett "ládás", vagy rekeszes módszer...a kiforrt cefrénél már könnyedén lejön a cserkó, a meggy, a kajszi és a szilva húsa is a magról...pár mázsát így is ki lehet könnyen magozni...
A támogatásról nekem is meg van a véleményem,ismert ker főzde,pálinka fesztivál,nagy tábla hirdeti 170 millió támogatás,erre természetesen belépőt szednek,pár fellépő az étel és az ital horror ár.Csak azt tudnám mi került annyiba.
Dehát nem az ebben a szép, hogy mineki másképp csinálja?
Nem tudom, hogy mennyi aroma vagy bármi megy kárba ezzel a módszerrel, viszont gondolom, hogy aki megépítette ezt a főzőt, az nem volt laikus a témához.
Ellentmondásos tapasztalatok vannak az őszibarackkal, ittam nagyon jót és van, akinek nem jött be. Olyant is hallottam, hogy tárolás közben veszett el az aromája. Én mindenesetre ennyiért kipróbálnám.
Ebből ezt nem lehet megmondani, lehet 84%. Ha kézben tudod tartani a főzést, bele tudsz nyúlni deflegmátorral, tányérokkal, akkor ez nem úgy megy, mint az egyszerű főzőkkel, ha akarom nem csökken az alkoholfok, végig 82 és vágom 80-nál, utána még jön 2deci és elfogyott az üstből a szesz.
Sziasztok! Jó tanácsot és útmutatást kérnék tőletek, mint tapasztalt főzőktől.Jutányos áron (80ft/kg) vehetnék sárgahúsú őszibarackot.Véleményetek szerint érdemes belevágni? Mire számíthatok kihozatalban , zamatban és tárolhatóságban( veszít az ízéből zamatából)? A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!!!!! Pilsner76
Vodkának a finomszeszt hívják (illetve azon belül is szigorított szabályai vannak). Ez nemcsak annyit jelent, hogy a középpárlat 96-96,5% v/v, hanem olyan alacsony kongenermennyiséget is, amit kisüstön 10 főzésből se fogsz megcsinálni, mert nem tudsz eléggé frakcionálni. Ez a prózai oka annak, hogy a vodka szeszfinomítóban készül :)
1. Finomabb, illatosabb cefre és pálinka, 2. Hosszú cefretárolás esetén a kissé oxidálódott, elöregedett cefre visszafiatalítására, 3. Kierjedést követően azonnali lepárlásnál, ha nem tudunk Lallzyme B-t használni.
Èn tegnap estère magtalanítottam kb 80 kg cseresznyèt kb másfèl óra alatt úgy hogy kètszer megmostam a gyümölcsöt! Ja ès egyedűl! Három nègy vödrönkènt lezúztam keverőszárra majd a ládába átráztam, a magvat a maradèk gyümölcshússal külön raktam. Ès a vègèn az összes magot egyszerre keverőszáraztam majd a ládába ès gyakorlatilag csak a mag maradt.
Ha nem tudsz kölcsön kèrni, magvazót, baráttal ismerőssel kis pálinka sör mellet egy dèlután megoldható. Vagy h ne fáradjatok el nagyon kèt dèlután!
Èn ezt itt olvastam a fórumon, szerintem simán kivitelezhető! Tisztelettel:
Hidd el mindenki segíteni szeretne, de fél vagy később csöpögtetett információk esetén nehéz. Panaszkodtál a kihozatalodra, mikor a magas elválasztást említettem okként akkor sem a főző rendszerét mondod, hanem, hogy te így szoktad csinálni. Mikor a gyümölcs pépesítését említem, mert az általad feltett képen egész banán darabok úszkálnak a cefrében, akkor a válaszod, hogy te mindent keverőszárral zúzol és felteszel egy olyan képet, ahol valóban le van zúzva a gyümölcs normálisan.
Nekem nagyon tetszik ez a lepárló, viszont annyira sok az adó, hogy ezért is és a kisebb mennyiségű főzés miatt is gondolkodom valami komolyabb, otthoni főzőberendezésben.
Eddig 2-3 helyen bérfőzettem, s bár úgy gondolom, hogy a korábbi cefréim minősége meg sem közelítette a mostaniakat, az itt főzőtt pálinkáimhoz képest az összes többi labdába sem rúghat.
endrepp tegnapi hozzászólásában belinkelt egy régebbi bejegyzést (106837), amelyben nebamun ír épp ennek a használatáról és a negatív élmenyiről, úgyhogy ezt egyenlőre kihagyom.
Vasárnap megyek a meggyért Tiszajenőre (600kg), sajnos nem találok helyben ipari meggymagozót, úgyhogy most a másik dolog, amin töröm a fejem, az a magozás. Erre is itt olvastam tippet (fúróval zúzás, aztán ládán átpréselés), majd kiderül menniyre hatásos a módszer...
"A finomító üst után beiktattuk az egykörös lepárlás lelkét jelentő aromaerősítő oszlopot. Ennek eredményeként pálinkáinkra illenek egyrészt a hagyományos magyar jellemzők, azaz testes, fajsúlyos italok."
Olyan mintha az alszeszt egy lépcső technológiával finomítanak le.
Végül is így nem biztos, hogy tovább kéne engedni.
Ott úgy működik, hogy minden egyes fázisnál szól a főzőmester, hogy Ő mettől-meddig hagyná, aztán ott van elzárva, ahol Te mondod. Igen, fizikálisan a csapot NEM én zárom el, kóstolgatni, szagolni, mintát levenni tudok magamnak közben én is pl, de nem is értem, hogy miért írsz ilyeneket. Túl sok az ellentmondás?! Miért van olyan érzésem, hogy a válaszodban nem a segítőkészség játszik kulcsszerepet, hanem egy másik ember hazugságonkapása iránti vágy?
Biztosan jobban értetek a pálinkafőzéshez, mint én, de ezért is jöttem ide, hogy kérdezzek.
A magyar pálinka hagyományosan kettős lepárlású technológiával készül, azaz az első főzetet vodkát még egyszer főzni, azaz finomítani kell. Korunk kihívásaként hazánkban egyre több pálinka készül külföldi technológiával, amely a magyartól eltérő módon, kicsit illatosabb italok elkészítésére alkalmas. Ezt a kihívást egy innovatív technológia kialakításával igyekszünk megválaszolni. A finomító üst után beiktattuk az egykörös lepárlás lelkét jelentő aromaerősítő oszlopot. Ennek eredményeként pálinkáinkra illenek egyrészt a hagyományos magyar jellemzők, azaz testes, fajsúlyos italok.
Másrészt viszont illat- és íztartalomban versenyeznek a legmodernebb idegen technológiákkal. Így kívánjuk megnyitni az utat a pálinka térhódító hadjáratának hagyományőrző modern italokat állítunk elő.
Még nem otthon főzőm, csak tervezem a vásárlást. Elkezdtem visszafelé olvasni a beszélgetéseket, mielőtt olyat kérdezek főző vásárlás kapcsán, ami már lerágott csont...
Keverést ne csinálj.Legfeljebb az elején .Főerjedés kb 2-3 nap álltalában ekkor sem kell már kevergetni(főleg)ha jól pépesítettél.Utánna már csak nyomkodni kell a cefre tetején a bundát,azt is óvatosan.Minnél kevesebb oxigén jusson be a hordóba.Értetni meg nem is értem,minek levenni a kotyogót amikor látod,hogy a folyamat még zajlik. Hamár nem butyborékol akkor már nincs tovább erjedés.Főzni kell.Én is ajánlani tudom a 40 V/V alá ,vagy akkörüli leengedést.Bárt tudjuk ez is főző függő.:-)
Senki nem mondta, hogy 75-nél kell elzárni, nekem eddig tetszett. A körtét 81-nél zártam el pl. Belejön ilyen édeskés illat, addig szoktam engedni. A mennyiség egyáltalán nem érdekel, csak az íze, ezért is volt induló kérdésem, hogy használt-e már valaki Lallzyme Beta-t.
Szerintem kicsit túlbonyolítod ezt a részét. Ha van kotyogód a hordótetőn, az mutatja az erjedési intenzitást. Amennyiben nincs, úgy meg nem tanácsos csatos tetővel zárni. Fóliát simítani a cefrére akkor érdemes, ha késznek látod és még kicsit várnod kell vele. Viszont azt nem nagyon ajánlatos leszedegetni, csak főzéskor. A termelődő co2 talál utat magának, hogy kijöjjön alóla.
A másik gond, a banános képet nézegetve, hogy azt a banánt le kellett volna pépesíteni! Rakhatsz te bele akármilyen csodaszert, az alap a minél kisebb gyümölcs darabok.
A banán sok keményítőt tartalmaz, ami (túl)éréssel cukorrá alakul. Lehet, hogy neked a jó kihozatalhoz keményítő bontó enzimet kellett volna használnod.
az komoly :-) en meg oda-vissza voltam a boldogsagtol, ez eddig az egyik legjobb kihozatalom :-)
Inarcson vasaroltam a banant, a holgy azt mondta, h elromlott a klima, ezert adja el olcson, kivulrol kb zoldek voltak, belulrol pedig edes, normalis, etkezesi minosegu banan. a fozesnel kb 65liter alszesz jott le, aztan a parlat 85-tel kezdett el csopogni, 75-nel zartuk el. 48-ra beallitva lett 32,5l osszesen.
Rettentően kevés lett a kihozatal. Esélyes, hogy éretlen volt a banán, mint az !MARATHÓN képeken is látszik. Nekem ( és még néhány fórumtársnak ) cukor nélkül ~14+ litert adott 100 liter cefrére vetítve. Bár az is az igazsághoz tartozik, hogy csak ezüst minősítést kaptam rá, bárhol indítottam, és hibaként mindenhol a " túlérett banánízt" jelölték meg....
kb 500l cefrebol lett 32,5l 48%-os parlat. 5kg fruktozt raktam bele osszesen. pH 4,5 volt, ezt lesavaztam foszforsavval ~3,2-re. 1cs LALLZYME HC-t adtam hozza, majd 5cs optimum white-ot, majd 5 cs UVAFERM UVAVITAL-t, elesztonek 5cs UVAFERM 228-at raktam bele. Erdekes, edeskes illata van, meg nem kostoltam. A cefre nagyon finom banan izu volt, ebbol jelenleg semmit nem erzek a parlaton.
vasárnap magozom a meggy cefrémet és vásároltam (különösebb utánajárás nélkül) LAALZYME BETA aromafelszabadító enzimet. A csomagoláson azt írja, hogy végerjedésben lévő cefréhez kell adni, a hatóideje pedig 3-4 hét. Namost az én cefrém általában 2, max 3 alatt kiforr.
Ebben az esetben is belerakhatom? Van értelme? Ill okozhat-e barmilyen gondot, ha telik el a 3-4 hét?
Nem erre a konkrét ügyre utaltam, amikor azt írtam, hogy sajnos van/volt visszamenőleges hatályú jogszabályalkotás, ami kedvezőtlenül érintette az érdekelteket....
Igen és pont ez az, amivel nehéz egyetérteni. Úgy hiszem ez egy szubjektív álláspont, vagy esetleg van valami általános érvényű állásfoglalás, ami így skatulyázná be a meggyet? Nem hinném. (Ha a cseresznyéről mondanád ezt, azt minden további nélkül érteném, a tapasztalataim alapján.)
Ennél több lesz nekem, akár 100 szem is, ha nem lesz újabb vihar. Ahogy nézem kb két hét múlva lesznek teljes érésben.
Két ceglédi óriás fám van, ezek minden évben roskadásig teremnek.
Már van két új fám is fejlődésben, ezek kevésbé fagyérzékenyek, ráadásul az egyik jó távol a Balatonon. Remélem jövőre már lesz rajtuk számottevő termés.
Nem azért, mert szándékosan napfény nélkül csináltam a cefrét. Na jó, kb 20 dkg van 40 literben, mert az élesztőt ennyivel indítottam. De ennél többet nem akarok bele, magamnak főzöm, ezt sem tudom meginni! :-)
A fő ok, hogy a cefre vidéken van. Ma lementem ellenőrizni, de már csak hétvégén megyek. Nagyon óvatosan bontottam meg. Még egy pici bunda volt, nem fordultak át teljesen csak a kotyogó hallgatott mindkét hordón. Vasárnap még tartott a zajos erjedés. A cefre illata kellemesen szeszes, az íze ahogy kell, rendben volt.
Remélem annyi CO2 még termelődik ami a hermetikusan zárt hordóból a kotyogón keresztül kiszorítja az esetlegesen bekerült O2-t.
Tavaly kb 50 kg-ot cefréztem be. Kb. 6 liter igen finom páleszt adott. Ez fogy a legjobban és a kajszi. Jó a cserkó és a cserszegi szőlő is, de meg sem közelítik a két favoritot.
Kajszim idén az elfagyások miatt csak akkor lesz, ha 200 forint/kg alatt tudok venni jó minőséget.
Pótolva a várható kiesést, idén magyjából 100 kg meggyet dolgoztam be.
Nem arra gondoltam, hogy a cigánymeggy a meggyek királya, hanem, hogy nekem az adta azt az élményt éppen, hogy odafigyeljek a meggyekre általában. Nem vagyok otthon ebben (sem:), idén fogom főzni az első meggy pálinkámat, ha összejön. :)
0-ra nem fog lemenni, mert szárazanyagot mér és abból a cukron kívül is van a cefrében, a változást tudod követni, ha már nincs változás főzni kell. Körülményes ez a módszer, én feladtam, kotyogón 2m-ről látom, hogy éppen hol tart, nyitogatni sem kell.
Idei az első év, amikor a cefre Brix-et mérek. Azt látom, hogy a cefre látszólag kiforrt (egy hetes), úgy tűnik leállt. Ennek ellenére a Brix 5%. Eredetileg 15% volt.
Mi ezzel a tapasztalat? Várjak még a lefőzééssel, mert a lassú erjedés még tart?
Vagy valamennyi, netán éppen ennyi cukor maradhat a kiforrt cefrében?
Ezzel 100%-ban egyet tudok érteni. De a marcipán nem feltétlen a mag miatt van jelen. Hanem mert ilyen a gyümölcs jellege. A szomolyai cseresznye pl 10x annyira marcipános mint bármelyik másik akkor is ha mindet kimagozzák. Kvázi a magíz nem egyenlő a marcipán ízzel
Azt szoktam mondani , a meggypálinka nem a kezdők itala. Ahhoz meg kell érni. Mert nem olyan egyértelmű mint egy vilmos vagy egy barack. Azokat az ízeket mindenki egyértelműen azonosítja. A meggy sokkal kevésbé egyértelmű, de ha ráérzel egy jó meggye , utána 10x ahhoz nyúlsz mint egy barackhoz. Sokkal több benne a rejtett aroma ezért nekem pl sokkal izgalmasabb , mint pl a barack
Géppel magoztam,nem annyira tiszta,de nem akartam a cseresznye közé vizet engedni,ha meg tovább járatom meg kezdi a szárat is darálni,inkább maradt benne egy kis héj.
Sajnos nem vagyok képzett bíráló, így nem ismerem eléggé a szakzsargont. Viszont egy jó meggypálinkáról egyből tudja az ízlelője, hogy mit kóstol. Kicsit marcipános (magtól függetlenül), akár csokis is, fanyar ugyanakkor lágy mégis. Nem lehet összetéveszteni semmivel. (cseresznyével sem, az kevésbé aromás nekem)
A száz literes főzőnél nálam jelenleg egy 11 W-os tószivattyú működik,egy golyós csappal szabályozva a teljesítményének kb.50-60 %-án. Nálam nem a víztakarékosság az elsőrendű szempont,hiszen van kutam 12,5 C°-os vízzel....Hanem az,hogy a kifolyó párlat hőmérsékletét tetszés szerint állíthatom be./Mellesleg nagyon sok vizet takarít meg a sima tartályoshoz viszonyítva. / De van még egy dolog ami fontos lehet,a 8 méter hosszú páracsőnél,meghatározhatom hogy a hossz milyen arányában legyen gőz állapotba a párlat,ezzel is erősíthetjük a a gőz állapotú katalizátor hatást.
Nem lehet erre egyértelműen válaszolni, én nem hígítanám a meggyet, birset biztos, hogy kell, habzással nagyon vigyázz. Rá fogsz érezni, 1óra alatt fel kell fűtened leégés nélkül, ehhez kell megtalálni a szükséges állapotot.
Hűtővíz keringtetéssel mi a célod? Víz spórolás? Esetleg nincs vized ahol főzöl?
Simán. Amikor a ládára ráöntöd és passzírozod, ne akarj tökéletes munkát elsőre, hagyj rajta húst nyugodtan, gyűjtsd össze utána, vizet rá, keverőszár megint, ráönt és szinte magától jön le másodszorra.
Nem értek veled egyet , régen is mentek a harcok . Feribácsi, szilvakukac, lehetne sorolni! Hajlamosak vagyunk a múltat szebbnek nézni! Az biztos ,hogy több szakmai hozzászólás volt hajdanán. Többet kell szelektálni .
Ha, nem vagy nagy iszákos akkor maggal is főzheted. Irányított erjesztéssel ebben a melegben 24 óra a zajos erjedés, 5. nap lehet főzni. Mag nélkül a meggy karakterszegény, felejtős pálinka. Az etil-karbamát 1mg/liter 50 fokosban, még a kockázati érték alatt van. Ezt a mennyiséget picit lehet érezni a pálinkában. A nagyfogyasztóknak mindegy mit isznak, de egy jól eltalált marcipános meggypálinka havonta 1-2 dl élmény lehet annak aki szereti a különlegességeket.
A ládás módszer egy jó, működő szisztéma. Viszonylag kis mennyiségnél praktikus. Arra kell figyelni, hogy többféle láda van. A kisebb rácsozatú az ideális.
Egyebkent nem hatott meg amit iral, de most ujra elolvastam.
Valaszolok, aztan reszemrol lezarom, nem fogok rad reagalni, tehat emiatt nem kell readonly szamuzetesbe vonulnod, nyugodtan irhatsz mindenrol butasagokat:)
Hogy mitol uresedett ki a forum, ha egyaltalan, azt nem tudom, az feltunt, hogy snapszmester nincs. Rosszindulato nem vagyok, okos helyett te most okoska voltal, emberke szot aki hasznalja, azzal nem is tarsalgok:) gyoztel. Magamba neztem, rettento, de te is tedd meg, kevesebb hiszti jol all. Nem azt irtad, hogy mit lattal, hanem hogy a torkolyt hogyan szoktak fozni, majd a vegen, hogy sosem foztel:))) de azert magabiztosan irsz a temaban tevesen.
Ha ez a jo irany, akkor tenyleg velem van a gond:) sok sikert.
Én egy 30l-es "hordót" használok erre. A fedél (anélkül szétfröcsög az egész) kifúrva, egy gumi átvezető berakva (ezen megy keresztül a fúrószár, e nélkül előbb-utóbb kitörik egy darab a fedélből).
2/3-áig rakom cseresznyével/meggyel, megzúzom. Ha már van valamennyi lé, jobban keveri.
Én tavaly cserkóval szenvedtem... Én magon erjesztettem, előtte fúrószár + pektinbontó, és főzés előtt ládáztam..., perverz egy dolog, annyit mondok...
Így sem tudtam az összes magot kivenni, valamennyi átment.
Ha sok csonthéjasok van, akkor érdemes egy magozót hadrendbe állítani.
Sziasztok meggy magozást próbálta már valaki keverőszár, láda módszerrel? Arra gondoltam, hogy kisebb adagokban vödörben jól átkeverem, majd megpróbálom m10-es ládán átengedni remélve a mag marad fent csak. Ha valaki próbálta akkor szívesen fogadnék egy két tanácsot. Kell e víz hozzá, hogy jobban kiváljon a mag stb. Előre is köszönöm.
Nem kell menstrualni, ritkan irok ide, minuszolgatni nem szoktam, nem is erdekel. Amugy segitettem a kerdezonek, miertne tennem. Ami neked nem tetszett, hogy kijavitottalak es szova tettem, hogy minek irsz tevesen olyanrol, amirol elkepzelesed van, azt is csak azert tettem, mert eleg sok temaban ugyanez megy itt, a hozzanemerto teves okoskodas, amit pont kezdok is olvasnak.
Eleg sok embert olvasok, aki sokadszorra kijavit szinte mindent, vegtelen turelemmel, irigylesre melto.
No akkor tényleg az utolsó, a kérdések tisztázására. Nem Naivkezdőtől kaptam legnagyobb fricskát. Csak sajnálatos módon nála telt be a pohár. Odaszúrás nélkül is meg lehet osztani a véleményünket egymással. Még meggyőzni is meglehet. És valóban van a név mellett elrejtő jel. De én nem akarok olyan közösségnek tagja lenni, ahol azonos érdeklődésű, hobbijú emberek cseszegetik egymást. Akkor az ilyenek mit tesznek, ha egy idegen véletlenül meglöki őket a villamoson? Megölik?? Jópár topikban olvasok, írogatok, kérdezek. Ám a pálinkás az egyetlen, ahol dívik a mínuszolgatás.
Köszönöm, nem kérek ebből. Olvasni fogok, de megvárom, amíg a társaság felnőtté válik.
Sajnálom a fórumot, mert mindent, amit a pálinkafőzésről tudok, itt tőletek tanultam. Amikor beléptem, még egy békés, családias közösség volt. Keress rá a korai hozzászólásaimban. Ki is emeltem, hogy hogy mennyire kedélyes a topik. Soha nem felejtem el, hogy annak idején a fórum összes nagy öregje az én fejembe próbált világot gyújtani a kozmaolajszűrő működését illetően. Kb. három napjukba, és több tucat hozzászólásukba került. Senki nem küldött el az anyámba. Jó volt, szép volt, elmúlt.
Neked meg nem kellene reagálni. Látod ezért üresedett ki a fórum, mert sok a rosszindulatú, nagggyon-naggyon okos emberke. Nézzél magadba. Ahelyett, hogy engem iskoláznál, inkább segíts annak aki kérdez. Én legalább segíteni próbáltam. És ahogy te is idézed, nem azt írtam, hogy tuti. Csak azt, amit láttam. Szőlőprésen kipréselték, így főzték.
Amúgy az volt az utolsó hozzászólásom, mert ezzel a fórummal tele a tököm. Betelt a pohár.
Negatívlogassátok egymást boldogan nélkülem. Aki értékes ember a fórumról, annak megvan a telefonszáma. Pá.
Nade en is kerdeznek. Akinek van vagy evett mar feketeribizlit, mihez hasonlit? Nem tudok rajonni, nem ugrik be milyen fuszerhez hasonlo, napok ota csak eszem es idegesit, hogy nem jovok ra, foleg azert, mert nem is izlik:)
Meg ugye kulonbozo iskolak vannak, de a bundat szokas finoman lebe nyomni, bizonyos idokozonkent, tobbfele ok miatt. Aztan ennek fogynia kell az erjedes elorehaladtaval.
Tenyleg nem vagy szakertoje:), de akkor nem is kell irogatni. Torkolynel nem levet fozunk, hanem mindent, abban keves is a bor alapvetoen, mivel mar kipreselt anyag...
Főzés előtt lenyomkodod a bundát és jól összekevered, hogy nagyjából homogén legyen... ha elég domború az üstfedőd és nagyobb nagyobb űrméretű rajta a sisak (30%-ig), akkor majdnem tele is rakhatod, azzal már védve van az áthabzás ellen...
...ez eper volt, az üst majdnem tele, pedig az eléggé "szaladós" és semmi gond nem volt vele...Igaz, kapott egy pici szilikont is...
Ja, igen. Persze. Törkölynél szokták kipréselni a levet és csak azt főzni. De azt is gondolom a leégés elkerülése végett, mert a törkölyt amúgy nagyon kellene hígítani. De nem vagyok a törköly szakértője, mert még soha nem főztem.
A "mindet beleteszed" mire vonatkozik? Mert ha a mennyiségre, akkor igen. Már ha belefér. :-)Természetesen az üstöt nem töltjük szinültig, mert csúnya világot tud okozni.
Alumínium ide,alumínium oda.Van olyan ismerősöm aki még mindig ilyenbe főz.Mondjuk megitélés kérdése mennyire jó a végeredmény.Kínáltam neki olyan pálinkát ami nekem nem a legjobb.Majdnem kezet csókolt (életemben nem ittam ennyire finomat).Léteznek még régimódi emberek.Hozzáteszem (nyagymama 82 éves),a mai napig eszküszik a szagos ,erős,igazi kapás páleszra.Neki az enyém (ne önts már a poharamba kölnit)..kb.:-)
Arra nincs időm,hogy előkeressem ,de olvass bele dr. Török Sándor Borászok Zsebkönyvébe ,a 161. oldalon felül megtalálod.Mellesleg azt is írja,hogy mióta a saválló acél sokkal olcsóbb lett azóta okafogyottá vállt a nagy tisztaságú alumínium használata.
Nehéz ólomüveget (24-30% ólom-oxidot tartalmazó üveg) ma már "nehezen" :-) találsz. Többnyire mással helyettesítik az ólom-oxidot.
Egyébként az ólomkristály készletek jó ideje "passziváltak" (vékony üveg réteggel bevontak), nyugodtan lehet belőle inni.
Amúgy is az erősen savas (p. ecetsav) folyadék lép reakcióba az ólom-oxiddal, az meg ugye nem lehetséges, mert egyrészt nem savazunk ( :-ppp ), másrészt ecetes akármit nem iszunk. :-)
Én sem látok bevonatot, Pécsi sör , szűretlen, pH 4.5 az ivóvíz nálunk 6.4 pH... Egy fórumtárs 10 évig alu tejeskannában főzött, napjainkban a második réz DES 100-zat koptatja. Véleményem szerint akkor nem volt más. Elérhető áron.
Előkeresnéd azt a szabványt? Az élelmiszeriparból régen kitiltották az alumíniumot, bár gyermekkoromban még abból volt a söröshordó és a szódás ballon, ma már acélt használnak.
Egyébként a megfelelő alapozóval való kezelés után,a saválló festékbevonat,i s nagyon megbízható,le se lehet verni róla. Nekem van egy 45 hl es erjesztő tartályom műgyantából,saválló festékkel kenték le ,kb 20 éve a festék máig sértetlen.
Mikor felújítottam egy szőlőprést, tőlük kértem tanácsot, és vettem festéket.
Élelmiszeripari minőségűt, ha jól emlékszem.
Volt spéci alapozó, és a fedő kétkomponensű.
Hívd fel őket mit ajánlanak alura.
A fizikai bántalmakat (keverés, kaparás...) nem tudom hogy bírja, présre tökéletes lett. Bár elég ellenállónak, mégis rugalmasnak néz ki, mint egy műgyantabevonat (na ja...) Az orsó is kapott, alig bírtam letekerni róla...
Köszönöm a választ, de ez kéznél lenne az őszi körteszezonra (10 hl). Van valami javaslat az eladáson kívül? Nem szoktam savat használni. A gyümölcs természetes sava is annyira káros?
Nem, mert tudod, hogy a savazással tudod védeni, tettél volna bele napsugarat bőven, hogy erős legyen és jól lezárod, egy kis plusz szalicil és különben is elásod és elfelejted, mint az olaj korát. :)))
Gondoltam arra, hogy megpróbálok egy spontán erjedéshez hasonló kezdeti csíraszámmal indított fajélesztős erjesztést.
Alaposan savazva, kis mennyiségű élesztővel, hogy az erjedés tartson 3-4hétig 18fokon, így meglenne az idő az észtereződére, nem lenne zajos erjedés, az ezzel járó melegedés probléma.
Bizony lehet, bizonyos észterek kialakulásának időszaka ! Ki kell próbálni! Van egy kész eprem és picit várok én is és a meggyem is hasonló ! Nem kapkodok vele ! Próbálom elnyújtani az erjedést, hűtéssel, később zúzom ,rakom a pektinbontót és kicsit tervezem érlelni.
Még egy érdekesség, Csalló Jenő, az ország birs pálinkája pár éve, a domboldalban tárolják hetekig a cefréket a napon főzés előtt, nem híve az azonnal főzésnek. Ezen is lehet vitázni...:)
Pach Gábor "Fenegyerek" nemzetgyőztes, pedig nem savaz. Össze kéne engedni őket egy ringbe. ;)
Egyébként természetesen nem akarok admin szerepben tetszelegni, ha úgy gondolod tőlem..
Én leírtam biztos jótékony irányba viszi el, viszont aki az ország pálinkáját készíti nem 100l cefrében gondolkozik, tehát nincs lehetősége azonnal főzni, nekünk van, nagy különbség technológiailag.
"Le kén zárni ezt a témám, mert a feszültségen és a sületlenségeken kívül hozadéka nem nagyon van. " Nem kell itt lezárni semmit ,csak azt amiben mindenki egyetért !
"Elengedhetetlen a savvédelem, hogy a káros mikroorganizmusok ne szaporodjanak el a cefrében és ne használják fel működésükhöz a gyümölcsben lévő cukrot" Ezt az Ország Pálinkáját készítő ember mondja!
A pálinkához csak ivóvíz hozzáadását engedi meg a törvény, a borhoz meg rengetegféle adalékot. (A cefre savazása, pektinbontózása nem adalékolás, ezek nem kerülnek bele a pálinkába.)
Az alkimistáknak alapvetően nem az aranycsinálás volt a céljuk:) A középkori alkímia mai fejjel nehezen értelmezhető elegye volt a tisztán gyakorlati vegyészetnek és a mélypszichológiának, és mindkét oldalán voltak sikereik. Hogy a kettőt nem tudták megkülönböztetni egymástól (pontosabban az utóbbi töltötte ki az elméleti háttér hiányát), abból nyilván következtek lehetetlen ambíciók is, de az elmélet nélküli vegyészetben enélkül is bírni kellett a kudarcokat. A szeszfőzést is igen nehézkesen (aztán sokáig rosszul) valósították meg, mivel fogalmuk sem volt a feltételeiről, de azért megcsinálták. És ugyanezzel a technológiával csinálták meg a vegyészet egyik legnagyobb forradalmát is, mert itt kezdődött az ásványi savak lepárlása is.
Tényleg vicces viszont azért, mert ez a savazott cefréből természetellenes a pálinka felfogás éppen az alkimista gondolkodásmóddal analóg. Az ő idejükben a lepárlást nem szelektív módszernek, hanem az alapanyag megnemesítésének látták. Pl. az is évszázadokon át élő tudományos tény volt, hogy a növényi tinktúrák csak lepárlás után hatásosak. Sőt, minél többször finomítják le, annál jobb lesz. Nem zavarta őket, hogy a végén már szinte csak tiszta alkohol volt, mert a finomítvány szerintük a lepárolt anyag quinta essentiája volt. Kénsavastul:)
Egyébként pedig nehogy megsértődj te is és olvasásba burkolózz, ha nem tetszik a stílusom inkább küldj el pba, de ne büntess mindenkit azzal, hogy remetének állsz. :)
Le kén zárni ezt a témám, mert a feszültségen és a sületlenségeken kívül hozadéka nem nagyon van. Olvassatok szakirodalmat vagy ne savazzatok, finom pálinkák készülnek úgy is, Pach Gábor igen mélyen benne van a kérdésben, nem savaz, termékei sikeresek.
(Ha ezek a savak, amiket a szakma ajánl pH érték beállításra cefrekészítésnél tudnának "gőzölögni", akkor belefőznénk őket a pálinkába, ha marnák a rezet, akkor a főzdék összedőlnének pár nap alatt. :)
Mindig kétféle vitapartnert ismertem, az egyikkel érdemes vitatkozni, mert van remény arra, hogy megérti, amit mondanak neki.
Van a másik, aki szintén megérti, de ettől még van neki egy párhuzamos igazsága. Az ilyenkor kár vitázni.
Az alkimista szó vicces, mert akkora kudarc keveseket ért, mint az alkimistákat. Próbálták ugyan a (normál körülmények közötti) lehetetlent, de mégsem tudtak pl. aranyat csinálni.
Nekem csak 300m2-em van, gomba ellen nem permetezek, az valahogy elkerül, a szilvadarázs ellen kénytelen vagyok, illetve idén a tetvek is elég durván bejöttek nem volt elég a fertőzött ágak eltávolítása.
Bevallom neked, hogy így 60 év felett kicsit hiányos a memóriám :)
Az a baj, hogy 2 50 literes főzöm van, az egyik sima réz, ő a régebbi, a másik duplafalú. Nem emlékszem már mióta vannak meg de arra biztosan emlékszem, hogy még nem kellett olajat cserélnem :)
A volumen nem tudja tartani minőségben a lépést, ez így van többnyire mindenben.
A minőségi élelmiszer párhuzam, például az aromás vilmoskörte itallal lenne az igazi, mert a pálinkakészítésnél hozzáadott kis mennyiségű technológiai foszforsav nem csökkenti a végtermék értékét, ettől függetlenül persze lehet úgy dönteni, hogy a természetesség jegyében valaki nem használ savat.
Én sem savaztam tavaly semmit, egy Öregnénével közösen beszerzett tételen kívül (azt is Néne savával :), ettől függetlenül elfogadom, hogy a folyamatot jó irányba befolyásolja.
Az olaj pedig nem hiszem, hogy odaég, én attól tartanék, hogy a tulajdonságát évek távlatában nem tartja meg és előbb-utóbb elkezd kirakódni belőle valami.
Tudod nekem erről az egészről (olaj,sav és egyéb fontos hozzávalók) az jut az eszembe, hogy hajlamosak vagyunk mindent kicsit túltolni :)
Nézd meg mondjuk az élelmiszeripart. A sajtok, kolbászok, konzervek tele csupa E számmal, lassan nem tudod mit eszel.
A reakció? Újból megjelentek a kézműves sajtok, kolbászok, amik hagyományos eljárással E-k nélkül készülnek és bizony ízben verik az ipari szarokat.
Igaz drágábbak is de valószínűleg egészségesebbek.
Félreértés ne essék, nem vagyok a haladás ellensége. Csak az értelmetlen túlbiztosítások, felesleges vegyszerhasználatok és a túlbonyolítás ellen vagyok. Szegény földünket is illik védeni, nem jó feleslegesen terhelni a környezetünket.
Én még autentikus bizonyítékot nem láttam arra, hogy jobb pálinka születne savazással, vagy feltétlen leég a növényi olaj a duplafaluban.
Nem akarok meggyőzni senkit, csak egy másik szempontot is leírtam :) Peace.
Abban nagyon igazad van, hogy az ember élete végéig tanul, de én nem vagyok elég gazdag, (de lehet, hogy sokan mások sem), hogy sok pálinkát elcsesszünk...:):):)...
..."Csodálkoznál, ha azt mondanám hogy a Te pálinkád semmivel sem egészségesebb azokénál, akik használják az alkimista módszereket?"...
Azért Milli a lényeget egészen jól megfogta...igaz lehet, hogy én úgy mondanám, hogy semmivel sem egészségtelenebb a savazott pálinka, mint a nem savazott és ezt már a laborok is többször igazolták...
De hát tudom...a tudat, hogy benne volt a cefrében...azért hidd el, hogy én is, meg szerintem itt jó páran, dobtak egy hátast az elején, amikor ezt az "akkusavazást"
De mivel műszaki ember vagyok (ami állandóan változik), beláttam a magyarázat után, hogy inkább csak segít...
Persze ezt nem kötelező mindenkinek elfogadni, de engem meg az nyugtat meg, hogy a cefrézés elején történő 3-körüli Ph-beállítás, rögtön megakadályozza a "renitens" bacik elszaporodását...arról nem is beszélve, ha nem tudom rögtön főzni, (mert a nyugger sem ér rá mindig), akkor az nekem ad egy biztonság érzetet...
Van aki azt is mondja, hogy "élesztő", Isten őrízz, mert az "kiérzik" a páleszből...az ostobája nem tudja, hogy anélkül nincs is erjedés, csak neki a "vadak" erjesztenek...(ami persze akár jó is lehet)...
Vagy a másik ismerős, aki szerint ilyen "vegyszereket", hogy pektinbontó ő nem tesz bele...nos erre mit lehet mondani?
Igen, ezért vagyok itt példáúl, a jó dolgokat, vagyis szerintem a jó dolgokat megszívlelem én is, csak nem szeretem mikor lekezelő hsz érkezik , itt a példa, normálisan is meg lehet beszélni dolgokat, itt a példa, leírtam, savazni nem fogok mert minek, leforrt a cefre azt főzöm, el........tam már én is sok pálinkát, dehát ez az élet nem mindig sikerülhet minden, és mindig tanul az ember, élete végéig, itt csak a hozzáálással van a gond. :)
A véleményemet azért meg írhatom ugye, egyébkémnt azok a többek akkik szerinted megszívták az egy, de a képek szerint az nem pálma olaj, de hagyjuk én csak meg írtam a véleményem erre lehülyéztek maradok az olvasáasnál azt majd kiválogatom az értelmes hozzászólásokat, a sok baromságon meg bazsajgok kicsit, ennyi, nyugodtan élj a te kis világodba ahol azt hiszed csak neked lehet igazad.