Keresés

Részletes keresés

netizen Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1559

[i]amik egyszerűen majd biogázzal is üzemeltethetőek lesznek.[/i] Az ezzel a kerdes, hogy hiszunk benne, vagy mar eleve igy terveztek oket? masfelol at van-e terv a biogazhoz szukseges haszonnovenyek termesztesere? mekkora teruleten kell muvelni, milyen a produktivitas?

 

Nagyon szepek ezek az 1 szavas 'kesz' en ugy mondom leszerelo valaszok. Csak az a baj, hogy sehol a vilagon meg model szinten sincsenek tesztelve ezak az alternativak.

Előzmény: erbe (1556)
dode Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1558

A kiegett kazettakat mar jo ideje nem visszuk vissza az oroszoknak. Helyette a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) nevű letesítménybe visszük, ami közvetlenul az atomeromu mellett van es 50 evre megoldhato benne a futoelemek biztonsagos tarolasa.

 

Magyarorszagon egyebkent sohasem gyartottak futoelemet. Az itthon banyaszott uranercbol itthon gyartottunk U3O8-at (yellow cake) azt kivittuk a barati Szovjetunioba es ok gyartottak belole futoelemet. Tehat az atomeromu telephelyvalasztasa es az uran kozelsege kozott nincs osszefugges. (a Duna kozelsege azonban lenyeges szempont)

Előzmény: kzsoltkzsolt (1550)
Mezőbándi Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1557
>>évi olyan 50-70% körüli áremelkedésre számítok az elkövetkezendõ 15-20 évben<<

Mint az idén. De szerinted az "egyenletes"? Matematikailag végülis az, na de ha utánaszámolsz: ilyen áremelkedés mellett legkésőbb 2006-ra elérjük a mindenkori rekordárat, mai dollárban számolva. Kizárt dolog, hogy az ilyen tempótól ne omoljon össze a gazdaság.
Előzmény: micu (1555)
erbe Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1556
"Apropo atomeromu: gondolni kell a biztonsagi rendszer energiaellatas-backupjara is. Ehhez pedig jelenleg a dieselgenerator a megfejtes."
Már ma is elsősorban a földgázas generátor a megfejtés, tömegestül épülnek (már nálunk is) kombinált fűtőművek, amik egyszerűen majd biogázzal is üzemeltethetőek lesznek.
Előzmény: netizen (1549)
micu Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1555
Amit irtam az arrol szol, hogy 'jelenleg' ahogy most csinaljuk. Nem azt mondtam, hogy nem lehet maskepp. a 'jelenleg'-gel az a baj, hogy a maskepp-hez a jelenlegi technologia megy a kukaba, a masik technologiat ki kell talani, meg kell tervezni, fel kell epiteni. Alkalom adtan belathato, hogy csapdahelyzetunk okan a 'teljesen villamositott' banyaszat grundolasa 0-rol esetleg tobb energiat igenyel, mint kimerinteni az uranforrasokat a jelen technologiaval.
Ez olaj sem úgy fog megszûnni hogy holnaptól nem lesz benzin a kutaknál, hanem úgy hogy mondjuk úgy hogy néhány év távlatában hirtelen fel fog menni az ára a tízszeresére vagy még többre. De valószínûleg ennél egy kicsit egyenletesebben fog a dolog bekövetkezni, azaz én inkább egy évi olyan 50-70% körüli áremelkedésre számítok az elkövetkezendõ 15-20 évben.

Apropo atomeromu: gondolni kell a biztonsagi rendszer energiaellatas-backupjara is. Ehhez pedig jelenleg a dieselgenerator a megfejtes.

Annyi diesel üzemanyag szvsz marad amennyi ehhez kell. Ha nem akkor megoldják bio-diesellel. De normál körülmények közt ez szvsz túl sokat nem fogyaszt, ha igen akkor gáz van...
Előzmény: netizen (1549)
Első Polgár Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1554
Az EU azt mondta, hogy ha nincs megegyezes a honap vegeig, akkor a maximalis szamu partnerrel megkezdi a projectet Cadarache-ban Ez hatalmas elorelepes az eddigi holtponthoz kepest. Kivancsi vagyok mi allhat a hatterben
Előzmény: kpl (1553)
kpl Creative Commons License 2004.11.12 0 0 1553
Ők meg még mindig csak vitatkoznak: Fusion reactor decision must wait
netizen Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1552
a szubatmi vilag izgalmas dolog. az csupan a baj, hogy abban a vilagban maskepp mukodik a ter az ido es a kauzalitas. Lehet kepleteket irni, matematikai modelleket allitani. felfogni ellenben nemigazan tudjuk, megertes nelkul meg hasznosithatatlan az egesz. De ha kicsit feljebb mesz, ott a nanotechnologia, a bionika. a biologiai renszerek sokkalta gazdasagosabban mukodnek anyag es energia szempontjabol mint az altalunk konstrualtak. Ezzel mar lehet valamit kezdeni.
Előzmény: kzsoltkzsolt (1551)
kzsoltkzsolt Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1551
Egy dolgot még tessék észrevenni. Minden amiről itt beszélünk olyan 100-150 éves technológia. Egyszerűen az utóbb 50 év bűne hogy hiányoznak a megfelelő alapkutatások. Ebben pedig nagy felelőssége és szerepe van az EU-nak. Például örömmel hallottam hogy egészen jól halad az EU saját /és a világ legnagobb/ részecskegyorsítójának építése. Ugyanis a az atomi méret alatti világ meigismerése nélkül csak pörgünk a saját farkunk körül...
kzsoltkzsolt Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1550
Egy apróságról ne felejtkezzünk el. Ugyanis Paks fűtőanyaga az Oroszoktól jön és az elhasználtakat oda szállítjuk vissza. Másszóval vajon megnyitható e (megéri e) a mecseki uránbánya?
Előzmény: netizen (1537)
netizen Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1549

WNS,

 

senki sem allitja, hogy nem lehet elvileg. jelenleg azonban az van, hogy a banyaszati etchnologia es a munkagepek az olajalapu technologian alapulnak, mert jelenleg igy 'tescogazdasagos'. A Gond akkor lesz, ha piaci elven megvarod amig az olaj kelloen megdragul ahhoz, hogy alternativakat keress. Azert lesz ez baj, mert osszpontositas szinten a legtobb olaj a 'harc az olajert' hadmuveletekre fog elmenni legeloszor es amikor mar nem lesz eleg olaj harcolni, arra sem lesz eleg, hogy komplett atomeromuveket epitsel, fedezd az uranbanyaszatot a banyaszott erc szallitasat, kiegett futoelem tarolasat.

 

Gondolj csak paksra. eleinte a mecseki uranon jart (pont azert van az atomerumu pakson mert kozel volt az uran es a viz /duna/) a mecseki banyak kimerultek azoknak a diezel-elektromos muvelesi modszernek a szempontjabol amit mi gasznaltunk. mi tortent? bezartak. Igy importra szorulunk uranbol ami kozuton/vasuton erkezik.

 

Egyfolytaban felre vagyok ertve. Amit irtam az arrol szol, hogy 'jelenleg' ahogy most csinaljuk. Nem azt mondtam, hogy nem lehet maskepp. a 'jelenleg'-gel az a baj, hogy a maskepp-hez a jelenlegi technologia megy a kukaba, a masik technologiat ki kell talani, meg kell tervezni, fel kell epiteni. Alkalom adtan belathato, hogy csapdahelyzetunk okan a 'teljesen villamositott' banyaszat grundolasa 0-rol esetleg tobb energiat igenyel, mint kimerinteni az uranforrasokat a jelen technologiaval.

 

Apropo atomeromu: gondolni kell a biztonsagi rendszer energiaellatas-backupjara is. Ehhez pedig jelenleg a dieselgenerator a megfejtes.

Előzmény: Wouldnotsayso (1543)
kilenctizenegy Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1548

Az index híre:

 

Shell: teljes hidrogénkút-hálózat 2020-ra

2004. november 11. 13:20

Első amerikai hidrogénkútjának megnyitása kapcsán ismertette terveit az olajtársaság.

Első lépésként a kísérleti hidrogénkutak számát növeli a Shell - ez a folyamat zajlik most, egyelőre csigalassú tempóban -, lépést tartva az autógyártók tesztflottáinak megjelenésével. Ezeknek a kutaknak egy része a nagyközönség előtt is nyitva áll, ilyen például az Izlandon működő, 2003 áprilisában üzembe helyezett hidrogéntöltő állomás, amely egyelőre néhány buszjáratot lát el üzemanyaggal.

A következő lépés az integrált benzin- és hidrogénkutak felépítése: ezeknél a hidrogén hasonló rendszerben lesz kapható, mint manapság az autógáz, azaz a meglevő benzinkutak mellé telepítik a hidrogéntöltő egységeket. Az integrált kutak kisebb hálózatait a következő öt évben foltokban építik ki olyan régiókban, ahol legalább 100 hidrogénhajtású jármű közlekedik rendszeresen.

A terv utolsó lépcsője ezeknek az elszigetelt területeknek az összekötése, majd a fehér foltok kitöltése. A Shell szerint a folyamat nagyjából 2020-ra világméretű hidrogénkút-hálózatot eredményezhet, lehetővé téve hogy a hidrogén lassan átvegye a benzin és a gázolaj szerepét.

A most átadott hidrogénkút, amely Észak-Amerikában a Shell első ilyen létesítménye, Washingtonban működik majd, és egyelőre a GM hattagú tesztflottáját látja el hajtóanyaggal.

erbe Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1547
micu
Ezért teszi rá a kezét USA minden hozzáférhető olajforrásra, hogy majd minél tovább üzemeltetni tudja hadigépezetét. Amikor már az ő F16-osaiba nem jut kerozin, másnak már régen nem lesz. Az F16-osok feladatainak nagy részét pedig atomtengeralattjáróról indított rakétákkal is el lehet végezni.
Wouldnotsayso
"Emiatt érdemes amúgy egy művelt társadalmat fenntartani, mert bármilyen technológiát saját magad ki tudsz építeni. Ha a saját népedet sötétségben tartod, akkor marad az, amit megvehetsz, illetve eladnak számodra..."
Vagy amit erőszakkal meg tud szerezni.
Előzmény: micu (1546)
micu Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1546
Szvsz az usákoknak a legnagyobb problémát az fogja jelenteni hogy a hadseregük is olajjal megy. Az F16-ot elég nehéz lesz átállítani széntüzelésre :-D
Előzmény: Wouldnotsayso (1542)
micu Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1545
Most a virtual reality termékek e körben valószínűtlen alkalmazását felejtsük el...
Ez sem annyira biztos. Persze borbély aligha fog VR mûkxeni belátható idõn belül (bár ki tudja), de Pl. az erõgépek VR vezérlésének több elõnye is lehet. Pl. a dolgozó a légkondicionált irodában sokkal jobban tud koncentrálni a feladatra mint a 40 fokos melegben. Ráadásul jobban is láthat, mivel a szerkezetre több pontra is fel lehet szerelni kamerákat. Plusz olyan lehetõségek mint Pl. a tervrajz megfelelõ részének, esetleg a közmûhálózat térképének rávetítése a képre... Szóval lennének a dolognak elõnyei de egyrészt ehhez korrektebb realtime viselkedésû háló kellene, másrészt az hogy az elkövetkezendõ 20 évben ne a kötél és a csiga legyen a legfejlettebb erõgép...
Előzmény: Wouldnotsayso (1540)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1544

Bocs, látom ez a rész már ki lett tárgyalva...


WNS

Előzmény: Wouldnotsayso (1543)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1543

Netizen,

 

"jo dolog az atomeromu, csak

- banyaszni kell az urant

- dusitani kell az urant

- szallitani kell az urant.

 

Ezekhez a tortenetekhez jelenleg sok-sok olaj kell ;("

 

Ezt részleteznéd? Mert én speciell egyetlen egy munkafázist sem látok itt, amit ne lehetne elektromos energiával megoldani. Hacsak a bányatulajdonos és erőműtulajdonos munkaértekezletre járása a private jettel... Azaz a dolog önfenntartó tud lenni, legalábbis amíg hasadóanyag van.

 

Általánosságban az elektromos energia mindenütt jól működik, ahova azt el lehet vezetni. Pont a közlekedés az, ahol ez nehézkes. Főleg a légi közlekedés. Mégiscsak fura lenne, ha a repülő egy több száz/ezer kilométeres kábelt húzna maga után. A másik nagy terület meg az erőgépek alkalmazása vidéken a mezőgazdaságban. Minden egyes búzamezőt bevillamosítani nehézkes, bár járható út...

 

 

WNS

 

 

Előzmény: netizen (1510)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1542

Konfuziusz,

 

Az USA-nak nem az olaj fogyása okoz kihívást elsősorban, mert az mindenkit érint, hanem a petrodollár vége. Jelenleg ez finanszírozza a TELJES kutatás-fejlesztést és a hadserget. Ha ez megszűnik, és a kutatás-fejlesztést nem tudják tovább finanszírozni, akkor oda a technológiai fölény. Ha pedig a hadsereget nem, akkor a birodalom esik szét. Nem is szólva, hogy a több ezer milliárdra rúgó tartozásuk, ami jelenleg csak papíron számít egyik pillanatról a másikra materializálódna... Összefoglalva az USA egyre inkább a birodalmi helyzetéből él, illetve azzal él vissza, ez viszont rendkívül instabil helyzet. 

 

Más megközelítésben milyen terméket vagy technológiát veszel ma az USA-ból. Fegyvert, ha van pénzed, szoftvert, ha Microsoft-mániás vagy, filmeket, de mi mást?

A szoftvert és a filmeket pedig csak addig veszed pénzért, amíg a szerzői jogokért fizetsz. Azért meg addig fizetsz és/vagy ismered el, amíg ez érdekedben áll.  

 

Szóval az USA gazdsága fenntarthatatlan módon túl van turbózva, az összeomlás előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, és szvsz az oil peak lesz az a kiváltó ok, amely lavinát elindítja... Ennek persze nem kell örülni, mert mi is könnyen alatta maradhatunk, mert hogy is mondjam.... mi sem termelünk semmit sem...

 

"Masreszt van toke. Vagyis ha ki kell boviteni a vasuthalozatot es hirtelen kell epiteni szaz atomeromuvet akkor lesz mibol."

 

Ha jól belegondolsz egy vasúthálózat kiépítéséhez meg atomerőművek felépítéséhez nem feltétlenül tőkére, hanem energiára, nyersanyagokra és munkaerőre van szükség. A tőke megléte persze olajozottabbé teszi a fenti tényezők összehangolását, de semmiképpen sem helyettesíti.

 

WNS

 

Előzmény: Törölt nick (1493)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1541

"elnézésed kérem, de számomra nem teljesen világos, hogy az atomelrettentés és a "lokális atomkonfliktus" hogyan oldja meg az éhínség, a járványok és a háborúk problematikáját.  Kifejtenéd?"

 

Persze. A lényeg az, hogy pont emiatt az elrettentés miatt nem fog globalizálódni a lokális probléma. Azaz ha egy területen nincs elég kaja, az lokális éhezésekhez vezethet, de a probléma nem lesz háborúkkal tetézve, ami csak ront a dolgon. Az atomhatalmak és védenceik kajáját nem fogják tudni a lokális éhezők erőszakosan elvenni.

 

"Ezt a Megavasúthálózatot jó lenne elkezdeni építeni már most, amíg még van miből, mert később már sokkal kínkeservesebb lesz.  Ugyanakkor Európából Amerikába menni a Bering szoroson keresztül... hát mit mondjak, jó kis kerülő.  Bátorkodom javasolni a hajózást.  Nagy előnye, hogy az útat nem kell kiépíteni, nem kell karbantartani, sokkal olcsóbb, és időben is kb ugyannyi, hiszen nem kell megkerülni a fél világot (az áruforgalom esetében az idő amúgyis kevésbé fontos szempont)"

 

A vasúthálózatot fejleszteni kellene, és ez főleg az EU-nak lenne érdeke, mert nem biztos, hogy addig lesz olaja, amíg az USÁnak jut... Kinézed az amcsikból, hogy majd igazságosan osztoznak.

 

A hajózással az a probléma, hogy nagyon energiaigényes. Talán a gőzhajók (persze modern gőzgépekkel) felvirárgoznak megint a teherszállításban. Egy világ körüli gyorsvasúttal (4-500 km/óra) azonban hamarabb az USA-ban lehetnél (48 -72 óra), mint hajón, márpedig az idő pénz. Hajóval meg egy hét legalább.

 

"=> Usákia csak a nagyon megbízható országoknak engedélyezi az atomerőművek üzembehelyezését."

 

Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Az atomtechnológia már nem csúcstechnológia, szinte bárki számára elérhető. Ha hajlandó utánamenni az irodalomban. És ez alatt nem a Koránt értem, mert bár abban sok okos dolog van leírva, az, hogy hogyan építsünk atomerőművet speciell nincsen benne.

 

Emiatt érdemes amúgy egy művelt társadalmat fenntartani, mert bármilyen technológiát saját magad ki tudsz építeni. Ha a saját népedet sötétségben tartod, akkor marad az, amit megvehetsz, illetve eladnak számodra...

 

WNS

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1492)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1540

Kedves micu,

 

A népesség nagy mértékű hanyatlása a fejlődő országok némelyikében (Afrika, Dél-Amerika) végbe fog menni az oil peak nélkül is. A jelenlegi növekedési ütem ugyanis már segélyekkel sem tartható fenn a végtelenségig. A segélyek apadása persze oil peak függő lesz, de ez csak közvetett hatás, azért nem íram róla.

 

A távmunkát meg nem érdemes túldimenzionálni. Sokmindent lehet távmunkában csinálni, pl. szoftverteket írni, de sok minden mást nem. Pl. a borbély hog vágja le a hajadat távmunkában. Most a virtual reality termékek e körben valószínűtlen alkalmazását felejtsük el...

 

WNS

Előzmény: micu (1491)
kpl Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1539
off

Kénytelen vagyok beismerni hogy teljesen hamis információim voltak eddig a zöldekkel kapcsolatban és nem is értem hogyan szimpatizálhattam velük eddig. De ennek vége, köszönöm a látásom megtisztítását, most már tudom merre kell mennem.

uff izé on
Előzmény: micu (1538)
micu Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1538
Erdőügyben én Magyarországról beszélek és a magyarországi állapotokról, esetleg a fatüzelésre átalakított volt szenes erőművekről. Megújuló energiaforrás, lehet vele jópontokat szerezni az EU előtt, csak ügyesen kell tálalni.
Én nem igazán hiszek az energiaerdõkben mint megoldásban. Ezzel együtt szerintem is jó ötlet lenne az erdõtelepítés...

A másik röhej, és ez a lakosság hozzáállását tükrözi: napkelte előtt annyi kis furgon rohangászik a Bükk környéki utakon koppig rakva hasított tüzifával hogy elképesztő. Rendőr persze a környéken nincs. Se számla, se nyom.
Ez viszont már nem igazán környezetvédelmi/energetikai hanem rendvédelmi kérdés. Köszönd azoknak a "jogvédõknek" akik bevezették sok más hasonló jó mellett a megélhetési bûnözés fogalmát...

Azt hiszem, az efféle hozzáállást nem sikerült az evolúciónak kiküszöbölni. Ez lesz az olaj vége is.
Mint mondtam az olaj picit más kérdés. A fa jelenleg bõségesen elérhetõ, nincs igazán hiány belõle. És bármikor nekiállhatsz erdõt telepíteni, pár évtizeden belül (fafajtától függõen) lesz bõven fád. És ha ma látszana olyan tendencia hogy teszem azt 10 év múlva a fa ára nagyon fel fog mennie akkor ma mindenki lázas faültetésbe kezdene. De ennek nincs túl sok esélye...

Zöldek: ahhoz nem áll mögöttük akkora támogatás, hogy pl. egy kormánydöntés ügyében egy-két multival versenyre kelljenek.
Azért akad. A németeknél Pl. egész jó kis pártjuk van. És sokkal erõsebbek lennének ha nem csinálnának folyamatosan hülyeségeket. Lásd Pl. az atomerõmûvekkel kapcsolatos tevékenységük...

Ha figyelnél rájuk, a saját jelentéktelen kis életeden belül is találnál olyan helyzeteket ahol kénytelen vagy igazat adni nekik.
Persze. Sok ponton igazuk van, a gond nem ezzel van hanem hogy vagy nem adnak megoldási alternatívát vagy olyat akarnak adni ami a többség számára nem elfogadható. Senki nem akar visszamászni a fára ahogy azt a zöldek akarják (vagy legalábbis kommunikálják). Ezért aztán nem igazán van nekik tömegbázisuk, ugyanakkor egy csomó erõforrást ami a változás irányába hatna lekötnek.
Előzmény: kpl (1532)
netizen Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1537
csak meselni kell 300 Ft-os benzinarrol, gazszamlarol, meg villanyszamlarol. Aztan az istenadta eldontheti hogy tuntet az atomeromu ellen es kikohogi a 2x-3x-os villanyszamlat vagy szepen gondolkodik es megfontolja az alpveto gazdasagi erdekeit.
Előzmény: kpl (1536)
kpl Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1536
Kíváncsi vagyok melyik minisztérium teszi magáévá a közvélemény meggyőzésének feladatát.
Előzmény: netizen (1535)
netizen Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1535
na pl ezert is kene a masodik atomeromu...
Előzmény: kzsoltkzsolt (1534)
kzsoltkzsolt Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1534
Az Orosz államfő éppen egy hónapja rázta meg a fejét vizszintesen a kinai olajigényre. Magyarul nem akarja elkötelezni magát a tekinteben hogy kinek exportál. Viszont ettől függetlenül bővítik a kinai exportot.
És al gnagyobb baj hiába háborúztunk Irakban, még mindig az Orosz olajtól függünk. Ha ott elzárják a csapot akkor baj lesz....
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1533)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1533

 
Az IEA szerint az oroszok 2..3 év múlva érik el az Olajcsúcsot, de Yuri Shafranik (az Orosz Olaj és Gáz Iparosok Egyesületének elnöke) úgy gondolja, hogy 2 év múlva az "exportot automatikusan korlátozzák".

 

http://www.forbes.com/home/feeds/ap/2004/11/09/ap1642750.html
 
Yuri Shafranik, head of Russia's Oil and Gas Industrialists' Union and a former energy minister, said the International Energy Agency forecasts that Russia will sustain oil production growth for the next two or three years, after which it is likely to decline, the Interfax news agency reported.

"Oil production has almost peaked, and further growth is only possible if price trends are good, so exports will be automatically restricted two years from now," Shafranik was quoted as saying by Interfax.

kpl Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1532
Erdőügyben én Magyarországról beszélek és a magyarországi állapotokról, esetleg a fatüzelésre átalakított volt szenes erőművekről. Megújuló energiaforrás, lehet vele jópontokat szerezni az EU előtt, csak ügyesen kell tálalni.

A másik röhej, és ez a lakosság hozzáállását tükrözi: napkelte előtt annyi kis furgon rohangászik a Bükk környéki utakon koppig rakva hasított tüzifával hogy elképesztő. Rendőr persze a környéken nincs. Se számla, se nyom.

Ja igen, és ne feledkezzünk meg a süket görögökről, akik azelőtt kopasztották le az összes erdőjüket, hogy felfedezték volna a nem fából készült hajót. Azóta is szépen zöldell mindegyik szigetük ugye? Azt hiszem, az efféle hozzáállást nem sikerült az evolúciónak kiküszöbölni. Ez lesz az olaj vége is.

Zöldek: ahhoz nem áll mögöttük akkora támogatás, hogy pl. egy kormánydöntés ügyében egy-két multival versenyre kelljenek. Meghasonlott milliomosokra, józan(!) és megfontolt(!!) lottónyertesekre, befutott és meggazdagodott(!!!) feltalálókra számíthatnak. No ezekkel nem lehet még Küküllőt sem rekeszteni. Ezért kell a fogyasztókat rádöbbenteniük, hogy a jelenlegi bőség nem fog az idők végezetéig tartani. A média nincs velük, ezért kénytelenek bemenni a tömegbe. Ha figyelnél rájuk, a saját jelentéktelen kis életeden belül is találnál olyan helyzeteket ahol kénytelen vagy igazat adni nekik. Enélkül meg sem fordul az emberek fejében hogy nem kötelező mindenben a tv-ben látottakat majmolni, bevenni a reklámok dumáját, nyomulni ezerrel a semmibe.

Ráérsz, fényezd inkább az agyad, ahhoz nem kell kőolaj. Maximum papír meg könyvtárbérlet vagy net. Rakd tele a tetőd napelemmel meg kollektorral, tárold az energiát és nevess nagyot az áremeléseken. Legfeljebb két terepjárócserét kihagysz és csak háromévente mész nyaralni a bahamákra.

nem személyesen neked szántam, csak húzós volt a nap :-(
Előzmény: micu (1527)
netizen Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1531

persze, hogy hasznalnak, nem ezt mondtam. a rendszernek a manipulativ, szabad mozgast igenylo resze nem megy arammal. Momentan en megcsak suritettlevego hajtasu zuzot lattam, amihez egy bazinagy dizelgep volt az aggregator, de elkepzelheto, hogy vannake setek amikor villanymotorral is lehet zuzni. A osztalyzorendszerek szallitoszalagok rogzitettek, nem igenyelnek lenyegi elmozdulast, igy azokat celszeru villamositani. De megint kerdes az, hogy a cucchoz dieselgenerator temel-e aramot kint, vagy telleg ipari arammal megy es a 20kV-os kozepfesz halozatrol jar-e.

Előzmény: erbe (1530)
erbe Creative Commons License 2004.11.10 0 0 1530
netizen
A kőfejtőkben igenis gyakran használnak villamos gépeket. A zúzó, osztályozószerkezetek, szállítószalagok, de helyenként még a nagy fejtőgépek is árammal működnek. Lenn a bányában pl. nem mindegy, hogy az amúgy is egészségkárosító környezetben még dízeltargoncákat és egyéb gépeket kellene üzemeltetni. De még a külszinen is, amit lehet, árammal hajtanak.

Bomlat (1517)
Ha csak annyit elérnénk, hogy minden napsütötte tetőfelületen napkollektor v. napelem működne (ezzel a természetben még semmit nem borítanánk fel), már hatalmas előrelépés lenne
Előzmény: netizen (1522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!