Szia! "Imádok barkácsolni !!!!" Ezt jó volt olvasni, én is testvér lélek. Bár én egyes szakipari munkáknál (saválló hegesztés, forgácsolás) külső szakikra szorulok, de ötletelésben hasonlóan gátlástalan vagyok. Így elengedhetetlen az ócskavas telepek rendszeres látogatása ("férfiturkáló") és a hirdetések böngészése. Nem valószínű, hogy közel vagy, (én Pécsett) de biztos tudnánk közösen alkotni :)
A corny keget viszont én is csak ajánlani tudom, az nagyon jól ki van találva. Szerencsével szolíd áron beszerezhető. Nekem is sikerült 5000-ért darabja. 6 darab 5 gallonos és két 2,5 gallonos sikerült és pont ennyi is fér a hűtőládámba. A két kicsi csücsül a kompresszor lépcsőjén a ládában, én is ezeket tervezem party hordóként használni, ha kitelepülni kell, valahogy így:
Mikor vettem, az enyémek is úgy néztek ki, mintha lehányták volna (pörkölttel), de miután letakarítottam, hasonlóan csillognak, ha egy feleség finnyázza, akkor csak irigyli :)
Férfiember alapból irigyli :)
De mivel ez a "túra keg" még nincs kész, már kétszer vittem kerti partyra a nagyokat. Igazából az sem volt strapás. A hűtőládából beállítottam a kocsiba a két 5 gallonost és egy plédbe tekerve kikötöttem, melléjük fektetve taligáján a 15 kilós CO2 palackot. Két hete még kevésbé volt hőség, egész nap egy plédbe csavarva volt a két keg egy árnyékos helyen és senkinek sem tűnt fel, hogy zavaróan emelkedne a hőmérséklete a sörnek. Ezért nem is mértem. Második alkalommal egy hűtőszekrénybe állítottam őket a helyszínen, mert volt és két napig ott is maradtak. A co2 palack mellette állt, de csak időnként kellett csapoláshoz a kegekre csatolni, a nyomás fenntartására.
Azért írom le ezeket a tapasztalatokat, ha másnak is hasonló tervei vannak, kb. tudja mire számíthat.
Felmerült egy újabb kérdésem kegezés kapcsán, most hogy megpróbáltam csapolni. Úgy emlékszem előttem másnak is volt itt ez a gondja: csak hab jön. Következőképp csináltam a dolgokat, múlt szombaton raktam be 6-8°C-on 20 PSI-re (a hidegebb fagyiládám holnap érkezik), majd most kóstoláshoz a felső szelepen leengedtem a nyomást és visszakötöttem a CO2-t 10 psi-n és próbáltam csapolni. A sörcsap italvezetéke kb. 1.5-2m és csapolás közben már a csőben is csak habot látok. Mit csinálok rosszul?
Nagyon kezdő vagyok egyenlőre még a csomagoknál tartok. Októberfeszt, Index nem IPA, Hoegaarden, Stout. Most megint jön egy dupla adag Index. Most főztem egy olasz STOUT-ot. 20 litert tettem erjedni 1.065-al. Fazékban van egy kis fazék olaszféle szűrő az alja. Folyamatosan keringetem a sörlevet egy kicsi meleg vizes szivattyúval. Nincs szűrés mert rögtön kristálytiszta sörlevet veszek le. Felforralom a főzővizet....másnapra fehér foltok úsznak a tetején és a fazék alján ott a vastag üledék (meg nem mondom mi az de nem is iszom csapi vizet). Előző este hideg vízbe beáztatom a malátát. Ez kb. 5 liter hideg víz. Pincében ázik hűvösben. Főzést 12 liter vízzel indítom. Lejön 12-13 elsőre. Másláskor beöntöm a 76 fokos vizet. Ez 10 liter. Keringetem 10-20 percig. Közben mérek egy gravitit. Minta befőttes üvegbe...lehetve hideg csap alatt. Ez most 1.025 volt. Kettő átlagánál jóval több lesz mer kb. 2 liter legalább elforr és biztosan a komló betesz. Kicsivel kevesebb a végén mint az 1. lénél. Igy is mire eltakarítok 8 óra. Most akarok mennyiséget duplázni, mert időből van a legkevesebb. Ja és plusz még a palackozás szintén vagy 4 óra. Remélem jól csinálom......eddig még mindenki oda volt meg vissza. Csodálkozik Mehemed....Ilyen a sör ?
A kegezés, a csapolt sör helyigényes, konyhába nem való, nem fér el. Ez a palackozás hatalmas előnye. Annyit hűtesz be, amennyit akarsz, könnyen mozgathatod, készíthetsz szép cimkéket, viheted ajándékba stb.
Nekem van helyem, lusta vagyok, és még sose főztem csomagot, így ez nem probléma. Nekem egy főzet pont majd' 10 gallon=két keg.
Megálltam a barátom kocsmájánál...éppen árut hoztak. A magyar 20 literes hordó alacsony és az ugyanolyan alakú mint a cornelius 11 ropi betétdíjas. Ennyiért mindig van ! Az a gondom hogy az asszony ezt nem engedné be a lakásba. Ha megyek valahova nem tudom elvinni....stb. Egy sörcsamag általában 15 - 20 liter. Ki se tölt egy keg-et. Meg aztán csak kell párat üvegbe is tenni. Általában esténként iszom meg egy sört.....a 20 l túl sok. Ha 5-10 literes szép megoldás lenne, mint egy fényes kukta azt a 'főnök' is beengedné a konyhába.
Nelson sauvignon komló. Tegnap ránéztem és a csomagolás szerint 2015.09-ig volt a szavi ideje. Lengyelből rendeltem még régebben. Gyári vákumzáras, fényzáras tasakban van. Bontatlan. Azt hogy leveles vagy pellet nem tudom, de ránézek.
Használt Corny keg változó áron kapható, de most épp - ahogy Acerola írja - max. 12700-ért (a Gastro Quality-nál is mindig van pár darabos készlet hasonló áron), kis szerencsével néha kifogható olcsóbban is . Én konkrétan 4500-ért vettem őket. Minek barkácsolni, ha van kész.
Itt az van, hogy ennek bármely alkatrésze is kb. ugyanannyiba kerül, mint az egész. Egészet kell venni, akár többet is, mint amennyi kell. A 19l nem sok, pont jó. Ha nehezebb lenne, nehéz lenne mozgatni, ha kisebb, gyakrabban kéne tisztítani. 19l az alig két láda sör. Ha drágának találod a sörcsapot, attól még lehet (hűtve) több Corny keget akár megbontva is tartani, és az italfejet cserélgetve abból csapolsz, amelyikből akarsz. Az első pohár ekkor cuvée :) De valóban, a palackozott sörrel - ha valaki türelmes és előrelátó - változatosságban nehéz versenyezni keggel.
Nem tudok segíteni, nincs átfolyós hűtőm. Olyanról olvastam (de nincs, nem próbáltam), hogy Corny kegre valami kis szódásszifon patronhoz hasonló cuccot kötnek a gáz oldalra kerti csapoláshoz (hogy ne kelljen a Co2 palack+reduktort cipelni), de a Corny ettől még hűtött, és szállításnál még gondolom fel is kavarodik, stb. Én csak a helyhez kötött otthoni sörcsapolásban vagyok otthon.
Nem biztos, hogy engem kell megszólítani keg ügyben. De azért próbálok válaszolni.
Party hordó csapot nem lehet áttenni. Legalább is az enyémet. Ha van rozsdamentes partyhordó, akkor szóljatok. A legnagyobb hibája, hogy nem jól takarítható és a belső lakkozás miatt nagyon nem örökélet. Lehet hogy csak 2-3 adagot bír ki.
Sima 5 literes boros üveg nincs nyomásállóra tervezve. Ezzel én nem kísérleteznék.
A kuktás keg érdekes ötlet. Az űrtartalmuk tapasztalatom szerint kisebb mint, ami rá van írva. De ha sikerül használt üdítős keget szerezned az még olcsóbb és nem kell átalakítani. A kuktának csak annyi előnye van, hogy bemész a boltba és van. Valamint lehet vele barkácsolni.
Ezek a török kukták nem olyan nagy számok. A fedelük elég béna, ha tele van folyadékkal a kukta, akkor úgy tudod csak kinyitni, hogy közben belelóg. (amelyiknek olyan hajlékony fedele van) Ha a tömítésük tönkremegy, akkor nem tudom hol szerzel helyette másikat.
A malátaágy vastagságához nem értek. Kérdezz valakit, aki nem BIAB-ozik. :)
Barkács keg hordó szerinted megoldható ? 7 literes kukta képen nagyon jól néz ki 500 Ft-ért van ( 13 l 6200 Ft ). Vagy, ha veszek mondjuk olcsó vékony kínai 10 literes rozsdamentes fazekat (vékony aljú tésztafőző) vagy esetleg lejáró cső darabokat olcsóbban odaadnak az inox nagykerek. Léterrel kivágatok egy peremet amit körbe hegesztek, Valamint egy fedőt amit tömítéssel körben sok csavarral oldhatóan ráteszek mint a barkács pálesz főzőknél. A tisztítás is sokkal jobban megoldható lenne. Szóval felvarázsolható rá CO2 patronos csap vagy valami olcsóbb KEG csap ? CNC megmunkálás nem gond.
Kuktában lehet erjeszteni érlelni ?
17 l-es kukta is csak 11 500. Fél áron van a rozsdamentes erjesztőhöz képest.
Imádok barkácsolni !!!! Amióta megcsináltam a barkács főzőmet, minden macera megszűnt. Tiszta sörlevet eresztek le. Elég néha ránézni. Közben tudok mást csinálni. A 15 literes csomagról lejön 18 l az OG még magasabb is lesz. A jelenlegi 4 kg malátához van, most csinálom a dupla betétet. Igy egyszerre 40 liter sörlevet le tudok főzni az idő nagyjából ugyanannyi marad. Remélem jó lesz. Kicsit aggódom, mert eddig 15-16 cm volt a maláta vastagság most pedig 25-28 lesz.
Először is aromakomló vagy keserűkomló. A komló alfa sav és béta sav tartalma is oxidálódik. Az oxidált alfasav nem izomerizálódik, tehát elvész mint keserítő vegyület. A béta savval pont fordítva van. tehát az idős komlónál a bétasavak egyre többet keserítenek. A aromák ugyanakkor egyre fogynak. A keserű komlónál tehát egyre kevésbé tudod mennyire keserít. Az aromakomlóból is több kell ugyanahhoz a hatáshoz. A leveles komlóban gyorsabban zajlanak le ezek a folyamatok a pelletnél lassabban.
De a legjobb, ha kinyitod és beleszagolsz. Kellemes komló illat vagy sajtszag. Szeretnéd az aromát viszontlátni a sörödben?
Én is nemrég szereztem be sörcsapoláshoz cuccokat és a következők merültek fel bennem:
hidegen szénsavasított cornelius kegből nyáron "átfolyós hűtős" csappal lehet jó eredményt produkálni? Arra gondolok, hogy egy-egy hétvégére bérelek átfolyós hűtőt és akkor nomádabb körülmények között is folyhatna a hideg sör.
olvastam a sörcsapbérlős oldalon, hogy csapoló nyomást (kinti hőmérséklet)/10-re kell állítani, de ez állati magasnak tűnik a külföldi sörfőzős oldalak ajánlott értékeihez képest (8-12 psi). Ez annak köszönhető, hogy a keg-t hidegen tartjuk? Tehát ami a képletben külső hőmérséklet az nálunk 3-4 °C?
A csapoló vezeték hossza mennyit számít a csapoló nyomás beállításánál?
Sziasztok! Van otthon kb 2-3 éves komlóm. Hűvös, sötét helyen van, de nem hűtőben. Felhasználhatóak ezek még valamire. Meddig tarthatóak el egyáltalán?
Nálam általában a 68C van megcélozva egy átlagos sörnél. Ha szárazabbat akarok, akkor lemegyek 65-ig. A 63-64 nekem túl alacsonynak tűnik. Nagyon a béta amiláznak kedvez és ezzel a jól erjeszthető cukrokat állítja elő.
A kicsöpögtetéssel és nyomkodással szerintem nincs baj. Ez a ne nyomkodjuk mert kijön belőle a tannin szerintem egy hülyeség.
63-64 fokon cefrézek, biab módszerrel. A zsákot meg szoktam jól nyomkodni, ez el tart 15 -20 percig is. Ez lehet a baj, hogy túl sokáig húzom az időt? Tannin ízt még nem tapasztaltam ezért is bátorkodtam "kisajtolni" mindent a jobb kihozatal reményében!
Az US-05 elég lassan ülepszik. Alapvetően a lassan ülepedő élesztők jobban leerjesztenek, mivel tovább dolgoznak.
De mondjuk ez önmagában nem indokolja az ilyen alapos erjesztést. Nem lehet, hogy túl alacsony hőfokon cefréztetek? Vagy valahogy másképp volt megnyújtva a béta amiláz szakasz?
Főztem index-es ez nem egy IPA sört. 05-el. 4 hét után palackoztam ( 2-nél átfejtettem) . Habja már egyáltalán nem volt. Sajnos az FG-t nem mértem meg. 10 nap után gyönyörű kemény habja lett. Annyira finom lett, hogy rögtön meg is ittunk 4 üveggel. Most kb. 3 hete van palackban. Ha kicsit felrázom és nem óvatosan nyitom ki, akkor szökőkút. Szerencsére csatos üvegekben van és le tudtam cuppantani az összeset. Az élesztő nagyon keményen dolgozik még mindig az üvegben is. Azért csak nem csinál majd vizet a végére ..... :-)) Következőbe csak 3 g cukrot teszek. 1056-ot illetve egyéb Wyeast típusokat árul valaki kis Magyarországban ? Gyümölcsös (megyes málnás) ALE alapsörhöz kellene egy jó tanács !!!
Az S-05 szerintem is egy elég jó generál élesztő, a legtöbb amerikai típusú sörhöz tökéletes és alacsony hőmérsékleten nagyon "tisztán" erjeszt.
Viszont: Már korábban is írtam, de most megint főztem S-05-el és a probléma újra előjött. 1.012 FG-re belőtt receptet leerjesztette 1.004-ig és ötletem sincs mitől. Ezért én legtöbb esetben amikor az időm engedi és nem felejtem el, akkor Wyeast 1056-t használok helyette.
Élesztőnél ellenvéleményem van. S-04-et úgy általában nem szeretem. Érzek benne valami fás kellemetlen ízt, ami a legtöbb s-04-es sörben előjön. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, de lehet hogy kisebbségben vagyunk és sokak pedig szeretik ezt az élesztőt. A MJ Dark ale pedig nálam megakadt és nem hozta a leírás alapján elvárt jegyeket. Persze máshol talán jól működik, de kezdőnek simán ajánlanám az us-05-öt. Nagyon megbízható az erjedési hőmérsékletre kevésbé érzékeny élesztő. Első sörökhöz ideális, nagyon sok stílushoz jó. Persze búzához és belgához nem ajánlanám. Kicsit szárazabb lesz a végeredmény, mint a fentebb ajánlott élesztőkkel. De szinte mindig erjesztési hiba mentes eredményt kapunk, ami első sörnél jól tud jönni.
Az a 18 fokos pince tökéletes lesz a főerjedésre, és nyugodtan hagyhatod 4 hétig a vödörben a sört, szépen leülepszik majd. Csak ne nyitogasd.
Jól látod, az erjedés heves szakaszában 2-3 fokkal is megemelkedik a sör hőmérséklete, és természetesen azt kell mérni. Olasznál kapható ilyen matrica, az viszonylag jól ellátja ezt a feladatot.
A palackozás után még kb 1-2 hét kell, hogy a hozzáadott cukor leerjedjen, erre az időre érdemes azon a hőmérsékleten, helyen tartani, ahol a főerjedés történt, magamat ismételve az a pince nagyon is tökéletes lesz.
Utána pedig elviekben minél hidegebb, annál jobb, de nem kell túlaggódni, nem lesz semmi baja hosszú hónapokig szobahőn sem, ha mindent jól fertőtlenítettél.
Élesztőnek pedig Safale S-04-et vagy Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale-t tudok ajánlani.
Lenne egy arcátlanul amatőr kérdéscsokrom, olvasgattam sokat a fórumban, blogokat is , illetve hughes konyvét, de nem tiszta egy dolog még, és itt sztem bárki gyorsan megválaszolja.
Első főzésre készülök, egy portert főznék, nyáron meg főleg kezdőként ez nem tűnik megoldhatatlannak Teljes cefrézésre készülök. Találtam hughes könyvében egy receptet, ami szerint a főerjedés egy hét 18-fokon, majd utóerjedés 4 hét 12 fokon. Utóbbi hőmérsékletet nem tudom előállítani, van pincém ahol remélhetőleg 18 fok lesz. Ale élesztőkre általánosságban 15-25 fokot írnak, így azt hittem, az rendben lesz. Az élesztő, ami említve van ( de itt majd azt veszek, amit Olasz árul és megfelel) a Wyeast 1028 London Ale.
kérdéseim:
- hughes könyvében mindenhol 12 fokot említenek az utóerjedésre, kb az összes ale-re is. mi az oka?
- 18 fok utóerjedési hőmérséklet rendben lesz-e még ale-ekre?
- rendben van-e , ha nem fejtem át egy hét után, hanem a teljes erjesztésre (1+4 hét) egy erjesztővödörben van (felsőerjesztésű élesztő is leülepszik idővel, nem?) , és utána palackozom? Vagy érdemesebb már az utóerjesztésre hagyott 4 hétre is palackozni? Ebben a témakörben sok egymásnak ellentmondó infot olvastam.
- úgy általánosságban, a levegő vagy a sör hőmérsékletére (ami 2-3-4 fokkal melegebb is lehet) vonatkoznak a receptekben megadott hőmérséklet szintek?
Ez a téma megérne egy fényképes összefoglaló cikket. A sörfórum blogra szívesen látnám. Nem mondom, hogy tömegek néznék meg, de jól megtalálná minden érdeklődő, akár évek múlva is. A gugli most már elég elől kidobja a cikkeket, ha a témában keresel. Itt meg sajnos csak elsüllyed. Ha benne vagy, akkor adok egy szerkesztői hozzáférést és a saját neved alatt kiposztolhatod. Tulajdonképpen engem is érdekel.
Igen, ebben a témában itthon sok félreértés kering, miközben pl. az amcsik régóta megelégedéssel keg-eznek és használnak keezert, kegeratort.
A vendéglátóipari felállás a következő:
co2 palack+reduktor -> gázvezeték -> söröshordó szobahőmérsékleten -> sörvezeték szobahőmérsékleten -> italhűtő (200eFt vagy drágább) -> sörvezeték hideg (de csak amíg átfolyik rajta, utána rögtön melegszik) -> sörcsap -> csapolt sör
Előnye:
- rugalmasan bírja a változó forgalmat. Ha óránként kifogyna a söröshordó, se lehetne megérezni, mert a keg fejet levéve, és hordót cserélve rögtön mehet minden tovább. Kisebb helyigényű, az italhűtő nem foglal sok helyet.
Hátránya:
- drága
- az italhűtő kapacitása sem véges, folyamatos csapolásnál már nem olyan hideg a sör, az italhűtő néha nem bírja
- a söröshordő és sörvezetékek szobahőmérsékleten (ez néha 30C-ot jelent) vannak.
Viszont abból, hogy a kocsmában a régen megbontott sör esetleg egyre rosszabb ízű, nem szabad semmilyen következtetést levonni a házi módszerre vonatkozóan.
Hiszen az olcsóbb, és a sörcsapot (meg sokszor a co2+reduktort) kivéve MINDEN hűtött, 3-4 C-on van. Nem is romlik meg a megbontott kegben levő sör több hónapig sem.
A sörvezetéket/csapot itt is kell néha (2-4 hetente) tisztítani, de ritkábban, és nem bonyolult.
Jelezzétek, ha esetleg van igény egy ezzekel kapcsolatos tanfolyamra.
A tapasztaltabbak tudnának nekem segíteni mosott élesztővel való oltás ügyben? Az előző főzés alján maradt szép világos krémes trutyit átmostam ahogy a nagy könyv írja és a hűtőben pihen. A kérdés az, hogy mennyit tegyek a következő főzéshez belőle. Gondolom célszerű startert készíteni és azt használni. US-05- ről van szó és egy normál ivós,alap Ale lenne a következő project. Sejtszámláláshoz az ég világon semmim nincsen, ezért hagyatkoznék inkább a rutinosabb sporik tapasztalatára. Előre is köszi a segítséget!
Természetesen a belgák is ismerik, nem hungarikum, bár jelentős mennyiséget termelünk. Amúgy a cseresznyéből nemesítették. Meg kell próbálni mindkettőt.
Ez nagyon jó cikk. A másodlagosban adja hozzá a Campden-el (olaszsped) sterilizált gyümölcsöt. Nem kell megfőzni a "mini-must" megtartja a gyümölcs karakterét nem lesz kompótos a sör. Alapsörnek mit javasoltok ? Sernevelés Summer Ale vagy olasz féle búzasör csomag ? Kicsit magasabb alkohol biztosan sterilebb..
Meggysör Nem vagyok nagy szakértő, de úgy tudom a Kriek inkább cseresznye mint meggy. A mi meggyünk nem sok helyen van a nagyvilágban. Lehet hogy keverni kell a cseresznyével. Valaki esetleg tud egy tuti lefőzhető Kriek klón receptet ezoterikus beszerezhetetlen alapanyagok nélkül. Az olasz féle meggy sör frissen állítólag nagyon finom. Sajnos még nem ittam. Egy ismerősöm viszont állottat kapott, barna habbal. Az borzaszó volt. A net-en múltkor túrtam egyet...ott megfőzte a meggyet (kép alapján az is inkább cseresznye volt). A szirupoknál azt írják, hogy 5 nap után elkezd erjedni. Norbi Update szörp az biztosan nem erjed meg. Múltkor egy narancs felbontva volt a konyhapulton vagy fél évig. Olyan bűn rossz volt, hogy senki sem itta meg. Fél év után amikor kiöntöttem, ugyanolyan volt mint kibontáskor.
van Corny keg-em, hűtve sörcsappal. Flekkenezni megyek nem akarok nagy cuccot cipelni ezért egy nyomás alatti palackozót szeretnék építeni. A Te ötleted is jó, de most már beszereztem mindent ami ehhez kell
Tegnap főztem Ma már jónagyokak büfizik...percenként többször is. Több mint 20 liter sörlét kaptam 1.049 lett telibe. Kicsi foszfor savat azért löttyintettem bele. Beleöntöttem a fűszereket és 12 percig forraltam...azért pár narancs darabot kibányáztam az iszapból és betettem erjeszteni. Ha lefut a zajos, majd kiszedem. Kiváncsi vagyok milyen lesz !!!!!
1. Nem szénsavas, nem hideg, nyomás alatt nem levő sör kerül a palackba plusz cukor, és lezárás utáni kis erjedéssel alakul ki a bubi. (Általános, kisebb eszközigényű módszer)
2. Zárt nyomásálló tartályban kell elérni a megfelelő co2 szintet, ( erre vannak módszerek, táblázatok stb. Fontos az idő, hőmérséklet és a nyomás, nomeg a sör típusa) majd ezután lehet (nyomás alatt) palackozni. De minek? Az egésznek általában az a lényege, hogy ne kelljen a palackozással bajmolódni. Ha a tartály, pl. Corny keg hűtött és megfelelően méretezett sörcsap csatlakozik hozzá, irány a csapolt sör!