Kilátás a várból Ez utóbbi képnél kifejezetten kíváncsi lennék a véleményetekre: Smarni ugyan figyelmeztetett, hogy szerinte kicsit sok lett az apply image (szóval a színek) de én akkor úgy éreztem, hogy határeset és hagytam. Mostanra viszont (szokás szerint) teljesen elbizonytalanodtam. Mi a véleményetek? (na nem mintha a "szakvezetésnek" nem hinnék)
köszönöm krisssz, még szerencse hogy van egy kedves női szereplője is ennek a fórumcsapatnak aki kellő megértéssel viseltetik a buta kérdések iránt.......így már értem, és ezek szerint tényleg alkalmaztam már színszűrést. : )
.....Amúgy lenne egy kérdésem feléd, mégpedig az hogy mutattad azt a tutorialt az ég beillesztésével kapcsolatban nem is olyan régen...........Az az érzésem, hogy nem az volt az első tutoriálod amit készítettél. Lehetséges, hogy van egy weboldalad ami hemzseg az effajta hasznos kis videóktól? .............be jó volna! : )
Már kihevertem, de most meg az kelt bennem szorongást, hogy a "bénike"-ben az 'é' az elírás vagy célozgatás részedről. : ) mindegy.... de ne aggódjatok, eljön az a nap is amikor olyan szintre fejlődök, hogy majd én osztogatom a tanácsokat nektek ! ........... remélem mindannyian életben leszünk még akkor. : )
Szia benike. Baromira nem vagyok guru, kedves párom enyhén túloz, le is toltam, mert nagyon gáz, hogy ilyeneket ír.
A színszűrés szó jelentését viszont nem hinném, hogy nem tudod. Ha mégsem, titokban utána kellett volna nézni a neten :))
Amikor beállítod a színeket, az a színszűrés. Persze van, aki jpg-ben fotóz és sose nyúl hozzá, de a raw-nál elkerülhetetlen. Valamit csak állítgattál Te is. Na az volt a színszűrés:) Kicsit erősre sikerült, kell még gyakorolni, de menni fog:)
Nekem az kene hogy a "folsosor-alsosor" szamat is megmondja. Most nezegetm 3D-ben, hogy ugyi ha 6kep van horizontalisan, portre allasban, akkor ugyi 90'-on eleg 3db is.
Szoal elvileg 6+3+3. ez igaz lehet?
Ki hogy szokta?
Megmondom a gond onnet jott hogy -15fokkal fotoztam (17mm, 5D fullframe), korbe 6ot, majd folfel ugy 50 fokban 6ot, de gondok voltak, nem kicsik illesztesnel :( Vegulis kuka lett belole, es keresem a megoldast.
EGyre mondjuk rajotte hogy a 17mm obim nem fisheye ezert eleg "karcsu" az atfogasa :( Koze nincs a regen 10mm Tokinam, 1.6os szorzoju vazon osszeallitassal :(
Tudom nem errol megy most a tema, csak felmerult nalam egy "gond", ami kerdest kovetett.
Szoval van-e olyan "fov szamlalo", ami ki tudja szamolni a "tobb soros" panoramat is hogy mennyit kell korbefotozni? (panor....lap.hu-n nezegettem, de vagy en vagok vak , vagy nincs ilyen, csak a "sima")
Ó ne csodálkozz rá ennyire...........tényleg nem tudom, hogy micsoda pontosan a szín szűrés, hogy hogyan csinálják milyen progival. Ezért kérdeztem, és várom most is a választ. Tudod van egy mondás amit hallottam egyszer és azóta e mondás szerint cselekszem, a mondás úgy szól, hogy (i) ..... aki kérdez az hülyének tűnhet de aki nem teszi az meg is marad annak. : ) (/i)
A Gurunk, az a Párom, a Krisssz. Aki a legjobban ért hozzá, az a Guru-ja a szakterületnek. ( lehet több Guruja is egy területnek. :-)) A második kérdésedet, "mi fán terem az a szín szűrés?" meg se válaszolom, mert nem hiszem el, hogy nem tudod...
miért nem a legprofibbat, a GURUNKAT kéred meg a szűrésre, a technikát el lehet sajátítani, de a színszűréshez szem kell, meg rengeteg gyakorlás, én is csak most járom az elemit ebből a szakterületből. Szerencsére közelről, közelből tanulhatok! "Mertugye" a szűrés az egy külön szakma.
Smarni, neked is elküldjem a képeket?! Lássuk te mire mennél vele! : )) Viccet félre téve tényleg jó kis móka lenne látni a profikat versenyezni, hogy ki tud jobban "szarból" várat építeni.
u.i.: A táskák meg azért maradtak benne, mert csak abból az indíttatásból ficcentem ki a rétre eredetileg, hogy "dublőr" ég anyagot szerezzek ínséges időkre.
"Az illesztés rendben van", na, azért ez így, ebben a formában nem teljesen igaz! Mondaná az illetékes elvtárs! :-)) & nemcsak a táska van ott, hanem egy fekete objektív tok is... A Te képeden meg máshol van hiba, mint a benike panóján, bocs...
Össze raktam ptguival, tiff be mentettem (6000px) tiff-be Camera raw ban huzigáltam egy kicsit a csúszkákat, kapott egy kis kontrasztot, fill light-t, recovery-t, stb, aztán neat image-el zajt szűrtem, unsharp mask-al meg egy kis élesítést, Az épületeken viágosítottam egy kicsit, asszem kb ennyi
"rendesen marja a szememet a sajátom."
nyugi általában így vagyok én is a saját képeimmel, asszem még sose voltam igazán elégedett
Csak ki akartam próbálni milyen iso 400-on. De belátom, hogy nagy hülyeség volt. A többi helytelen beállítást meg megnézem ( ugyan ezekre a hibákra hívta fel a figyelmemet miskei is ) .
Egyébként pontosan mit csináltál, hogy ennyire más végeredményt kaptál ?!
Megvallom én azt hittem még mikor megcsináltam a képet, hogy nem is olyan gáz, de most hogy látom a te verziódat , rendesen marja a szememet a sajátom.
Piszok zajos a kép, verőfényes napsütés volt, miért kell ISO400? A kép alapból életlen egy kicsit, ahogy nézem az exif-t sharpness, saturasion, contrast mind max-ra van állítva, biztos hogy jó ez? A sigma obidnak sokkal de sokkal jobb képminőséget kéne produkálnia! Az f/14 nem tűnik túl szűknek, de teszteld az obit meg a gépet hogy mi a jó!
Ráadásul a képet PS-ben agyon retusáltad!
Vannak itt nálam sokkal ügyesebben adjustáló emberek, én kb ezt tudtam kihozni a jpg-ből: http://album.reality.hu/benike