Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 848
de jo :-)
Előzmény: Csali42 (845)
Zitka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 847

adrienne, ez nem inkább radicchio? Nekem nagyon úgy tűnik...

De majd jön Antonio, és helyrerak minket. :-)

Előzmény: adrienne1 (844)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 846

A SCAROLA zold/feher.

Az a lila, amit lattam a kepen (tul kicsi volt) RADICCHIO szerintem volt (nagyon finom)

keresek majd kepet

CICORIA nev alatt Olaszorszagban teljesen mas salatat ismerunk, mint ami itt az a nev alatt fut (legalabb is ahogy itt lattam valamelyik nagy aruhazban). Szerintem valamikor regen nem tudtak azonositani, tevedes nevet adtak hozza es megmaradt

Előzmény: adrienne1 (844)
Csali42 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 845

Elkészült, a fele tésztából grissini lett, mert kígyót csinálni jó, a három és fél évesnek is nagyon megy:)))

A tetejére sós-vizes-olajos kence és oregáno került. Vékony lett és jó ropogós.

Mindenkinek köszönöm a segítséget.

focaccia+grissini

Üdv: Csali

Előzmény: Csali42 (835)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 844

Nem jön le a kép, itt lathato:

http://www.iperal.it/images/bonta_orto/mista.jpg

Előzmény: adrienne1 (843)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 843

Ez a lila, nem?

Előzmény: Antonio Gambadoro (841)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 842

Cikoria-salata.

Lila és kesernyés:) Es fiiiiiinommmmmm:)

Előzmény: Antonio Gambadoro (841)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 841

olaszul SCAROLA, gondoltam magyarul scarola salata :-))

a forditast nem garantalom :-))) ... segitseg...

egyebkent ez egy indivia tipusu salata, kicsit keseru, sok mindenben nagyon jo...

nem tudom, valaki ismeri?

Előzmény: Csali42 (836)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 840

Na latod, 2 kulonbozo helyen 2 kulonbozo focaccia es egymastol teljesen eltero, nagyon vastag az egyik, nagyon vekony es ropogos a masik.

egy konyharuhát - szigorúan!!! piros-fehér kockásat :-)))) - ez is része a sikernek :-)
nagyon jo volt :-))))

A Focaccia/Pizza tesztajat probalj legalabb 1 orat pihentetni (a legjobb egy nem meleg sutoben), termeszetesen a fent emlitett konyharuhaban...

Előzmény: Zitka (839)
Zitka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 839

Köszönöm a dícséretet, irulok-pirulok. :-)

A focaccia tésztáját, és szinte minden kelttésztát max. 30-40 percig szoktam keleszteni. Nem vagyok egy türelmes típus. :-) Nálam az a bevált módszer, hogy az alaposan (persze robotgéppel) összegyúrt tésztát bennehagyom a robotgép mély táljában, ráteszek egy konyharuhát - szigorúan!!! piros-fehér kockásat :-)))) - ez is része a sikernek :-) - majd a mosogatóba meleg vizet eresztek, és ebbe állítom a tálat. Aztán lazán átgyúrom, de másodszor már nem igazán szoktam keleszteni. Csak akkor, ha amúgy mást is sütök-főzök mellette, vagy még nem melegedett be a sütő a kellő hőfokra.

A focacciat először Pugliaban ettem, házi készítésűt. Abban a családban vastagra csinálták (készen 3-4 cm magas), és gyakorlatilag kenyér helyett ették.  Amikor meg Perugiában voltam az egyetemen, elég kevés ösztöndíjunk volt, sokszor csak focacciara jutott, ha nagyon éhesek voltunk. Ott inkább vékony, ropogósat lehetett kapni az utcai árusoknál. 

Lehet, hogy a fokhagyma már saját adalék, de én imádom. :-))))) Persze nem teszek minden olasz ételbe, ez természetes.

A tortellini/ravioliról majd írok később, most el kell mennem. Előljárójában csak annyit, hogy én nem szoktam venni. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (838)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 838

Zitka, azt akartam kerdezni, hogy menny ideig szoktad pihentetni a Focaccia tesztat amielott szetnyuitod?.

A masik: kozepkori (es annal talan sokal regebbi is) szokas a Focaccia (ill. "schiacciata") tesztaba beletenni sok Ricotta-t.

En szemelyesen idonkent szeretem kiprobalni a nagyon regi recepteket, par evvel ezelott elkeztem tanulgatni egy kicsit az Etruszk (a Romai konyhanak egyik alapja es elodje, 1000 Kr.e.) konyharol dolgokat, es reggelire keszitettem magamnak egy nagyon egyszeru omelette-t Etruszk modra (talan az elso omelette a tortenelem), olivaolajban, ahogy ok is szoktak reggelizni. Nagyon jo erzes visszamenni a gyokerekhez es a tradiciohoz.

Előzmény: Zitka (832)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 837

Direkt "provokativ" volt a fokhagyma/hagyma tema :-)))

Igazabol, mivel azt tapasztaltam Olaszorszagon kivul, hogy sokszor ezzel azonositjak az olasz konyhat, viszont mi MENNYISEGben nem szoktuk tulzasba vinni a fokhagyma/hagyma hasznalatat, azt szerettem volna tudni, hogy ti errol mit gondoltok, ill. mit tapasztaltatok?

Ugyanilyen "provokativ" lett volna a Tortellini/Ravioli gyarto cegekrol ez a kis mondatom a 818-as hozzaszolasomban

("Osszinten itthon a sok Tortellini, Gnocchi stb. gyarto cegeknek a termekei... na inkabb jobb kezzel csinalni... (nem tudom ti hogy vagytok vele?")

csak senki nem jelzett vissza semmit :-(

Viszont a Zitkat nagyon meg kell dicserni, mert amit eddig olvastam tole (beleertve a focaccia-t is) nagyon szuper volt es nagyon helyesen kesziti, egyertelmu jol ert a konyhahoz :-))

Lehet hogy letezik valahol olyan Focaccia amiben fokhagyma van, es "Focaccia all'Aglio"-nak lehetne nevezni... Brava Zitka!

Előzmény: Csali42 (836)
Csali42 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 836

Köszönöm a "kis" (ám annál élvezetesebb) ismertetést, akkor mindenképp fokhagyma nélkül készítem. Nem tudom, általában mit gondolnak a népek, van-e hagyma az olasz salátákban, szerintem inkább a fokhagymás-paradicsomos ízzel

azonosítják az olasz konyhát.

Én csak távolról epekedek, még nem volt szerencsém megkóstolni kinn, helyben az ételeket:((( Ezért nagyon örülök a levelező "oktatásnak":)),  amit itt olvashatok.

ps: Mi a scarola saláta?

Üdv: Csali

Előzmény: Antonio Gambadoro (834)
Csali42 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 835
Köszönöm, nagyon ígéretes képeket találtam, ma -ha minden jól megy- focaccia készül délután:)
Előzmény: Zitka (832)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.24 0 0 834

egy kis ismertetes a Focaccia-rol:

Nincs igazan egy egyseges focaccia, regionalisan teljesen maskepen csinaljuk.
Van ilyen varos focaccia-ja, olyan varos focaccia-ja, Focaccia Ligure vagy Focaccia Genovese, stb. stb.

A Focaccia (latin "focus"-bol) (a Focaccia nevbol szarmazik a magyar "Pogacsa" nev) eredetileg olyan kenyer termek amit a hamu alatt sutottek. Romai korban ismert (Catone is irt rola), a kozepkorban "schiacciata" nev alatt ismertek, ezert mert szet volt nyomva ("schiacciare"), tehat nagyon vekonyra csinaltak a tesztat. Gyakorlatilag a Pizza elodje...

Van eleszto nelkuli, van elesztoval valtozat. Eleg hozza liszt, viz, kis zsiradek (regionalisan vagy zsir vagy leginkabb olivaolaj). Ezen belul lehet mas akarmilyen lisztbol, akar csiceriborso lisztbol (nagyon jo).

Kozepkorban valahol beletettek a tesztaba sajtot is, valahol most akar aprora vagott Mortadella-t is tesznek bele.

Altalaban nagyon vekony szokott lenni, olyan mint egy nagyon vekony pizza, es ropogos is, valahol "pizza bianca"-nak nevezik, ha semmi nincs rajta.

Egyes varosokban viszont vastagabb lehet (2-2.5 cm).

Messina-ban (Sziciliaban) viszont ez olyan mint egy pizza, csak vastagabb es puhabb, rajta van paradicsom, scarola salata, sajt (az alap verzioban), nagy es hosszu, majd csikokra (ill. szeles rudakra) vagva es kilora aruljak. Ennek minden fele rustica valtozat letezik (articsokaval, vagy szardellaval (acciughe), stb. stb.

Fokhagymat nem szoktak beletenni, mivel a focaccia egy tarsas alkalom, pl. mi osszejovonk es megyunk valakihez Focacciat enni, vagy megyunk egy olyan helyre ahol Focaccia-t lehet kapni, es ha fokhagyma (vagy hagyma) lenne benne... :-))) ayayay, szet megy a tarsasag, a parok, a szerelem, stb. :-)))) legalabb is nalunk Olaszorszagban. Ezert pl. mi nagyon ritkan es nagyon kivetelesen teszunk bele hagymat a salatakba (MO-on, ha jol tudom, kerkel javitsatok ki ha nem igy van, sokan azt hisszik hogy egy igazi olasz salataba (es a gorog salataban) hagyma van benne)

Előzmény: Csali42 (831)
boldogság Creative Commons License 2005.05.23 0 0 833
Boldogságot!
Köszönöm.
Előzmény: Antonio Gambadoro (830)
Zitka Creative Commons License 2005.05.23 0 0 832

Tipp: írd be az olasz gugliba (www.google.it), hogy focaccia, majd mikor kiadja a találatokat, felül klickelj rá az immagini (=képek) szóra. Tobzódhatsz a különféle focaccia dizájnokban. :-)

Én úgy csinálom, hogy a megdagasztott+megkelesztett pizzatésztát kézzel szétnyomkodom-szétnyújtom tetszőleges alakúra a sütőlemezen. Kb. másfél-két cm vastagra hagyom. Paradicsomokat kimagozom, felvágom vékonyabb cikkekre, a cikkeket keresztben elfelezem. Fokhagymagerezdeket felszeletelem. Egymástól úgy 2-3 cm-nyire két ujjammal belecsípek a lepénybe, és a "lyukba" bedugok egy kis darab paradicsomot, mellé egy kis fokhagymát. Ezt az egész tésztán megcsinálom. Aztán ecsettel megkenem olívaolajjal, megszórom kevés oreganoval és mehet a sütőbe.

Előzmény: Csali42 (831)
Csali42 Creative Commons License 2005.05.23 0 0 831

Szia Antonio,

kérlek írj egy kis ismertetést a foccaccia-ról!

Az új sütőm recepteskönyvében van egy recept, de az alapján nem tudom elképzelni, milyenek kellene a valóságban lennie.

Nagyon köszönöm, előre is.

üdv: Csali

Előzmény: Antonio Gambadoro (828)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.23 0 0 830

Konkretan nem tudok valami szuper receptet ajanlani.

Szerintem probalj hazi kenyeret csinalni gesztenye listbol (mas liszt helyet).

Vagy barmilyen olyan tortat vagy crostatat amiben gyumolcs van (crostata di pere = korte), nagyon jo kis sutit/kekszet lehet csinalni belole. Nagyon jol illik a gesztenye liszthez a dio, a fenyomag, de leginkabb... a mazsola. Ez a tanacsom.

Tagliatelle-t is csinalhatsz, 2/3 gesztenye lisztbol + 1/3 mas listbol (vagy pedig 50-50%). Ilyenkor nem kell nagy martas hozza, eleg egy jo kis olasz ricotta.
A ricotta-t nem kell megfozni, hanem egy merokanal fozesi vizzel megkevered, sok fekete borsot adsz hozza es mar is ra a tesztara...

Előzmény: boldogság (829)
boldogság Creative Commons License 2005.05.23 0 0 829
Boldogságot!

Köszönöm a választ.
ismerösök mesélték, hogy ettek kenyeret, ezért gondoltam, esetleg a pizza tészta is jó ebböl.

Én eddig édes ételekhez használtam adalékként. Nagyon bejött.

Vannak recepteid?
Előzmény: Antonio Gambadoro (828)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.23 0 0 828

Neked is boldogsagot :-)

Igazi Pizzat nem hisszem, legalabb is nem tudok rola.

Olaszorszagban legfeljebb gesztenye lisztbol szoktak kenyeret vagy olyan "kenyerszeru" nagyon vekony focaccia-t, vagy akar crostata-t, vagy kekszet.

Előzmény: boldogság (827)
boldogság Creative Commons License 2005.05.23 0 0 827
Boldogságot!
Szeretném megkérdezni, hogy készitet-e valaki pizza tésztát: gesztenye lisztből?
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.23 0 0 826
Nyersen nyugodtan lehet, igy szoktak: fontos, hogy a suto mar jo meleg legyen es mondjuk 40 percre kell sutni 200-220 foKra (nem fog :-))) ).
Előzmény: Zitka (825)
Zitka Creative Commons License 2005.05.23 0 0 825

Na, egész hasonlóan csináltam a tölteléket (ami nem látszik a dizájn :-) alatt).

Marhahús, tojás, zsemlemorzsa, reszelt sajt stimmel. Előre megpirítottam a darálthúst, hozzápároltam egy kis felaprított hagymát, ment bele fokhagyma, bors, oregano és pici zsálya. Aztán ezt összefogtam a tojással, kicsit javítottam az állagán zsemlemorzsával, reszelt sajttal. Ahogy a képen is látszott, a kivájt cukkini-forgácsot mellé tettem, sózva-borsozva-oreganozva, kevés olívaolajjal meglocsolva.

Ki fogom próbálni ezt a szicíliai verziót is. Nyersen lehet beletölteni a darálthúst? Mindig attól tartok, hogy nem sül át kellőképpen...

Előzmény: Antonio Gambadoro (824)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.22 0 0 824

Tenyleg nagyon jol nez ki, gratulalok...

Ha lesz kedved probalj ki az alabbi toltott cukkinit is, sziciliai es nem sziciliai modon:

sziciliai feher valtozat

toltelek: a cukkini belsejenek (max.) a fele (aprora vagva) + 200 g daralt marha hus + 2 toljas + 2 evokanal zsemlemozsa + 2 evokanal Parmigiano (frissen reszelve) + mozzarella (kis kockara vagva, vagy akar scamorza, vagy caciocavallo) + bo szerecsendio + so + nagyon keves (extraszuz) olivaolaj

Elore bemelegitett sutobe 200 fog, szerintem kb 30 perc.

nem sziciliai (de olasz) paradicsomos valtozat

toltelek: minden ami az elozo valtozatban, csak mozzarella nelkul.

toltes utan raonteni egy keves olasz passzirozott paradicsom (ami uvegben kaphato) es megsozni.

Elore bemelegitett sutobe 200 fog, szerintem kb 30 perc.

Előzmény: Zitka (820)
tündérlala Creative Commons License 2005.05.22 0 0 823
Jól néz ki! :)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.22 0 0 822
mmmmmmmmmmmmmmmm!:)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.22 0 0 821
köszönöm:)
Előzmény: Antonio Gambadoro (819)
Zitka Creative Commons License 2005.05.21 0 0 820

Sziasztok! Íme egy kis képes étvágygerjesztő a mai ebédünkről. Így néz ki nálunk a zucchini ripieni, azaz a töltött cukkini.

Technologiai sorrendben :-)

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.20 0 0 819

ja... termezetesen a fott spenotot majd aprora kell vagni a toltelekhez :-)))

es a ricottat szepen, villaval kell nyomni es dolgozni, stb. stb.

Csak nagyon roviden irtam :-)

Lehet varialni a Spenott / Ricotta aranyt, ha valaki tobb ricottat e kevesebb spenotot szeretne.

Előzmény: Antonio Gambadoro (818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!