Keresés

Részletes keresés

perfag Creative Commons License 2001.04.12 0 0 197
> Ennél a cégnél speciel volt Excel oktatás (ráadásul jó, mert mi tartottuk)...

Jó is az ha valakinek van önbizalma!
De azért remélem legközelebb profit hívnak (ha valakit érdekelne az emilem, ne habozzon...)

Előzmény: igazi hős (192)
LordFinesse Creative Commons License 2001.04.12 0 0 196
Ha Norton Antivirust használsz, akkor unregisztráld az officeav.dll-t!!
1. Start
2. Run
3. írd be: regsvr32 /u "c:\program files\norton antivirus\officeav.dll"
LordFinesse Creative Commons License 2001.04.12 0 0 195
bendeli>>> milyen oprendszert használsz? az office melyik verziója???

van norton a gépeden? ha igen lehet hogy az az oka

bendeli Creative Commons License 2001.04.12 0 0 194
Sziasztok!

Legújabb Excel problémám egy hibaüzenet: amikor elindítom az excelt, akkor megjelenik egy ablak Microsoft Visual Basic címmel, és azt mondja, hogy Error in loading DLL. És ugyanez történik Word-ben is. Nagyon nem értem, mit akar tőlem. :(

LordFinesse Creative Commons License 2001.04.12 0 0 193
igazi>>> :))) hát igen. A feltételes formázás pedig még alapdolgok alapjaihoz tartozik.

más.
Az Access-szel kapcsolatban tényleg nem értünk egyet. Szerintem meglehetösen jó program, bár saját magától, vagy a helpböl nehezen lehet megtanulni. Azt elismerem, hogy az Access2000 elötti változatai sok kivánnivalót hagynak maguk után, de már a 2000 az nagyon jó.
Kis és közepes méretü cégeknek általában tökéletesen megfelel, kurva jól együtt tud dolgozni a Worddel, Excellel, Outlookkal vagy akár a Powerpointtal és ha már valaki az Office-t megvette, ami egy cégnek nem vészes, akkor alapból ott van a számítógépen.
Az USA-ban milliónyi olyan consulting cég van akik kizárólag Excel és Access programozást csinálnak cégeknek és nem Oracle-t vagy SQL Servert használnak. Mellesleg az SQL szerver butított verziója, az MSDE benne van alapból az Accessben, igaz max 10-15 egyidejü felhasználóra van optimalizálva, csak ekkor a Jet engine helyett az MSDE-t kell használni.

igazi hős Creative Commons License 2001.04.12 0 0 192
LordFinesse,
egyetértünk, azzal a kitétellel, hogy tiszta szívvel az Accesst sem nevezném adatbáziskezelőnek :-))
Egyébként senki sem akarta (én legalábbis nem) az Excelt és az Accesst adatbáziskezelőként összehasonlítani, csak arról esett néhány szó (szubjektív vélemény), hogy bizonyos feladatokra, nyilvántartásokra mi a megfelelőbb...
Másrészt ha a gyakorlott Excel használó alatt azt érted, aki sokat ül az Excel előtt, akkor nem értem miért csodálkozol, hogy nem ismeri: nincs rá szüksége. Mikor fog egy Excel tanfolyamot nem látott "mezei felhasználó" feltételes formázást használni? Soha. Még ha járt is egy tanfolyamon (ahol jó esetben ilyeneket is oktattak és nem aludt el közben), akkor is csak elvétve.
Típuspélda: megkértek, hogy "programozzom le", hogy az adósoknak ne csak az egyenlege legyen piros (ezt cellaformázással meg tudták csinálni), hanem a neve is. Ennél a cégnél speciel volt Excel oktatás (ráadásul jó, mert mi tartottuk)...
Előzmény: LordFinesse (189)
Tomathos Creative Commons License 2001.04.12 0 0 191
Hello!

Még mindig OFF.

Valóban nem programozóknak készült, inkább adatbázis adminisztrátoroknak és felhasználóknak. Programozóknak ott van a PL SQL...

Tomathos

ON

Előzmény: L-Gee (188)
Tiba Creative Commons License 2001.04.11 0 0 190
LordFinesse!

Én a hozzászólásokból nem vettem ki, hogy az Oracle-t az Excellel hasonlította volna össze bárki.
Egyébiránt: teljesen egyetértek.

Tiba

Előzmény: LordFinesse (189)
LordFinesse Creative Commons License 2001.04.11 0 0 189
Ne keverjétek össze a dolgokat!!!!

Az Excel nem adatbázis-program. Pontosabban nem relációs adatbázis-program.
Az Excel táblázatkezelö!! És mint ilyen a célközönsége nem a programozók, hanem az egyszeri felhasználó a titkárnötöl a brókerig. A tablázatkezelésben az Excelnek nincs ellenfele, egyszerüen a legjobb, bár ez a kijelentés sok Microsoft-utáló embernek(szinte az összes magyar informatikus) anyázásnak tünhet, de ez az igazság.
Az Excelnek vannak adatbázis funkciói, de ettöl még nem adatbázis-kezelö. Szinte bármilyen OLAP adatbázissal együtt tud dolgozni, ami elsösorban lekérdezéseket jelent. A lekérdezések eredménye csak az alapanyagot szolgáltatja az Excelnek, hogy azt lehessen csürni-csavarni, elemezni, stb. Viszont az Excelnek rengeteg olyan funkciója is van, amit az adatbázis-kezelök nem vagy csak nehezen tudnak megvalósítani.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy az Excel Accessel való összehasonlítása sántít, Oracle-lel való összehasonlítása meg abszurd.
Mellesleg saját tapasztalatom szerint még a gyakorlott Excel használók is csak pici töredékét tudják kihasználni az Excel tudásának, egyszerüen azért, mert nem kellöen ismerik a programot.

L-Gee Creative Commons License 2001.04.11 0 0 188
Nekem speciel nem tetszik az Oracle Discoverer, olyan igazi nemprogramozóknak készült és nekem elég korlátoltnak tűnik. Én ODBC-n keresztül szoktam Oracle táblákat Accessbe linkelgetni, ez egész barátian működik így. Legalábbis az én igényeimet maximálisan kielégíti.
Előzmény: Tomathos (187)
Tomathos Creative Commons License 2001.04.11 0 0 187
Hello!

OFF

Oracle adatbázisnál ajánlom az Oracle Discoverer termékcsomagot Admin - és User Edition, az utóbbi nagyon hasonló az Excelhez (kezelés, felület) valamint ODBC kapcsolaton keresztül egy Access adatbázissal is megbirkózik.

Tomathos

ON

lolka_bolka Creative Commons License 2001.04.11 0 0 186
Az is attol fugg milyen elemzeseket akar kesziteni az illeto, mert szerintem kutatasokra egy szociologus kutato, nem fogja megtanulni az Oracle -t, ahhoz azert az tul nagy, raadasul szerver-kliens applikacio, ahogy en tudom. (???)

Arra ott az spss, vagy a clementine.

Lolka

Előzmény: Tiba (185)
Tiba Creative Commons License 2001.04.11 0 0 185
Hát hogy is mondjam. Az Access szintén szubjektíven:

Táblázatkezelőnek lassú, de (viszonylag) sok adat fér bele.
Adatbáziskezelőnek lassú, meg nem is igazán az.
Felhasználóbarát, mert aki Excelt használt, az jól kijön vele. Report és view része jó, ameddig tetszik, de saját formátumot elég nehéz csinálni.
Amire jó: Relációs szemléletet adhat annak, aki rászánja az időt, és még nem látott ilyet.

Az igazi:

Cégeknél: Oracle adatbázisra Excel felület, ameddig "csak" táblázatokat akarnak csinálni (ha igazán elemezni akar valaki, akkor Oracle felület vegyesen az Excellel).
Otthon: Excel.

Tiba

Előzmény: igazi hős (182)
lolka_bolka Creative Commons License 2001.04.11 0 0 184
adatbázisnak jó: mindent tud, amit egy rendes RDB-nek tudni kell, és olcsó

Hat a MySQL -nel biztos nem olcsobb ;))

Lolka

Előzmény: igazi hős (182)
kaszi Creative Commons License 2001.04.11 0 0 183
érdekes szakmai vita alakult ki itt az Excel-Acces témakörben....

annyit azért elmondanék, hogy nekem speciel kevés recordot kell nyilvántartani, viszont azokat össze-vissza forgatni, számolni (átlag, szórás, időben ábrázolás) kell és ezért is választottam az excelt, nem csak azért mert nem értek az acceshez.

köszönöm a VBA könyv-forrás tippeket mindenkinek. Az appdev-ről már le is szedtem a cuccot, a könyveket később.

sziasztok,
-kaszi

igazi hős Creative Commons License 2001.04.11 0 0 182
Ez nem egy Access fórum, de néhány szót megérdemel (tisztán saját, szubjektív vélemény):
- adatbázisnak jó: mindent tud, amit egy rendes RDB-nek tudni kell, és olcsó
- adatbázisnak nem jó: kevés (mondjuk 10000 adatig) egyszerűbb az Excel, sok adatra meg valami komolyabb kell, ráadásul a régebbi Access verziók adatbázisa nagyon sérülékeny, különösen ha többen dolgoznak egyszerre (az újakat: Access 97, 2000 nem ismerem)
- programozni nehezebb mint az Excel-t, nem informatikusnak különösen
- a report és view része jó, egy titkárnő is csili-vili jelentéseket pakolhat össze negyed óra alatt
- adatbevitelre jó: ha sokat kell ellenőrizni, összefüggéseket kezelni, végig kézben tartható a bevitel
- adatbevitelre rossz: lassú (Excelben kitöltesz 12 cellát fél perc alatt, Accessben kattintgatsz jobbra-balra 2 percig)
Az Access mint user interface egy "valódi" adatbáziskezelővel, elég jó páros: korrekt teljesítmény, (ha elég sok időt szánsz rá, akkor) jó user felület. A kérdés csak az, hogy megéri-e a befeketést: egy Excel nyilvántartást sokkal olcsóbban ki lehet hozni. Egy kis cégnél évekig futott egy nyilvántartó "programom" Excelben, a végén kb. 40000 rekorddal (6-7 MB-os .xls file). (Igaz az 5 év alatt 386-ost előbb 486-osra, majd Celeronra update-elték, a memória is megnőtt az eredeti 8 MB-ról 64-re :-)
Előzmény: lolka_bolka (179)
perfag Creative Commons License 2001.04.11 0 0 181
lolka_bolka (175)

> Ha adatbazisokkal kell dolgozni, akkor inkabb az access -t hasznald. (Szivem szerint a MySql -t javasolnam, de sejtem mert ko pont az access.)
> Szoval, nagyobb adatmennyiseget (elmeletileg) gyorsabban kezel, ha minden igaz, elm, erre van optimalizalva. + Bele fogsz hulyulni, ha 65535 -nel tobb rekordod van.

Az adatbázis kezelés jelentheti azt is, hogy Exceles a felület, és mdb-t vagy akár dbf-t használ bázisnak - DAO-ból. Gyors lekérdezések lehetségesek, én használom.

csók,
perfag

Előzmény: lolka_bolka (179)
szbandi Creative Commons License 2001.04.10 0 0 180
Igen, de ha nincs annyira sok record, akkor érdemesebb az Excelt használni, mert jobban átlátható és az adatok javíthatók. Leprogramozni kicsit bonyolultabb talán, de megéri szerintem. Persze a sebesség miatt nem a 65535 a kritikus szint szerintem, mert már előbb kitéped a hajad, hogy milyen tetű a gép. Néhány ezernél több rekordot én nem ajánlanék Excelben kezelni, de addig jó.
lolka_bolka Creative Commons License 2001.04.10 0 0 179
de a munkamhoz most mindenfele adatbazisokat es lekerdezeseket kell kidolgoznom es accesshez plane nem ertek, ezert excelben probalkozom.

Hu, ezt ne csinald!!!
Ha adatbazisokkal kell dolgozni, akkor inkabb az access -t hasznald. (Szivem szerint a MySql -t javasolnam, de sejtem mert ko pont az access.)
Szoval, nagyobb adatmennyiseget (elmeletileg) gyorsabban kezel, ha minden igaz, elm, erre van optimalizalva. + Bele fogsz hulyulni, ha 65535 -nel tobb rekordod van.

Lolka

Előzmény: kaszi (174)
perfag Creative Commons License 2001.04.10 0 0 178
Tiba (126)

> Sajnos VBA-ból indítva OK, de munkalap függvényként (mindenesetre nekem) nem.
> Mindenképpen az szükséges, hogy függvényvarázslóval lehessen indítani.

Nem akarok túlokoskodni, a fonál valahonnan a 100-ból indul, az nekem meg nem töltődik vmiért le.

Ha jól értem a gondod: a kbase egyik cikke épp erről szól, hogy az Excel97 egyik hibája ez, amit vázoltál:
begépelve, gombhoz kötve stb. a sajátfgv. megy - varázslóval nem. Azt is írták, miszerint a msoft tud a
hibáról és dolgoznak rajta. Ezen nem kell kajánul röhögni, mert volt szerencsém hasonlóhoz,
akkor 3 hónap után vissztértem egy más kbase id-hez és 3 megoldás volt, amivel a hiba megkerülhető.

csók,
perfag

Előzmény: Tiba (130)
perfag Creative Commons License 2001.04.10 0 0 177
kaszi (165)

> tudsz ajánlani nekem egy jó visualbasic könyvet, ami nem csak az utasítások szintaktikáját írja le?

www.appdev.com -on a nsvbadoc.exe és nsvbaexa.exe fájlok.
Kibontva nyomtatható pdf.
Van még valahol, de
- elfelejtettem hol,
- csak a cash-ből lehetett a pdf-t elővakarni
- ráadásul 1 fájl = 1 oldal
- nem volt nyomtatható

csók,
perfag

Előzmény: kaszi (169)
perfag Creative Commons License 2001.04.10 0 0 176
bendeli (128)

> Meg tudja nekem mondani valaki, hogy miért nem tudok megjeleníteni egy workbookban bizonyos munkalapokat?
> Az Unhide parancs ki sem listázza a munkalapok neveit, pedig tudom hogy ott lapulnak, és vigyorogva figyelnek,
> hogy elérem-e őket. Valaki?

Valaki nagyyon elrejtette őket a csak makróból elérhető
Worksheets("elRejtett").Visible = xlVeryHidden
paranccsal. Állitsd át True -ra egy sub -bal. (Ha nem jelszóval védett)

csók,
perfag

Előzmény: bendeli (132)
perfag Creative Commons License 2001.04.10 0 0 175
kaszi (161)

>Adva van egy adatbázis és én az AB.Átlag fg-t úgy szeretném használni,
>hogy az egyik érték mezőből csak azokat az adatokat átlagolja,
>amelyek beviteli dátuma (ezt én megadom) két meghatározott dátum közé esik.
>A szűrés funkciót most hagyjuk, más megoldás kéne.

Én tömbképlettel ajánlom, esetleg a tartományokat adhatsz még nevet is és tök univerzális lesz.

A dátum értékek legyenek pl. B5:B9, az átlagolandó C5:C9
A kritérium-dátumokat én betenném pl E5, F5-re (nyomtatási területen kívül)
az átlag:
{=(SZUM((C5:C9)*(B5:B9>E5)*(B5:B9E5)*(B5:B9ahol
{=(SZUM((C5:C9)*(B5:B9>E5)*(B5:B9 {=(SZUM(1*(B5:B9>E5)*(B5:B9

csók,
perfag

Előzmény: kaszi (165)
kaszi Creative Commons License 2001.04.09 0 0 174
Sziasztok
nem gond az angol, sot a nemet sem, bar gondolom a mertekado munkak angolul vannak.
Mindkettot meg fogom nezni, koszonom szepen a tippeket.
En nem vagyok informatikus (bar most tanulok), befektetesi teruleten dolgozom, de a munkamhoz most mindenfele adatbazisokat es lekerdezeseket kell kidolgoznom es accesshez plane nem ertek, ezert excelben probalkozom.

koszi a segitseget,
-kaszi

Előzmény: LordFinesse (173)
LordFinesse Creative Commons License 2001.04.09 0 0 173
Ha nem gond az angol, akkor a következö könyvet ajánlom. Szerintem kimagaslóan a legjobb. Mármint azok közül, amiket ismerek.

John Walkenbach: MS Excel 2000 Power Programming with VBA

vagy pedig az író website-ja: www.j-walk.com

lolka_bolka Creative Commons License 2001.04.09 0 0 172
Mas konyv nem is nagyon van a temahoz, bar ott a help, abbol is meg lehet tanulni.

Lolka

Előzmény: Tiba (171)
Tiba Creative Commons License 2001.04.09 0 0 171
Jó VBA könyv:
Kovalcsik Géza: Excel 97 programozása.

A múltkor írtam, hogy a magyar és az angol Excel kompatibilis.

Az 5-ösnél előfordult az alábbi eset:

Angol Excelben területet "Database"-nak elenvezve a magyar Excel automatikusan átnevezi "Adatbázis"-nak.
Ez eddig OK volna, azonban ha valaki kimutatást csinált az angol Excelben (Database-ra hivatkozva), akkor a magyarban is Database-ra keresi az adatokat (ami ugye nincs).

A későbbi verzióknál nem próbáltam, de nem kizárt, hogy megvan még a hiba!

Tiba

L-Gee Creative Commons License 2001.04.09 0 0 170
kaszi,

sajnos én nem tudok ajánlani VB könyvet, nekem mikor először volt rá szükségem, akkor segítőkész kollégák kéznél voltak és elmagyarázták az alapokat ez többet ért bármilyen könyvnél, azóta pedig nagyjából a help-ből élek, jelenlegi munkáimhoz ez elég. De vannak itt nagy spillerek, akik biztos tudnak segíteni.

üdv.:
L-Gee

kaszi Creative Commons License 2001.04.08 0 0 169
Szia L-Gee,

köszi az okítást, megy a dolog.
nem tudtam, hogy így lehet egy mezőhöz több feltételt rendelni, én azzal próbálkoztam, hogy valami függény segítségével "között"-et csináljak egy cellában.
tudsz ajánlani nekem egy jó visualbasic könyvet, ami nem csak az utasítások szintaktikáját írja le?

üdv,
kaszi

Előzmény: L-Gee (168)
L-Gee Creative Commons License 2001.04.07 0 0 168
aaaaaahhhh !

a francba ! ez a genya kiszedte a sok space-t, amivel olyan nagy műgonddal próbáltam egy excel sheetet megformázni... így most egy csak szép space delimited táblát kaptál :)))

Előzmény: L-Gee (167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!