Keresés

Részletes keresés

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2513

 

További konkrétumok az olaj-homokról: egy hordó olaj előállításához mintegy 11-28 köbméter gázra van szükség.

Az olaj-pala pedig félrevezető elnevezés.  Nincs is benne olaj, hanem egy kerogen nevű anyag, ami a petróleum "elődje".  A mintegy 5..25% kerogén tartalmú talajt el kell szállítani egy üzembe, ahol 500 oC-ra hevítik, és így lesz a kerogen-ből olaj.  Egy hordó olaj előállításához 1..4 hordó vízre van szükség.

 

http://www.thebulletin.org/article.php?art_ofn=mj05cavallo

 

The most serious constraint, though, is natural gas supplies. Production of oil from tar sands requires between 400 and 1,000 cubic feet of natural gas per barrel of oil produced, depending on the extraction method used. Natural gas production, despite a near doubling of drilling activity, is flat or decreasing both in Canada and in the United States--which has prompted prices to triple over the past few years. Given these high gas prices, it almost makes more sense just to sell the natural gas directly rather than use it to produce oil from tar sands.

 

Extracting oil from the 3 trillion barrels of oil shale cited in the Outlook presents its own challenges. The term "oil shale" is also quite misleading, since there is no oil in this mineral, but rather an organic material called kerogen, which is a precursor of petroleum. To extract oil, the shale (typically between 5 and 25 percent kerogen) must first be mined, then transported to a plant where it is crushed, then heated to 500 degrees Celsius, which pyrolyzes, or decomposes, the kerogen to form oil. After processing, most of the shale remains on the surface in the form of coarse sand, so large-scale mining operations will produce immense amounts of waste material. An estimated 1-4 barrels of water are required for each barrel of oil produced, both for cooling the products and stabilizing the sand waste. To satisfy these water requirements, petroleum companies once contemplated diverting the Columbia River--a feat that can be excluded today on political and environmental grounds.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2512

 

ASPO konferencia Liszabonban - semmi új a nap alatt, hacsak az nem, hogy legalább 10 filmes csapat akarta megörökíteni az eseményt.

 

http://society.guardian.co.uk/environment/story/0,14124,1491219,00.html

 

...és ha már filmnél vagyunk, akkor ismét a FOX.  Nemrégiben még a kímaváltozást mutatták be hollivudiasan, most egy TV csatorna az olajhiányt mutatja be hasonló képpen - Oil Storm címmel.

 

http://www.fxnetworks.com/shows/originals/oilstorm/main.html

 

vajon mit akar ezekkel elérni Murdoch papa?  Szoktatni akarja az embereket, vagy pedig épp ellenkezőleg, azt akarja elérni, hogy úgy tekintsenek az emberek az éghajlat-változásra és a peak oil-ra mint egy "másik hollivudi mesére"?

Persze az is lehet, hogy egyszerűen csak pénzt szeretne egy eddig kevéssé filmesített szegmensben...

 

netizen Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2511

monopoliumok....

 

kina bejelenti, hogy holnaptol tiszteletben tartj az usak szabadalmat ha az usak tiszteletben tartja a ZPG szabadalmat...

Előzmény: lcoder (2508)
padisah Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2510

Beleolvastam.

 

 Az a találmány lényege hogy nem meleget csinál és a meleg ---> szobahőmérséklet hőáramlást használja fel hőerőgép építésére, hanem "hideget" bányászik a tengerek mélyéről, és hideg <-- szobahőmérsékletet.

 

Ezzel kapcsolatban az a kritika hogy a tenger mélye-felszine között legfeljebb 15 fok a különbség. Az SZVSZ kevés. Ezen kívül a nehezebb hideg tengervizet felhajtani a felszínre mozgási energiát igényel...

 

 Ami meg a "felgyorsított" növényi növekedésről szólt, bár nem olvastam el teljesen, nagyon meseszerűnek tűnt.

 

 

 

Előzmény: erbe (2507)
lcoder Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2509
"Soha semelyik ország sem rakhatja talonba a felfedezéseit, mert ha nem fejleszti, mások felfedezhetik azt és titokban hatalmas előnyhöz juthatnak."
Azt én nem mondtam hogy nem fejleszti - csak az eredményeket nem feltétlenül hozza nyilvánosságra. Ahogy az amcsiknak vannak titkos katonai laborjai, így a kínaiaknak is lehetnek.
Előzmény: erbe (2507)
lcoder Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2508
Szvsz az ilyen jellegû dolgok 99%-a "örökmozgó". Ez utóbbiak gyártását egyébként szvsz akár egy fantáziadúsabb olajtársaság is finanszírozhatja - hogy ellehetetlenítse a maradék 1%-ot. Akik elsõ körben szvsz nem a kínaiakat próbálják megkeresni hanem a találmányi hivatalt. Onnan pedig elég egyszerû lehet kihalászni ezt az 1%-ot, akinek aztán vagy adnak egy kalap pénzt a dologért vagy elteszik láb alól - mivel az elõbbi kevésbé feltûnõ így szvsz ez a gyakoribb...

Másrészt a kicsi kínaiakhoz fordulni sem feltétlenül jó ötlet: ha van egy ilyen azt pillanatnyilag nekik sem feltétlenül éri meg elõszedni. Ha ugyanis elfogy az olaj akkor egy hasonló jó kis találmány igen komoly stratégiai elõnyt jelenthet - míg ha most váltja fel az olajat ez a technológia akkor korántsem lehet vele akkorát fogni. Ugyanis ha a technológia mibenléte napvilágra kerül akkor azt ugyanúgy nem lehet titokban tartani mint Pl. ahogy az atomtitkot sem sikerült anno. Azaz ha van ilyenje kínának akkor csak akkor fogja elõszedni ha az olajra épült amerikai gazdaság már jól a béka feneke alatt lesz. Ha ugyanis ekkor szedi elõ akkor ha az USA pár éves késéssel utána is tudja építeni, addigra a kínai gazdaság jelentõs elõnyre tehet szert.
Előzmény: erbe (2507)
erbe Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2507
lcoder
"Te is elhiszed ezt az urban legendet pedig paradoxon, onmagaban.
Miért is ?"

Válaszul rá egy idézet más topicból:

"Ha már a titkosított szabadalmaknál járunk!
Kína (és a volt és még ma is szocialista országok nagy része) sz...rik az amerikai szabadalmakra, az gyárt és hamisít, ami neki jól esik. Kína ráadásul még beleszólni sem nagyon enged a dolgaiba. Ráadásul növekvő energiaínséggel küzd. Ha őket keresné meg valaki egy ilyen találmánnyal, teljes védettségre és támogatásra számíthatna. De arra is, ha nem őket keresi meg, másnap viszontlátja találmányát, kisebb, gyorsabb, erősebb és takarékosabb bóvliváltozatban.
Ennyit a tiltott csodaeszközökről!"

Ez meg egy korábbi itteni hozzászólásból:

"Soha semelyik ország sem rakhatja talonba a felfedezéseit, mert ha nem fejleszti, mások felfedezhetik azt és titokban hatalmas előnyhöz juthatnak."

netizen

"Indiaban all egy negykilences tisztasagu vasoszlop, jo 10 meter magas. jelen civilizacionk ezt nem kepes reprodukalni, nem tudunk negykilences tisztasagu vasat eloallitani."
Ez is egy "Urban legend". A (csak minimális mértékben rozsdásodó) vasoszlop igaz!
Csak:
Több forrás szerint 16m, máshol 7m (http://gabesz.tripod.com/india.htm ). A fényképek szerint is ez utóbbi valószínű (mármint a föld fölötti rész). "Sie besteht zu 99,75 % aus reinem Schmiedeeisen - absolut rostfrei!" Nem 4kilences. Az "absolut rostfrei" sem igaz, vannak rajta rozsdanyomok. A fényképen nem fémtiszta felület látszik. Korábban olvastam vizsgálatleírást, most nem találom, aszerint egy néhány (25?) mikron vastag kemény oxidréteg keletkezett rajta, ami megóvja a további korróziótól. Érdekes módon a világörökségek listájára a közelében álló Kutab minaret került fel, ezt az oszlopot elég szűken érintik a leírások.

vomit
Egy kis magyarázatot, légyszíves!
Silány angol tudásommal annyit böngésztem ki belőle, hogy már megint feltalálta valaki az örökmozgót (szabadenergia, stb...), de lehet, hogy csak rosszul értelmezem a magyarázatot.
Előzmény: lcoder (2505)
vomit Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2506
nah es vajon ilyenekrol miert nem hallunk

unlimited energy from the bottom of the sea
http://www.wired.com/wired/archive/13.06/craven_pr.html
lcoder Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2505
1.-re. igen halad fejlodik, csak van egyfajta bonyolultsagi szint amit a mai szamitogepek nemigazan tudnak kezelni. mukodesi elvben drasztikus attores egyebkent nincs.
Egyfajta bonyolultsági szintet semmilyen számítógéppel nem lehet kezelni. Lásd Pl. pillangó effektus és egyéb a káoszelmélet területére vonatkozó dolgok kiszámítása. A számítógép csak véges sok tényezõt képes figyelembe venni - ahogy egyébként mi is. Aztán vannak területei Pl. a MI-nek amit a jelenlegi architektúrával nem igazán lehet kezelni. Erre a dologra létezik architektúra - neuronhálózatos chipek, csak ennek nem igazán van piaca, mivel a hagyományos adatfeldolgozást és a játékokat elég jól lehet csinálni a jelenlegi architektúrán is, a fejlettebb robotokat (amiknek jól jönne a látás) pillanatnyilag elég jól kiváltják a kicsi kínaiak. Ha ezek nem állnak rendelkezésre akkor esetleg beindulhat ez utóbbiak fejlesztése is. Persze ha lenne ilyen képfeldolgozó chip (és valami frankó kis megoldás az izom helyettesítésére mivel a szervomotor drága és megbízhatatlan, a hidraulika meg elég macerás) akkor valószínûleg a kicsi kínaiakat felváltanák a robotok - de mivel pillanatnyilag a dolognak nincs piaca így inkább a 3D gyorsítókártyák kifejlesztésébe megy a pénz...

Te is elhiszed ezt az urban legendet pedig paradoxon, onmagaban.
Miért is ?

az osszes civilzacio amit ismerunk azert hullott szet mert kimerult az a kulcsnyersanyag amire a civilizacio alapult. total mindegy mennyi ismereted van.
Na, azért nem feltétlenül. Szvsz nagy részük azért hullott szét mert felemelkedett a szomszédban egy olyan civilizáció ami katonailag sokkal erõsebb volt. Mások az ennek hatására bekövetkezõ népvándorlás, esetleg kulturális hatások, járványok, stb hatására pusztultak el. Ezt kulcsnyersanyagra leegyszerûsíteni szvsz nem túl szerencsés ötlet, hacsak szerinted Pl. az amerikai indiánok nem azért pusztultak ki gyakorlatilag mert megették az összes bölényüket...

Indiaban all egy negykilences tisztasagu vasoszlop, jo 10 meter magas. jelen civilizacionk ezt nem kepes reprodukalni, nem tudunk negykilences tisztasagu vasat eloallitani.
Persze az is érdekes felvetés hogy mi van ha nem mi (emberek) öntöttük? Õszintén szólva még egy UFO-t is elõbb el tudok képzelni mint hogy az ókori indiaiak a maguk kezdetleges technológiájukkal tisztább vasat tudjanak elõállítani mint mi...
Előzmény: netizen (2504)
netizen Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2504

Icoder.

1.-re. igen halad fejlodik, csak van egyfajta bonyolultsagi szint amit a mai szamitogepek nemigazan tudnak kezelni. mukodesi elvben drasztikus attores egyebkent nincs. A tudomany es a technika halad - az atechnologia amivel az usakok 1971-ben a holdra szalltak kb 3000 eves - es egy mars expecicio tan belefer de ott ki is fuj. ezek a korlatok. A tudomany es a technika sokat nem haladt a 20. szazadban. javareszt annyi tortent hogy volt energia implementalni bizonyos dolgokat. csak a miheztartas vegett ami energetika szempontbol a tudomany es technika nagy kudarca: nem megy a termonuklealis fuzio mint mint energiatermelesi mod.

 

 

2. Teis elhiszed ezt az urban legendet pedig paradoxon, onmagaban.

 

 

3. az osszes civilzacio amit ismerunk azert hullott szet mert kimerult az a kulcsnyersanyag amire a civilizacio alapult. total mindegy mennyi ismereted van. Indiaban all egy negykilences tisztasagu vasoszlop, jo 10 meter magas. jelen civilizacionk ezt nem kepes reprodukalni, nem tudunk negykilences tisztasagu vasat eloallitani.

Előzmény: lcoder (2503)
lcoder Creative Commons License 2005.05.26 0 0 2503
1. a tudomany es a technika halad
Ezt azért elég nehéz lenne elvitatni. Nézz meg egy 20 évvel ezelõtti számítógépet, és nézz meg egy mait. Az akkori nagygépek teljesítménye ma befér egy mobiltelefonba.
A tudomány és a technika halad - a kérdés csak az irány. Ezt az irányt pedig az utóbbi pár évtized óta leginkább a fizetõképes kereslet határozza meg. Jelenleg az alternatív energiának nem túl nagy piaca van, és amíg ez így marad (azaz van olcsó olaj) addig max. a kutatóintézetek foglalkoznak a dologgal. Márpedig ha a számítástechnikát az utóbbi 20 évben csak a kutatóintézetek fejlesztették volna akkor ma is a mainframe gépek jelentenék a számítástechnika csúcsát.

2. mar reg megvan a megoldas, csak a gaz olajtarsasagok ulnek rajta
Ezt sem megerõsíteni sem megcáfolni nem lehet. Tény, a gaz olajtársaságok mögött [bi]iszonyú mennyiségû pénz van, sokkal több mint amit te vagy én el tudnánk képzelni. Rengeteg pénz, ennek a töredékének a töredékéért is megölnek bárkit, ennyi pénzzel lehet lobbizni, lehet döntéshozókat megvesztegetni, lehet a médiát manipulálni. És teszik is. Lásd még iraki háború - alig hiszem hogy az amcsik csak azért rúgták seggbe pont most Szaddám elftársat mert komolyan azt hitték hogy világuralomra tör...

3. a jelen civilizacio igen fejlett, mikozben a megelozoek barbarok, primitivek voltak es azert buktak el.
Civilizációja válogatja. Voltak primitívek és fejlettebbek, Pl. az egyiptomi, görög, római - ezek végül is a mai civilizáció elõfutárai voltak és egymásra épültek. Sok dolgot vettek át egymástól - mint ahogy mi is tõlük. De persze a természettudományos ismereteik azért elég messze álltak a maitól - de ha mutatsz nekem egy atomerõmûvet vagy ûrhajót, esetleg számítógépet az egyiptomiak idejébõl akkor szívesen felülvizsgálom ezt az álláspontomat...
Előzmény: netizen (2498)
netizen Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2502
khmm a cinizmusrol teccett mar hallani? :D
Előzmény: bugmenot (2501)
bugmenot Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2501
vallasosnak lenni egy proaktiv dolog, szemben a modern ateista bugyuta es irracionalis koldoknezegeto csodavarasaval

Igazad van. Az az elkepzeles, hogy egy mindenhato lenyhez fohaszkodsz, aki majd segit rajtad az sokkal ertelmesebb es racionalisabb dolog....
Előzmény: netizen (2498)
netizen Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2500
vagyis?
allitolag meg van oldva...
hogyanis?
senki nem tudja.
demoztak egy lab-ban egy prototype-ot, a reszletek titkosak.

senki nem tudja, hogyan fog alakulni a tomeggyartas - lehet hogy nem ok nelkul. Ha a kedves kiatalalo abba a helyzetbe kerul, hogy megsem olyan szep a leanyzo fekvese akkor elbukhatja esetleg a research budget-jet...
Előzmény: lcoder (2497)
netizen Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2499
vagy egyszeruen kovalensen hozzakotik a szenatomokhoz, hova is jutottunk akkor?

mubenzin? :D
Előzmény: Első Polgár (2494)
netizen Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2498
ne erre mondjak igazan okos emberek, hogy meg a vallasossag es sokkal produktivabb, mint a modern ateizmus. vallasosnak lenni egy proaktiv dolog, szemben a modern ateista bugyuta es irracionalis koldoknezegeto csodavarasaval,
ugymint:
1. a tudomany es a technika halad
2. mar reg megvan a megoldas, csak a gaz olajtarsasagok ulnek rajta
3. a jelen civilizacio igen fejlett, mikozben a megelozoek barbarok, primitivek voltak es azert buktak el.

ami a raketakat illeti, melyik urrepulo robbant fel nemis oly reg?
meddig is megy egy ilyen toloraketa? 5-6 perc?
Előzmény: lcoder (2492)
lcoder Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2497
Amennyire én tudom a fém-hidrides megoldás elég jó ebbõl a szempontból. De hogy milyen fémet használnak nem tudom, biztos hogy nem valami mezei alumíniumot, vasat vagy ilyesmit...
Előzmény: Első Polgár (2496)
Első Polgár Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2496
szvsz palladiumot hasznalnak, ami nagyon ritka.
de szvsz ugyis nagyon messze van a gazdasagossagtol.
egyszer olvastam egy pdf-et, a jelenlegi hidrogentarolo modszerek 2-3 nagysagrendre vannak a gazdasagossaghoz szukseges energiasuruseg eleresehez
Előzmény: lcoder (2495)
lcoder Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2495
Speciel a fém-hidrites megoldásnak sem nagy nyomás nem kell sem hideg. Sõt, állítólag a fémbõl csak akkor jön ki ha úgy 130 fokra melegíted. Az árnyoldala gondolom a dolognak a szükséges fém lehet (nem tudom mit használnak), de ha szén alapon tudnának valami hasonlót csinálni az megoldás lehetne.
Előzmény: Első Polgár (2494)
Első Polgár Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2494
tkp a hidrogen okozta mindket urrepulogep katasztrofajat.
a challanger felszallas kozben robbant fel valami tomitogyuru kilazulasa miatt, a columbia meg az egyszerusitett (szuperkonnyu) hidrogentartaly tervezesi hibaja miatt.

raadasula hidrogen szivargas nem eszlelheto ( a hidrogennek meg lathato langja sincs! ), vagy rohadt nagy nyomason, vagy nagyon alacsony homersekleten kell tarolni, balaesetveszelyes es draga,
most kiserleteznek ilyen szenalapu nanotechnologiaval, hogy a gazdasagos zonaba nyomjak a H2 tarolas mutatoit, de annak meg vagy az lesz a vege, hogy vagy valami rohadt bonyulult ezert draga szerkezetet talalnak ki, vagy egyszeruen kovalensen hozzakotik a szenatomokhoz, hova is jutottunk akkor?
Előzmény: lcoder (2492)
lcoder Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2493
26%, az elméleti korlát 30%. Persze ez ténylet nem sok, szvsz inkább a hidrogénalapú dolog lesz a megoldás. A tárolást szerintem meg lehet oldani, tudtommal pillanatnyilag is létezik Pl. a fém-hidrides megoldás, de szvsz más hasoló dolog is elképzelhetõ. Engem inkább az érdekelne hogy honnan lesz energia a hidrogén elõállítására...
Előzmény: Törölt nick (2491)
lcoder Creative Commons License 2005.05.25 0 0 2492
Ezt azért szvsz meg lehet oldani. Sõt, valamilyen megoldásnak most is kell lennie, az ûrtechnikában használt rakéták tudtommal hidrogénnel üzemelnek - márpedig egy ilyen mértékû veszteség olyan nagyságú tartályok esetén komoly robbanásveszélyt jelentene.
Előzmény: netizen (2488)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2491

Ez hidrogén alapú.

Azok,amik széntartalú cuccokat bontanak a hatásfok már 20 %-ék alatti.

Előzmény: erbe (2485)
netizen Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2490
erbe igen vasut... ha nem most fejezodne be a totalis lerohasztasa.
Előzmény: erbe (2485)
netizen Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2489
elso pont. nezz utana a KSH-ban.

masodik pont. nem azert van. hanem azert, mert hitelekbol elsz.
Előzmény: lcoder (2483)
netizen Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2488
fogaod a megtermelt energiat. abbol hidrogent fejlesztesz. beletoltod a cellaba. a cellabol napi 10% hidrogen eldiffundal. na ebbol all a "szallitasi veszteseg"
Előzmény: lcoder (2482)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2487
lcoder Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2486
Ez még mindig sokkal jobb mint a legjobb belsõégésû motor (30%).
Előzmény: erbe (2485)
erbe Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2485
lcoder
A legjobb ÜA. cella pillanatnyilag 72%!!!

netizen
Vasút!
Előzmény: lcoder (2478)
keopsz Creative Commons License 2005.05.24 0 0 2484
Ez tény, de szvsz több munkahely fog keletkezni ezáltal mint ami megszûnik.

Nem hiszem, hogy meg tudnalak gyozni az ellenkezojerol, hogy ti. ez nem igy van, de azert azon elgondolkozhatnal, hogy az eletszinvonal csokkenese mindig nagyobb munkanelkuliseggel jar, mint amikor nagyobb volt az eletszinvonal.

De meg ha igy is lenne, hogy szam szerint kevesebb a munkanelkuli az akkor sem jelenti, hogy a gazdasagnak jobb, mert kozben magasabb kepzettseget igenylo munkahelyek vesznek el ami tobb munkanelkuli segellyel is jar (persze amig fizetik) plussz a GDP csokkenesevel. Ezert aztan duplan nem ertem, hogy hogy gondolod, hogy kevesebb GDP-nel kevesebb lesz a munkanelkuli.

Pl. az en munkam tobbszorosen hozzajarul a GDP-hez, mint egy minimalberbol elo munkaja. Nem veletlen, hogy O minimalbert keres. Tehat az en munkahelyem megszunese feler jopar minimalbert kereso munkahelyenek megszunesevel.

Es barmily hihetetlen az en munkahelyem megszunese kihatassal van mas munkahelyekre is. Ugyanis kevesebb penz all a rendelkezesemre, hogy elkoltsem igy azoknak akiktol eddig vasaroltam kevesebb beveteluk lesz. Ugyhogy a magas kepzettseget igenylo munkahelyek megszunese eloidezi az alacsony kepzettseget igenylo munkahelyek megszuneset.

Egy esetben nincs igy. Megpedig akkor amikor az alacsony kepzettseget igenylo munkahelyek megszaporodasa ellensulyozza a magas kepzettseget igenylo munkahelyek megszuneset. De ennek az eselye a valo vilagban igencsak kozelit a nullahoz.
Előzmény: lcoder (2479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!