Ha az irányjelző kapcsolód esett szét azt érdemes újra cserélni. Ezek a műanyagdarabkák elkopnak benne és nem kapcsol rendesen.
Egyébként ezekkel a műanyag műszerfalasokkal több elektromos probléma is van.
Nekünk most egy dugaljzat adta meg magát. Ha nem mondják, hogy ez sok gépnél cserés, mert nem bírja biztos nem ott kerestük volna a hiba okát.
Meg régebben kivágta a műszerfal biztosítást is. Na ott az a baj, hogy a vezetékek jobb oldalt a vezértömbnél mennek el, ott meg igen szeretnek kidörzsölődni.
Kis apró hibák, amiket nem nehéz javítani, de érdemes rá odafigyelni. Érdekes mód a régi gépeknél nincs ilyen, hacsak meg nem rágja valami a vezetéket.
Megígérem,nem szedem szét a váltót,meg más részét sem. Igen,elektromos baj volt,széthullott az irányjelző,fényváltó kapcsoló,azt legóztam össze (sikerült,működik a trepnin meg volt minden darabja). De valamikor kb 10 éve füstjeleket küldtek az indiánok a műszerfal alól,és elég hanyagul van összemerve azóta,pl a biztosítékok már nem az írás szerinti funkciót látják el,vagy semmi funkciót sem,mert nincsenek bekötve.Gondolom emiatt (is) néha kicsap 1 - 1 biztosítékot,na ezeket is kontrolláltam volna,mikor kicsit lejjebb nézve pislantottam meg ezt a csodabogarat,utólag látva, 3/4-ig bekötve,és már említettem a fantázia hiánya miatt megpróbáltam megérteni mit szeretne csinálni. Ez csak majdnem sikerült,de kb 5 másodperc alatt kihajtottam a 3 összefogó "fület" és ugyan funkció hiányában,de meggyőződtem,hogy az alkatrész jó,üzemképes.
Nem túl röviden,de ennyi.Megélve ennél sokkal gyorsabban történt ez a kis esemény. :) :)
Jó ez a rajz. Lenyúltam az oldal linkjét,köszönöm!
Egyről beszélünk,a 13-as. Magyar meg általam talált oldalakon szinte ugyanez a cikkszáma is,:) RSZ-492 :). Villogó relé,villogtatja a kézifék behúzottságát jelző izzót.Nem az irányjelzőé,mert az ebben ilyesmi fekete:
Ugye ezekben,már az indítórelé,fűtőmotor,irányjelző automata,stb,már egy sorba fel vannak csavarozva a műszerfal bal felső,belső oldalára. Ez meg magába figyeg a másik oldalon szabadon(lehet gyárilag nem sodródott a vezeték tengerben,de most ott hánykolódik)
Amúgy mint írtam rá is van kaparva,hogy 12V 4W,szét is szedtem,primitív "bimetálos" a belseje,de álmomban sem gondoltam mi is a funkciója.
Bevallom puskáztam,mert az említett egyeden ezen a valamin csak 1 szál vezeték van,nincs kézifék visszajelző sem,sok mással együtt,így esélytelen voltam,hogy visszakeressem a vezetékek alapján.
néztem,hogy relé,szét is szedtem,jónak tűnik,csak nem tudtam mihez való volna. Bekötése,teljesítménye tiszta volt,csak a fantáziám volt gyér.Nem gondoltam,hogy Ivan,villogó kézifék visszajelzést kreált a típusra.
És aztán ezt találtam (guglival fordítottam,mert nem tudok russzisul):
Oly kérdéssel fordulok hozzátok,hogy adott egy MTZ 82.1. A műszerfal tartalmaz egy kis alu "májkrémes" dobozt,valami olyasmi mint a hengeres irányjelző automata,csak fele olyan magas. 3 lábbal rendelkezik +;-;L jelölésekkel, 12V 4W írás még olvasható rajta. Szóval a kérdés,hogy mi célt szolgáló elektromos alkatrész ez?
A dugót átrakjátok és már megy is. De egyébként ezek a fordulatszámmérők a generátortól kapják a jelet. Az is lehet, hogy a generàtornál lesz a baj, 20% esélyel.
Szabvány dugó csak át kell dugni és kész ez a fajta műszerfalon majdnem minden ilyen csatlakozós nem nagy dolog ,de jobb ha kiveszed és viszed a boltba és ott összenézed hogy olyan legyen ! Az irányjelző kapcsolóból is többféle létezik ,nehogy ebből is többfajta legyen !
A gyártó milyen minősítést kért rá szerintem ! A tszben volt többféle is, a csapszegek csereszabatosak voltak igen szar minőségben, volt amivel nem is üzemelt nem jött fel vagy épp le a csapszeg benne !
Sziasztok! Az MTZ 82.1 esben az elektromos fordulatmérő tönkre ment. Esetleg valaki valami tanácsot tudna adni, hogy hol mit kell megnézni, hová csatlakozik.. vagy valami.. még
nem volt ilyen problémám és sajnos a helybeliek sem tudnak segíteni. ilyen mérőóráról lenne szó:
Nekem nem belevaló fogasléc volt az adagolóban és egy ponton ugrott-akadt. Sőt a dúsítást se húzta rá meg a teljes töltést se. A regulátor felöli vége más mint ami belevaló. Nekem emiatt ment szarul sőt indítás is nehézkes volt.