Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3310
Csang néninek is meglesznek a problémái úgy 60 éven belül. Legalább akkora problémák mint ma nekünk vannak, de szvsz inkább nagyobbak. A legegyszerûbb Pl. ha tényleg elfogy az olaj akkor elég nehezen fogják ideszállítani az árujukat. Ha meg nem fogy el (és lesz helyette más, viszonylag tiszta és olcsó energiaforrás) akkor a legnagyobb vezély rájuk nézve a robottechnika lesz: ha ugyanis van sorozatgyártott, olcsó viszonylag értelmes (=nem sok újraprogramozást igénylõ) robotod akkor a kínaiak a hajukra kenhetik az olcsó munkaerõt. Azaz a fák semmiképp nem fognak az égig érni, ami miatt aggódni kell az az hogy addig mi lesz...
Előzmény: netizen (3291)
lcoder Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3309
No igen, te igy latod. Statisztikusan ellenben elmondhato, hogy az atlagos azsiai intelligencia 10-15 IQ ponttal magasabb mint az europai/amerikai.
Akkor nem tudom hogy miért õk gyártják egy marék rizsért az európai/amerikai cuccok másolatait és miért nem fordítva ? Miért mi találtuk fel a gyufától a számítógépen át a repülõgépekig a dolgokat ? Azt nem állítom hogy az ázsiaiak hülyébbek az átlagnál de azt alig hiszem hogy okosabbak lennének. Persze statisztikai alapon a világ legokosabb embere valószínûleg kínai, ugyanakkor valószínûleg a leghülyébb is az...

a homelab sorozat annyira egyedi fejlesztes, hogy a zilog katalogusainak a default, javasolt kapcsolastechnikajat alkalmazta.
Õszintén szólva nem láttam homelabot még kivülrõl sem, nem hogy belülrõl. De egy Z80-at szvsz annyira sokféleképp nemigen lehetett bekötni. Kellett neki egy órajel, egy tápfeszültéség, egy föld és persze a megfelelõ helyre kötött adat és címbuszok, meg egy nagyon egyszerû vezérlõbusz. Anno még dallamcsengõt is láttam mûködni vele: egy Z80, egy eprom volt benne, meg talán egy 555-ös IC adta az órajelet, meg egy kis erõsítõ volt benne meg egy stabkocka (én már csak szénné égett állapotban láttam, a tulaj a 9V helyett 220-at adott neki). De a homelab hazai garázsfejlesztés volt, saját basic-cel, és nem egy klón mint Pl. a HT-1080Z. És annak ellenére létezett hogy a cuculizmusban ez a dolog inkább a tûrt mint a támogatott kategóriában volt.

A 'teherautogyar' es az 'ikarus' nem valasz az szgk-val kapcsolatos kerdesemre. raadasul mindkettobe a Rabanal gyartott, osregi volvo licensz motorblokkot szereltek.
A cuculizmusban nem úgy mûködtek a dolgok mint ma amikor ha valakinek támad egy ötlete és pénzt is tud rá szerezni akkor felépít egy gyárat. Meg volt határozva hogy a KGST-n belül melyik ország mit gyártson. Ez olyan mértékben így volt hogy az elsõ melóhelyem csak úgy vehetett (COCOM engedéllyel) Honeywell DPS-8-as számítógépeket ha vett hozzá egy jóféle ESZR-R36-ot (IBM 370 klón volt a lelkem) is. Ez utóbbi aztán azért volt jó mert sokkal többet volt rossz mint amit mûködött, így nem volt túl megerõltetõ rajta dolgozni...

ja es nem kell mindent a 'rendszer'-re kenni. nem ment normalisan onerobol. ennyi.
Egy 10 milliós országtól azért nem lehet elvárni hogy mindent maga gyártson a mikroprocesszortól a vadászrepülõig. A rendszerhez és a lélekszámhoz képest szvsz nem voltunk rossz, ha nincs a rendszer akkor lehettünk volna sokkal jobbak is...
Előzmény: netizen (3281)
lcoder Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3308
Na neeee. Ma atalgosan 6-7 l-t fogyaszt egy europai kocsi. az atlagos urtartalom 1200ccm. 18-20 eve, 1500-1600ccm kellet, 12l+ fogyastas ugaynahhoz a 60-70kW-hoz mint ma. Ezenkivul fejlododtt a biztonsag: ABS, kiporgesgatlas, legzsakok, szervokormany - mar also kozepben is szeria. - GPS navigacio a felsokozepben.
Az én elõzõ Opel Kadettem bizony olyan 7-8 liter körül evett autópálya/város vegyes használatban. Tudom mert többször is mértem. Persze nem volt egy túl nagy autó (kb akkora mint ma az Astra Classic), ha jól emléxem 1300-as motorja volt, és a mûszerfalon volt olyam mûszer is ami a pillanatnyi fogyasztást mutatta, ami mondjuk nem volt egy rossz dolog abból a szempontból hogy az ember így hajlamosabb volt takarékosabban vezetni. Nem tudom ma miért nincs ilyen mûszer az autókban...
Előzmény: netizen (3292)
csagal Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3307

jo modjuk azt, hogy afllabck vetesforgora, es 33%-a a jelen termeshiozamoknak. 3.96mrd embernek kell eltunnie igy..

Ha nem az állatokkal etetjük meg a gabonát, akkor azért többen is maradhatunk:) (Persze rántott husi bye-bye:)

 

Szerintem MO-n nem lesz gond az élelmiszerhiány, munkánk is lesz (kapa...)

Előzmény: netizen (3297)
netizen Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3306
Matthew R. Simmons írj a Twilight int the Desert-ben, hogy ghawar és a többi hasonló filedek kimerülésekor, vagyis az overproduction következményeként előálló masszív vizesedés után is még kb az arab olajkincs kb fele ott marad lenn a földben. anmost mivel érdemben Simmons leírja, hohy az Aramco a mezők lerablásában és érdemi fejlesztésében nemigazán érdekelt affene tudja, hogy a muszáj nem hozza-e azt elő, hogy ezt a lennmaradó 'felet' valahogy mégis kiszívják onnan. szvsz sokkal plauzibilisebb mint a Kanadaiak kátrányával bibelődni. Jeleneg szaudiaknál az van, hogy
a) vagy jön saját nyomása okán az olaj
b) rányomnak némi már némi lefejtett földgázt
c) ha a+b nem segít, akkor liquifier+tengervíz benyom
d) ha se a+b+c akkor odébbfúrunk egy másik kutat.

na ezt a hót primkó közel 60 éves müdszert most vessük össze a csináljunk olajat a kanadaiak kátrányából c. néptánccal...
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (3305)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3305

 

"Bitumen banyaszat eseteben eseteben az output olaj nem elsodleges eroforras, hasonloan az elektromos energiahoz."

 

Erről beszélek. Régen az olaj még elsődleges energiaforrás volt 50..100 EROEI-vel, mostanára pedig közelítünk abba az irányba amikor ez egyik fogyatkozó energiaforrással (földgáz) előállítunk egy másik még jobban fogyatkozót (kőolaj)

 

http://www.peakoil.com/fortopic10575.html

ebbol a beszelgetesbol ez vilagosan kiderul szvsz:
I have done a lot of research recently on tar/oil sands as part of a production system I'm working on. In a proposal to the Alberta Energy Research Institute I estimated that about 2000 cubic feet of natural gas was required for each barrel of oil. Since conventionally 6000 cu. ft. is taken as the energy equivalent of 1 barrel of oil, this implies an EROEI of 3. A paper recently posted to the ASPO website (http://peakoil.net/uhdsg/OilSandCanada.pdf) says: "Therefore, a future barrel of in situ produced high quality barrel [sic] of SCO [synthetic crude oil] may require more than 1700 standard cubic feet of natural gas. (Alberta Chamber of Resources, 2004)"

 

Az illető úriember úgy találta, hogy 1 hordó olaj előállításához 2000 köbláb gázra van szükség => EROEI = 3

Ez nem egy szívet melengető arány, de kissé hiányos a kalkuláció.  Úgy látom, hogy csak az elhasznált földgázra koncentrált az illető.  Pedig van ott még más is.  Hatalmas földvájó eszközök kellenek, a kibányászott kátrányhomokot el kell szállítani és az üzem ahol átalakítják a kátrányhomokot SCO-vá szintén nem két fillér.  Ha ezeket az energiaszükségleteket is bevesszük a számításba, akkor lecsökken az EROEI.

 

"Ugyanezen a topikon beszelnek az atomeromuves bitumentermelesrol."

 

Kétségtelenül reménykeltő, hogy egy fórumon beszélnek az atomerőműről, de mi is beszélünk róla, oszt mégsem érzem úgy, hogy ez osztana vagy szorozna valamit.

Ha a Shell igazgatója lobogtatna egy szerződést, hogy itt van fiúk alá van írva, indul az atomerőmű építése - na az jelentene valamit - de még ebben az esetben is legalább 5..10 évre lenne szükség mire ez a gyakorlatban is megvalósulna - addig pedig sok gáz kifolyik még a csövön.

 

 

Előzmény: Első Polgár (3256)
krezidiesel Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3303
Csak előtte az éhhalál elől menekülve agyon ne lövöldözzenek minket...!
Előzmény: lcoder (3273)
krezidiesel Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3302
Hidd azt hogy igazad van... Az autóipar rohamléptekkel fejlődik vissza, és az autók egyre többet fogyasztanak!!! Más a marketing amit készpénznek vesz az átlag földi halandó. Pl 1988-ban jött ki az Audi a 2,5 tdi-vel és a fajlagos fogyasztása akkor rekordnak számitó 197g/kWh-volt. A hietetlen sokat fejlődött dizeltechnika meg se tudja manapság közeliteni ezt az értéket, a mostani legjobbak is 5-8%-al ez felett vannak. Az egészben az a poén, ha egy ilyen autóra csinálok egy mechanikus adagolót (az elektronikus helyett) kevesebb lesz a fogyasztása.
Van egy ismerősöm aki hajdan (80-as évek elején) a Műegyetemen egy csapattal az autók fogyasztáscsökkentésén dolgozott. 70%-os (!) fogyasztáscsökkenést is elértek az akkori szoci autóknál. Üldözöttekké váltak!!!! Abba kellett hagyniuk a kutatásokat, az ismerősöm több mint 10 évig élt ezután külföldön...
Miért kéne hogy egy autó kevesebbet fogyasszon? Melyik olajmultinak lenne az jó? Ezek még a Peak Oil-ból is extraprofitot csinálnak!! De az is lehet hogy az egészet ők fújják fel, végülis brutálisan nő tőle a bevételük...
Amig a jenkik V8-as autókat vesznek-és gyártanak milliószámra addig ki hiszi el nekik az olajhisztit...?! Majd ha 2,5-t fogyasztó, 1000kcm-es autókkal járnak, akkor talán.
Előzmény: netizen (3292)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3301
aszem polgari reprocesszingre csak anglianak es fronak van kapacitasa. 2006-tol lesz a japanoknak is.
de tuzeloanyag gyarto kapacitasa pl DAKnak is van, kedvencunknek Kinanak pedig 100%. Indiaiak mar a toriumon gondolkodnak, pakisztannak is van fuel fabrication, braziloknak is, sot meg indonezianak is, pedig nincs is eromuvuk!
most nem linkelek be mindent, google-lel leellenorizheto
Előzmény: netizen (3297)
breien Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3300

Igen, általában ez volt  eddig  a jellemző.

Ennek  eredménye, az  erőszak,  a  háborúk.  Mintha a vén Európában, a múlt  században  lett  volna  részünk,  s  annak  sebeit,  még  most  is "nyalogatjuk".  Kár  lenne felszaggatni, túl mély,  s friss  sebek még  azok.

Előzmény: netizen (3299)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3299
fuzios eromu: ha gazdasagilag rentabilis, ertelmes, mukodo ugy lenne, akkor az usakok es japan nem engedte volna at a helyszint a csigazabaloknak. na. :)

az eberiseg fejlodeset kizarolagosan a szukseg es a hatalom motivalja. szerintem.
Előzmény: breien (3296)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3298
nem opel kadett specifikusan, hanem technologiai atlag specifikusan beszelek. lehet hogy a kadetted beerte 7-9 literrel or whatever. mindemellett a csoda120 8 korul, alada meg 12 felett ivott.
Előzmény: Törölt nick (3295)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3297
jo modjuk azt, hogy afllabck vetesforgora, es 33%-a a jelen termeshiozamoknak. 3.96mrd embernek kell eltunnie igy..

EP: ha jol emlexel, van egy NAU, ami szepen korlatozza a dusitas meg a breeding hasznalatat. amikor aszondjak, hogy a gaz Iran atombombat akar csinalni azon csak rohogni tudok. A valosag az, hogy a tuzeloanyaggyartas/feldolgozas G8-as monopoliuma forog vegveszelyben.

Ha magyarorszagot nezed, semminemu technologiank nincs a tuzeloanyag gyartasara, feldolgozasara, ujrahasznositasara. Akik kezeben ez a monopoliuma megvan az a peak oil bekoszontevel rohadt gazdagok lesznek. ok lesznek a kovetkezo generacios szaud-arabia.
Előzmény: Első Polgár (3289)
breien Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3296

Minden  szavaddal  egyet  értek, amennyiben  a  Magyar, s  némileg  kismértékben az  EU.  /  egyes  politikai  garnitúra /  gyakorlatára  vonatkoztatva  írtad.

Asszem,  éppen  ezért  akarják  újragondolni  az  EU.  2007-től  kezdődő költségvetését.

Az  EU.  15-ök  esetében,  azért  a  piac  élénkítő szerepe  mellett, számos  kormány  is  nagymértékben támogatja  a K +  F-et. /  pl.  Svédek, Norvégok, Finnek,  Németek  s  a  többi  is  nagyobb  figyelmet  és  prioritást  szán erre  /

Pontosan  a  Fúziós  erőmű  esetében  bevallom, titkos  reményeim  teljesültek / ha visszaolvasol a Fórumban,  ezt  igazolva  látod,  mert  leírtam  /   amikor  ilyen széles  nemzetközi  összefogással, s  anyagi  háttérrel  írták alá  a  szerződést.

Tudod, nem  mindenhol akarják  a  földdel  egyenlővé  tenni  "hivatalos"?  szervek az  alapkutatást.

Ők  tudják, hogy  széleskörű, magasszinvonalon  működtetett  alapkutatás  nélkűl, nem  létezik alkalmazott  kutatás,  legalábbis  sikeresen NEM.

Abban igazad  van, s azt  már  én  is  leírtam, nem a legelfogadottabbak  azok,  akik  új,  ismeretlen  területen  építenek  járható  utat.  "  ezeknek  a legkevesebb  a  pénzük".

 

Ha  emléxel, az  emberiség az  ilyen "megszálottaknak"  köszönheti  a fejlődését, a  fennmaradását.  A  pénzzel  eddig  több kárt  okoztak  ezen a területen, mint  hasznot.

A  pénzt  sajnos,  nem  minden esetben  az  emberiség  fejlődésére  használták, s ha belegondolsz, egy ideig,  még  mindíg többet  fognak  fegyverkezésre fordítani, az  emberek  megsemmisítésére.

Hát  itten tartunk ma  még.

Mit  gondolsz, miért  hivatkozom  a  "kisegérre, a  macska  szájában"?  legalábbis, amit akkor  mondott.

Előzmény: netizen (3290)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3294
van-e az olaj kifogyasara rentabilis alternativank? megjegyzendo, hogy a rez kifogyasa akkor is okozott nemi civilizacios zokkenoket, csakha ki emlexik mar arra, irasos tortenelem hianyaban.. meghat.. azok barbarok voltak, mimeg civilizalt, intelligens emberek...
Előzmény: Törölt nick (3285)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3293
tevedsz. mikorra az ipari termeles nagyreszet elszipkaztak, es az eziranyu infrastruktura fundamentumai nalunk mer leepultek, na akkor mutatjak majd be a kozepso ujjukat.az Ekonomista irja: It may be just a token move aimed at warding off American protectionism. Or it could be the first of several revaluations, marking the end of the so-called “revived Bretton Woods system”, under which China and other Asian countries have bought billions of dollars in foreign-exchange reserves to hold their currencies steady against the greenback. ... Central bankers like to take all the credit for the defeat of inflation, but China has given them a big helping hand in recent years.... The entry of China's army of cheap labour into the global economy has increased the worldwide return on capital. That, in turn, should imply an increase in the equilibrium level of real interest rates. But, instead, central banks are holding real rates at historically low levels. The result is a misallocation of capital, most obviously displayed at present in the shape of excessive mortgage borrowing and housing investment. If this analysis is correct, central banks, not China, are to blame for the excesses, but China's emergence is the root cause of the problem. ...

By helping to hold down interest rates in rich economies, China may have indirectly created a global liquidity bubble. Total global liquidity last year rose at its fastest pace in three decades after adjusting for inflation. This excess liquidity has not pushed up conventional inflation (thanks to cheap Chinese clothes and computers), but instead it has inflated a series of asset-price bubbles around the world. ... Thus, pushing this argument to its limit, it could be said that the global housing boom is indirectly “made in China”. Not only has China played a role in holding down short-term interest rates, but the People's Bank of China has also supported America's mortgage market by buying vast amounts of mortgage-backed securities.

 

Roviden: nem eleg, hogy mar nem termelunk semmit, a sarga foldig el vagyunk adosodva kinanak. Mind gazdasagilag, mind financialisan zsebrevagta Kina a vilagot. Es az ido kozel... a kozepso ujj bemutatasaig. mikoris te fox majd parszaz millio joszitualt kinainak szerencsesutit kesziteni ehberert...


Előzmény: lcoder (3273)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3292
A mai középkategóriás kocsik sem fogyasztanak kevesebbet, nem kényelmesebbek és igazából nem is szebbek vagy megbízhatóbbak mint az én régi Opel Kadettem volt ami kihúzott vagy 18 évet és tavaj adtam el Na neeee. Ma atalgosan 6-7 l-t fogyaszt egy europai kocsi. az atlagos urtartalom 1200ccm. 18-20 eve, 1500-1600ccm kellet, 12l+ fogyastas ugaynahhoz a 60-70kW-hoz mint ma. Ezenkivul fejlododtt a biztonsag: ABS, kiporgesgatlas, legzsakok, szervokormany - mar also kozepben is szeria. - GPS navigacio a felsokozepben.
Előzmény: lcoder (3270)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3291
Csang neni okosabb min mi. ez van. a 21. sz. a kinai birodalome lesz. a mi, onzesen alapulo civilzacionknak annyi...
Előzmény: sierra (3269)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3290
Miért nem hiszel az emberi elme teljesítménynövelő képességében? Ahogy a vicc is mondja, az emberi populacio intelligenciaja konstans, mikozben a populacio novexik. :) Az ocska poenkodast felreteve az a gond, hogy az emberi faj szurkeallomannyal rendelkezo igen kis, meglehetosen jol fizetett csoportja csak azzal foglalkozik, ami a jolfizetett megelheteset garantalja. Namost amig azok, akik ezt a szurkeallomanyt finanszirozzak, nem adnak priorotast a peak oil kerdeskorenek, nem kezdenek el gondolkodni azon hogy az allandosult gazdasagi novekedes helyett steady-state economicsot kell csinalni... addig... Es egyebkent itt van a paradoxon: Aki a az economical growth-bol el, penze annak van, hogy finanszirozza a szurke allomany joletet. Ezaltal ellenerdekelt mindennemu valtozasban, abban meg plane, hogy az olaj alapu civilizacionk barm masra is atterjenek. Tovabbi paradoxon, hogy az olajhiany kimondottan jol jon a penzvilagnak, extra profitot termel. A shuttle programot meg ne fenyezd. tipikus tunetei azok a kronikus penzhianynak, a sporolanak, "szakadt trabantok azok a shuttle"-k zerora leamortizalva. Arrol nemis beszelve, jol peldazzak emellett azt is, hogy milyen az, amikor az ipari termeles valahol leul, es az ehhez szukseges know-how is elillan..

Előzmény: breien (3264)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3289
szvsz a 20-25% az, amikor mar nincs talajmunka sem. de az elomunkaval potolhato.
en meg nem lattam ertekelheto infot arrol, hogy az atomeromuvek energiamerlege veszteseges lenne.
amit en olvastam aszerint egy atomeromu 30 ev alatt 8x annyi energiat termel, mint amit beleraksz. breeder eseten ez az arany meg jobb, mert sokkal kevesebbet kell banyaszni. kerdes a reprocessing energiaigenye, errol meg nem talaltam infot.
Előzmény: netizen (3288)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3288

es az ipari kapacitas is toredeke volt a mainak. a szen felhasznalasanak hatasfoka is sokkal rosszabb volt. Szerinted miert? Csak ugy a miheztartas vegett, egy szen alapu technologia mennyire kepes lenni quick replacementre, aminek a hasznalata es uzemeltetese 60 evvel ezelott leallt, sot a technologiai tudas egy jelentos resze is elveszett? 

 

a termesatlagok kb 40%-ra esnek vissza mutragya es permetszer nelkul, persze tobb izommunkaval. Mas forrasok ugy 20-25%-rol beszlenek. de fogadjuk el a 40-et. Ez azt jelenti, hogy az emberi populacio 3.6 milliarddal kell, hogy redukalodjaon, nagyon rovid, 15-20 eves terminus alatt. Szerinted megis ez hogyan zajlana le, feszultsegek, vilaghaboruk nelkul?

 

az atomenergia csaknem korlatlan breeder reaktorokkal. Parszor mar volt rola szo, hogy az atomtechnologiank nem csak ugy van, hanem szervesen raepul az olaj alapura. telejesen mas az optikaja es a rentabilitasa a dolognak, ha nincs olaj


afrikaban van egy jo adag fold megmuveletlenul, vagy rosszul megmuvelten. Torzsalkodo torzsek uraljak. miutan a nepesseg visszaesik ott az 1800-asok szintjere, elvisszuk nekik a demokraciat, civilizaciot, vagy a krisztusi iget, ne felj. csak addig birjuk ki.lasd bugmenot(3191). Valami vagy organikusan es evolucionalisan fejlodik ki - vagy nem mukodik. Az elvisszuk sikersztorik ugyeben lehet emliteni latin-amerikat, indiat, vagy a mostanaban oly divatos kozel-keletet.

Előzmény: Első Polgár (3287)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3287
atom nem volt az 1800-asok vegen, es az ipari kapacitas is toredeke volt a mainak. a szen felhasznalasanak hatasfoka is sokkal rosszabb volt.
a termesatlagok kb 40%-ra esnek vissza mutragya es permetszer nelkul, persze tobb izommunkaval.
de amig vmilyen redukalo szer van (szen) nagy mennyisegben addig nincs gaz, lehet gyartani ammoniat buta hoeenergiabol. aztan meg elektrolizissel, ami ugy 0.4 szer hatekonyabb.
az atomenergia csaknem korlatlan breeder reaktorokkal.
de ha megse, akkor afrikaban van egy jo adag fold megmuveletlenul, vagy rosszul megmuvelten. Torzsalkodo torzsek uraljak. miutan a nepesseg visszaesik ott az 1800-asok szintjere, elvisszuk nekik a demokraciat, civilizaciot, vagy a krisztusi iget, ne felj. csak addig birjuk ki.

Előzmény: netizen (3283)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3286
de akkor miert van mindenre az irva, hogy made in china?
Előzmény: Törölt nick (3284)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3285
Ez bonyolultabb.A réz kifogyása sem drasztikus létszámvisszaesést,hanem a vaskorszakot hozta el.
Előzmény: netizen (3283)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3284
Ez a kínai dolog tul van lihegve.

Az EU-bol nem kína szívja ki a munkahelyeket,hanem mi.Kelet és közép európa.A románoknál,az ukránoknál és a törököknél annyi ember várja a munkát,hogy a kinaiakkal sázmolni jelenleg tök fölösleges(pl. A bosch miskolcra nyuget eu munkahleyeket cipel el.)

Alapvetően , a 4 hét szállítási idő kínábol, plusz a költségek igen jól kompenzálják a kelet európai munkaerő viszonylagos „drágaságát”,ami ráadásul csak az esetünkben igaz.

netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3283
tokeletesen lehetseges atom, szen, szel, nap, es vizeromuvekkel is fenntartani jelen nepesseget egeszen elfogadhato eletszinvonalon, de iszonyatos alloeszkoz beruhazasokat igenyel. ha igy lenne, akkor a fold lakossaga az 1800-asok vgere mar reg elerte volna a mostani 6 milliardat.

masfelol, a jelen termeshozamok toredeket lehet hozni mutragyazas nelkul. mutragyat legolcsobban foldgaz segitsegevel lehet eloallitani. Ha ez neincs akkor nagyon megdragul a kaja, ami szepen majd leertekeli a 'non-tradeable' szektort....
Előzmény: Első Polgár (3247)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3282
egesz pontosan azt csinaljak, hogy csak vegyesvallalatot alapithatsz, aztan amikor eltanultak a know-howt alapitanak egy csak kinai cegetes kiszoritanak eloszor a belfoldi , majd a nemzetkozi piacrol. Ezt mindenki tudja, tudta mar 30 eve is. De a varhato profit miatti mohosag okan belement a vegyesvallalat megalapitasaba es odaadta a technologiajat, ingyen. Ha megnezed Bill Gates nem olyan hulye, hogy kidaja gebinbe a Windows fejleszteset indiaba, meg kinaba, pedig sokkal olcsobb az indiai es a kinai programozo ;)

100-150 millio a berrabszolgak hada. azonban ez a pool dinamikus, a falurol allandoan jonnek fel tomegek varosokba, igy biztositva alacsony bereket. Tudod amikor idejott magyarorszagra az Opel (GM), Suzuki, Audi meg a tobbi akkor nyugaton kb ugyanezek a hangok hallatszottak.

csak nem tud a magyar ember megszabadulni attol a jo kis marxista-rasszista.. semmifele marxista-rasszista nincs benne, csak szeles horizontu folyamatokat atlato analista gondolkodasmod. Tod ez a tortenet nem ugy kezdodott, hogy jottek 2003-ban a gaz kinaiak es szetvertek a becsuletes magyar emberek textiliparat...
Előzmény: Első Polgár (3243)
netizen Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3281
A szemtelen kis ázsiaiak önerejükbõl ma sem tudnának gyártani nyúlketrecnél összetettebb dolgokat ha az amcsik, nyugatnémetek és a többi balek országból a befektetõk nem viszik oda a technológiájukat. No igen, te igy latod. Statisztikusan ellenben elmondhato, hogy az atlagos azsiai intelligencia 10-15 IQ ponttal magasabb mint az europai/amerikai. Vo; valahogy ravettek a rendkivul okos, bolcs es megfontolt nyugatot, hogy adja at a technologiait, mikozben az utobbi evtizedekig orizgette a titkait a 'keleti blokk elol' a kokom kereteben.

Sõt, volt teljesen önálló, magyar fejlesztésû mikroszámítógép is (homelab sorozat). a homelab sorozat annyira egyedi fejlesztes, hogy a zilog katalogusainak a default, javasolt kapcsolastechnikajat alkalmazta. Jo foliabillentyuzet gyartasat valahogy ki kellett talani :)

A 'teherautogyar' es az 'ikarus' nem valasz az szgk-val kapcsolatos kerdesemre. raadasul mindkettobe a Rabanal gyartott, osregi volvo licensz motorblokkot szereltek.

ja es nem kell mindent a 'rendszer'-re kenni. nem ment normalisan onerobol. ennyi.
Előzmény: lcoder (3241)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3280

 

"A multkor volt egy cikk az indexen amirol Mo energia policyjarol volt szo. Azt hiszem errol mar 1984 kollegank is emlitest tett. Az index is megkerdezte, hogy nem elavult mar e a dokumentum es az valasz az volt ra, hogy az araktol eltekintve nem. Megkerdeztek egy "szakertot" is, akinek nem volt kepe azt mondtani, hogy jovo tavaszra $50 alatt lesz megint az olaj."

 

Megtaláltam a cikket.  Köszi a tippet :))


http://index.hu/gazdasag/magyar/nrg050810/

 

éppenséggel volt képe azt mondani:

 

Az energiapolitika elkészítéséhez Hegedűs szerint továbbra is az általuk csaknem két éve készített tanulmányt fogják felhasználni. "Az árakat leszámítva nem történt drámai átrendeződés" - indokolta, hozzátéve: azoknak a szakembereknek a véleményét osztja, akik szerint a mostani áremelkedés nem tartós. Októberre 55 dollár, jövő tavaszra 50 dollár alá csökkenhet az olajár - jósolja a szakember, aki azt is aláhúzta, hogy a magyar GDP alakulásában mindössze 2-3 százalékos súlya van az energiának.

 

Hegedüs úr szakértelmét az utóbbi mondat jelképezi leginkább.  Azt is mondhatta volna: egy 10 emeletes épületből nyugodtan kihagyhatjuk az alapozást, hisz az a teljes magasság csupán 5%-át teszi ki. 

...és a vasbetonból pedig nyugodtan kihagyhatjuk a vasat... az is csak pár %.

 

"az árakat leszámítva nem történt drámai változás"

 

is egy nagyon szép gyöngyszem.  A foszilis tüzelőanyagok ára sokszorozódik, mi erre építjük a jövő erőműveit, oszt nincs drámai változás.  Újabb atomerőmű meg sincs említve a tanulmányban.  Az egy nem létező opció.  Beszélni sem szabad róla.

 

"A magyar gazdaság versenyképességi pozíciója sem romlik a magyar olajárak miatt, mert az világszerte tapasztalható jelenség - mondta Hegedűs."

 

Magyar virtus.  Nem baj ha megdöglik a mi tehenünk, mert megdöglik a szomszéd tehene is.

Előzmény: keopsz (3166)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.15 0 0 3279
bevandorlasi szempontbol szvsz nem kell tartanunk a kinaiaktol. az inkabb eszak-afrika, kozelkelet relacioban veszelyes.
Előzmény: sierra (3278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!