Keresés

Részletes keresés

osszilány Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5505

Sziasztok!

Április végén utazunk páromhoz 6 napra Kaaviba..Mivel az albérletükbe mi nem mehetünk,mert így is épp elegen vannak,ezért olcsó szállást keresünk.Valaki nem tudna esetleg valamilyen szállás megoldást?Előre is köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5504

Üdv erre!

Nos, kérdések megválaszolásában jók vagyunk, legalábbis igyekszünk. Hogy mihez kezdjetek, azt már magad is megválaszoltad: nyelvtanulás. Hozzáteszem a nagymértékű spórolást is, és a lelki felkészülést arra, hogy nehezebb lesz, mint amire fel vagytok készülve.

A nyelvet intenzíven gyakoroljátok, a lakás tárgyainak felcímkézése, igeragozás, hasznos mondatok betanulása, rövid, de annál fontosabb módosítószavak betanulása (ha, de, kivéve, amikor, habár, és kismillió társa). A fokozatosság betartása fontos, fél évnél hamarabb nemigen lehet az alapokat rendesen megtanulni. A finn olyan nyelv, amiből ha meg akarsz tanulni egy részt, akkor sok másik, ismeretlen részbe futsz bele; idő és kitartás kell ezeket újra előszedni és megérteni.

Ápolói képzettséggel nem rosszak az esélyeid, de úgy gondolom, hogy kint is sokat kell tanulnod. Szak-állás szerzéséhez feltehetően el kell végezned egy itteni tanfolyamot, a magyar papír legfeljebb a tanfolyami felvételben segít.

 

Milyen száraz engedélyek beszerzéséről írtál?

Előzmény: dulcinea41 (5503)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5503

Sziasztok:)

 

 

Órák óta olvasgatom a fórumot, és egyik pillanatban maximálisan bizakodó vagyok, másik percben úgy érzem, lehúztak a wc-n:) Nem vagyok már fiatal, elmúltam 40-en, de a bonyolúlt magyarországi élet, a sok probléma, ami életemben ért már, arra késztet, hogy elhagyjam az országot családommal. Hónapok óta tervezgetjük, gondolkodunk, osztunk-szorzunk, blogokat, honlapokat bogarászok, és elkezdjük végre a finn nyelvtanulást is. Mivel a város, ahol élünk nincs elérhető finn nyelvtanár, így egy nyelviskola segítségével online anyaggal kezdünk neki a tanulásnak, és havonta Budapesten finn nyelvtanár fogja "kikérdezni" a leckét:) Ez eddig mind szép, és jó...Keresgéltem állásokat, lehetőségeket, lányomnak középiskolákat, városok honlapját néztem át, és kellő képpen bizonytalan lettem. Tudom, hogy nehéz egy másik nemzet életformáját átvenni, megtanulni szokásait, nyelvét, de úgy gondolom, ha most nem lépünk, soha többé nem fogjuk megtenni. Lányom, aki most első éves gimnazista, végre belement, hogy új életet kezdjen valahol nagyon messze, fiam, aki már dolgozik, 20 éves, sajnos nem vették fel a főiskolára, nézegeti a finnországi honlapokat. Barátkoznak vele...férjem, aki fiatalabb nálam, több nyelven társalgási szinten beszél, idegenforgalmi szakmenedzser végzettséggel, nos ő a legelszántabb:) Ő akár azonnal indulna...

Nagyon sok hozzászólótól olvastam, hogy nehéz elhelyezkedni, hogy a nyelv nagyon fontos. Ezzel tisztában is voltunk, hiszen hogy is várhatnánk el egy országtól, hogy befogadjon, ha megszólalni sem tudunk a nyelvén. Én ápolónő vagyok, és ahogy olvastam kevés (OKJ-s végzettség), és én vagyok a legrosszabb helyzetben, hiszen még angol nyelven sem tudok. A gyerekeim évek óta tanulnak angolul, talál nem adják el őket egy idegen országban.

Én választottam annak idején Finnországot, mert tetszik a nyugalma, a csendessége, a sok-sok zöld, a természetesség, a mentalitás. 

Elhatároztuk, menni fogunk....a kérdés az, hova...és egyáltalán hogyan. Mindenképpen autóval mennénk, és mindenünket felszámolnánk. Ez  amolyan "pakolj Pityu, pucolunk" módon menne...másképp nem lehet...

Keresgéltem kint élő magyarok után...de eddig semmit nem találtam. Itt, ezen a fórumon találtam igazán segítőkész, és baráti írást, embereket. Szeretném felvenni valahogy, valakivel, valakikkel a kapcsolatot, hogy hova lenne érdemes, és egyáltalán lenne-e munkalehetőség, ha elsajátítanánk a finn nyelvet. Mennyire kell tudni pl. ápolónőként a nyelvet, vagy netán segédmunkásként, árufeltöltőként. 

A másik, nekem nagyon fontos lenne, hogy lányom beilleszkedése is viszonylag zökkenőmentes legyen, van-e lehetőség legalább olyan városba, város negyedben élni, ahol több a magyar, netalán iskolában is összefuthatna magyarral.

Nézegettem lakásbérlési lehetőségeket is, hát amíg nincs munkánk, nincs meg az iskola, a város, addig csak nézegetni érdemes, mivel nagyon drágák.

Hogy kezdjünk ehhez az egészhez? Kint szeretnénk élni....nem máshol....ott:))

 

Nagyon megköszönöm a segítséget, ha találnék ismerősöket....

 

ui: A száraz engedélyek, stb. már találtam megfelelő anyagot, tanulmányoztam is, ha már megy valamilyen szinten a finn nyelv, indítom az engedélyeztetéseket...

 

 


zinaida Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5502

Ez sajnos ilyen. Küld el a CV:t ahová csak tudod, de tényleg nehéz, ha itt élsz és finn vagy akkor is nagyon nehéz még egy interjút is összehozni. Menekültként sajnos nem fognak befogadni, mert EU:n belül nem lehet menedékjogot kérni. Pár éve pár román és bulgár próbált kérni menedékjogot, de nem kapták meg. A mol.fi lévő tanfolyamok bevándorlóknak van, ezekhez szükséges finn személyi szám. Vagyis csak akkor jelentkezhetsz ha megvan a  letelepedési engedélyed. EU:n belül ezt akkor kapod meg ha munkát kapsz itt vagy családtag révén (pl. ha finn házastársad van, vagy ha pl. egy családból az apa kap munkát akkor a feleség és a gyerekek is megkapják).

Finnország szerintem bevándorlás céljából nehéz, mert manapság munkát kapni nagyon nehéz. Én most fogok végezni finn főiskolán beszélem is a nyelvet, szakmám hiányszakmák közé tartozik és mégis semmi melóhelyet nem találtam még és esélyeim is elég gyengék (még a finnek kaptak gyakorlat után diákmunkát én és a többi külföldi diák nem).

Nem akarok negatív lenni jó hírem is van ha sikerül munkát kapnod, akkor itt tényleg könnyebb, mint otthon :-)

Előzmény: spapika (5495)
Katus555 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5501

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e köztetek esetetleg valaki, aki most utazik haza autóval, és el tudna hozni egy 62 x 47 x 77 cm nagyságú dobozt, amelynek súlya 15,5 kg. 

 

 

Köszönettel

 

Kata

pertsi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5500

Van lehetöség ilyesmire - bár szerintem máshol is :)

Ami plusz:

- a legtöbb kempingben vannak bérelhetö faházak

- föleg Lappföldön, de máshol is vannak "autiotupa" házak a semmi közepén, ezeket bárki használhatja ingyenesen, nagyon minimális a komfortszint és nem garantált hogy lesz még hely amikor odaérsz.

- gyakran az autiotupa az egyben vuokratupa is, az épület két részre van osztva, az egyik ingyenes, a másik bérelhetö árnyalatnyival nagyobb komfort szinttel és azzal a tudattal hogy lesz helyed amikor odaérsz

- vadkempingezni (=sátrat állítani) lehet, kivéve ahol nem (pl. nemzeti parkokban többnyire csak kijelölt helyeken)

- van sok helyen, szinte az egész országban "laavu", (ilyen: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roninmaan_laavu-1024.jpg) többnyire ezekben is lehet aludni, de itt a komfortszint már tényleg nagyon alacsony: deszkapadló, elöl nyitott épület, wc, tüzifa (sokszor 1-2km-röl kell elhozni, vagy neked kell fürészelni)

 

Ajánlom, hogy nézz szét a www.outdoors.fi oldalon, itt vannak leírások, térképek, stb az ország nemzeti parkjairól és egyéb túrázásra alkalmas helyekröl (tipp: ha Lappföldre akarsz menni, érdemes megnézni a Wilderness Areas menüt is)

Előzmény: Aregorn (5498)
pertsi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5499

Ha olyan szakmád van, amiböl itt hiány van, akkor lehet esélyed, de Magyarországról küldött CV-re nagyon ritkán ugranak szerintem a munkaadók, hacsak nem tudsz valami nagyon speciális dolgot felmutatni. A legtöbb álláshoz kell tudni finnül, takarítónak sem nagyon vesznek fel anélkül. Fel kell készülni és ki kell jönni ha tényleg itt akarsz élni. Tanfolyamok vannak bevándorlónak, de a bekerülés nem 100%-os.

Előzmény: spapika (5495)
Aregorn Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5498

Sziasztok!

 

Olvastam valahol, hogy van olyan olyan túrázási lehetőség Finnországban, hogy reggel  elindulsz egy faházas kempingből, és estére egy másik kempingbe  érkezel. Tehát nem vadkemping, hanem direkt erre kialakított  útvonal? Tényleg van ilyen? Ha igen, hogy tudok utána olvasni a lehetőségeknek?

 

Köszönöm szépen a segítséget.

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5497

Újabb pozitív repülős hír, a Blue1 június 2-től szeptember 29-ig heti két alkalommal (szerda, szombat) újra repülőjáratokat indít Helsinkiből Budapestre.

spapika Creative Commons License 2012.02.23 0 0 5495

Sziasztok 

Finnországba készülök eddig egy csomó helyre adtam be CVt semmi visszajelzést még elutasítót se kaptam. Kinéztem egy tanfolyamot bevándorlók részére a mol.fi n ahol finn nyelv oktatás is van, van esélyem ott az életre így mi a véleményetek? Vörösiszap által sulytott helyen élek menekülnék mert itt a gyerekeimnek nincs a normális életre esélye. Dolgozni akarok nem a rendszert kihasználni, de biztosabbnak látom Finnországot mint a magyar hazát:(

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5494
Előzmény: Törölt nick (5493)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5493

RyanAir Budapestről Tamperébe?

 

Örömre lehet okunk, e cikk alapján a RyanAir új járatot vezet be tamperei uticéllal.

Más hírportálon, és pláne megerősítve nem láttam a hírt, tehát kezeljük fenntartással.

 

(Személyes megjegyzés: továbbra sem kívánok a fenti céggel repülni, de másoknak a hír azért érdekes lehet.)

pertsi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5492
Előzmény: Törölt nick (5491)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5491

Ez teljesen így van, nem is tudom, miért nem jutott eszünkbe. Ámde érdemes gyanakodni, néhány gépre malévos üzemeltetést ír:

 

Előzmény: RogerWilco (5490)
RogerWilco Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5490

Finnair :-)

Előzmény: osszilány (5485)
ulrika Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5489

Air Baltic vagy Norwegian. Sajnos mindkettő átszállásos megoldás.

Előzmény: osszilány (5488)
osszilány Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5488

Köszi! Már nézem is hogy tudna hazajönni. 

RadiX Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5487

lufthansa münchen-en át kb 300 EUR (egy hét tartózkodással), CSA-t és LOT-ot lehet még érdemes megnézni

Előzmény: osszilány (5485)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5486

Wizzel Stockholmig, onnan komp?

Előzmény: osszilány (5485)
osszilány Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5485

Sziasztok!

Párom két és fél hónap után jövőhét szombaton szeretett volna hazautazni,de sajnos a malév csődbe menetele miatt nem tud.Valakinek ötlete esetleg? Wizzair-nél érdeklődtem,nem indul Helsinkiből járat,csak Turkuból áprilisban.

Elaphus Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5484

Sziasztok!

 

Köszönjük szépen a válaszokat, DE mivel ma reggel a Malév megadta magát, úgy csinálok, mint a GPS "újratervezés".

Az utazás, szállás, autó, hatékonyság kombináció eredőjeként új ötletem támadt. Van egy Seat Inca-nk, vágatok bele egy vastag szivacsot, felszerelem, elmegyünk azzal, kilőve a problémák többsége. A kockázat nagyobb, de jobban szét tudunk nézni útközben. Sajnos úgy tűnik, időnk az lesz bőven......

 

Most első mérgemben írtam ezt, holnap lesz időm visszaolvasni, mit írtatok a Finnországba történő autós utazásról.

 

Üdv mindenkinek, fűtsetek, mert az idő lassan olyan lesz mint odakint, de legalább akklimatizálódunk (már aki ki akar jönni).

 

brucelandia Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5483

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mekkora sanszom van munkát találni Finnországban, de inkább az elején kezdem.
A nejem és jómagam ez év ősszel ki szándékozunk menni Finnországba. Ő is és én is a tamperei főiskolára fogunk járni (nem Finn nyelvű képzésre). Ő kint végzi a master diplomáját, én pedig alapképzésre jelentkeztem az itthoni diplomám mellé.
A mennyiben a felvételi nem sikerülne, a számomra milyen eséllyel pályázhatok kint munkára. Középfokon beszélem az angolt. Tanultam a Spanyolt valamint az Oroszt és a nejemtől most tanulom a Finn nyelvet, mert ő már éveket élt és dolgozott ott, valamint járt kint főiskolára is.
Szóval, ha nem sikerülne most a felvételim, akkor dolgozni szeretnék, de mit?
Sok évig katona voltam, majd lassan tíz éve a vagyonvédelemben dolgozom.  Tud valaki valami ötletet?

 

 

Sok köszönettel!!!!!!!!!!!!

pertsi Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5482

igaz az hogy ha már korábban dolgoztál Finnországban ,magasabb adót vonnak?

 

Ezt így, ebben a formában kizártnak tartom. Talán bizonyos speciális esetekben elöfordulhatott, hogy nem vonták a nyugdijjárulékot+munkanélküli akármit, ami most kb 5.5%, ez okozhat ilyen benyomást. Az adó az adott évben kapott jövedelemtöl függ. Megint nagyon speciális esetben függhet az elözö pár év bevételétöl, de ez adott esetben adócsökkenést jelent. Olyan lehet még hogy ha ismert hogy az itteni munkaviszony kevesebb mint fél év, akkor fix 35% körüli az adó.

 

Sokan írják hogy nem akarnak kint magyarokkal találkozni,de mi szeretnénk ha egyszer sikerül kimenni.

 

Magánvélemény: a hangos kisebbség ír ilyeneket :)

Előzmény: osszilány (5481)
osszilány Creative Commons License 2012.02.03 0 0 5481

Sziasztok!

Mint ahogy már korábban írtam,nyáron szeretnénk kimenni Kuopio-ba.Tanuljuk a finn nyelvet,de szerintem fél év tanulás kevés lesz hozzá.Nem lakik valaki közületek Kuopio-ban? Sokan írják hogy nem akarnak kint magyarokkal találkozni,de mi szeretnénk ha egyszer sikerül kimenni.

Másik kérdésem az lenne,hogy tényleg igaz az hogy ha már korábban dolgoztál Finnországban ,magasabb adót vonnak? Mert pároméknál ez   a helyzet.Nekem ez egy kicsit furcsa.Persze lehet hogy így van.Válaszotokat köszönöm!

Ivan66 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5480

Nagyon köszi!Megspóroltál nekem vagy 20E Ft.-ot:-) A finnel igyekszem....nincs véletlenül valami elküldhető anyagod,hogy "kollégád" lehessek,még ha nem is HKL a célom:-))

Előzmény: Törölt nick (5479)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5479

Járok-járok. :)

Szinte biztos, hogy nem fogadják el. Például azért sem, mert - ez hülyén hangzik - mások a vezetési, udvariassági szokások, de már az is elég lehet, hogy mások lehetnek.

Vagy ami még kézenfekvőbb: a finnországi utasszállításhoz szükséges a finn tudás, és ezt is biztosítja egy finn vizsga letétele. Ebben van logika, hiszen az utasok finnül fognak érdeklődni erről-arról, vagy a külvilágnak, ahol vezetsz, megvannak a finn sajátosságai. Valamennyire még a finn kresz is más, mint a magyar, de ez a "szakmai vizsgában" nem szerepel. Ez a szakmai vizsga információim szerint 2013-tól lesz itt kötelező.

Előzmény: Ivan66 (5478)
Ivan66 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5478

D.Józsi jársz még erre?Megszeretném kérdezni Tőled... (ha jól gondolom,buszt vezetsz),itthon a belföldi személyszállító papirt felváltotta a GKI kártya,csak ezzel lehet itthon menetrendszerint közlekedő autóbuszt vezetni.Ezt a kártyát elfogadják-e Finnországban?Vagy haggyam,mert semmi szükség rá, estleg ott más kell????Köszi előre is!!

Előzmény: Törölt nick (5450)
Mandevilla Creative Commons License 2012.02.02 0 0 5477

Sziasztok! Gdanskon keresztül nem megy valaki február végén?

dn_bacsi Creative Commons License 2012.01.30 0 0 5476

Nyilván nem én fogom neked megmagyarázni, hogy az internet tele van idiótákkal.

 

Hozzászólásaid alapján úgy vélem, hogy bizonytalan helyzetben vagy, meg vagy ijedve. Feszült vagy, mert belecsöppentél egy teljesen ismeretlen állapotba és próbáltál barátkozni, mert ha találsz rokon lelkűeket, az nagyon megnyugtató hatású szokott lenni.

Ne törődj a beszólásokkal. Nyugi van. Vannak lehetőségeid, élj velük. Tanfolyam, munka, barátkozás a helyiekkel. 

 

Ha már törölted a nick-edet, nem számít, mert szerintem vissza fogsz ide nézni külsősként is, majd idővel újra regisztrálsz. Ezt a hozzászólást is el fogod olvasni.

 

Aki privátban gyalázkodik, azokon csak mosolyogni szokás, mert egyértelműen a saját sikertelen kis életük keservét akarják tovább osztani, hogy nekik ne fájjon annyira. Őket csak sajnálni lehet.

 

Ne reagálj ilyenekre. Húzd ki magad, járj egyenesen, mosolyogj az emberekre és 2-4 hét alatt úgy beleszoksz az ottani életbe, hogy mindenki irigyelni fog :)

Előzmény: Törölt nick (5474)
RogerWilco Creative Commons License 2012.01.30 0 0 5475

Van tapasztalatotok az autóbérléssel kapcsolatban? A Sixt- nél írnak egy "önerő" összeget, amit "elkülönítenek" ez hogyan működik? A Hertznél nincs ilyen.

 

Én ugyan nagyon hüséges Sixt kuncsaft vagyok, mindenféle nemesfém színü kártyával, de Finno-ban mégis kihagynám őket a következő miatt.

 

Normál esetben ugye lehúzzák a hitelkártyádat, azaz zárolnak egy összeget, amit a kocsi leadásakor feloldanak és megterhelik a kártyát a tényleges összeggel.

 

A Sixt Finno-ban ezzel szemben előre ráterheli a teljes összeget a kártyára, ami akkor igen kellemetlen, ha pl. korábban leadod, mint ahogy tervezted. Nekem pont ilyen esetem volt, azt mondták visszaterhelik mínuszban (azaz jóváíratják) a kártyára a különbséget. Nos, 2 hónapi csatározásomba telt, mire a különbség visszajött. A Sixt azt mondta, hogy ők jóváíratták, onnantól az Amex sara, az Amex meg azt, hogy semmi nem jött a Sixt-től. Végül az segített, hogy az Amexnél az egész terhelést fraudulent-nek (azaz csalás) jelentettem le, erre megindították a maguk gépezetét és aztán elég gyorsan lerendeződött.

Előzmény: Elaphus (5471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!