Elismerem, sarkos példa volt. Csak azért hoztam fel, mert ha az ember nem úrvezető, ezekkel a kocsikkal ritkán esik meg, hogy az assistance szolgáltatás időtartama alatt ott álsz tanácstalanul az út mellett. Max egy ilyen baleset.
Konkrétan ezek az esetek voltak az assistance-könyvben leírva, hogy ha kifogy a benzin, ha elhagyod a kulcsod, ha a legközelebbi szervízbe vontatni kell, alapáras szállás, mert az sem lehet akármilyen, csak asszem 15/éj vagy mi, kölcsönautó költségéből 80%, stb. És pontosan ezt hajtogatta a hölgy is a telefonban, amikor onnan ausztriából felhívtuk. Nem keverem a garanciával, mert ez nem az! Meg nem is kell nagy bátorság ahhoz, hogy egy max 3 éves kocsiért ilyen mértékű felelősséget vállaljon a forgalmazó.
Lehet, hogy el voltam tévedve, de akkor itt egy kis hézag volt, ugyanis a legkedvezőbb (10%, 20000 önrész) cascoval is rendelkeztem. Mégis az autó maradt igazságügyi szakértőnek vizsgálatban, útlevelünket estig elvették, mi gyorsított eljárás után este vasutállomás, majd haza vonattal. Volt vagy 50 tanum, hogy vétlen voltam, a másik jött át a vizsgálat szerint is100-110 km/h-val a piroson, mégis minket hurcoltak meg, nekünk kellett magunk kérni tolmácsot, hazajönni a saját költségünkön, stb. Biztosító semmit nem segített!!!! Ha nem magyar lett volna a tolmács, ránk vertek volna mindent..ezt utólag tudtam meg, ugyanis hiába beszélek középfokon, majdnem átvert a zsaru, csakhogy a "magyar" legyen a vétkes! Meghamisította a helyszínelés papírjait, azt írta a jegyzőkönyvbe többek között, hogy telezöldnél kanyarodtam az irányított helyett, stb.
Autó két hét múlva haza, cascora megcsináltatva minden cserére, majd hónapok múlva tette az első lépést a biztosító, amikor fizetett részben a javító cégnek meg nekem. Két év múlva sikerült a biztosítónak elérni, hogy lezárja az ügyet és kifizesse a hátralévő pénzemet. Akkor mi is van ilyen helyzetben? Se assistance, se biztosító. Na így közlekedjen az ember úja autóval és higyje azt, hogy nagy baj nem érheti, biztosítva van!:-))))
nem mondtam az ellenkezőjét...sőt. Tényleg úgy tűnik, hogy minőségi az autó. Nem tudod, az 1.4-es benzines nyomatékgörbéje milyen mondjuk 3000 és 5000 fordulaton? Ha az LX Base-ben lenne klíma, tuti én is vennék egy ilyen járgányt. Persze 3M-ért szigorúan. :-))))
Ha szemétkednek, az "helyi specialitás" - jogi kérdés. (Van, hogy csak egy szerviz teszt keresztbe, néha a forgalmazó, a Központ.)
A garancia attól még érvényes (a főelemekre!! a futómű nem szokott az lenni, csak a váltó/motor/mivanmég?), ha tényleg vitted 15ezrenként/évente. Kutyakötelesek cserélni.
Ha 4 év 10 hónaposan nem cserélik, akkor ügyvéd v. fogyasztóvédelem. Sajnos ez van. :(
Szerintem ha a garancia a főalkatrészekre, illetve a meghatározott alkatrészekre vonatkozik, és az az idő 7 év, akkor ezen belül kutyakötelességük ingyen kicserélni. Amiért viszont fizetned kell, az az éves vagy x km után lefutott szervíz, amit viszont tuti hogy előírnak, hogy vidd, máskülönben ugrik a gari. Nekem pl. tönkrement egy alkatrész a legtávolabbi-keleti autómban (pontosabban tönkretettem, de ez mellékes), és simán szó nélkül ingyen kicserélték. Szerintem az összes autóra ez vonatkozik, legyen az Dacia, VW...akármi. Csak a Kia azt hiszi, hogy most végre sikerült egy jó autót összeraknia, amiben bízik, és azt szeretné, hogy a vásárlók is bízzanak.
"...mire eléri a 7 éves kort, rá lehet költeni egy Ceed árát..."
Teszem azt bemegyek a szervízbe a 6 éves Cee'd-emmel és azt mondom,hogy szétment az első futóművem mert szétrázódott.Szerinted ingyen kifogják nekem cserélni a futómű alkatrészeit????
10.000%,hogy nem.
Na erre mondtam,hogy ez néphülyítés és nem befolyásol egy szálat sem az,hogy 7év garancia rá.Tőlem 6 hónap is lehet,de így vagy úgy mindenképpen kifizettetik velem a szerelés és az alkatrész árát.
És amint az imént említette valaki nekem sokkal nagyobb problémáim vannak.Például kell-e állandóan szervízbe vinnem a kocsit és a biztonságot is fontosabbnak tartom mint a garanciát.
> > De az 5-7 éves gariba nem kell belekötni!" > De igenis bele kell mert néphülyítés.
Miért is vagy ennyire szigorú? Oké-oké, vegyük le azt, hogy MIND hazudik. :) Ez tény. ;)
Maradjon csak az, hogy más 2-3 évet ad, a KIA 5-öt.
A legutóbbi OFF autómnál a gari lejárta után egy éven belül 400ezret költöttem a kocsira úgy, hogy ezek nem márkaszerviz-árak, mert talátam egy bontós szerelőt, aki töredékáron dolgozik. (Amúgy 1-1,2 M lett volna: kormánymű, lambda-szonda, szervo, fojtószelepház stb.)
Talán a német autók alkatrész-ellátása is szerencsés még (legyen akár Győr miatt, vagy a kis távolság okán), de egy "tengerentúli" márkánál, ahol nincsen sok hasonló modell (lásd a VAG-konszernt), a gari lejárta sokkal nagyobb pénz LEHET. Ezt még nem tudjuk, de az esélye megvan - pl. a futómű/kormánymű a pesti utakon csak idő kérdése, mikor hal meg.
Ha valaki megteheti, hogy 5-7 év után lecseréli a vasat, annak mégiscsak "pénzügyileg tervezhetőbb" a kocsi, mint mondjuk egy új Passat, ami 2 év után bizony "megpörgetheti a számlálót" a szerviz kasszáján, és mire eléri a 7 éves kort, rá lehet költeni egy Ceed árát még pluszban. :s
> Az assistance-ról meg csak annyit, hogy egyszer lett volna rá nagy szükségem a 11
> hónapos opelommal, amikor ausztriában karamboloztunk és járóképtelen lett a kocsi. > Tudod mit mondtak?
Bocs, de kicsit el voltál/vagy tévedve.
Erre az esetre (=baleset) csak a Casco hasonló szolgáltatásai / egyéb utasbiztosítások vonatkoznak, a garancia MIÉRT fedné le???
Ezt SENKI nem vállalja - egyik gyártó se. De ne már őket hibáztasd ezért, soha nem volt ez gyakorlat, miért kéred ezt számon? Ha viszont az út közepén leáll a kocsi, az egy egész más ügy. Haverom Megane-ja beadta a kulcsot 1 éven belül külföldi autópályán, mire az Assistance szállás+visszautat fizetett minden utasnak repülőn + a sofőrnek még egyszer, mikor elment a kész kocsiért + 100.000 Ft bánatpénzt adott!!
De nem azért, mert összetörte a verdát. :) Arra a biztosítás való.
-
Abban viszont egyetértek, hogy hiába van garid, az időkiesés a bosszantó. El kell vinni a kocsit szervizbe meg elhozni (2× fél nap), és addig sincs kocsid, mert macera a cserekocsi is - ha adnak -, de amúgy is, a legtöbb javítás fél nap alatt megvan, arra nem adnak semmit. Viszont voltam már évi 20 alkalommal szervizben OFF kocsival úgy, hogy elvileg 0 Ft-ba került, de akkor is 20× fél nap, ez elég kemény kiesés tud lenni.
Bocs az előbbi hozzászólás egy kimásolt rész volt az említett másik topicból csak lehagytam az idézőjeleket! Nekem sajnos nem lesz még egy ideig Ceed mert a rio még nincs egy éves.
Nincs bajom a jelenlegi autómmal. Semmi extra, csak szerencsére megtehetem, hogy három évente lecserélem. Most novemberben lett három éves a Corolla és már fél éve nézegettem a piacot, hogy mit is vegyek évvégén. Abszolút nem vagyok egy adott márka hive, eddig szinte mindíg mást vettem. Most először fordul elő az is, hogy egyszerre több azonos márkájú autónk lesz. nyilván semmi garancia nincs arr, hogy a következő is KIA lesz. Most a KIA-t talaáltam a legjobbnak (ár, felszereltség, műszaki tartalom, forma, helykínálat, garancia....). A sors úgy hozta, hogy most három KIA (Cerato, Rio, Ceed) is lesz a szűkebb családban.
Ha neked a Ceed hangosabb a Golftól, akkor hogy került szóba a Ford? Én vezettem Focust, Fiestát, 1.3, 1.4, 1.6 motorokkal. Majd meg sükeltültem 120-nál. Márpedig én 2.5 - 3 órát autópályázok. Nálamaford ezért kiesett. Visító hangja van. A mély rekvenciájú hangokat sokkal jobban tolerálja az emberifül mint a magas frekiket. F asztrájuk vana szüleimnek az is hak. G, H Asztrát még nem vezettem. Illetve "G-asztrából" épített Combót már igen, de ott a szélzaj elnyomott mindent. De hogy annak az autónak milyen kényelmes az ülése!!!!! mérnem olyat szerelnek a sima asztrákba?
Én meg azt hiszem mindenképpen megvárom az Auris-t.
Ugyanis az új TOYOTA Yaris életem legkellemesebb csalódása volt!Nagyon szuper kisautó.
Na szóval maximum 5 misit adok az autóért.A számításba jövő autók (Zárójelben odaírtam a tapasztaltakat.):
-GOLF (Borzasztó unalmas,de a kipróbált autók között a legjobban ez volt összerakva.Kicsit gyenge az 1.6-os motor.)
-Cee'd (A KIA eddigi autóihoz képest nagyon jó.Magas alapfelszereltség.Az összeszerelési minőség és az anyagok egyáltalán nem tökéletesek,de remélem ez a gyártás felfutása után javul.A GOLFhoz képest egy kissé hangos.)
-Focus (Már majdnem etalon,de az összeszerelés itt sem mindenhol tökéletes.Ha egy kicsit jobban odafigyelnének néhány bosszantó apróságra akkor egy percig sem gondolkoznék.3 ajtósban nagyon jól néz ki!)
-Auris (Még nem láttuk.A töréstesztje 5 csillagos lett.)
-Octavia (Ez egy GOLF.Néhány apró hibával.Sajnos csak 4 csillagos a töréstesztje.Viszont ennyi pénzért már dízel-t is vehetnék.)
"A sevi Lacsetti-jét valóban veri."-mind designban, mind felszereltségben, mind technikában, mind korszerűségben, mind árban.:-((.......... ez a felsorolás így teljes.:-))
Azért ha valaki 5-6 milliónál tart és autót akar venni...én a helyében mazdát vagy toyotát vennék.
"Ja összevetni sem a 6 millás gépekkel kell, sztem 2.sorban Toyota-Ford, Opel stb."
Nem vetettem össze 6.000.000-ós gépekkel.(Nem véletlenül.)Én azt mondtam,hogy körülbelül 5 misit szánok egy középkategóriás jól felszerelt autóra.Itt máris megmutatkozott a Cee'd egyik hátul ütője mégpedig az ára.
Mégegyszer megkérdezem: Miért vegyek KIA-t, ha egy jól felszerelt középkategóriás autóra vágyom??Mi szól mellette??
"Elsősorban Sevi, Suzuki típusokkal szemben fog aratni, vagy leviszik azok az árait..."
Na már most a Cee'd egy középkategóriás autó.A sevi Lacsetti-jét valóban veri.Viszont a SUZUKI nagyon rossz összehasonlítási alap (javítsatok ki,ha tévednék) a Liana-n kívül nincs más autója.Az viszont valóban baromi drága.(Tudtommal a KIA nem is mondja azt rá,hogy közvetlen vetélytárs lenne.)Tehát maradnak az általam is favorizált kocsik és a Cee'd.
"Nekem pl a felszereltség (alap) jónak tűnik, mert míg 3 milla körül is van Ignis, Swift SX4 jóval felette, ezt megkapom 6 lufival (tán a klíma, de majd lesz ajándék...)."
A baj a tűnikkel van.Úgy rábeszélnek a kettővel drágább felszereltségre,hogy észre sem veszed!:-))))
Apropó!A cee'd is csak fehér alapszínnel van mint a RIO???A Minap az egyik ismerősöm ezen panaszkodott,hogy neki munkásautónak kellene egy RIO és csak fehér van.
Megmondom őszintén, hogy a KIA-t nem tudom hova tenni, nem ismerem a háttériparát. A lacsinak ugye ott volt a daewoo, amely régóta gyárt szerszámgépeket, hajókat, autókat, elektronikai termékeket stb. Szerintem sok különbség alapvetően nincs, koreai-koreai. És ez nem feltétlen leszólás. Anno a 90-es évek elején a daciámon olyan Hankook gumik voltak, hogy a legjobb márkákkal vette fel a versenyt! Én azt mondom, hogy figyelni kell ezekre a márkákra, mert nagyon fejlődnek! Nincs messze az az idő, amikor utánaerednek a japánoknak és az európai nép-autóipar majd néz kerek szemekkel!
Mellesleg nem kell azt hinni, hogy az ismertebb márkákkal nincs gond. (pl.:opel eco-tec motorok, mint elbaszott fejlesztés) De ahogy elnézem az árak alakulását, nemcsak a minőség javul koreából, az árat is aképp alakítják.:-(
Nos ez nálam nem volt szempont. Sajnos nem tehetem meg, hogy 3-4 évente autót cserélek. Így ezt figyelembe véve fogadtam el azt a kompromisszumot, hogy inkább egy jobban felszerelt , de kisebb márkájú autót válasszak, mint egy nagyobb márkájú, de kisebb felszereltségű és/vagy kategóriájút. Alaposan körbenéztem, ennyi pénzért suzukit kaptam volna, vagy ford fiestát, opel corsát-alig, stb. Szempont volt a jó pakolhatóság (gyerek van) a praktikusság (ötajtós), valamint az a tény, hogy évi 10000 km körül megyek csak és nincs szándékomban eladni vagy 10-12 évig. Nos ha addig jól szolgál, akkor nem fog érdekelni az árcsökkenés. Akkor nem fog sokkal kevesebbet érni, mint egy corsa, vagy fiesta. A szervíze olcsó, a daewoo meg elég jó szerszámgépek, hajó-járműgyártás terén. Pláne, hogy most a GM még egy sor opel alkatrészt hozott az eddigiekhez.
De nem dícsérem, még nem tudom milyen lesz. Majd kiderül, nincsenek illúzióim a nevével kapcsolatban, de a korábbi főnököm és egy sor ismerős daewoo nexiáira visszagondolva: ha ez is kibír annyit, már elégedett leszek..:-))
A megfogalmazás elég sarkos és nem is nagyon értek minden egyet veled.De a 7év garanciában teljesen igazad van.Abszolút nem a megbízhatóságról szól,hanem teljesen egyértelmű marketing fogás.
És ha el kell adni, akkor többet bukhat rajta az ember?. Mint én az Ignissel, ma szart sem ér már, megkímélt 30000 km. Ja alap, mert szerintem nem ért semmilyen felszereltséggel 3 millát. Amúgy az Opel (GAstra felé kacsintottam) nekem sem jött össze, a téli gumiig nem jutottam el, bunkók voltak, autóbeszámítás (néhány héttel rá "könyörögtek"most beszámítják emelt áron..., meg a tizenvalahányezres állítható ülésmagasítás a részletbe betéve havi ezres, (így ugye a tizenvalahány az 72000), tehát nem csak rajtam múlt. Nem jókor voltam nem jó helyen.
Ha most a csere nem 1,5 millás bukással járna, (meg ugye a csomag), aludnék a Cee'd-re. Nem csak a gari iatt. Meg az új Toyota Auris, de valszeg drága lesz...