Haaat lehet, hogy nem ertettem jol a kerdest, megprobalok igy valaszolni.
A Magyarorszagon kaphato "made in Italy" Mascarpone-t ajanlom mindenkepen.
A Magyarorszagon kaphato "nem made in Italy" sajt NEM igazi Mascarpone, hanem Mascarpone TIPUSU vagy JELLEGU akarmi, benyomasom szerint nincs igazan Mascarpone ize.
Attol hasznalhatod nyugodtan, en is szoktam de csak akkor ha amikor nem kapok mast (tegnap eppen azt hasznaltam).
Nem tudom, ti mi tapasztaltatok az ugyben? Ereztetek valami kulonbseget?
Köszönöm, Antonio, valóban egyszerűnek tűnik, talán még én sem rontom el. :-) A Pappardelle-t megkerestem, azt nem kérdezem, de azt igen, hogy ajánlanál-e Magyarországon kapható igazi Mascarpone-t. Előre is köszi. :-)
a cukkinit felkarikara vagva, megsozod, majd vajban eros langon megsutod (barnara), majd hozzaadod a (lehetoleg made in italy) Mascarpone-t, nagyon lassu tuzon, (a Mascarpone-t meg kell sozni mivel eleg semleges az ize) gyorsan kavargatva, megmelegited csak egy par percig (nem kell megfozni). Tagliatelle-val vagy Pappardelle-val osszekevered.
Tunderlala bocs, csak most figyeltem, hogy a 4 nappal ezelotti leveledre (800) nem valaszoltam semmit.
A Brokkolis teszta eleg nepszeru tradicionalis etel Olaszorszagban. A legtobb es a legjobb variacioiban a brokkolit sos forro vizbe kell 5 percig fozni, majd hideg viz ala, utana megszarogatni, levagni a kemenyebb reszeket hogy csak a puha viragok maradjanak. Aztan extraszuz olivaolajban beletesszunk fokhagymat + fekete bors (vagy esetleg peperoncino szaraz eros paprikat) es a puhabb brokkoli darabokat, es lefedve kozepes langon kb. meg 5 percig sutjuk. Sok Parmigiano sajtot (frissen) reszelunk ra.
A vegen mindig jo egy nagyon keves nyers eztraszuz olivaolajat ontunk ra.
A regionalis variaciokban (Puglia + Szicilia) az olajba szerepelhet mazsola (eloszor 10 percig egy csesze meleg vizben asztatva), fenyomag +szardella csikok is (acciughe, amit uvegben kaphato).
Valamelyik valtozatban akar paradicsom vagy safrany szerepel.
Ez a tradicionalis recept nem tejszines, ha tejszineset akarsz csinalni ennyit, hogy ne olajat hasznalj, hanem vajat.
Jol sikerult a forro eztraszuz olivaolajban sult padlizsan (hosszu szeletekre vagva, csikosra hamozva), de nem tudtam ellenallni a cukkinihez ugy, hogy sult cukkinit is csinaltam.
Aztan az egyik panino-ba beletettem sok sult padlizsan szeletet egymasra, de csak az utan, hogy a panino also reszet jol bele martogattam a sult olivaolajban...
...mindenhez tudok ellenallni, kiveve a kisertesekhez...
A masik panino-val ugyanezt csinaltam, de a sult cukkinival...
ja... es egy jo pohar Montepulciano d'Abruzzo voros bor. Micsoda ebed... :-)))
A tegnap esti Tagliatelle Zucchine e mascarpone-rol inkabb nem is meselek :-)))
Az a lila, amit lattam a kepen (tul kicsi volt) RADICCHIO szerintem volt (nagyon finom)
keresek majd kepet
CICORIA nev alatt Olaszorszagban teljesen mas salatat ismerunk, mint ami itt az a nev alatt fut (legalabb is ahogy itt lattam valamelyik nagy aruhazban). Szerintem valamikor regen nem tudtak azonositani, tevedes nevet adtak hozza es megmaradt
A focaccia tésztáját, és szinte minden kelttésztát max. 30-40 percig szoktam keleszteni. Nem vagyok egy türelmes típus. :-) Nálam az a bevált módszer, hogy az alaposan (persze robotgéppel) összegyúrt tésztát bennehagyom a robotgép mély táljában, ráteszek egy konyharuhát - szigorúan!!! piros-fehér kockásat :-)))) - ez is része a sikernek :-) - majd a mosogatóba meleg vizet eresztek, és ebbe állítom a tálat. Aztán lazán átgyúrom, de másodszor már nem igazán szoktam keleszteni. Csak akkor, ha amúgy mást is sütök-főzök mellette, vagy még nem melegedett be a sütő a kellő hőfokra.
A focacciat először Pugliaban ettem, házi készítésűt. Abban a családban vastagra csinálták (készen 3-4 cm magas), és gyakorlatilag kenyér helyett ették. Amikor meg Perugiában voltam az egyetemen, elég kevés ösztöndíjunk volt, sokszor csak focacciara jutott, ha nagyon éhesek voltunk. Ott inkább vékony, ropogósat lehetett kapni az utcai árusoknál.
Lehet, hogy a fokhagyma már saját adalék, de én imádom. :-))))) Persze nem teszek minden olasz ételbe, ez természetes.
A tortellini/ravioliról majd írok később, most el kell mennem. Előljárójában csak annyit, hogy én nem szoktam venni. :-)
Zitka, azt akartam kerdezni, hogy menny ideig szoktad pihentetni a Focaccia tesztat amielott szetnyuitod?.
A masik: kozepkori (es annal talan sokal regebbi is) szokas a Focaccia (ill. "schiacciata") tesztaba beletenni sok Ricotta-t.
En szemelyesen idonkent szeretem kiprobalni a nagyon regi recepteket, par evvel ezelott elkeztem tanulgatni egy kicsit az Etruszk (a Romai konyhanak egyik alapja es elodje, 1000 Kr.e.) konyharol dolgokat, es reggelire keszitettem magamnak egy nagyon egyszeru omelette-t Etruszk modra (talan az elso omelette a tortenelem), olivaolajban, ahogy ok is szoktak reggelizni. Nagyon jo erzes visszamenni a gyokerekhez es a tradiciohoz.
Direkt "provokativ" volt a fokhagyma/hagyma tema :-)))
Igazabol, mivel azt tapasztaltam Olaszorszagon kivul, hogy sokszor ezzel azonositjak az olasz konyhat, viszont mi MENNYISEGben nem szoktuk tulzasba vinni a fokhagyma/hagyma hasznalatat, azt szerettem volna tudni, hogy ti errol mit gondoltok, ill. mit tapasztaltatok?
Ugyanilyen "provokativ" lett volna a Tortellini/Ravioli gyarto cegekrol ez a kis mondatom a 818-as hozzaszolasomban
("Osszinten itthon a sok Tortellini, Gnocchi stb. gyarto cegeknek a termekei... na inkabb jobb kezzel csinalni... (nem tudom ti hogy vagytok vele?")
csak senki nem jelzett vissza semmit :-(
Viszont aZitkat nagyon meg kell dicserni, mert amit eddig olvastam tole (beleertve a focaccia-t is) nagyon szuper volt es nagyon helyesen kesziti, egyertelmu jol ert a konyhahoz :-))
Lehet hogy letezik valahol olyan Focaccia amiben fokhagyma van, es "Focaccia all'Aglio"-nak lehetne nevezni... Brava Zitka!