Keresés

Részletes keresés

Első Polgár Creative Commons License 2005.09.07 0 0 3666
A mostanában (cca. egy éve) megindult ár emelkedés a nagyon keményen az iszonyatos tempóban növekvő kínai kereslet következménye.
Szvsz Kina+Amerika egyutt tobb mint 50%-ert felelosek, de a vilaggazdsag gyors expanzioja miatt szinte minden orszag - igy Mo is kiveszi a reszet a kereslet novekedesbol.
Előzmény: Törölt nick (3665)
hubab Creative Commons License 2005.09.07 0 0 3664
Az áremelkedés a sok gonosz olajcégtől függetlenül is szükségszerű folyamat.

Biztos, hogy a gazdaságban zajló folyamatok mögött mindig a piacot uraló erők gazdasági érdekei állnak.

 

. De gondoljunk bele, ha volna egy érdekmentes felső hatalom, amelynek lehetősége volna akaratát a világra kényszeríteni, és a jelen ismeretek alapján a legcélszerűbben kellene dönteni a válság elkerülésére, milyen lehetősége lenne erre?

 

 Ő sem tudna mást tenni, mint a kőolajfelhasználást drasztikusan csökkenteni olyan mértékig, hogy az a gazdaság működését még ne roppantsa össze, és ugyanakkor motiválja az alternatív utak minél gyorsabb kidolgozását, és az így megnyert időt annyira megnyújtani, hogy az elegendő legyen ezen alternatívák kidolgozására és beindítására. Ezt pedig csak áremeléssel tudná megvalósítani, és a kőolajszármazékok felhasználását visszaszorítani azokra a területekre, ahol azok egyenlőre kiválthatatlanok, és a gazdasági működőképesség fenntartásához nélkülözhetetlenek.

 

Már ennek is sok áldozata lenne, sokaknak kellene lemondani az eddigi életmódjukról. Ez még így is egy eléggé borotvaélen táncoló folyamat lenne, tekintve a sok bizonytalanságot.

De mivel ilyen érdekmentes hatalom nincsen, hanem piaci érdekek mentén történek a dolgok, sokszor minden hosszú távú célszerűség nélkül, ennek viszonylag zökkenőmentes lefolyására még kisebb az esély.

Előzmény: kilenctizenegy (3662)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.07 0 0 3663
En egy 1979-es tanulmanyt olvastam, amit az amerikai kongresszus rendelt meg es azt ertekeltek ki, milyen lenne egy atomhaboru hatasa.
Ket scenariot dolgoztak ki, az egyik szerint a ket fel maximalis ipari pusztitasra torekszik, a masik szerint maximalis emberi pusztitasra. Elemeztek az atombombak elsodleges pusztitasanak korzetet es a fallout terjedeset.
Az jott ki, hogy maximalis human pusztitas eseten Amerika 180 millio embert vesztene, Oroszorszag 150 milliot. A lenyeg az, hogy a videki lakossag megussza az elsodleges pusztitast, a fallout pedig kb 1 honapig veszelyes, addig ki kell birni a pinceben.
Amit New Orleansban lattal, az a lakossag kb 5%-a volt. A maradek 95%-nak volt esze, hogy megtegye a szukseges lepeseket.
Előzmény: krezidiesel (3660)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.09.07 0 0 3662

És hogy a fenébe' éri el a gonosz olajcég a termelői árak növelését (amiért ő veszi az olajat a termelőktől) akkor, amikor a termelők csúcsrajáratják magukat és a kereslet növekedése hajtja fel az árakat?

 

Egyébként ha ez így megy tovább, a kereslet majdani szűkülése rájuk is nagyot üt vissza. Most nem mernék olajcég papírjából vásárolni, akármilyen jók is a számok.

Előzmény: Alejandro DeSilva (3661)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.07 0 0 3661
ket vagy harom eve, amikor hirtelen emelkedett az olajar, akkor mondta valami elemzo, hogy a rossz hirek emeltek az arakat, igazabol semmi sem indokolja, hogy ennyit emelkedjen. Aztan fel ev mulva, penzugyi ev zarasakor irtak, hogy a legjovedelmezobb cegek kozott eloretortek az amerikai olajcegek, mert ugye a magas araknak valahol le kellett csapodni...
Előzmény: krezidiesel (3660)
krezidiesel Creative Commons License 2005.09.07 0 0 3660
Egy atomtengeralattjárón volt annyi atomtöltetű rakéta hogy egy kontinenst elpusztitson...
Amúgy meg nem sok kell egy kontinens kipusztitásához, elég megnézni milyen káosz van most New Orleansban. Mi lett volna ha váratlanul csap le valami és nem tud a lakosság nagyrésze elmenekülni. A maradék farkasokként pusztitja el egymást... Főleg egy tizenmilliós városban, nem egy félmilliósban.
Ma egyébként a rádióban 100$-os olajárakat jósoltak a közeljövőre.
Ennek a hirtelen áremelkedésnek a hátterében is valami aljasság áll, az egész mesterséges szerintem. Az áremelkedésnek arányában kéne lenni (józan paraszti elmével) a keresletel és a kitermeléssel. Ennek az aránya nem változhatott ekkorát pár hónap alatt.
Előzmény: Első Polgár (3643)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3659
Sajnos a vita ezen reszerol lemaradtam, de erdekelne, a hozzaszolasom melyik reszevel nem ertesz egyet :)
Előzmény: Első Polgár (3658)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3658
Mar banom, hogy egyaltalan belkezdtem ebbe a vita, tul sok idom ment ra.
En azt mondom majd meglatjuk. A vitat az fogja eldonteni, hogy mikor omlik ossze az amerikai fogyasztas, akkor ha kipukkad a lufigazdasag, vagy ha atkerul eurora/valutakosarra az olajkereskedelem.
100$ ba fogadok veletek:))))
Előzmény: netizen (3657)
netizen Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3657
Ne ezert majd Elso Polgar ad a fejedre :)
Előzmény: Alejandro DeSilva (3656)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3656

Zsenialis otlet, hogy a dollart arany helyett olajhoz kossek, majd emeljek fel az olajarat, igy az amerikaiak kvazi zold papirlapok gyartasabol is megelnek, mivel a kereslet visszanyomja az arfolyamot. Azota is remekul laviroznak az amerikaiak, a piacukat is jegybankjukat hasznalva evtizedek ota a semmivel fedezik a kulker hianyukat, lenyegeben penzugyi manoverekbol veszi meg Atlag Joe a pickupjat, vasarolja tele a haromszintes hazat. Ugyes! Kar, hogy a jelek szerint nemsoka (egy evtizeden belul?) vege szakad az ingyenjoletnek.

 

 

(Bar az, hogy siman kirobbantottak a jom-kippuri (ez volt a hatnapos?) haborut, kisse mar osszeeskuves-elmelet szagunak tunik.)

Előzmény: vomit (3652)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3655

bnoplwk2?

Viszont is igaz :)

Előzmény: netizen (3654)
netizen Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3654
Offtopic.

Szia Alejandro. Jo teged ujra olvasni :)
Előzmény: Alejandro DeSilva (3646)
lcoder Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3653
Zoknit ? Mára szinte mindent õk csinálnak a laptoptól a csirkéig. Nézz már körbe picit a boltokban és nézd meg hogy az áruk közül mennyire van ráirva hogy Made In China és mennyit gyártanak európában. És nem csak a gagyi zoknit hanem a nagy márkákat is. A ruházattól kezdve a mûszaki cikkeken át lassan az élelmiszerig. Ez picit több mint hogy Mari néni gyártja a zoknit...
Előzmény: keopsz (3644)
vomit Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3652
semmi ilyesmi nem tortenik veletlenul. de meg ennel sokkal kisebb dolgok se.
az 1973-as olajvalsagot egy evvel korabban kifundaltak. az volt a szerepe, hogy a megzakkant dollararfolyamot a kereslet miatt helyrerantsa.
a kaosz keltese es a valaszreakciok terelese a taktika, mar kb. 100 eve.
http://www.blog.hr/print/?id=1610862717
Előzmény: Alejandro DeSilva (3651)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3651
Vegulis... lehet, hogy a louisianai kiesett finomito-kapacitason extraprofitot szereznek az olajtarsasagok, mivel jol felverte nekik az arakat.
Előzmény: hubab (3650)
hubab Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3650

Erről jut eszembe az a peak oil témáról rajzolt vicc, amit a minap láttam valamelyik lapon.

 Nagyfejesek tanácskoznak. Az egyik azt mondja: "Te, úgy néz ki, sajnos rövidesen tényleg bejön a peak oil! Mire a másik: És te végiggondoltad már, hogy amint a válság első jelei megmutatkoznak, milyen soha nem látott extraprofit lehetőségeket lehet majd kiaknázni?

Előzmény: Alejandro DeSilva (3649)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3649

a paradigmavaltasokat valamikor el kell kezdeni, ha beepult, akkor meg kell talalni az eletkepesebb modellt, kulonben ugy jarunk, mint az amerikaiak, akik keptelenek atallni a valamikori olajexportor mivoltukbol. (inkabb haboruznak, es fuggenek ellenseges orszagoktol, semmint, hogy az alternativakat nyomatnak. Rockefellernek nem voltak ilyen gondjai)

 

ha a kormanyok csak ugy gondolkodnak, hogy most sajtoljunk ki minel tobb penzt, amig lehet, akkor az mar regen rossz...

Előzmény: kilenctizenegy (3648)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3648

"a jovedeki adokat nem lenne szabad visszaforgatni a koltsegvetesbe"

 

Ezzel afelvetéssel elkéstél vagy 30 évet. Mára ez a forrás, mindenütt, ahol bevezették, szervesen beépült. Európa felfordulna nélküle.

 

Ráadásul, amint a növekvő olajárak miatt csökkenni kezd a fogyasztás, csökken a jövedéki adó bevétel is. Úgyhogy költségvetési szempontból abszolúte indokolt lenne a jövedéki adók mielőbbi emelése, hogy a komolyabb fogyasztáscsökkenés előtt több pénzt ki lehessen sajtolni a rendszerből.

Előzmény: Alejandro DeSilva (3647)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3647
viszont a jovedeki adokat nem lenne szabad visszaforgatni a koltsegvetesbe, hanem alternativ energiafelhasznalasra kellene elkolteni (hibridek, tomegkozlekedes, keves energiat felhasznalo otthonok tamogatasa, kutatas, fejlesztes). Ugyanis ellenkezo esetben a mindenkori kormany fuggove valik a jovedeki adoktol, es mindent megtesz a fogyasztas szinten tartasaert vagy noveleseert, ami nagyon vissza tud utni.
Előzmény: keopsz (3645)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3646

A munkahelyek szama nem a termeles nagysagatol fugg, hanem lenyegeben egy elosztasi rendszert valosit meg. Jo pelda erre az Allamok, ahol tenyleges termeles szinte nincs (mindent Kinabol es Japanbol hoznak), megis nagyon alacsony a munkanelkuliseg. A vilagon ott a legmagasabb az aranya a szolgaltatasban dolgozoknak.

Ha van ido feldolgozni a valtozasokat, akkor siman megtortenhet az atstrukturalodas, ha nincs ra ido, akkor kb. az fog tortenni, mint ami a rendszervaltaskor torten Ozdon es kornyeken.

Az autoipar nem hiszem, hogy megszunne valaha is, a tortenelemben mindig is volt igeny egyeni kozlekedesre, csak regen lovak, szekerek es kocsik voltak. A jovo az elektromos meghajtase, a kerdes csak az, hogy milyen modon kerul a delej az elektromotorba.

Előzmény: keopsz (3644)
keopsz Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3645
Ha a benzin ára mondjuk 300 ft (a 98as 320) és az áfa 25%, a jövedéki 44%, haszonnal adja a termelő, a finomitó, keres rajta a fuvarozó, a benzinkutas, ők mind adóznak a jövedelmük után , adózott pénzünkből vesszük, akkor valójában mennyi egy liter benzin? 50ft nál több? Szerintem nemigen, a többi az államé.
Ha ez igaz akkor az állam tudná megállitani a válságot ami az olajáremelésből következik.


Tevedes. Ugyanis az adok csokkentese csak addig mukodik amig boven van uzemanyag. Amikor mar nincsen akkor egy szabad piacon csak egy lehetoseg lehet. Megpedig az, hogy az uzemanyag ara adok nelkul is pillanatok alatt eleri azt az arat ami az adok csokkenese elott volt.

Eppen ezert javasoltak egyes kozgazdaszok, hogy az allamnak nemhogy csokkentenie hanem novelnie kellene az uzemanyagok adojat. Ezzel is segitve az alternativ energiaforrasok elore toreset. Ezzel az adoemelessel egyebkent nem ertek egyet ugyanis nagyon konnyen meg lehet szivni.
Előzmény: krezidiesel (3635)
keopsz Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3644
Alapvetõen a szállításnak a jó része továbbra is mûködõképes lesz (Pl. hajók, vasút), csak némileg lelassul. A globalizáció is megtorpan, sõt visszafordul - ami a kínaiaknak nem lesz nagy öröm, viszont európában és az USA-ban jó sok munkahelyet teremt.

Tipikus feltevesek olyanoktol akik azt hiszik hogyha gyakorlatilag megszunik az autoipar, a turizmus es a hozza kapcsolodo kiszolgalo gazdasag es ezzel sok szazezer munkahely szunik meg, annak semmilyen hatasa sincsen. Hiszen milyen jo lesz, mert ezentul a zoknit nem kinaban allitjak elo, hanem Mari neni fogja csinalni.

Mar alig varom ezt a szep uj vilagot.
Előzmény: lcoder (3633)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3643
És ami pillanatnyilag rendelkezésre áll az még mindig többszörösen elég az egész emberiség teljes kipusztítására

ez nem igaz. SZU es USA meg egymast se tudtak volna kipusztitani.
Előzmény: lcoder (3642)
lcoder Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3642
Azért egy atombomba egyszerre nagyon-nagyon sok embert meg tud ölni. És ami pillanatnyilag rendelkezésre áll az még mindig többszörösen elég az egész emberiség teljes kipusztítására, nem csak a kínaiakéra de az indiaiakéra, afrikaiakéra, stb. is. Úgy hogy én ilyen nagy háborúban nem igazán hiszek.
Előzmény: Törölt nick (3641)
lcoder Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3640
Enyhe kifejezés. Alapvető érdekük lesz háborút indítani az olajkincsért, remélem, nem lesznek elég erősek hozzá...
Nem elsõsorban ezért nem lesz öröm, a saját igényeiket szvsz atom + szén + mûbenzin segítségével nagyjából fedezhetik. Viszont a kínaiak ma abból élnek hogy eladnak nekünk (meg az amcsinak) mindenfélét. Ha az EU vagy az USA kvótát vezet be Pl. a textilipari termékekre azonnal balhéznak mivel az odahaza kínában több ezer munkahelyet veszélyeztet. Pont ezért nem is indíthatnak háborút - az ugyanis élbõl úgy kezdõdik hogy embargó. Ez esetben viszont azonnal megszûnne a mostani viszonylagos jólét - ami pedig nagy valószínûséggel a rendszer bukásához vezetne. Ugyanakkor hosszabb távon igencsak problémás lesz a kínaiaknak ha az olaj - és ezzel a szállítás - alaposan megdrágul.

A fogyasztás-csökkenés miatt több szűnik meg, mint amennyiel a kieső olcsó ázsiait pótolják.
Ebben nem lennék annyira biztos. Szvsz a fogyasztás errefelé nem csökkenni fog, max. átstrukturálódik.

Ne feledd, hogy a műtrágyagyártás során sok földgázt használnak.
Szvsz a földgázt ki lehet váltani Pl. atommal. Vagy némi génmódosítással ráveszik a búzát (energiafüvet, stb) hogy hasonlóan mûködjön mint a lucerna és máris nem kell annyi mûtrágya.

Túl drága és az is marad.
Ez attól függ mihez hasonlítod.


A kettő között nincs különösebb összefüggés.
Az USA kormánya vagy erre ad pénzt vagy arra. Anno az USA elnöke döntött és az amcsik 10 év alatt eljutottak a holdra. Most ismét döntött és elzavarták Szaddámot. Viszont ha ehelyett úgy döntött volna hogy fúziós erõmûvet építünk, vagy napelemek fejlesztésébe tesszük ezt a pénzt akkor most Szaddám ugyanott ülne ahol eddig, viszont esetleg lenne mûködõképes napelem vagy fúziós reaktor. Csak hát az amcsi elnök az olajlobby segítségével jutott hatalomra...

A háború egyébként mindig segítette az innovációt.
Attól függ milyen területen. Az biztos hogy Pl. a repülésben, informatikában, stb. igen. De ettõl nemigen lesz fúziós reaktor, hacsak valamilyen új hidrogénbomba fejlesztése során véletlenül nem jönnek rá a megoldásra, de ennek nincs sok esélye.
Előzmény: kilenctizenegy (3637)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3639
A problema az, hogy Kina es DK Azsia olajfogyasztasa mar lassul, illetve problemakat okoz az olaj kifizetese ( ld. Indonzeia) USA viszont tovabbra is kovetkezmenyek nelkul tudja novelni olajfogyasztasat, egyik elmelet szerint azert, mert az olajat dollarban kereskedik, masik elmelet szerint meg azert, mert a kinaiak, japanok, szaudiak, oroszok megtakaritasai visszafolynak az amerikai fogyasztas finanszirozasaba, ezen visszafolyas csatornai az amerikai allamkotveny es az amerikai jelzalog fedezetu kotveny.
Ha az ingatlanlugfi nem pukkad ki USAban, ennek nem tudom mikor lesz vege, ugyanis a kinaiak inkabb csokkentik az olajimportjukat, es a szenimportjukat novelik, minthogy a 600 mrdos dollartartalekaiakat olajvasarlasra agresszivebben felhasznalnak. Ami egyebkent nem is hulye strategia.
Előzmény: hubab (3638)
hubab Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3638
Ha valóban már a peak-en vagyunk, akkor rövidesen jelentkezni kell a világgazdaság növekedési ütemének megtorpanásának, legfeljebb annyit növekedhet, amennyit javít a fajlagos olajalapú energiafelhasználáson. Ha pedig Kína és India növekedése máris többlet olajvásárlást követelne, és ehhez meg is van a szükséges dollárjuk, akkor igen komoly nyomást gyakorolhatnak az olajpiacra, ami mondjuk az USA érdekeit már komolyan sértheti. Milyen eszközei lehetnek, hogy ezen piaci szereplők igényeit visszaszorítsa? Hiszen különben bele kell törődnie, hogy saját gazdasága sínyli meg a hiányt.

kilenctizenegy Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3637

"Alapvetõen a szállításnak a jó része továbbra is mûködõképes lesz (Pl. hajók, vasút), csak némileg lelassul."

 

A teljes szegmens működőképes lesz, csak jelentősen megdrágul, ugyanis az olaj sohasem fogy el, csak mindig egyre drágább lesz. Ahol lehet helyettesíteni, ott megteszik, ahol nem, ott lemondanak a fogyasztásról a túlzott költségek miatt.

 

"a kínaiaknak nem lesz nagy öröm"

 

Enyhe kifejezés. Alapvető érdekük lesz háborút indítani az olajkincsért, remélem, nem lesznek elég erősek hozzá...

 

"Európában és az USA-ban jó sok munkahelyet teremt"

 

Sajnos nem fog. A fogyasztás-csökkenés miatt több szűnik meg, mint amennyiel a kieső olcsó ázsiait pótolják.

 

"Mivel annyi energia azért lesz hogy a mostani mezõgazdaság fennmaradhat nagyjából úgy ahogy van."

 

Ne feledd, hogy a műtrágyagyártás során sok földgázt használnak. Ha a termésátlagok visszaesnek, sokan maradnak kaja nélkül, persze inkább Afrikában és a Közel-Keleten, mint itt.

 

"a fõ energiaforrás az atom lesz"

 

Nagyon úgy néz ki.

 

"biodiesel"

 

Túl drága és az is marad.

 

"...megjelennek majd a viszonylag olcsó, tartós és elfogadható hatásfokú napelemek is."

 

Próféta szóljon belőled, de sajnos nem hiszem.

 

"egyszer talán eljutunk a fúziós erõmûvekhez is, különösen ha inkább ilyesmire koncentrálnak majd az USA-ban az irakiak földbebombázása helyett..."

 

A kettő között nincs különösebb összefüggés. A háború egyébként mindig segítette az innovációt. 

 

Előzmény: lcoder (3633)
netizen Creative Commons License 2005.09.06 0 0 3636
krezidiesel ittvan a peak - ráadásul dupla is:
a) a kutakból több olajat időegység alatt nem tudunk pumpálni
b) civilizációnk jelen fejlettségi szinvonalán a feldolgozói kapacitásokat nemigazán tudjuk növelni: politika, logisztika, technológia.

azt sem árt elefeldni, hogy magyarországon azért nincs még balhé, mert a 2001-es 240Ft-os olajár, az ma 320Ftos olajárnak felelne meg. Az adókat meg hivatalos álláspontok szerint ezért nem lehet csökkenteni, mert az EU tiltja ajövedéki adók mérsékélsét.

30 évvel ezeéőtt talán ha a felét használtuk a jelen fogyasztásnak. a csúcspont úgy 1989-92 volt, innenttől kezdve beszakadt mert a lakossági olajkályhák kimúltak, főldgáztüzelés lett helyettük.
Előzmény: krezidiesel (3635)
krezidiesel Creative Commons License 2005.09.05 0 0 3635
Kérdésem lenne!
Ha a benzin ára mondjuk 300 ft (a 98as 320) és az áfa 25%, a jövedéki 44%, haszonnal adja a termelő, a finomitó, keres rajta a fuvarozó, a benzinkutas, ők mind adóznak a jövedelmük után , adózott pénzünkből vesszük, akkor valójában mennyi egy liter benzin? 50ft nál több? Szerintem nemigen, a többi az államé.
Ha ez igaz akkor az állam tudná megállitani a válságot ami az olajáremelésből következik.
Másik kérdés?
30 évvel ezelőtt mennyi kőolajat használt a magyar mezőgazdaság, és mennyit termelt?
Nem lehet hogy egyébként ez az egész olajfogyasztás mesterségesen lett erre a szintre felfuttatva? Nem gyártanak igazán takarékos autókat, lezüllesztették a tömegközlekedést, futtatják hogy autót vegyél, stb...Legegyszerűbb bevételi forrás az államkasszának. Aki megszokta a kényelmet az meg nem akar lemondani róla, mégha áldozatokat is kell hoznia érte...
A mostani hiszti is a hurrikán miatt szerintem inkább csak ürügy, hogy tovább emelhessék az árakat, már oltogatnak a 370 ft-os benzinárral...
Vagy tényleg itt a peak csak még nem merik kimondani... De karácsonyra ha 100$ felett lesz az olajár akkor már bizonyos. Arra lennék kiváncsi hol áll majd meg?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!