Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28386
/Bocsi a hosszabb és ábra nélküli hozzászólásokért!/

Az utolsó bekezdésedben foglalt megoldásra már én is gondoltam. Majd meglátjuk, mi lesz a megoldás.
Előzmény: Nagyon Várbarát (28385)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28385

Valóban, az állagvédelem sok pénzt igényel, míg a tervezés utáni restaurálás rengeteget.

 

Ördögi körben vagyunk: amíg a föld alatt eltemetve vannak a romok, védve vannak a fagytól és a természet erejétől. De ugyanakkor a gyökerek roncsolják a falszövetet.

 

Ellenben ha kiássuk a falakat, azonnal állagvédelemben kell részesíteni őket, különben az első tél szétfagyasztja a köveket összefogó mészréteget.

 

Azt belátom, hogy a belsővár palotájának fala végveszélyben van, megerősítése elsődleges feladat. Ehhez már komolyabb álványzat szükséges.

 

Amíg a kitermelt földet a felvezető út hibáinak kijavítására lehetne felhasználni, addig a jelenleg felesleges köveket végszükség esetén a nagy ciszternában lehetne tárolni. Bár onnan ismét kiszedni nagy erőfeszítés lenne!

Előzmény: Törölt nick (28382)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28384
A déli falszakasz megtisztítása során ismerté vált előttünk, hogy abban eredetileg 6 db lőrés volt kialakítva . A középső négy azonos kialakítású, délre néző kulcslyukalakú lőrés, még a két szélső keletre, illetve nyugatra néző lőrés volt.

A két szélső kapcsán érdeklődnék Nagyon Várbarátnál, hogy ezekre esetlegesen talált-e analógiát más váraknál, illetve pontosan milyen lőrésekről lehet szó?
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28383
A Német-bástya kapcsán szeretném megosztani veletek a C SanMarcos barátommal tett megfigyeléseinket:

A bástya keleti oldalában egy érdekes jelenségre hívta fel C SanMarcos a figyelmem; az egyenes vonalban futó falsík déli leomlásában tisztán látható, hogy a jelenleg is álló szögletes bástyát egy nagyméretű kör alaprajzú bástyára húzták fel. A korai kör alakú védmű külső íve felismerhető az újonnan épült szögletes bástya csatlakozási pontjánál, a belső ív pedig picit feljebb egy kicsi szakaszon ma is látható. A kör alakú bástya falának vastagsága emlékezetem szerint 1,8 méter volt.

A korai bástya legkeletibb pontján szintén látható még a körív és egy érdekes építési technika. A bástya átmérőjét viszonylag kis mértékben csökkentették, ahogy haladtak felfelé, ám egy - jelenleg a törmelék miatt meg nem állapítható - magasságot elérve az építő kialakított egy 15-20 cm-es párkányt és a következő sor követ már ennyivel beljebb kezdte el felrakni, így csökkentve a torony átmérőjét és növelve annak stabilitását.*

A korai bástya és a déli fal csatlakozásánál szintén látható, hogy egy kör alakú bástyával állunk szembe, amelynek építési ideje megegyezik a déli faléval, mivel szervesen kapcsolódik ahhoz. A bástya déli irányban kb- 1-1,5 méterrel emelkedett ki a déli falsíkból, így téve lehetővé annak jobb védelmét.

A Német-bástya jelenleg is álló szögletes falszakaszai egyértelműen a déli fal elkészülte után épültek, mivel ezen falak egymást keresztező részei nincsenek kötésben és a falazási technika is jelentősen eltér.

A bástya tetejéről szemlélve az is jól látszik, hogy a külső vár északi falának vonala a korai nagyméretű körbástyába futott bele.

Az imént ismertetett megfigyelésekből az alábbi következtetéseket vontam le:

A Német-bástya eredetileg legalább egy, a Lisztes-bástyához hasonló köralaprajzú bástya volt és talán ettől északabbra lehetett egy kisebb átmérőjű szintén köralakú bástya (ezt a korabeli alaprajzokból gondolom), amely kiemelkedett a külső vár északi falának síkjából, így teremtve meg a csiga felvonójának hatásosabb védelmét. Jelenleg a kisebb átmérőjű bástyából egyáltalán nem látszik semmi, csak valószínűsíthető, hogy erre épült rá a későbbiekben a ma is álló szögletes bástya.

Még egy fontos dolog: a korai nagyméretű bástya építési technikája (*-al jelölt részben ismertetve) teljesen megegyezik a vár északi oldalán található Kerek-bástyánál tapasztaltakkal, amely kötésben van sz északi fallal (ellentétben a Lakatos-bástyával), csakúgy mint a Csonka-bástya. Mindebből arra következtettem, hogy a külső vár déli, illetve északi fala, a korai Német-bástya, a vár északi fala, a Kerek-bástya és a Csonka-bástya egy időben épültek.

Egyébiránt a Német-bástya északi oldalán található teraszos platót is bejártuk, de erődítés nyomait nem találtuk.

Remélem C SanMarcos a rajzaival segítségemre siet, hogy jobban szemléltesse az általam leírtakat.
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28382
Az elképzelésed kapcsán pár dologra szeretném felhívni a figyelmet:
1. A külsővár déli fala vonatkozásában csak és kizárólag egy ideiglenes falkoronavédelem került megvalósításra. A falszakasz helyreállítása csak távlati cél, amihez szükség van a megtisztított falszakasz előkerült részeinek építészeti szempontú kiértékelésére, majd a rekonstrukció megtervezésére. Mindez jelentős összegeket fog felemészteni, de jelenleg ehhez nem rendelkezünk elegendő forrással.
2. Az elképzelésed teljesen logikus, de figyelembe kell venni azt is, hogy a vár egyéb részei (pl.: a belsővár keleti fala) sürgős beavatkozást igényelnek, vagyis ezeknek kell prioritást élvezniük.
3. A kapu és a Német-bástya állagvédelme csak régészeti feltárás és tervezés útján valósítható meg. Mondanom sem kell, hogy ehhez is komoly pénz és kivitelező szükséges.
4. A külsővár északi falának ideiglenes falkoronavédelme hasonló erőfeszítést jelentene, mint a déli fal esetén volt. A belső vár keleti falának stabilizálását követően valóban erre kellene sort keríteni. Mielőtt felhagytunk a munkálatokkal bejártam ezen falszakaszt is és meglepődtem, hogy a törmelék alatt még viszonylag magasan áll a fal, vagyis itt is számos lőrésre számíthatunk.
5. Megoldást kell találnunk arra is, hogy a törmelék alól kiszabadított, de fel nem használt köveknek mi lesz a sorsa. Ezek visszaépítésére csak a rekonstrukció során kerülhet sor (ld.: 1. pont), de addig is kívánatos volna a külsővár udvarát rendbe rakni.
Előzmény: Nagyon Várbarát (28380)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28381

Ki akarja megvenni a szendrői Alsóvárat, amit a XIV. század elején a Bebek família építtetett? A mohácsi vész után végvári sorba tagolták, majd később a Csáky grófok alakították át barokk kastéllyá. Jelenleg 20 millió forinttért cserében várja gazdáját, aki megóvná vén falait.

 

http://www.expressz.hu/ingatlan/lako/villa/hirdetes-15347748/

 

A Vasárnapi Újság metszetén

 

Ez a bástya napjainkig fennmaradt
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28380

Leírom a vágyálmomat Szádvárral kapcsolatban, amit akár vitaindítónak is felfoghatunk.

 

-- A külsővár déli falának állagmegóvása során rengeteg tapasztalatot gyüjtöttünk szakmai, fizikai és logisztikai képességeinkről. Ezeknek összegezésével folytathatnánk a külsővár megóvását, ahová először belépnek a kirándulók.

 

-- A délihez hasonló állapotú az északi várfal {2}. Az alacsony sánc szintén kőfalat rejt magában, előtte valószínűleg istálló maradványaival. Keleti irányban pedig egy nagyméretű kapu szolgált a Csiga felvonószekerének átjutására.

 

-- Ha elkészült az északi fal, akkor az északi és déli fal által közrefogott Német-bástya {3} megóvása jelenthet grandiózus feladatot. Az emeletes épület felrobbantott belsejéből kitermelt föld és kő után az egykori födémszint helyreállítása, majd a védőtető rengeteg faanyagot igényel. Viszont általa remek kilátót nyerhetnénk. Alsó szintje a vármentő napok alkalmával szerszámosraktárul szolgálhatna. A munkát megnehezíti, hogy ki kell kutatni a korábbi kis rondellák pontos építéstörténetét is.

 

-- 4. pontként a várkapu feltárását javasolnám. Az épület alapfalainak maradványa a betemetődött várárokkal együtt szintén jelentős energiát igényel. Viszont elkészülte után a külsővár zárt egységet alkotna. A bejáratnál akár egy szezonális jellegű jegypénztár is működhetne, mint pl. a regéci várnál. A helyreállításnál ugyebár minden forintra szükségünk van. A személyzetét azonban a helyi önkormányzatnak kell biztosítani.

 

-- A külső várudvar közepén lévő nagy ciszterna jelentené az utolsó megoldandó feladatot. Ennek kitisztítása és korlátokkal való körbekerítése tenné fel a pontot vármentő tevékenységünk ezen részterületére.

 

Várom az észrevételeket a gondolataimra.

 

A külsővár megóvásának ütemterve
comad Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28379
Hát ja. Csak nehogy az legyen a vége, mint egyes segélyszervezeteknél, ahol a befolyt összegek legnagyobb része elmegy magának a segélyszervezetnek a működésére.
Előzmény: Nagyon Várbarát (28378)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28378

Egyszer már írtam róla, de a hitetlenek kedvéért újra megismétlem. A jövő esztendőtől fogva az ötöslottó után beszedett jövedelem döntő részét a Nemzeti Kulturális Alap kapja meg, ami támogatást nyújt műemlékeink megóvásában.

 

http://www.kulturpart.hu/irodalom/13096/uj_alapon_a_nemzeti_kulturalis_alap

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28377

A Balaton-felvidéki bazalthegyekről egy tanulmány, benne számos várrom archív fotójával:

 

http://www.zsebi2.hu/bfelvidek/bazalt/bazalt.htm

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28376

A tavasszal elégetett Bosnyák Zsófia múmiájának és a bűntettet elkövető gazember sorsa:

 

http://ujszo.com/bosnyak-zsofia 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28375

Levelezések a történelmi múltból:

 

http://vmek.niif.hu/05000/05001/html/index.htm

 

Az első metszet téves, nem Gyulát, hanem Tokaj várát ábrázolja.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28374
A Szádvárért Baráti Kör által kezdeményezett vármentő napok alatt összesereglett profi és amatőr műemlékbarátok most learathatták az első gyümölcsöt, ami a Podmanicky-díjban testesült meg. Munkánk a téli hónapokban megírt pályázatoktól kezdve a forró nyáron végzett állagmegóvásokig bezárólag nagyon sokrétű, igazi csapatjátékot igényel. Szeretném hát kérni mindazokat, akik megszerették eme nemes feladatot, hogy a továbbiakban is segítsenek Szádvár megóvásában!
Előzmény: vigi68 (28372)
sJz.hr Creative Commons License 2009.07.18 0 0 28373

Gratulálok a Csapatnak és további munkátokhoz sok sikert, egészséget és kitartást kívánok!

sJz

Előzmény: vigi68 (28372)
vigi68 Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28372

Volt szerencsém ma Rácalmáson részt venni egy jeles eseményen...

 

VÁROS- ÉS FALUVÉDŐK SZÖVETSÉGE

HUNGARIA NOSTRA

 

Szádvárért Baráti Kör

részére

 

PODMANICZKY-DÍJAT

adományoz

hazánk épített öröksége megóvásában végzett

kimagasló munkájáért.

 

 

 

Azt hiszem, méltán büszkék lehetünk magunkra!

 

A díjat maga Ráday Mihály adta át Elnök Asszonyunknak, íme pár kép:

 

 

 

 

 

Reventlow Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28371
FBAD Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28370
roppantul sajnálom, hogy a stábom végül nem jutott fel...
és attól félek, Dédesre se fog...
viszont jövő héttől indul REGÉC!!!!
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28369
Nálam pedig egy kisebb méretű kézifűrész keresi elveszett gazdáját. Majd az októberi vármentő napokra elviszem, hogy újra egymáséi lehessenek.
Előzmény: Törölt nick (28367)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28368
Bevállalom!  :-)      Ahogy mondják: megtiszteltetés volt veled {veletek} dolgozni!
Előzmény: Hrotov (28366)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28367
A bakancsod merre felejtetted? :-)
Nálam átveheted.
Előzmény: Hrotov (28366)
Hrotov Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28366
Hat pedig legkozelebb is be kell vallalnod kedves Tamas baratom! ... :)
Koszi a lehetoseget, megint nagyon jo volt veletek!
Előzmény: Nagyon Várbarát (28363)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28365

Hogy más várrom megújulásának is örvendezhessünk: Csobánc

 

Most hétvégén tartják a legendás helyszínen a várjátékokat!

 

http://www.csobancvar.hu/hu/hirek/vi-gyulaffy-napok-csobancert

 

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=25343

 

Csobánc
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28364

A dolgos vármentő napok egyikén megörvendeztettek minket azon remek hírrel, hogy a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatóját láthatjuk a délutáni órákban. Igyekeztünk is sebesen lefelé a látványosságra. Egy lovag, két apród és úrhölgy társaságában mesélt a régmúlt évszázadokról, a nemesi életformáról, annak érdekes részleteiről. Bemutatták a Lovagrend által felvállalt XIV. század {Nagy Lajos király kora} fegyverzetét és ruházatát. A párviadalok után a lelkes jelentkezők lovagi próbákon estek át, majd mindenki kézbe vehette a használt fegyvereket.

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.07.17 0 0 28363

Hát nyugodt szívvel lehetett volna forgatni egy túlélőfilmet rólunk "Nagy kalandom a szádvári hegyoldalban" címmel. Mert a vasplatón félmétereseket hánykolódva, közben figyelni, hogy mikor csap képen egy-egy faág vagy éppen az oldalpalánkba kapaszkodó ujjainkat horzsolják le a fatörzsek, nem volt egy leányálom. De sikeresen vettük az akadályt! Hogy legközelebb is bevállalnám? Hát ezen még gondolkodnom kell...

 

Vége az ámokfutásnak!
Előzmény: Reventlow (28362)
Reventlow Creative Commons License 2009.07.16 0 0 28362
Amint már mondtam is,akkor kezdtem gyanakodni, hogy nem lehetett sima út, mikor ahelyett, hogy leszálltatok volna, egymást kezdtétek el fényképezni fenn a platón. Nem lepődnék meg, ha minden évfordulóját megünnepelnétek ennek a napnak, mint csodás megmenekülésetek napját :)
Előzmény: Nagyon Várbarát (28356)
Reventlow Creative Commons License 2009.07.16 0 0 28361
Nem a csudát, simán eltévedtünk:) De megoldottuk.
Nincs mit, ez a legkevesebb.
Előzmény: Törölt nick (28359)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.16 0 0 28360
Nagyon ismerős szellemek ezek!
Előzmény: Nagyon Várbarát (28356)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.16 0 0 28359
Ezek szerint nem tévedtetek el? Köszönöm még egyszer!
Előzmény: Reventlow (28357)
Reventlow Creative Commons License 2009.07.16 0 0 28358
Mint alant ki is derült, még a "sima" panoráma is gondot okoz olykor:)
Előzmény: kerol_t5 (28307)
Reventlow Creative Commons License 2009.07.16 0 0 28357
Íme két áttekintő kép a melóról. Amit közelről csináltam, nem sikerültek, van mit tanulnom.
Előzmény: vigi68 (28345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!