Keresés

Részletes keresés

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.03.25 0 0 5969

Mivel nekem 20dszu, meg 5ja volt, annak színét ismerem, ezt a régit nem tudom milyen volt.

A leírásokban szerepel még törtfehér ezüst szárnyakkal, de ezt az egyiptomiak használtak. Viszont a képek, ahol az izreliek által zsákmányoltakat mutatják, ott is ezüstöt lehet látni.

Előzmény: Blue_Sky_007 (5968)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.03.25 0 0 5968

Szia! 

Ez az eredeti szín. De éppen gondban vagyok, mert ez ugye egy dvina 11DU rakéta, meg egy szm-63 állvány, és a színt szeretném autentikusra keverni amennyire lehet, de a rakétára azt írják, hogy eredetileg LIGHT NAVY GREY a szín (ami egyszerű szürke), de sok helyen láttam sima ezüst színűn is. szóval nem tudom, hogy mi volt a magyar 11du rakéta színe. Az állványnak már szereztem valami tábori zöld félét.

Előzmény: Hpasp (5967)
Hpasp Creative Commons License 2007.03.25 0 0 5967

Ez a makett már festett, vagy ez volt az alkatrészek eredeti színe?

Előzmény: Blue_Sky_007 (5962)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.03.25 0 0 5966
Szia!  Mindaz amiről beszéltél a szemétben végezte, de üdv köztünk!
Előzmény: Tatu72 (5965)
Tatu72 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 5965

Hello!

93-ban szereltem le Nagytarcsáról.Kerepesre jártunk HDM-be.Ott Nyeva technika volt (nem tudom meg van e még).A kannibáloknál voltam tűzrajparancsnok,a vége felé kabinba is kerültem mint indításvezérlő rendszerparancsnok(indvezpk).Ha tudok szívesen segítek a PU-val,rakétával kapcsolatos kérdésekben.(ha valaki ott szolgált tudassa velem)

Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.24 0 0 5964
El lehet vele szarakodni egy darabig. A rakétán van néhány olyan elem, amire jó lesz vigyázni. A matricázásnál vigyázz. Én megszoptam, először a szárnyakra raktam fel a számokat, és amikor a törzsre felraktam az ellendarabot, nem pontosan stimmelt. Először a törzsre rakjál fel mindent, és csak utána a szárnyakra.
Előzmény: Blue_Sky_007 (5962)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.24 0 0 5963
Éles célra nem volt indítás, Gyakorló lövészet az eszközigény miatt nem volt, de egy esetben majdnem összejött egy véletlen indítás. Valamikor a hatvanas évek végén a Fejér megyei párt és egyéb nagy emberek látogatást tettek Börgöndön, ahol a mutogatás hevében majdnem sikerült elindítani egy rakétát. Egy csatlakozó volt az ok, amit 2 perccel azelőtt szedtek szét, ugyancsak bemutatás céljából.
A közeli hatótávolságú rakétáknak (Sztrela 1, 2, 10, Igla) évente volt lövészet Nádudvaron, meg a végén Drégelypalánkon.
Éles indítás szerencsére azokkal sem volt.
Előzmény: Tammo_ (5960)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 5962

Nosztalgiázom egy kicsit. Mikor kész lesz, kiteszem a vitrinbe.

ex-Volhov Creative Commons License 2007.03.24 0 0 5961
Ellenséges légi cél ellen nem volt, éleslövészetre pedig itthon nem kerülhetett sor a területi adottságok miatt (ez alól kivételek a kis hatótávolságú kézi indítású légvédelmi rakéták).
Előzmény: Tammo_ (5960)
Tammo_ Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5960
arra vonatkozóan van adat (nagyon érdekelne) hogy volt-e, és ha igen mennyi- éles lv. rakétaindítás Magyaro. területén ?
Előzmény: Volt tüzér (5959)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5959
A célról visszavert jel és a rakéta válaszjelei között olyan nagy különbség nem volt. Csak a KF kikeverés után vált szét a kettő lényegesen. (ha jól emlékszem, a keverés után a célcsatorna 35 MHz-en, a rakéta csatorna 28? MHz-en ment tovább.)
Az a szomorú igazság, hogy be kéne ülni néhány napra a kabinba, meg a kapcsolási rajzok közé, és akkor esetleg jobban előjönnének az emlékek. Nekem sajnos semmiféle jegyzetem nem maradt meg, mert akkoriban mindenféle szakmai dolog még "Szigorúan Titkos! Kibaszottul Fontos!" minősítésű volt. Pedig volt néhány érdekes jegyzetem. vajon melyik papírgyárban végezték?
Előzmény: pa62 (5958)
pa62 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5958

Jól emlékszel pontosan ez volt a lényege ,hogy tudta erősiteni a célról visszavert

adójeleket is és a rakéta válaszadó jeleit is.pedig frekvenciában eléggé távolestek

egymástól..

Előzmény: Volt tüzér (5957)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5957
Emlékezetem szerint a Volhovnál (de a Dvinánál is) síkonként csak egy haladó hullámú erősítő fokozat volt beépítve. Nem volt külön célcsatornás és rakéta csatornás NF erősítő.
Előzmény: Neva_07 (5952)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5956
Időnként elő - elő fordult, hogy történt valami technikai hiba, és emiatt nem indult el a rakéta, vagy esetleg nem indult be az utazó hajtómű, vagy valami hasonló. Én a Vegás lövészetet leszámítva négyszer voltam kint lőni, valamennyi alkalommal Volhovval, de a praxisomban egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy ne ment volna el rendesen a rakéta. De a Dvina már régen itt volt, és a hosszú állás során lehettek vele különféle gondok. 1982-ben is valami technikai probléma miatt nem indult be az egyik Dvina rakéta utazó hajtóműve. Akkor nem vált le a starthajtómű, és némi ballisztikus pályát követően valami 10 - 12 km után becsapódott a homokba. Kollégám, a dunaföldvári osztály PAA technikusa még füstölgött is, hogy a Kámán biztosan nem töltöttek bele "O" anyagot. Én persze láttam minden elindított rakétát, többek között a befúlladtat is, úgyhogy azt válaszoltam neki, hogy akkor biztosan egy hatalmas "O" agyagos hordóba talált bele, mert a hatalmas narancssárga füstöt lehetett látni.
Ilyen hiba természetesen elő fordulhatott. De ebben az esetben éppen egy célra indított és értékelt rakéta nem működött rendesen, amikkel meg éjjel a tüzijátékot csináltuk, az mind rendesen működött.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (5951)
pa62 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5955

A leirásodat áttanulmányoztam megpróbaltam megérteni.  Tehát ez a cső magát a

beérkező jelet /jeleket/ erősiti fel ugy, hogy azok az anódból a kolektor felé haladó elektron nyaláb mozgási energiájából vesznek át energiát és amikorra a kicsatoláshoz érnek akkorra jelentősen felerősödnek.

. Ezekszerint ennek az erősitésnek nemsok köze van a triodához esetleg a tranzisztorhoz.       Mi "anno" haladó hullámu / HH/ csőnek ismertük Egyébb

ként nagyon köszönöm a leirást én megértettem.

Üdv:pa62

Előzmény: Neva_07 (5952)
charlie21 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5954
Off: Boccs de nem tudlak elérni,megváltozott a számod? A kuppal kapcsolatosan most irt ide a Laci ,remélem összefutunk! Lenne egy fontos dolog amire választ kéne adni,hivjál fel ha tudsz. On
Előzmény: Volt tüzér (5949)
GLASZLO Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5953
Szia!

Lesz bizony. Írtam is ide a topicba róla (5733-mas hsz.), de mivel itt nem volt érdeklődés, nem említettem többet. A biztonság kedvéért a múltkori résztvevők neveit is leadtam, úgyhogy akik a múltkor jöttek, most is jöhetnek.
Az időpont jövő hét csütörtök (29-e), reggel 9 óra.
El tudsz jönni?

Laci
Előzmény: monfondir (5950)
Neva_07 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 5952

Speciális mikrohullámú elekrtoncsövek II.

Pa62 barátunk kérésére, akkor most nagyon leegyszerűsítve egy "O" típusú speciális mikrohullámú elektroncső, a PERMAKTRON működési elve, előnyei. Az az érdekes, hogy én ilyen formájú megnevezésével, hogy HH cső még nem találkoztam.

Mint azt az előzőekben már írtam, az "O" típusú csövek (többek közt) abban különböztek az "M" típusúaktól, hogy a szerkezeten belül a részecskék (elektronok - e-) mozgásának szabályozgatása csak elekromos térben történt (mágneses tér is előfordulhatott, de azt csak az e- nyaláb fókuszálására használták. pl. klisztronok).

A lokátortechnikánál (a Volhov, Nyeva..... is) ezeket a csöveket mint magas frekvenciájú erősítőket használták a vevőberendezések bemeneti oldalán a vevőberendezés minél jobb érzékenységének elérése érdekében az ilyen feladat ellátására nagyon előnyös tulajdonságaik miatt.

Ezek a tulajdonságaik:

- ezek az elektroncsüvek nagyon széles "munka" sávban tudtak dolgozni,

- nagyon jó zaj arányokkal rendelkeztek, és főleg

- nagyon nagy teljesítmény erősítésre voltak képesek!

Mint azt az előzőekben írtam a vevőre érkező 10-10-10-12 nagyságrendű zaj-hasznos jel keverékkel kellett valamit kezdeniük, ezeket a jeleket kellett olyan nagyságúra erősíteni, hogy a vevő további tekervényeiben felhasználható legyen! Ezt a feladatot a PERMAKTRONOK nagyobb gond nélkül teljesítették.

A Dvina/Volhov és Nyeva technikában alapvetően két-két darab volt a vevőberendezésbe ültetve. Egy a célcsatornára érkező jelek erősítésére, egy pedig a rakétacsatornára érkező zaj-rakéta válaszjel keverék feldolgozására. A Nyevánál az UV-42 (UV-42R) megjelölést kapta a permaktron blokk az UV-10-19 és UV-10-20 jelő csövekkel (a csatolt 1. rajzon lásd ezek elhelyezkedését az UV-40-es vevőberendezésen belül).

Alap felépítésük (lásd 2. rajz):

1. katód (e- sugárzó),

2. gyorsító anód,

3. lassító struktúra (spirál és fókuszáló terkercs),

4. kolektor,

5. bemenet-kimenet,

6. hangoló dugattyúk.

Működési elv (nagyon leegyszerűsítve!):

A katódból kilépő e- egy nagyon keskeny nyalábbá formázódtak és a gyorsító anód hatására a nyaláb a kolektor felé "vándorolt". Persze a megfelelő működés és elvárt tulajdonságok teljesítéséhez arra volt szükség, jogy a nyaláb az egész úton az elektroncső tengelyében a spirálon belül "vándoroljon". Ezt a fókuszációs ("nyaláb élesítő") tekercsek által létrehozott axiális mágneses térrel értéke el. Ebbe az e-nyalábba vezették bele a bemenetről érkező zaj-hasznos jel keveréket (lásd rajz). Az e- nyaláb és a bejövő jelek egymásra hatásából mindenféle érdekes fizikai változások (modulációk) keletkeztek. A változások eredményeként az e- nyaláb leadta a kinetikus (mozgási) energiáját a bejövő jeleknek, ami azok erősítését eredményezte (mennyire voltam érthető?? azt hiszem ez egyszerűbben már nem nagyon menne :-(().

A 2.kép második rajzán egy, a neten talált kicsit élethűbb permektron rajz.

Csak érdekességként még néhány "O" típusú speciális elektroncső. Azt nem tudom, hogy ezek felhasználása napjainkban mennyire elterjedt, ezért csak a felsorolás:

- Karcinotron,

- Karmatron (magnetron és karcinotron kombináció elektromos frekvencia áthangolással),

- Ofitron (elektrosztatikus fókuszálású cső kb. 7,3 és 11,3GHz tartományban),

- Helitron (kb. 1,2 - 2,4GHz tartomány).

Érdekes neveik vannak nem igaz? És persze a "laikusok" által inkább ismert, vagy legalábbis többször hallott részecskegyorsító ciklotron is ezeken az elveken dolgozik.

És a rajzok:

Előzmény: Neva_07 (5877)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5951
Az hogy lehetett hogy nappal nem müködött, de ejszaka ki tudtak löni?
Előzmény: Volt tüzér (5948)
monfondir Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5950
Akkor lesz megint Kup-on topic kirándulás?
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5949
Off:
Én most idegen helyről netezek, tehát a e-mail fiókomat nem érem el. Ez kb. 1 hétig tart. Ha közbe jönne a kirándulás Kupra, akkor légy szíves, telefonon tájékoztass. Kösz.
On:
Előzmény: charlie21 (5946)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5948
Képzeld azt, hogy Te állsz az áramszedő oszlop helyén. Jobb kéz felé volt az adó, bal kézre esett a vevő, és pont előtted meg a nagyfesz tápegység. Az felett (az én időmben egy lyukacsos lemezzel volt elzárva) volt a nagyfesz kicsatolás, némi iránycsillapító és egyebek. Na a Volhovnál abből az iránycsillapítóból kijövő jel közvetlenül a keskeny - széles átkapcsolóhoz ment. Onnan ment egyrészt az adás - vétel kapcsoló után, a vevő fölött az antenna ekvivalens átkapcsolóhoz, vagy pedig a keskeny antennához. A keskeny antennához a kabin oldalán ment ki a tápvonal. Annak nem volt ekvivalens antennája, tehát ha arrafelé ment, akkor mindenképpen ment az antennára. Ha lekapcsoltad az adót ekvivalensre, akkor akár keskenyben volt, akár szélesben, mindenképpen megszűnt a kisugárzás.
A keskeny antenna csak adott. A vett jel továbbra is a széles antennákon jött be, és az adás - vétel kapcsoló után ugyanabban a vevőben került feldolgozásra.
A keskeny - széles átkapcsoló ugyanolyan volt, mint az antenna - ekvivalens átkapcsoló (ebben is egy forgó dob volt, benne egy 120 fokra meghajtott tápvonal szakasz) csakmivel bent volt a kabinban, borzalmas volt a hangja. Ha sikerült is elaludnod odabent, egy átkapcsolástól biztosan felébredtél.
Dunaföldváron egyébként 1983-ban cserélték le a Dvinát M3-as Volhovra. 1982-ben még együtt voltunk kint lövészeten, én a Pilisről M2-es Volhovval, a földváriak meg Dvinával. Hatalmas lövészet volt, mert nem akartak sok rakétát meghagyni, így kivittek egy csomót a lőtérre, és rendeztünk egy csodálatos éjszakai lövészetet. Pont augusztus 20-a volt, és az oroszt nem érdekelte, hogy nálunk ünnep van, lőni kellett.
Érdekes, a nappali lövészeten volt olyan rakéta, aminek nem indult be az utazó hajtóműve, de éjjel mind tökéletesen működött.
Előzmény: pa62 (5945)
sweethome Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5947
Csatlakoznék Charlie21 társunkhoz, szívesen veled tartanék, ha a lehetőségek megengedik!
Előzmény: Neva_07 (5934)
charlie21 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5946
Természetesen ha beleférnék szívesen elmennék,de az elsőbség legyen a szakmabelieké,ha ugy alakul akkor jeletkezek.
Előzmény: Neva_07 (5934)
pa62 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5945

Először is megköszönöm a leirásokat a képeket a Volt tűzérnek, Neva 07 nek és

íM nek. Megkerestem a 5491 ben leirtakat, igy már teljesebb a kép.Sajnos én a HH

csőre nem találtam leirást/a magnetronra és a klisztronra igen/ Igy aztán még is várom a leirásodat.

Az 1990 es évek elején elkellett utaznon Szigetvárra, D.földvár,Paks, Szekszárd felé mentünk a 6 os uton. Sasoltam én a volt objektumunk felé

de csk két hatalmas parabola tükröt láttam.Ijet mint amijet a 3as képen látok.

Azt már leirtad kedves Volt tűzér barátunk hogy 1MW volt az adótok teljesitménye

kérdésem, hogy a széles nyalábu antennák hoz és a keskeny nyalábu antennához 

külön külön tartozott egy-egy adó vagy szükség esetén áttudtatok egyik antennáról a másikra kapcsolni? Egyébb ként mitnem adtam volna ha nekünk is lett volna ijen

Egyszerűen gyönyörü.

Előzmény: Volt tüzér (5929)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2007.03.22 0 0 5944
csak tiszta idöben tudok öket lenntröl nezegetni ezel a tavcsövel...
Előzmény: iM (5940)
iM Creative Commons License 2007.03.21 0 0 5943
Vissza is :-)
Előzmény: Volt tüzér (5942)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.21 0 0 5942
E-mail ment.
Előzmény: iM (5940)
pétizennyolc Creative Commons License 2007.03.21 0 0 5941

A besugárzásjelzők úgy fejlődtek (és az általuk vezérelt önvédelmi rendszerek, zavaróadók, eldobható eszközök), ahogy a fenyegetés. Ma már egy harcászati repülőgép kisméretű rendszere is eléggé ki tudja vesézni a vett jeleket. Mostanság a nagy denzitás miatt inkább a szortírozás a gond (például a baráti, vagy semleges jelektől). Az automatizált, gyors (önvédelmi célú) jelszortírozás-felismerés elképzelhetetlen adatbázisok (és így elektronikus hírszerzés, támogatás, ELINT, ESM) nélkül. Amikor van egy (digitalizált) leírásom egy bizonyos eszköz által kibocsátott jelekről, akkor ha azokat veszem, digitalizálom és korreláltatom az adatbázissal, fel tudom ismerni és megfelelő ellentevékenységet tudok kezdeményezni.

A repülős topicokban sokat tépik a szájukat az úriemberek, de arról nem esik szó, hogy a mi EWS 39-esünk mekkora előrelépés ezen a területen (ha az antennarendszerén lenne is mit fejleszteni, mondjuk egy fázis-összehasonlításon alapuló interferometrikus antennarendszerrel, a jelenlegi négyantennás amplitúdó-monopulzus rendszer helyett, vagy beszállni NORA-MIDAS programba, majd az EIRA fejlesztésbe).

P-18

Előzmény: Volt Katona(Lee) (5939)
iM Creative Commons License 2007.03.21 0 0 5940
Én is rákerestem párszor, mert a fejembe vettem, hogy venni kellene egy ilyet (kézi távcsővel fárasztó hosszú időn keresztül az átrepülő utasszállítókat követni), de szinte semmi sincs róla a neten. Ezeket a képeket tavaly csináltam Csobánkán:

Előzmény: Volt tüzér (5929)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!