"...kiszámoltam a jellemző pontok közötti távokat..."
A elmúlt napokban találkoztam már az alábbiakkal:
Logikus letérők
Praktikus letérők
Legcélszerűbb pont
Eddig tehát négy megfogalmazás, vélelmezhetően ugyanarra.
Meg kéne egyezni, hogy melyek azok a pontok, melyeket elfogadunk, és az ezek között távolságot kéne mérni!
Mindenki azzal, amire esküszik. Ki kerékkel, ki centiméterrel, ki GPS-el, ki precíziós műszerrel, stb.
Én nem teszek mást, mint leteszem az asztalra a 148 pont specifikációját, hátha találunk "közös nevezőt". Talán el lehetne fogadni, hogy pl. Mátraházán ott van a PONT, ahol az országút indul Kékestetőre.
Ebbe én is beleszaladtam már, amikor végigmértem az OKT-t a GPS-sel és kiszámoltam a jellemző pontok közötti távokat és szinteket. Végül akkor annyiban maradtam magammal, hogy ha a felvett nyomvonaltól 50 méteren belül volt a pecsételőpont, akkor úgy kezeltem, mintha az útvonalon lenne. És ebbe belefért már az út bal, vagy jobb oldala. Ha több volt a mért távolság annál, akkor kiszámoltam, és beleírtam a kiegészítő táblázatokba. Mert a főtáblázat nálam is csak a kék sávval jelzett útvonal hosszát tartalmazta.
A 148 pont azokat a szakaszokat határolja, melyek a pecsételési kötelezettség alapján definiálhatók, hogy szépen fejezzem ki magam.
A pontok legfontosabb tulajdonsága, hogy az útvonalon vannak, persze lehetőleg a pecsét közelében.
Baktakék vonatkozásában ez a kereszteződés (Rákóczi Ferenc utca, mely az országút; és Kossuth Lajos utca, melyen a kék "indul" Fancsal felé) az a pont, ahonnan pl. a Baktakék - Fancsal szakasz mérendő, legalábbis ha a javaslatomat elfogadják.
Egy jegyzék tartalmazza ezeket az általam mérföldköveknek nevezett pontokat, Te is meg fogod kapni, ha elkészül, és nyilvános lesz, legalábbis terveim szerint.
Persze ha nem érdekel senkit, én nem erőltetem.
A kép pont jókor jött, hisz a szöveges megfogalmazás helyett sokkal kifejezőbb a kép, de hasonló a funkciója a térkép részletnek.
Lelki szemeim előtt a profi felmérők beazonosítják ezeket a pontokat, már le se merem írni, de ezen pontok közelében kihelyeznek táblákat, stb.
ez két külön műfaj. a streetview elsősorban mennyiségi és a teljesség igényével készített képanyagot jelent, a panoramio pedig a kitüntetett helyekről (amelyekk nem feltétlenül látszanak jól vagy egyáltalán az OKT-ről) készített "komponált" képek.
ez utóbbihoz meglehet elég csak saját felbuzdulásból töltögetni képeket, de itt meg a userre van bízva mennyire koordinátahelyes a fotó.
Elvileg a lehetőség nekünk is megvan, hiszen a http://www.panoramio.com/ -ra annyi kéktúrás képet tölthetnénk fel, amennyit csak akarunk, aztán ebből szelektálna a gugli, amit megjelenítene a légifelvételeknél.
nem tudom mennyire használna, vagy ártana a kéktúrának, ha az egész útvonal benne lenne a streetview-ben, de szlovákéknál volt egy netes szavazás, és azt hozták ki, hogy a Magas-Tátrát fényképezik szét ily módon, remélvén a turizmus erősödését (ami most sem tekinthető kicsinek).
Az első "sorban" a harmadik egy nagyon fontos pont.
Én ezt "szültem":
"A kék észak felől a Rákóczi Ferenc utcán „közelít” a település központja felé, de a buszmegálló előtt, a Kossuth Lajos utcánál balra, kelet felé elfordul, tovább a templom és a temető felé.
Ez az útkereszteződés a szakaszhatár, innen a kocsma, ahol a pecsét található, pár száz méter."
A kép pont azt mutatja, hogy a kék "közelít", és látszik, hogy balra van a folytatás.
hétfő-keddre tervezem a 60 órás menetet, hétfőn Kékes- hármashatár-sirok-rozsnok-szarvaskő, kedden szarvaskő - bélapát - cserepeskői barlang. remélem minden pecsét meg elsz. esetleg járt arra valaki mostanában? :)
Köszi, kipróbáltam, jól néz ki, el is jutottam addig, hogy utvonalat tervezzen, de arra nem jöttem rá, hogy kell csinálni, hogy pl csak "kék" vonalat tervezzen? Segítesz ebben?
"Mert egy Kéktúra-bélyegző "önkényes" pótlásából is mekkora balhé lett."
Az még hagyján hogy ejnye-bejnye volt, de le is szedték izibe a Hétforráshoz általam kitett szép új plecsnit...:-(
Most viszont olvasgatván a pecsételőhelyek fórumát az a gyanúm kezdett támadni hogy esetleg mégis visszakerülhetett, ugyanis amit kitettek akkor helyette az maximum közepes volt, enyhén totyakos gumirésszel, most pedig az utolsó két beírás szerint "szuper", meg "gyönyörű" jelzőkkel illették a kintlévő gumibélyegzőt.
Szóval ha valaki felismerné kérem jelezze, csak úgy kíváncsiságból érdekelne hogy visszakerült-e a Hétforráshoz a plecsnim. Előre is köszönöm!
A turistautak.hu rendszerét 2012-ben rosszindulatúan feltörték. A korábbi rendszergazda aki átlátja a dolgokat egy 'minimális' módon helyreállította a rendszert de nem tökéletes. Jelezte, hogy nincs lehetősége tovább ezzel foglalkozni, mert a családját nyilván nem ebből tartja el. Pótlása nincs megoldva.
Az általad is jelzett hiba általános, mindenhol jelentkezik, az úthálózat sok kis szakaszból épül fel és feltehetően arra vezethető vissza, hogy egy bizonyos darabszám felett a szakaszokat már nem tudja kezelni ezért kell darabolni.
Létezik más megoldás is, az OMP vektoros térképe is tud már hasonló módszerrel útvonalat tervezni, itinert generálni, és GPS-be is letölthető adatokat biztosítani. Javaslom a használatát, mert az hiba mentesen működik, tartalmilag pedig ugyanaz, mert a turistautak.hu adatállományából generálódik!
Annak mi lehet az oka, hogy a tuhu-n, ha lekérem pl. a Bélapátfalva-Bánkút kéktúra szakaszt, akkor azt kapom: "A megadott útszakasz-azonosítók nem érvényesek!". Ugyanakkor a Bélapátfalva-Cserepes-kő, és Cserepes-kő-Bánkút szakaszokat külön-külön kiadja.
Ugyanez a hiba Bánkút-Putnok vonalon, ahol egyben nem, de Upponynál "felezve" kiadja a két résztávot...
Helyreállítás alatt at értik, hogy a maradék fát (szegényke) kiemelik a párja mellé, a partra. Zseriék ebben elég korrektek, úgy hallom, egy, a nagyhíd mögötti kis gyaloghídhoz hasonló függő szerkezetet akarnak odaapplikálni, aminek nagy előnye, hogy romantikus és nem viszi el az árvíz...