Amikor arra került a sor, hogy kocsit kell választanom, nézegettem dízel irányban is. Sajnos lényegesen drágább árfekvésben voltak, és a szervízelésük is költségesebb.
Osztottam, szoroztam és abból kiindulva, hogy egy évben 8-10 ekm-t megyek arra jutottam, hogy sokára térülne meg nekem. Annyi idős korában még az eladásnál jelentkező plusz ár sem jelentős már.
Azért is írtam egy korábbi hozzászólásomban, hogy egy rio-féle 1,5-ös turbódízel motorral kibékülnék a lacsiban, ha ebbe az árba belefért volna! :-)
Ami a lacsik motorjait illeti: még az opelek sem ettek ennyit, de alapvetően nem sok rokonság van köztük. A lacsikban egy más fejlesztésű motor van. Állítólag a sürítési arány megváltoztatásával sikerült a teljesítmény érdekében ennyire jó étvágyat csinálni nekik. Az 1,4-es (nekem ez van) ugyanannyit eszik, mint az 1,6-os, de ez érthető is, hisz más a karaktere (4400 helyett 4800-on a max. nyomaték 6000 helyett 6500-on a max telj.), de kisebb motor mozgatja ugyanazt a kasztnit.
Ami a fogyit illeti: kb. az első 5000 km-ben rengeteget eszik, 15000 km-ig elégséges, utána beáll egy normális szintre. Hogy miért van ez, nem tudom, ne is kérdezd.
Én most tartok 6300-nál, már érezhetően kisebb a fogyim. Amit írtál, az elég extrém fogyi, nekem (nyáron vettem, az első 3000 km-ert zömében klímával mentem) -és sok klubtársamnak- állandó klímával, városban sem ment 9,5 fölé. Klíma nélkül főleg városi használattal 8-8,5 körül vagyok most, amióta mínuszok vannak 9 liter. Távolságban 6,5-7 litert mértem. Nos ha a tendenciát és sok klubtárs tapasztalatát figyelembe veszem, akik már több 10 ekm-nél tartanak, úgy számolom, hogy ezek az értékek még kb 5-7 decivel fognak csökkenni. Nekem nem furcsák ezek az értékek, hisz egy 1,6-os BX-ből ültem át, amit azért eléggé kergettem. Hengerenkénti fecskendezős volt, az is evett ennyit.:-) A corsa-b 1,2-es központi fecskendezős autóm is megette a 9 litert ilyenkor városban és arra sem foghattam, hogy előttem történt valami vele, ugyanis újonnan vettem azt is.
És még egy adalék: mindenki dícséri a suzukikat a lacsi rovására, hogy az mennyivel kevesebbet eszik: nos ha a swiftbe rakunk 200 kg hendikeppet, akkor az is bekap majd ennyit (lacsi 1200 kg). Suzukisok mondogatják mostanában, hogy már a múltté a 6 literes fogyi.:-)) Ha meg megnézel egy suzuki felszereltségi listát és összehasonlítod a lacsival:hát nagyon hasonszőr árakat kapni! :-)
Nos..saját szemszögömből ezek a tények. Nem érzem ezt olyan vészesnek ezt a dolgot, de van némi alapjuk, az bizti.
No de csak addig kell kibírni, amíg nem lesz pénzem egy mazdára..mondjuk..akkor minden gond megoldódik, csak ne törjön a gép, mert a gatyám rámegy majd a japán alkatrészekre:-))
Félek tőle, hogy mostanában nem fenyeget ez a veszély..:-))
Mindig teletankolom az autót, ha kifogy és elteszem a blokkot, hogy pontos fogyasztást mérhessek. Eddig 28 szor tankoltam tele a gépet a 20 ezer km-re vetített átlagfogyasztás 6,1 l/100 km.
Nekünk a cégnél van Lacsi, amit kényelmes jól felszerelt autónak tartok (ez az 1.6-os klímás verzió), csak egy problémám van vele, ami egyébként más Chevrolet modellekre is elmondás alapján jellemző: a GM-től a volt opelekből átörökölt borzalmas étvágyú motorok.Nem tudom neked mennyit fogyaszt, nekünk a cégnél az autó normája 9,8 liter /100 km, de gyakori hogy városi használatban 11 litert is fogyaszt.Hasonló a helyzet a szintén céges Octavia Tour-okkal motor: 1.6 SRi.Volt olyan munkanapom amikor kb. 130 km-t mentem városban vele, nem széthajtva normál tempóban és a végén legalább is a fedcomp szerint 12,4-es átlagfogyasztás jött ki. "Civilben" kihullana a hajam ha ilyen étvágyú autókat kellene etetni! Ezért döntöttem a diesel Rio mellet, amivel eddig egyszer "sikerült" az eddig megtett 20 ezer km alatt a maximális 7.5-ös átlagfogyasztást csinálnom (autópálya 180 km/h, városban 1,2,3 dúrva kigyorsításokkal).
A péztárcámnak ott volt a határ..pontosan 3M. S mivel nem szándékozom lecserélni jódarabig, viszonylag felszerelt autóban kívánom tölteni ezt a jópár évet. Így lett a lacsi (nincs nagy csomagtere) Elite felszereltséggel, metál, alufelni, vonóhorog, spoiler, stb. Nem tudom, hogy a coltban mi van abban az árban, de még egy érv szólt a lacsi mellett. Minden nap ül még két felnőtt is hátul és nem kell előrébb cibálnom az eléggé "hátratolósan vezetősre beállított" ülésemet. :-))
az off Colt-ot már próbáltad? Az 1.3-as ára a bűvös 3 millió alatt van (bár nem tudom, a te pénztárcádnak hol volt a határ), és ha nem akarsz mindennap 5 felnőttel telepakolt csomagtartóval utazni, ideális lehet (sok hülye ugyanis felhozza, hogy pici a csomagtere, igen, horizontálisan az, de mivel sínben mozgatható a hátsó üléssor (osztva!), vertikálisan jól pakolható - de valamit valamiért). Nagyon jó a felszereltsége, pofás kis autó, tényleg minden benne van, ami nincs, hát arra meg nincs is olyan nagy szükség. (nekem ilyen van, hazabeszélek...)
Igen, én vagyok az aki a Toyota Corollát Cee'd re váltom. Ma egyébként bent jártam a kereskedésben és megnéztem mert tényleg meg jött. Most már még jobban tetszik, ha lehet így mondani. A kereskedés szerint a hét vége felé átvehetném, de nekem egyéb okok miatt csak ajövő hét jó. Addig még kibírom a Toyotával.
Az egyik fő szempont nálam az ötajtós kivitel volt. Volt a kocsiban már fotel is, mellé két oldalt egy-egy bőrönd is elfért volna. (lusta vagyok mindig előásni az utánfutót)Nem tudom, miért veszik nálunk a négy ajtós modelleket, de tény, hogy felénk sláger. Van olyan márka, amelyik a kelet-európai kereslet kedvéért hozzáragaszt egy puttonyt a négyajtósához. (asszem most éppen az astra-h jön ki így)
Mindenesetre személy szerint sosem kedveltem a szűk nyílású 500 literes barlangokat. Hiába nagyok belül, ha a bejáratnál elakad a szállítani kívánt áru. :-))
Ha egyszer lenne annyi pénzem....Mazda 6 MPS...:-)) Négykerekes, full extra, ötajtós...mi kell még?..:-))
Közvetlenül a mostani munkahelyem előtt egy Műszaki üzletben dolgoztam.Nekem speciel az öt és háromajtós autók sokkal praktikusabnak tűntek mint a lépcsőshátúak.Ugyanis az 5 ajtós autókba kisebb hűtő vagy egy nagyobb TV simán belefért.A lépcsősökbe még úgysem fért bele egy 55 cm-es TV,ha kivettük a dobozból.
Ezzel csak azt akartam mondani,hogy szerintem az 5 vagy 3 ajtós praktikusabb mint a lépcsős hátú.(Meg sportosabb is:-))))
- tartalom a "sevi" jel mögött maradt "dévú", ez így igaz, de minden normális ember azt nézi, mit kap a pénzéért nem pedig az emblémát
- miattam lehetett volna rajta trabant jel is, akkor is ezt választottam volna, mert ennyi pénzem volt és ezért a pénzért ez volt a legjobb ajánlat felszereltség, kényelem terén
- sajnos az ország gazdasági helyzete nagyban befolyásolja, hogy milyen autót vesznek az emberek. Amire van pénzük. Nálunk adják el a legtöbb daciát meg thaliát is
Szerintem mindenki, aki koreai márkát vásárol, tisztában van azzal, hogy mit vállal. :-)
Volt német, volt olasz, francia autóm is, majd meglátjuk ez hol helyezkedik el a rangsorban! Remélem eljutok egy japán márkáig is majd!.:-)))))
Kívánok olyan eladási statisztikát a kia-nak is, mint azt honfitársa produkálja itt európában!
Ja!Egyébként ma délelőtt előrendeltem az új autómat.
Nem Cee'd lett!De azért nyomon követem továbbra is ezt a topikot.
(Nem szeretném megmondani milyen autó lett mert anyázás lenne belőle -engem anyáznátok:-)))).Egyébként olyan ajánlatot kaptam,hogy 15% kedvezmény. Amit nem hagyhattam ki és prémium autót kaptam annyiért amennyit a Cee'd-re szántam.
Azért,hogy tudják az emberek,hogy lesz ilyen is.(Igaz a mai napig nincs az országban Cee'd tehát még nem lenne késő reklámozni.)
Nagyon jó példa erre a Corsa.Néhány héttel a megjelenése előtt reklámozni kezdték.Azonnal elvitték az összeset amint megérkezett.(Most sincs még a raktárban sem.Egyik ismerősöm most akart venni.)
A cerato volt tavaly a legkelendőbb kia. (nem itthon, hanem szerte a világban. csak több helyen spectra-ként árulják).
4 ajtós szerintem azért nem lesz, mert európában (és ezt a kocsit elsősorban ide szánják) csak a csóró országokban (mint mi) divat a "limuzin" forma, általában a nem-exkomcsi népeknél a kombi a nyerő dízelmotorral.