Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Hozzászólásoddal az eszembe juttattad, hogy a BAPK berendezésben helyi oszcillátorként használt klisztronikról még nem írtam, de majd akkor a későbbiekben.
Hát a klisztron frekvenciára pontos adatot az biztos hogy nem tudok mondani, de mivelhogy tudjuk, hogy a vevőberendezés(ek) (a Volhov és a Nyeva is) ún. szuperheterodyn típusú(ak) volt(ak) és egy frekvencia adatot biztosan (pl.: Volhov középfrekvencia 35MHz), egyet pedig kb. ismerünk (a visszaverődő jel frekvenciája kb. 10GHz) úgy kb.-re ki lehet számítani.
Azt tudjuk, hogy a KF kikeverésnél 35MHz-t kell kapni. Akkor: fKF=fHO-fC
fKF - középfrekvencia,
fHO - a helyi oszcillátor frekvenciája (klisztron),
fC - a célról visszaverődő jel frekvenciája.
Kb. számításunknál az fHO az ismeretlen, tehát fHO=fKF+fC, behelyettesítünk: fHO=35 000 000 Hz + 10 000 000 000 Hz = 10 035 000 000 Hz, azaz 10,035GHz.
De ez csak tényleg egy minta példa, pontos számokat nem ismerek. Bár az dó-vevő dolgokról sokat megtanultam nem voltam UNV-s, és mint már azt említettem ha valamit babrálni kellett az UNV-n én szívesebben babráltam az UV-20-as adót (a vevőhöz nem volt kedvem felcibálni a hatalmas méretű és súlyú mérőeszközöket :-))). Meg ha jól tévedek (PV-sek és UNV-sek igazoljatok) a klisztrón hangolását is valahoyg úgy kellett elvégezni, hogy a műszerek már a keverés utáni pontra voltak csatlakoztatva és addig kellett a tekerni valót tekergetni, amíg a 35MHz-t meg nem kaptuk. És persze még ekkor sem tudtuk, hogy hány Hz-n "ketyeg" a klisztron. És persze ezzel a frekvencia dologgal is állandóan bizonytalanságban voltunk, pontosabban mondva nem is volt arra szükségünk, hogy az adó frekvenciát pontosan ismerjük, mert ugye azt is csak vonásokban kaptuk meg és azt állítottuk be a magnetronon!
Ez is ügyesen ki volt találva és ezzel is megakadályozták azt, hogy most ilyen alakok mint pl. én kifecsegjék a helyi oszcillátor pontos frekvenciáját :-))))
Egy kerdesem lenne, ha legvedelmi raketa mar a becsapodas elött van, es RPK modban van, ilyenkor mar a tüzvezetö radar mar nem megy a földön?Csak küldik a raketat merre repüljön, ez radiojelekkel, plussz az orraban levö radiogyujto szamolja a tavolsagot a cel es a raketa között?
Abban teljesen egyetértek veled, hogy a C és R jelek a vevőkben csak a középfrekvenciájú kikeverés után váltak szét lényegesen (C=35MHz, R=22MHz), az "olyan nagy különbséget" pedig valószínűleg jól értelmezted, de rosszul fogalmaztad meg. Az igaz, hogy mindkét (értsd rakéta válaszjelek és visszaverődő céljelek) visszaérkező, a vevő bemenetére "kopogtató" jel nagyon pici volt, de mégis nagyságrenddel különböztek. Míg a célról visszaverődő keverék kb. 10-11-10-12W nagyságú volt, addig a rakéta válaszjelei 10-8-10-9W nagyságúak voltak.
Tovabba meg egy kerdes, a legvedelmi egysegek(Volhov, Nyeva, Krug, Vega) fel voltak meg szerelve pluszkent Iglaval, meg Sztrelaval? Menyire volt jo ez a rendszer?Versenyeztethetö az amerikai Stringerrel?
Köszi megkaptam és ebben a pillanatban válaszoltam is. A 100%-os részvételem a heti programom átszervezése után holnap derül ki (eddig 90%). Amennyiben mennék, akkor a Budapestről utazóknak fel tudok ajánlani min. 3 helyet a kocsimban.
Pa62-nek az 5955-re. Igen nagyon jól értelmezed. De még egyszer hangsúlyozon, hogy ez az általam már nagyon-nagyon leegyszerűsített működési elv. Azt bizonyára Te is sejted, hogy az elekronika, az elektronok, elekromágneses hullámok tekeredése ide-oda ennél egy picit bonyolultabb dolog.
Ja, és köszi, már a HH elnevezést is megértettem. Természetesen mi is haladó hullámú elektroncsövekként tanultuk a "hőmérőket" (elektrónky s postupnou vlnou), csak az általatok használt "szakszleng" (HH cső) nekem ismeretlen volt.
No, az általam szervezés alatt álló dolog is folyamatban van, egyelőre úgy néz ki, hogy április 21.-én (szombaton) tehetnénk egy kört Pozsony körül. Az általam tervezett meglepetésen kívül a Dunajská Luzná-i volt Volhov objektummal kezdenénk, ami szerintem az összes közt a leglepusztultabb :-((. Már 1997-98 körül kb. 1-1,5 évvel a kiürülése után siralmas állapotban volt. Először a Szarvai (Rohovce) alakulatot terveztem meglátogatni, de pont tegnap jártam arra és megtettem azt a néhány kilométeres kitérőt, hogy rápislantsak. Mint azt megtudtam, az objektum már kb. 5 éve menekülttáborként üzemel (felújított épületek, kerítés, állandó rendőrségi szolgálat...). A technikai körletben az eredeti állpotból sem hagytak sok mindent épségben, mert ami a kerítésen kívülről látszott, azok a nagy halmokba gyűjtött betontömbök voltak. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a HÁP és egyéb betonfedezékek szétbombázását is megkezdték. Tehát Luznáról a következő útvonalunk a közeli Nyevás alakulatra vinne (Most pri Bratislave), ahol találkoznánk a kísérőnkkel is (előre is megköszönve neki a segítséget!). Ez az objektum sértetlen, ugyanis a KUB-osok részére van fenntartva kiképző területként. És végül maradna egy kis autótúra Pozsony nyugati oldalára és a legmagasabb dombján lévő volt munkahelyemre, Devínska Kobylára. Ezt viszont semmiképp sem szeretném kihagyni. Egyrészt egy kis nosztalgia, másrészt pedig a jó idő esetén elénk táruló hihetetlenül szép látvány miatt (a Duna és Morava folyók találkozása, Schwechat.....). Ha még késő délutánra futja az időnkből a visszaúton a közelben dolgozó RT alakulatot is meglátogatnánk, ha másnem hát kívülről (mint azt megtudtam jelenleg a volt gimis osztálytársam a parancsnok - hát nem kicsi ez a világ? :-))).
Na de ne álmodozzunk, ez mind-mind csak szervezés alatt álló dolog. Hogy is szokták mondani: a programváltozás lehetősége fenntartva :-))). Sajnos, mint azt említettem, az "első hullámban" egy 5-8 fős csoport jönne (Nagyobb létszámnál még azt hinnék, hogy vissza akarjuk foglalni a Felvidéket! :-))))))
Szia! Valszeg mi is jövünk mint múltkor. A picur teljesen oda van, hogy megint mehetnénk (pláne, hogy látta mi történik Egerággal). Bár jó hajnalban kellhetünk :(. Üdv, Zsolt
Mi a különbseg a Sztrela 1,2 10 tovabba az Igla között? Hogy törtenik a celravezetes, mekkora hatasos lötav, mekkora a robbanoresz? Milyen egysegeknel volt rendszeresitve ez a rendszer, hasznaljak ma meg? Löttek e le vele mar tenylegesen gepet? Sok kerdes, igy elsöre.
Jöhet minden info onnan, Charlie 21 kollegank nem jutott be oda fenykepezni. Itt a topicban minden ilyen infora vevök vagyunk, es onnan meg senki nem irt.
(OFF: a vizesmatricát pedig úgy szokás ferakni, hogy fényesre lakkozod a makettet, matrica fel, megint fényes lakk (így eltűnik a matrica széle), majd matt lakk. Baromi sok munka, de szép lesz!)
166 satin van nekem is, a boltban azt ajánlották. Valamint a 163 satint kaptam az állványhoz. Abba egy kis zöldet mondott a srác, akkor közelít. Sokat nem akarok vele vacakolni, csak hogy mégis legyen valami színe.
Valószínűleg Ő is parancsot kapott a rozsda foltok eltüntetésére, és hozzá a megfelelőlila, sárga libafos zöld festéket biztosította a szakszolgálat. :-)
Megnéztem én is a linkeket, de a Volhov rakétákra jellemző festés nem jó ide. A 11D rakéta homogén, egyszínű volt, én HUMBROL 166 SATIN festéket egy kicsit megvilágosítottam egy pár csepp fehér festékkel, és az jónak tűnik. Az állványt Model Master Dark Green (1710E) festékkel festettem. Ha magyar tábori ződet akarsz, akkor némi kis (pár csepp) fekete kell bele, az orosz tábori ződ meg egy kis Model Master Field Drab (1702E) adagolásával finomítható.
Életem első kamuflázs festését a szentendrei Volhov osztálynál láttam. Ugye ezt a technikát az orosz zöld színre festve hozta be. Aztán ahogy kopott a festés, valamit kellett csinálni vele. Egy alkalommal éppen a Lepence-fürdői strandra mentünk a pilisi panoráma úton, amikor már messziről megláttam, hogy a szomszéd citromsárgával egészítette ki a kabin színét. Érdekes, a sötétzöld színű erdőben a PV-t észre sem lehetett venni, de a citromsárga kiegészítő festéssel egyszerűen borzalmas volt. Már messziről észre lehetett venni.
Az eredeti Dvina rakéta színe hasonlított ahhoz, ami a dobozban van. Érdemes lefesteni, de ne valami matt színt keress, mert akkor a matricák helyén csúgya lesz (a matricák ugye fényesek.) Én egy kis selyemfényű galambszürkével fújtam le, így még hasonlít is az eredetire. Fontos a selyemfényű festék, mert akkor a matricák nem fognak elütni.
Ez a gyárilag csomagol teredeti szín. Ha így öswzerakod, akkor messziről hasonlít is az eredetire. Ám ha a makettező egy kicsit igényes, akkor nekiáll festeni. Érdemes.
Végül is a Trumpeter modelljét (jeit) vettem meg, meglepiztem magam a szülinapomra (így nem kellett az ára miatt aggódnom) . :-)
Még várom az orosz modellt is, de az sajna csak 1:72-es. Ezek 1:35 -ösek, de legalább rájöttem, hogy a szemem már nem a régi.
Egyébként a szinezésről azt állapítottam meg, hogy olyanra kell csinálni, ami tetszik. a linkeken vannak 20dszu festések is, pedig ezt a rakétát szeintem nem festették ilyenre.
Valamint láttam már a rakétát is terepszínűre festve, pl az egyiptomi múzeumi darabot.
Azt hiszem maradok a világosszürkénél, azt könyebb lefújnom airbrussal.
Az állványok meg nem semmik, ennyit tökölni a koptatással nem semmi az ürge.
Nálunk az un. tábori zöld dívott, meg amit kaptunk átálláskor (pl lila is volt az állványaimon). Tök jól nézett ki, amit a cövekek teteje lila és libafos zöld színben virítottak. Az ok: nem kaptam festéket. Mikor a ddpk meglátta, fél óra múlva volt gyári festék. :-)