Üdv! Ha kicseréled,a csapágyat nézd meg a hengerpersely kopását is. Ha nagy és éles a válla akkor fent áll a veszélye,hogy eltöri a felső dugattyúgyűrűt.Ez azért lehetséges,mert az új csapágy megemeli a főtengelyt,és és ezáltal a gyűrű,a már megkopott rész fölé jár,és ha éles a kopás pereme megakad a gyűrű.Ideiglenesen,óvatosan kis csapköszörűvel ki lehet köszörülni az átmenetet,de ezt csak halkan jegyzem meg.Az igazi javítási mód a csere lenne.
28-as motort, ha igazán jót akar az ember, nem lehet kicsi pénzből csinálni. Hacsak nincs egy szomszéd aki majd ad 2000 ftért orrcsapágyat. De az agyonvágott motorba valószínű kívül-belül nyers kell és mindkét oldalt csinálni kell lehet. Ez még csak a siklócsapágy...Általában hátul is lesz gond, de azt még sokan felpontozzák, de rosszabb esetben azt is fel kell szóratni stb. Aztán lehet majd méretre hajtókarcsapágyakat is csináltatni, na és még mindig csak a főtengelynél járunk. Ráadásul jól kell megcsinálni, nem lehet tákolni.
Ez jó kérdés! Én utoljára kéthengerest, a Bejó Motor Kft-vel csináltattam,Ócsán! Persze attól függ hol laksz! Hathengerest, Tatán Szeles Laci bácsival !
A jelenlegi főtengely szerintem nem ˇcsiklandós ˇ inkább nyugdíjba vonulós - lehet lógna rajta a nyers csapágy is :)
Közelebb van a 73-hoz, mint a 75-höz, viszont kompresszió meg van a motorban, ezért gondoltam, hogy 'megtákolnám' egy csapágycserével- meghát a guba sem úgy alakul. Ha szétkapom a nyárnak lőttek.
1 éve van nálam, de 100 métert se ment, a meglepiből meg jut minden napra - ma jöttem rá, hogy az olajszűrőben nincs benne a finomszűrő.
Most vettem rá 4 új gumit- a könny kicsordult a szememből mikor fizettem, most meg egy főtengelyt, amit köszörülni kell.
Hol lehet kicsi pénzért nyugvócsapágyat venni bele? Vagy fúrassam fel a benne lévőt?
Már készméretűt nem kapsz! Nyers mérettel vehetsz ,majd a tengely ,köszörülés után megmondja. Mivel nincs már minden lépcsőnek megfelelő csapágy (orrcsapágyra értem), így nem muszáj betartanod az átmérőket olyan szigorúan.Legyen körkörösre letisztázva a főtengely ,aztán majd "hozzá fúrják a bepréselt csapágy belsőt . A min.átmérő határt , azért be kell tartani!
A főtengelyt azért is ki kell szedni, mert az első csapágy cserénél illik a blokkban felfúrni az új csapágyat. (Persze szakműhelyben.) Ellenkező esetben vagy egytengelyű lesz csapágy és a főtengely vagy nem. Ha nem akkor törik a főtengely... Kicsit bennszülött a konstrukció, de hát ez van :)
Ki kell sajnos szerelned ,ki kell venni a főtengelyt .Máshogy nem megy! Igen ,olyanszorosan kell neki benne lenni! Nincs semmiféle kihúzó ,ami a benne levő főtengely kivétele nélkül kihúzná! Kiszerelés után húzathatod,meg is biztathatod!!
213-as motorból szeretném kiszerelni az elég kopott első főtengely csapágyat, úgy, hogy a főtengely a helyén van- lehetséges így? A fogaskerék szépen lejött, a 2 rögzítő csavar is kint van, de a (valószinű utángyártott) csapágy meg sem moccan. Ennyire szorosan illesztve kell legyen a blokkba, vagy van valami, ami még fogja? Létezik esetleg valami célszerszám a kihúzásához?
Saját magát vezérli! Nincs fogyasztás, beáll középre és nem szállít! Megindul a terhelés eltolódik ,és lesz lökete a dugattyúknak,mehet a meló.Nem kell ahhoz emberileg hozzányúlni ,hogy vezérelni tudja magát!
Orsta a helyes neve ,csak elütöttem!! Itt küldök egy képet ,szerintem a tiednek egy korábbi testvére lehet. Ezt vill. motor hajtja és az írják róla ,hogy radiál dugattyús! Elnézve a szívó -nyomó csonkokat ,tényleg olyan ,mint a Weimarnak a szivattyúja.Az is radiál dugattyús!