Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Udv, tavolrol sem VB programozas, meg ilyesmire vonatkozi ka kerdes, de hat ha mar egyszre excel a neve a topicnak. Szoval, az van, hogy van egy nagyon regi excel fajlom, nem biztos de talan meg 4.0-as excelben irtam evekkel ezelott. Jelszovedett is a tabla. Most elobanyaszom az arvhivumbol, megakarom nyitni, es: bekeri a jelszot, berirom, es egy hang nelkul kiszall magabol az excel, egyszeru4en eltunik (ohne hibajelzes). Namost: lehet ezzel valamit csinalni? Nekem az is jo, ha valaki tud valami progit ajanlani, ami egyszeruen csak egy txt formaba dumpolja az excel tabla tartalmat. Mar annak is nagyon orulnek. (es gondolom nem ole-vel, vbagy com-mal operal, mert az ugyanigy nem fog menni.)
Elore is koszi, ha valaki segiteni tud.
cool, nézegegtem, bár sok helyre kell elküldenem az Excel fájlt, és nem fogják bekattogtatni a libaryt. Bár ha jól emlékszem, elég ha én hivatkozok rá a modell elején (már ha ugyanott vannak a megfelelő fájlok)
a legegyszerübb ha a VBA editor Tools>Referencies-nel bejelölöd az MS Access type library-ját is (mar ha van a gépen Access) és akkor rendelkezésedre áll az Access teljes objektummodellje. Ebben van egy ilyen:
Tud valaki VBA-ból (vagy NT 4.0-ból, amit VBA-val meghívok) e-mailt küldeni standard levelezőprogrammal vagy Lotus Notes-szal(az nem jó, hogy az Outlook-ot nyitja, és kézzel be lehet írni valamit)?
Attól függ, hogy mennyire van felkészítve az eredeti lap a rendszeres lekérdezésre. Nézd meg a "Microsoft Investor Tőzsdeindex.iqy" fájlt, és próbáld ki.
Én próbálkoztam már ezzel, és sajnos jpg fájlba csak grafikont sikerült exportálni. Jpg fájlt még kézzel sem sikerült csinálnom közvetlenül Excelből.
Ha nagyon erre van szükségem, akkor PaperPort-ra nyomtatok, az teljesen OK, a kép átmegy, csak kézzel kell elmenteni jpg-be.
Erre szerintem jó bármilyen fax program (általában fekete-fehér lesz), vagy valami hasonló.
Tehát nekem a tippem: telepíts olyan nyomtatót, amely képet készít, és nyomtass rá a hagyományos módon.
hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy egy cellába egy adott website bizonyos sorának bizonyos számú karakterétől kezdve bizonyos számú karakterét rakja bele?
Elöször a dokumentumban definiáljál bookmarkot (tetszöleges számút definiálhatsz) és utána már a hyperlinket be lehet állítani akármelyik bookmarkra.
Ekkor valószínü, hogy a doksiban meg fog jelenni a Web toolbar, amin ha a Back-re klikkolsz akkor visszavisz egyböl a kiinduló excel cellába.
Hogyan tudom elérni azt, hogy egy mező hypertextjére kattintva a hyperlink megnyisson egy Word doksit, de ne az elején, hanem mondjuk a 6. oldal közepén levő alcímnél? (Odáig még nekem is megy, hogy a hyperlinkkel megnyittatom a doksit, de az mindig az elején van.) Illetve ez a hivatkozás hogyan tud oda-vissza működni? (Tehát a doksiban kattintok az alcímre, akkor hogyan fog előugrani nekem az abc.xls 2 munkalapján az 567. sor?)
Azzal, hogy a PWD1 és PWD2 változókat valamely munkalapokon (is) tárolod, valahogy így:
pwd1="wd"
pwd2=thisworkbook.worksheets(1).cells(2,1)
pwd3=thisworkbook.worksheets(1).cells(3,2)
pwdtot=pwd1&pwd2&pwd3
Ekkor ugyanis a munkalapot is fel kell törni, ami szintén nem lehetetlen, de nehezebb.
egymásba ágyazott IF-fel meg lehet oldani.
A függvény nem igaz részébe egy másik IF-et kell írni.
A következö formula ok ír ki ha az A3 cella D-t vagy R-t tartalmazz, az összes esetben "nem ok"-ét.
=IF(A3 = "D";"ok";IF(A3="R";"ok";"nem ok"))
Azt hiszem egymásba ágyazni csak 7 szintig lehet. Ha több kell, akkor vagy vlookup vagy saját függvény VBA-ban.
Hogyan lehet befüggvényezni az olyan IF logikai függvény- szerű problémát, ahol nem egy, hanem két logikai teszt van? Konkrétan úgy lehetne leképezni a problémám, hogy ha az 'A' - oszlopban az érték 1, akkor a 'B' oszlopba írjon 'x'-et, ha az 'A'-ban az érték '2', akkor a 'B'-be legyen 'y', minden más esetben pedig a 'b'-be 'z'-t írjon.
Ha a lent leírt módon írjátok be a jelszót, akkor sajnos szövegfájlként olvasva, "password" szóra rákeresve azonnal megvan! Kipróbálható pl. Norton Commanderrel, Notepaddal!
Semmi háború. Hol volt itt a nagyképüség?
Azért mert egy ügyfél véletlenül átír egy mezőt, én nem akarom újra küldeni neki ezt a kalkulációt, így gondoltam jobb levédeni.
Egyébként azért akartam eltüntetni a menüpontokat mert nem volt más ötletem(béna voltam nem találtam a passwordot)
Köszi
ezt a passwordot nem találtam a súgóba biztos én voltam béna.
Csak a véletlen módosítás ellen akarom védeni, nem akrom midig újraküldeni ha véletlenül elrontják.
Ráadásul magát a makrót is el lehet hide-olni jelszóval. Úgyhogy a felhasználó a makró megtekintésével sem fog rájönni a jelszóra. Más kérdés, hogy vannak progik, amik arra szolgálnak, hogy az excel jelszavait megfejtsék, de hát ha csak nem szupertitkos információkat rejt a munkafüzeteted :), akkor nem kell attól tartani, hogy egyszerű felhasználó feltöri a file-t. Meg hát nyilván akinek küldöd a file-t nem az az érdekük, hogy szándékosan ártsanak.
> ... ha makróból szabadítom fel a védelmeket nem tudok jelszavat megadni ...
Ezen az egyetlen pontos és szabatosan megfogalmazott gondolatodon kellene továbbmenned:
(
mert a többi nagyképűség:
> ... vevőknek lesz kiküldve, ebben csináltam jó sok hivatkozást....Mivel nem akarom, hogy elcsesszék ...
illetve hülyeség:
> eltüntetném az eszközök/védelem és az eszközök/makró menüpontot akkor ez már elég védelem lenne a kezdő felhasználók ellen
A felhasználók ellen??? Az Excel az együttműködésről szól, nem a háborúról.
)
Lenne egy lérdésem.
Van egy munkafüzetem, ami vevőknek lesz kiküldve, ebben csináltam jó sok hivatkozást....Mivel nem akarom, hogy elcsesszék tettem rá munkafüzet védelmet meg lapvédelmet. De a makróim munkalapot szúrnak be, törölönek, sort rejtenek el, jelenítenek meg, igy a makróból kell ezen müveletek elött ki meg bekapcsolgatni a védelmeket. Ez eddig müködik, de ha makróból szabadítom fel a védelmeket nem tudok jelszavat megadni, tehát bárki ki tudja kapcsolni a védelmet és elcseszheti a munkalapokat.
Arra gondoltam ,hogy ha a munkalap megnyitása esetén eltüntetném az eszközök/védelem és az eszközök/makró menüpontot akkor ez már elég védelem lenne a kezdő felhasználók ellen.
El lehet tüntetni őket?(és hogyan?)
Vagy valaki tud valami más megoldást erre a védelemre?
Rájöttem, de a többiek még nálam is kevesebbet konyítanak hozzá, és tuti, hogy el fognak kefélni valamit.
Szóval az igazi az lenne, ha csak szűrőgombra kellen klikkelniük majd a listából kiválasztani a feltételt.