Keresés

Részletes keresés

Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 62
Köszönöm CsinnnKa!
Már dolgozom is a képeken! :-))
És az ajándéklistáról annyit még, hogy akkor úgy látom nem érdemes beleélnem magam nagyon....:-)
Előzmény: csinnnKA (61)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.07 0 0 61
Jucua!
1. Mi is sokáig vadásztunk a teletexten, tényleg vannak jó ajánlatok (különösen last minute). És meggyőződésem, hogy a német/osztrák utazási irodák itteni képviseletei udvariasabbak, precízebbek, mint a nagyokban a kekk és bunkó, unottpofájú ügyintézők.
2. Képet úgy tudsz betenni, hogy < > ilyen kacsacsőrök közé -space nélkül- beírod, hogy img src="http://www.xxxxx.jpg" (természetesen az x-ek helyére beírod az URL-t). S tényleg előbb fel kell raknod a netre a képet, mert sajna vincsiről nem megy! :-|
A www.tar.hu címre ellátogatva könnyűszerrel csinálhatsz magadnak saját netes fotóalbumot, és arra a címre hivatkozva már be tudod tenni a képeket (főkét, ha nem túl nagy méretűek).

CáPeti!
Én meghaltam volna szégyenemben, ha pénzt kértem volna, eszembe sem jutott, viszont csak tavaly(!) három olyan esküvőn is voltam, ahol magától értetődő természetességgel mondták, hogy köszönik, de ők inkább pénzt kérnének, ha minket nem zavar. Végül is nem zavart... az egyik pár épp egy dominikai útra gyűjtött. A másik meg építkezett ezerrel... a küszöböt rágták, köszönik, nem kérnek kristálycsillárt... kenyér kell a szájukba, meg falfesték, meg ablak a házra.

Jucua is figyeljen!!! :-)
Az ajándéklistákkal csak az a baj, hogy a sok csökött-agyú rokon (és barát, mert ilyenkor ők sem kivételek ám!) hiába kap ajándék listát, olykor egész mást vesz, mert _nekik_ez_jobban_tetszik_és_úgy_gondolják_hogy_ennek_jobban_örülnétek!
Ilyenkor mit csinálsz? Elbőgöd magad? Vagy elküldöd a fenébe? A saját esküvődön? És az ünnepi hangulat? Szóval nem úgy van ám, mint a mesében, hogy itt a lista, aztán pipálhatsz? Kiválaszt valamit a kedves rokony, és -de ravasz- mégsem azt vesz neked! Szerencsére nálunk nem volt ilyen taplóskodás, másrészt kis esküvő volt, kevés vendéggel, kevés rokonnal és még kevesebb baráttal. :-)

Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 60
Hogy érted azt hogy elektronikusan? A winyón van jó pár kép. De a neten nincs. Hova lehet ingyen feltenni?? Tudsz benne segíteni?
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 59
CáPeti!

(A többiektől bocs, hogy offtopic vagyok)

Még soha nem volt esküvőm, de remélem hamarosan lesz! :-))
Félre a tréfával, sok esküvőn voltam és már sok féle megoldást láttam, és olvastam is effélékről, készülve a nagy eseményre.
Van ahol a pénz odaadása a szokás, mondván: a fiatalok jobban tudják mit szeretnének. Számomra sokkal szimpatikusabb megoldás az ajándékozás. Persze nem ész nélkül, akkor tényleg elkerülhetlen a két mosógép és három egyforma pohárkészlet... Vagy megmondjátok mire van szükségetek, vagy van egy úgynevezett ajándéklista. Ez azt jelenti, hogy elmentek néhány boltba és ott kinéztek több mindent is, amit szeretnétek magatoknak. A bolban vezetik az ajándéklistát, azok a dolgok kerülnek rá, amit kinéztetek magatoknak. Az ismerősöknek csak a bolt címeket kell megmondani. Így a boltban tudnak a vásárlásban, az is elkerülhető, hogy két ember ugyan azt vegye meg. A listáról meg ki-ki választ magának a sáját lehetőségeihez, pénztárcájához mérten. Azt ne kérdezd, hogy melyik boltok foglalkoznak ajándéklista vezetésével! :-)) Ha bővebben érdekel ez a téma, akkor az Esküvői Divat című újságban, vagy a honlapukon biztosan találsz erről infót.

Előzmény: CáPeti (56)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.07 0 0 58
ha a saját gépeden van, akkor nem fog menni, de ha felmásolod valamely szerverre (pl. tar.hu), akkor ott már tudsz hivatkozni rá, és mindenki láthatja.

vannak képeid elektronikusan ?

Előzmény: Jucua (57)
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 57
CsinnKa:
Hogyan lehet ide képet beilleszteni?
Ha csak a saját winchesteremen van az a bizonyos kép, akkor lehet-e azt ide valahogy berakni?
CáPeti Creative Commons License 2002.02.07 0 0 56
Ezek szerint én álszent vagyok ? :-))))
Mivel nekem ez az első alkalom, hogy valakinek az ilyen típusu kérdésére kell válaszolnom, ezért nem tudom, hogy ezt illik-e vagy nem, szokták-e vagy nem, vagy hogyan is kell lekezelni ezt a dologt.

Egyébként a kis utazási irodák nekem is jobban tetszenek, nem kizárólag az áruk miatt, hanem az emberekhez, kuncsaftokhoz való hozzáállásuk miatt. Épp holnap indulunk a velencei karneválra, és az utazási irodából már legalább 3x felhívtak telefonon, hogy szerintük mit vigyünk, milyen időre számítsunk, mennyi költséggel számoljunk, stb. Nagyon segítőkészek....

Előzmény: csinnnKA (54)
Jucua Creative Commons License 2002.02.07 0 0 55
Mi a teletexten találkoztunk azzal az utazási irodával, akikkel végül is eljutottunk Maldívra. For2 utazási iroda a nevük, valahol Budán a Naphegy utcában vannak. Ők a Touropa Austria osztrák utazási iroda magyarországi képviselői szóval mi meg velük mentünk. Érdemes figyelni a teletextes oldalukat (m1 412-es oldal, ha jól emlékszem), mivel nemcsak Maldívra vannak nagyon kedvező ajánlataik, hanem egyéb más gyönyörűszép helyre is.
Mi kétszer utaztunk velük, harmadszor pedig egy ismerős nászutas párnak szerveztük meg náluk a Maldív-szigetekre a nászútjukat. Meg vagyunk velük elégedve, kedves, segítőkész volt az utazásszervező, a neve Csepregi Csilla.
Előzmény: CáPeti (53)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.07 0 0 54
Mi: WINAIR Utazási Iroda (Bajcsy Zs. út ... szám, az Arany János utcai metrómegállóból ki, Bajcsyn úttesten átmenni, elindulni a Skála Metró irányába, fehér kinyúló tábla hirdeti őket, és udvarban van az iroda).
Bodó Krisztina volt az ügyintézőnk (ő az irodavezető is, asszem), helyes fiatal csajszi volt, nagyon szolgálatkész és együttműködő. Ők egyébként a német "Der Tour" Utazási Iroda magyarországi képviselői is, úgyhogy mi tulajdonképpen a Der Tour-ral mentünk ki. Mindent elintézett, foglalások, visszaigazolások stb.stb.
Szerintem tutira nincs utazási utalványuk (én legalábbis nem nézem ki belőlük), mert "kicsik". Viszont mint tudjuk, a kicsi, de megbízható irodák sokkal-sokkal-sokkal olcsóbbak, mint a nagyok, akik egy tök nagy stábot kell, hogy eltartsanak, nagy irodákkal, nagy rezsivel stb, tehát jóval többet "tesznek rá", mint a kicsik. Nekünk egy ismerősünk ajánlotta, akik velük mentek és nagyon korrektnek tartotta a társaságot. Kicsit féltünk, de mivel alsó hangon százezer forintos különbségek voltak a többiekhez képest (ami ugyi kettőnknél már 200e Ft fölötti összeget jentett volna), így belevágtunk.
Csak dicsérni tudom őket! :-)
(Mellesleg egyre több olyan "nem elegáns" esküvőn voltam, ahol a házasulandók egyszerűen pénzt kértek "Amennyit gondoltok!" felkiáltással. Mindenki baromira örült, hogy nem kell ajándék után szaladgálni és az esküvön szorongani, hogy vajon örülnek-e majd neki, nem beszélve a 4 pohárkészlet, 2 vasaló stb. rémálmokról. Sokan azt mondják, hogy pénzt kérni ciki, meg nem elegáns... nem tudom, szerintem ez egy kicsit álszent dolog. Miért? Egy robotgépről nem tudod ránéztire megállapítani, hogy mennyibe került?! Én egy ilyen esetben vendégként biztos szívesen adnám egy rokonom vagy barátnőm esküvőjén a 10-20e Ft-omat szerény kis hozzájárulásként egy meseszép nászúthoz.)
Előzmény: CáPeti (53)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.07 0 0 53
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ti melyik utazási irodával szerveztétek meg a dolgokat? Vagy inkább úgy kérdem, hogy szerintetek melyikkel érdemes? Valamely nagy, „megbízható” jó nevű céggel, vagy kis irodával? Csak azért kérdem, mert hogy közeledik az esküvőnk egyre többen kérdik meg, hogy mit is szeretnénk kapni ajándékba. Mivel gyakorlatilag „hülyeségeket” nem akarunk, illetve minden olyan dolgunk megvan, amit szokás adni ilyenkor, ezért én utazási utalványra gondoltam. No de ez nem is olyan egyszerű! Utazási irodánként változó, már persze, ott ahol lehet kapni.
Szóval ilyen témában szeretnék ötleteket kapni tőletek.
Köszönöm előre is!

csinnnKA Creative Commons License 2002.02.05 0 0 52
Laci!
Ha már így lelepleztél, valójában csak március közepéig vagyok nagyon elhavazva, a májust azt már csak úgy rávágtam, mint "tuti jó" időpontot. Valójában március közepe után már ráérek.
Tegnap este meséltem a férjemnek rólad (rólatok... szóval a topicról), teljesen belelkesült, mert mi tagadás, nekünk sincs sok olyan ismerősünk, aki már járt a Maldívon (nekem speckó egyetlen ilyen ismerősöm van, egy régi barátnőm, tőle jött az egész maldív-őrületem). Márpedig 90 sziget az 90 sziget, esély sincs arra, hogy teljes és átfogó képet kapjál az egészről, ezért érdemes megragadni minden lehetőséget.
Szóval ha március közepe-végefelé lenne az a míting, akkor szívesen elmennénk, vinnénk a 3 db fotóalbumunkat (közel 300 db fotóval), a videjojókazettát és néhány nagyon szép albumot, aminek nem tudtunk ellenállni (egy fotóművész Maldív-szigeteken készített művészi fotóival, + egy halas-album, meg egy útikönyv).
Csak kérünk egy kis időt, plíz-plíz!!!!!!!!!!!!!!
Most kezdtünk el melózni, egy hónap szabi után, úgyhogy sok-sok túlóra, ezért a 7köznapok kiestek, a karácsonyi+januári egyéb elfoglaltságaink miatt pedig a barátainkkal úgy le vagyunk maradva, hogy most kapásból 3-4 szombat délutánunk és esténk foglalt már. Érted?! Szóval ezért passzoltam csípőből a közeljövőbeni találkozást. Pedig én is jó 5letnek tartom a maldív-talit! :-)
Amúgy meg Alsónémedivel nem nagyon tudsz elriasztani minket BlueBird-del, mivel Rákoscsaba éppenséggel nincs túl messze, majdnem "irányban" is vagyunk! :-)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.05 0 0 51
Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy szinte mindenkinek tetszik, találkozó ötlete.
De május talán mégis kicsit távlatinak tünik.
Nem hinném, hogy ha akarsz, nem tudsz ránk szánni pár órát. Persze tuti nehéz lenne megválasztani az időpontot, hogy mindenkinek megfeleljen.
Szóval akkor mindenkinek jeleznie kellene hányan jönnétek, mivel úgy kell választani helyet a dolognak.

A másik! "Maldív megvár, nem megy el." Hát sajna én ebben nem lennék annyira biztos. Lásd az én irományom pár hozzászólással ezelőtt.
Arrol nem is beszélve télen 30 százalékkal drágábba fog kerülni. Májustol, szeptember végéig kissé olcsóbb az eddigi tapasztalatok szerint.
Nyáron a németek, akik az igazi piac, európát járják, és nem mennek csak télen a tengerentúlra. Hisz ekkor igazán nagy szám a havazásbol a trópusi klíma!:-))
Laci!

Előzmény: bibib (48)
BlueBird Creative Commons License 2002.02.04 0 0 50
Én is szivesen megnézegetném, azokat a képeket és videókat, XVII. keres vagyok, mint CsinnKa : )
Előzmény: HA-SLN (45)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 49
MALDÍV-TALI: az ötlet tetszik, és szívesen mennék én is, de az az igazság, hogy májusig úgy be vagyok havazva (melóilag is + private), hogy perpill semmi esélyem semmi "megmozdulásra".

Bibib!
Firenze is gyönyörű, az Uffiziba feltétlenül menjetek el (őszintén szólva engem ez ragadott meg leginkább). :-)))
Hogy magamat idézzem (4 évvel ezelőttről): Maldív megvár, nem megy el.
Bár ha Laci hozzászólásait olvasgatjuk, lehet, hogy évről-évre romlik a helyzet?! Akkor talán mégsem tanácsos túl sokáig húzni! Nemtom! :-I

bibib Creative Commons License 2002.02.04 0 0 48
HA-SLN,
Köszönöm Neked is az eddigi segítséget. Ha lesz vetítés, meghívsz? Lécci, lécci, lécci! :)
Előzmény: HA-SLN (45)
bibib Creative Commons License 2002.02.04 0 0 47
csinnnKA,
Köszönöm a sok tanácsot. Hasonló okokból (házépítés) nálunk is télre halasztódik a Nagy Utazás. Megbeszéltük, hogy most kicsit olcsóbb kalandot keresünk: Firenze a májusi úticél.
Azért, ha lesz vetítés és élménycsere, akkor szívesen elmennék én is. És persze továbbra is látogatom a topicot, merthogy már én is be vagyok oltva...;)
Előzmény: csinnnKA (46)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 46
Igen, mire elküldtem a hozzászólásomat, én is arra gondoltam, hogy ez a víz-ügy esetleg szigetenként változik. Az tuti, hogy Meerun nem volt szabad JÉGKOCKÁT kérni! :-))))

Amit Lohifushiról írtál, az nagyon tetszik. Nálunk úgy volt, hogy a nyugati part szép sima homokos, az a bizonyos "klasszikus tengerpart", annyi extra volt csak, hogy hullámzás szinte zéró!
A déli parttól kezdve aztán a keleti parton továbbhaladva olyan "szaggatott" volt a part, kissé vihartépte volt a beach, sok helyen voltak kihalt korall-zátonyok a parton (vagy ezekből emelt gát), és vízbehajló pálmafák, ezek közül jónéhány egészen kifordulva a földből, szóval épp beszéltük Embörrel, hogy azért nem nagyon szerettük volna, ha itt lennénk elhelyezve, mert nem olyan fincsiszépsima a part, mint nálunk! :-)
Nem volt nyílt óceán-szakasz, így a 2-3 méteres hullámokat csak videón lehet jól látni, ahol a 22-szeres ZOOM-nak köszönhetően elég erős volt a nagyítás (közelítés) ahhoz, hogy élvezhetően nézegethető legyen a hullámzás. Mert egyébként szabadszemmel csak annyit láttunk, hogy valahol a horint tájékán van valami hullámzás, és ott már nem világos-türkiz a víz, hanem haragos sötétkék.

Előzmény: HA-SLN (43)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.04 0 0 45
Ja hozzátenném gyorsan, hogy én Alsónémedin lakom, ami Bp mellett van 8 km re.
Szóval ha van köztetek pár Budapesti, akár nálam is összejöhetnénk. Videóvetítés, képkörbeadogatás, élménybeszámolók, effélére gondoltam.
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.04 0 0 44
CsinnKA: Nagyon köszi a beszámolót.:-))
Ráadásul nem is mondtál rossz híreket. Leírásod alapján, feltételezem sokat javult a koralzátony.
"Nem láttunk igazi szép szines koralokat" Az igazán szépek nem is láthatók, csak azok számára akik hajlandóak az általad leírt szakadékba merülni. Ha fent, (ahol leérne a lábad de nem léphetsz le mert ott a koral) csak fehér kis kezdemények vannak, DE élnek, akkor minden oksi.
Lehet nem írtam jól, de én második utam során csak algás halott koralvázakat láttam. Ha te láttál koralt, az tutkó, és lehet reménykedni, annál is inkább, mivel nemrég mondták a hiradóban, hogy ismét vastagodott végre a jégsapka a sarkokon.
Asszem tök jó lenne összejönnünk egyszer valahol csinálni egy partit. Nekem vannak felvételeim, megtudnánk beszélni mi történt. Vannak felvételek egy éves különbséggel ügyanazon öbölröl.
És nagyon kíváncsi lennék akkor mi a véleményed, ha látod a képeket.
Persze lehet ti ámulnátok mi volt egykor. De szerintem ezt így betűbe önteni nem igazán lehetséges.
Szóval ha benne vagytok, vagy bárki aki szeretné, talizhatnánk valahol.
Laci!
Előzmény: csinnnKA (41)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.04 0 0 43
Lehet tényleg én tudtam rosszul, de az én fordításom sterint a kicsaoatás helyett a lepárlás szót használták. De a túl tiszta víz, legalább annyira rossz az embernek.. Szóval akár az én állításom is lehet igaz.
De mindenképp az én infómat igazolja, hogy második utunk során minden gond nélkül fogyasztotta sz összes magyar túrista az általunk kivitt tablettákkal a vizet. Egy két lityis üvegbe tettünk vas, meg c-vitamin tablettát, és semmi gond nem volt belőle.
Persze ez a Kuredhu, és Lohifushi szigetekre igaz. Persze máshol lehet eltérő a vízkészítési módszer.
Volt egy ifju pár akiknek segítettem megszervezni nászútjukat, és ők is megdöbbentő dolgokrol számoltak be: Mint például nők is dolgoztak a túristaszigeten.
Szóval lehet szigetenként változó szokás, gyakorlat.
Eddigi tapasztalataim szerint minden szigetnek megvan a jó, és a rossz oldala is. As ok sziget közül Lohifushi lett a kevencem, mivel viszonylag 800méteres hosszával, és 400méteres szélességével nem tartozik a pirinyó szigetekhez, de mégis elég kicsi, hogy az ember tényleg egy apró szigeten érezze magát. Ráadásul ezt a szigetet találtuk a legérdekesebbnek, és legváltozatosabbnak is.
Igaz nem ezen a szigeten láttam a legfestőibb partot, de itt abbol volt hiány. Kevés sziget van, lehet több nem is, aminek egyik oldalán laguna, a másiik oldalon az nagy atol belső része, és van egy partszakasza, ahol a nyilt óceánrol érkező hullámokat még a hullámlovasok is megtudják lovagolni. Ráadásul volt itt mangróveerdő, amit szintén máshol nem láttunk.
Én szívböl ajánlom mindenkinek Lohifushit! Senki nem fog csalódni benne, ráadásul igazán az alacsonyabb árkategóriába sorolható.
Laci!
Előzmény: csinnnKA (42)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 42
Mi 4 éve házasodtunk, és mégis csak idén januárban jutottunk el oda... holott eredetileg nászútnak szántuk (mondjuk közbejött egy házvásárlás, az volt az elhalasztás oka). Menjetek el valami olcsóbb hazai nászútra, és akkor lehet télen maldívozni! :-)
Mi pl. Majkpusztán voltunk nászúton, a kamalduli remeteségben. Isteni volt a barátnőimnek azt mondani, hogy kolostorba vonultunk - nászút gyanánt! ;-D

Laci!
Ezt a desztvíz-infót honnan vetted? :-O
Csak azért, mert nekünk dájrekt elmondták, hogy a folyóvíz "csak" szűrve van, és a só java kicsapatva, egyébként az óceán vize folyik a csapokból, érzékeny gyomrúak-szájúak még fogmosásra se használják. (Megjegyzem a víz tényleg kissé sós volt.)
Ezt megerősíti az a jelenség, hogy a bárok, étterem, recepció, butik stb. nyilvános helyiségek közelében lévő nyilvános vécéket néhány túrista rendszeresen futva közelítette meg... óvatosan nekikszegezett kérdésemre mindegyikük bevallotta, hogy aznap kért jégkockát az italába. Ezek után sejthetitek, hogy jég nélkül kértünk mindent!
Na most lehet, hogy valami 5 csillagos, full-extrás luxus-szigeten desztillálják a vezetékes vizet, de szerintem ez azért is nonszensz, mert túl drága és bonyolult a desztilálási folyamat ahhoz, hogy utána fürdővíz és WC-öblítő víz legyen belőle.

Ja, és még egy info azoknak, akiket érdekel: Meeru 3 csillagos resort, tehát közel sem luxus-szálló, mivel nem igaz, hogy a Maldívon csak luxus-szálló van. A 3 csillagos nem luxus-fokozat, mégis volt a bungalónkban telefon, fridzsider, széf, légkondi + plafonventilátor... igaz, nem volt CD, hifi és video... de nem tévét nézni mentünk el ilyen messzire! :-)

Előzmény: bibib (40)
csinnnKA Creative Commons License 2002.02.04 0 0 41
Nahát! Igazán... olyanok vagytok! Kiteszem a lábam egy kicsit dolgozni, és mindjárt duplájára nő a hozzászólások száma! :-)
Hol is kezdjem?!
A legfontosabbal:

Laci, rossz hírem van!
Több kiválasztott korall-szirtem vagy korall-telepem is volt, ahová eljártunk, engem elsősorban azok érdekeltek igazán, ahol még leért a lábam, mert az a hülye mániám van, hogy csak ott szeretek úszni, ahol leér a lábam, mert egyébként félek a mélyvíztől, tehát nem élvezem annyira és nem is tartózkodom ott sokáig emiatt. Tehát két olyan hely volt, ahová gyakrabban is visszatértünk, mindkét helyen olyan 1,20-1,40 volt a vízmélység. Az egyik ráadásul egy olyan speciális korallszirt volt (a sziget egyik vége), hogy ahol állsz, ott még 120 canti, de egy lépéssel előrébb már 2 méter mély, egy picit még arrébb pedig már 5 méter. (Tényleg a sziget vége volt, na!) Ott csodaszép halak voltak, viszont hosszan sosem tudtam lent maradni az erős sodrás miatt (egy tenger alatti szakadékot képzeljetek el). Szóval megmondom nektek az őszintét, úgy, ahogy van, hogy én korallokból olyan igazán tyűdeszínpompásat sehol sem láttam (csak a maldívról szóló könyvekben). Ezen a szakadékos helyen legalább 20-30 féle élénk színű és szép mintájú apró- és nagy hal úszkált, szóval itt egyébként volt mint nézni, csak "bezavart" a víz hihetetlen "húzása" befelé, a nyílt óceán felé.
A másik kedvenc helyem pedig a bungalónk előtti részhez esett közel, nem is túl bent, itt kb. 120 volt a víz, és ez egy kb. egy-másfél méter átmérőjű korallzátony volt, amit egyszerűen kényelmi szempontok miatt látogattunk gyakran (pont a bungalónk előtt volt). Itt is sok szép hal volt (természetesen a kis csíkosok mindenfelé megvoltak), pl. az egyik kedvencünk az általunk "fekete" halnak nevezett tünemény volt, amelyikek egészen közel jöttek, szinte meg lehetett simogatni-érinteni őket... de csak amikor egészen előtted volt, akkor láttad, hogy ez nem is fekete, hanem bordó-azúrkék csíkos... viszont ha 20 cantival arrébb úszott, már megint feketének látszott. Nagyon jópofa volt. Ezen a helyen pl. kevesebb halfaj volt, mint a szakadékosnál, kb. 10-félét tudtunk biztonsággal megkülönböztetni.
Viszont egyszer volt egy izgi kalandunk egy csomó barracudával (persze csak utólag tudtuk meg, hogy ezek "amúgy" ragadozó halak, közel sem annyira barátságosak, és mellesleg léteznek 2 méteres és 40 kilós példányok is belőlük --- a mieink kb. 40 centisek voltak). Nos, ezek kb. huszan-harmincan körbeúsztak minket, először nem is tűnt fel, de utána egyre szabályosabb kör alakzatot vettek fel, és -hosszú, karcsú hal lévén- meglepően gyorsan úsztak... hát szóval... izé... kicsit félelmetes volt! :-)
(Igaz, én olyan bex@ri csaj vagyok, hogy a cápáktól is majd frászt kaptam... szám szerint 2 db ilyen élményem volt, mindkét esetben 1-1 cápával... mégis rohadtul beijedtem, magától a puszta "face to face" szituációtól.)
Egyébként egy-két emberrel azért szóba elegyedtünk ott a szigeten: kizárólag a nyílt vízen történő snorkelling során találkoztak színpompás, igazán "élő" korallokkal.
Mivel én ezt kihagytam, nem is csoda, ha csak halványabb, gyengébb színű élő (?), és bizony... sok-sok halott korallal volt dolgom.
Végül egy rövid kis felsorolás az általam beazonosított halakból:
delfin (sajnos csak messziről) cápa (sajnos vagy szerencsére, de eléggé közelről is), ráják (minden mennyiségben és szinte minden nap), muréna, a már említett barracuda, a kis csíkos "kulcstartó halak" (bocsi, mi neveztük el őket így, mivel ezeket a típusú halakat ábrázoló "Maldives" feliratú kulcstartókat hoztunk ajándékba a barátainknak + kollégáknak stb.), hosszúorrú pillangóhal és angyalhal. Egyszer láttunk dobozhalat, de végül is nem voltunk benne egészen biztosak, hogy az, viszont kétségtelenül "szögletes" volt, bár csak kb. 15-20 centi, a dobozhal meg állítólag nagyobb... és csak egyetlen egyszer egyetlen egyet! :-)
Na, víz alatti világ ügyben most hirtelen ennyit, most mennem kell, majd folytatom a többi kérdésre adandó válasszal! :-)

Jucua!
Tutira nem engedik be az országba! Egyébként azt tervezik, hogy ugyanúgy limitálni fogják a beérkező túristák számát, mint a Seychelle szigeteken, egyelőre még azért nem tették meg, hogy kapzsik, vagyis fontos nekik minden túrista által hozott dollár. De ez a terv, a reptéren mondta az egyik vámos (vagy ki a fene).

Bibib!
Nézz szét néhány maldív honlapon:
www.intourist-maldives.com
www.gomaldives.com

www.meeru.com (én ezen a szigeten voltam, nagyon klassz volt, merem ajánlani!)

Nem a legjobb kép, de íme Hulhule, a repülőtér-sziget:

S hogy lássátok, hogyan díszitik fel a szobafiúk az ágyat hibiszkuszokkal:

bibib Creative Commons License 2002.02.04 0 0 40
Akkor jobb lesz tényleg itthon foglalni. :)

Egyébként egy kicsit hétvégén elbizonytalanodtunk. Lehet, hogy inkább a télen kellene menni?! Na de nászúttal decemberig várni?

Előzmény: Jucua (39)
Jucua Creative Commons License 2002.02.03 0 0 39
Sziasztok! Én is Maldív-rajongó vagyok, megértem a lelkesedéseteket! :-)

Hogy lehet-e ott helyet találni? Nos ez nem így működik a tapasztalataim szerint. Az egész ország kb. 1200 sziegtből áll, a többi az Indiai-óceán. A repülőtér is egy sziget, azaz ott mást nem találsz. A turistákat külön turistaszigeteken helyezik el, ezekre lehet itthon szállást foglalni. Amikor megérkezel, már várnak a repülőtéren a szigetről, helyes kis táblácskával jelezve a sziget nevét. :-))) Ráadásul az országba lépéskor ki kell töltened egy kis kérdőívet és azon szerepel az is hogy hol a szállásod. Szóval nem tanácsos szállásfoglalás nélkül menni, mert vagy be sem engednek, vagy két hétig a repülőtéren maradsz....:-)))

Előzmény: bibib (35)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 38
Na de viccet félretéve szivesen segítek, és adok tanácsokat.
Előzmény: bibib (35)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 37
Szia! Én nagyon szivesen segítek, ráadásul imádok utazásokat szervezni. És szerintem nemis csinálom rosszul... Csak az a gáz, hogy nem kapok jutalékot.
Ha tényleg komolyan gondolod, utánanézek....
De nagyon egyszerű, ezt januárban megitélni.
Van egy recept aminek segítségével biztosan jó áron tudsz elutazni.
- Nyugodt vagy
- Nézed sokat a tévét
- Nem jársz kaszinóba
És gyüjtessz!
Aztán az utazás előtt 3 nappal megnézed holnapután mennyibe kerül? És meg fogsz döbbenni.
Persze egy nászutat megszervezni nem lehet az utolsó pillanatban.
De ez sem vészes....
Laci!:-))))))))))))))))))))))))
Előzmény: bibib (35)
bibib Creative Commons License 2002.02.01 0 0 36
Jut eszembe! Májusban még lehet menni?
Előzmény: bibib (35)
bibib Creative Commons License 2002.02.01 0 0 35
Kedves Maldív-járta HA-SLN és csinnKA!

Májusban szeretnénk nászútra menni valamelyik Maldív szigetre. Szerintetek van rá esély, hogy KLM-mel vagy Malév-val (gyqjtött pontokból) elmenjünk. Lehet a helyszínen még szállást találni, vagy csak elQre lefoglalva?

Egyébként ha valaki hasonló gyönyörqségekre vágyik (vagyis korallok, halak, teknQsök, bálnák, delfinek, gyümölcsevQ denevérek, óriási gyíkok), akkor nagyon tudom ajánlani Ausztráliát. Egy másik paradicsom, és nem drága.

HA-SLN,
Te milyen légitársaggal, utazási irodával utaztál?

csinnKA,
Ahogy a leírásodat olvastam, majdnem elsírtam magam. Ugyanazt az izgalmat és türelmetlenséget érzem, mint Ausztrália elQtt.

Segítenétek megszervezni? Minden ötletet szívesen várok. Próbálunk nagyon költséghatékonyak lenni, de két hétre szeretnénk menni, hiszen nászút csak egy van. (Reméljük. :))

Előzmény: HA-SLN (34)
HA-SLN Creative Commons License 2002.02.01 0 0 34
Állítólag a tényleges diagnózis:
Persze ha lehet hinni neki. A pár fokkal felmelegedett víz, megfőzi a korallokkal szimbiózisban élő algákat akik ugye a fotoszintézist végzik. Nos ezek elhaltak, aminek következményeként a koral váz üregeiben lakó polipok is.
Namost!
Ezt egy tengerbiológustol hallottam. Vannak koralok, amik gyorsan nőnek, és ha lassan is, a megmaradt vázakba húzódtak vissza, és nem kell újra kezdeniük nullárol.
Szerintem ez ugyan marhaság, hiszen én úgy tudom, hogy a gyerekpolip, anyukája vázára épít miután ő elpusztult.
Hogy visszabújhat e? Nem hinném. De én nem vagyok szakember. Bár reménykedem.
Talán várjuk meg CsinnkKA nyilatkozatát!:-)
Remélem sok jó híre van.

Előzmény: CáPeti (33)
CáPeti Creative Commons License 2002.02.01 0 0 33
Igen, az korallszirtek pusztulásáról már én is sok mindent olvastam. Elsősorban a globális felmelegedés az oka mindennek, de nem kizárható a közvetlen emberi beavatkozás sem (túlzott halászat, dinamitos halfogás, sok gyűjtötegő turista, stb..) De mivel a korallok nem nőnek túl gyorsan, így 1-2 éven belül nem lesz számottevő változás. Ha meg hozzávesszük azt is, hogy a korallok kipusztulását a spéci koralllakó halak sem élik túl, akkor egy idő múlva csak a fehér homok marad. Az üvegház hatás meg csak erősödik, mert a "nagyhatalmak" nem bírnak megegyezni, hogy ki kezdje el csökkenteni a szennyezést. És amikor ilyenre gondolok, akkor felmegy a vérnyomásom mert valamit úgy csinálnék ellene, de gyakorlatilag mégis tehetetlen vagyok....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!